2021-03-16 1184 瀏覽
近年,荔枝角地鐵站D2 Place 成為左不少年輕人的行街熱點。除左有不定期的文青市集外,商場內都有好多餐廳。但平時多數去荔枝角都係去工廠區,食某某台式餐廳/日式餐廳。聽朋友介紹下,知道D2 Place 內有一間由法國藍帶師傅所開的甜品店。雖然店面麻雀雖小,但五臟俱全。店內多種的甜品選擇,當中最熱賣(也是朋友力推的)開心果蛋糕。食落一d有好香的堅果香味,而且蛋糕周圍佈滿好多果仁,不會太甜,主打開心果的香、脆口感。蛋糕質地滑溜,不會過乾/過發。加上紅莓果醬,豐富了口味的層次。食完,口內仍然保持住開心果的香味。

• 開心果紅莓蛋糕
在D2商場遊遊逛逛之際被一陣極香噴噴的牛油麵包香吸引了過去是一間西式甜品麵包店~~放眼看過去都是精緻的甜點和新鮮出爐的牛角酥~~🍰🥐🥨店外擺放數張桌椅~~以雲石紋和白色為主調~配上桌上的小盆栽~~頗簡潔舒服~~☺牛角酥 ($18)新鮮出爐,麵包香味真的是令人垂延三尺~~🤤外表烤得金黃酥脆~~暖哄哄的~~內裡剛是層層分明,不失香軟~~是那種不會令人吃膩的牛角酥~~❤朱古力酥 ($18)其實就是牛角酥內添加了少許朱古力粒~🍫烘得暖暖的~~朱古力有點溶化~~口感跟原味牛角酥一樣~~但可能是朱古力粒太少的關係朱古力味不太突出,不及原味牛角酥好吃~🤔P.S.有機會去試一下這家的甜品賣相都很精緻的呢😆
在D2商場遊遊逛逛之際
被一陣極香噴噴的牛油麵包香吸引了過去
是一間西式甜品麵包店~~

放眼看過去
都是精緻的甜點和新鮮出爐的牛角酥~~🍰🥐🥨

店外擺放數張桌椅~~以雲石紋和白色為主調~
配上桌上的小盆栽~~頗簡潔舒服~~☺

牛角酥 ($18)

新鮮出爐,麵包香味真的是令人垂延三尺~~🤤
外表烤得金黃酥脆~~暖哄哄的~~
內裡剛是層層分明,不失香軟~~
是那種不會令人吃膩的牛角酥~~❤

朱古力酥 ($18)

其實就是牛角酥內添加了少許朱古力粒~🍫
烘得暖暖的~~朱古力有點溶化~~
口感跟原味牛角酥一樣~~
但可能是朱古力粒太少的關係
朱古力味不太突出,不及原味牛角酥好吃~🤔

P.S.
有機會去試一下這家的甜品
賣相都很精緻的呢😆
  • 牛角酥
2020-11-06 2068 瀏覽
LA PÂTISSERIE des IDÉES荔枝角D2 place Pistache Framboise 開心果紅莓慕斯😍😍😍Pistache mousse, raspberry cream , almond開心果 fans, 雖然有啲驚有紅莓會蓋過左...食落吾膩好正, pistache and almond lover 😍😍Tarte aux fruita 海鹽焦糖果仁塔😍😍Salted caramel sauce, nuts, almond tart雖然今次傻仔左放左入雪櫃,更硬。都係好好食既Hazel signature 朱古力 😍😍😍Hazelnut chocolate crunch & mousseSignature必食 thanks,mousse 正Nama cheesecake 軟芝士買左先知有 pineapple 好彩吾係我食 🤪 會再 encore 下次試法式千層酥Mille-feuille
LA PÂTISSERIE des IDÉES
荔枝角D2 place

Pistache Framboise 開心果紅莓慕斯😍😍😍

Tarte aux fruita 海鹽焦糖果仁塔😍😍
雖然今次傻仔左放左入雪櫃,更硬。都係好好食既

Hazel signature 朱古力 😍😍😍
Signature
必食 thanks,mousse 正

Nama cheesecake 軟芝士
買左先知有 pineapple 好彩吾係我食 🤪

會再 encore
下次試法式千層酥Mille-feuille

• hazel
  • 開心果紅莓蛋糕
2020-11-03 1040 瀏覽
離職前梗係要食個散水餅啦🙈喺公司附近搵咗呢間cake shop除咗因為方便亦都因為見到佢啲cake嘅樣都真係幾靚,所以就試吓佢,其實每件cake嘅價錢唔算平大概$4x左右,不過始終開喺商場入面,都叫合理🤓為咗盡量試多啲唔同嘅味道,所以盡量每個味都買咗一件其實每件都真係好靚🤤好啦,最緊要係味道,真心有驚喜每一件個味道都真係協調得幾好,我自己本身好怕食啲好甜嘅甜品,但佢每佢嘅甜度我覺得都還好,同事都話好出色,全部都食晒😆真係食得出係心機之作,絕對可以一試!
離職前梗係要食個散水餅啦🙈

為咗盡量試多啲唔同嘅味道,所以盡量每個味都買咗一件

其實每件都真係好靚🤤

好啦,最緊要係味道,真心有驚喜

真係食得出係心機之作,絕對可以一試!
2020-10-05 1249 瀏覽
用餐於荔枝角,所以找了附近的蛋糕店訂生日蛋糕。於網上訂購非常方便,付款後店員會用what’s app 再次確認,放心。是次選了好幾款心儀蛋糕,最後按網站上提供的甜度及酸味參考,決定Pistache Framboise。第一次訂購此店蛋糕,初初還有點猶豫,但吃過絕對不會失望。無論甜度或酸度都取得一個平衡,也同時帶出淡淡開心果的味道,加上圍繞蛋糕的焦糖杏仁脆粒,更增添蛋糕的果仁香口及咬感。是次很滿意,下次再有機會必試其他款式及口味。

Pistache Framboise
2020-10-04
2020-10-05 402 瀏覽
冇諗到荔枝角有間好食甜品間野係 d2 place試左 呢兩款 海鹽焦糖果仁塔榛子朱古力好好食本身想去坐下食甜品飲杯野估吾到咁快收舖 吾出野飲 個朱古力好似好吸引個果仁塔一開始吾知點開始食有啲硬但係切開到之後好好食,香甜個朱古力有 吾同層mouuse is gooddddddeat in laichikwok , tasty d2 place dessertwould go back to try other cakessmall restaurant in open areas but comfortablr
冇諗到荔枝角有間好食甜品
本身想去坐下食甜品飲杯野
估吾到咁快收舖 吾出野飲 個朱古力好似好吸引

個果仁塔一開始吾知點開始食
有啲硬
但係切開到之後好好食,香甜

個朱古力有 吾同層
mouuse is goodddddd

eat in laichikwok , tasty
d2 place dessert
2020-09-27 901 瀏覽
跟朋友在D2 place逛得累, 便想找間蛋糕店休息一下店內有幾張枱可坐開心果紅莓慕絲@$46開心果紅莓慕絲蛋糕係店內推介, 面層有陣焦糖, 有d甜, 內部係有幾層紅莓和慕絲, 整體感覺好滑但會少少偏甜伯爵慕絲@$46比起開心果紅莓慕絲, 伯爵茶呢款無咁甜而且有好香茶味整體覺得蛋糕賣相吸引(^.^), 賣相也不錯
跟朋友在D2 place逛得累, 便想找間蛋糕店休息一下
店內有幾張枱可坐

開心果紅莓慕絲@$46
開心果紅莓慕絲蛋糕係店內推介, 面層有陣焦糖

伯爵慕絲@$46
比起開心果紅莓慕絲, 伯爵茶呢款無咁甜而且有好香茶味

整體覺得蛋糕賣相吸引(^.^), 賣相也不錯
2020-09-27
2020-09-02 1122 瀏覽
放假係葵涌食完個Lunch,買完野想食件Cake抖抖,選擇搭過荔枝角會一會佢!一段時間冇黎,環境大概跟以往一樣,蛋糕既款式多了一兩款~一直都鍾意食佢地既LADY EARL GREY,不過今日想食抹茶味既Cake,所以揀左抹茶!Matcha Infinite $46抹茶味算係濃(比起出面個d),層次分明,我最鍾意薄薄既一層蛋糕&餅底!加左杯Berry Mix$19有機雜莓果醋,酸酸的、開胃!整體黎講今日比佢85分!IG: f.nbreak
放假係葵涌食完個Lunch,買完野想食件Cake抖抖,
選擇搭過荔枝角會一會佢!
一段時間冇黎,環境大概跟以往一樣,蛋糕既款式多了一兩款~

一直都鍾意食佢地既LADY EARL GREY,
不過今日想食抹茶味既Cake,所以揀左抹茶!
Matcha Infinite $46

加左杯Berry Mix$19
有機雜莓果醋,酸酸的、開胃!

整體黎講今日比佢85分!

IG: f.nbreak
Matcha Infinite
2020-08-25
Matcha Infinite
2020-05-10 1810 瀏覽
今次係第二次幫襯,難忘佢個拿破崙蛋糕真係好出色。早幾日見舖頭出post 特別整左新款蛋榚做母親節蛋糕, 即刻wtsapp 買,第一次用呢個方法落單幾方便。玫瑰花係保鮮花可以放一年,好驚喜。味道都幾好,酸酸甜甜。不過都係拿破崙好食啲,哈哈。
今次係第二次幫襯,難忘佢個拿破崙蛋糕真係好出色。

玫瑰花係保鮮花可以放一年,好驚喜。
味道都幾好,酸酸甜甜。不過都係拿破崙好食啲,哈哈。

2020-05-10
10 分鐘 (外賣自取)
母親節
2020-03-20 1375 瀏覽
最近無咩胃口,lunch time 就叫左個set 黎食,包一件cake同一杯飲品。呢個時間完全唔使等位,呢度冇乜service,好似Cafe咁要自己去揀cake、俾錢然後搵位坐。開心果cake 入面好有層次,粉紅色酸酸地同開心果都幾match。蛋糕好軟熟配埋外層既nuts 好味道😋飲品普普通通,不是太特別。

飲品普普通通,不是太特別。
喺荔枝角附近探朋友,見仲有時間就諗住買杯咖啡,支持本地小店嘛,但係等咗20分鐘都未得,咁我見間店其實冇咩客人,雖然係下午4點鬆啲都算下午茶時間,連埋我其實得4-5個人左右,廚房連counter就有3個人,咁我明有啲cafe好重咖啡品質,要慢工出細貨嘅,所以我向counter個店員查詢嗰陣都係有禮貌咁問,大概幾時攞得,如果耐我可以行陣街轉頭再返嚟,但個冬菇頭女店員唔知係新人定點,唔肯比個時間我,仲話前面好多單要等,又猛話叫我唔好催佢,我想解釋冇催佢嘅意思,佢唔肯抬頭望我,我未講完佢仲走返入廚房。。。呢間店啲咖啡質素其實真心唔錯,不過啲店員咁有attitude, 買杯咖啡要受氣嘅,咁我不如幫襯返Starbucks,Pacific coffee啦。。。最後一杯咖啡總共等咗我超過40分鐘。。。以後絕對絕對唔會再幫襯!
外賣自取
2020-03-03 849 瀏覽
星期六收半日,想自己一個人靜靜地做個偽文青,就去左呢間LA PÂTISSERIE des IDÉES 食一餐法式下午茶叫左個Hazel 同一杯Mocha, 扮下貴族咁斯斯文文先Hazel 面層塊朱古力有個自家牌子牌仔、朱古力好香濃,入面波形既Mousse就非常之creamy鍾意食甜品既一定不能錯過下層係榛子朱古力crunch, 杯Mocha 就不過不失啦,扮偽文青又不能少的但粗老既我其實食呢件Cake時好有難度希望我能夠改善一下我食野既儀態啦今餐盛為$87
星期六收半日,想自己一個人靜靜地做個偽文青

叫左個Hazel 同一杯Mocha, 扮下貴族咁斯斯文文先

鍾意食甜品既一定不能錯過

但粗老既我其實食呢件Cake時好有難度
希望我能夠改善一下我食野既儀態啦

今餐盛為$87
2020-02-29
2020-01-12 1070 瀏覽
黎得D2除左去市集shopping,行到累就要去食下甜品增加番能量見到 d cake既賣相好吸引,d顏色好靚.一定好好食啦!兩個女仔,每人一cake 加coffee舒舒服服過左個shopping day!伯爵茶橘子cake $48粉紅色係玫瑰荔枝cake $48

舒舒服服過左個shopping day!

伯爵茶橘子cake $48
粉紅色係玫瑰荔枝cake $48

2019-12-28 685 瀏覽
公司要開聖誕Party,當然唔少得朱古力蛋糕做甜品!樹幹蛋糕表面有簡單嘅聖誕裝飾,有聖誕氣氛之餘,又唔會過份浮誇,睇落高貴又大氣,岩哂用黎影相打卡,仲唔駛食到過多嘅糖霜/cream!因為人多,所以要將蛋糕分成16件,其實難度非常高,但每一件都依然十分完整靚仔,可見蛋糕內餡足料而實淨;食落口每一個部分都好creamy,加埋極濃朱古力味嘅mousse同埋面層大量嘅朱古力粉,每一啖都十分滿足,mousse中間仲有酒漬莓果乾,帶來多一份驚喜。因為真係好濃味,所以細細件已經好足夠,岩哂多人開party嘅時候齊齊share.
公司要開聖誕Party,當然唔少得朱古力蛋糕做甜品
樹幹蛋糕
外賣自取
2019-12-22 563 瀏覽
假期去荔枝角,通常都去行市集,行到攰想揾個地方hea吓,依間位於D2 Place嘅cafe會係一個唔錯嘅選擇。cafe自成一角,唔算起眼,但給人一種好舒服嘅感覺。蛋糕賣相很吸睛,一見到即係想試。朱古力係我至愛,所以我點了一件Chocolate Duo ($46) , 係海鹽黑朱古力蛋糕,外層朱古力味濃郁,海綿蛋糕鬆軟,裏面係朱古力醬,喜歡朱古力嘅朋友一定要試。我仲叫左一杯cappuccino, 係一個相當唔錯嘅配搭。