今天來到中環人氣法國牛扒餐廳 La Vache!,被它專注又有儀式感的用餐體驗驚艷到。這裡的菜單極簡,只有一種主餐:牛扒配薯條和沙律。牛扒可以選熟度,我點的是medium rare,外層焦香、內裡粉嫩多汁,每一口都滿足。配的薯條酥脆乾身,最驚喜的是可以無限添加,完全為薯條控而設!沙律有爽口的生菜、合桃和蘿蔔片,酸酸的醬汁剛好解膩。整個餐飲節奏明快又舒服,配上一杯紅酒,法式風情滿滿。適合聚餐、約會或想吃得簡單又精緻的日子。想要省去選擇困難症?來 La Vache! 就對了。

2025-07-19
30 分鐘 (堂食)
2025-06-27 1182 瀏覽
La Vache!最近我到訪了La Vache!,這是一家以簡約而又獨特的餐飲體驗為賣點的餐廳。進入餐廳後,你會發現這裡的菜單相對簡單,選擇不多,但這也成為了他們的一大特色。餐廳的主打是牛扒,配上無限量的薯條,這對於喜歡搭配的食客來說,無疑是一大吸引力。我點了他們的牛扒,這道菜的肉質真的非常出色,每一口都充滿了肉汁,口感滑嫩,讓人一試成主顧。調味方面也做得相當不錯,恰到好處的鹽味和香料,完美地提升了牛肉的風味。搭配上新鮮出爐的薯條,更是讓整個用餐體驗升級。值得一提的是,薯條的任食政策,讓我可以隨時要求加 refill,服務員對此也非常熱情,經常主動詢問我是否需要更多的薯條,讓我感受到賓至如歸的感覺。餐廳的服務員多為外籍人士,溝通時需要使用英語,雖然對於某些客人來說可能會有些挑戰,但他們的態度非常親切和友好,讓人感到輕鬆愉快。即使有時候聽不太懂對方的口音,他們也非常耐心地解釋,這讓我倍感欣慰。總的來說,La Vache!提供了一個簡單卻又充滿驚喜的用餐體驗。牛扒的品質和薯條的任食政策都是這裡的亮點,雖然菜單不算豐富,但絕對能讓你享受到美味的食物。如果你是牛扒的愛好者,這裡絕對值得一試!我
La Vache!

總的來說,La Vache!提供了一個簡單卻又充滿驚喜的用餐體驗。牛扒的品質和薯條的任食政策都是這裡的亮點,雖然菜單不算豐富,但絕對能讓你享受到美味的食物。如果你是牛扒的愛好者,這裡絕對值得一試!我會推薦給喜歡輕鬆用餐環境的朋友們,希望你們也能享受到這裡的美味。
依間位於尖沙咀嘅高質慶生扒房長期都一位難求,我哋一早喺OpenRice book好枱,嚟到就唔怕摸門釘啦~餐廳淨係得一款選擇,已經印咗喺墊枱紙上面。每人💰398加一,會有份麵包(個邊有少少硬,想留肚可以skip🤧)、沙律菜、自選幾成熟嘅牛扒、同埋無限任添嘅薯條!沙律菜有配埋walnuts,加上balsamic vinegar勁開胃💕💕重頭戲當然就係牛扒‼️2份都係嗌咗medium 食落好腍好Juicy 下面亦都會有個托盤加上蠟燭warm住塊扒~ 算幾貼心👍🏻雖然薯條係無限refill,但係食晒塊扒之後已經十成飽😂之後店員會推甜品車出嚟,我哋就揀咗個招牌檸檬撻,當日為朋友慶祝生日,店員會一齊過嚟唱生日歌好有氣氛💕

• 牛扒
  • 沙律
  • Lemon  tart
2025-06-19 2152 瀏覽
食物普通到暈,$600幾人均食啲乜?牛扒得幾舊仲要凍晒,杯酒奇奇怪怪嘅味,件蛋糕得嗰幾啖啖仲要同fd share食,最後竟然要成600幾蚊?同一個價錢我去酒店食buffet好過啦,伏到爆燈💢唔明點解咁多人話好食??
2025-05-19 4937 瀏覽
🧭La Vache • 尖沙咀🍴尖沙咀赫德道12號地舖又同朋友仔黎慶祝生日 2個人就最簡單黎呢度食dinner呢度無其他野食你需要揀 因為佢只係得一個餐岩哂有選擇困難症既朋友👫🏻唯一要揀既就係睇下想飲乜啦🤣坐低無耐就叫左2杯飲品🍹🍸之後就開展是日晚餐1. 法國小包 🥖🌟🌟🌟🌟🌟個包比想像中軟熟,而且牛油味亦都唔太油膩。如果可以會想無限添食個包🤣🤣2. 合桃沙律🥗🌟🌟🌟🌟份量都唔少,而且調味啱啱好。好容易就食晒成碟,但又唔會覺得好飽。3. 招牌牛扒🥩🌟🌟🌟🌟我叫咗medium,食落好腍,好容易咬開。而且牛本身好重牛味再加埋佢個醬都好夾。會唔捨得咁快食晒佢😛但朋友叫咗medium rare, 但出到嚟偏生 而且比較較多筋 所以比較難咬。所以都係比較建議食medium會比較好。4. 無限薯條🍟🌟🌟🌟🌟🌟成晚refill咗四次薯條,當你食到咁上下 啲職員就會行過嚟問你要唔要refill。而且每次refill啲薯條都係啱啱出爐,熱辣辣好好食。🤤🤤OpenRice 訂座仲有得送甜品有黑森林蛋糕 同檸檬撻揀最後揀左檸檬撻,好香同埋撻都好鬆脆可惜最後掛住幫壽星女影相無影到個蛋糕😢如果無訂位都唔緊要,佢
🧭La Vache • 尖沙咀🍴

3. 招牌牛扒🥩🌟🌟🌟🌟

4. 無限薯條🍟🌟🌟🌟🌟🌟

OpenRice 訂座仲有得送甜品
有黑森林蛋糕 同檸檬撻揀
最後揀左檸檬撻,好香同埋撻都好鬆脆
可惜最後掛住幫壽星女影相無影到個蛋糕😢
如果無訂位都唔緊要,佢到夜晚會推住成架車仔出黎
睇下有冇人叫既☺️

好值得推薦呢間餐廳作為同朋友生日慶祝首選!
好有氣氛 佢送蛋糕上黎可以免費幫你畫碟寫生日祝福
仲有職員過黎同你唱Happy Birthday
成晚都keep住聽到有唔同枱慶祝生日 🎂

#hk #foodstagram #foodie #birthday #dinner #tsimshatsui #香港 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #西餐 #牛扒 #慶生 #蛋糕 #氣氛餐廳 #美食推薦
2025-04-19 4662 瀏覽
今天適逢公眾假期,預約了兩位好友聚會,希望內地朋友能品嘗香港特式的西餐,選了尖沙咀赫德道 12號的 LA Vache點了出名煎牛扒配莎拉薯條,甜點是檸汁撻和朱古力蛋糕,所有餐具都預熱了,更配上保溫座爐牛扒送上時香氣四溢,有四款香草漿汁供選味道和口感都是喜出望外,現塲燈光和裝置時尚而整潔,服務員服務非常有禮和親善,整個進食和交談氣氛都非常滿意。在旁聽到一陣happy birthday song 原來是鄰桌有客人生日,服務員特別送上驚喜生日歌。不錯呀!
,選了尖沙咀赫德道 12號的 LA Vache
點了出名煎牛扒配莎拉薯條,甜點是檸汁撻和朱古力蛋糕,
所有餐具都預熱了,更配上保溫座爐
牛扒送上時香氣四溢,有四款香草漿汁供選
味道和口感都是喜出望外,
在旁聽到一陣happy birthday song
原來是鄰桌有客人生日,服務員特別送上驚喜生日歌。不錯呀!
  • 牛扒
  • 沙律
2025-04-05 3635 瀏覽
一個月前book都只可以book到八點!去到氣氛十分之好!見大部份嘅人都是來慶生的!牛肉品質相當唔之好!肉質嫩滑,薯條免費任加!服務態度一流!下次一定會再book!
2025-03-31
用餐優惠
試食活動
2025-03-23 4551 瀏覽
開業左咁耐仍然堅持到,都係呢個menu呢到既沙律菜仍然都係咁新鮮。同埋送上對熱辣辣既包。最經典仍然係薯條無限refill,只要你唔好怕熱氣你就可以無限增添,仲要好脆身~呢到既牛都仍然保持都水準,都係好juicy既,最好係可以keep住個溫度,因為我鐘意食熱既野食。
開業左咁耐仍然堅持到,都係呢個menu

呢到既沙律菜仍然都係咁新鮮。

同埋送上對熱辣辣既包。

👩‍❤️‍👨 呢次係我哋結婚周年,特意揀咗La Vache! 嚟慶祝呢個特別嘅日子。一間著名嘅餐廳,味道一定唔會失望。🍽️ :La Vache! 嘅牛扒真係一流,煮得啱啱好,肉質鮮嫩多汁,配上佢哋特製嘅醬汁,簡直係味蕾嘅享受。再加上無限供應嘅薯條,真係食到停唔到口。🌟 :餐廳嘅裝修好有法式風情,燈光柔和,氣氛浪漫,非常適合同慶祝特別嘅日子。座位安排得好舒服,食飯嘅時候感覺特別愉快。🍷 :紅酒選擇多,而且每款都好有水準。推薦試試佢哋嘅紅酒搭配牛扒,絕對係完美嘅組合。💁‍♂️ :服務生親切友善,態度非常好,令我哋整個用餐過程都非常愉快。總結嚟講,La Vache! 係一個唔可以錯過嘅好地方,無論係食物、環境定服務都非常好,絕對係慶祝結婚周年嘅理想選擇👍
再加上無限供應嘅薯條,真係食到停唔到口。
座位安排得好舒服,食飯嘅時候感覺特別愉快。
🍷 :紅酒選擇多,而且每款都好有水準。
推薦試試佢哋嘅紅酒搭配牛扒,絕對係完美嘅組合。
2023-11-09
30 分鐘 (堂食)
📍 La Vache!呢間專食牛扒嘅扒房,啱晒選擇困難症人士,因為獨沽一味唔洗諗!適逢🐷生日,閨密記得我bookmark左好耐,氣氛好好,慶生真係一流 #chuchu慶生推薦嗰晚聽左生日歌4 5次!💡 真係要book,好full的~—————————————————————❣️ $398/人每人有一份肉眼扒、餐包、沙律同任添薯條😍 🥗 Green Salad with Walnuts生菜都好新鮮,加埋合桃,為呢餐加啲纖維🥖 Bread餐包偏硬 but is ok 佢唔係主角~🥩 USDA Prime Ribeye揀咗Medium,碟底有蠟燭,微溫keep住暖暖地,上之前切好曬,真係好啱🐷呢啲懶鬼!牛扒燒到外面微焦,肉味濃,冇筋,有少少調味就咁食都好正了!🍟 Fries 幼薯條夠熱又夠脆,好香口又唔油,仲可以任食!🐷怕熱氣就冇refill~. ❣️ Mille- Feuille 拿破崙 $128🪖#chuchu食甜品 呢個拿破崙超好食!焗到好鬆脆!夾住啲cream都好好食,雖然超飽但都食晒!碟仲有寫字好靚,法文嘅Happy Birthday (joyeux anniversaire).❣️
📍 La Vache!
嗰晚聽左生日歌4 5次!
💡 真係要book,好full的~
❣️ $398/人
每人有一份肉眼扒、餐包、沙律同任添薯條😍

🥗 Green Salad with Walnuts
生菜都好新鮮,加埋合桃,為呢餐加啲纖維
🥖 Bread
餐包偏硬 but is ok 佢唔係主角~

🥩 USDA Prime Ribeye
🍟 Fries
❣️ Mille- Feuille 拿破崙 $128🪖
拿破崙
❣️ Lemon Tart 檸檬撻
唔知係咪食咗拿破崙先,超酸的,唔太推薦!
✨OpenRice訂座送嘅甜品
❣️ Mousse de Pomme $108
Frenh Green Apple, Lemen Juice, Greee Apple Foam
❣️ La Poire $108
Pear, Lemon Juice, Lemongrass, Ginger Ale
嗌咗兩杯mocktails,都唔錯幾好飲!酸酸甜甜解膩!
💬 全部都好好食!氣氛又好!
不專業評分
👅好味指數: 9/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 9/10
—————————————————————
🏡地址: La Vache! (尖沙咀)
尖沙咀赫德道12號地舖
👉🏻中環金鐘都有分店!
🕑營業時間: 12:00-23:00/00:00 (3-6落場)
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
2025-02-22
拿破崙
  • USDA Prime Ribeye
2025-03-05 5107 瀏覽
今日中午五位同事一齊食牛扒,食物質素尚可、但個別員工服務質素認真差,全程木口木面,都買單嘅時候將信用卡同收費單放咗喺枱面完全冇出過一句聲,簽完卡俾返張底單我嘅時候又係一聲不響,簡單禮貌唔該多謝都冇一句、五個人消費差唔多港幣$2600 ,服務水平同一般茶餐廳分別不大,以後應該都唔會再幫襯。我哋總共五個人落order嗰陣時已經同佢哋講清楚邊三位牛扒係medium rare、另外兩位係medium,但係套餐嘅時候兩盤不同熟度嘅牛扒對調咗,我請求呢位員工幫我對調返,解釋比佢聽,因為有兩位同事要求比較食得熟少少嘅牛扒,各位女士應有係木無表情,好似唔情願咁,最後唯有我自己親自將盤放返喺合適同事嘅枱面。
2025-02-14 6034 瀏覽
呢間身邊好多朋友推薦嘅法式扒房只有一個招牌套餐,決定完牛扒幾成熟後(我地揀左medium)就可以等食😋侍應會先提供沙律同麵包,新鮮沙律菜加上醋汁和核桃嘅香味,很清新;然後上牛扒,牛扒表面煎得微微焦香,切開後有鮮嫩的肉汁流出,口感滑嫩又帶點嚼勁,對比平時的medium略為熟少許但不會太韌,加上店家特製的牛排醬,整體啖啖都好滿足。加上呢間嘅薯條是可以無限任fill, 薯條炸得金黃酥脆,還未吃完店員已經多次詢問需不需要添加薯條,十分勤快,而且每次薯條都係熱辣辣的非常香口 十分適合薯條控的我❤️甜品方面,因為在openrice訂座所以有一份免費甜品 (店員會推來甜品車介紹當日的甜品,我們選了檸檬蛋白撻,仲可以寫字😍打卡一流😆 我)。檸檬撻味覺剛好,不會太酸,份量上我覺得兩人share也正剛好;大家有需要仲可以叫額外的甜品/飲品; 場內不時都會聽到店員唱生日歌跟客人慶祝生日,氣氛很好🎶總結今次我們埋單不用$900,2個套餐包括了牛扒、沙拉、甜品和無限薯條,個人認爲作為紀念日慶祝性價比高👍🏻👍🏻👍🏻也會encore😁

2025-02-06 5578 瀏覽
經open rice訂枱食lunch,事前已經剔咗慶祝生日同揀咗送甜品嘅優惠訂咗2pm,入座時職員都有同我哋確認同餐時間去到3pm,食物一如既往好食,沙律菜量多,牛扒薯條ok,唯一古怪係職員上甜品時上面寫住Happy Anniversary,少少錯愕,蛋糕少少硬,不過免費就唔作評論喇其實訂枱時都揀咗生日,同埋我同媽媽去兩位女性一齊食,應該唔會搞錯,即使唔確認可以問多聲,可能趕住3pm落場,其實職員2:35請我哋揀甜品,都有足夠時間再確認同用餐(最後我哋2:48已經用完餐離開餐廳)
1K
2025-01-28 7771 瀏覽
慶祝妹的生日,預訂了她選的這家的La Vache! 扒房。提前個多星期在openrice訂座,只預訂到8:30pm的時段。這家扒房很適合選擇困難症人士,因為主菜獨沽一味,只有Ribeye,客人只需要選擇喜好的生熟程度。$398/位,每人有一份肉眼扒、麵包、沙律配無限任添的薯條。餐廳將其餐點內容印在餐紙上,不過只提供英文版及法文版。餐紙的印刷好可愛!麵包外層微硬,內裡軟熟,爸媽的牙力都仍咬得到的程度。店員先送上沙律,是合桃沙律 (Green Salad with Walnuts),生菜質感不是爽脆,反而是柔軟輕盈,配合香氣十足的合桃,口感豐富。簡簡單單的黑醋橄欖油,微酸開胃。牛扒碟底下有蠟燭,微溫燭火令牛扒一直保持溫暖。牛扒採用USDA Prime Ribeye,上桌前已切好,方便大家享用。雖然平時多選5成熟medium熟度,但既然這家餐廳只售牛扒,我們也點了3成熟的medium rare一嚐!牛扒燒得微焦,肉味濃。能接受到生肉較多,必定要試medium rare,牛扒會鮮嫩許多。牛扒配上秘製醬汁,淡黃色的醬汁是法式Béarnaise sauce,又香又幼滑,蘸點醬汁來吃,滋味十足。薯條

麵包
麵包外層微硬,內裡軟熟,爸媽的牙力都仍咬得到的程度。
合桃沙律
薯條
薯條夠熱又夠鬆脆,好香口又不油膩,還可以任食!鹹度恰好,不蘸茄汁也很好吃。

套餐只得一款,反而drink list就有許多選項,有汽水、雞尾酒、白酒、紅酒、烈酒等等。我們開了一瓶La Vache!House Wine 2020 ($468),是其自家品牌的葡萄酒,與牛扒的味道都夾。
Profiteroles,黑森林蛋糕
用餐接近尾聲,店員就推甜品車前來,逐一介紹。我們選了三款,Profiteroles ($158),泡芙中間夾著冰凍的呍呢嗱雪糕,可澆上朱古力漿來享用。香滑的雪糕、不會太甜膩的朱古力、配上柔軟的泡芙,很好吃。黑森林蛋糕 (Forest Noir) ($128)是最好吃的一款甜品,蛋糕的濕潤度恰好,輕盈軟熟。蛋糕層次分明,中間夾著的忌廉甜度適中,突顯出櫻桃醬的香甜及酒香。
檸檬撻
檸檬撻,酸酸的,味道清新,面層的蛋白霜不會太過甜膩。

La Vache! 的牛扒、薯條、以至甜品都很好吃。這晚餐廳內有許多枱食客都是慶祝生日,店員們逐枱去唱法文版生日歌,所以店內比較嘈雜。
2024-10-12
  • 黑森林蛋糕
2025-01-02 9591 瀏覽
餐廳燈光偏暗💡,同朋友以及另一半來吃也挺有氣氛的,不過尖沙咀分店門口位置比較窄,出面泊滿車👀👉🏻Trimmed entrecote steak $398餐廳只有一個餐,只需要選擇牛扒熟度,和朋友一個選了Medium rare,一個選了Medium。點餐後就送上餐包及沙律,餐包挺香口,搽完牛油很香,而且沙律菜也新鮮~肉眼扒顏色粉嫩,表面有微微烤焦,而且已幫我們切了一件件,方便客人吃👍🏻。🥩有牛味,不會太多筋,🔥火候控制得不錯,吃得出medium rare的肉質更軟滑,我和朋友更喜歡😚配上特製醬汁,醬汁黑椒味香濃,和肉眼很撘。薯條幼身,乾而不油膩,有預先調味(類似BBQ口味)。🥔可以無限refill~waitress經過見我吃得7788都有主動問我要唔要refill👍🏻和朋友叫了一杯紅酒和白酒🥂Openrice訂座晚餐會送一款基本甜品,我們選了朱古力紅莓蛋糕,如果想選拿破崙要另外加錢。朱古力紅莓蛋糕的質地偏實,中間有幾層紅莓醬,酸酸甜甜的,即使吃飽後也不會太膩。有點驚喜的是,這個蛋糕和紅白酒挺有化學作用🤣吃一口蛋糕再喝酒,帶出了蛋糕其他的味道。慶祝生日的話可以預早告訴職員,他們會唱着生日歌

餐包
沙律
Trimmed entrecote steak
配上特製醬汁,醬汁黑椒味香濃,和肉眼很撘。
薯條
薯條幼身,乾而不油膩,有預先調味(類似BBQ口味)。

和朋友叫了一杯紅酒和白酒🥂
朱古力紅莓蛋糕

慶祝生日的話可以預早告訴職員,他們會唱着生日歌送上蛋糕喔🎂

只有一款套餐的話,會期望是少而精👀整體而言,steak的質素不錯,久不久可以encore👍🏻
2024-12-13
餐包