2025-06-20
老細話我近排做到隻積咁滯,神神秘秘帶我去蘭桂坊後巷一間「偽Moulin Rouge」主題餐廳——紅絲絨牆布、水晶吊燈、大紅玫瑰襯埋白色鋼琴,仲要係**米芝蓮三星團隊主理**,平日晏晝都排長龍!今次試咗4道菜Tasting Menu,食材矜貴得來有驚喜,即刻同大家分享~ ✨ **頭盤雙重奏** **黑魚子蟹肉牛油果沙律** 賣相滿分!🏆魚子爆破嘅鹹鮮+蟹肉絲嘅甜,撞上牛油果cream質地,火箭菜微苦平衡,層次感爆燈!😋👍🏻 **塔斯曼尼亞海膽多士** 海膽大塊到瀉!師傅特意用香脆多士托底,creamy得來帶海水味,多士脆而不油,一啖升仙~ 🍲 **暖胃湯品** **法式花膠濃湯** 以為去咗廣東酒家?Nonono!用法國藍龍蝦熬湯底,花膠切成小塊狀,飲落滿滿膠質黏唇但零腥味,十分特別嘅fusion菜式! 忌廉南瓜湯好creamy,濃濃嘅南瓜香,加上彩色花瓣碎,賣相超IG-able~ 🔪 **主菜の藝術** **燒比目魚扒白松露忌廉汁** 魚皮煎到香脆,肉質卻似豆腐咁嫩!白松露汁好奢華,每滴都聞到森林香氣,伴碟千層薯薄到透光,邪惡但唔滯。 **法式鵝肝牛柳*
✨ **頭盤雙重奏**
**黑魚子蟹肉牛油果沙律**
**塔斯曼尼亞海膽多士**
🍲 **暖胃湯品**
**法式花膠濃湯**
🔪 **主菜の藝術**
**燒比目魚扒白松露忌廉汁**
**法式鵝肝牛柳** (老細食嘅……我偷食一啖)
鵝肝外脆內裡流心,牛柳medium rare完美粉紅,刀一壓就分開,非常鮮嫩...忍唔住偷咗佢一啖🙈
🍨 **甜品震撼教育**
▪️ **海膽雪糕配豆腐底**
以為會伏?😌Nonono~鮮甜海膽味×豆乳香,竟然夾到尖叫!雪糕質地絲滑到似食緊慕絲,感覺好light,真係想追加兩杯~
▪️ **New York Cheese Cake**
芝士味相當濃郁,但神奇地得5分甜,配上新鮮burberry同raspberry,口感即刻昇華!
🍹 **飲品**
兩杯cocktail各有特色:Sangria用咗橙汁、紅酒同brandy~ 啱晒我口味!杯Rainbow顏色非常吸引😍有vodka、橙汁、鳳梨汁同埋桃肉,酸酸甜甜,口感層次好豐富!
**後記**:埋單先知人均唔洗一千,但由服務到擺盤都**Fine Dining級數**,尤其海膽甜品同沙律真心驚艷!溫馨提示:記得訂位,估唔到平日都full爆,walkin排隊都成村人~