2018-11-27 981 瀏覽
因為報讀了課程的關係,每逢星期四都要去金鐘上課。在金鐘想找價錢相宜、高質非連鎖的食身著實有難度既然平時較少到港島區,難得有機會,實在不想吃連鎖店啦!於是便上網找找看有什麼好吃的,然後便找到了這間LALA EAT。 LALA EAT是一間外賣店,並沒有堂食位置。除了固定食品之外,也有每周不同的廚師精選飯盒。想購買的話,可以提早用whatsapp下單,便會有$2折扣。今天想吃清淡一點的,便選了清湯牛肋條再配洛神花茶。 清湯牛肋條$60 / 洛神花茶 跟餐+$8 單購$18份量很足,有五到六件牛肋條,再配大根蘿蔔、紅蘿蔔、鴻喜菇等蔬菜類和白飯。雖然是清湯,但並不會淡而無味,反而令牛的肉味十分突出!牛肉煮得入味和稔身,將湯汁撈白飯,再與牛肋條一同享用,很快便掃清光了~

清湯牛肋條$60 / 洛神花茶 跟餐+$8 單購$18

外賣自取
2018-09-28 588 瀏覽
呢間Lala eat是位於金鐘海富中心,所以相信店鋪的租金也十分高昂,所以賣得比較貴也是合理的,但對於打工仔,$80的價錢也不太親民,但我也想試一試。我試的是比較貴的日式蒲燒鰻魚飯,蒲燒鰻魚是不錯,份量十分足,而且醬汁的味道也十分入味,所以味道是十分不錯的,我也很鐘意。再說的是飯,使用的是日式珍珠米,但不知是否日本的,飯應該是有調味過。所以食得出是有點上湯的味道,但具體材料是什麼,唯一的份量不足,食完個$80的lunch竟然是不飽的,也是很難得,但味道還是幾好的

2018-08-30 393 瀏覽
I used to go often when it first opened as the food tastes good. The portion has been small but it’s still fine for me. Today I bought pork soft bone with prawn rice. It turns out only one piece of small bone and one piece of fried prawn. The portion is really too small for the price of $60. I’m quite disappointed and may not go again.
外賣自取
2018-05-10 762 瀏覽
繼續係海富中心搵野食,今日試一間係轉角位既外賣店。排隊買外賣既人唔多,起碼比其他個幾間差得遠。話不多說啦即刻評價下先,炸蝦+雞排飯 $6x賣相其實算唔錯,不過飯一舊舊又淋 完全唔掂。雞排好一般,仲有小小冷藏味道,炸物好粉唔會試到係蝦,無乜特別。呢個價錢加呢一個味道仲要無野飲送真係有點即步。雖然話金鐘地段貴,舖租都貴 但係食物質素方面係比不上。唔介意價錢貴,但係希望食物跟得上個價錢。真心覺得可以再做好一點!

話不多說啦即刻評價下先,炸蝦+雞排飯 $6x

2018-05-07
2018-03-01 723 瀏覽
金鐘食Lunch選擇真係唔多 見到呢間專賣便當既小店就試下佢啦慢煮味噌三文魚便當 $88 失策!帶左個食物盒落黎冇用武之地 原來除左飯之外 仲有薯蓉 雖然$88食個便當都唔平 但其實去great買個飯都差唔多價錢 想食好啲都係行去灣仔食啦講返個飯先 三文魚份量都唔少 肉質香滑 不過蘆筍得4條太少喇 薯蓉比較稀 可能係用黎拌飯食 質地都好creamy 蘿蔔都入味既 不過略嫌蔬果太少 未夠均衡跟餐+$8 仲有自家制涼茶 揀左羅漢果茶 好好飲 呢排食得勁熱氣 清熱岩哂!

慢煮味噌三文魚便當 $88

2018-01-08 507 瀏覽
lunch time間間都大排長龍,呢間見唔係好多人就試下起初以為價錢唔係太相宜所以冇乜人但打開飯盒後,原來性價比奇低$60冇飲品底下的豚肉生薑燒,我以為餐廳比錯飯盒,絕對係失望豚肉冇薑味之餘,仲要全盒得四五塊仔。。。飯係多,但唔夠餸飯,結果$60蚊盒飯都係唔包肚
lunch time間間都大排長龍,呢間見唔係好多人就試下

起初以為價錢唔係太相宜所以冇乜人

但打開飯盒後,原來性價比奇低

豚肉生薑燒
2018-01-08
2017-11-29 535 瀏覽
金鐘對於打工仔來說,我相信絕對可以稱之為美食沙漠近期發現左一間價錢相宜既外賣店,絕對係附近上班族既一大喜訊~既方便又可以快快趣買完趕返公司打拼~飯盒價錢大約$60 起~冇提供堂食~日泰中式一應俱全當日老闆娘推介泰式青咖哩雞肉飯, 食落感覺上係健康減鹽版, 冇坊間做既感覺咁濃烈,而且配菜都挺多,雞肉都相對上淡口, 應該會受健康族歡迎飯面有灑上飯素,增加味道~另外點了豬軟骨沾麵, 拉麵有咬口,但比較油, 豬軟骨份量挺多, 但個人認為可以稔少少會更好加錢可以飲洛神花茶/ 羅漢果茶~~兩個味都唔會好甜~
金鐘對於打工仔來說,我相信絕對可以稱之為美食沙漠

飯盒價錢大約$60 起~冇提供堂食~日泰中式一應俱全

飯面有灑上飯素,增加味道~

加錢可以飲洛神花茶/ 羅漢果茶~~兩個味都唔會好甜~