2024-05-01 58 瀏覽
在這個繁忙的城市中,找到一個寧靜的角落享受美食,實屬不易。今天,我有幸來到了一家隱藏在街角的小餐廳,環境清淨,坐得舒服,是一個遠離喧囂,享受一頓悠閒午餐的理想之地。餐廳的裝潢簡約而不失格調,營造出一種溫馨而舒適的氛圍。坐在窗邊,可以欣賞到街景,同時享受著店家精心製作的意粉。談到食物,這裡的意粉絕對是主角。每一口都能嚐到麵條的煙韌和彈牙!而且,這裡的份量十分合理,不會讓人感到過於飽腹,正好適合午餐時間。總的來說,這家餐廳提供了一個優雅的環境和高質量的食物,是一次愉快的用餐體驗。如果你正在尋找一個可以安靜享受美食的地方,這裡絕對值得一試!

忌廉三文魚意粉
忌廉三文魚意粉
煎蛋安格斯漢堡意粉
cafe latte
2024-05-01
煎蛋安格斯漢堡意粉
話說我好鐘意食all day,除咗因為賣相靚,睇到個人都會開心啲之外,好大原因係因為一盤入面有好多材料,岩晒我呢啲有選擇困難症嘅人😆。估唔到有間可以自選嘅all day,想咩配搭,有幾大份都可以由自己話事,價錢仲好抵!好可惜當日我得1個人(難得1個人me time),所以就食唔到幾多啦。 🍽我的自選組合 凱撒沙律配鮮奶滑蛋 ($28)+牛角包($15)+香煎煙肉 ($10)+半份牛油果($15)+法蘭克福腸 ($10) 睇下我嘅自選all day +蔓越梅梳打,咁豐富都只係需要$78!!平時額外叫杯嘢飲最少都要$3-40,呢度有3款飲品係免費😎。 份量吸講已經好足夠(我一個人食唔晒😆),牛角包夠香脆,牛油果都新鮮。而腸仔同煙肉就正常發揮啦,蔓越梅梳打雖然無好特別,但免費嚟講已經算好滿意,整體高cp值。😊 唯一麻麻哋就係,女店員由始此終都黑面,落單連一句對話都冇🖤 (相後男店員就好好多)
2024-01-26
  • all day breakfast
2023-12-04 85 瀏覽
有人來到元朗,想吃全日早餐,於是帶她過來這裏吃,順便試試新餐廳。大啡菇松子青醬意粉 $78大啡菇保持水份,青醬和松子與大啡菇很合襯,意粉爽口彈牙。是日餐湯 $18我聽到是紫椰菜忌廉湯,立即叫一知試試。湯內有洋蔥粒,味道香甜,口感順滑。自選全日早餐基本有凱撒沙律配炒蛋/煎太陽蛋,友人選了配雙太陽蛋 $28。然後她再加選烤蕃茄$10、牛油果半份$15、香草豬肉腸$15及香炸魚柳$20。友人很興奮,可以自由地選擇自己喜歡的食物。牛油果份量不少,烤蕃茄也不錯,略嫌碟子太少,吃的時候有點不便。蔓越莓梳打、柚子梳打跟餐免費,絕不馬虎,兩種口味不會很淡也不太甜,美味可口。食物雖簡單,但感覺到餐廳的用心,值得試試。

大啡菇松子青醬意粉 $78
大啡菇松子青醬意粉

大啡菇保持水份,青醬和松子與大啡菇很合襯,意粉爽口彈牙。

是日餐湯 $18
紫椰菜忌廉湯

蔓越莓梳打、柚子梳打

跟餐免費,絕不馬虎,兩種口味不會很淡也不太甜,美味可口。

食物雖簡單,但感覺到餐廳的用心,值得試試。

大啡菇松子青醬意粉
紫椰菜忌廉湯
2023-11-30 63 瀏覽
返完工,辛苦咗一日,緊係搵啲好嘢食嘆下,行過見到呢間好chill 嘅餐廳,就同屋企人入嚟試吓,呢度環境非常舒適,仲播住柔和嘅音樂,好啱放工之後喺度食嘢唞吓,而我哋叫咗2樣野食🌟自選全日早餐佢有超過25種嘅配料可以選擇,總有一種啱自己心水,除左叫鮮奶滑蛋之外,我仲加左蒜蓉多士、香煎牛扒、烤大啡菇同香煎蘆筍。咁多樣面最鍾意佢嘅蒜蓉多士同埋牛扒,蒜蓉多士蒜蓉味好重,而牛扒到煎到好香,軟硬適中,口感一流🌟迷迭香燒羊架 配意粉一共有2舊羊架,而且size仲好大,淨係食羊架都已經飽左一半,而羊嘅味道都非常正,完全唔覺有騷味,而且好鬆軟,滿分。📍 La Cozy 📍元朗馬田路38號怡豐花園地下22號舖

🌟自選全日早餐

🌟迷迭香燒羊架 配意粉

📍 La Cozy
📍元朗馬田路38號怡豐花園地下22號舖
2023-11-30 44 瀏覽
抵食到懷疑嘅𝐶𝑎𝑓𝑒 😳 晚市食意粉、𝐵𝑢𝑟𝑔𝑒𝑟最平都係$𝟲𝟴起,仲要包野飲!̥ͦ!̥ͦ!̥ͦ環境餐牌 香辣水牛城雞翼(𝟼件) $𝟻𝟾 香辣水牛城雞翼惹味,正常發揮。做開胃小食最啱。 香草雞胸青醬意粉 $𝟽𝟾 香草雞胸青醬意粉份量適中,味道有驚喜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 每條都撈咗青醬,味道唔鹹調味剛好,意粉軟硬度適中,雞胸唔算嚡口,用香草煮過就無咁單調。 加拿大豬鞍 $𝟷𝟼𝟾 有幾款Mᴀɪɴ就係夜晚𝟷𝟾:𝟶𝟶後先有。加拿大豬鞍就係其中一款,厚身但都到入面剛好熟仲隱約見到好微嘅粉紅色,控制熟成度方面做得好,肉身有質感唔韌唔嚡,本身都係用香草煮,個人認為跟個醬汁更好~~ 柚子蜜(跟餐𝙵𝚛𝚎𝚎)及 𝙲𝚊𝚛𝚊𝚖𝚎𝚕 𝙼𝚊𝚌𝚌𝚑𝚒𝚊𝚝𝚘 $𝟺𝟾 飲品有𝟹款跟食物就𝙵𝚛𝚎𝚎,分別係柚子蜜、柚子梳打同蔓越莓梳打,晚市$𝟼𝟾仲包埋野飲真係買少見少啦!⃝

餐牌

香辣水牛城雞翼(𝟼件) $𝟻𝟾
香辣水牛城雞翼(𝟼件)

香辣水牛城雞翼惹味,正常發揮。做開胃小食最啱。

香草雞胸青醬意粉 $𝟽𝟾

香草雞胸青醬意粉

加拿大豬鞍 $𝟷𝟼𝟾
加拿大豬鞍

香辣水牛城雞翼(𝟼件)
香草雞胸青醬意粉
2023-11-19 42 瀏覽
日本和牛漢堡🍔和牛肉有優質的紋理和豐富的脂肪含量,使得這道漢堡更加美味。搭配新鮮的蔬菜和醬料,以及一個鬆軟的漢堡包。一啖接一啖,停唔到口😆全日早餐🍳🥚配凱撒沙拉、雙太陽蛋、牛角包、煙三文魚、烤大啡茹、橄欖油蒜片蝦和牛油果😆😆這個全日早餐組合包含了多種不同的食材,提供了豐富多樣的口味和營養!!凱撒沙拉以其脆生菜、帶有傳統凱撒醬的特色而聞名,為早餐增添了清爽的口感。牛角包十分鬆軟。煙三文魚提供了豐富的蛋白質和奶油口感。烤橄欖油蒜片蝦有十分濃郁的大蒜和蝦的風味😛牛油果亦都好新鮮!
日本和牛漢堡🍔

全日早餐🍳🥚
2023-11-19 52 瀏覽
星期六天氣好好,早上去左元朗公園跑步,下晝就係附近搵間餐廳食個 brunch ,呢間餐廳係元朗體育館隔離,餐廳設計開揚,可以好chill 咁食同嘆番杯咖啡,由於今日做完運動,所以兩個人叫左三個餐😆😆帶子墨汁意大利粉帶子兩邊有煎香,帶子中間岩岩熟,意粉軟硬度適中,有少少咸香味道,味道幾好,食完記得抹嘴All day breakfast 呢到既all day breakfast 好特別,可以好似車仔麵咁鍾意叫乜都得,今次叫左炒蛋配沙律,牛角包,薯餅,牛油果,法蘭克福腸同安格斯漢堡,呢到既份量幾多,所有食物既味道都幾好,特別要讚嘅就係牛角包同炒蛋,牛角包外層仲保持好香脆嘅狀態,而中間就好蓬鬆又好香牛油味道,炒蛋就岩岩熟,雞蛋味濃又幾滑日本和牛漢堡配薯條和牛漢堡嘅牛味香濃,有好多既肉汁,漢堡包表面同裡面都烤得香脆,中間嘅煎蛋係太陽蛋,半熟既蛋黃成為係漢堡嘅醬汁,今次揀左配黑松露蘑菇,所以食嘅時候都有淡淡的黑松露味,另外個薯條都幾大份,係岩岩炸起,表面香脆同埋食到中間嘅薯蓉柚子梳打呢杯飲品跟餐免費,都幾大杯Creamy black咖啡上層嘅奶泡綿密,奶泡有香濃嘅咖啡味,加埋下層既咖啡,係兩個口感

帶子墨汁意大利粉

All day breakfast

日本和牛漢堡配薯條

柚子梳打
呢杯飲品跟餐免費,都幾大杯

Creamy black
咖啡上層嘅奶泡綿密,奶泡有香濃嘅咖啡味,加埋下層既咖啡,係兩個口感,幾得意

Latte
咖啡同奶嘅比例幾好,有奶香之餘亦唔會蓋過咖啡嘅味道,奶泡都幾綿密

2023-11-17 42 瀏覽
初榨欖油蒜片蝦 $78頭盤黎講份量十足,煎香後既蝦肉依然質口感彈牙,香濃既初榨欖同油蒜片,提升了整個味道層次。迷迭香燒羊架配香焗薯蓉 $158選用優質羊架羊脂飽滿,肉質嫩滑。外層以適量迷迭香、孜然、黑白胡椒調味燒至半熟,惹味得黎又唔會蓋過羊架本身鮮味,唔會死咸,配碟嘅薯蓉同埋沙律味道都好好。檸檬軟殼蟹忌廉意粉 $88意粉軟硬度煮得啱啱好,口感有咬口唔會好淋,忌廉汁底勁濃郁,配埋酸酸地嘅檸檬唔該唔太膩好好味,軟殼蟹炸得香脆可口,成個意粉值100分,令人食唔停口。Latte 咖啡底喝起來順口,唔會苦澀,加埋滑溜既牛奶,好飲!蔓越莓梳打蔓越莓味道酸酸甜甜,配埋勁多氣嘅梳打,消滯解暑一流!餐廳中亦設有戶外座位,啱晒有愛犬既朋友。
初榨欖油蒜片蝦 $78

迷迭香燒羊架配香焗薯蓉 $158

鮮味,唔會死咸,配碟嘅薯蓉同埋沙律味道都好好。

檸檬軟殼蟹忌廉意粉 $88

Latte

咖啡底喝起來順口,唔會苦澀,加埋滑溜既牛奶,好飲!

蔓越莓梳打
蔓越莓味道酸酸甜甜,配埋勁多氣嘅梳打,消滯解暑一流!

餐廳中亦設有戶外座位,啱晒有愛犬既朋友。
2023-11-16 28 瀏覽
Mocha:這款咖啡飲品以濃郁的咖啡香氣和滑順的巧克力口感著稱。它的混合比例恰到好處,讓咖啡和巧克力的味道完美融合在一起。這種濃郁的咖啡口味與甜而微苦的巧克力味相得益彰,給人一種愉悅的感受。無論是晨間提神還是下午休憩,Mocha都是一杯值得一試的咖啡選擇。Caramel Macchiato:Caramel Macchiato是一款令人垂涎欲滴的咖啡飲品。它結合了順滑的牛奶、香甜的焦糖和濃郁的咖啡,帶來了一種絕妙的平衡。焦糖的甜味與咖啡的苦味相互交融,牛奶的奶香緩和了整體口感,讓人愛不釋手。無論是喝在早晨開始一天,還是下午放鬆休息,Caramel Macchiato都能給你帶來一份優雅和享受。意大利田園菜湯:這道湯品充滿了意大利鄉村的風味。它採用新鮮的蔬菜和香草,經過精心烹調而成。湯的口感濃郁豐富,每一口都能感受到蔬菜的鮮味和香草的香氣。這道湯既營養又美味,是一道絕佳的開胃菜。特選CAB肉眼八安士配香焗薯蓉:這道菜品將頂級的CAB肉眼烹飪至剛剛好的火候,保持了肉質的鮮嫩多汁。搭配著香氣四溢的焗薯蓉,這道菜呈現出了一種極致的口感和豐富的風味。肉眼的豐滿口感和薯蓉的滑順口感完美融合在一起,令

特選CAB肉眼八安士配香焗薯蓉:這道菜品將頂級的CAB肉眼烹飪至剛剛好的火候,保持了肉質的鮮嫩多汁。搭配著香氣四溢的焗薯蓉,這道菜呈現出了一種極致的口感和豐富的風味。肉眼的豐滿口感和薯蓉的滑順口感完美融合在一起,令人回味無窮。

自選全日早餐:這份全日早餐絕對是早晨的一大享受。牛角包的酥脆外皮和鬆軟內芯,使其成為一種令人愉悅的享受。三角薯餅的金黃酥脆外皮和蓬鬆的內部給人一種美味和滿足感。牛油果的奶油質地和濃郁的口感使其成為一個完美的健康選擇。意大利芝士條的濃郁奶酪味道與酥脆的外殼相得益彰,令人回味無窮。煙三文魚的鮮味和香脆軟殼蟹的獨特口感使得這份早餐更加豐富多樣。無論是口感還是味道,這份自選全日早餐絕對能滿足您的味蕾,為您帶來一個美好的早晨開始。
2023-11-15 29 瀏覽
今晚同老友行到去元朗教育路….竟然見到路邊有一間特色西餐廳目測佢哋嘅餐牌都有幾多嘅選擇….最重要係價錢唔會太貴今晚天氣涼涼地…坐喺呢啲開揚嘅餐廳….都有別一番種風味而且感覺唔會太侷促我同老友喺餐廳外面睇佢哋餐牌…性價比都好高🫶🏻🫶🏻 $100唔使都已經有高質素嘅意粉煮食👍🏻👍🏻👍🏻同埋呢度特別在可以睇住廚師煮嘢食我見廚師出咗一個賣相唔錯嘅意粉😍😍😍我自己就點咗一個加拿大豬鞍…份量超級十足😄😄😄塊豬扒嘅厚度大到你吾信🤔️🤔️我老友就叫咗迷迭香燒羊假🫶🏻🫶🏻佢就配意粉我就配薯蓉大家嘅份量都超級十足🎉🎉🎉總括嚟講,我哋都好滿意呢間餐廳嘅出品…我塊加拿大豬鞍食落去都好彈牙…而且老友話羊架都唔會好蘇…所以呢間餐廳下次我都要再嚟幫襯✌🏻✌🏻✌🏻💐💐💐
今晚同老友行到去元朗教育路….竟然見到路邊有一間特色西餐廳
我見廚師出咗一個賣相唔錯嘅意粉😍😍😍
我老友就叫咗迷迭香燒羊假🫶🏻🫶🏻佢就配意粉我就配薯蓉
大家嘅份量都超級十足🎉🎉🎉
2023-11-15 429 瀏覽
La Cozy (元朗)元朗馬田路38號怡豐花園地下22號舖小食點了芝士煙肉薯條$48。這道菜以炸得金黃酥脆的薯條為底,搭配融化的芝士和香煙肉,濃郁的口感!薯條的外層酥脆,內裡軟綿,配上芝士的濃郁香味和煙肉的鹹香,令愛不釋手。還點了日本和牛漢堡$98。這道漢堡使用了頂級的日本和牛肉,肉質細嫩多汁,口感豐富。漢堡的麵包鬆軟,搭配上新鮮的生菜和濃郁的醬汁,完美平衡了每一口的味道。這裡的ALL DAY BREAKFAST可自選材料,選了鮮奶滑蛋、牛油果、烤大啡菇、牛油炒磨菇、香煎露荀、安格斯漢堡、三角薯餅和香炸魚柳。這份早餐套餐非常豐盛,每一樣食材都經過精心的烹調,味道鮮美。滑蛋柔軟順滑,牛油果鮮嫩滋潤,烤大啡菇和牛油炒磨菇都帶有濃郁的菇香,露荀和漢堡肉則給了整個菜餚更多的層次感。三角薯餅和香炸魚柳則是香脆可口。隨餐點了蔓越莓梳打和柚子蜜。蔓越莓梳打帶有濃厚的蔓越莓香氣,酸甜可口,非常解渴。柚子蜜則是清新爽口,柚子的香氣和蜜的甜味完美結合。#LaCozy #元朗美食 #芝士煙肉薯條 #日本和牛漢堡 #ALLDAYBREAKFAST #美食推薦 #美食評論 #食評分享 #美食探索 #美食愛好者

La Cozy (元朗)
元朗馬田路38號怡豐花園地下22號舖

#LaCozy #元朗美食 #芝士煙肉薯條 #日本和牛漢堡 #ALLDAYBREAKFAST #美食推薦 #美食評論 #食評分享 #美食探索 #美食愛好者 #美食日記 #美食之旅 #餐廳推薦 #食評家 #元朗餐廳 #美食探險 #美食分享 #美食故事 #foodie #foodlover #foodblog #foodstagram #yummy #delicious #foodphotography #foodgram #foodaddict #foodporn
2023-11-13
帶大家先嘗元朗一間價錢平民、食物質素較高,有驚喜、有心機既西餐廳,值得去食👍🏻餐廳系半開放式,一邊食晚餐、一邊可以觀賞元朗馬田路嘅夜景🌃👍🏻秘制青醬牛肉 配薯蓉$168 牛肉鮮嫩多汁、半肥瘦牛肉入口溶化,牛肉味濃配秘制青醬微甜、香!薯蓉香濃牛油煙肉味,口感順滑,我給高分評價!🍔和牛漢堡 黑松露醬 配薯條$98配料豐富有和牛、芝士、蕃茄、生菜,食落鮮美! 薯條灑上椒鹽、每條都炸得香脆金黃👍🏻蒜香菠菜蟹肉意粉$78配有已剝殼蟹鉗肉,肉質鮮甜!蒜香味濃,意粉爽滑👍🏻有口感餐湯+$18 💜紫椰菜忌廉湯呢個湯非常特別,賣相出色、紫色控注意💜忌廉味香濃、有洋蔥碎,香甜👍🏻餐飲免費配蔓越莓梳打泡沫黑咖啡 ·半價$19蔓越莓梳打有汽、清爽解渴🍹咖啡味濃郁香醇、是享受,提神之選👍🏻P.S. 👍🏻秘制青醬牛肉 配薯蓉 同 💜紫椰菜忌廉湯系我既推介! 平民高質西餐· La Cozy (元朗)📍元朗馬田路38號怡豐花園地下22號鋪

餐廳系半開放式,一邊食晚餐、一邊可以觀賞元朗馬田路嘅夜景🌃

👍🏻秘制青醬牛肉 配薯蓉$168

薯蓉香濃牛油煙肉味,口感順滑,我給高分評價!

蒜香菠菜蟹肉意粉$78

配有已剝殼蟹鉗肉,肉質鮮甜!蒜香味濃,意粉爽滑👍🏻有口感

餐湯+$18
💜紫椰菜忌廉湯

呢個湯非常特別,賣相出色、紫色控注意💜
忌廉味香濃、有洋蔥碎,香甜👍🏻

餐飲
免費配蔓越莓梳打·泡沫黑咖啡 ·半價$19

免費配蔓越莓梳打
泡沫黑咖啡 ·半價$19
蔓越莓梳打有汽、清爽解渴🍹
咖啡味濃郁香醇、是享受,提神之選👍🏻

平民高質西餐· La Cozy (元朗)
📍元朗馬田路38號怡豐花園地下22號鋪

免費配蔓越莓梳打·泡沫黑咖啡 ·半價$19
2023-11-08 34 瀏覽
><餐廳將玻璃門摺疊上 形成半開放空間夜晚食幾有feel 加上天氣涼涼地好舒服餐湯(+$18)熱騰騰南瓜忌廉湯 稀稠度適中 想配包蘸湯食迷迭香燒羊架(158)4支骨羊架 肉嫩唔太羶 火候控制👍🏻蒜香意粉al dente有嚼口 仲有沙律同薯角 份量十足 芝士烤大啡菇漢堡(78)可選配薯條或者沙律個包本身挺厚身鬆軟大啡菇滿滿菇汁香焗忌廉千層薯(78)綿密薯蓉拼爽腍薯仔片一款兩種食法 加上煙肉很香口餐飲可揀較清新嘅柚子/蔓越莓梳打><><><><><><><><><><La Cozy元朗馬田路38號怡豐花園地下22號舖
餐廳將玻璃門摺疊上 形成半開放空間
夜晚食幾有feel 加上天氣涼涼地好舒服
餐湯(+$18)
熱騰騰南瓜忌廉湯
稀稠度適中 想配包蘸湯食
迷迭香燒羊架(158)
4支骨羊架 肉嫩唔太羶 火候控制👍🏻
蒜香意粉al dente有嚼口
仲有沙律同薯角 份量十足
芝士烤大啡菇漢堡(78)
可選配薯條或者沙律
個包本身挺厚身鬆軟
大啡菇滿滿菇汁
香焗忌廉千層薯(78)
綿密薯蓉拼爽腍薯仔片
一款兩種食法 加上煙肉很香口
餐飲可揀較清新嘅柚子/蔓越莓梳打
><><><><><><><><><><
La Cozy
元朗馬田路38號怡豐花園地下22號舖
2023-11-08 28 瀏覽
新開西餐廳!就係劇院附近,一於去食 見到又平又靚,好抵食。香辣白酒蜆肉意粉意粉賣相十分好,有擺盤,意粉軟硬適中,蜆肉爽口鮮甜,辣得來帶酒香,性價比高,而且好香口,都好推介。帶子墨汁意大利麵帶子煎到金黃色,墨汁好creamy,味道香濃。意粉亦都好有水準黑松露薯條面頭好多黑松露,配埋個黑松露醬,味道好豐富。薯條亦都炸到好香脆,熱辣辣!水牛城雞翼雞翼夠晒正宗,辣得來夠香口,肉質亦都非常嫩滑。Mocha咖啡味道香濃,朱古力味道亦同咖啡好平均
新開西餐廳!就係劇院附近,一於去食
見到又平又靚,好抵食。

香辣白酒蜆肉意粉

帶子墨汁意大利麵

黑松露薯條

水牛城雞翼

雞翼夠晒正宗,辣得來夠香口,肉質亦都非常嫩滑。

Mocha

咖啡味道香濃,朱古力味道亦同咖啡好平均
元朗的馬田路可謂區內餐廳臨立的熱點之一,路過見到轉角位的La Cozy甚具休閑氣氛,隨即入座;因天氣清爽,選了面對戶外的開揚位置。餐廳外面對一大片公眾休閑地,甚多街坊在聚腳及放狗,場面輕鬆寫意。拿起餐牌看看,各款西式美食價格相宜。是日餐湯是田園南瓜湯,忌廉口感豐富,南瓜味濃,味道甚合我心意。點綴的香草更添餘韻。見到餐牌有這度久違了的香炸洋蔥圈 $48,當然不會錯過,炸得十分脆,如果洋蔥味再突出些則更perfect!店員推介主食,三重芝士雞扒 $108濃厚香軟的芝士覆蓋著大大件的雞扒,雞扒質感結實,意粉彈牙兼超大份,超級飽滿抵食。迷迭香燒羊架 $158羊架烤得外脆內軟,調味充足,配以薄荷啫喱更見爽甜,瞬間清碟。飲品柚子梳打和蔓越莓梳打,梳打類飲品免費提供,可謂是餐廳特式之一。

拿起餐牌看看,各款西式美食價格相宜。

點綴的香草更添餘韻。

店員推介主食,三重芝士雞扒 $108

迷迭香燒羊架 $158