2025-06-25
阿根廷菜係香港雖然唔係好普遍 但係其實都有好多好出色嘅阿根廷餐廳而呢一間可以話係我最鍾意嘅一間阿根廷餐廳呢度嘅老闆係阿根廷人 好熱情 餐廳環境唔會話好嘈但係又唔會靜到好有壓力燈光比較暗加上輕鬆嘅background music令人覺得好輕鬆呢間餐廳已經來過幾次 每一次都係覺得咁正- SOPA DE CEBOLLA Onion Soup $68好足料嘅洋蔥湯 味道非常濃郁 每一羹都係滿滿嘅洋蔥裡面有一塊細細嘅麵包吸滿曬洋蔥湯嘅味 可以話係全碗湯嘅精華所在 另外你可以將個麵包籃嘅麵包點呢個湯食湯入面加左黑胡椒 個人唔係咁鍾意黑胡椒鍾意黑胡椒嘅人就會更加鍾意呢個湯- EMPANADAS DE CARNE/POLLO/JAMON Y QUESO Two pieces of pie: Ham & Cheese + Chicken $83呢個餡餅係阿根廷嘅小食一份有兩件 仲可以mix咁試今次試左Ham & Cheese同埋Chicken兩個都好出色 外皮係好脆裡面熱辣辣ham&cheese係拉絲嘅 其實都可以想像到個味係好好味所以唔會話有好大驚喜反而係個chicken pie裡面係好似泰式香葉
但係其實都有好多好出色嘅阿根廷餐廳
所以唔會話有好大驚喜
反而係個chicken pie
裡面係好似泰式香葉肉碎咁嘅樣而且充滿肉汁
配上佢地嘅chimichurri真係好好味
- BIFE DE 0JO Ribeye Steak served with cream potato 350gm $418
- BIFE DE CHORIZO Sirloin Steak 350gm served with cream potato $388
老闆話所有牛扒都係來自阿根廷嘅Pampas農場
至於個cream potato真系好surprise
非常好食 奶油味好重 份量仲好多
食牛扒當然要配紅酒啦
今次試左兩支最入門嘅
分別係ALAMOS Cabemet Sauvignon Argentina 同埋 ALAMOS Malbec Argentina
- ALAMOS Cabemet Sauvignon Argentina
口感濃郁辛辣 口感飽滿
- ALAMOS Malbec Argentina