2020-04-22 418 瀏覽
之前食過La Famille嘅戚風蛋糕, 覺得質素相當唔錯, 就mark低咗等媽媽生日再訂生日蛋糕呢間cafe嘅生日蛋糕款式好多, 而且口味特別, 年年食都唔會怕食到悶<法國香檳士多啤梨>大食妹今次揀咗法國香檳士多啤梨蛋糕俾媽媽 咁啱媽媽其中一份生日禮物係一支香檳, 最啱一邊食蛋糕一邊隊香檳 蛋糕外圍係綿密順滑嘅cream, 中心有啲香檳味嘅 啫喱同入左士多啤梨醬嘅dropper, 賣相幾特別 切開中間可以見到香檳色嘅戚風蛋糕, 淡淡嘅香檳味撲鼻而來, 食落淡淡清甜, 相當唔錯

<法國香檳士多啤梨>
大食妹今次揀咗法國香檳士多啤梨蛋糕俾媽媽

• 法國香檳士多啤梨
2020-04-11 276 瀏覽
La Famille is patently a shop that masters palatable chiffon cakes for non-heavy tasters. their sizable minis have me craved since maxim + arome's ban and finally, i got the chance to try their seasonal specials as well as the most favoured ones of all times.first up with my favourite amongst all. pistachio. subtle pistachio crumbs with few strawberries stuck on top and some light, airy, milky cream composite this elegant veridescent buoyant cake. inside is some fluffy milky cream which is surpr

first up with my favourite amongst all. pistachio. subtle pistachio crumbs with few strawberries stuck on top and some light, airy, milky cream composite this elegant veridescent buoyant cake. inside is some fluffy milky cream which is surprisingly not heavy. i can ensure you that you defo won't get sugared out 🤘🏻

second is the japanese peach. apart from the basics, this has some glacéed peaches on top. faint fragrance of peach molds this into 優雅な fairy-like Aurora.

panna cotta, pumpkin and black sugar mont blanc are all great flavours as well. panna cotta has a light scent of vanilla which i adore; the pumpkin one has a great mix of chocolate and pumpkin chiffon, which gives bittersweet to counteract with the cream, pumpkin paste is not sweet but quite toothsome; black sugar mont blanc has a bigg portion of chestnut paste, not sugary at all.

if you are looking for some light, small birthday cakes, La Famille will definitely be your go-to. these small chiffon cakes of $50~$70 are best served for 1-2 people and i haVe to repeattt they're really really light cakes compared to any other cake shops. and their chiffon cakes are airy, light and fluffy, such dainties!

8.5/10
💰
香濃開心果 Pistachio $65
日本白桃 Japanese Peach (seasonal special) $60
意式香草奶凍 Panna Cotta (seasonal special) $54
沖繩黑糖栗子蒙布朗 Okinawa Black Sugar Mont Blanc $54
北海道南瓜可可 Pumpkin $60
2020-04-08 354 瀏覽
感謝朋友 預備驚喜送上精美蛋糕同超美的永生花束❤lafamille cake日本柚子芝士蛋糕,美得像一件藝術品一樣🌸✨日本柚子配上幼滑芝士,好清新嘅配搭✨甜度恰到好處💗lafamille cake既戚風蛋糕堅持用北海道Nakazawa新鮮忌廉製造💗,特別香濃✨配上口感柔軟綿滑既戚風蛋糕,充滿幸福的味道💗✨多謝兩位寶寶預備咁多禮物同驚喜💗超有心思😍🎉🌸收兩位美女祝福💗今年一定會過得幸福快樂
感謝朋友 預備驚喜
送上精美蛋糕同超美的永生花束❤

多謝兩位寶寶
預備咁多禮物同驚喜💗
超有心思😍🎉🌸
收兩位美女祝福💗今年一定會過得幸福快樂
2020-04-07 313 瀏覽
終於比我食到呢個蛋糕啦!今次揀左3款chiffon + signature bavarois 🤩.La famille strawberry ($54)🍓🍓 蛋糕真係好軟熟,有啖啖士多啤梨味香,食落夠濕潤🥰入面有啲cream, 一d都唔膩,上面的士多啤梨都給甜!特別一讚塊朱古力,可可味幾濃😍.Double Chocolate ($54)🥳朱古力味十足,上面嘅脆脆非常crunchy ~ 同鬆軟蛋糕一齊食口感好豐富🥂.Panna Cotta ($54) 🎂🎂好特別嘅款式,上面嘅奶凍奶味同香草味香濃,加上酸甜藍莓食就中和番個味道!.Florai Bavarois ($49)🌺🌸🌷 上面係酸甜Jelly, 入面有靚靚食用花,下面係mousse 入口酸甜清新,唔好甜必食🥰#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西#香港美食
La famille strawberry ($54)🍓🍓

Double Chocolate ($54)🥳
Panna Cotta ($54) 🎂🎂
Florai Bavarois ($49)🌺🌸🌷

2020-04-04 288 瀏覽
呢間蛋糕一試難忘,好味又靚,打卡一流📸而且都幾大個,有成10cm🧁$50-60就有一個幾好,佢有下午茶set都有幾抵$80幾有個蛋糕、一杯飲品我買左4個蛋糕外賣,佢包得好靚,每個都係$54🔶雙重朱古力 $54中間係朱古力慕絲,好有實在的感覺上面有幾粒朱古力脆脆,下面蛋糕鬆軟,口感好正🔶日本柚子 $54 推介呢個一定要食👍🏻好清新既感覺,酸酸甜甜好開胃🔶沖繩黑糖栗子蒙布朗 $54上面一條條栗子絲條好有心思,栗子同黑糖個味好夾喜歡食栗子嘅人可以試吓🔶英國伯爵茶 $54 呢個我見個個都叫,我都試左,但反而無咁驚喜少少茶味,唔太突出,試其他會更好
呢間蛋糕一試難忘,好味又靚,打卡一流📸
而且都幾大個,有成10cm🧁
$50-60就有一個幾好,佢有下午茶set都有幾抵
$80幾有個蛋糕、一杯飲品
我買左4個蛋糕外賣,佢包得好靚,每個都係$54

🔶雙重朱古力 $54
中間係朱古力慕絲,好有實在的感覺
上面有幾粒朱古力脆脆,下面蛋糕鬆軟,口感好正

🔶日本柚子 $54 推介
呢個一定要食👍🏻好清新既感覺,酸酸甜甜好開胃

🔶沖繩黑糖栗子蒙布朗 $54
上面一條條栗子絲條好有心思,栗子同黑糖個味好夾
喜歡食栗子嘅人可以試吓

🔶英國伯爵茶 $54
呢個我見個個都叫,我都試左,但反而無咁驚喜
少少茶味,唔太突出,試其他會更好

1K
2020-04-01 223 瀏覽
La Famille - 款式多戚風蛋糕非常喜歡這間甜品店,因為它的戚風蛋糕有提供很多迷你的款式,而且款式種類繁多,也有期間限定的版本,可以一次過嘗試很多種不同的味道的戚風蛋糕。日本白桃新鮮切粒的日本白桃,多汁果甜十足,再吃一口軟綿綿的蛋糕。日本柚子柚子味非常重,融入了戚風蛋糕之中,當中更混合了柚子皮,口感豐富。法國玫瑰由玫瑰花瓣製成的蛋糕,滿滿的玫瑰味,加入了紅桑莓,味道非常清新,最後還有糖膠作的玫瑰花,一定要相機食先!北海道秋三色非常文青的名字,味道是由紫薯、南瓜和可可三者而成,紫薯的香、南瓜的甜和香濃的可可。 焦糖完熟香蕉完熟香蕉甜度爆登,入口即溶,再加上焦糖香,雙重不同系列的甜一拼衝擊。伯爵紅茶瑪德蓮蛋糕法國著名的蛋糕甜品-瑪德蓮蛋糕,貝殼般的形狀,蛋糕鬆軟,充斥着濃濃的伯爵紅茶味,蛋糕外還包着一層薄薄的朱古力。
La Famille - 款式多戚風蛋糕

日本白桃
新鮮切粒的日本白桃,多汁果甜十足,再吃一口軟綿綿的蛋糕。

日本柚子

法國玫瑰

北海道秋三色

焦糖完熟香蕉

伯爵紅茶瑪德蓮蛋糕
2020-04-01 218 瀏覽
#銅鑼灣 ✿/chiffon cakes ❀ ❀ ❀平時想食成個蛋糕都會買哩間,細細個,蛋糕又夠濕潤,味道唔太甜,而且影相出嚟夠哂靚!/Earl Grey Tea $54 🎂食完唔會覺得好膩,啲cream夠滑唔太甜,真心食幾個都得🙈/💕————————————#LaFamille〰️ La Famille (Causeway Bay)〰️Shop 2, G/F, Redana Centre, 25 Yiu Wa Street, Causeway Bay————————————#journeyoftwo香港_cafe
#銅鑼灣

chiffon cakes ❀ ❀ ❀
平時想食成個蛋糕都會買哩間,
細細個,蛋糕又夠濕潤,味道唔太甜,而且影相出嚟夠哂靚!
Earl Grey Tea $54 🎂
食完唔會覺得好膩,啲cream夠滑唔太甜,真心食幾個都得🙈

💕
————————————
#LaFamille
————————————
#journeyoftwo香港_cafe
甜係一種品味,佢可以有一種高尚既身份,亦可以令你又愛又恨,愛不釋手既誘惑,佢可以融於水裡面,可用黎結合其他食物,對我黎講,第二個胃咪就因為佢而誕生。所以每次當有朋友生日或者晚餐都會想有佢既存在,生活好苦,但你需要甜。呢個正正就係香港生存,令自己開心一點既小情趣,或者你可以當係逃避一下現實,暫時忘記眼前既煩惱吧。今次係我第三次幫襯「La Famille」,因為佢既戚風蛋糕實在太令人著迷,無論外相定係味道,都融化左我呢條麻甩佬。咁岩我有朋友生日,所以我決定黎整返個大蛋糕返去幾條友Share就岩哂啦!👇📌Whole Chiffon Cake - ▪ French Rose - $350/15cm▫ 今次因應壽星仔要求揀左呢個「法國玫瑰戚風蛋糕」,淨係個賣相都夠哂吸引,清新既感覺加上玫瑰花瓣同蝴蝶既裝飾,顯然有種雍容華貴既氣質。而偏粉色既忌廉既入口唔會太膩,反而質感好軟滑,加上蛋糕既外圍本身好鬆軟,兩者配搭得天衣無縫。裡面加左好多鮮莓粒、紅石榴果凍,每一啖都好甜蜜,甜而不"漏",呢個就係我愛上呢個品牌既最大原因!

📌Whole Chiffon Cake
▪ French Rose - $350/15cm

2020-03-31
  • 法國玫瑰戚風蛋糕
2020-03-28 295 瀏覽
La Famille嘅蛋糕仔耐唔耐都會買嚟食,又靚又好食但買成個蛋糕就都係第一次今次撞正朋友生日,就買嚟試吓每次行過都會覺得好靚今次揀咗依個嘅whole cake有個靚靚嘅袋將住個蛋糕盒,拎得方便啲,又唔會怕整爛生日牌係免費加會另外放係個盒到今次就唔放出嚟啦榛果炭燒咖啡 $360🎂個樣好靚好精緻一拎出嚟,就吸引到啲朋友仔影相影完相就當然要睇味道好香嘅咖啡味戚風蛋糕又唔會太甜/太膩連啲唔鐘意甜嘢嘅男仔frd都話好食好睇又好味,又唔貴
La Famille嘅蛋糕仔耐唔耐都會買嚟食,又靚又好食
但買成個蛋糕就都係第一次
今次撞正朋友生日,就買嚟試吓
每次行過都會覺得好靚
今次揀咗依個嘅whole cake
有個靚靚嘅袋將住個蛋糕盒,拎得方便啲,又唔會怕整爛
生日牌係免費加
會另外放係個盒到
今次就唔放出嚟啦
榛果炭燒咖啡 $360🎂

個樣好靚好精緻
一拎出嚟,就吸引到啲朋友仔影相
影完相就當然要睇味道

好香嘅咖啡味
戚風蛋糕又唔會太甜/太膩
連啲唔鐘意甜嘢嘅男仔frd都話好食

好睇又好味,又唔貴
2020-03-20
其他
2020-03-26 192 瀏覽
尤記得有一年在La Famille 買了個戚風蛋糕做生日,覺得既輕巧又不易致胖 今日輕過銅鑼灣的La familie,勾起回憶,又買了幾個中型的蛋糕回家品嚐。北海道南瓜可可$60香濃的南瓜味慕絲既幼滑又健康,以巧克力味的蛋糕作配搭,甜中帶層次,很有質感雙重朱古力$54超濃的可可味加上甜+澀互相配合的布朗尼碎塊,入口滿是可可,但又鬆軟無比,朱古力控絕不能錯過香濃開心果$65淡淡的開心果的果仁香氣沁雜在柔軟的戚風蛋糕內,加些草莓解膩,剛好不會膩日本柚子$54四個中最清新的一個,口味清甜帶少許柚子皮的澀,超開胃!吃完完全不覺得滯膩,減肥的時候吃一個也不會有罪惡感呢!

北海道南瓜可可$60

雙重朱古力$54

香濃開心果$65

日本柚子$54
四個中最清新的一個,口味清甜帶少許柚子皮的澀,超開胃!

吃完完全不覺得滯膩,減肥的時候吃一個也不會有罪惡感呢!
2020-03-23 2666 瀏覽
一向都鍾意《la famille》嘅戚風蛋糕,貪佢細細件,最啱人少少食,譬如兩三個人慶祝生日🥰 不過佢哋都有大蛋糕🎂,任君選擇。係今次先買咗咁多隻味值得寫個食評🤣呢日嚟咗 la famille買蛋糕慶祝朋友生日,順便自己食件cake、飲杯嘢,又買咗幾件孝敬屋企人🍰呢到有一人/二人蛋糕+飲品餐,要hea下時間或者食個tea最啱😋Special Set For You ($85)嗌earl grey latte加$10。兩樣嘢散嗌本身$99,而家一人餐$95,平咗少少🤪焦糖完熟香蕉 Caramel & Banana 🍌伯爵茶泡沫鮮奶 Earl Grey Latte 🥛熱飲品好似配啲🤪雙重朱古力 Double Chocolate ($54)手寫生日牌 (+$20)朱古力味好香濃🍫,面頭嘅朱古力脆脆都好好食🥰英國伯爵茶 Earl Grey Tea ($54)la famille嘅蛋糕全部都係中間有好好食嘅忌廉❤️同埋佢啲配料都好好食,raspberry唔酸,又有面頭嘅朱古力脆脆🥰仲有粉紅色嘅兩隻味道!法國玫瑰 French Rose ($54) 🌹皇牌士多啤梨 La Famille Strawb
不過佢哋都有大蛋糕🎂,任君選擇。
係今次先買咗咁多隻味值得寫個食評🤣

Special Set For You
Special Set For You ($85)
嗌earl grey latte加$10。
兩樣嘢散嗌本身$99,而家一人餐$95,平咗少少🤪
Special Set For You
伯爵茶泡沫鮮奶
焦糖完熟香蕉 Caramel & Banana 🍌
伯爵茶泡沫鮮奶 Earl Grey Latte 🥛
熱飲品好似配啲🤪
雙重朱古力
雙重朱古力 Double Chocolate ($54)
手寫生日牌 (+$20)
朱古力味好香濃🍫,面頭嘅朱古力脆脆都好好食🥰
英國伯爵茶
英國伯爵茶 Earl Grey Tea ($54)
la famille嘅蛋糕全部都係中間有好好食嘅忌廉❤️

仲有粉紅色嘅兩隻味道!
法國玫瑰 French Rose ($54) 🌹
皇牌士多啤梨 La Famille Strawberry ($54) 🍓
法國玫瑰
皇牌士多啤梨

Menu:
英國伯爵茶
今日同男朋友去銅鑼灣食野既時候意外發現到打卡聖地💕💕💕就係食cake 💕💕呢間鋪頭裝修好靚 入面氣氛好有歐洲既感覺好西洋化😁咁佢有d 高身既枱我地就自己坐咁佢蛋糕部份有分一整個原個蛋糕同一d 小小既cake 咁佢地主打唔同類型既chiffon 蛋糕而且口味係特別唔一樣既❤️我地都忍唔住要左好多個想食多幾隻味之後佢地既價錢cp 值好高一個有size 既chiffon 小cake 都係50~60蚊非常推薦💕1 沖繩黑糖栗子👍😛首先本人已經好鍾意黑糖味, 用左chiffon 既蛋糕去整既時候真係非常正 融入左一齊而唔膩,糖度控制得好好2北海道三色外表非常亮麗既佢地勁岩打卡❤️而家有紫薯既加持成個蛋糕更加香, 同埋有d smooth 既感覺3 日本柚子淡淡yuzu 香氣會令到成個cake 有fresh 既感覺 , 而家香味撲鼻💋呢個好好好好推介4 日本白桃成大大舊日本直送大白桃係上面既cake 真係勁正☺️🤪而家咬落去鮮甜juicy , 配合埋個蛋糕勁好味5 法國玫瑰😉🙏打卡必需要order 既單品!!成個cake 主打粉紅色而且仲有好香rose 味💗
今日同男朋友去銅鑼灣食野既時候

2北海道三色

3 日本柚子

4 日本白桃

5 法國玫瑰
😉🙏打卡必需要order 既單品!!
成個cake 主打粉紅色而且仲有好香rose 味💗
2020-03-12 184 瀏覽
一直以來也很喜歡這家的蛋糕!!不過之前都是吃他家蛋糕的戚風系列喔~~前幾天工作過後,剛好經過cwb的分店,這分店還可以堂吃的!!!但我已經吃過午飯,還沒吃得下,所以就選擇帶回家,待晚上跟家人一同分享喔~~戚風蛋糕有多個口味,害我都花了好幾分鐘才選好要哪一個嘛xpp在芸芸的口味中,點了栗子跟奶凍的口味,兩款都是54塊~~另外再點了這款有果粒跟食用花在上面的精美蛋糕,要了檸檬還有椰子菠蘿的口味各一,兩款都是45塊的!!兩款蛋糕各有特色呢✔✔✔戚風系列很到位,蛋糕體都要軟綿有彈性的,添上輕盈不過甜的奶油同吃已是享受!!不論配上的是幼滑滿奶香的奶凍或是粉糯香甜的栗子蓉,兩款都是令人叫好叫滿意嘛♥♥而另一款蛋糕更是使人賞心悦目呢~~整體可算是既好看又好食啊!!!看到店內還有飲料跟餅乾曲奇這些出售,下次也可以試試看呢~~~
一直以來也很喜歡這家的蛋糕!!

不過之前都是吃他家蛋糕的戚風系列喔~~

在芸芸的口味中,點了栗子跟奶凍的口味,兩款都是54塊~~

兩款蛋糕各有特色呢✔✔✔

而另一款蛋糕更是使人賞心悦目呢~~

整體可算是既好看又好食啊!!!

2020-03-04 160 瀏覽
因為飲咖啡會手震胃唔舒服,所以就選擇左一杯凍春果花茶同chestnut cake⋯首先個cake黎左個紫色cake...我就同佢講我叫Chestnut喎⋯好換番無事⋯轉頭佢拎個熱花茶上檯⋯我話我要凍喎⋯佢再轉頭番黎同我講花茶無凍⋯指住d coffee話不如走咖啡⋯我話下?咖啡走咖啡?會唔會有decaf呀?佢又話無⋯咁請問點咖啡走咖啡?你明明menu上面寫明tea有凍或熱⋯我畀哂錢夾硬上杯熱畀我係咩玩法呢?無下次
佢再轉頭番黎同我講花茶無凍⋯
指住d coffee話不如走咖啡⋯
我話下?咖啡走咖啡?會唔會有decaf呀?
佢又話無⋯咁請問點咖啡走咖啡?
無下次
2020-02-27 234 瀏覽
平時都成日買La Famille既蛋糕, 因為貪佢有大有細, 平時同1-2個朋友慶祝既時候成日食完飯都無胃口再食成磅既蛋糕, 所以呢度有細細個就岩岩好啦! 同埋價錢真係好合理 50-60就有一個蛋糕😋-朱古力呢個真係好濃好好味, 最中意佢中間d 朱古力cream, 再加埋d 脆脆, 榮登我最中意蛋糕! Haha😍😍-而且仲有好多唔同既味!我試埋沖繩三色, 有栗子紫薯同南瓜, 但係食落去D蛋糕又唔係好大陣味😋-香蕉焦糖蛋糕好香既香蕉蛋糕, 但就唔係太食到焦糖味, 上面d cream都算有少少caramel 味😂
香蕉焦糖蛋糕