牛頭角的Lagom早幾個月吃過了,今日發現原來有一間新分店在觀塘,超近我呢~主菜menu好似有少少不同,但竟然沒有疏乎厘pancake可以點,有少少失望。但食物質素都維持一貫水平。*台北燉牛肉($98)以為是普通燉肉,誰不知是味道麻麻辣辣的肉醬底再加燉牛肉;這個辣度對我來說很適中;似肥牛的燉肉,亦很嫩滑。*豬肉蘋果楓糖三文治($88)我覺得用上「吐司」會比較貼切;因為只有一片麵包,再放上配料;除了豬肉和蘋果,還有煙肉和溫泉蛋;刺穿溫泉蛋之後,麵包底吸收了蛋汁;因為吐司塗上了楓糖,整體咸咸甜甜的,頗開胃。*莓莓乳酪燕麥奶搖($48)燕麥奶的味道就不太飲到,可能被莓類和乳酪的酸甜蓋過了。*菠蘿香蕉燕麥奶搖($48)老公點的*伯爵茶芝士蛋糕($62)原來芝士蛋糕不是一件件的那種,而是像巴期克芝士蛋糕,配上伯爵茶醬;芝士蛋糕很厚實,芝士味濃;伯爵茶醬很香,配上芝士蛋糕食都是第一次。

*台北燉牛肉($98)
以為是普通燉肉,誰不知是味道麻麻辣辣的肉醬底再加燉牛肉;
這個辣度對我來說很適中;
似肥牛的燉肉,亦很嫩滑。

台北燉牛肉

*豬肉蘋果楓糖三文治($88)
我覺得用上「吐司」會比較貼切;
因為只有一片麵包,再放上配料;
除了豬肉和蘋果,還有煙肉和溫泉蛋;
刺穿溫泉蛋之後,麵包底吸收了蛋汁;
因為吐司塗上了楓糖,整體咸咸甜甜的,頗開胃。

豬肉蘋果楓糖三文治

*莓莓乳酪燕麥奶搖($48)
燕麥奶的味道就不太飲到,可能被莓類和乳酪的酸甜蓋過了。

莓莓乳酪燕麥奶搖

*菠蘿香蕉燕麥奶搖($48)
老公點的

菠蘿香蕉燕麥奶搖

*伯爵茶芝士蛋糕($62)
芝士蛋糕很厚實,芝士味濃;
伯爵茶醬很香,配上芝士蛋糕食都是第一次。

2021-06-03
莓莓乳酪燕麥奶搖
2021-05-28 704 瀏覽
2/5/2021今日同2位朋友下午行觀塘嘅文具店。之後6:15pm 去到原本book咗6:45 嘅Lagom Kaffe 。呢一間我都有bookmark , 佢喺旺角桔梗嘅姊妹店,桔梗我都係食過兩次,而呢間分別係牛頭角同埋觀塘都有分店,但係唔近黨鐵站。6:30正式俾人入去,我哋都順利入到場,安排坐咗喺‘窗口位’⋯⋯唔知係因為夜晚定係落雨嘅關係,冇開放到出邊戶外嘅位置。但係我哋嘅位置感覺上就有啲暗。而呢一間餐廳嘅特色係可以帶寵物去,所以今日都見到好多狗狗。食物:台灣風味牛肉千層麵:朋友第一口食落去覺得有啲古怪嘅香料味,輪到我試, 感覺好熟悉但係又講唔出⋯⋯⋯再食嘅時候我就諗到啦⋯⋯⋯喺台灣麻辣火鍋嗰種麻味😂😂因為我哋都覺得好似舌頭比野拮咁,同埋有少少麻痹。我覺得還可以,但係同行兩位就覺得唔得。花雕雞風味奶油雞肉燉飯:雞件係有花雕味,同行兩位以為d飯都會有,不過啲飯淨係奶油味,唔係好強烈嘅味道。同埋佢啲飯好似想做到好似意大利燉飯嗰種硬身, 但又唔係全部都係咁,所以有少少古怪.夜市酥炸海鮮:呢個最好食 (香口嘢都好難唔好食😂)佢分別有魷魚、蝦、魚塊、豆角、洋蔥 (配wasabi 醬汁)飲品:
2/5/2021

今日同2位朋友下午行觀塘嘅文具店。

食物:
飲品:
瑰神:朋友話冇乜玫瑰味,洛神花味太搶。
玉桂蘋果燕麥奶搖:淨係講咗面頭塊蘋果好酸😂
多明尼加朱古力奶:普通朱古力奶(帶少少苦)

食物好唔好食都係因人而異嘅,不過我想講,佢係用QR code 自己落order , 亦有比紙menu , 但紙menu 內有的,QR code 內又未必有。例如:我本身想試嚇baileys chocolate milk , 但入到QR code 係冇嘅;甜品我哋想試吓磅蛋糕,入到QR code 又係冇嘅。 其實佢紙menu 已經唔算太多選擇(尤其是食品), 等人地諗咗好耐決定咗,先發覺QR code 入面係冇嘅,會有啲失望。

同埋其實呢類型地方都係想俾人chill 吓,但係又有限時90分鐘,所以真係好難chill (不過用餐有限時就係香港好多餐廳都有嘅)

Anyways , 對我嚟講總算係試咗一間想試嘅食店,同埋幫襯左一間黃店。

2021-05-02
  • 夜市酥炸海鮮
2021-05-08 2124 瀏覽
在平日的午市頭輪時間我們已到達,餐廳裝修以木系為主,洋溢著一種歐式小清新的感覺,比較常見於小cafe的佈局,但這裏佔地很大,單單室內地方已接近5,000呎,以cafe來說規模相當大,身處門口也望不到餐廳盡頭的位置。Cafe的靈魂所在就是咖啡吧檯,就立於接待處後面,右邊是幾張寬闊的椅子,以供客人等待即沖咖啡和輪候入座時可稍作歇息,蠻貼心的安排🛋 🪟由於入座時間尚早,有幸坐到落地大玻璃旁,自然採光就令環境分數提昇了不少,窗外望著餐廳的室外後花園位置,大約也有近2,000呎,佈滿各式植物和藤椅,令人在繁忙都市生活中也能享受一片綠洲一般,但可惜只是晚上才開放,唯有下次再訪。而且店鋪有水煙提供,晚市時吸引不少客人來放鬆一番🏕 📱餐廳用QR code下單,節省人手,而且更新餐牌較方便,就今天所見,部份新菜品並未見於紙本菜單上面,而且電子菜單更可見菜品的供應情況,例如我進店時已經看中了仍有存貨的伯爵茶芝士蛋糕,打算吃完主菜再下單卻已經售罄,唯有轉而嘗試其他甜品。 🐥奶油花雕酒燉雞意粉 $98 7.5/10由於非常想念台灣,全選了兩款台式融合西式的意粉。第一款是花雕雞意粉,這款意粉的概念是由台酒著名的

🐥奶油花雕酒燉雞意粉 $98 7.5/10
由於非常想念台灣,全選了兩款台式融合西式的意粉。第一款是花雕雞意粉,這款意粉的概念是由台酒著名的花雕雞碗麵演變而成。
奶油花雕酒燉雞意粉
雞肉的烹調方法令人印象最深,雞肉首先加入花雕酒醃制,再將雞扒分成2份,一半煎香放在意粉頂上,一半切成雞粒與奶油意粉煮起,讓雞肉的味道滲出意粉。意粉的調味比較淡,選用比較粗身的意粉,口感較為軟身🍝

🐮台北燉牛肉意粉 $98 8/10
上菜時已經傳來陣陣的花椒香氣,薄切的牛肉仍有點粉嫩,上面些許的芝士增添了鹹香味,醬汁麻而不辣,非常惹味,而且有不少牛肉碎混在一起,每口意粉都掛上了滿滿的肉碎和醬汁🥓

🍵凍京都抹茶鮮奶 $48 7/10
抹茶味道沉穩,配合鮮奶形成厚實口感,在炎熱天氣喝一口心也靜了🍼
凍京都抹茶鮮奶

🥛菠蘿香蕉燕麥奶 $48 8/10
這杯特飲是新推出的,不在紙本菜單上,菠蘿香氣環繞,加上香蕉對腸道健康有幫助,飲畢後有飽足感湧現🍌
菠蘿香蕉燕麥奶

🍰焙茶芝士蛋糕 $52 9/10😋
壓軸的甜品奪得本日最佳之選,蛋糕上再澆下焙茶醬,焙茶和芝士味道相輔相承,茶香十足但沒有過份的甘苦味,芝士蛋糕綿密柔軟,入口香滑,後段會覺得會有點漿口。
焙茶芝士蛋糕
2021-05-05
奶油花雕酒燉雞意粉
菠蘿香蕉燕麥奶
焙茶芝士蛋糕
2021-05-02 1395 瀏覽
上一次,去了牛頭角國際貿易中心的樂感,卻碰了門釘,星期日的下午,太多人在等待。這一次,去到樂感在觀塘的另一間分店,等了一會才有位。心想,真的好吃嗎?首先,是意粉。蕃茄肉醬意粉,$88。蕃茄汁,不酸,有一絲甜,超越了一般餐廳的肉醬意粉,好味。奶油花雕酒燉雞意粉,$98。白汁,很特別,以為是肉醬意粉的好朋友 - 卡邦尼意粉,結果十分有驚喜。白汁奶油不太油,而且有淡淡的花雕酒香味。然後,三文治。鮭魚牛油果香草三文治,$98。雞肉芒果大醬三文治 (有少少辣),賣相很漂亮,味道也好,配搭亦特別,份量適合女士。全日早餐,$128。五個人,五碟,不夠飽,追加了炸魚薯條,$88。炸魚,外脆,內軟,新鮮炸起。炸魚比薯條好味。原來,Lagom 源自瑞典語,意思為「不多不少 剛剛好」。 「足夠就是最好」(Lagom är bäst)。另外,發現Lagom是桔梗的姊妹店。總評味道:超級好,有驚喜;環境:簡單美;服務:好,手機QRcode落單;衛生:好。

首先,是意粉。

然後,三文治。

全日早餐,$128。

另外,發現Lagom是桔梗的姊妹店。

總評
味道:超級好,有驚喜;
環境:簡單美;
服務:好,手機QRcode落單;
衛生:好。
  • 蕃茄肉醬意粉
  • 奶油花雕酒燉雞意粉
  • 炸魚薯條
  • 雞肉芒果大醬三文治
2021-04-14 3311 瀏覽
講到近期較熱門既cafe非樂感莫屬,估唔到無幾耐前食過牛頭角店後樂感又話咁快開左關新分店係觀塘.2間分店既空間感同樣大而且主打木系風,相當舒適.餐前麵包盤歐式麵包配上特製香草牛油別具風味.歐式麵包外脆內軟,內裏充滿經發酵後既氣孔,細緻緊密.西班牙海港炒青口以新鮮蕃茄做基底製成醬汁,再配上煙燻肉令鮮味及天鹹香味提昇.蕃茄醬汁鮮甜入口帶點creamy感,再配上青口海洋鮮味令整體甜度昇華.青口肉雖然唔算大但同樣鮮味十足,入口彈牙爽甜.迷你軟殼蟹牛油果三文治三文治兩面都塗上滿滿牛油再烘焗,入口鬆化而且內裏唔會因烘過火而變得乾.軟殼蟹外層炸漿特別加上少少香草令軟殼蟹入口更香口.軟殼蟹內既蟹羔相當鮮甜而且香濃,配上牛油果減低油炸既肥膩感.Hojicha cheese cake 巴斯克焦香芝士蛋糕方式焗製,神秘又焦黑既外表下既芝士蛋糕質感綿密,入口又唔會似美式芝士蛋糕咁結實.茶葉經焙煎後茶更顯其濃醇既香氣.焙茶帶甘香剛好中和較甜既芝士蛋糕,令甜膩感充份降低.焙茶芝士蛋糕上既雲尼拿吉士醬令芝士蛋糕入口更creamy更香滑.Latte咖啡味道醇香,配上牛奶入口更順滑.牛奶同咖啡之間平衡感啱啱好.

餐前麵包盤

西班牙海港炒青口

迷你軟殼蟹牛油果三文治

Hojicha cheese cake

Latte
  • Hojicha  cheese  cake
  • 西班牙海港炒青口
2021-06-04 0 瀏覽
觀塘人氣咖啡店☕️每份晚餐都會配一份餐前麵包,比較欣賞佢哋嘅牛油有特別調味🧈台灣風味牛肉千層麵 $148呢個千層麵同之前試過嘅燉牛肉意粉飲類似嘅味道,不過就冇咗花椒油嗰種辣🌶有好多芝士,做到拉絲嘅效果🧀而且亦都有好多醬,絕對係一個可以同人分享嘅餐花雕雞風味雞肉奶油燉飯$128雞肉有好強烈嘅花雕酒味,而且肉質非常嫩滑🥰燉飯口感比較硬,有好濃嘅忌廉,調味適中,同樣係一個飽腹感非常強嘅餐非洲寶石$48杯茶有強烈嘅口味,類似少少薄荷,飲落會涼涼地嘅茶😂不過都係比較建議你哋飲佢哋嘅咖啡,因為佢哋嘅咖啡質素真係幾高嫁☕️環境方面,餐廳環境非常空曠,而且有好多嘅座位,裝修亦都好舒適。落單係運用QR code,方便快捷🧡總括而言,呢間餐廳嘅適合兩口子傾計,有多款咖啡☕️選擇😃chill下都okay🧡Lagom Kaffe (觀塘)觀塘偉業街180號Two Harbour Square1樓
觀塘人氣咖啡店☕️

每份晚餐都會配一份餐前麵包,比較欣賞佢哋嘅牛油有特別調味🧈
餐前麵包

台灣風味牛肉千層麵 $148
台灣風味牛肉千層麵

花雕雞風味雞肉奶油燉飯$128
花雕雞風味雞肉奶油燉飯

非洲寶石$48
非洲寶石

Lagom Kaffe (觀塘)
觀塘偉業街180號Two Harbour Square1樓
2021-06-04
台灣風味牛肉千層麵
花雕雞風味雞肉奶油燉飯
  • 花雕雞風味奶油雞肉燉飯
2021-06-03 0 瀏覽
觀塘原來開咗間網紅店,作為住喺觀塘嘅我,點可以唔去親身試一次呢。呢間樂感,原來係牛頭角都有一間分店。今次嚟嘅呢間觀塘分店嘅範圍非常大,有戶外位,又有大量室內位,天氣咁熱當然就揀返坐室內啦。食物方面我同朋友都揀咗早餐類嘅食物,分別揀咗一個全日早餐($128)同埋一個鮭魚牛油果香草三文治($98)。我呢份三文治看似細分但係其實塊包嘅超厚嘅,上面嘅免料亦都比我想像中多,食完非常飽。朋友嘅全日早餐好豐富,有齊平時全日早餐應有嘅腸仔、蛋、沙律、煙肉、蘑菇等等,絕對係個健康早餐。本身早餐類係冇包嘢飲,於是我哋就加咗一杯凍純粹拿鐵鮮奶咖啡( $34 ),同埋一杯熱嘅波納香料茶鮮奶( $48 )。今日我唔想飲咖啡於是就揀咗呢杯香料茶,但味道比我想像中淡。呢度係需要加一,價錢喺觀塘區來講都算中上,吸引大量朋友嚟打卡影相,都算坐得幾舒服。下次天氣冇咁熱會試吓坐室外位,有啲沙發感覺幾正。

今日我唔想飲咖啡於是就揀咗呢杯香料茶,但味道比我想像中淡。

2021-05-02
2021-06-01 0 瀏覽
本身以為依間係淨係打卡嘅餐廳,但係估唔到嘢食都好高質,真係係我近期食過最有驚喜嘅咖啡廳,同朋友等咗差唔多半個鐘為先入到去,叫咗個依度出名嘅花雕雞奶油飯,同埋牛肉千層麵,一人一杯嘢飲,蛋糕就後上。麵包係免費嘅,但係都質素唔錯㗎花雕雞奶油飯本身冇諗過佢內在嘅酒味可以同個奶油飯咁夾,而且個雞件好滑,雖然得三件加件但係佢嘅郁都好亂滑,配左花雕酒嘅味道出奇地夾牛肉千層麵餐牌淨係話呢個牛肉千層麵係辣,我估唔到原來佢嘅辣係麻辣!我真係未食過有麻辣味嘅,但係同樣地都係超有驚喜,好好食,即使等咗半個鐘位我都覺得自己冇等錯,因為佢嘅創意真係令我大開眼界菠蘿芒果燕麥奶昔不過就有啲飽肚,不過熱辣辣飲一杯凍奶昔都係好正嘅綿綿佢係話朱古力同埋朱古力嘅奶,雖然有少少甜,但身為朱古力lover,就覺得唔錯啦最後叫咗件蛋糕,其實想食戚風蛋糕但係竟然賣晒,之後就叫咗抹茶芝士蛋糕,食到好飽所以覺得有啲滯,不過配埋佢個抹茶汁又幾好食。埋單四百幾蚊

麵包係免費嘅,但係都質素唔錯㗎

花雕雞奶油飯

牛肉千層麵

菠蘿芒果燕麥奶昔

不過就有啲飽肚,不過熱辣辣飲一杯凍奶昔都係好正嘅
綿綿

埋單四百幾蚊
2021-05-31 0 瀏覽
胖友約小胖去食一間佢話睇得又食得的餐廳,小胖上網睇過,對餐廳的露天位置很感興趣,感覺十分適合打卡,所以一開始就問侍應哥哥可否坐出面,但當日的陽光實在太猛烈,不得不含淚放棄,回到有冷氣的室內,食個舒服的午餐,但室外真係感覺超好,特別係沙發區,不過沙發區係給吸水煙客人用的。其實室內設計亦不錯,有一整面打卡牆,不過因為當日實在人太多,小胖有點怕羞,就無去影😬小胖和胖友分別叫咗一個全日早餐和溫泉蛋雞肉凱撒沙律🥗,加配兩杯熱的伯爵茶和一件伯爵茶芝士蛋糕。佢的全日早餐內容超豐富,有太陽蛋,辣的腸仔,沙律,麵包,煙肉,蘑菇,食完好飽,佢的太陽蛋煎得剛好,流汁之餘,蛋邊又唔焦,佢的腸仔係辛辣口味,但係微辣,因為腸仔好大條,微辣的口感令到腸仔冇咁膩加開胃,佢的麵包係硬身的麥包,加埋甜甜的豆醬,不錯👌沙律唔係只有沙律菜,佢仲有小胖最愛的紅菜頭,甜甜的,好食又清爽,配埋杯伯爵茶👍🏻溫泉蛋雞肉凱撒沙律亦好好食,佢的沙律份量超多,除咗沙律菜,仲有烤麵包粒和煙肉粒,食雞胸最怕柴同乾,但佢的雞胸唔會,而且雞肉的調味唔會過淡,單食唔加醬都好好食,麵包粒和煙肉粒的口感鬆脆,鹹脆鹹脆的味道配在一堆菜中加添了層次和口感,味

溫泉蛋雞肉凱撒沙律亦好好食,佢的沙律份量超多,除咗沙律菜,仲有烤麵包粒和煙肉粒,食雞胸最怕柴同乾,但佢的雞胸唔會,而且雞肉的調味唔會過淡,單食唔加醬都好好食,麵包粒和煙肉粒的口感鬆脆,鹹脆鹹脆的味道配在一堆菜中加添了層次和口感,味道匹配,佢的沙律醬份量亦適中,飽肚之餘又健康,推🙌🏻

佢的伯爵茶香味頗濃而且味道甘苦,清爽解膩,如果唔想咁濃,可以等茶包沖出味道後,攞走茶包,不要長泡在水中。
佢的伯爵茶芝士蛋糕,香味還好,但伯爵茶味道略嫌不足,有點淡,如果再濃香一點就更好,不過芝士蛋糕的糕體不錯,不會粘牙,如果想食蛋糕,建議食完先叫,咁樣上面的忌廉就不會溶得太多,忌廉中的伯爵茶味很香,不錯👌

整體感覺不錯,而且位置舒適,空間頗大,價錢適中,不錯食。
2021-05-31 0 瀏覽
在 openrice 訂枱由於餐廳是6:30開始晚市所以6:30才准進入餐廳,因為餐廳需要確定每個人的Booking填寫安心出行及探熱,餐廳內有一條隊一直向樓梯伸延。訂枱時已清楚book左4人,枱上只有三套餐具,直到上餐前麵包亦都沒有任何員工安排多一套餐具。因為安排在室外位置相對員工較少照顧到室外所以自行喺隔離嘅執枱拎咗張凳放隨身物品。後來有一位員工走過來同我哋講所有枱都已經有Booking唔可以拎走張凳,然後我地拎返起d 野俾佢拎走張凳,再要求佢俾張凳我地擺嘢。佢話好就拎走左張凳。過幾分鐘又走黎同我地講因為條路好窄放唔到凳,我地見旁邊有d 箱,就問下可唔可以用d 箱我地放枱底用,唔好阻住條路,最後佢拎咗個相俾我哋擺嘢。因為每張枱限時90分鐘,到我哋買單嘅時候無論室外或室內依然有4~5 張吉枱,傳說中full Booking? 但依然係冇人坐。其實咁大間餐廳會唔會係100個位就只有100張凳?究竟係冇凳定係什麼藉口?其實一般餐廳來講這張凳放物品都唔係一件好特別嘅事,如果真係100個位得100張凳,當然我唔會借,亦冇得借,但我離開嘅時候見到室內嘅枱都有客人坐二人枱但係有三張凳,因為有張凳

因為每張枱限時90分鐘,到我哋買單嘅時候無論室外或室內依然有4~5 張吉枱,傳說中full Booking? 但依然係冇人坐。其實咁大間餐廳會唔會係100個位就只有100張凳?究竟係冇凳定係什麼藉口?其實一般餐廳來講這張凳放物品都唔係一件好特別嘅事,如果真係100個位得100張凳,當然我唔會借,亦冇得借,但我離開嘅時候見到室內嘅枱都有客人坐二人枱但係有三張凳,因為有張凳係拎嚟擺嘢嘅!

其實我已經係第二次去呢一間舖頭,第一次去嘅時候同樣有不愉快嘅經歷,因為上次我冇Booking直接去咗餐廳,當時係6:00 ,當時職員同我講係6:30先開門叫我6:30再返嚟,於是我落去行咗20分鐘再返去排隊, 6:30時職員安排客人入座排到我個陣,職員問我有冇Booking我答冇。佢就同我講walk in冇位已經full晒,咁點解一開始叫我 6點半返黎呢?唔同我講walk in冇位呢?

雖然全部都唔係咩大事,但我覺得餐廳職員將心比己做多少少,其實大家都可以開心食餐飯。
2021-05-30
觀塘海濱附近的coffee shop,環境好大,有户外area,menu scan QR code落單台北燉牛肉意粉見openrice呢間舖勁推薦,就試吓啦,個樣冇乜太特別,似好creamy既pasta咁。點知食落去,係好!特!別!低估左佢,因為佢係麻辣味,食落條痢仲痺痺地,成個都好夾好好味,完全唔係九唔搭八!難怪大家推薦,真係好好食Fish and chips 就普通左d,似現醒超市買果d咁,可以唔洗試,唯一好味只能講係點果個醬🙂。飲品沒有很出色,但唔差至於焙茶巴斯克芝士蛋糕,味道係好食嘅。。。但製作過程爭dd,因為食落口好多一粒粒,肉眼都望到好多唔混”chun”嘅粒粒喺入面,只係食左半件就放棄了。

Latte

飲品沒有很出色,但唔差

焙茶巴斯克芝士蛋糕

2021-05-25 0 瀏覽
呢間cafe 新開就已經排哂隊,今日終於食到個tea,都等左半個鐘入得,如果夜晚或lunch真係會預咗時間泥排隊🥲奶油花雕酒燉雞意粉🍝 $98賣相美觀,意粉好creamy,份量好多,意粉掛滿奶油汁,最有驚喜係雞扒肉,用上花雕酒醃製,並微微煎香,肉質夠哂嫩滑,更食得岀淡淡花雕酒香,配上奶油白汁,兩者味道原來好夾,一啲都唔膩!芝士蛋糕🍰 $52蛋糕厚實軟滑,比較大件,都好抵食,叫左焙茶同抹茶味,兩者茶味濃郁,食得岀濃濃芝士味,上面更分别配有焙茶醬同抹茶醬,令整體味道更濃郁。不過佢真係好大件,拍得住Starbucks cake 既size,食落好飽肚炸薯條🍟 $68呢個都係另一款驚喜小食,推介係因為個醬好特別,唔係一般點茄汁,係自家調製的,似係檸檬香草,但帶有冬陰功味咁,好值得一試!薯條份量好多,熱辣辣夠香脆,並灑上芝士粉,沾上個醬,食落好夾,好好食😋😋

奶油花雕酒燉雞意粉🍝 $98

芝士蛋糕🍰 $52

炸薯條🍟 $68
2021-05-24 0 瀏覽
多得近來人氣爆登既五千萬噴水池先至發掘到呢間精緻cafe第一次黎既時侯門口都排滿等位既客人平日黎就好好多入到去店入面好大 座位之間都唔會逼而且仲有室外位置 可以食shi sha不過近排天氣熱都唔算好多人坐室外Menu選擇唔算多不過勝在款款都好特別勁鐘意食炸物既我揀左款夜市炸海鮮好食指數10粒星炸皮好薄 而且即叫即炸上台時仲出緊煙最欣賞個炸蝦🍤大大隻夠爽口 配埋wasabi mayonnaise 好夾!大推薦朋友揀左款大啡菇松露藍莓燉飯本來以為咸食加藍莓味道會好奇怪點知又出奇地夾可以中和番無咁漏做得cafe當然有唔少精品咖啡啦我同朋友分別揀左「打卡專用」同埋espresso TonicEspresso Tonic故名思意就係tonic water+espresso,再加冰味道苦澀同埋帶點汽感 都唔錯打卡專用(Dirty)Dirty其實重點係佢冰火既感覺一shot espresso撞落凍奶底中間會有層滲透唔哂既分層視覺好之餘 味道亦十分受落平時飲開普通咖啡既朋友不妨一試最後點左份menu唔見,係手機menu入面發現既培茶芝士蛋糕口感較粗糙 味道唔算好突出茶味有點蓋過芝士香味不過整體都是好味
多得近來人氣爆登既五千萬噴水池

可以中和番無咁漏

做得cafe當然有唔少精品咖啡啦

Espresso Tonic
味道苦澀同埋帶點汽感 都唔錯

打卡專用(Dirty)
Dirty其實重點係佢冰火既感覺

口感較粗糙 味道唔算好突出
茶味有點蓋過芝士香味
不過整體都是好味的

最後唔記得提既係佢個麵包盤
好好味,如果有得refill就正

2021-05-24 0 瀏覽
呢間cafe位置係觀塘 ,餐廳好大,係好free style ,自助QR落單,有bar頭 ,outside Cocktail 好有feel 好似西方outdoor party 咁有音樂可以跳舞但疫情關係不開放 餐廳餐牌食飯選擇唔多我地叫左三樣龍蝦沙律 - 有龍蝦 三文子,仲有牛油果,呢個沙律有d新意,唔錯海洋飯- 普通,份量唔多海洋炸併盤 - 呢個happy Friday 配杯啤酒 吹水 唔錯 個炸盤多種類,有尤魚,蠔,蝦,荀,洋蔥 (留返歺包個芥茉醬點 都好食)
好似西方outdoor party 咁
有音樂可以跳舞
但疫情關係不開放
餐廳餐牌食飯選擇唔多
我地叫左三樣
海洋飯- 普通,份量唔多