2022-09-23 66 瀏覽
La Serre觀塘海濱道90號地下1號舖收工老婆來接收工,當然要帶他去浪漫既餐廳食下飯啦Pork Taco日本豬軟骨墨西哥薄餅,薄餅好正乾爽唔淋,夾住豬軟骨,所有軟骨都淋晒而且啖啖肉勁滿足!仲有牛油果剛好熟透口感幼滑豐厚,再配上芒果蕃茄莎莎增加不少口感Fish Paella用左傳說中日本嘅一夜干,十分驚喜,魚肉比彈牙有咸香味,原汁原味。下面有risotto 飯底仲有脆脆地飯焦,每口好似都食到一夜干的甘香,整體味道香濃惹味Iced Capuccino冰涼咖啡,夏天係必須要的Iced Fruit tea水果茶味道清爽解渴,百香果味好突出提供超多菜式重點係位於觀塘海濱,睇住附近景色優美,係環境舒適悠閒氣氛下享受美味西餐。成日經過依間玻璃屋都已經覺得好有情調,如果遇到日落影相更加一流
La Serre

觀塘海濱道90號地下1號舖

收工老婆來接收工,當然要帶他去浪漫既餐廳食下飯啦

Pork Taco

Fish Paella

Iced Capuccino
冰涼咖啡,夏天係必須要的

Iced Fruit tea
水果茶味道清爽解渴,百香果味好突出

約埋狗狗好朋友一齊去食lunch打算去啟德郵輪碼頭玩吓叫咗兩個set lunchRisotto pan -seared Scallop in Squid Inn Sauce 墨汁帶子意大利飯真係真係好好好好味墨汁味勁濃 仲有海水嘅鮮味加埋個帶子好鮮甜 又滑唔會韌加上用牛油香草煎過更加香🤩而且墨汁唔會蓋過帶子再加埋有啲羊奶芝士成個飯勁香勁夾勁好味😋😋😋😋😍頂級美國肉眼扒12安士講牛扒好林 叫咗五成熟煎得啱啱好 唔會太熟而且塊牛扒又好味好Juicy原本仲擔心冇頂級食會唔會好難食點知都好好味😋配埋個汁都好夾👍另外員工非常之好服務態度好之餘又好鍾意狗狗請狗狗食零食又會主動fill水俾狗狗 好Friendly而且對面就有得泊車地理位置好方便好快會再回頭食
約埋狗狗好朋友一齊去食lunch

又會主動fill水俾狗狗 好Friendly
而且對面就有得泊車地理位置好方便
好快會再回頭食
2022-06-18
5 分鐘 (堂食)
午餐
2022-09-21 67 瀏覽
今日晏就行過觀塘海濱附近,見少少攰就搵左間餐廳食下午茶,休息下。可能呢幾日天氣涼左,餐廳室內同室外嘅溫度都差唔多,不過我哋驚比蚊咬,就坐左室內。Chicken Stick $98辣辣地嘅,幾香口,幾惹味,唔錯。Sweet Potato Fries $68唔係普通薯條,食落似係蕃薯條,所以呢一碟食完都幾飽下,唔會太重口味,唔錯。Calamari $98炸魷魚味道同薯條都差唔多,份量岩岩好係下午茶嘅感覺。Iced Latte $44普普通通Iced Americano $36淡味少少,不過下午茶chill下都幾唔錯。Overall黎講環境都幾舒服,係海濱公園到有間落地玻璃嘅餐廳,不過係室內就望唔到海邊嘅景色!。有機會試下晚餐先。

Chicken Stick $98
辣辣地嘅,幾香口,幾惹味,唔錯。
Sweet Potato Fries $68
Calamari $98
炸魷魚味道同薯條都差唔多,份量岩岩好係下午茶嘅感覺。

Iced Latte $44
普普通通

Iced Americano $36
淡味少少,不過下午茶chill下都幾唔錯。

2022-09-09
2022-09-20 61 瀏覽
有日約左朋友去觀塘海濱做運動,一心上網搵下有無餐廳可以食下小食,飲杯野上網見到呢間幾好就直接去左walk-in!Weekday 下午時間所以唔算好多人,環境幾好,又大,樓底又幾高。有室內同室外選擇,原來仲可以帶寵物怕熱嘅我選擇左坐室內一坐低就叫左兩杯野飲Lemon Drop酸酸地少少苦,酒味較濃Mixed Berries Mojito成杯野好多莓,唔太甜,所以好岩女仔飲!解渴非常好炸牛肋條呢個非常驚喜一上檯我以為係棒棒雞,原來佢係牛店員有講解呢味菜式造法步驟非常繁複,是用心製作之一道菜輕輕咬一口,已經見到牛汁,而家牛肋條外脆內軟,有肉汁又帶有香脆的外皮,非常滋味西班牙小辣椒呢排實在食得太少綠色食物好難得餐廳有一道小食除咗沙律係可以滿足到我小辣椒係有用鹽同糊椒調味,所以絕不馬虎,食得開心香辣棒棒雞一上檯就聞到陣陣香辣味,有種譚仔個隻辣又有種泰式辣醬個隻味咁啖啖肉,非常香口又滋味最重要食完飯仲可以出去海濱公園影下相、打下卡

上網見到呢間幾好就直接去左walk-in!

怕熱嘅我選擇左坐室內
一坐低就叫左兩杯野飲

Lemon Drop

酸酸地少少苦,酒味較濃

Mixed Berries Mojito

成杯野好多莓,唔太甜,所以好岩女仔飲!解渴非常好

炸牛肋條

呢個非常驚喜
一上檯我以為係棒棒雞,原來佢係牛
店員有講解呢味菜式造法步驟非常繁複,是用心製作之一道菜

西班牙小辣椒

呢排實在食得太少綠色食物
好難得餐廳有一道小食除咗沙律係可以滿足到我
小辣椒係有用鹽同糊椒調味,所以絕不馬虎,食得開心

香辣棒棒雞

啖啖肉,非常香口又滋味

最重要食完飯仲可以出去海濱公園影下相、打下卡

2022-09-17 67 瀏覽
2022.09.17不用早起的weekend吃個Brunch 🍽Mixed Berries Mojito $58係用藍莓🫐士多啤梨🍓薄荷🌿青檸💚梳打水🫧組成既mocktail 🍹飲落酸酸甜甜😝岩曬咁熱既天氣飲🥵Blue Hawaii $78來杯cocktail chill下吧🤟🏻藍色既外表,飲落酸苦清爽,好有熱帶風味🏝La Serra Breakfast $148係呢到既招牌早餐✨份量十足👍🏻一份有齊香口既煙肉、香腸、金門火腿、漢堡扒、滑溜既炒蛋、脆口既蔬菜薯餅、新鮮既大啡菇🍄沙律菜😋Gammon Ham & Cheese pancake 🥞 w/ Fried Egg🍳 $108香口既金門火腿加上濃郁芝士🧀再與蛋黃汁夾係鬆軟既Pancake 加埋一齊食!邪惡十足😈另外有新鮮既沙律菜平衡番🥗
2022.09.17

不用早起的weekend吃個Brunch 🍽

Mixed Berries Mojito $58

Blue Hawaii $78

La Serra Breakfast $148

適逢中秋節加週末三日假期,中午一於就約朋友來到觀塘海濱散散步先。講起觀塘海濱,海濱的唯一餐廳「La Serre」亦是我一直很想去的,原因是每次經過時,都看到餐廳室外坐位有很多小動物,食客都攜帶他們不同品種的貓貓狗狗,而且環境非常chill。今日終於可以到來感受一下。La Serre 是一間寵物餐廳(pet-friendly),攜帶寵物的食客就會坐在室外位置,所以經過海濱的路人亦會經常在餐廳門口看到有不少「毛孩」,非常吸引。而餐廳內裡環境亦十分舒適,具備外國風情,間隔寬敞。假日真的可以在這裡享受一下。因為weekend及假期關係,所以餐廳就有一份Brunch menu。❃ 1. 金門火腿芝士班戟配煎蛋 (Gammon Ham & Cheese Pancake with Fried Egg)如果你以為這份是普通pancake 的話,那真是大錯特錯了。首先金門火腿 (Gammon ham) 非常厚切大塊,而且火腿肉味香濃,食起來有點像在鋸扒一樣。La Serre將金門火腿與芝士和班戟相配合,的確是一個很好的組合,食落不會是普通甜點的感覺,絕對推薦!❃ 2. 煙三文魚賓尼迪配意大利軟芝士,酸麵
金門火腿芝士班戟配煎蛋
❃ 2. 煙三文魚賓尼迪配意大利軟芝士,酸麵包 (Smoked Salmon Benedict with Mascarpone Cheese & Sourdough Bread)
去到cafe餐廳,近排特別喜歡食egg benedict。La Serre 這裡就有煙三文魚賓尼迪,餐廳將賓尼迪蛋煮得恰到好處,用刀弄時需要小心翼翼,以免整破蛋黃漿。餐廳另外再配上意大利軟芝士、煙三文魚和酸麵包,整個放入口非常清新舒服。另外,La Serre 亦加上牛油果作伴盤,食完之後份外精神。
煙三文魚賓尼迪配意大利軟芝士,酸麵包
❃ 3.  Iced Mocha | Iced Cappuccino
Brunch set 可以$20 加配飲品,我們就點了Iced Mocha 和 Iced Cappuccino 。兩杯咖啡都比較類似,Mocha 就比較有朱古力甜,而Cappuccino 則有咖啡香味多一點,兩杯在夏日炎炎的天氣都非常適合。
Iced Mocha
Iced Cappuccino
終於都嚐試到這間觀塘海濱的風情餐廳。如果我有寵物的話,我一定會帶埋毛孩一齊享受一下~
2022-09-11
Iced Mocha
Iced Cappuccino
2022-09-07 72 瀏覽
餐廳位於觀塘海濱旁,餐廳環境真係冇得頂~望住觀塘海旁,如果黃昏既時候黎仲會見到好靚既日落,好岩情侶/朋友聚餐黎chill下🌅‣ Pork taco ⋆ $168呢個係兩人份量,每份都有好大舊豬軟骨加牛油果,豬軟骨硽得好入味,啲肉已經慢煮到好冧,加上牛油果岩岩好中和左豬軟骨既濃味,令成個paco唔會太膩。另外都想讚下配菜中既source有啲新鮮蕃茄粒係裹面,酸酸甜甜,好開胃。‣ Fish paella ⋆ $188呢味係fushion 菜式~用左日式黃花魚配搭西班牙飯,組合好新鮮。條魚真係勁誇張,足足成個碟咁大條,魚肉肉質嫩滑同埋主要都係得大骨,只要將大骨夾走就得番滿滿既魚肉,連我朋友平時好驚有骨而好少食魚既人都可以好放心咁食。美中不足既係西班牙飯既份量略嫌少左啲啲。

‣ Pork taco ⋆ $168

‣ Fish paella ⋆ $188
美中不足既係西班牙飯既份量略嫌少左啲啲。
今日先發現原來觀塘除咗工廈之外仲有好多餐廳❤️ 海濱長廊隔離嘅呢間玻璃屋睇落幾有特色😋 四面玻璃可以望到海邊嘅景色🏖 喺中午嘅陽光之下好溫暖好舒服🌤 趁着假日來嘆番個Brunch 🍽 食物同飲品質素都好唔錯😚⭐️ Gammon Ham and Cheese Pancake with Fried Egg 🥞鹹Pancake的組合有點法式料理的影子🇫🇷火腿同芝士經典嘅配搭香濃但不油膩🧀 Pancake 十分鬆軟🫶🏼 加上蛋黃嘅點綴好滋味🍳⭐️ Pan Seared Tuna with French Bean, Potato and Egg 🐟吞拿魚輕輕煎過肉質好新鮮🤪薯仔餅有特色之餘🥔 蔬菜感覺好Fresh好輕盈🥗⭐️ Mixed Berries Mojito 🍹口感清爽容易入口 好有夏天嘅感覺🏝呢個版本嘅Mojito多左酸酸甜甜嘅莓味💕 有新鮮嘅士多啤梨同藍莓🫐 女士會喜歡⭐️ Italian Chocolate Milkshake 🍫係大人飲嘅Milkshake🎩 Kahlua 同Bailey嘅味道好濃郁帶點奶香🍼甜甜地易入口 如果朱古力味更濃會更好

鹹Pancake的組合有點法式料理的影子🇫🇷

⭐️ Mixed Berries Mojito 🍹
Italian Chocolate Milkshake

Italian Chocolate Milkshake
2022-09-04 71 瀏覽
放假趁住天氣好,去咗觀塘海濱長廊嗰邊行吓,原來入面有間好chill嘅餐廳,即興食咗個late lunch,又幾好feel喎。天氣熱,唔想食咁heavy,響餐牌度揀咗兩個brunch一齊食。香煎吞拿魚配法邊豆、薯仔、蛋($128)- 吞拿魚煮得好嫩滑,配埋薯角同埋蛋,仲有法邊豆同沙律菜。好清新開胃嘅一道菜。煙三文魚牛油果Benedict ($148) - 煙三文魚,牛油果,Egg Benedict,配上大量嘅沙律菜同薯角。分量都唔少,口味好豐富,味道唔錯。餐廳環境好舒服,有室內及戶外選擇。見有唔少帶寵物嘅朋友坐響戶外地方食嘢飲嘢,感覺好chill。估唔到鬧市中有一個咁嘅後花園,真係幾正。

2022-09-04
2022-09-04 90 瀏覽
日本花魚一夜干西班牙飯$188日本豬軟骨墨西哥餅$168Mixed Berries Mojito$58Lychee Cooler$58好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:最近忙於準備婚禮,有天去了觀塘那邊選花球及試婚紗。試完時間尚早,跟未婚夫在觀塘海濱散散步,欣賞日落🌄時份的景色,順便在附近找間餐廳🍴吃晚飯。見到La Serre,氣氛好不錯。播放著音樂的La Serre,吸引了不少人到來Happy Hour。La Serre 有室內,亦有室外位,攜帶寵物人士,可坐室外位。部分室外位有大型風機吹著,又有點海風,所以夏天在室外也不太熱。點了2款食物及2杯mocktail。日本花魚一夜干油脂與香氣俱備,味道好好,肉質沒想像中那麼乾身,吃起來有點似烤魚。放在下面的西班牙飯吸盡魚油,極鮮味。另外,西班牙飯因為只有薄薄一層,再加上飯焦,變得好香口,有點似吃pizza的感覺。日本豬軟骨好腍好入味。墨西哥餅🌮內除了豬軟骨,還有我喜愛的牛油果🥑。沒想過這fusion 做法意想不到地夾。墨西哥餅配有莎莎醬,
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹
推介原因:

日本花魚一夜干西班牙飯

日本豬軟骨好腍好入味。墨西哥餅🌮內除了豬軟骨,還有我喜愛的牛油果🥑。沒想過這fusion 做法意想不到地夾。墨西哥餅配有莎莎醬,爽口又酸酸的,好開胃。
日本豬軟骨墨西哥餅

Mixed Berries Mojito用士多啤梨🍓、藍莓🫐、薄荷葉、青檸、梳打水溝出,味道清新。
Mixed  Berries  Mojito

Lychee Cooler用Ginger Ale🍺 跟梳打水溝出,再加鮮荔枝。欣賞不是加荔枝味糖漿,可減低mocktail 的甜度。喝一口,非常解渴,又可助降溫😌
Lychee Cooler

個人認為這間餐廳CP值高,有機會會跟朋友再去。提提大家,此餐廳人頗多,建議預先訂位。
Mixed  Berries  Mojito
Lychee Cooler
朋友帶左狗狗出黎觀塘海濱散步 呢度風景真係好靚呀🐶狗狗真係好得意呀😘有得玩 別人的狗 就是最開心宜加咁多Pet Friendly 餐廳 小編都係第一次去🤣🤣成地都係狗狗跑來跑去 呢個環境令人好放鬆開開心心食個Brunch 🍽️.金門火腿芝士班戟配煎蛋 $108巨型班戟三文治feel火腿厚身有咬口芝士班戟配煎蛋好邪惡沙律菜有醋加埋 好fresh.香煎吞拿魚配法邊豆薯仔蛋 $128吞拿魚煎得香口 中間呈現粉紅色個煎薯仔做得幾好 唔油隻蛋係糖心架原來法邊豆加埋沙律菜一齊食都ok wo.Ice Cappuccino +$20是日水果茶 +$20因為帶狗狗要坐戶外當日陽光實在太好一定要叫凍飲🍹.📍La Serre📌觀塘海濱道90號地下1號舖
朋友帶左狗狗出黎觀塘海濱散步 呢度風景真係好靚呀
一定要叫凍飲🍹
📍La Serre
📌觀塘海濱道90號地下1號舖
2022-08-29 60 瀏覽
星期五傍晚去觀塘海濱散步同食晚飯。呢間餐廳環境舒服,採光幾好,而且出奇地冇咩蚊。地方幾啱情侶約會。✨素肉千層麵$148味道同平時有肉醬嘅千層麵差唔多。面度有芝士焗完超香,番茄味夠酸好開胃。望落去細細件都幾飽肚。✨日本豬軟骨墨西哥薄餅$168豬軟骨煮得入味又夠腍,滿滿醬油甜味唔過鹹。啖啖都有料食,加埋salsa味道清新。冇諗過豬軟骨配salsa會咁夾🤪。✨Vedett Extra Ordinary IPA ✨Passion Fruit Squash📍La Serre (觀塘)觀塘海濱道90號地下1號舖

✨素肉千層麵$148

✨日本豬軟骨墨西哥薄餅$168

✨Vedett Extra Ordinary IPA

✨Passion Fruit Squash

📍La Serre (觀塘)
觀塘海濱道90號地下1號舖
2022-08-28 54 瀏覽
La Serre 位於觀塘海濱長廊旁邊,有戶外座位,可以望到靚海景及草地!而且係竉物友善餐廳,可以帶埋竉物一齊chiil下!La Serre Breakfast招牌早餐 $148All day breakfast 食物好豐富,包括有:大啡茹、煙肉、香腸、金門火腿、炒蛋、沙律菜、蔬菜薯餅、豬柳扒、蕃茄,而且份量又多,慢慢嘆岩晒!Gammon Ham & Cheese Pan-Cake w/ Fried Egg金門火腿芝士班戟配煎蛋 $108由充滿咸香嘅金門火腿、芝士、班戟層層相間,再加上太陽蛋喺面層,相當吸睛!Italian chocolate milk shake $88香濃朱古力味中,帶有Baileys 香味,好甜美!Hoi Bun Sunrise $78清涼解渴,充滿夏天嘅感覺!

La Serre Breakfast
招牌早餐 $148

金門火腿芝士班戟配煎蛋 $108

香濃朱古力味中,帶有Baileys 香味,好甜美!

Hoi Bun Sunrise $78
清涼解渴,充滿夏天嘅感覺!
2022-08-26 53 瀏覽
位置喺觀塘海旁,氣氛好好,夜晚有live Band,好多上班一族喺度放鬆relax飲吓嘢,食物精美,職員服務細心。Pork Taco$168Taco係用豬軟骨,口感新鮮特別,肉質鮮味,加有牛油果,健康可口。Set Prawn Salad沙律有牛油果雜菜同糙米,健康之選,對於喜歡牛油果嘅朋友仔來講一流,餐前開胃。Set Seafood Platter$358推介!除咗影相靚,味道唔錯,包括八爪魚🐙、三文魚、帶子、大隻鮮蝦同埋卜卜蜆,食材新鮮,而且烹調適中,香口美味,特別喜歡卜卜蜆,原本想叫多個蜆,但已經售罄,就知幾受歡迎。Iced Fruit tea$42總括而言唔錯,值得一去再去,因為氣氛好,職員服務態度唔錯,食物都OK,放工或者同朋友去食吓嘢飲番杯,真係唔錯嘅選擇。

Pork Taco$168

Set Prawn Salad

Set Seafood Platter$358

Iced Fruit tea$42

2022-08-25 44 瀏覽
好petfriendly既餐廳,有狗狗🐶要坐出面,有兩部大風機吹住,都唔會覺得好熱同好曬,坐係度係幾chill,好岩行完海旁嚟呢度坐下飲杯嘢傾吓計我哋叫咗兩杯嘢飲同埋小食,炸雞🍗炸得好香香,入味同好夠味😋炸魷魚圈,魷魚🦑好彈牙新鮮,仲有德國腸拼盤都唔錯👏👏🍹野飲我個杯係有藍莓士多啤梨同薄荷再加梳打,感覺好清新同解渴餐廳送狗狗雞肉乾同青口小食,狗狗勁鐘意食,狗話今次終於係佢都有份一齊食😂