2019-02-24 61 瀏覽
上網做足資料搜集 搵定餐廳慶祝好朋友生日🥳見到呢間環境好似幾靚 又有户外座位加上佢有手寫生日蛋糕🥰即刻book枱幾欣賞可以whatsapp book枱 方便好多你有咩要求都可以係wts講埋 例如幾時上蛋糕佢地都好有禮貌同細心地同你confirm💕.•自家製南瓜汁天婦羅蝦什菌意大利飯🍤 $118•夜晚都幾多人嚟食 全場滿哂人不過要注意⚠️户外座位係可以俾人食煙好彩嗰日風大 有人食煙都吹唔到過嚟嗌咗個南瓜汁risotto 個汁幾好味喎有南瓜味之餘仲有香濃既芝士味🎃天婦羅有成3大隻🤩隻隻都脆卜卜又薄粉Risotto入面仲有海量既雜菇🤤健康得嚟又幫個飯增加咗另一份口感不過個人認為都有改善空間飯粒可以硬身少少 咁先至有d咬口隱約見到好似係用咗白飯煮🤔建議用返risotto 整體個分量同味道都算中上😋可以一試•焦糖咖啡蛋糕🍰 $58+$10(寫字)•生日蛋糕方面我揀咗焦糖咖啡蛋糕🍰其餘仲有三款芝士蛋糕揀 不過我驚濟個蛋糕雖然細細件 但係都做得幾出色喎咖啡味夠濃👍🏻海綿部分夠濕潤鬆軟最重要係整體唔太甜 罪惡感都減咗啲連側邊d士多啤梨都好fresh好香甜😍.整體嚟講 食物質素幾好😆服務態度都好好佢地上生
上網做足資料搜集 搵定餐廳慶祝好朋友生日🥳

慶祝紀念
生日
焦糖咖啡蛋糕
2019-02-24 61 瀏覽
同 Friend 嚟到 Layback Cafe 真梗係過嚟 chill 下食個靚飯喇!我哋幾個坐足成晩都無俾人趕走,確實好地方。餐廳除了室內環境外還有户外環境,好天時嚟食個 Brunch 或 high tea 都係唔錯嘅選擇。意大利辣肉腸長薄餅 ($108)呢個形狀睇落去似手工薄餅,薄餅焗到好脆口,辣肉腸又夠惹味,上面仲有粟米、蕃茄等配料,仲整到拉絲效果添。明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉 ($128)估唔到軟殼蟹有咁多件喎,但意粉就濕咗啲,可能太多忌廉汁喇。整體嚟講都唔錯呀。柚子蜜沙冰 ($54)雖然天氣寒冷,但都照叫沙冰,包你飲完無後悔!柚子蜜勁香,酸酸甜甜令人香胃。

意大利辣肉腸長薄餅 ($108)

明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉 ($128)

柚子蜜沙冰 ($54)

2019-02-24 35 瀏覽
朋友聚會飯局,揀咗呢間位於尖沙咀嘅樓上 cafe。我哋一早已經 Book 好咗,上到嚟先知原來係 full booking,真係好彩。店員安排咗我哋坐户口嘅位置,嗰日都幾大風,都有少少凍。嘢食選擇都唔少,我哋嗌咗個小食忌廉芝士蘑菇釀雞翼 ($68),一共有四隻。啲雞翼脹卜卜,仲見到咇咗啲忌廉汁岀嚟,見到都流晒口水。一咬落去就勁 Juicy,嫩滑嘅雞肉配上忌廉芝士蘑菇,超好食!自家製南瓜汁天婦羅蝦汁菌意大利飯 ($118) 真係必食之選,個南瓜汁勁香勁惹味。意不利飯吸收晒南瓜汁,好好味。天婦羅都炸得好好,完全唔覺粉漿太厚。我呢個咖啡控就梗係嗌返杯牛奶咖啡 ($40) 喇,咖啡味都好香。個杯仲好似保温咁,因為就算坐咗好耐,杯咖啡都係熱架。

店員安排咗我哋坐户口嘅位置,嗰日都幾大風,都有少少凍。

2019-02-17 45 瀏覽
見今日天氣唔錯,下午同朋友去個露天Café食個lunch,餐廳歐陸式風格,感覺非常優閒舒服。咁歐洲feel,所以,叫個炸魚薯條先啦 – 食得出無返炸過,唔會過燶,非常出色再嚟軟殼蟹漢堡,軟殼蟹新鮮鬆軟,唔乾,唔錯花茶,都唔錯,不過大家如果唔係有足夠時間嘆的話,我建議飲返杯裝飲品,因為都幾大壺,感覺上會好似飲茶飽咁 ‘
再嚟軟殼蟹漢堡,軟殼蟹新鮮鬆軟,唔乾,唔錯

軟殼蟹漢堡
花茶
炸魚薯條
2019-01-19
軟殼蟹漢堡
花茶
炸魚薯條
2019-02-15 46 瀏覽
舊同事相約吃晚飯聚聚舊,想搵個地方坐得舒服環境又好輕鬆自在嘅地方,於是乎諗起上次食過下午茶嘅呢間餐廳,雖然店舖細細,但環境好舒服,最啱我哋幾個女仔傾吓計食下飯上次你嘅時候因為落雨坐唔到戶外,我本來今日想坐,但見有啲涼都係揀坐室內,呢度食物種類都有好多款,芝士煙肉有機大蘑菇好好味,一上枱已經聞到好香蘑菇味,芝士鋪喺面,焗得金黃,咬落多汁,加上芝士同煙肉嘅香味,配合得天衣無縫媽媽蒜香雞翼,開邊雞翼方便食,雞肉嫩滑juice, 配上呢個黑色蒜頭汁,好味黑松露雜菌芝士意大利飯,飯煮得比較淋,同埋汁比較多,不過好香黑松露同芝士味,最啱黑松露愛好者蒜蓉芝士焗紐西蘭青口,呢度嘅焗芝士做得好出色,芝士焗到金黃色,一睇賣相已經令人流口水,青口大大隻,啖啖肉!

2019-02-15 70 瀏覽
星期天找好友過一個懶洋洋的晚上,於是揀左尼間上樓cafe,上樓一開lift 門,已見到裝修清新嘅門口,地方雖然唔大、不過每處也有特別擺設,特別是outdoor放左個小書架,上面好多旅行書,最啱準備去旅行嘅朋友開個茶會洋甘菊花茶,菊花味濃加入一點蜜糖甜,寜神安眠,健康之選見人人都大讚芝士煙肉有機大蘑菇,於是叫黎試下,二個大磨菇,芝士焗得金黃,未切開已聞到菇嘅香味、切開多汁唔乾,內藏煙肉,芝士加煙肉再加香噴噴嘅磨菇,好食到要再encore,果然係必食之選黑松露雜菌芝士意大利飯,忌廉汁跟意大利飯很夾,加上黑松露嘅香味再混合埋雜菌同芝士,好味道得黎又唔太膩蒜蓉芝士焗紐西蘭青口,金黃色的賣相已相當吸引,青口大大嚿,配上芝士絶配如餐廳名字, 尼度好有layback feel, 好啱三五知己,閨蜜聚會好勝地

洋甘菊花茶,菊花味濃加入一點蜜糖甜,寜神安眠,健康之選

1. 牛油果軟殼蟹漢堡配薯條($128)🦀🍔🍟麵包啱啱烘好過黎,所以仲有微脆,軟殼蟹好大嚿,但如果用脆啲嘅粉漿會比較好,牛油果多又新鮮,食落開胃又滿足呀😊彤樂評分:7.5/102. 黑松露雜菌忌廉芝士意大利飯($118) 🧀🍚黑松露唔算好多,但又好香松露味,忌廉同芝士從來都係絕配,三者混合埋好creamy,完全包住粒粒意大利飯😋濕潤得嚟又有粒粒意大利米嘅口感彤樂評分:8/103. 熱玫瑰朱古力奶🌹🍫($42)牛奶味同朱古力夠,唔會被玫瑰味蓋過,不過就偏甜啲啦,但熱熱地飲落好舒服,好啱而家凍凍地嘅天氣飲呀!彤樂評分:7/104. 芝士煙肉蘑菇焗薯皮($58) 🧀面頭有滿滿嘅芝士、煙肉同蘑菇,令薯皮好香濃👍🏻但有啲偏乾身,水份較少🙈彤樂評分:7.5/10
1. 牛油果軟殼蟹漢堡配薯條($128)🦀🍔🍟
彤樂評分:7.5/10

2. 黑松露雜菌忌廉芝士意大利飯($118) 🧀🍚
彤樂評分:8/10
黑松露雜菌忌廉芝士意大利飯

3. 熱玫瑰朱古力奶🌹🍫($42)
彤樂評分:7/10

黑松露雜菌忌廉芝士意大利飯
熱玫瑰朱古力奶
芝士煙肉蘑菇焗薯皮
2019-01-20 73 瀏覽
很久沒有來過尖沙咀了,今天來到,想試一試all day breakfast,便找到這間cafe。Cafe 位於加連威老道的樓上舖,雖然地方小小,但卻是一處寫意悠閒的好地方,店內播著悠揚的音樂,裝修陳設都是精心挑選的工業風,帶點英倫風的原木餐桌,令人心情放鬆不少。 All Day Breakfast 有parma ham和沙樂美腸 😛☺分量恰到好處女友最愛的大啡菇,唔係度度有,想不到呢度有,而且有超多芝士,又唔會太淡味😋超多軟殼蟹的牛油果漢堡,水平和外面的鬼佬餐廳一樣😋 唯一美中不足是牛油果有少許生,但不影響整體性。 店外連接超大露台,夜晚應該會好好feel,還有一些旅行書籍可以借閱,下月飛布吉,可以好好plan行程了☺

Layback All Day Breakfast

芝士煙肉焗釀大啡菇

2019-01-20
10 分鐘 (堂食)
Layback All Day Breakfast
芝士煙肉焗釀大啡菇
  • 牛油果軟殼蟹漢堡
  • 芝士煙肉焗有機大牛扒菇
  • All Day Breakfast
2018-12-26 88 瀏覽
好耐無放工出去食飯,咁岩閨蜜去完旅行返泥派手信,當然要搵個岩傾計既地方食晚餐。雖然過左halloween,但lei間餐仲係好有氣氛。因為仲係早,餐廳裡面好少人,可以揀室內或室外坐。談心既關係,加上正值秋涼,早到既我無問佢既意願就揀左室外。不過事後佢都話室外好d餐湯有粟米湯幾特別,好飲主菜我地點左明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉同埋黑松露什菌忌廉芝士意大利飯份量對女生泥講岩岩好,意粉比意大利飯出色。好欣賞每條扁意粉都掛到汁,唔會唔均勻,軟殼蟹亦都香脆,明太子味道不會太over。意大利飯口感不錯,好香芝士味,但嫌黑松露味不夠濃。花茶方面,點左洛神花同洋甘菊,感覺洋甘菊好飲d。整體泥講都唔錯,侍應也很好人,下次可以帶另一半試下。

雖然過左halloween,但lei間餐仲係好有氣氛。

因為仲係早,餐廳裡面好少人,可以揀室內或室外坐。

餐湯有粟米湯幾特別,好飲

份量對女生泥講岩岩好,意粉比意大利飯出色。

意大利飯口感不錯,好香芝士味,但嫌黑松露味不夠濃。

花茶方面,點左洛神花同洋甘菊,感覺洋甘菊好飲d。

整體泥講都唔錯,侍應也很好人,下次可以帶另一半試下。
2018-12-20 74 瀏覽
This has been the worst experience I have ever had in a restaurant. My friend and I ordered and waited for an hour, while other tables were receiving their food orders. When we asked the staff where our order was, they just said it's coming, while they continued serving other tables for people that arrived after us. In the end, my friend and I just left, without having received our food order. The restaurant staff showed no remorse our sincerity to us. And the restaurant wasn't even busy or full. Will never visit this restaurant ever again. And would strongly urge others never to come to this restaurant.
2018-12-15
60 分鐘 (堂食)
2018-12-19 87 瀏覽
好耐無放工出去食飯,咁岩閨蜜去完旅行返泥派手信,當然要搵個岩傾計既地方食晚餐。雖然過左holloween,但lei間餐仲係好有氣氛。因為仲係早,餐廳裡面好少人,可以揀室內或室外坐。談心既關係,加上正值秋涼,早到既我無問佢既意願就揀左室外。不過事後佢都話室外好d我地點左明太子炸軟殼蟹忌廉扁意粉同埋黑松露什菌忌廉芝士意大利飯份量對女生泥講岩岩好,意粉比意大利飯出色。好欣賞每條扁意粉都掛到汁,唔會唔均勻,軟殼蟹亦都香脆,明太子味道不會太over。意大利飯口感不錯,好香芝士味,但嫌黑松露味不夠濃。花茶方面,點左洛神同洋甘菊,感覺洋甘菊好飲d。整體泥講都唔錯,侍應也很好人,下次可以帶另一半試下。

雖然過左holloween,但lei間餐仲係好有氣氛。

因為仲係早,餐廳裡面好少人,可以揀室內或室外坐。
談心既關係,加上正值秋涼,早到既我無問佢既意願就揀左室外。
不過事後佢都話室外好d

份量對女生泥講岩岩好,意粉比意大利飯出色。
意大利飯口感不錯,好香芝士味,但嫌黑松露味不夠濃。

花茶方面,點左洛神同洋甘菊,感覺洋甘菊好飲d。

整體泥講都唔錯,侍應也很好人,下次可以帶另一半試下。
2018-12-14 1240 瀏覽
#LuBie尖沙咀#LuBieCafe好多時約朋友出黎食飯 食野唔係最重要 返而同朋友係聚會中同朋友傾下計 分享下大家最近既近況 閒話家常咁 咁樣返而係果餐飯之中 大家最享受既事。🔽可惜係香港呢個寸金呎土既地方 先唔好話追求什麼食物質素,想搵個地方靜靜地舒舒服服咁食餐飯 唔好坐到同隔離枱黐埋一齊咁 可以有多少少空間 俾我地嘻嘻哈哈同朋友暢談一下 都唔係好多地方做到。呢個Cafe就似符可以滿足到上面所講既要求啦。呢度既枱與枱既距離都幾夠 燈光柔和 幾有情調 仲有播下音樂 但音量唔會太大 坐得都幾舒服。🔽🍧Oreo朱古力沙冰呢杯野俾到我既滿意度好高,成杯都好有朱古力味 好夠濃好好飲 味道好滿意,沙冰攪得好夠 無咩碎冰 幾幼滑,而且好大杯 賣相都幾靚。味道 賣相都好高分 建議黎呢度既朋友仔一定要試下。🔽🍔爆芝炸魚漢堡配薯條首先個麵包係好烘過黎既 所以都脆既 但就可能烘既時間長左少少 令個麵包偏硬左少少 如果烘既時間控制得好啲 會拎呢個包更出色。話明爆芝 緊係有主角之一既芝士啦,芝士既量都唔少 溶溶地咁依附左係塊炸魚上面,炸魚仲係脆脆地 帶熱既 魚肉幾嫩口,加埋酸瓜 沙律菜 同埋一個幾似千島醬
#LuBie尖沙咀#LuBieCafe

🍧Oreo朱古力沙冰

🍔爆芝炸魚漢堡配薯條
首先個麵包係好烘過黎既 所以都脆既 但就可能烘既時間長左少少 令個麵包偏硬左少少 如果烘既時間控制得好啲 會拎呢個包更出色。話明爆芝 緊係有主角之一既芝士啦,芝士既量都唔少 溶溶地咁依附左係塊炸魚上面,炸魚仲係脆脆地 帶熱既 魚肉幾嫩口,加埋酸瓜 沙律菜 同埋一個幾似千島醬既醬汁,幾開胃 口感都好豐富。

📍Layback Cafe&Bar
📍尖沙咀加連威老道41號C-D嘉威大厦4樓B室

#hkig#hkfood#foodpics#foodblogger#instafood#foodies#cuisine#foodshare#foodgasm#foodphotography#hkfoodie#foodseekerlu_bie#吃貨#相機食先#美食#香港美食#尖沙咀美食#食好西#Laybackcafe&bar#oreo朱古力沙冰#爆芝炸魚漢堡配薯條
2018-12-01 80 瀏覽
係尖沙咀行街行到攰攰地,朋友提議上Layback cafe hea下,一踏入呢間樓上 Cafe 感覺特別溫馨,好有家的感覺~因為又攰又口渴,一坐底職員就好有禮貌地遞上餐牌俾我地order 飲品先!朋友點左個落神花茶酸酸咪咪~~清新怡人,還可以消脂解膩!至Fit之選! 而我就叫左個咸檸檬蜜,咸中帶點酸甜。。潤喉又醒神!聽聞佢嘅炸魚柳係必食之選,果然唔錯~~炸得金黄香脆,剛剛好外脆內軟,肉滑皮不厚,配上粗粗嘅炸薯條,而薯條上灑上黑松露,真係好惹味,好好食!香焗大啡菇~配上芝士,煙肉火腿。。好香口!切開好juice!口感又夠豐富!辣肉腸薄餅~本人較喜歡餅底較薄,而佢正正皮薄鬆脆,咬落脆卜卜,好好食丫,配上辣肉腸,粟米,濃濃蕃茄酱汁,辣辣地好開胃!食完一塊又一塊,正!呢碟軟殼蟹意粉令我食出兩種不同口感!酥炸軟蟹殼連殼食,香脆而又啖啖肉,好滿足!!再配搭卡幫尼忌廉汁扁意粉,意粉軟硬適中混埋個酱汁好 creamy好滑!Layback cafe除了有在家寫意嘅感覺,其實仲有個大露台可以選擇坐外面感受無壓力開陽感~~而且仲有一個藏書閣比大家影下相扮下文青呃like添!

2018-12-01
下午茶
  • 英式炸魚配黑松露薯條
  • 芝士煙肉焗有機大蘑菇
2018-11-30 59 瀏覽
平時成日都傷腦筋係尖沙咀邊度有餐廳坐得舒適,食物優質兼而有埋open area 畀人可以坐出外面抖抖氣,好彩有openrice ,一打開就可方便查閱餐廳及訂位。今次係openrice 搵到 layback cafe & bar ,呢間餐廳真係有open area ,而且環境舒適。可以同朋友傾下計,食個飯嘆杯茶,so relaxing。打開餐牌睇到款款食物都好吸引,今次我哋二人迷戀軟殼蟹, 點咗同軟殼蟹有關之食物,就係明太子炸軟殼蟹忌廉芝士意大利粉及牛油果軟殼蟹漢堡配薯條。味道方面兩者都不錯,先講明太子炸軟殼蟹忌廉芝士意大利粉, 軟殼蟹炸粉不算厚身,沒有油膩感,好香脆,意粉軟硬度及芝士味道恰到好處。另外牛油果軟殼蟹漢堡配薯條, 牛油果很香滑, 軟殼蟹亦不油不膩, 份量十足,整個漢堡仲好巨型, 我哋二人要逐件拆開食,拆開食口感都一樣豐富。我叫了杯Ice Mocha Latte,朱古力很濃帶微微的咖啡,絕冇苦澀味,啱晒女士飲用。

2018-11-29 101 瀏覽
打工仔人生 星期一忙到星期五 一到週末就想抖下 揾個休閒又舒適嘅地方 和朋友邊食邊傾 上openrice做咗一輪資料搜習之後 最終都揀咗位於加連威老道嘉威大廈4樓 鬧市中嘅隱世 露天休閒空間 露天情調cafe地點位於鬧市區 方便好找 就係豐記雞蛋仔隔離食物大致係西餐為主 例如意粉,意大利飯,漢堡包,薯條, pizza,all day breakfast...等等踏入秋涼時分 坐戶外就最適合不過 可惜今日天公不造美下著毛毛細雨 我們唯有坐室內 亦無損我們今日的興致 室內裝修非常舒適柔和 有梳化提供 待在這裏一整天也不是問題 cafe亦有提供不同地方嘅旅遊書 邊看書邊計劃行程 非常寫意傾咗咁耐都覺得有啲口乾 花茶系列(洛神花) 超級夢幻迷人嘅粉紅色 女士們必定喜歡 味道清淡是健康的飲料 酸酸味味醒神又開胃辣肉腸pizza 餅底烤得鬆脆香軟 芝士同蕃茄嘅味道非常夾 辣肉腸在高溫下焗出辣香 惹味非常炸魚薯條 有兩大舊炸魚 份量多得驚人 最啱同朋友share一齊食炸魚選用咗龍利柳 肉質又厚又嫩滑 雪白嘅魚肉充滿水分 一啲都唔乾身 外層炸到脆卜卜 唔會好厚粉 相當出色薯條加咗黑松露 香味撲鼻 ca

地點位於鬧市區 方便好找 就係豐記雞蛋仔隔離

薯條加咗黑松露 香味撲鼻 cafe採用嘅係比較粗身嘅薯條 所以食落口比較有質感 是我喜歡的