這家餐廳朋友極力推介,無論環境舒適度、食物質素、性價比及服務態度,朋友都讚不絕口!👍👍👍👍👍🥳🥳🥳心諗,係咪咁誇?🤣🤣🤣由觀塘站步行10來分鐘就到,到達餐廳門口,仍未想像到這種空間感。💭💭💭步入餐廳中央,室內樓底好高,座位距離相當濶落,素色牆壁以掛畫裝飾,木系桌椅簡約而又不失優雅!🌿🖼餐廳亦有戶外座位,無論日間或晚上用餐,都特別寫意!☕☘✨ 菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯💰 $138😋 ⭐⭐⭐⭐⭐/,5奶油燉飯相當豐富,有菇菌、鲑魚、明太子、露笋粒、 藜麥脆脆等,非常有心思。🥘半熟雞蛋舖滿奶油燉飯面,非常香滑,但絕無油膩感!🐣主角粗粗章魚鬚,有鮮味有嚼勁,味道剛剛好,配特製芥末汁非常惹味!🐙✨ 台北風味牛肉千層麵(辛)💰 $148😋 ⭐⭐⭐⭐⭐/5非常足料美味,千層麵焗得焦香, 熱辣辣拉絲芝士,牛肉餡料,非常合襯!👍😋香料味有少許麻辣,味道十分吸引!🔥✨ 雲呢拿蜜柑熱情果慕斯蛋糕💰 $33😋 ⭐⭐⭐⭐⭐/5賣相吸引,口感豐富,甜甜酸酸,一口送進咀裡,尤其美味!☁️☁️⛅✨ 焙茶巴斯克芝士蛋糕💰 $26😋 ⭐⭐⭐⭐⭐/5濃郁焙茶味,軟滑芝士蛋糕,甜度適中,面層焦香,更突顯茶味!🧀✨ 友啤(最佳損

心諗,係咪咁誇?🤣🤣🤣

餐廳亦有戶外座位,無論日間或晚上用餐,都特別寫意!☕☘

✨ 菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯
💰 $138
😋 ⭐⭐⭐⭐⭐/,5
半熟雞蛋舖滿奶油燉飯面,非常香滑,但絕無油膩感!🐣

✨ 台北風味牛肉千層麵(辛)
💰 $148
😋 ⭐⭐⭐⭐⭐/5
香料味有少許麻辣,味道十分吸引!🔥

✨ 雲呢拿蜜柑熱情果慕斯蛋糕
💰 $33

✨ 焙茶巴斯克芝士蛋糕
💰 $26

✨ 友啤(最佳損友) 樽裝
💰 $24
😋 ⭐⭐⭐⭐/5
香濃麥味,甘味頗重,但個人可接受!🍺

✨ 嘉士伯0.0(無酒精) 樽裝
💰 $24
😋 ⭐⭐⭐⭐⭐/5
同樣係啤酒味道,不過無酒精,最適合酒量不佳,又想助助興的朋友! 🍻🥳

朋友的確無介紹錯,邊吃邊飲,舒適環境令人放鬆,輕輕鬆鬆渡過一個愉快晚上!😊💖

• 有啤(最佳損友)
  • 嘉士伯0.0(無酒精)
  • 焙茶巴斯克芝士蛋糕
  • 雲呢拿蜜柑熱情果慕斯蛋糕
  • 台北風咪牛肉千層麵
  • 菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯
2021-12-10 1149 瀏覽
唔知觀塘返工嘅朋友有冇嚟過Two Harbour Square食lunch呢?呢間樂感就係位於Two Harbour Square嘅一樓,有分室內外座位,環境優美、舒適,食物上得夠快、服務態度都好好,擺脫工作嘅壓力過嚟放鬆吓嘆杯靚啡/ 靚茶都好適合☺️👌🏻🍝 嫩煎干貝忌廉意粉(松露醬汁)($118) 個意粉嘅汁好香好好味,佢唔算稠身但份量好多😚 意粉煙韌有口感,仲有好多菇添,夠晒香😚 三粒帶子大大粒💛🍔 炸軟殼蟹漢堡搭配牛油果綠咖哩醬汁與薯條($158)大推呢個! 軟殼蟹炸得好香脆! 但又不減蟹肉量😚 配青咖哩好夾,個漢堡有少少泰式嘅感覺,特別得嚟好正🥰 佢仲配有薯條同沙律添💛🥙 鮭魚 菠菜 希臘優格三文治 ($98)鮭魚即係三文魚😚 三文治其實係一塊toast,唔係底面都有包夾住嗰種,啱晒我唔鍾意食太多澱粉質😝 呢個餐健康又好味完全係我杯茶呀😚 三文魚係smoked嘅,比較香,加埋熟嘅菠菜,同五顏六色嘅靚靚沙律真係人都開心啲😚💛🌺 瑰神🍑 蜜桃綠綠兩杯熱飲跟餐加$10咋☺️ 下次要試埋呢度嘅咖啡!

嫩煎干貝忌廉意粉

🍝 嫩煎干貝忌廉意粉(松露醬汁)($118)
炸軟殼蟹漢堡搭配牛油果綠咖哩醬汁與薯條

🍔 炸軟殼蟹漢堡搭配牛油果綠咖哩醬汁與薯條($158)
鮭魚 菠菜 希臘優格三文治

🥙 鮭魚 菠菜 希臘優格三文治 ($98)

🌺 瑰神
🍑 蜜桃綠綠
兩杯熱飲跟餐加$10咋☺️ 下次要試埋呢度嘅咖啡!
2021-12-09
鮭魚 菠菜 希臘優格三文治
  • 嫩煎干貝忌廉意粉(松露醬汁)
一直都想嚟觀塘分店嘅樂感食飯,今日終於有機會啦!約咗男朋友放工陪我食飯,原來入面好闊落,平日晚飯時間都唔使等位直接入得!佢用電子落單,唔使周圍搵店員好快就落好單,如果一埋朋友嚟嗌嘢食都好方便呀,落單冇耐就會送上餐包!豬太郎好快就決定嗌咗沙律同小食先!分別係 — 夏季香橙烤豬肉沙拉 $98同埋 烤雞翼佐明太子香吉士酸辣醬 $68烤豬肉沙拉上枱後都要快手食,有齊清爽嘅香橙同沙拉菜,又有香烤惹味嘅豬肉,前菜嚟講好豐富!第一次覺得雞翼佐明太子咁好食!咬落滿滿嘅明太子,小小香辣。好啱男友口味,佢仲即刻問可唔可以學下點整呢款雞翼 !我哋當然有嗌主食啦,不過Menu寫明要等 15-20 分鐘,食完雞翼同沙拉就差唔多時間!等咗 3 個字嘅台灣風味牛肉千層麵 $148 都無令我哋失望!睇落好似普通肉醬千層麵,咬開個陣有少少台式牛肉麵嘅香味,微辣。本身都覺得份量有啲多,再加埋勁拉絲嘅芝士,食完好滿足!離APM 8-10分鐘路程就可以食到啲非連鎖餐廳嘅美食,絕對值得行多兩步!

餐包

烤豬肉沙拉

台灣風味牛肉千層麵
本身都覺得份量有啲多,再加埋勁拉絲嘅芝士,食完好滿足!

2021-11-04
餐包
烤豬肉沙拉
台灣風味牛肉千層麵
上次介紹過位於牛頭角區既文青黃店,大家都好似幾鍾意 😜 今次想試埋佢既姐妹店,位置都一樣比較隔涉,但勝在餐廳空間感超足,食飯時都會無咁拘謹添 😌 雖然同牛頭角個間係姐妹店,但menu提供既食物原來好唔同啊,每枱都有麵包送添唷,附送香草牛油係幾特別的 💛✨⁡🐻食後感‼️⁡✨「干貝與松露醬汁燉飯」$148又係大大粒干貝出現時候啦 🤤 尼個燉飯係🐻同朋友一致推介的❗️干貝煎得靚夠大粒,而且燉飯夠creamy,令佢更美味原因仲有就係適量加入既黑醋醬 🥰⁡✨「台灣風味千層麵」$148製作需時15-20分鐘,第一眼見到佢完全唔覺係千層麵 🤣 份量好多,同西式肉醬千層麵好唔同,因為佢既台灣風味就係多左胡椒定既微辣味道,不過🐻就唔太慣個味 🥺⁡✨「夜市酥炸海鮮」$138尼個海鮮炸物拼盤好建議幾位朋友一齊share食 😋 裡面有酥炸魚、魷魚、蝦,仲有酥炸洋蔥🧅都令🐻好鍾意 💛 因為真係對得住「酥炸」兩個字,配啤酒一齊食一流唷 ✨⁡✨「莓莓乳酪燕麥奶搖」$48今次🐻試左佢地OAT MILK SHAKE,夠冰凍又夠草莓味 🍓 不過味道偏甜啊!大家要留意唷 😌

🐻食後感‼️

✨「干貝與松露醬汁燉飯」$148

✨「台灣風味千層麵」$148

✨「夜市酥炸海鮮」$138

✨「莓莓乳酪燕麥奶搖」$48
  • 夜市酥炸海鮮
  • 干貝與松露醬汁燉飯
2021-09-19 4519 瀏覽
講真, 平時都有黎開塘塘區, 不過週末夜晚就真係好少黎開lee頭。 今次如果唔係朋友帶黎,真係唔會識黎。佢話有間唔錯既cafe, 環境又大又舒服, 一定要帶黎試試。果然黎到真係好大間。 睇落空間感好大好舒服, 仲有室外可以坐, 真係好chill. 估唔到, 週末夜晚都咁多人。 等左一陣入坐, 係用QR code入單。 嘩,好彩朋友識用。 一坐底就有餐包食。 係檻欖包, 好好味,旁邊既牛油唧花都好靚。 朋友先叫左杯蜜桃綠綠。 雖然只係得個茶包, 但好香白桃味。野食就叫左: 菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯。 個條章魚鬚真係好點晴。 令到個飯好有驚喜。 而且真係幾好味。 章魚一d都唔硬, 出奇地好味。 飯上入面有三文魚同明太子, 已經好香, 好入味, 面頭再加隻溫泉蛋, 成個飯味道更濃郁,但又唔會好漏既感覺。 成件事都好夾。 佢個燉飯真係做得好特別。然後係夜市酥炸海鮮。 有魚柳, 大蝦,墨魚圈, 青豆。 炸得唔錯, 唔會好多粉, 非常足料。最後, 叫左杯黑白品嘗,即係 Espresso&piccolo, 做甜品。 佢地既咖啡都唔錯。 以前外國朋友教晚餐後用咖啡做甜品, 其實都幾得意。 不過飲左會
估唔到, 週末夜晚都咁多人。

朋友先叫左杯蜜桃綠綠。 雖然只係得個茶包, 但好香白桃味。

最後, 叫左杯黑白品嘗,即係 Espresso&piccolo, 做甜品。 佢地既咖啡都唔錯。 以前外國朋友教晚餐後用咖啡做甜品, 其實都幾得意。 不過飲左會訓唔著既人就唔好試啦。

整體好滿意既一餐, 真係just enough. 值得推介。
2021-09-19
  • 菇菇燻魚明太子奶油章魚燉飯
3天前 0 瀏覽
今天跟朋友食LUNCH, 很久沒有食西餐,於是便去了樂感。由於疫情關係,有部份公司已經開始在家工作, 所以都不用等位。侍應帶位到比較中間的位置,近戶外感覺不錯。如果天氣暖一點我會希望座在外面。另外行過蛋糕櫃看見有些新蛋糕,今天一定要試試。我點了炸軟殼蟹漢堡配牛油果綠咖哩醬汁與炒雜姑而朋友則叫了嫩煎乾貝忌廉意粉。炸軟殼蟹漢堡配牛油果綠咖哩醬汁與炒雜姑都等了十分鐘,原因是軟殼蟹即叫即炸。大大個漢堡夾住軟殼蟹非常吸引,配上生菜及番茄非常健康。軟殼蟹非常脆,而且軟,配上牛油果綠咖哩醬增添了鮮味。另外炒雜姑都姑味濃郁。嫩煎乾貝忌廉意粉份量中等,意粉被捲起來非常可愛,上面平均放了3粒乾貝,賣相討好。最值得稱贊的是有大量白汁及蘑菇,每一口意粉都掛上大量醬汁,非常好吃。而乾貝則嫩煎至剛好,口感非常嬾滑,與白汁味道十分夾。吃完主菜後就是甜品時間。餐牌上的甜品都十分吸引,最後點了白桃烏龍撻,1分鐘後就送到了,工作效率超級快的。白桃烏龍撻的賣相很精緻,味道清新,一點都不會過甜。有濃濃的烏龍茶味與淡淡的白桃味,二者完美配合。中間還有些白桃蓉,酸酸甜甜的,不過餅底就比較硬,要比較用力才可切開來吃。餐飲我們叫了綠

餐飲我們叫了綠茶latte, 拉花拉得很靚,有香濃的綠茶味,而且不會很甜很溜,十分好飲。

2022-01-09 0 瀏覽
本身目標係想食呢間既牛肉千層麵,可惜入座先知中午時段只能點lunch menu...試唔到有d失望🥲lunch menu幾款意粉價錢都略貴,揀左個特別dd既台式鹹豬肉蒜芯蕃茄汁意粉。黎到見賣相都唔錯,不過食落就覺得好一般。意粉質感係廉價cafe貨仔,烚得太透...蕃茄汁醬亦唔夠濃。幸好鹹豬肉煎得夠香,半肥瘦好惹味~另一樣試左佢地既炸牛肉芝士三文治,同樣賣相都係好吸引,不過一大堆既洋蔥絲就嚇怕左我唔食洋蔥既朋友喇🙈菜式名同材料個度完全冇提過既洋蔥,竟然係佔左呢個包過半既份量,同烤牛肉既比例大概係7:3😅雖然增加左口感唔係唔好食,不過都太多同太單一,食食下覺得自己其實食緊洋蔥三文治🙈值得一提既係三文治塊多士好好食,外脆內軟仲有d麥味,成份三文治靠塊包carry👍環境咁好既cafe當然mv嘆番杯咖啡,揀左flat white白咖啡,略嫌奶既比例唔太夠,唔係預期既口味~餐廳位置都算幾偏下,不過工廠區有咁開揚既環境都幾舒服。而且仲有露天位,岩晒好天既日子去做下文青😆

台式鹹豬肉蒜芯蕃茄汁意粉

烤牛肉芝士三文治配花生醬汁

Flat  White

烤牛肉芝士三文治配花生醬汁
2022-01-06 18 瀏覽
襯住禁晚市之前,趕緊去食「最後的晚餐」。今日去左依間西餐。佢位置係觀塘海濱附近,餐廳裝修令人好舒適,重有露天座位,今日涼涼地就唔坐出去啦。食物選擇唔算非常多,但款款都好吸引,重有D係幾有特色。今日叫左菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯、夜市酥炸海鮮、牛角包窩夫。菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯,顧名思義裏邊有菇、三文魚肉、章魚,重有一隻蛋,整體食上黎好香奶油味,配料異常地禁匹配,令人想食一啖有一啖。夜市酥炸海鮮包括左炸魚、魷魚圈、蝦,重有幾條青豆,炸粉厚度適中,分量唔少可以一班fd食,沙律醬可以中和油膩感。牛角包窩夫就岩晒中意食甜野嘅人,雪糕重要係用movenpick,但係最特別就佢嘅窩夫唔係一般嘅窩夫,佢質感好似酥皮咁,唔怪得叫做牛角包窩夫!

2022-01-05 25 瀏覽
午餐.餐廳勝在位置夠多 搵到位嘅機會較高但最好都係book定位不過坐低感覺就有啲似喺canteen🤣要用QR code落單 落單是要揀定加唔加飲品/甜品仲寫到明飲品/甜品不設後上主菜未到就先嚟甜品...🥲安排略為不善.- 伯爵茶巴斯克芝士蛋糕 & 焙茶巴斯克芝士蛋糕 店員上蛋糕時話深色係a味 淺色係b味 (唔記得佢講咩)偏偏一個蛋糕深色醬淺色 另一個就蛋糕淺色醬深色所以都係要自己估邊個係伯爵茶邊度係焙茶兩款都食得出茶味 都幾好味不過個醬就甜咗少少.- 炸牛肉芝士三文治佐伍斯特花生醬汁食唔到有花生醬味🤨.- 炸軟殼蟹漢堡搭配牛油果綠咖喱醬汁與薯條都幾大份 薯條都好食 不過鹹咗啲.- 台北燉牛肉 意粉有牛肉片 肉碎好中式嘅味道 少辣 好麻 同埋比較油
餐廳勝在位置夠多 搵到位嘅機會較高
仲寫到明飲品/甜品不設後上
主菜未到就先嚟甜品...🥲
安排略為不善
- 伯爵茶巴斯克芝士蛋糕 & 焙茶巴斯克芝士蛋糕
店員上蛋糕時話深色係a味 淺色係b味 (唔記得佢講咩)
偏偏一個蛋糕深色醬淺色

- 台北燉牛肉 意粉
有牛肉片 肉碎
好中式嘅味道 少辣 好麻 同埋比較油
2022-01-01 42 瀏覽
今日除夕夜,上網睇吓有咩餐廳好食,諗住去觀塘海濱嗰邊倒數,所以就喺觀塘區搵吓餐廳。見到呢間餐廳仲有位,就立即去試吓。室外環境睇落氣氛好啲,所以我哋揀咗坐出邊。見到Stella啤酒有優惠👍🏻, $40有500ml,叫咗一杯高興下先。女朋友叫咗一杯聖誕紅酒👍🏻,冬天梗係要飲番一杯戀戀嘅紅酒。頭盤嗌咗一個酥炸海鮮拼盤👌🏻,份量好多,沙律醬好食,係一個唔錯嘅頭盤。之後見到有一個叫台灣版本千層面👍🏻👍🏻,見到好多人都有叫,所以叫咗一個試吓。真係不得了,原來係用咗麻辣牛肉去煮,味道啱啱好,好出色嘅fusion菜。另外叫咗一個慢煮羊架👍🏻,羊架大概五成熟,慢煮可以令到羊架非常軟熟,而仲會有羊味喺度,值得推介。最後叫咗一個綠茶tiramisu👍🏻,好creamy,綠茶味都好重,只係買$28 ,非常超值。******************************👍🏻好食 | 👌🏻可以 | 😔 難食評分 : 9/10簡評 : 服務,環境,食物都非常出色
👍🏻好食 | 👌🏻可以 | 😔 難食
評分 : 9/10
簡評 : 服務,環境,食物都非常出色
2021-12-29 49 瀏覽
同事最近推薦昔日觀塘碼頭對面的舊工廈,部份已演變成為繁華商廈;其中一座Two Harbour Spuare商廈,有間姊妹分店在1/F的樂感餐廳,食物製作用心和地方非常寬敞。趁普天同慶的日子,和好友去試試!設計有室內雅座和提供喜歡鬆弛壓力的食客在室外空間亨用。。採用攪碎羅勒葉混入免治牛肉的特製牛肉起司漢堡與薯條,肉質豐厚,喜歡植物香草味的朋友就至咁,也有墊底爽脆沙律菜和伴上薯條。夜市酥炸海鮮拼盤,食材包括鮮尤、魚柳、蝦、豆角和矮瓜,䕴點千島醬同吃,可提升鮮味。口感有層次和軟綿綿的台灣風味牛肉千層麵,牛肉餡料豐富 ,至愛濃味的我最適合,雖然這款菜式餐牌註明(辛),但一點也不覺辣,味道還不錯。
  • 台灣風味牛肉千層麵
  • 夜市酥炸海鮮
  • 特製牛肉起司漢堡
2021-12-27 56 瀏覽
這餐廳好正,完全呼應了Lagom這個名字。Lagom是剛剛好的意思,而這晚在這裡吃的,不論味道還是分量,都是剛剛好,perfect池!官塘好多商廈交通都不算很方便。附近的餐廳主打午市給打工仔,或者在工廈開cafe都可以做晚市。這間餐廳地點就真的不是特別好,所以下班時間不多人,收工時間也比較早。如果這裡不是地點問題,以這裡的質素和價錢,一定晚晚爆棚。我們都點了蟹肉意粉。蟹味濃,意粉有嚼勁,精緻地放在健康份量的碟上,叫為我們準備最佳胃口吃甜品。比起waffle,朱古力蛋糕已經不算特別驚喜。蛋糕外表精緻,質地厚實,濃郁的朱古力味加上滑溜飽滿的口感,滿分!至於waffle,一上檯就有撲鼻的朱古力香味,熱烘烘,外面脆卜卜,裡面是嚼勁十足的麻糬,還有香甜而有濃滑質感的vanilla雪糕襯托,實在太好吃,值得比主菜還貴。環境方面,寬敞舒適。落地大玻璃加上光潔明亮的木地板和木桌椅,硬件已經贏了。軟件方面,不知道是不是我們幸運今晚遇到好店長,其他員工都很有禮貌,招呼比得上五星級酒店,關照得來又不會跟車太貼而令人不舒服,真心佩服他們待客之道。希望有機會再遇到這樣用心經營的餐廳,享受超水準的食物和服務!

蟹肉意粉

蟹肉意粉
今日平安夜,menu 可供選擇既不算多有二人套餐同10款左右既主食可以揀仲有甜品同野飲由於二人套餐對我地黎講唔太吸引所以選擇左散叫一黎就黎左份薯條先,其實都黎得幾快心諗今次中伏了,肯定唔係即炸啦食落口真係嘛嘛地,間間快餐店都好食過佢D油入哂落薯條度,有7成都係深色薯條個汁就淡左d 同稀左d呢份薯條$78 黎講,計份量既話唔係貴不過奉勸各位唔好叫喇第二份黎既係夜市酥炸海鮮有蝦,魚,魷魚圈,同幾片洋蔥無錯係幾片洋蔥😂😂😂食落D粉厚到爆 又唔酥食兩舊已經成口又油又‘漏’同香港街邊炸物差唔多第三份黎既係意大利飯食落凍冰冰,牛又係之後要求換過碟不過再黎 飯繼續凍 舊牛就微暖飯其實食落唔差,但可以再濃味D但舊牛真係又乾又無味....仲衰過湯渣總結:份量黎講係ok,價錢唔貴不過食物質素低薯條最起碼都即炸啦唔該炸海鮮D粉超厚 食落成口油或者廚房要重新調教下個炸爐位?牛板腱意大飯係凍既舊牛柴到肉汁都無滴唯一讚既係服務態度幾好
今日平安夜,menu 可供選擇既不算多
有二人套餐同10款左右既主食可以揀
仲有甜品同野飲

由於二人套餐對我地黎講唔太吸引
所以選擇左散叫

一黎就黎左份薯條先,其實都黎得幾快
心諗今次中伏了,肯定唔係即炸啦
食落口真係嘛嘛地,間間快餐店都好食過佢
D油入哂落薯條度,有7成都係深色薯條
個汁就淡左d 同稀左d
呢份薯條$78 黎講,計份量既話唔係貴
不過奉勸各位唔好叫喇

第二份黎既係夜市酥炸海鮮
有蝦,魚,魷魚圈,同幾片洋蔥
無錯係幾片洋蔥😂😂😂
食落D粉厚到爆 又唔酥
食兩舊已經成口又油又‘漏’
同香港街邊炸物差唔多

第三份黎既係意大利飯
食落凍冰冰,牛又係
之後要求換過碟
不過再黎 飯繼續凍 舊牛就微暖
飯其實食落唔差,但可以再濃味D
但舊牛真係又乾又無味....
仲衰過湯渣

總結:
份量黎講係ok,價錢唔貴
不過食物質素低
薯條最起碼都即炸啦唔該
炸海鮮D粉超厚 食落成口油
或者廚房要重新調教下個炸爐位?

牛板腱意大飯係凍既
舊牛柴到肉汁都無滴

唯一讚既係服務態度幾好
牛板腱意大利飯,夜市酥炸海鮮,炸薯條

2021-12-24
2021-12-22 59 瀏覽
好朋友又帶我去試新嘢,觀塘開咗間Lagom Kaffe,主打西式料理和輕食,餐廳以落地玻璃設計,感覺舒適,最特別是有特大露天後花園,可讓客人聚會和打卡拍照!餐前麵包:自家製意大利香草麵包及酸種麵包,旁邊有一朵小花系牛油,塗上麵包食增添美味!干貝與松露忌廉醬汁燉飯:干貝都好大粒,兩面煎至金黃色,中間剛剛熟保持鮮嫩,另外有炸香嘅干貝絲、流心溫泉蛋,多重口感,配加左松露忌廉醬汁嘅飯,味道又香又creamy。炸雞翼佐明太子香吉士酸辣醬,雞翼內釀滿糯米飯,之後炸到金黃色賬卜卜,加上明太子香吉士酸辣醬,香脆可口帶少許酸辣味,送啤酒一流!夜市酥炸海鮮,即叫即炸,海鮮有魚、魷魚、蝦、四季豆及洋葱,蘸上自家製芥末沙律醬,脆卜卜超好味!

|觀塘 夠chill夠空間感 良心cafe 工廈區的綠州|😚上個星期就同friend子去左觀塘staycatio, 我地都食左唔少幾唔錯既野食,所以今日同大家分享下我地究竟食左d咩啦。今日想同大家分享既系一間cafe,佢地都有唔同既食物種類,仲有甜品添。一行入去,間cafe比人既感覺好舒服,好有空間感。黎坐下嘆杯咖啡都好,完全放鬆~😚🍚菇菇煙燻鮭明太子奶油章魚燉飯 尼個燉飯既味道好多層次,味道好豐富。😍其實分量都唔少。味道方面,燉飯有三文魚魚油既味道,好濃郁,仲有好多菇,配上奶油口味,整體好順滑,好溫柔。溫柔中又有少少辣辣地,系明太子既味道。整體味道好配合,有豐富既海鮮味同奶油味。超級夾。另外仲有一條好大條既章魚,口感好彈牙,完全唔會難咬,吸盤既位置就微脆,幾得意。🍝台北風味牛肉千層麵唔好睇佢好似一個正方形,驚唔飽,但其實分量好足!佢既千層麵都幾特別,系屬於口感比較Q既麵團,但真系又幾特別,幾煙韌。再配上巨量既芝士夾層同肉醬,真系超級濃郁,建議大家分黎食就比較好。中意芝士既就一定要試下,芝士味超級濃郁。🍰焙茶巴斯克芝士蛋糕食完主菜就更系要食翻個甜品先系終極既完結啦。中意焙茶既朋友就一定
|觀塘 夠chill夠空間感 良心cafe 工廈區的綠州|

🍚菇菇煙燻鮭明太子奶油章魚燉飯