餐廳: Le 188° 餐廳及酒廊
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-09-16 671 瀏覽
最近去咗𝗛𝗮𝗿𝗯𝗼𝘂𝗿 𝗚𝗿𝗮𝗻𝗱 𝗛𝗼𝗻𝗴 𝗞𝗼𝗻𝗴 #港島海逸君綽酒店 到staycation,其中一餐我哋加錢去Le 188食一個價值$688嘅Dinner set💕餐廳環境真心勁靚,因為佢係飽覽到維港兩岸(尖沙咀及港島)嘅景色🌃今個Post主要講晚餐,值得大讚係呢間service好好❤️至於餐廳環境圖會係我IG嘅Staycation post到再講講✨.有關Staycation Review、呢間餐廳free flow drinks、早餐嘅食物及景色,可以到 hashtag #fibee_harbourgrand 到觀看(之後幾個post會出)❤️.⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰.𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔▫️加拿大龍蝦配芹菜沙律,橘子汁及麥粉脆片(8.5/10)▫️酥皮焗法國鴨肉及鵝肝卷配紅雛菜及咖啡鴨肉汁(6.5/10)- 龍蝦沙律同橘汁好夾,再配埋個卜卜脆嘅脆片好香口好食;有對比下鴨肉同鵝肝就普普通通嘢~覺得鴨肉少少酥 .𝑺𝒐𝒖𝒑▫️迷你日本南瓜湯配煙肉及松露忌廉(9.5/10)- 佢個南瓜盅皮好薄,佢啲肉唔會太硬但又裝到啲湯,個湯亦都好好飲好creamy♪.𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖

⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔
▫️加拿大龍蝦配芹菜沙律,橘子汁及麥粉脆片(8.5/10)

𝑺𝒐𝒖𝒑
▫️迷你日本南瓜湯配煙肉及松露忌廉(9.5/10)

𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆
▫️紅酒燴美國牛面頰肉配薯蓉(7/10)

▫️ 野菌意大利飯配芫茜泡沫(7.5/10)

- 牛面頰炆的夠淋,有啲似牛腩但比牛腩更嫩滑;Risotto朋友形容好好食·͜·
𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
▫️ 士多啤梨慕絲配紅桑子及士多啤梨雪糕(8.5/10)

- 甜甜地帶點輕微嘅酸,我同朋友都好鍾意(≧▽≦)呢個甜品為成餐飯畫上完美句號💕
⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
另外要大讚呢到服務好好,期間見到我哋有咩需要都會好主動幫手,仲會問我哋啱唔唔食~再加上靚景,整體體驗好好
🔻$688 per person
*All price are subjected to 10% service charge
如果鍾意我嘅𝐏𝐨𝐬𝐭 (˶ˊᵕˋ˵)希望你可以𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰我以下嘅𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐌𝐞𝐝𝐢𝐚
🔸𝐈𝐠: 𝐅𝐢𝐛𝐞𝐞𝟑𝐛 @fibee3b

餐牌

餐前包~冇特別

2021-09-15 602 瀏覽
平日下午茶, 一早訂位3:15pm去到,點知安排我哋坐喺廚房門口,但明明周圍仲有好多位。因為太多工作人員推車岀出入入,又食物車又碗碟車,次次一開門就聽到廚房員工喺度大聲講嘢,勁嘈,我哋忍唔住要求換位。一去到未開始食,已經心情大受影響。跟住到食物同樣令我失望,啲甜點鹹點好似自助餐咁,太普通。有折之後連加一都要$550,真係完全唔抵死。唯一可取嘅地方係可以見到個海景,但其實我可以叫杯飲品都可以坐喺嗰度唔使食下午茶,都幾肯定唔會再幫襯。
2021-08-28 547 瀏覽
Le 188出哂名有超級靚景🥳 一眼睇哂維港對岸美景 高高甘欣賞香港甘動人既美景✨✨欣賞下維港、天空同船隻 好令人陶醉☺️時段由1500-1700 只可惜既係冇得睇日落🤭好老實甘講 食afternoon tea 為既一定唔係野食 亦唔會太期望食到好好食既小點 相反 係甘靚既餐廳環境 加上甘迷人既景色下 同朋友影靚相📸 飲下野🥂 傾下計🗣 真係好夠chiii~~💓So enjoy!!!!🥰🥰間唔中甘都可以放鬆下自己🤟🏻😝雖然味道麻麻 但就賣相幾唔錯 擺得幾靚 影得自然都靚👍🏻👍🏻It’s time to relax yourself~~~Carpe diem~~🤪🤪
欣賞下維港、天空同船隻 好令人陶醉☺️
時段由1500-1700 只可惜既係冇得睇日落🤭

So enjoy!!!!🥰🥰
間唔中甘都可以放鬆下自己🤟🏻😝

Carpe diem~~🤪🤪
其實我真係留意左你耐,你係一間酒店裡面就算匿埋係角落頭、定係後街都好,你都依然係最閃耀果個。你真係好charm,我自問都算個幾charm既人,但係你既charming係比我真係高十幾二十倍,錯!應該係100倍先岩。估唔到我會有機會係呢到見到你既威力,黎啦,「Le 188° Restaurant & Lounge」我要盡情佔有你呢個180 度既無敵維港海景,一句講哂…I am coming!👇📌Tasting · Menu -  $888/Head♦️A p p e t i z e r -▪ Pan Fried Scallop · parsnip cream · onion confit ·vegetable chip -▪ Royale of Foie Gras · seasonal mushroom andhazelnut - ▫ starter先黎個「香煎帶子·白甘荀蓉」,帶子賣相圓柱形,肉實夠厚身,大廚先將表面煎至脆口,而裡面保持嫩滑,鮮甜爽彈,配搭埋白甘荀蓉份外濃香;而「法國皇家鴨肝·野菌及榛子仁」鴨肝入口即化,陣陣既油香令人欲拒不能,配上野菌層次更豐富更惹味,唔錯。▪ Zubr
其實我真係留意左你耐,你係一間酒店裡面就算匿埋係角落頭、

定係後街都好,你都依然係最閃耀果個。你真係好charm,

無敵維港海景,一句講哂…I am coming!👇

📌Tasting · Menu -  $888/Head
♦️A p p e t i z e r -

香煎帶子·白甘荀蓉

而「法國皇家鴨肝·野菌及榛子仁鴨肝入口即化,陣陣既油香令人欲拒不能,
配上野菌層次更豐富更惹味,唔錯。
法國皇家鴨肝·野菌及榛子仁

Zubrowka Vodka · Lemon Sorbet -
伏特加·檸檬雪葩

Japanese Mini Pumpkin Soup · black truffle · bacon and farm cream -
迷你日本南瓜湯·黑松露·煙肉忌廉

▫ 大廚好細心,知道食完帶子鴨肝開始有少少油膩感,所以安排加插左個
伏特加·檸檬雪葩」黎清一清味蕾,呢個雪芭既輕又滑,天然唔會太酸,岩岩好;
伏特加·檸檬雪葩

然後黎多個「迷你日本南瓜湯·黑松露·煙肉忌廉」真係用左細細個南瓜做個碗,
而裡面既湯飲落非常creamy,仲食到啖啖煙肉粒,鹹香十足。

♦️M A I N -
Bonston Lobster Ravioli · spinach · tomato -
波士頓龍蝦·意式雲吞·菠菜蕃茄

▫ 輪到主菜方面,先上左個「波士頓龍蝦·意式雲吞·菠菜蕃茄」先,
龍蝦口感鮮嫩幼滑,鮮味相當突出;而旁邊既意式雲吞吸收哂
波士頓龍蝦·意式雲吞·菠菜蕃茄

菠菜蕃茄既香味,口感軟腍得黎多左份濃香感,認真唔錯。
波士頓龍蝦·意式雲吞·菠菜蕃茄

Iberico Pork · black truffle · roasted winter vegetable · port wine sauce -
西班牙伊比利亞豬柳·黑松露·冬令時蔬砵酒汁

▫ 另一款主菜「西班牙伊比利亞豬柳·黑松露·冬令時蔬砵酒汁」紋理清晰,
油花完美分佈,咬落肉質濃郁鮮嫩,而周邊既脂肪食落唔油膩,
西班牙伊比利亞豬柳·黑松露·冬令時蔬砵酒汁

仲有幾塊黑松露片,賣相更加完美。

♦️D e s s e r t -
Petit · Fours -
精美·甜點

Caramel Mille Feuille · whisky ice cream -
焦糖千層酥·威士忌雪糕

▫ 去到最後甜品階段,分別上左個一共四件「精美·甜點」,
當中包括兩件黑朱古力同埋蛋糕仔
精美·甜點

仲有「焦糖千層酥·威士忌雪糕」裡面既吉士醬唔算太甜,
加埋千層酥外層鬆脆,兩者味道好夾。
2021-08-26
15 分鐘 (堂食)
2021-08-08 721 瀏覽
因為疫情無得旅行,唯有係香港放鬆下。所以呢段時間都多左去staycation,而最近呢間真係超值 staycation package,都係$1820,一晚住宿連同4餐,仲有埋個景,真係好抵。4餐包括:1.Le188西式晚餐套餐:入到餐廳我哋已經被維港夜景吸引。晚餐都好滿意,完全冇Hea食客,每道菜都擺盤精美,staff都好有耐性介紹食物,服務態度都好好。2.下午茶:主要以小食為主,鹹點同甜點都有,好普通無咩特別,奶茶咖啡汽水啤酒任飲。3.黃昏雞尾酒:鍾意飲酒嘅朋友真係冇得輸,餐牌上嘅酒任飲!叫左幾杯試下,影埋個夜景一流。4.自助早餐:食物種類唔算好多,味道幾好,整體都唔錯。有時間會再去多次,超值之選。
因為疫情無得旅行,唯有係香港放鬆下。

4餐包括:

4.自助早餐:食物種類唔算好多,味道幾好,整體都唔錯。

有時間會再去多次,超值之選。
2021-08-04 475 瀏覽
今次去staycation嘅地方就係北角呢間酒店🍒🍒🍒我哋3個美少女同行👱‍♀️👱‍♀️👱‍♀️為返每人一千蚊鬆啲已經包埋加床費同食足4餐(tea,cocktail, buffet dinner同埋buffet breakfast)都咪話唔抵🤣🤣🤣🤣🐷酒店check in時間為3點我大約2點30左右到已經排曬隊真係要3點10分左右先到我提提大家如果如book泳池需要check in咗先book到🏊‍♂️可以喺櫃檯book埋由於第一餐tea嘅時間3點至5點黃昏雞尾酒6點至8點🍸自助晚餐就係630所以只可以喺食tea後6點前去游個靚水啦🏊‍♂️🏊‍♂️🏊‍♂️(當日本來3號風球,好彩下午轉返1號風球泳池先至開返)或者留待聽朝游都得🤣(如果起到身嘅話😅)先同大家講講個tea被安排到41樓食可惜無曬位要坐出走廊啲高櫈如果唔係打風個view應該超級靚😎😎😎😎老實講,真係無咩食來來去去得澱粉質少量甜品同精製煙肉、腸仔🥧🍰🍮🍭有啲失望嘢飲方面都係咖啡茶🍵成個擺嘢食嘅area應該30秒唔洗就行曬個scone味道ok有牛油香🧈可惜質地超乾😪😪😪完全無水份一叉落去仲要散曬呢餐食得下嘅就只有呢個薯蓉tart仔🥧入面有啲菇

今次去staycation嘅地方就係北角呢間酒店🍒🍒🍒

可以喺櫃檯book埋

由於第一餐tea嘅時間3點至5點
黃昏雞尾酒6點至8點🍸
自助晚餐就係630
(當日本來3號風球,好彩下午轉返1號風球泳池先至開返)
或者留待聽朝游都得🤣
(如果起到身嘅話😅)

先同大家講講個tea
被安排到41樓食
可惜無曬位要坐出走廊啲高櫈
如果唔係打風個view應該超級靚😎😎😎😎

老實講,真係無咩食
來來去去得澱粉質少量甜品同精製煙肉、腸仔🥧🍰🍮🍭
有啲失望

可惜質地超乾😪😪😪

完全無水份
一叉落去仲要散曬

呢餐食得下嘅就只有呢個薯蓉tart仔🥧
入面有啲菇粒、煙肉、洋蔥🧅
都幾脆同香濃嘅

唔緊要啦
我地將個肚啲容量留喺下一餐同下下餐先🤣🤣🤣
唔好食咁多呀
咪一陣着泳衣個肚腩仔突曬出嚟架啦🐷

2021-07-30 435 瀏覽
今次Habour Grand Staycation有dinning credit,所以我哋揀咗呢間餐廳嘅午餐。餐廳位於酒店最高樓層41樓,落地大玻璃,景色望住北角對出維港。set lunch打頭陣係一籃子麵包,另外佢都好貼心咁配上左香草醬,牛油同橄欖油。可惜我哋都想留肚食之後嘅嘢,所以都冇點食過。而且麵包真係有啲硬。前菜有兩個選擇,我哋每樣叫咗一款。包括芒果蟹肉卷配龍蝦啫喱及慢煮豬腩肉配青豆蓉及法國芥末籽汁。芒果蟹肉卷真係好好食,每一啖都食到龍蝦啫喱,蟹肉同三文魚子,味道10分和諧,每一樣野都唔會搶走大家嘅味道,亦有帶出海鮮嘅風味。鹹嘅海鮮配鮮甜嘅芒果亦相當合襯,亦冇搶走大家嘅味道。慢煮豬腩肉就不過不失。慢煮豬腩肉其實味道相當唔錯,但食多兩件會太油膩,亦冇乜變化,至於配菜嘅青豆肉亦唔係好啱胃口。主菜方面係燒澳洲羊鞍配意式粟米糊,小椰菜及小紅苺汁同紅酒燴美國牛面頰肉配薯蓉。羊鞍好軟淋,羊食入口好嫩,亦有一絲嘅羊味,唔會太騷,冇諗過粟米糊原來係咁特別,配埋一齊都幾夾。但紅酒會美國牛面頰肉相比之下就冇咁出色啦。牛面頰肉煮得好入味甚至有啲過濃,我就認為有少少老咗啦。甜品方面我哋都係嗌左兩球雪糕

甜品方面我哋都係嗌左兩球雪糕,由於我之前同餐廳溝通過話慶祝周年紀念,所以佢都係碟上面寫咗happy anniversary。可見喺呢方面佢哋都做得好好。

2021-05-02
2021-07-22 505 瀏覽
海景超靚,餐廳好寬敞。但係下午茶食物質素非常一般,浪費咗個環境。食物就係普通自助餐擺喺度任攞果種甜品嘅質素。飲品都係睇得出冇乜心思,茶就係比普通twinings茶包。仲有就係冷氣太凍,同職員反映後都係冇乜改善,唔係坐得好舒服。
2021-07-11 592 瀏覽
上星期喺網站買左北角海逸君綽酒店 Le 188餐廳及酒廊 下午茶tea set…假日係$559 已包加一如果酒店價 假日下午茶就$588 再加一我一早去到 冇咩人,啲侍應帶我去到左邊靠窗位錯坐⋯我朋友嚟到之後問可唔可以轉後面嗰啲靠窗口坐⋯點知個侍應答我:唔好意思 今日full左場,同埋人地俾左錢⋯我同朋友反白眼🙄️咩叫俾左錢,難道我地未俾錢咩? 我一拎位嗰陣已同你講左我係喺klook買⋯🤦🏻‍♀️你話唔可以指定位坐喺得囉⋯啲野食嚟到,er 感覺都係好簡單嘅野食嚟 好多野都係一口食曬🤣好快食完 食完都唔係好覺得自己食左咩咸點⋯未試過食一個tea咁快⋯不過 $559/2人 都應該有一半係食view…因為望到海景⋯如果正價就唔係多抵食
上星期喺網站買左北角海逸君綽酒店
Le 188餐廳及酒廊 下午茶tea set…

假日係$559 已包加一
如果酒店價 假日下午茶就$588 再加一

我一早去到 冇咩人,啲侍應帶我去到左邊靠窗位錯坐⋯

我朋友嚟到之後問可唔可以轉後面嗰啲靠窗口坐⋯

如果正價就唔係多抵食
2021-07-10
用餐優惠
團購
2021-07-06 491 瀏覽
短期內連續幫襯 2️⃣次,由🎆環境>👩‍🔬服務>🎂食物>💰價錢>都係無得彈,真係要畀💯分。5月6月一樣餐牌,等更換後一定會再幫襯😋😋。🎆環境: 飽覽維多利亞港景色,落地大玻 璃窗,夠晒光,影相光度一流👩‍🔬服務: 服務員都好nice🎂食物: 甜品 細細件唔會太甜, 質素😋&出品🍽仍然保持著最佳狀態💰價錢: $538/set for 2 persons 某銀行信用卡可享有8️⃣5️⃣折優惠 絕對唔會介紹錯👍性價比超高💯

🎆環境: 飽覽維多利亞港景色,落地大玻
璃窗,夠晒光,影相光度一流
👩‍🔬服務: 服務員都好nice
🎂食物: 甜品 細細件唔會太甜,
質素😋&出品🍽仍然保持著最佳狀態
💰價錢: $538/set for 2 persons
某銀行信用卡可享有8️⃣5️⃣折優惠

絕對唔會介紹錯👍性價比超高💯

2021-06-23
用餐優惠
信用卡優惠
食完西式午餐,上房抖一抖,三點零鐘落到嚟又食tea buffetTea buffet設於Le 188隔鄰的貴賓房, 也可在通往餐廳的走廊,貴賓房只擁有一邊海景和地方細了很多,平日人數也頗多, 有幸也能坐窗邊位食物種類也頗多,有炸餃子,煙肉串,芝士條,撻仔,蛋糕仔,scone,仲有果汁,咖啡或茶…… 食物質素不錯不會將貨就價。跟住出酒店外逛逛,回來也順道食個cocktail buffet, 我哋今次選擇咗入餐廳走廊的bar枱。以為只係飲杯cocktail,食少少餅仔,誰知道也有一盤盤的食物,炸魚餅呢個好好食我encore咗,好有泰式風味,炸雞球,蝦多士,牛角包,撻仔,蛋糕仔….. 飲品除咗果汁,咖啡或茶,還可以在餐牌選擇指定酒,有一些是自助酒類飲品,真係好多選擇。整體真是相當不俗了Staycation $1209(未包10%)包房間,二人份的set lunch,tea buffet,cocktail buffet,早餐buffet,食足四餐。真心抵呀

不會將貨就價。

2021-06-26 5611 瀏覽
其實是睇中呢間餐廳,才book呢間酒店staycation。經酒店官方網站, $1209(未包10%)房間一晚,西式午餐,下午茶buffet, cocktail buffet,早餐buffet,全部二人份🤗選擇了在入住當天吃午餐,餐廳在酒店最高樓層41樓,三面大玻璃,沿海景色盡入眼簾。空間感十分之足夠,入到去已經有放鬆嘅心情😊Set lunch先來一籃子麵包,講究地配上香草醬,牛油,橄欖油。 欣賞餐廳把麵包,醬汁這些連餐牌也沒有寫下的食物乜擺放得好乾淨整齊。香草醬沾麵包也十分清新🌿前菜兩個選擇,一人叫咗一樣。 意式薄切帶子配牛油果醬,奇異果及三文魚籽畫面好靚,帶子好鮮甜,三文魚子也十分新鮮。慢煮豬腩肉配青豆蓉及法國芥末子汁豬腩肉有油香又淋,意料之外嘅味美。是日餐湯為南瓜湯,加兩塊蒜蓉多士。南瓜湯好綿,濃濃的南瓜味道主菜有雞,牛,魚和素菜選擇, 我哋揀咗魚和雞。香煎鱈魚配香橙醬汁及法式麥米鱈魚非常香滑,一啲都唔腥。 法式麥米好特別,黏黏糯糯的。烤法國春雞配洋蔥,薯仔及雞肉露筍看似平凡,但春雞烤得唔嚡口,夠惹味,就連配菜也相當入味。甜品有特色香芒熱情果和Movenpick雪糕,上甜品嗰陣時

畫面好靚,帶子好鮮甜,三文魚子也十分新鮮。

意式薄切帶子配牛油果醬,奇異果及三文魚籽

慢煮豬腩肉配青豆蓉及法國芥末子汁

豬腩肉有油香又淋,意料之外嘅味美。

南瓜湯
主菜有雞,牛,魚和素菜選擇, 我哋揀咗魚和雞。

香煎鱈魚配香橙醬汁及法式麥米

鱈魚非常香滑,一啲都唔腥。 法式麥米好特別,黏黏糯糯的。

香煎鱈魚配香橙醬汁及法式麥米

烤法國春雞配洋蔥,薯仔及雞肉露筍

看似平凡,但春雞烤得唔嚡口,夠惹味,就連配菜也相當入味。

烤法國春雞配洋蔥薯仔及雞肉蘆筍

甜品有特色香芒熱情果和Movenpick雪糕,上甜品嗰陣時真係有意外驚喜,碟上寫上祝賀字句

特色香芒熱情果甜品

Movenpick雪糕

其實只係book房嗰陣時提及慶祝結婚週年,沒有跟餐廳提過,估唔到佢哋有呢個悉心安排,已經加曬分啦。尤其鍾意香芒熱情果,切開裏面係mousse。

最後奉上咖啡或茶。在這個美麗的環境下,殷勤的服務下,儘管當天天色不太好,也不打緊, 我們非常享受

咖啡
特色香芒熱情果甜品
Movenpick雪糕
咖啡
2021-06-17 921 瀏覽
因為買左Klook嘅staycation package,可以一嘗5星級餐廳,佢包左1個set 四道菜同1杯嘢飲,最高質嘅一定係食佢地嘅牛面頰肉,超級無敵嫩,配岩鹽更加食到牛味,加埋炸蒜片口感更加豐富,但就唔prefer 揀春雞,肉質好柴之餘冇乜特別,另外佢嘅南瓜湯係超級香濃,其他兩道菜例如豬腩肉作爲前菜就唔係好做到開胃菜嘅作用,同埋太肥,之後揀帶子可能比較好,而甜品就不過不失,係movenpick雪糕,因為牛面頰我可以再黎,其他就不過不失,冇乜太大驚喜
,其他就不過不失,冇乜太大驚喜
牛面頰
2021-06-07
午餐
慶祝紀念
紀念日
牛面頰
  • 香烤迷你南瓜湯配黑松露及忌廉
2021-06-13 708 瀏覽
今日幫2個朋友仔慶祝生日,一行4人。早左少少到,職員貼心安排左係走廊附近枱比我地坐住等。讚!入到去個環境好舒服,落地大玻璃窗,陽光可以照射到入來,好舒服,枱與枱之間有一定嘅距離。職員安排可以望啟德海景嘅枱比我地,一邊望個景一邊食野,好歎又可以打卡!High tea嘅食物都好好味,唔會太甜,全部都岩食。
今日幫2個朋友仔慶祝生日,一行4人。
早左少少到,職員貼心安排左係走廊附近枱比我地坐住等。讚!
High tea嘅食物都好好味,唔會太甜,全部都岩食。
2021-06-13
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • Tea  Set
2021-06-01 834 瀏覽
仍記得前年慶祝結婚周年,就是在 Le188,當時仍有live band 表演,但在疫情及限聚令雙殺下,亦已經取消,未免有點可惜。基本上每次到訪都是晚間,加上有激光show,景色當然優美,想不到跟新朋友午饍,又是另一番風光。餐廳是依舊的寛敞開揚,設計上,部份坐位就算有陽光透入,都不會直接照射到,反而有種寫意的感覺。午餐不作他選,簡單的來個 Lunch Set 算了。餐前先送上麵包籃,伴以原味及香草牛油。Scallop Carpaccio意式薄切帶子配牛油果醬、奇異果及三文魚籽Avocado guacamole, kiwi and japanese salmon roe擺碟亮麗,帶子是預期中的嫩滑,與奇異果綠白相間,更有豔麗的三文魚籽作點綴,眼睛先行享受一下,味道清清地,很合宜的開胃菜。Pork Belly Confit with Green Pea Creampommery mustard sauce朋友就選了另一道慢煮豬腩肉配青豆用及法國芥末子汁。Soup of the Day餐湯西餐是南瓜湯,呷一口,質地綿滑,甜美芳香,用來配麵包真的不錯。US Beef Cheek Cooked i

午餐不作他選,簡單的來個 Lunch Set 算了。
餐前先送上麵包籃,伴以原味及香草牛油。
Scallop Carpaccio

意式薄切帶子配牛油果醬、奇異果及三文魚籽

pommery mustard sauce

朋友就選了另一道慢煮豬腩肉配青豆用及法國芥末子汁。
Soup of the Day
餐湯
US Beef Cheek Cooked in Red Wine Sauce
mashed potato
至於主菜,就點了紅酒燴美國牛面頰肉配薯蓉,無可置疑,牛面頰燴起軟腍入味,咬落毫不費力,薯蓉蘸上了肉汁就更惹味。
兩位朋友分別點了(Roasted French Spring Chicken)烤法國春雞配洋蔥薯仔汁雞肉露筍及(Pan Fried Pike Perch Filet)香煎派克鱸魚配香橙醬汁及法式麥米,野菌意大利飯配芫茜泡沫
午餐甜品不宜太重手,(Mango Passion Fruit Ginger Delight)特色香芒熱情果甜品份量輕盈,質地滑溜甜美,好啱我。
若果是雪糕控,亦可選擇兩球Movenpick雪糕。

餐後當然來一杯摰愛的 EarL grey tea,反正不用趕上班,正好邊聊邊欣賞風景,樂得清閒。

套餐連加一不用$500,若想喝上一杯,大可另加$87享用指定紅白酒一杯。