2015-10-09 857 瀏覽
是日,與友人到大坑用餐,去了面積不大,只可容納十八人左右的La Casa。裝潢簡潔,最耀眼的,就是漆上紅色的牆身。午市只有五款套餐,主菜有沙律、意粉和海魚柳可供選擇,索價由$65-$148不等,包是日餐湯或沙律、多士,以及咖啡或茶。跟餐的蒜蓉多士仍燙手的,入口十分香脆,且帶陣陣蒜蓉香氣,挺好吃的。是日餐湯頗有趣且少見的,西湯,卻以中式薏米入饌。清甜油潤的湯中,夾雜了少許雞肉,以及具咬口嚼勁的薏米。加拿大藍青口扁意粉配蒜片羅勒香草白酒汁$110意粉入口爽彈富嚼勁,夾雜了蒜片和香草等,食味不俗。青口份量也頗多,不算十分肥美,入口鮮嫩味美,惜有兩三隻青口不太新鮮,有陣陣腥臭味。最後,以一杯不算太過清香的熱檸茶作結。
最後,以一杯不算太過清香的熱檸茶作結。
2015-10-04
2015-06-22 800 瀏覽
揀咗好耐,先揀到呢間小店。舖仔細細嘅,大概容納到 20~30 人啦!有 1 個 waitress 主要負責 serving, 好親切嘅  佢會介紹啲 signature dish 同預啱分量比客人, 唔會 hardsell. Seafood platter: 有幾個選擇,本來 platter 有 6 隻蠔加翡翠螺,再可選擇加 6 隻蠔或其他蟹或龍蝦之類配搭 $598. 有大約 7-8 款蠔選擇, 隻隻都好新鮮醉鴨肝: 極力推介 醉鮑魚 $88 each蟹餅: 充滿蟹肉,好香脆食好嘢當然要有埋酒啦, 叫咗支Sauvignon Blanc enjoy 吓. 雖然 $2000 lunch 好似較為貴咗啲, 不過係絕對物有所值! We will return for sure.
Seafood Platter
醉鴨肝
醉鴨肝: 極力推介
醉鮑魚
醉鮑魚 $88 each
蟹餅
蟹餅: 充滿蟹肉,好香脆

2015-06-21
父親節
Seafood Platter
醉鴨肝
醉鮑魚
2014-12-16 1244 瀏覽
小妹是很愛食生蠔之人,耐唔耐就吵住要食肥美生蠔,尤其系冬天(生蠔季節)! 小妹之前在友人介紹下認識左casa group, 包括su casa同casa fina, 兩間都在銅鑼灣,2間都試過,每次都好滿意。是日,本來想去su casa的,但星期日唔開(真大牌)。無意間穩到呢間,個名好似啊(差一個字),我仲以為系姐妹店,但去到問waitress,她話唔系姐妹店。由於此店的裝修一般,同另外2間的style都幾唔同,so我初初坐低系有d擔心既。全晚(星期日)都系得2枱客(已包我)......Ok唔理咁多,坐低即刻問waitress是晚有幾多款生蠔,她話有10幾款,ok,我抬頭望下個生蠔水牌(正正在我左上方, 如圖), 有我其中一個favour:南非既namibia,哈哈,馬上order。個waitress都算好nice, 對生蠔亦有認識。我一向鍾意食大隻肥美既生蠔,另外我對生蠔的taste好diversified,我鍾意creamy既, 又鍾意after taste重擴物質味既,有時又想食清甜既,哈哈!基於以上喜好,我一般都會選擇scotland,南非,法國既生蠔。scotland既大隻,
Ok唔理咁多,坐低即刻問waitress是晚有幾多款生蠔,她話有10幾款,ok,我抬頭望下個生蠔水牌(正正在我左上方, 如圖), 有我其中一個favour:南非既namibia,哈哈,馬上order。個waitress都算好nice, 對生蠔亦有認識。我一向鍾意食大隻肥美既生蠔,另外我對生蠔的taste好diversified,我鍾意creamy既, 又鍾意after taste重擴物質味既,有時又想食清甜既,哈哈!基於以上喜好,我一般都會選擇scotland,南非,法國既生蠔。scotland既大隻,南非既creamy also 大隻,法國既after taste好mineral。當我鎖定我平時會撿既3種之後,我問個waitress既意見:今日邊款比較推薦?她recommend左西班牙同NZ既。在澳洲住左n年之後,覺得澳洲同NZ既生蠔都好細size(食開coffin bay既生蠔覺得都好細),唔抵食。所以她推薦的時候,我有d抗拒,後來覺得唔知撿咩既時候都系撿左NZ, 睇個名未見過,未試過,但價錢在水牌上算貴價,so決定give it a try。
我同朋友先order左6款12隻as first round:2款法國(相對size細d), 1款scotland, 1款西班牙, 1款NZ, 同1款南非Namibia。是晚呢2款法國生蠔并未比我平時食的出色(食開gillardeau同white pearl),但都唔差,都收貨啦!西班牙生蠔第一次食,size系幾大,屬於爽甜口感,都ok喔!Scotland大隻,海水味重,like。南非namibia,依然大隻and creamy,海水味淡d, 依然好like! 最估唔到系NZ (要名的睇圖上水牌), 最大隻,最飽滿,亦最creamy, 完全意料之外既收獲,非常like! 食完第一round已經好滿意了,但既然為咗食生蠔而來,點都要翻兜多round,食翻夠本!於是第二round6隻3款,翻兜左namibia同NZ, 再試埋其中一隻愛爾蘭,第二round都系NZ最好,哈哈,以後我又多一隻favour了!
是夜,其實我同朋友都有點1支意大利白酒,pinot grigio, 淡淡地,配搭生蠔我覺得非常perfect!
食完“生冷野”之后,覺得應該食d熱野暖下胃, 所以想飲個熱湯(食唔落main)。餐廳有chef's daily special, 其中一個系蟹湯,朋友order左。我就從at la carte menu度撿左chilean fish soup (番茄base soup). 個蟹湯好濃厚,唔知落左幾多蟹膏,湯中有幾塊蟹肉,熱辣辣,啡色既湯倒落碗,哇哈哈,對于我呢d重口味之人,啱嗮!個魚湯都好味,但未見突出,我個人覺得penthouse by harlan個魚湯正d(可以睇翻我之前既Post).
另外,waitress仲推薦左一個帶子頭盤,用新鮮帶子切大塊,青瓜切薄片,加少少生菜,salt and pepper, 紅色1粒粒食落似啫喱(但無個陣artificial味), 其實系蘆薈,蘆薈切粒浸落cranberry juicy度等距地上色同入味,咁都得?!不過又幾好食喔!帶子好新鮮,加上有cranberry味既蘆薈“啫喱”,我都會推薦呢個菜(不過盛惠180),如果有多少少dressing就更好!定系chef特登唔放dressing,免得搶去帶子既鮮甜or蘆薈既fresh咧?!
chilean fish soup
Crab soup
Fresh scallops with cucumbers and aloe in cranberry juicy
Oysters menu
Oysters menu
Second round of oysters
First round of oysters
題外話/補充資料: 其實餐廳仲有其它海鮮,例如龍蝦,凍蟹,蝦,cherry stone clams etc. but我既主要目標系生蠔,所以其它都無食。
2014-12-14
  • Oyster
2014-05-11 2912 瀏覽
今日同男朋友特登入大坑食嘢^^ 入咗間oyster bar ,雖然呢度舖面唔大,但環境同氣氛都幾好!一坐底,個Waitress好熱心咁為我哋介紹今日嘅Specials!聽到我樣樣都想哎啲嚟食,哈哈!除咗我bf之前訂咗嘅牛肋骨,我哋仲哎咗個 Oyster Platter同Special大蝦天使麵。好飽呢!掛住食都無咩點影相Oyster Platter 我哋食咗三個國家嘅oysters,有Ireland,Scoland同法國Divive。好好味 ^^好新鮮,拍得住Soho區嘅質素!我就鍾意食Scoland嗰隻,爽身、帶點海水!我bf就鍾意食Divive,呢隻係個waitress小姐特別推介嘅!入口有海水味,After-taste帶甜!啲凍蝦都幾大隻!秘製牛肋骨正!呢條牛肋骨用低温爐浸,啲肉質仲好嫰口同juicy!而啲配菜就有啲不過都幾大份,食完都有啲飽!大蝦米多天使麵一見到個陣都幾surprise,味道好豐富!個兩隻大蝦嘅size都冇令我失望,哈哈!不過甜品嘅選擇就小咗啲,得三樣。所以都冇叫到!成晚嘅氣氛都好好,下次會再黎 ^^

Oyster Platter

秘製牛肋骨

大蝦米多天使麵

• Oyster
  • 牛肋骨
工作太勞累,和好友相約一起去飯聚,我們雖不至於是食家,但對食物的質素和價錢還是會在意。是從另一位朋友那裏得知這裏有蠔品嘗,我們便膽粗粗的踏進這一扇門,事前已經電話訂座,想要一個較安靜的角落可以聊聊天,對方回應:「我哋盡量安排丫,因為今晚Booking好Full。」我有點驚訝,或許這是做生意的技倆吧!到達之際大概是晚6:45左右,店裏一枱食客也都沒有,我們踏進去,有了一枱客。我們點了一客海鮮拼盤,包括六隻生蠔、八爪魚、鮑魚、凍蝦,炸魷魚圈及一客黑毛豬雜菌乾扁意粉。說實的,我們都期望太高。由左起南非、德國、法國生蠔,牠們……好像弱不禁風,像餓了很久也沒有被餵飽,除了法國蠔稍有味道外,其他……鮑魚、凍蝦、八爪魚,看見這樣的一個拼盤,其實,一點也不開心,這裏已經盛惠$490,說實的,一點也不值得。炸魷魚圈,跟我想像中很有出入,當看見這樣的賣相端了出來,我除了囧了,還有的,都是囧了。原以為看見魷魚圈,至少都會有一點會吃得開心吧,但……兩三口,吃完了,盛惠……,沒有什麼味道。最後,黑豬雜菌乾扁意粉……份量……很少……味道……一般……不值盛惠$200+友人靜悄悄跟我說:「我哋陣間去邊?應該唔夠飽……

說實的,我們都期望太高。

炸魷魚圈

最後,黑豬雜菌乾扁意粉……
黑毛豬雜菌乾扁意粉
份量……很少……

味道……一般……不值盛惠$200+

友人靜悄悄跟我說:「我哋陣間去邊?應該唔夠飽……」

吃了一整個晚上,沒有端過一杯水,最後我們叫了兩杯Baileys……沒有拍照,因為那裏只有一口而已,不知道還以為我們在喝藥水,每日三次,每次一口……

總括而言,這一間小店食物跟價錢不成正比,應該沒有下次了。

題外話/補充資料: 服務姐姐蠻Nice,我帶了直傘,她替我收起,離開之時,她拿回給我,OK啦。
2013-06-11
2013-05-14 3037 瀏覽
All the other people's photos don't lie: the food tastes pretty much as good as it looks. Thing is, you will pay for the experience and there's not much in the way of doting service or rich/funky ambiance.Some would call that a fair trade. I think it means you will visit once if you are adventurous and then move on to other things.We had a mixed dozen oysters that were fresh (verified by a lack of morning-after side effects) and cleanly shucked. So far so good. The house sauvignon blanc was on t

We had a mixed dozen oysters that were fresh (verified by a lack of morning-after side effects) and cleanly shucked. So far so good. The house sauvignon blanc was on the flabby side but still acidic enough to be a decent complement to the seafood. More sophisticated wine selections were all current release and priced at what felt like at least a 100% markup.

The oyster platter was followed by a grilled prawn and "white salmon" combo. White (aka ivory) salmon is apparently just a regular salmon that doesn't absorb the pigment in its diet, though some believe it to be tastier than its colored brethren. I enjoyed the fish, the prawn, and the roasted and fried vegetables that accompanied them. The prawn was further to the well done end than I prefer but the salmon was a decent medium. Not heavy on the oil, either.

We also tried the risotto with crab meat, squid, and a tasty soft-boiled egg on top. This was flawless and very delectable thanks to judicious use of fried garlic. Clearly the star performer of the night and probably what promoted the meal from being OK to being 正.
2013-05-13
2013-05-01 2245 瀏覽
與友人們前來好久以前來過的la casa chilean oyster bar久違了這裡的oyster! 實在忘不了他們的gillardeau 生蠔哎喲! 居然沒有gillardeau! 但女侍應生向我們推薦了另一款的法國蠔"royale"果然無介紹錯! 雖然要加20蚊一隻 但真係好大隻! 好creamy! 我地每人食完之後都加多隻!前後食左2打蠔! 這裡的800$ seafood platter 真係值得一試!我地揀左蟹 因為個侍應話係今日來貨 較新鮮 我地信佢鮑魚好似加左d中國酒 帶子都唔同平時d刺身 好特別 甜甜地甘甘地咁Starter食左唔多 因為我地主要想食main course!!!青口!main course 個方面其實我地苦惱左好耐實在拿不定主意 便叫女仔侍應幫我地話事結果大家都好滿意最滿意都係個芝士龍蝦 起初聽落以為好普通點知一上碟 大家都爭住影相 真係好靚! 好香! 好重芝士!正!!!!見隔離的小情侶有一碟好似窩蛋免治牛飯的後來才知道那是risotto! 友人好奇下問過小情侶味道如何小情侶都異口同聲地讚好 大家都決定下次一定要來試。原來這來的slow-cooked
果然無介紹錯! 雖然要加20蚊一隻

我地揀左蟹 因為個侍應話係今日來貨 較新鮮 我地信佢

青口!

main course 個方面其實我地苦惱左好耐

實在拿不定主意 便叫女仔侍應幫我地話事
結果大家都好滿意
最滿意都係個芝士龍蝦 起初聽落以為好普通
點知一上碟 大家都爭住影相 真係好靚! 好香! 好重芝士!
正!!!!

見隔離的小情侶有一碟好似窩蛋免治牛飯的
小情侶都異口同聲地讚好 大家都決定下次一定要來試。

原來這來的slow-cooked Lamb都是很馳名的
我們試了2款 果然不錯!
另外友人都喜愛魚 便選擇了sea bass 和chef's special上的Sea Garouper!
2個都好食! Sea Garouper就seasonal既!
所以如果大家下次黎見到chef's special個度有! 都可以考慮下叫!
因為有朋友生日 我地食左一個火焰雪山
入面有雪糕同心太軟 6個人食 好快食哂 不過依個要pre-order!
隔離小情侶想食都無得食 本身打算食份子雪糕 但原來期一唔開
所以我地就係度食埋甜品
出乎意料地個梳夫里賣相好吸引! 因為佢脹了一個double!
大家都食到好滿足 多謝la casa! we all had a great evening!
題外話/補充資料: 依度要收corkage180$! 女侍應都話其實唔低! 佢叫我地唔好開自己個枝 不如係度叫 我地本身都有帶酒黎! 結果我地都選擇左係度叫 推介後 決定左叫2枝honeymoon 因為友人剛剛訂了婚 "Honeymoon" suits her a lot!
2013-04-08
紀念日
  • slow-cooked lamb
  • baked lobster
2013-04-11 1829 瀏覽
這是一個事前不知道目的地的約會。生日那夜,Simon 只告訴我在銅鑼灣等候,而我更因為有要事而遲了到達。跟隨他的腳步,我倆走入寧靜的大坑。沿途每見餐廳便猜想:「是不是這間呢?還是那一間?」終於走到裡面一條小橫巷的一間小店,就是約會的地點--LA CASA CHILEAN OYSTER BAR。看見店名已覺快樂,因為我是 OYSTER 的愛好者。不過,更大的喜悅,在於這間餐廳是 Simon 為我準備的生日驚喜。雖然遲了超過半小時,不過店員們仍很禮貌熱情地招待我們,絲毫感受不到半點尷尬的氣氛。小小的店子,掛著油畫、雕飾的牆壁紅彤彤的看起來好歡樂,略為陰暗的環境在燈光映照下,瀰漫著浪漫的異國情調,是情侶聚會的好地方。只是地方所限,座位比較小,有點擠迫。 生蠔看到這裡有海鮮生蠔拼盤,不過對那隻龍蝦的興趣不大,所以選擇單點。在老闆的介紹下,叫了三款共六隻生蠔,每款兩隻,隻隻都非常新鮮。當中最喜愛的是法國的生蠔,因為又鮮又 creamy。 白酒今夜飲的白酒只是一般餐酒,也沒有問老闆它的名堂,易於入口,不過我倆喝完一杯後同樣感到微微酒意。 慢煮羊配黑松露薯蓉外層烤至微脆,散發淡淡焦香。內層羊肉乃半生

生蠔

慢煮羊配黑松露薯蓉

外層烤至微脆,散發淡淡焦香。內層羊肉乃半生熟,粉紅色的賣相已令人垂涎,一試之下,更被嫩滑可口的肉質,以及 Juicy 鮮甜的肉汁所吸引,非常好食!作為襯托的薯蓉,滲著陣陣黑松露香,同樣是我的至愛。

鵝肝雜菌扁意粉

這道主食無論意粉、配料和醬汁都很足。扁意粉軟硬適中,有嚼口。磨菇汁煮得很香濃,加上鵝肝碎就更為惹味,很合適喜歡磨菇汁的 Simon 的胃口。雖然要留肚食蛋糕,但都忍不住清了碟。

主菜過後,最後的環節當然是吹蠟燭食生日蛋糕了。開心!

生日,來到一間事先不知道的餐廳,吃到一餐令人滿意的盛宴,實在是非常非常幸福的事。感謝白酒、蠟燭、生蠔,送給我一次難忘的生日。不過你們加起來,都不及有人為了你的快樂而安排了這一切,來得滿足。
題外話/補充資料: 滿意這裡的食物質素,店子比較小,但氣氛還算不錯。雖然平均消費偏高,但餐廳有禮貌和耐心的服務值得這個價格。 由訂座到用餐,餐廳的服務態度都非常好,十分有禮貌。事實上,為了安排這次晚飯,Simon 不止一次致電餐廳更改細節,用餐當日亦遲到了(當然有致電通知),但店員們都很有耐心,很滿意他們的服務。
生日
  • 慢煮羊
  • 生蠔
  • 鵝肝雜菌扁意粉
2013-04-04 1419 瀏覽
對大坑無疑是有種說得出的好感, 正正位於天后跟銅鑼灣之間, 徒步也可到達, 漫無目的地走, 穿過橫街小巷, 寧靜舒適, 確有種遠鬧市煩囂的感覺。 這小區的街道特別短, 從那邊步入, 又從另一邊出來, 幸不至於迷路。 這裡可說是一眾愛吃之人的樂土, 嚐到各國美饌之外, 同時可真正停下來, 好好地享受一下。小店隱躲在京街的一角, 地方不算大, 只容得下約廿人, 從門外已將每個角落看真, 佈置簡約清雅, 暗紅的牆身襯上深綠的梳化座, 出奇地不覺突兀, 牆上的油畫和雕飾, 充滿異國風情, 很有家的溫暖, 亦暗藏著一份藝術情懷。 飽受日光的照耀下, 四周沒川流不息的人群, 呼口氣也格外舒暢。 跟廚房的距離很近, 不時也看到廚子在忙著, 人手雖然不太足, 卻沒半點被怠慢。晚市到來, 生蠔拼盤和鵝肝會是不二之選, 午市的話, 只供應套餐, 兩道菜共六款的選擇, 由$80-110不等, 已包飲品, 甜品則需另加$25。 不用多久餐湯已端上, 南瓜忌廉湯的願望雖然落空, 幸好野菌忌廉湯配松露油也是另一至愛。 燙口的熱度很討人歡心, 用料很足, 各種的菇菌被打成茸, 幽香撲鼻, 綿滑卻不會太稠, 每口都嚐
晚市到來, 生蠔拼盤和鵝肝會是不二之選, 午市的話, 只供應套餐, 兩道菜共六款的選擇, 由$80-110不等, 已包飲品, 甜品則需另加$25。 不用多久餐湯已端上, 南瓜忌廉湯的願望雖然落空, 幸好野菌忌廉湯配松露油也是另一至愛。 燙口的熱度很討人歡心, 用料很足, 各種的菇菌被打成茸, 幽香撲鼻, 綿滑卻不會太稠, 每口都嚐到切實的菇香, 還咬到粒粒鮮菌, 口感美妙, 調味恰到好處, 喝上數口亦不會涸喉, 面層的松露油增添幾分香氣, 視覺上更為豐富。
一小籃的麵包跟餐湯同時送來, 放著四片的蒜茸包, 如一的厚薄, 咬起來很富嚼勁, 底面和側面都有烘過的痕跡, 外脆內軟熟, 組織綿密, 不太黏濕, 表層塗上薄薄的牛油, 受熱力下滲透至包心, 蒜蓉味香濃, 不帶澀味, 吃上兩塊也不為過。

主菜一項, 本屬意白酒蜆肉扁意粉, 怎料這天沒貨, 換成了藍青口, 似乎在給我藉口轉投自選意粉的懷抱呢! 醬汁、意粉和配料統統隨心配搭, 番茄汁、忌廉汁和蒜片橄欖油之中, 各有獨特的個性, 思前想後, 還是番茄汁牛脷扁意粉最對胃口($75)。
賣相平實不帶花巧, 扁意粉滿有咬口, 保持一點煙韌, 沒黏成一糰, 散落在番茄汁之中, 粒粒茄肉混雜蔬菜茸, 微酸帶點甜味, 得宜的稀稠度, 剛好依附在每條麵身上。 牛脷頗為厚身, 煎至焦黃香口, 肉質幼細嫩, 卻不會軟得像糕狀, 帶著牛的羶香, 來得溫和, 夠入味, 沒死咸的弊病, 硬要挑剔的話, 三片是不太夠呢!
餐牌上的五款選擇已很吸引, 但聽到侍者的特別推介後, 又要心動了。 香煎鴨腿伴黑醋汁($115)擁著精巧的賣相, 飾盤富心思。 鴨髀肉地頗厚, 份量真不欺場, 甫切下時已感受到那份結實, 有幾分像吃雞扒, 唯密度較雞肉高, 還算幼嫩, 很易跟骨頭分離, 鴨味沒預期的濃, 調味有點淡, 要沾些醋汁吃, 鴨皮柔滑沒過多的脂肪。 伴菜的都是些常客, 車厘茄、西蘭花、露荀、新薯, 處理認真, 仍帶爽嫩, 特別是新薯, 皮薄且柔韌, 薯味香濃, 粉糯卻仍挺身。
主菜過後, 又要準備盡興地甜一下。 最初以為甜品是指定款式, 誰知可從既有的四款之中自選心水, 真有驚喜。 心太軟自當令人又愛又恨, 看起來濃黑且乾爽, 未吃已瀰漫著一陣香味, 中間稍凹了進去, 幸只是小許的不完美。 正要輕剖開, 準備好相機, 捕捉那動人的流心一刻, 溫熱的朱古力漿沒流得太快, 有著微微的稠度, 純度不俗, 充斥可可香, 甜得不造作。 外邊脆口, 不會空得脆皮和朱古力漿, 而欠了蛋糕的所在, 帶點濕潤, 只是沒伴上雪糕, 未感受那份冷熱交錯, 美中不足呢!
聞說這家的焦糖燉蛋相當不錯, 但還是被原味梳乎厘深深所吸引。 比焗盅高出約吋多, 表層呈一片的金黃色, 均勻細緻, 吃起來軟中又彈彈的, 像棉花般輕盈, 滿咀都是蛋白的香氣, 不帶半點腥味, 空氣感挺重, 鬆厚卻不會轉眼化如無物, 只是杯裡的牛油稍多, 以致近底的部分沾了不少, 裝盛雲呢拿汁的器皿也很可愛, 迷人的紅色, 奶味豐盈, 跟蛋白香十分匹配。
餐飲都是大路的茶飲, 熱檸檬茶以杯上, 茶色透徹, 沒濃如苦茶, 反之檸檬質素參差, 有的很厚藏著汁水, 有兩片卻偏乾, 幸酸味還是重於澀味, 是清新之選。 熱咖啡被一層油脂所覆蓋, 香氣迫人, 沒最怕的燶味, 伴著熱奶和微量的黃糖, 入口順滑, 頓時醒神起來, 成了一個美好的結尾。

久不久便會趁著假期前來大坑, 畢竟在不用工作的時侯, 倒想換回一份寧靜, 很易便會沉醉在這片慢活的氣氛之中, 不用急不用趕, 也是一種享受,一種福氣。
2013-03-01 1037 瀏覽
十二月二十五日 (星期二)愛到大坑,除了這裡靜中帶旺,還有不少隠世食店是日再來,為的是這家藏身於京街的西餐廳~店面其貌不揚,但若大家看一看它在開飯的評分,未吃已先投以信心一票雖是假日時份,但我們二時許才來到,所以也不用久等就有位午市仍主打套餐,四款主菜選擇,兩款意粉, 凱撒沙律和牛柳串晚上還要到22 ships,所以也不想吃得太飽肚,一客意粉一碟沙律足夠了餐前先吃一點洋蒽包麵包質地鬆軟,帶着濃厚的洋蒽味道也有附上牛油的,不過個人覺得不點上更好接着就是忌廉湯味道帶着濃厚的忌廉香,湯沒想像中的稠身,入口香滑再伴以一點香蒽碎,整體算不上突出,但也不錯喇原想吃得少一點,誰知這客凱撒雞肉沙律份量也挺大的鮮嫩的生菜,非常爽口加以脆身的麵包粒,配以清新的沙律醬,就是凱撒沙律的經典配搭凍雞肉入口仍算嫩,不過咬口略欠,但伴以椰絲,一點肉香又帶一點甜香整體來得清新,味道怡人配以蒜片香草來炒的扁意粉,味道份外香口惹味入口質地煙韌,Al dente!用的是加拿大蜆,外殼比其他的同類較深色每一隻也很肥美,而且每碟份量不少去砂功夫也做得不錯,只有一兩隻吃到少許砂粒味道鮮甜,用以白酒來煮,更帶出其鮮味不要忘了碟中的
十二月二十五日 (星期二)

愛到大坑,除了這裡靜中帶旺,還有不少隠世食店
是日再來,為的是這家藏身於京街的西餐廳~
雖是假日時份,但我們二時許才來到,所以也不用久等就有位

午市仍主打套餐,四款主菜選擇,兩款意粉, 凱撒沙律和牛柳串
餐前先吃一點洋蒽包
麵包質地鬆軟,帶着濃厚的洋蒽味道
也有附上牛油的,不過個人覺得不點上更好
接着就是忌廉湯
味道帶着濃厚的忌廉香,湯沒想像中的稠身,入口香滑
再伴以一點香蒽碎,整體算不上突出,但也不錯喇
原想吃得少一點,誰知這客凱撒雞肉沙律份量也挺大的
鮮嫩的生菜,非常爽口
加以脆身的麵包粒,配以清新的沙律醬,就是凱撒沙律的經典配搭
整體來得清新,味道怡人
配以蒜片香草來炒的扁意粉,味道份外香口惹味
入口質地煙韌,Al dente!
用的是加拿大蜆,外殼比其他的同類較深色
每一隻也很肥美,而且每碟份量不少
去砂功夫也做得不錯,只有一兩隻吃到少許砂粒
味道鮮甜,用以白酒來煮,更帶出其鮮味
不要忘了碟中的兩粒車厘茄
酸酸甜甜,入口汁感豐富!
最後各來一杯飲品作結
再到附近的Lab Made食杯雪糕作甜品,大滿足!
2012-12-25
2013-01-07 745 瀏覽
2012的最後1天,要好好獎勵自己這一年的辛勞!!同b去左呢間oyster bar食野,因為大家都唔係大食既關係,只係叫左幾樣野食!Seafood Platter有蠔有龍蝦,蠔就要左法國既Cadorat,St. Michel同南非(唔記得左個名).以Cadorat最鮮甜!!南非稍為海水味重左少少,不過都好crispy.龍蝦切好哂一舊舊,唔洗自己切咁麻煩,good!!!要左個磨菇湯share,b同我最鐘意d稠到好似糊仔咁既texture就啱哂!!!!磨菇味濃,正!!!b最愛食鵝肝同鴨肝,呢度有2款鴨肝,1款係煎1款係醉鴨肝,我地揀左煎既,貪佢夠油香,記得有人同我講過,鴨肝著重油份同油香,鵝肝質感會滑溜d!呢度既鴨肝,一流~~又滑又香,b勁想encore!!Pasta要左個溫泉蛋蟹粉蕃茄汁意大利飯!!!呢個一定要試,係超多蟹粉,risotto唔會太林有咬口,個蕃茄汁應該加左d類似中式豆辦醬既野係入面,(唔知係咪呢?!)溫泉蛋都好好食~!但係咁多樣野夾埋一齊又match wor!!我都想學下點整最後甜品要左個cream brulee,正正常常啦~~呢個2012,真的完滿了!!
2012的最後1天,要好好獎勵自己這一年的辛勞!!

最後甜品要左個cream brulee,正正常常啦~~

呢個2012,真的完滿了!!
除夕
2013-01-07 630 瀏覽
星期日下午預早慶祝好友生日,選擇la casa的同行友人之前在此吃過晚餐,經驗良好,所以她拍板選擇這裡。我們5個女生點了: 1打生蠔,4份lunch set - 分別是 白酒煮青口linguine,carbonara,牛肉kebabs和煎鱸魚,另外加錢要心太軟和cream brulee各一。生蠔的選擇不多,某些又要加錢,我們最後在老闆的提議下揀左法國同澳洲各半打。 我個人覺得法國的素質較好,大只啲creamy啲。1打收你$280算叫做收貨啦。4個主菜的素質令我地5個都不禁大讚。個linguine夠 al dente, carbonara creamy又有啲酒香,牛肉kebabs啲牛肉好軟滑,熟的程度啱啱好,系個魚上面層好似bread crust嘅嘢令舊魚咸左啲。 老實說,這裡pasta的素質比我在某些soho餐館吃過的更好,價錢又更平。甜品心太軟一般般,我嫌佢個皮太粉糯,就是一個正正常常的心太軟。 cream brulee較心太軟好,不過都唔系話好impressive個種,大路甜品好難會難食得去邊。初時對間餐廳印象唔系幾好,因為我地去到full house的關係,同老闆講轉頭有位就留比

初時對間餐廳印象唔系幾好,因為我地去到full house的關係,同老闆講轉頭有位就留比我地,但系轉個頭佢就俾左第二個。後來我們5個人叫4個set老闆都肯俾左5個餐湯和5杯餐飲,咁就算返數啦哈哈。

overall main course quality叫做好好,不過上菜系要等好久。我地兩點去食到四點幾先完。

2013-01-06
45 分鐘 (堂食)
生日
2012-09-10 387 瀏覽
一直都想黎呢度試下, 咁o岩今日出左cwb 睇戲, 睇完就黎左呢度食!!! 成夜晚10點先到, 只有一枱客~有點兒冷清, 不過地方算小, 少客反而更寧靜!!!!我地order左個海鮮拼盤 $450 6隻生蠔, 兩隻螺, 半隻龍蝦, 但法國同南非要另加收費, 下, 已經唔平架喇wor , 仲要另加錢我地轉左2隻法國, 但唔記得要加幾錢, 另外叫左2隻澳洲, 2隻愛爾蘭!!!愛爾蘭好唔掂, 唔夠新鱗之餘仲食到殼碎, 差澳洲都唔差偏咸, 重海水味最正都係法國, 肉質勁爽, 超鮮甜龍蝦好新鮮, 肉質彈牙, 連d膏都勁好味!!!!!!!! 螺肉都唔錯,彈牙無沙另外我地再叫左個羊架, 真係算係我食過最好味既羊架, 完全無"酥"味, 生熟度係剛剛好, 仲有粉紅色, 但又無血渗出黎, 肉質淋到不得了, 真係好好食, 我會為左呢個羊架再黎!!!!!!!!!!!!!!!雖然主要係食蠔, 但唔加$既蠔質素只係一般, 反而個羊架真係要必試!!!!!!!!!!!!!!!

但法國同南非要另加收費,
下, 已經唔平架喇wor , 仲要另加錢

愛爾蘭好唔掂, 唔夠新鱗之餘仲食到殼碎, 差
澳洲都唔差偏咸, 重海水味
最正都係法國, 肉質勁爽, 超鮮甜

另外我地再叫左個羊架, 真係算係我食過最好味既羊架,

羊架
house white wine
2012-08-26
羊架
house white wine
2012-08-17 217 瀏覽
返工太辛苦,要慰勞一下自己,於是跟同事一起食餐「蠔」。參考了網站的食評之後,找到這間食生蠔的餐廳。先點了一份細的海鮮生蠔拼盤,包括半打生蠔和兩隻田螺,然後再自選其他海鮮。我們一心來吃生蠔,二話不說就點了另外的半打生蠔。當晚有六款生蠔,我們都應店員的建議每款兩隻。生蠔產地主要是南非、法國和澳洲(若選擇法國的要另加收費,$25至$30一隻);吃生蠔,白酒少不了。看著一打生蠔端上桌的時候,興奮極,可以大吃一頓。南非的生蠔,體積較小,沒有海水味,肉質爽脆,可能是吃第一隻,所以特別好味;接著吃的第二隻是來自法國的,但就只有海水咸味,加上醮了醬汁,味道有點怪;最好吃的是來自澳洲的White Pearl,體積相對較大,有蠔味、夠 creamy,鹹味適中,一流!吃完生蠔,味覺肚皮滿足了一半,再來點了一份凱撒沙律和一客主菜羊柳配黑松露薯蓉。羊柳三至四成熟,外圍燒焦的香,內裡肉質保持鮮嫩,相當好味,不過建議吃不慣太生的的肉類的朋友就不要點這個菜。薯蓉滲著黑松露的香,薯蓉又滑滑的,我很喜歡吃薯蓉,要不是想留一點空間吃甜品,一定會把它吃光。甜品是一頓豐富的晚餐不可或缺的item。我們點了一客心太軟。朱古力香氣
返工太辛苦,要慰勞一下自己,於是跟同事一起食餐「蠔」。

參考了網站的食評之後,找到這間食生蠔的餐廳。

甜品是一頓豐富的晚餐不可或缺的item。我們點了一客心太軟。朱古力香氣撲鼻的焗製蛋糕,配上雲尼拿雪糕,蛋糕內的朱古力醬濃甜適中,朱古力味道不像是人造的那種只得甜味,連不太愛吃甜品的同事也讚朱古力醬好味。

吃得滿足,回程從大坑步行至銅鑼灣,既可幫助消化,也可是餘興。
一打生蠔加白酒
羊柳配黑松露薯蓉
心太軟
2012-08-10
一打生蠔加白酒
羊柳配黑松露薯蓉
心太軟
2012-06-20 77 瀏覽
半天假的日子,相約同事到大坑尋找美食。其中一個同事喜歡吃生蠔,所以選了La Casa Chilean Oyster Bar 。天氣放晴,由港鐵站步行到餐廳已滿頭大汗,先來杯白酒降温喇!再來的海鮮拼盤非常新鮮,有龍蝦、大蝦、六隻生蠔、鮑魚、螺、蜆。其中以鮑魚最美味!螺肉清甜,大蝦肥美鮮嫩。朋友沒有興趣吃蝦頭,我樂得獨享,一個人「啜盡」蝦膏,有甘味卻不會腥,好!生蠔方面,我們試了不同產地的,大家較喜愛南非蠔,所以決定追加南非蠔。結果我們再點了一個細拼盤,有六隻蠔、六隻鮑魚和兩隻螺,才$400,相比有龍蝦、要$700的大拼盤來計,細拼盤較為實惠。另外我們也點了些飽肚的食物,頭盤、天使麵、意大利飯、意粉,水準很不錯。包括:鴨肝:煎得很香,外脆內嫩,味道雖不及鵝肝濃,但也很夠味。炸蟹肉球:上桌時圓滾滾的,但一切下去便散開了。有蟹味,但略嫌有點乾。茄汁大蝦天使麵:蝦肉新鮮,天使麵配上鮮茄醬,酸酸的,很開胃,露筍也很爽口!羊扒配意大利飯:外層的芥茉及香草令羊扒很入味,羊肉很嫩,感覺不會太羶;配菜的新薯很美味;意大利飯有少許生,有真正的意式感覺。黑豚肉意粉:粗意粉煮得很入味,有少許硬,不會像一般香港式

天氣放晴,由港鐵站步行到餐廳已滿頭大汗,先來杯白酒降温喇!
白酒
螺肉清甜,大蝦肥美鮮嫩。
龍蝦
螺肉
南非蠔
鮑魚
鴨肝:煎得很香,外脆內嫩,味道雖不及鵝肝濃,但也很夠味。
鴨肝
炸蟹肉球:上桌時圓滾滾的,但一切下去便散開了。
有蟹味,但略嫌有點乾。
炸蟹肉球
茄汁大蝦天使麵
羊扒
意大利飯
黑豚肉意粉:粗意粉煮得很入味,有少許硬,不會像一般香港式意粉般軟腍腍。雖然我不太喜歡吃硬的食物,但也要讚一句:「夠正中!」
黑豚肉意粉
2012-06-08