蛋糕味道係唔錯嘅,小朋友都好鍾意食,60~70蚊個蛋糕唔係平,不過服務態度認真麻麻,同價錢唔成正比。上個周末Lunch去買3件蛋糕,雖然幫襯左200蚊,又冇其他人排隊,但個Sales全程苦口苦面😖,又唔講多謝,反而係我同佢講唔該晒,好似係我欠左佢咁😑。因為趕時間去醫院探朋友,我冇打開包裝盒檢查就走左,去到攞比朋友d小朋友食,先發覺原來1支叉都冇比我,搞到佢哋要用筷子食蛋糕😪……事後有向客服反映,客服話因為環保原因所以唔會主動比叉,亦唔會主動問客人需唔需要叉,聽落又好似幾有道理喎(其實佢哋有冇諗過咁大個紙盒包裝已經唔多環保?)……咁我呢d粗人下次都係去返美心或聖安娜d平民餅店算喇😆

2023-09-17 414 瀏覽
La Famille 8月份分階段推出三款口味的戚風蛋糕,包括全新口味泰式奶茶、玫瑰荔枝以及期間限定的日本赤肉蜜瓜,設原個戚風大蛋糕或迷你尺寸!🇹🇭泰式奶茶 $60: 鮮忌廉內餡係泰式奶茶味,茶香甘甜濃郁!充滿泰式風情🇹🇭 甜度唔係好高 啱香港人口味👍🏼🍈 日本赤肉蜜瓜 $70日本赤肉蜜瓜有極高甜度及水分,蛋糕頂層鋪滿香甜清新的赤肉蜜瓜,搭配北海道鮮忌廉夾層,香甜果香!🌹 玫瑰荔枝 $65: 内外都包裹著酸甜可口嘅荔枝鮮忌廉,夾層中藏有爽滑的荔枝果凍、頂層的玫瑰荔枝慕絲球內注入香甜玫瑰醬,啱女仔打卡😍🍰瀨戶內檸檬芝士巴伐利亞 $46: 以圓形檸檬芝士蛋糕做基底,檸檬清新🍋上面有啫喱及新鮮水果 顏色鮮豔又夢幻😇

🇹🇭泰式奶茶 $60
: 鮮忌廉內餡係泰式奶茶味,茶香甘甜濃郁!
充滿泰式風情🇹🇭 甜度唔係好高 啱香港人口味👍🏼

🍈 日本赤肉蜜瓜 $70

🌹 玫瑰荔枝 $65

🍰瀨戶內檸檬芝士巴伐利亞 $46
2023-04-07 800 瀏覽
之前都食過幾款 日本柚子有柚子香味好清新 微微柚子酸味 開心果有果仁既香甜亦好濃厚 個cream好香濃 皇牌士多啤梨真係夠曬靚同fancy 外層噴左草莓汁 香甜又好睇 伯爵夫人個果凍系佛手柑味五系太甜又清香 日本白桃 粒又甜又多汁既白桃贏曬 法式檸檬噠有檸檬吉士既微酸好開胃 斑斕飄香成個都濃濃既椰香 一下去左泰國 焦糖完熟香蕉 個戚風蛋糕系香蕉蛋糕黎 法國玫瑰淡淡玫瑰花香 日向夏柑果肉香甜 最欣賞每個味都有detials位 做到好好 食得出五系求其 系cream 戚風蛋糕 配搭唔同既果凍啊 吉士啊 夾心啊 令成個蛋糕更豐富 外形亦好靚
2023-04-06 436 瀏覽
有時同朋友慶祝生日 食完飯都未必食得哂成個蛋糕🎂La famille嘅迷你戚風蛋糕確係一個輕食之選,CP值仍相當高👍🏻今次買左雙重朱古力食落去好濃郁嘅朱古力味 蛋糕cream唔算多 但都唔會乾架 上面嘅朱古力脆粒 香脆又唔會過甜🫶🏻🍫焦糖完熟香蕉有淡淡香蕉味 加埋啲焦糖cream件事係好夾 好味道啊仲可以加錢買生日牌,店員會幫忙寫字👍🏻
有時同朋友慶祝生日 食完飯都未必食得哂成個蛋糕🎂
今次買左
雙重朱古力
焦糖完熟香蕉
有淡淡香蕉味 加埋啲焦糖cream件事係好夾 好味道啊

仲可以加錢買生日牌,店員會幫忙寫字👍🏻

2023-01-16 730 瀏覽
呢間係我每次口痕想食蛋糕既首選( ´ ▽ ` )ノ主要係因為佢奶油順滑,蛋糕鬆軟,而且唔會太甜仲有一點好重要就係佢大細剛好夠我食🤣🤣🤣太多太多款式,忍唔住買咗兩款番公司當lunch -大甲香芋黑糖麻薯 $64香芋味香濃,而且香芋奶油濃厚入面嘅麻薯好香黑糖味,煙煙韌韌唔會過甜-法式檸檬撻 $64賣相好靚,比佢面頭好似果凍嘅嘢吸引慕絲口感,酸酸甜甜,非常開胃而且最底層有餅底增加口感整體兩款蛋糕都好出色,甜而不膩
呢間係我每次口痕想食蛋糕既首選( ´ ▽ ` )ノ
主要係因為佢奶油順滑,蛋糕鬆軟,而且唔會太甜
仲有一點好重要就係佢大細剛好夠我食🤣🤣🤣
太多太多款式,忍唔住買咗兩款番公司當lunch

-大甲香芋黑糖麻薯 $64
香芋味香濃,而且香芋奶油濃厚
入面嘅麻薯好香黑糖味,煙煙韌韌唔會過甜

-法式檸檬撻 $64
賣相好靚,比佢面頭好似果凍嘅嘢吸引
慕絲口感,酸酸甜甜,非常開胃
而且最底層有餅底增加口感

整體兩款蛋糕都好出色,甜而不膩
2022-11-24 810 瀏覽
想買蛋糕,去Sogo行咗轉,揀唔落手。偶然見到呢間價錢亦合理,入去睇睇。買咗我鐘意嘅earl grey味(問過職員話呢個味出名,唔奶,我最怕奶味)。返家一拎出嚟首先大家都覺得好靚各自影相,再切嚟食,好食wor! 茶味濃,個心係難得嘅、夠份量嘅海棉蛋糕,面層嘅cream唔漏,爽口的,我竟然食得乾乾淨淨(平時習慣走cream好耐)。面嘅細珠珠仲係好似麥提沙咁脆嘅!強烈推介!
餐廳介紹: La Famille菜式: 西式蛋糕地址: 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B201號舖 #中產窮L 平時都唔係好捨得買Cake 食, 件件都幾十蚊起,不過,咁岩Times Square 購物完送左張餐廳消費滿100蚊,減50蚊coupon,咁即時覺得非常抵買。 呢間餅店長期有條小人龍,排左10分鐘左右就輪到,#中產窮L 今次就選左日本日向夏蜜柑味同日本白桃味(65蚊)。 包裝盒同纸袋都好精緻,自用送禮都適宜,至於蜜柑同白桃果肉味道都好新鮮,蛋糕都好軟熟,總括而言,蛋糕值得推薦,價錢如果咁岩撞正有埋折扣就更佳。 #中產窮L #LaFamille #cake #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfoodieblogger #銅鑼灣美食 #Causewaybayfood #香港美食 #銅鑼灣食好西 #香港食好西 #食好西 #香港好去處 #hkfoodporn #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkkol
餐廳介紹: La Famille
菜式: 西式蛋糕
地址: 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B201號舖

日本日向夏蜜柑味和日本白桃味

2022-11-06
15 分鐘 (外賣自取)
日本日向夏蜜柑味和日本白桃味
  • 日本白桃味
2022-10-31 504 瀏覽
今日臨時買蛋糕 明明鋪頭三個人 並不繁忙 一個正在聽電話 其他兩位係到傾計 買左蛋糕冇餐具冇蠟燭再倒返去問有無提供羹 覆我嗰個店員聽緊電話 冇聽清楚 就拎蠟燭俾我 講左三次要兩隻羹 其他兩位職員眼尾都冇望過我 最後都係聽緊電話既職員答我話「我地唔係羹 得叉 你ok麻!?」你ok麻!? 呆左🫠我話可以呀 拎一個俾我 我問有冇多隻 佢話「一個蛋糕得一個」🫠笑左 即係蛋糕淨係可以自己一個食 淨係可以自己慶祝?究竟係職員問題 定係鋪頭規定有問題?🫠銅鑼灣分店職員塊面可以再黑啲 講野態度可以再串啲🫠第一次遇到態度咁差既分店職員!超級影響心情🫠

2022-10-31
3 分鐘 (外賣自取)
生日
2022-10-30 494 瀏覽
✿迷你戚風蛋糕✿呢排同朋友仔去staycation, 唸住買蛋糕一齊食🙈呢間出名嘅迷你戚風蛋糕係首選,一次過可以食曬幾隻味又唔會好飽,幾個朋友一齊食就最好😎戚風蛋糕中間會有鮮忌廉,清新又唔漏,造型design每隻味都有佢特色🎂今次最好食係新出嘅檸檬撻味,有surprise🫣❗️面上檸檬汁超級refresh, 酸酸微微,又唔會超酸,食完一啖會繼續想食落去。餅底仲多咗層撻皮,有小小麥香味,同蛋糕一齊食好match🤤希望遲下仲有機會再試下呢間蛋糕嘅其他新味🙈‼️—————————享用食品總結:🍋法式檸檬撻👍🏻-好創新,清新得黎唔會好酸,酸甜度啱啱好,好好食,打破咗傳統蛋糕嘅製法同甜度😎🌰沖繩黑糖栗子蒙布朗-栗子味好出,有綿綿嘅栗子蓉,甜度適中,造型幾靚,不過黑糖味唔突出☕️伯爵夫人-蛋糕有微微伯爵茶味,面上有甜甜微酸啫喱,整體都唔錯,比普通伯爵茶味較淡小小—————————評分:💰性價比: 8/10👅味道: 7/10📷賣相: 7/10💯總分: 22/30人均消費:$65—————————La Famille📍 @lafamillecake 地址:銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B201號舖🐱#為食
✿迷你戚風蛋糕✿

銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B201號舖

🐱#為食貓_cake
🐱#為食貓_銅鑼灣

2022-10-09 492 瀏覽
10月8朝早11:45去買蛋糕,職員仲未擺完蛋糕。咁我問佢有冇玄米綠茶果個蛋糕佢好唔耐煩咁話我地店冇呢隻味。我話妳個牌上面寫著有呢個味,佢翻我白眼話可能擺錯之後再check。我話妳個蛋糕未擺完,但係之後係咪會有貨,或者可唔可以攞左比我先… 佢完全唔理我自己繼續慢慢擺蛋糕。每一個經過嘅客人佢都唔serve…要所有人等佢擺蛋糕,我等左10分鐘頂唔順,見佢擺左個earl grey出黎但未擺牌,問佢係咪可以買,佢話「?賣?梗係賣㗎啦。」跟住黑面收錢。如果唔係果日即要一個細蛋糕我都唔會受佢氣。如果唔想撈可以唔撈。門市寫11:00開門,咁客戶就應該可以買到想買嘅產品,如果重要等職員慢慢擺蛋糕唔該你地擺好先再開門。果日真係嬲到我想投訴呢位職員。

外賣自取
【La Famille】#戚風蛋糕 可能見到五六十蚊一件蛋糕第一眼就衝破曬好多人嘅心理關口🥺但今次衝動消費之後,真心覺得呢個價錢呢個質素其實超級抵食🥳每件蛋糕都有成隻手掌咁嘅大細👋🏼外觀又精緻到好似藝術品咁✨無論送禮定係自肥都一流🤤話說個地理位置又係一絕,喺正地鐵站隔離方便到爆😚🍫雙重朱古力|❤️❤️❤️❤️❤️面頭啲脆片好好口感!🌿斑蘭飄香|❤️❤️❤️❤️❤️咁濃郁香醇嘅斑蘭蛋糕買少見少喇🥹🌰沖繩黑糖栗子蒙布朗|❤️❤️❤️❤️栗子味香到傻咗😋🍋法式檸檬撻|❤️❤️❤️❤️❤️酸甜平衡得好好😘
【La Famille】#戚風蛋糕

🍫雙重朱古力|❤️❤️❤️❤️❤️

面頭啲脆片好好口感!

🌿斑蘭飄香|❤️❤️❤️❤️❤️

• 雙重朱古力
  • 班蘭飄香
Ms
2022-09-17 412 瀏覽
Unfriendly sales lady on a Saturday morning, Sept 17. Shop open at 11am and when I start my purchase, it’s around 11:20am… she is inpatient when I interrupted her for arranging cakes. Unpleasant response when answering customer enquiries. Bad attitude ☹️
2022-09-17
用餐優惠
優惠券
食完飯未夠喉,食少少甜品就最岩!今晚係銅鑼灣食完野行過位於時代廣場嘅蛋糕店 “La Famille”,見到d蛋糕好靚好吸引,就即刻買左幾個返去同屋企人一齊試下日本日向夏蜜柑 “La Famille” 嘅主打當然係一個個外型十分精緻又靚嘅戚風蛋糕啦,配合返炎炎夏日,我就揀左望落好有夏日風情又清爽嘅“日本日向夏蜜柑“戚風蛋糕清向夏日蜜柑鋪係面頭配上少少cream食落好甜度剛剛好,甜而不膩,岩曬我因為我最怕蛋糕過份地甜食幾啖就食唔落。細細個迷你蛋糕岩岩好,朋友/一家人一齊食每人叫一款,一齊試下唔同嘅味就岩曬啦!英國伯爵茶巴伐利亞呢個巴伐利亞一定十分吸引到女士們眼球,晶瑩剔透嘅巴伐利亞望落去就好似一個Mini Garden咁﹐面頭除左有starberry,blueberries等新鮮水果之外,仲有食用花令到佢嘅外型更加吸晴!一食落去就係香濃嘅伯爵茶味,食到底就係用香濃鮮奶做成嘅Mousse,配埋頂層嘅berries,絕對值得一試!下次行過Times Square就可以試試佢啦!
,就即刻買左幾個返去同屋企人一齊試下

英國伯爵茶巴伐利亞

下次行過Times Square就可以試試佢啦!
2022-08-11
英國伯爵茶巴伐利亞
153見呢間舖成日有人排隊,有時經過見到,假期下晝三、四點已經賣晒,所以一直好想試😝早排屋企人生日,就訂咗 La Famille 嘅蛋糕試試喇💝»»————- ☟☟ ————-««🍊日本柚子芝士蛋糕 ($410 1lb / 15cm)其實呢間蛋糕店主打戚風蛋糕,但係上網睇嗰陣,見到呢個 [ 日本柚子芝士蛋糕 ] 外表好吸引,所以就揀咗佢🤪本身有啲擔心,實物會冇網上圖片咁靚😖 所以拎蛋糕嗰陣,見到實物同圖片冇太大出入,都幾開心💕味道方面,蛋糕外層係忌廉芝士🧀 佢哋用嘅 cream cheese 唔算好 heavy, 每人一件蛋糕都唔會太漏😆 裏面係柚子味嘅戚風蛋糕,蛋糕鬆軟、濕潤,做得幾出色👍🏻雖然面頭嘅花係可以食用,但係其實冇乜味,同埋有啲難咬🙊所以我哋最後放棄咗😂拎蛋糕嗰陣,仲見到佢哋有細細件嘅戚風蛋糕 ($58-$64@),之後會再買嚟試吓😋»»————- ☟☟ ————-««La Famille (銅鑼灣)🍴 店舖地址:銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B201號舖📍 分店地址:港島區:▪️ 銅鑼灣怡和街1-1L號香港大廈地下A2號舖▪️ 中環港景街1號國際金融中心商場3樓3098B號

»»————- ☟☟ ————-««

🍊日本柚子芝士蛋糕 ($410 1lb / 15cm)

»»————- ☟☟ ————-««

La Famille (銅鑼灣)

🍴 店舖地址:
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場B2樓B201號舖

📍 分店地址:

港島區:
▪️ 銅鑼灣怡和街1-1L號香港大廈地下A2號舖
▪️ 中環港景街1號國際金融中心商場3樓3098B號舖

九龍區:
▪️ 尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心2樓Kiosk 5
▪️ 旺角亞皆老街8號朗豪坊商場B2層1A號舖
▪️ 觀塘觀塘道418號創紀之城五期 APM 大堂高層 5 號舖
▪️ 鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓181號舖

新界區:
▪️ 沙田港鐵沙田站SHT4-5號舖
▪️ 大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓218號舖
▪️ 荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓342號舖
2022-08-02
5 分鐘 (外賣自取)
生日
2022-07-23 517 瀏覽
唔記得影實物😂今次嗌咗三個蛋糕🤪日本赤肉蜜瓜 $70 - 雖然佢係最貴,但佢係最普通嘅😅 純粹只係密瓜好好食,但得5粒😂雙重朱古力 $58 - 要連埋中間啲cream食,會濃味好多😝法式檸檬撻 $64 - 唔怪得之上次買唔到🤤真係好好食,檸檬好衝擊味覺我覺得係必食😳呢個我諗係我會平時都想買嚟食😳其實本身定價都唔貴,仲要做埋Times Square $100 coupon,真係超級抵,$100左右有三個蛋糕😝
唔記得影實物😂

今次嗌咗三個蛋糕🤪