2023-06-11 536 瀏覽
嚟附近拎嘢,順便食個lunch,呢度幾舒服,過咗peak hour,可以慢慢食丶坐耐啲炸魚薯條 $98炸魚夠脆身,個醬好味,少少辣,加咗青檸似冬陰公味,最鍾意係有1/3碟係沙律菜,仲加咗啲鮮果,即刻覺得健康啲Strawberry Tart +$34士多啤梨夠香甜,吉士醬都好味,忌廉上加咗少少開心果碎,唯一不足係餅底偏硬咗少少笑牛牌芝士酥 $30芝士味特別香,入面有煙肉粒,酥脆Cafe Latte $38Macha Latte +$28抹茶味幾濃喎,好飲!

炸魚薯條 $98
炸魚薯條

Strawberry Tart +$34
草莓鮮果吉士撻

笑牛牌芝士酥 $30
芝士味特別香,入面有煙肉粒,酥脆
笑牛牌芝士酥
笑牛牌芝士酥

Cafe Latte $38

Macha Latte +$28
抹茶味幾濃喎,好飲!
  • 炸魚薯條
  • Macha  Latte
2023-06-08 236 瀏覽
1️⃣白酒奶油三文魚意粉份量真係好多,食唔哂.三文魚熟度岩岩好,煎得好香,肉嫩.奶油汁好香濃,creamy.不過食得多都漏.酒味唔係好出.💰HKD$1082️⃣抺茶latte個獨角獸拉花係幾靚,但睇個色就知佢茶太多,隻色係深綠,飲落都較苦,奶唔夠.Lunch餐飲加$20
1️⃣白酒奶油三文魚意粉
💰HKD$108

2️⃣抺茶latte
Lunch餐飲加$20
2023-05-29 292 瀏覽
放假當然要食個靚brunch,平日經過都見到好多人幫襯,今次終於食到呢間Lagom Kaffe!餐廳裝修以木系顔色作為主色調,加上超大落地玻璃,空間感十足,感覺舒適。全日早餐($128)如果你想吃一頓豐盛早餐,呢個全日早餐係一個非常好嘅選擇!煙燻培根、軟嫩炒蛋、烤大啡菇、薯餅以及蔬果沙律,其中蘋果肉桂醬塗上麵包超好味,各種不同食材令人好有飽足感,而且每種都非常美味,整體口感均衡,豐盛又令人滿足!芒果雞肉韓式辣醬三文治($88)非常特別又創新嘅三文治,內餡有芒果、雞肉、芝士、生菜同蕃茄,再加上韓式辣醬,口感非常豐富。芒果的甜味和雞肉的鮮味非常相輔,麵包烘到脆口,同樣伴有沙律。Flat White($38)咖啡的香氣、苦味和牛奶的濃郁、甜味非常平衡,整體口感非常順滑又易入口。日本小山園抹茶鮮奶($48)甜度適中,帶微甘澀,啖啖都有濃厚嘅抹茶香氣,另外要一讚一陣呢度嘅咖啡拉花好靚,幾有心機!

全日早餐

全日早餐
2023-05-28 191 瀏覽
呢幾日咁好天,梗係想揀番啲可以透到室外陽光嘅餐廳😌咁啱行過觀塘就諗起呢間啦。開呢間餐廳全部座位都可以望到出邊嘅環境,兩天就更加開心🥰天氣咁熱一入嚟梗係嗌快杯嘢飲先。呢度用QR code落單,可以customize返自己想要嘅味道。我就叫咗杯expresso tonic, 朋友叫咗杯香桃烏龍茶。espresso tonic上面嘅泡好棉滑,但係又唔會太厚👍🏼之前睇咗OpenRice食評已經諗住嗌佢嘅all day Breakfast😌一嚟到真係嚇親我,大碟到🤣總括每樣配料都幾好味😌另外,嗌咗個花雕雞意粉,意粉嘅軟硬度啱啱好,又唔會話太creamy好漏☺️之後朋友想食埋佢個豆腐芝麻蛋糕。😯豆腐味極重,好似真係食咗嚿豆腐落肚咁🤣🤣想搵靚景,但係又唔想坐戶外嘅朋友,不妨試吓呢間餐廳 性價比都幾高☺️
開呢間餐廳全部座位都可以望到出邊嘅環境,兩天就更加開心🥰

2023-05-16 265 瀏覽
😋前幾日去咗喺牛頭角嘅Lagom Kaffe,一間西餐同埋咖啡店。嗰度嘅氣氛好悠閑舒適,好適合放鬆嘅感覺。☕️我叫咗白酒奶油三文魚意粉、水牛城雞翼同炸薯條。白酒奶油三文魚意粉味道好唔錯,奶油醬汁同三文魚好夾好,好好味。水牛城雞翼係香脆多汁,微微有啲辣味,好開胃。至於炸薯條,佢哋炸得金黃酥脆,好好食。😋❤️整體用餐體驗好輕鬆開心。Lagom Kaffe嘅氣氛好適合同朋友或者家人一齊享受美食同傾計。服務態度都好友善,令人覺得舒服同受到重視。❤️不論係食西餐定係飲杯咖啡,Lagom Kaffe都可以提供舒適愉快嘅用餐環境。如果你想揾個地方放鬆、品味美食,Lagom Kaffe絕對係一個唔錯嘅揀擇。‼️

白酒奶油三文魚意粉
水牛城雞翼
炸薯條
2023-05-10
白酒奶油三文魚意粉
水牛城雞翼
2023-05-14 173 瀏覽
呢間係我經常光顧嘅食店,店舖環境不錯,地方非常寬敞,食物方面水準高,店員亦非常有禮。台北燉牛肉意粉牛肉煮到好嫩,意大利粉幾有咬口,份量都幾足,有少少麻辣味,好開胃惹味。溫泉蛋帶子奶油燉飯帶子煎得夠金黃,有藜麥菇菌溫泉蛋,材料非常豐富,奶油醬汁亦好creamy,有少少油膩感。整體食物水準高,不過距離最近嘅大商場有10-20分鐘路程,唔太方便。價錢方面亦略高,不過可以享受悠閑嘅用餐時間,好適合假日嚟放鬆慢活一下。

溫泉蛋帶子奶油燉飯
平日下午接近五點來到,見營業時間到六點半,但可能位於商廈裏面,蛋糕和輕食已經幾乎賣完,所以只是點了一杯咖啡。天鵝拉花很美!本來以為Latte味道會淡一點,但喝起來比想像中再濃烈點,帶少少酸澀,個人比較喜歡奶味較重的Latte。地方很大很寬敞舒適,下次再來吃東西!
Latte

天鵝拉花很美!

地方很大很寬敞舒適,下次再來吃東西!
2023-05-12
下午茶
2023-05-07 118 瀏覽
今日想同大家介紹一間起牛頭角既餐廳,,應該話係cafe先岩,佢嘅菜單有好多唔同口味嘅意粉,而我地得兩個人,所以就叫左一個辣,另一個唔辣,希望可以試多D野。分別係台北燉牛肉意粉微辣同白酒奶油三文魚意粉。就先,真係要讚一讚環境幾好,有時間真係可以坐全日,同埋上菜時間都快,話咁快就上左第一道菜啦!「台北燉牛肉意粉微辣」嘅特別之處就係佢用咗燉牛肉,唔係一般常見嘅炒牛肉。燉牛肉煮熟嘅口感好軟嫩,而且微辣嘅調味,真係一流,一啖接一啖停唔到手。意粉嘅口感都好好,同牛肉搭配得好啱味。如果你鍾意微辣口味,咁呢道菜應該都會幾岩你!食到一半,「白酒奶油三文魚意粉」都上埋黎啦!呢道菜嘅主角係三文魚,佢哋切咗成小塊,然後混入濃郁嘅白酒奶油醬汁入面,令味道加倍濃郁。意粉煮得啱啱好,口感QQ嘅,令你可以真切感受到食材。整道菜嘅味道非常濃郁,但唔會過分油膩,食完之後令人感到非常滿足。如果你鍾意奶油同酒嘅味道,就一定要嚟試吓呢道菜啦!

2023-05-01 105 瀏覽
休閒風打卡Café💖 餐廳空間寬敞,落地玻璃設計,景色優美 舒適雅致,環境寧靜,讓客人放鬆享受美食,擺盤精緻,很適合打卡🥰 適合約會或朋友聚會🥂 食物方面主打西式料理及輕食,包括意粉、窩夫及全日早餐等等,質素高,價格合理,值得一試☺️👍🏻二人消費:$246 🫧包括加一服務費🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═💖💖💖食評💖💖💖𝑭𝒐𝒐𝒅🥗樂感全日早餐 LAGOM ALL-DAY BREAKFAST ($128)✨沙律菜 · 酸種麵包 · 炒滑蛋 · 大啡菇 · 薯餅 · 煙肉 · 腸仔好豐盛的全日早餐!大量沙律菜配水果,炒滑蛋大份有水準,大大條香腸好脆身 微微香辣味😋 煙肉夠香脆,薯餅外脆內軟👍🏻 麵包好鬆軟 配上甜醬汁好好味,大啡菇軟腍多汁😚 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕🍫朱古力心太軟配雪米糍 Chocolate Lava cake With Mochi Ice Cream ($58)✨擺盤精緻💖 心太軟流心效果一流,還配上雪米糍😍 朱古力味特別濃郁,好好味!🥰 🍰栗子蛋糕 Chestnut Cake ($38)✨口感軟綿綿,味道香甜 有驚喜🥰

二人消費:$246 🫧包括加一服務費🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

💖💖💖食評💖💖💖

𝑭𝒐𝒐𝒅

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕

🍰栗子蛋糕 Chestnut Cake ($38)✨
口感軟綿綿,味道香甜 有驚喜🥰
2023-04-29 108 瀏覽
💚💛今日約咗朋友去牛頭角一間佔地超過2000尺既cafe,牛頭角好少有咁靚cafe 🍃比人打卡傾計👍🏻👍🏻而且距離地鐵站5分鐘就到,非常就腳。🐥🐥餐廳嘅落地大玻璃增加咗餐廳嘅採光度,而且望到出面嘅公園景色🍃,所以影出嚟嘅相都好靚👍🏻❤️台北燉牛肉意粉🍝牛肉煮到好嫩,完全唔會柴口,意粉有少少麻辣味,但又唔會好辣,唔食得辣嘅朋友都可以試吓,好開胃👍🏻而且份量都唔少,兩個人share一個都可以。另外仲點左芒果雞肉韓式辣醬三文治🥪呢個三文治一咬落去勁多肉汁滴晒出嚟,非常Juice,辣雞肉配上芒果好清新,芒果甜甜地意外同雞肉好夾👍🏻 配菜沙律有我最愛嘅粟米芯,配上黑醋好好味。最後我同朋友逗留左兩個小時先走,坐得好舒服,好啱同朋友傾計/ 打卡用。👍🏻
而且距離地鐵站5分鐘就到,非常就腳。🐥🐥

台北燉牛肉意粉🍝

另外仲點左芒果雞肉韓式辣醬三文治🥪

2023-04-29
芒果雞肉韓式辣醬三文治
之前牛頭角返工,成日同朋友,同事,每每放工,都來呢度聚一聚,吹吹水,又有美食。之後轉工,已經有一段時間無嚟,真係好懷念。今日咁啱,嚟到附近,一定要上嚟幫襯吓至得。叫左個台北牛肉燉意粉,呢個意粉真係好特別嘅。少辣帶甜,好似中式煮法,但又出奇地同意粉好配合。好有特式。👍👍👍雞胸凱撒沙律, 雞胸保持軟滑,算喺唔錯啦。食個沙律就無咁膩啦。藍莓芝士蛋糕~外型討好,芝士味濃。💖呢度環境裝修仍然保持舒適整潔,我就最重要坐喺中廳嘅大大梳化,同朋友閒聊,感覺真係好relax。而且近窗位,都有一排高椅坐位,適合一個人睇吓電腦,聽吓歌,唔怕俾人打擾。真係唔同類型顧客都照顧得到嘅優閒咖啡店。👍

藍莓芝士蛋糕~外型討好,芝士味濃。💖

真係唔同類型顧客都照顧得到嘅優閒咖啡店。👍

2023-04-24 89 瀏覽
今日帶埋阿女去食呢間光線好充足嘅餐廳🍴店舖超級大 有窗邊位 有圓枱 仲有相化位真係三五成群都得 唔同種類嘅座位一家大細去都夠位坐 我地推埋bb車都好夠位光線採光度好好👍🏻影相打卡好靚可以坐係到同朋友傾全日計~台式牛肉麵 (小辛)評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一擺係枱已經香味撲鼻 係麻香味~有幾塊嘅牛肉片 麻麻辣辣咁好開胃 牛肉片就比較韌 唔係入口嫩滑個啲但下面仲有啲牛肉碎 好驚喜🤩碗埋麻香醬 香香辣辣咁夾埋碎牛肉食口感好特別 麵亦都係軟硬適中 剛剛好真係好有台式風味嘅麵花雕醉雞意粉評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好香花雕酒味 好creamy嘅意粉🍝好嫩滑嘅雞扒 煎過嘅雞扒 皮脆肉嫩每一啖都充斥住淡淡花雕酒味~令人會一試難忘 一啖接一啖咁食而且份量都算多 雞扒都係厚大👍🏻White coffee評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好香濃嘅咖啡味 上面嘅奶泡打得好出色
今日帶埋阿女去食呢間光線好充足嘅餐廳🍴
店舖超級大 有窗邊位 有圓枱 仲有相化位
真係三五成群都得 唔同種類嘅座位
一家大細去都夠位坐 我地推埋bb車都好夠位
光線採光度好好👍🏻影相打卡好靚

可以坐係到同朋友傾全日計~

台式牛肉麵 (小辛)
評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
一擺係枱已經香味撲鼻 係麻香味~
有幾塊嘅牛肉片 麻麻辣辣咁好開胃
真係好有台式風味嘅麵

花雕醉雞意粉
好香花雕酒味 好creamy嘅意粉🍝
好嫩滑嘅雞扒 煎過嘅雞扒 皮脆肉嫩
每一啖都充斥住淡淡花雕酒味~
令人會一試難忘 一啖接一啖咁食
而且份量都算多 雞扒都係厚大👍🏻

White coffee
好香濃嘅咖啡味 上面嘅奶泡打得好出色
2023-04-21 92 瀏覽
Lunch唔知食乜……是但求其 有位就入去食啦🤣🍝奶油花雕燉雞意粉燉雞雖然只得三舊比較少,但夠入味又嫩口又滑🐓意粉彈牙爽口 軟硬度適中,多奶油汁且咸度適中唔會好油膩☕️ Ice Americano杯咖啡並唔係茶餐廳咖啡,佢係Coffee shop質素嘅咖啡,口感香滑細膩且非酸性總結💁🏻‍♀️ 份量對女女黎講正常 但仔仔就可能唔夠飽💛價錢方面其實偏貴同冇Lunch set,想飲野嘅要另加錢至少20但係幾好食嘅,值得試下😋
Lunch唔知食乜……
是但求其 有位就入去食啦🤣

🍝奶油花雕燉雞意粉
燉雞雖然只得三舊比較少,但夠入味又嫩口又滑🐓
意粉彈牙爽口 軟硬度適中,多奶油汁且咸度適中唔會好油膩

☕️ Ice Americano

總結💁🏻‍♀️ 份量對女女黎講正常 但仔仔就可能唔夠飽
但係幾好食嘅,值得試下😋
𝓕𝓾𝓮𝓵𝓮𝓭 𝓫𝔂 𝓱𝓪𝓹𝓹𝔂 𝔀𝓮𝓮𝓴𝓮𝓷𝓭 𝓪𝓷𝓭 𝓬𝓸𝓯𝓯𝓮𝓮休閒咖啡室|𝓛𝓪𝓰𝓸𝓶 𝓚𝓪𝓯𝓯𝓮|星期日想過一個悠閑下晝,可以嚟呢間cafe靜靜地食吓野呢度裝修好簡約,cafe嚟講呢間算好大間,而且有落地玻璃,光線十足景觀開揚,樓底高空間感十足,所以坐喺度hea下都幾舒服今次叫咗炸魚薯條,炸魚炸得好脆,肉質柔嫩薯條係坑紋薯條,有啲粗鹽喺上面,好食再配埋個咖啡望住唔多人嘅星期日外景,休閒好地方👍🏼

休閒咖啡室|𝓛𝓪𝓰𝓸𝓶 𝓚𝓪𝓯𝓯𝓮|

星期日想過一個悠閑下晝,可以嚟呢間cafe靜靜地食吓野

今次叫咗炸魚薯條,炸魚炸得好脆,肉質柔嫩
薯條係坑紋薯條,有啲粗鹽喺上面,好食

再配埋個咖啡望住唔多人嘅星期日外景,休閒好地方👍🏼
2023-04-09 148 瀏覽
呢間餐廳食物唔算特別突出,但最大特色係似日韓台式cafe,真係一個好適合假日辦公/打發時間嘅地方,環境好舒適,氣氛都好放鬆,令人可以好專注咁做嘢。有卡位、梳化,圓枱、靠窗高櫈位,樓底高、空間感十足餐廳內嘅裝飾好有特色,擺設都有心思,令人感覺好溫馨。除咗咁,竟然有printer,方便打印文件同埋做其他辦公用途食物方面,我叫咗芒果雞肉韓式辣醬三明治啱啱一嚟望住就已經好吸引,個三明治烤到好香脆,入面夾住芒果同雞肉,再加上啲韓式辣醬,好夠味,又唔會太辣再嚟就係巴馬火腿蜜瓜沙律色彩豐富,好靚仔!味道亦都好清新,蜜瓜嘅甜味同火腿嘅咸味唔會相互衝突。不過我覺得啲沙律菜碎咗啲,我鍾意食大塊啲最後就係草莓吉士撻啦,吉士撻個皮唔夠鬆脆,偏硬,但我欣賞佢唔會太甜,佢啲士多啤梨酸酸地,夾埋一齊食唔錯總括黎講,呢三款食物份量適中,值得一試嘅!職員都友善,食物價錢可能貴啲啲,但坐得耐又唔同講法,好過去coffee shop啦。係度消費完有得免費泊車。可以一邊工作一邊享受美食(同打卡),真係好方便又舒服!

有卡位、梳化,圓枱、靠窗高櫈位,樓底高、空間感十足

餐廳內嘅裝飾好有特色,擺設都有心思,令人感覺好溫馨。

食物方面,我叫咗芒果雞肉韓式辣醬三明治

再嚟就係巴馬火腿蜜瓜沙律

不過我覺得啲沙律菜碎咗啲,我鍾意食大塊啲

可以一邊工作一邊享受美食(同打卡
),真係好方便又舒服!