觀塘海旁甲級寫字樓的西餐,有戶外座位,環境開揚舒適,非常適合慢慢坐Chill下。菜式提供西式及中西Fusion,配搭非常有創意!!- 台北剁椒牛柳意粉 HK$128中西合壁味道!!牛柳煎得焦香同時有黑椒香氣,口感較硬熟度過火。台北剁椒汁中有豬肉碎及中式牆汁調味,微辣中帶少少麻香,亦都有啖啖酸辣香勾起肉香。中式同西式結合夾得黎又唔會太怪,只不過牛柳太熟,可惜。- 開心果拿鐵 HK$19開心果香十足可以一試!!除左可選全脂奶外亦可轉做燕麥奶,開心果香氣濃郁,同時有燕麥奶麥香,開心果碎添加唔少口感,拿鐵香滑中帶點果仁口感,幾好飲!!- 三文魚蘆筍奶油意粉 HK$128- 鮮薑梳打 HK$19- 全日早餐 HK$128
台北剁椒牛柳意粉

三文魚蘆筍奶油意粉
鮮薑梳打
全日早餐
2024-02-29 397 瀏覽
事源上年公司搬嚟觀塘 經過見到間新餐廳一直都想試 但苦無機會 趁今日下午茶時間就想嚟試下 可能下午茶啦 所以都有好多位 環境都幾靜 同埋啲餐牌都偏貴 我叫咗個蜜糖燒雞沙律同綠茶烘焙咖啡 拉花都幾靚 不過上菜都有點兒慢 但整體上真係幾適合傾偈嘅地方
2024-02-29
2024-02-14 462 瀏覽
由點菜計起, 等了超過一個鐘, 都未有嘢食, 眼見枱枱客人都在等嘢食, 菜式已經好少款, 係咪廚房罷工呀!未試過咁差嘅餐廳!只得環境比較寬敞及清靜, 想幫襯一真係要諗清楚呢!
只得環境比較寬敞及清靜, 想幫襯一真係要諗清楚呢!
2024-02-05 458 瀏覽
Food quality & service is getting worse! We have been a regular lunch customer for few years but have to say very disappointed about the food quality and service recently. At first impressed by the spicy taiwanese beef noodles but over the time not only does food choice getting less but also longer dish waiting time that might up to 45 mins. Sometimes dishes were not hot when served.What’s more, the shop stated that the credit card method has not been available for few months (yes few months!).

What’s more, the shop stated that the credit card method has not been available for few months (yes few months!). Even you are willing to pay by cash or payme, when you asked for receipt, the server was very unpolite eg. Question why you asked or even vigorously sucked things around you.

外賣送餐
2024-01-31 526 瀏覽
由觀塘站行嚟唔遠(10分鐘內),餐廳睇落都幾大。上網落單,lunch set的選項都多,不過餐牌轉咗,同open rice上載的唔同。點咗2個主食、2杯飲品同tiramisu,每人~$180。牛柳沙律🥩🥗:沙律菜、牛油果等蔬菜都幾新鮮,仲有甜既士多啤梨🍓,南瓜🎃係煮過(烤過?),微暖;擺盤麻麻地,牛柳粒/條遮住曬其他蔬菜,個沙律汁另上會好啲(唔好放落隻碟度);味道清新,好食酸忌廉芝士焗薯🥔:好後悔~~嚟到賣相的確幾靚,但焗薯size細就不在話大,最大問題係佢有部分係變壞咗😱😱😱,啲薯肉變咗粉紅色,不過我冇complaint,因為尷尬的位係食到尾先發現😓食面頭時覺得薯仔啲味怪怪哋,有啲酸,仲以為係鋪面的酸忌廉同佢唔夾,而焗薯本身個texture都唔好,所以不以為然,以為係薯仔🥔品質差。最後,食到底就見到轉咗色,都肯定佢係變壞咗,估計係餐廳整咗一段時間賣唔出。焙茶燕麥奶☕:又靚又好飲,焙茶味濃,入口有少少焙茶粉粒,唯一爭啲係細杯,幾啖飲完開心果鮮奶🍵:淡綠色,顏色幾靚,冇影到相,但可能拉花失敗,個奶泡係有啲亂嚟的圓形Tiramisu:酒味濃,軟身,味道非常好;份量幾大,雖然lunchtim
由觀塘站行嚟唔遠(10分鐘內),餐廳睇落都幾大。

點咗2個主食、2杯飲品同tiramisu,每人~$180。

牛柳沙律

忌廉芝士焗薯

(主食加配)焙茶燕麥奶

Tiramisu:酒味濃,軟身,味道非常好;份量幾大,雖然lunchtime要$68,但想再食
Tiramisu

餐廳喺lunch hour都多客,有少少嘈,侍應兼顧唔到咁多檯,搵佢哋幫手有啲難度。食物不過不失(除咗焗薯😓😓😓),飲品非常好。lunch價格唔平,正常午餐主食+飲品~$130再加一,觀塘區應該有其他更好的選擇,不過個tiramisu係可以吸引到我再嚟~
2024-01-29
牛柳沙律
Tiramisu
  • 提拉米蘇
2024-01-16 548 瀏覽
不是從OpenRice 見到也不知有這間隱世西餐廳,我估也是在這邊工作的人才知吧!大時大節要找間既小人又有聖誕🎄氣氛,更不用吃指定吃貴價聖誕大餐,真的很小有!地方比想像中大、有分室外和室内、服務態度不差,上菜速度剛好,性價比都算高!帶子原隻又大又鮮味、熱度剛好、燒牛柳多汁但肉質不算鮮嫩,只是那隻燒雞皮脆但真的太咸被扣了分(建議小咸)最讚是個甜品,竟然用一支甜筒放在碟内,很特別!整體來講也是值得一試既餐廳!
2023-12-24
平安夜
  • 嫩煎干貝忌廉意粉(松露醬汁)
2024-01-10 307 瀏覽
肉桂蘋果燕麥奶搖 $48肉桂味好重,入口後帶有少少蘋果味,鍾意肉桂味嘅會好鍾意😋京都抹茶鮮奶 $48飲落去偏重嘅奶味,入口後順滑帶有抹茶嘅甘味,而且飲落去唔會好甜😋
肉桂蘋果燕麥奶搖 $48
肉桂味好重,入口後帶有少少蘋果味,鍾意肉桂味嘅會好鍾意😋

京都抹茶鮮奶 $48
2023-08-12
2023-11-03 386 瀏覽
見食評寫得好好味,環境又靚。昨晚跟朋友到來試試。入到餐廳環境很大很靚,天氣涼涼地,選擇到在戶外的枱。點餐後,羅勒蕃茄牛肉醬溫泉蛋意粉,轉眼便送來,然之後蜜糖燒雞配牛油果南瓜雞蛋沙律到,當然先吃沙律,通常每次去餐廳都係沙律來先,沙律的雞肉好味,然之後吃意粉。太鹹太鹹太鹹,重要事講三次,鹹到無法吃。之後我們再點雞翼,通知服務員意粉太鹹,請他通知廚房雞翼不要太鹹,朋友以為跟他說了不用電子下單,我們等等等,仍未見雞翼來,如果服務員有跟進,會知道我們未下單,我便自行下單,結果都是鹹。這間餐廳已列入黑名單,不會再去。
見食評寫得好好味,環境又靚。昨晚跟朋友到來試試。
入到餐廳環境很大很靚,天氣涼涼地,選擇到在戶外的枱。
2023-11-02
2023-11-03 290 瀏覽
🍳食物質素:幾好食,但我覺得款式係比較普通,當時見到菜單係有啲選唔落手。野飲方面整得好好睇,我好鐘意。食物只能講係正常水平,唔難食,但都唔會係因為好食而特登過黎🍴推薦搭配:夏日相關的飲品都好靚🪑環境座位:好大,有戶外位。仲有一啲打咭用的小傢俱。如果行開海濱想黎影相,上黎坐下食下野會係好好的選擇。有自然光咁影相係最靚🚗交通:偏遠,係觀塘地鐵站行過黎海濱呢邊,最少都要差不多15分鐘了吧💰人頭費:130

🍴推薦搭配:夏日相關的飲品都好靚

💰人頭費:130
2023-11-02 168 瀏覽
首先講吓個環境,整個環境都好大,枱與枱之間都好闊落,坐得好舒服,我估平時lunch time應該會好多人,但因為我當日係星期六嘅夜晚去食,相對地就比較靜啲,反而仲幾好添😂唔會太嘈,而且整個餐廳係藍白同木色做主題!白酒奶油三文魚意粉除咗有三文魚外,有啲驚喜,仲有三文魚子,魚子幾鮮甜!三文魚有一口size 又有一塊小小地放係意粉上,擺盤都幾靚!而且整到岩岩夠熟!個汁帶微微酒香同亦幾creamy!😍黑松露帶子奶油燉飯黑松露味好香,帶子鮮甜又juicy!!有三隻帶子係正常量,另外,仲有一隻温泉蛋,令米飯更加濕潤,但個米飯依然保持粒粒分明,軟硬適中!鮮薑青檸梳打加咗片葉就成杯飲品靚仔咗!薑味唔算好濃,但飲落去好fresh!!!同埋佢啲bubbles 維持咗好耐😂紅棗桂圓茶幾好👍🏻啲紅棗磨到勁細粒,所以個味都好出!正!

白酒奶油三文魚意粉

黑松露帶子奶油燉飯

鮮薑青檸梳打

紅棗桂圓茶

幾好👍🏻啲紅棗磨到勁細粒,所以個味都好出!正!

2023-10-02 180 瀏覽
經典凱薩沙律🥗不嬲都鐘意食吓菜,開心佢有俾足夠嘅菜量我,又有蕃茄、車厘茄、青瓜🥒嗰啲,可以話係蔬菜量十足,一次過有曬我呢日要攝取嘅纖維~ 不過我就略嫌佢多咗少少芝士粉,食到成口粉😅 本身麻麻哋🫢·水牛城雞中翼🐔佢呢隻比較乾身,我係欣賞嘅~ 唔會話食到成口汁,唔知想點⋯ 好記得有次喺第度食嘅,係茄汁加黑椒粒就當係水牛城雞翼⋯ 唔應該係咁囉⋯ 好彩呢度係夠酸、夠辣,搣甩咗陣蕃茄味~😆·法式紅酒牛面肉燉飯🐂真心想講吓,佢賣相幾好睇~ 個口感軟綿綿,仲有啲濕濕哋,幾易入口,因為食落唔太黐口~ 紅酒汁少少甜、少少酸,好夾個牛面肉,做到好入味之餘,仲要好冧吓,兼且肉量都多,可以食到飽飽!😙·白酒奶油三文魚意粉白汁係由白酒同奶油組成,有順滑口感之餘,仲有白酒加持,冇曬酒精,但有少少酸味加酒香餘韻助攻,加埋有少少咬口爽口就掂~~🤩·多明尼加朱古力奶🍫🥛睇個拉花,有刻會覺得自己飲緊Latte🤣,個樣太似了~ 其實只係朱古力加奶,不過個奶泡真係打得幾好,所以先有咁完美嘅心心拉花,剩係睇都夠了~🥰·京都焙茶🍵鮮奶🥛咁落第一下焙茶味好重,有種好似真係去咗日本飲茶嘅感覺。跟住⋯ 佢打咗個好靚嘅奶泡,變咗個好強嘅
經典凱薩沙律🥗
水牛城雞中翼🐔
法式紅酒牛面肉燉飯🐂
白酒奶油三文魚意粉
多明尼加朱古力奶🍫🥛
京都焙茶🍵鮮奶🥛
咁落第一下焙茶味好重,有種好似真係去咗日本飲茶嘅感覺。跟住⋯ 佢打咗個好靚嘅奶泡,變咗個好強嘅深白色對比,仲要整咗個好靚嘅海馬圖案,好難做之餘,仲要做得好靚~ 我係表示極度欣賞!😍🥰 味道仲要幾好喎~~~😋😋
好耐無去觀塘食飯,今晚受朋友邀請再試Lagom新款式menu,剛好全晚八位朋友,所以決定一試!特別要讚係招牌花雕雞,流心蛋牛柳,海膽意粉!花雕雞真係皮脆肉滑,無冰鮮雞味。每一啖都有肉汁流出流心蛋黃牛柳,蛋黃同肉汁原來咁好味,上枱唔夠十分鐘已經連薯仔粒都清晒底檸檬牛油比目魚超級開胃!又係上枱就清晒最後海膽意粉正常水準,但價錢親民,絕對可以一試!全部都親民價錢,唔過二百,座位寬闊任坐,係香港實屬難得一班朋友聚會好地點!
好耐無去觀塘食飯,今晚受朋友邀請再試Lagom
新款式menu,剛好全晚八位朋友,所以決定一試!

特別要讚係招牌花雕雞,流心蛋牛柳,海膽意粉!

花雕雞真係皮脆肉滑,無冰鮮雞味。每一啖都有肉汁流出

檸檬牛油比目魚超級開胃!又係上枱就清晒

最後海膽意粉正常水準,但價錢親民,絕對可以一試!

紐西蘭羊架配烤雜菜
紐西蘭牛柳配流心蛋‧薯仔粒‧炒菠菜
香煎威士忌豬鞍配蜂蜜牛油薯仔粒
魚子醬加拿大海膽意粉
2023-09-13 173 瀏覽
觀塘文青木系格調餐廳,室內室外都很寬敞,無論下午嗌杯咖啡,定夜晚嗌杯生啤都一樣咁chill🍝黑松露帶子奶油燉飯正宗Risotto的偏硬飯款, 仲有藜麥 , 好健康~黑松露味算濃, 醬汁creamy, 帶子大粒彈牙又煮得入味🍝白酒奶油三文魚意粉三文魚表皮煎到金黃色,香脆可口,肉質很嫩滑,啖啖肉。意粉有煙三文魚伴鍱,令成鍱意粉好有層次🍝香料雞肉蕃茄醬長通粉蕃茄汁係意大利拿玻里既感覺,酸甜開胃,蕃茄汁掛上長通粉, 黏稠適中, 唔會覺得好漏🍟炸薯條即叫即炸,新鮮熱辣, 份量超級多,每條都炸得好香脆🥗雞肉凱薩沙律沙律用料新鮮,粟米切法特別亦好甜,最重要係雞肉好鮮嫩唔鞋,好味🍰鮮草莓吉士撻第一層有士多啤梨🍓忌廉加少少果仁碎,中間啫喱質地吉士層,最底海綿蛋糕加餅底

🍝黑松露帶子奶油燉飯
正宗Risotto的偏硬飯款, 仲有藜麥 , 好健康~
黑松露味算濃, 醬汁creamy, 帶子大粒彈牙又煮得入味

🍝白酒奶油三文魚意粉

🍝香料雞肉蕃茄醬長通粉

🍟炸薯條
即叫即炸,新鮮熱辣, 份量超級多,每條都炸得好香脆

🥗雞肉凱薩沙律

🍰鮮草莓吉士撻
2023-09-12
2023-08-22 4167 瀏覽
好味指數😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗上個月生日,朋友揀咗觀塘呢間餐廳食飯,一掃食評,大部分都講得好好食,生日月送紅/白酒2杯,環境好似唔錯,有少少期待!之前見到網上有人寫過台灣風味牛肉千層麵,好想試,點知發現冇咗,就試吓其他嘢啦!🍴紅酒汁慢煮牛柳配薯蓉($268)叫咗5成熟,嚟到嘅時候見到唔止5成熟,個皮乾乾哋,有少少擔心!一食落去,我只能夠形容為「又乾又嚡」😭,唔知慢煮個精粹去咗邊?相比起其他主菜,呢個仲要特別貴,唔掂!🍴煙三文魚洋蔥pizza($148)Pizza 夠香脆,煙三文魚基本上唔會差得去邊,雖然佢奇怪地有一個角唔見咗(可能佢太脆,切嘅時候飛走咗),但呢個係幾好食嘅!🍴雪糕脆筒麻糬窩夫($128)上面放咗一個牛奶公司嘅甜筒,甜筒沾上咗外加嘅朱古力同士多啤梨醬,食嘅時候有D摎挍,窩夫正常,冇特別好香,麻糬比較少,另配有士多啤梨、香蕉、cream,唔算有咩特色,如果要加一個塑膠生日牌同一支蠟燭要加錢~🍴Hoegaarden($58)好抵飲!牛柳講真係失望到爆,可能揀意粉、雞翼的話質素會好D!地方夠大,坐得舒服,冇限時限刻趕你走,不過。。。有插曲!1. 店嘅 last or
好味指數😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗

🍴紅酒汁慢煮牛柳配薯蓉($268)

紅酒汁慢煮牛柳配薯蓉

🍴煙三文魚洋蔥pizza($148)

煙三文魚洋蔥pizza

🍴雪糕脆筒麻糬窩夫($128)

雪糕脆筒麻糬窩夫

🍴Hoegaarden($58)
好抵飲!

1. 店嘅 last order 係8點,跟住就隨即埋單,唔知係咪趕收工,食緊甜品嘅時候,店員已經用漂白水定綠水(總之係好大味嘅清潔劑)洗地,雖然係洗冇人坐嘅檯附近位置,但係因為好近亦都好大味,一路嗅住個味去食嘢都幾唔舒服!

2. 平日晚上9點半閂門,9點就開大晒燈「提示」你要走,有開燈趕客 feel!

3. 好好笑嘅係,另一檯到埋單問,先俾紅/白酒兩杯,最後衝刺飲咗佢😂好彩我朋友一開始叫嘢飲時問咗佢,唔使攪到趕住飲!

基本上呢間餐廳未有咩特別可以有回頭嘅動力,不過如果飲啤酒嘅都真係幾抵嘅~
☆My IG @tracyloveliving ☆

煙三文魚洋蔥pizza
2023-08-22 189 瀏覽
今日約咗朋友喺觀塘購物,血拼完就諗住食餐好嘅,記得有朋友介紹過附近有間餐廳叫Lagom Kaffe,可以帶寵物入去,於是就去咗呢一間餐廳,樓下有電梯直達餐廳門口😙入去見到餐廳好大間,除咗室內;仲有室外平台可以比寵物遊走;不過,店員話如果需要帶寵物入內,要預先通知,同埋舖頭冇寵物餐單睇完餐牌發覺有好多嘢食,眼花撩亂呀,選擇困難症又發作,最後揀咗軟殼蟹意粉,日式海鮮pizza,同埋甜品 🍮軟殼蟹意粉未到嘅時候,朋友’哇‘咗一聲,大大姐軟殼蟹放咗喺上面,香味撲鼻,切開嘅時候見到入面全部都係蟹黃,十分惹味😍之後日式海鮮pizza 亦都有驚喜,pizza外圍係曲奇皮,香脆可口,而中間好多芝士,鮮蝦同魷魚亦都分量十足最後甜品就正正常常🙂總括嚟講值得encore

最後甜品就正正常常🙂

總括嚟講值得encore