♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍Lassana Coffee𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_sheungwan𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_cafe #breadaholic_dessert.❅ 𝐌𝐢𝐱𝐞𝐝 𝐁𝐞𝐫𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐖𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 𝐈𝐜𝐞𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 自家製雜莓窩夫配開心果雪糕 ($88)❅ 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐚𝐧𝐝 𝐓𝐨𝐛𝐢𝐤𝐨 𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐀𝐬𝐩𝐚𝐫𝐚𝐠𝐮𝐬 煙三文魚飛魚籽蘆筍扁意粉($98)❅ 𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 𝐢𝐧 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞大蝦青口龍蝦汁扁意粉($168)❅ 𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲 𝐁𝐞𝐞𝐭𝐫𝐨𝐨𝐭 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 紅菜頭蜜糖鮮奶 ($50)❅ 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞山政小山園焙茶鮮奶 (Iced $54).//Finally visited this cute cafe in Sheungwan which has long been on my list - black & white retro style with outdoor seats gives t

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍Lassana Coffee
Finally visited this cute cafe in Sheungwan which has long been on my list - black & white retro style with outdoor seats gives the vibes of enjoying ourselves in Europe! As absolute pistachio lovers we picked 𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 𝐈𝐜𝐞𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 without hesitation ( › ·̮ ‹ ) These greenies tasted a bit too sweet on their own, but a lot better when having with the 𝐖𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞!! Unlike most cafes which use syrup, this 𝐁𝐞𝐞𝐭𝐫𝐨𝐨𝐭 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 is made fresh beetroot powder and honey, tasted healthy and yummy♡ Food are in great portion, good for sharing~
終於到訪了這家收藏了很久的cafe ( ´▽`)黑白復古風加上户外座位打卡美美的, 好像去了歐洲的小街, 很適合週末來個休閒的brunch~ 可以自選雪糕口味, 我們當然是點了開心果(顏色超級綠)!! 不過單吃味道偏甜, 配上窩夫會比較好( › ·̮ ‹ ) 之前在其他cafe喝到的𝐁𝐞𝐞𝐭𝐫𝐨𝐨𝐭 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞都是用糖漿做但這家是用紅菜頭粉和蜜糖沖製, 喝起來不會假假的♡ 食物份量都很大, 叫幾樣來分享剛剛好!
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
紅菜頭蜜糖鮮奶
煙三文魚飛魚籽蘆筍扁意粉
自家製雜莓窩夫配開心果雪糕
紅菜頭蜜糖鮮奶
煙三文魚飛魚籽蘆筍扁意粉
自家製雜莓窩夫配開心果雪糕
2024-05-01 65 瀏覽
咖啡店行黑白歐陸風格,環境好舒適,俾人一種簡約悠閒嘅感覺。店員服務態度好好,食物好多選擇,色彩鮮豔非常打卡able !最近成日落雨,可以選擇嚟嘆杯啡打下卡,享受慢活、舒適嘅感覺,天氣好嘅時候仲可以坐喺戶外Chill下~🤙🏻-----------------------------🍝◖煙三文魚飛魚籽蘆筍扁意粉◗ $98呢個意粉好有驚喜,意粉同配料份量都好多,係誠意之作!配料有煙三文魚、魚籽、蘆筍、蘑菇同翠玉瓜,每一啖都卜卜脆,口感豐富,醬汁好creamy,食多咗會有少少膩,份量同friend share啱啱好~🍳◖乳酪全日早餐◗ $138素食之選,材料新鮮又豐富,賣相相當吸引!乳酪杯鮮果份量多,酸酸甜甜,再加上Granola 、新鮮藍莓同士多啤梨,特別開胃鮮甜!仲有酸種麵包、炒蛋、蘑菇、薯餅同新鮮沙律菜,酸種麵包帶點煙韌,配上蛋味濃郁嘅炒蛋香超正!🧇◖自家製焦糖香蕉窩夫◗ $88呢個窩夫要推介比甜品控!窩夫大大份有四件 ,配兩球雲呢拿雪糕。窩夫厚身外脆內軟 ,有陣陣蛋香,上枱要盡快食!配搭焦糖香蕉同朱古力醬,每啖食落都好滿足好清甜,必食!🍵◖山政小山園抹茶鮮奶◗ $46抹茶鮮奶奶泡厚身,
-----------------------------
🍝◖煙三文魚飛魚籽蘆筍扁意粉◗ $98

🍳◖乳酪全日早餐◗ $138

🧇◖自家製焦糖香蕉窩夫◗ $88

🍵◖山政小山園抹茶鮮奶◗ $46
抹茶鮮奶奶泡厚身,口感順滑綿密 ,抹茶味好香好突出,甜度適中 ,抹茶控唔可以錯過 !

🍵◖山政小山園焙茶鮮奶◗ $46
作為咖啡愛好者,專登加咗一shot expresso(+$6), 咖啡香味濃郁,有陣陣甘香 ,同焙茶鮮奶配合得岩岩好 ,層次豐富 !

🌟Encore指數:9.2/10
2024-05-01 38 瀏覽
由上環地鐵站出口行過嚟其實都好近~店舖位於近小巷路口嘅位置~本身諗住早餐食All Day Breakfast~點知俾佢嗰自家製蕃茄雞扒扁意粉吸引左~味道中和得幾好~好開胃~正!推介~雞扒都煎得好脆紅菜頭鮮奶好特別~好飲~第一次見到有呢個口味~仲有好靚嘅拉花添仲有好多Signature飲品~Large抵飲啲~環境都好舒服~最啱靜靜地坐喺度嘆杯咖啡~Waitress服務同態度都好好~有介紹今期嘅飲品~下次試下啲窩夫先同埋生椰咖啡先~

仲有好多Signature飲品~Large抵飲啲~

紅菜頭鮮奶
自家製蕃茄雞扒扁意粉
2024-05-01
$150 (早餐)
紅菜頭鮮奶
自家製蕃茄雞扒扁意粉
2024-04-15 86 瀏覽
唔驚唔覺,上環啲coffee shop已經多到記唔到。唔緊要,慢慢試。同中環一樣,上環嘅coffee shop好多都喺山上面。呢間”Lasanna Cafe”都唔例外。今次係襯佢啱啱開門入去幫襯,要注意每間分店都有少少唔同。最誇張就係呢個Charcoal Latte,個拉花靚到呢…淨係為呢杯嘢嚟都已經唔錯。咁點解冇食佢最signature嘅pancake? 因為仲有下一站,所以淨係叫咗連pancake嘅all day算。

2024-04-09 113 瀏覽
*✲゚*。 ☕上環黑白設計cafe🔲呢間cafe以黑白設計為主 幾有法國街頭風 ✨環境幾chill 可以坐室外🫶🏻提供多款輕食 甜品&特色飲品Weekend去見有唔少外國人去食Waffle即叫即整🧇鬆軟而且幾有蛋香味😙總共有四件waffle 兩球雪糕配埋焦糖香蕉一齊食 正😋另外試左兩個意粉: 大蝦青口龍蝦汁意粉🦐 & 煙三文魚飛魚籽蘆筍扁意粉🍝意粉份量都算多 幾掛汁👌🏻個人鍾意煙三文魚意粉個sauce多D呢度有唔少飲品選擇連Sweet Potato Latte都有🍠真材實料 最底有少少紫薯粒架😙-✨ 煙三文魚飛魚籽蘆筍扁意粉 ($98)✨ 大蝦青口龍蝦汁意粉 ($168)✨ 朱古力焦糖香蕉窩夫 ($88)+10% service charge-📍 Lassana Coffee @lassanacoffee上環樂古道2-8號邦暉大樓地下A號舖
*✲゚*。 ☕

個人鍾意煙三文魚意粉個sauce多D

呢度有唔少飲品選擇
連Sweet Potato Latte都有🍠
真材實料 最底有少少紫薯粒架😙
✨ 煙三文魚飛魚籽蘆筍扁意粉 ($98)
✨ 大蝦青口龍蝦汁意粉 ($168)
✨ 朱古力焦糖香蕉窩夫 ($88)
+10% service charge
上環樂古道2-8號邦暉大樓地下A號舖
2024-04-01 150 瀏覽
週末同朋友約咗喺上環依間Cafe,喺上環地鐵站行上去,大概10分鐘左右,舖頭裝修好有特色,以黑白色為主,有少少草木做裝飾自家製蕃茄醬雞肉意粉其實係一整塊香脆嘅雞扒,加上自家製蕃茄醬,唔會太酸太甜,味道都幾開胃清新,仲有啲翠玉瓜喺旁邊,味道調配得幾好!煙三文魚飛魚子扁意粉Creamy白汁有好多魚子仲有蕃茄蘑菇洋蔥等配菜抹茶鮮奶抹茶味道清新濃郁,加上鮮奶雜莓窩夫窩夫充滿蛋香,加上雪糕同埋雜莓口感鬆軟!

自家製蕃茄醬雞肉意粉

煙三文魚飛魚子扁意粉
Creamy白汁有好多魚子
仲有蕃茄蘑菇洋蔥等配菜

抹茶鮮奶
抹茶味道清新濃郁,加上鮮奶

雜莓窩夫
窩夫充滿蛋香,加上雪糕同埋雜莓
口感鬆軟!
2024-03-28 119 瀏覽
之前經過上環就留意到呢間Cafe,裝修以黑白設計為主,最近得閒就同朋友一齊試吓呢度嘅午餐煙三文魚飛魚籽蘆筍扁意粉:呢個醬汁係以忌廉汁作為基調,細細粒嘅飛魚籽增加口感,忌廉汁嘅調味唔錯,扁意粉亦都幾索汁,煙三文魚揀得幾好,油份唔重,仲捲成好睇嘅玫瑰花蒜香辣椒大蝦干扁意粉:呢個意粉就比較乾啲,而且真係好夠辣,真係喜出望外,蒜嘅味道同大蝦都好夾,蝦既份量亦都幾多雜莓雪糕窩夫:同朋友一人一球朱古力雪糕真係好滿足,窩夫嘅質感屬於唔係脆,亦都唔係淋嘅嗰一種,頗有蛋香味芒果菠蘿伯爵星塵茶:因為有伯爵茶嘅茶底,所以呢杯嘢飲係特別有風味,加上水果比較清新,芒果味會更突出Latte:呢度採用嘅咖啡豆都唔錯,成杯咖啡既油分足夠

Latte:呢度採用嘅咖啡豆都唔錯,成杯咖啡既油分足夠
2024-03-20 139 瀏覽
走進上環的橫街小巷,不難發現一些隱世小Cafe這次就來到位於俗稱「古董街」的樂古道有一家位於轉角位的復古咖啡店~‣ All-day Breakfast ($138)每項食品都煮的不錯~牛角包夠酥脆鬆軟,雞蛋炒的滑和香香腸芝士味濃郁,菇也炒的很香‣ 大蝦青口龍蝦汁扁意粉 ($168)意粉火候煮的不錯,而且很掛汁龍蝦汁味道濃郁~大蝦和青口都不錯‣ 雜果香軟煎餅 ($88)煎餅煎的挺鬆軟的賣相也挺好看,如果蛋香味可以再濃郁點就更好~‣ 雲尼拿有機伯爵奶茶 (+$25)奶茶很好喝,煮的很滑,淡淡的喝下去很舒服~‣ 山政小山園焙茶鮮奶 (+$25)焙茶濃度剛剛好,口感香滑~💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳裝修不錯,予人放鬆休閒的感覺食物質素也不錯,價格合理,希望有機會再回訪~💰Total: $488.4 ($244.2pp 已包括10%服務費)📍Lassana Coffee|@ lassanacoffee上環樂古道2-8號邦暉大樓地下A號舖🚩更多同類餐廳 #foodstep_cafe 🚩更多同區餐廳 #foodstep_上環 ⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃📣想看更多美食推介 ☞ Follo
走進上環的橫街小巷,不難發現一些隱世小Cafe
這次就來到位於俗稱「古董街」的樂古道
有一家位於轉角位的復古咖啡店~

‣ All-day Breakfast ($138)
每項食品都煮的不錯~
牛角包夠酥脆鬆軟,雞蛋炒的滑和香
香腸芝士味濃郁,菇也炒的很香

‣ 大蝦青口龍蝦汁扁意粉 ($168)
意粉火候煮的不錯,而且很掛汁
龍蝦汁味道濃郁~
大蝦和青口都不錯

‣ 雜果香軟煎餅 ($88)
煎餅煎的挺鬆軟的
賣相也挺好看,如果蛋香味可以再濃郁點就更好~

‣ 雲尼拿有機伯爵奶茶 (+$25)
奶茶很好喝,煮的很滑,淡淡的喝下去很舒服~

‣ 山政小山園焙茶鮮奶 (+$25)
焙茶濃度剛剛好,口感香滑~

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳裝修不錯,予人放鬆休閒的感覺
食物質素也不錯,價格合理,希望有機會再回訪~

上環樂古道2-8號邦暉大樓地下A號舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_cafe
🚩更多同區餐廳 #foodstep_上環

⊂ 喜歡我的分享就收藏、點讚、關注吧❤️⊃
📣想看更多美食推介 ☞ Follow @ourfoodstephk_

2024-03-17 122 瀏覽
一間我耐唔耐都會去飲嘅咖啡店,都係因為喜歡裝修風格及地點關係,當然咖啡也有水準。上星期六經過上環想去搵間咖啡店,所以過咗嚟呢邊唔算多人,戶外側邊有四個座位,只見有一個女仔,但奇怪有幾個袋佔用兩張枱嘅座位,剩餘嗰兩張枱有一張俾佢裝咗腳架坐住左打卡,本來都諗住坐剩返嗰一張枱,但發覺原來張凳爛咗,之後我想去佢打完卡嗰張枱坐,點知佢又折返表示佢要繼續影,咁我都好無奈,亦冇癮避開。而返去室內亦見到有兩個女仔不停影相,唔知係咪同一伙人。明白有啲餐廳會特登搵KOL去做宣傳介紹,或者係KOL自己本身去搵啲啱打卡嘅餐廳影相,邊樣都好餐廳或KOL本身都應該注意是否有影響到其他客人,否則只會令其他客人反感,這些都是基本常識,我當下亦都冇對個女仔講出意見,就係唔想講完影響自己心情,況且可以選擇嘅地方仲有好多,而家想喺香港咁困難嘅環境生存,好食之餘,亦都需要其他因素維持,希望商店同顧客都懂得解決同自我提醒,以免影響其他人
2024-03-16 89 瀏覽
放假好鍾意遊走於中上環橫街窄巷的Cafe,今次覓食去到上環”Lassana Coffee”,裝修以歐陸風格為主,很有懷舊,復古氣息,消暑必點,芒果菠蘿伯爵星塵茶。大蝦青口龍蝦汁扁意粉 $168配料超級多,除咗有蝦同青口之外,仲有大量三文魚碎及魚子等等,絕對值得一試。鰻魚意大利粉 $138食落非常Creamy,除咗鰻魚之外,配有青瓜絲,木魚絲,翠玉瓜,同樣地非常多材料,口感非常豐富。士多啤梨香軟煎餅 $88煎餅超級軟糯,配上士多啤梨及雪糕。

大蝦青口龍蝦汁扁意粉 $168

鰻魚意大利粉 $138

士多啤梨香軟煎餅 $88
煎餅超級軟糯,配上士多啤梨及雪糕。
2024-03-05 175 瀏覽
其實本來我們不是想去這一間café的,但因為想去的餐廳沒有開門,所以我們誤打誤撞找了這一間。 桂花鮮奶咖啡以前有喝過類似的拿鐵,這一次也沒有讓我們失望。一口很香濃的咖啡味,然後慢慢品嚐到桂花的清香,真的很好喝。不過大家要趁熱喝,冷了以後也沒有那麼好喝了。番茄醬雞肉意粉雞扒意粉最划算,有一整塊煎得香脆的雞扒。蕃茄意粉不會太酸,開胃得來又不會油膩。大蝦青口龍蝦汁扁意粉雖然這個價錢比較貴,但是裏面配料比想像中多。除了有蝦和青口外,還有超多三文魚塊。沒想到三文魚配龍蝦汁意粉配這麼好吃,第一次吃到這樣的海鮮意粉,值得一試。雜莓窩夫配雲呢拿雪糕掙扎了很久,最後還是選擇了雜莓窩夫。這個窩夫性價比很高,又好吃份量又多,連雪糕球也有兩個。窩夫是即叫即整,所以吃的時候還是有餘溫的,再配上冰涼的雪糕,正!這次的意粉都很不錯,不過我們見到別人的all day breakfast 超吸引🥹,只能留待下一次吃了。

桂花鮮奶咖啡

番茄醬雞肉意粉

雜莓窩夫配雲呢拿雪糕

最近造訪了位於上環古董街的咖啡店。這店以歐陸風格為主,充滿著懷舊的氛圍。店內有開放式座位,讓人可以一邊品嘗美食咖啡,一邊沈醉在這寫意的環境中。推薦白酒忌廉汁煮藍青口。熱騰騰地上桌,忌廉汁濃郁香滑,藍青口飽滿鮮味。用香脆多士沾醬汁,一口咬下,美味的滋味彌漫在口中。自家製番茄醬雞肉意粉,雞扒煎得微焦有光澤,肉質嫩滑入味,完美地吸收了醬汁的酸甜濃郁,令人回味無窮!迷你雜莓乳酪麥片配蜜糖自家製班戟,班戟鬆軟蛋味濃郁,乳酪和雜莓的組合色彩繽紛又清新。至於飲品,綠茶鮮奶清新順口,喝起來十分愉悅。而櫻花藍蝶花蘇打則帶有微微的花香,給人一種獨特的口感

• 自家製番茄醬雞肉意粉
  • 白酒忌廉汁煮藍青口
2024-02-26 153 瀏覽
🍝 Seafood(Prawns, Blue Mussels) Linguine with Lobster Sauce 💰$168大蝦青口龍蝦汁扁意粉醬汁濃郁,材料唔少,有大蝦、青口、蟹籽、蘑菇、翠玉瓜……扁意粉煮得夠淋,亦都掛到汁🥢 Eel Risotto with Teriyaki Sauce 💰$138鰻魚意大利飯好creamy,配埋鰻魚、青瓜絲、木魚絲、翠玉瓜,每啖充滿鰻魚汁之餘,亦都有好多材料,啖啖都有豐富口感🥞 Mix Fruit Pancake with Honey Sauce 💰$88雜果香軟煎餅係三塊厚班戟疊起,班戟無空氣感,好厚實,份量夠,配埋水果同蜜糖食味道更加好🧊 Iced Mocha 凍朱古力咖啡 跟餐💰+$8依杯Mocha好啱我,係咖啡味偏重嗰款,好香咖啡味🧊 Iced Premium Chocolate 凍特上朱古力 跟餐💰+$8凍特上朱古力啱晒鐘意朱古力既朋友,好香朱古力味

🧊 Iced Mocha 凍朱古力咖啡 跟餐💰+$8
依杯Mocha好啱我,係咖啡味偏重嗰款,好香咖啡味

凍特上朱古力啱晒鐘意朱古力既朋友,好香朱古力味
2024-02-15 164 瀏覽
去上環拎野,就二訪呢間lu黑白型格風🤍🛖上次食窩夫係比較“硬”,今次落單時同店員講上次食比較硬,請唔好烘得耐果然切落輕易,入口脆口軟身 👍其實都想食吓意粉,但我為左窩夫而嚟,而又一整份,好難食到其他野……無計🤷‍♀️今次可能舖頭人少,明顯質素好好多,香蕉上面焦糖面整得啱啱好,燒嘅時候隱約聞到傳來嘅香味🍌🤣搞到食慾大增> 熱flat white加大size +$4 ,一大杯好抵飲,可以嘆啡坐成個下午🤤🤤
去上環拎野,就二訪呢間lu

黑白型格風🤍🛖

果然切落輕易,入口脆口軟身 👍

☕️✨步入上環樂古道,在香港也能慢活品嚐美食——Lassana Coffee,店內的茶香咖啡香治療煩忙心情~假若當天心情不好,就要來一份🥞pancake或窩夫趕掉壞心情啦!😘🍋店內選用自家咖啡,法式休閒風格,由於老闆Tracy 遊歷外國多年,特別喜愛過外國人的漫活生活態度,🧖🏻‍♀️所以一直都好想把悠閒飲食文化帶到香港!🍳All day breakfast全日早餐 $128 ⚡️8/10🍝奶油檸檬汁雞扒意粉 $98⚡️7/10🥞雜果香軟煎餅$88⚡️8.5/10🍹紅菜頭蜜糖鮮奶$44⚡️8/10🦋櫻花藍蝶花梳打$54⚡️7.5/10👑推薦指數:8/10💛LASSANA Coffee 上環樂古道2-8號邦暉大樓地下A

🍳All day breakfast全日早餐 $128
⚡️8/10