2017-10-23 889 瀏覽
好耐冇入大坑行下食野啦。尤其天氣涼爽左,入大坑行起上黎都舒服好多。原定要試試那兒墨西哥菜,輾轉看到轉角呢間 La Brezze Cafe,鋪面幾吸引,又食意大利菜,就入去坐低開餐。迎門而入,bar台映入眼簾。鋪面雖然不大,但寧靜舒適,岩晒同朋友小聚談心。主要有意大利麵同意大利伴飯。見到黑松露意大利伴飯,朋友與我已經立即鎖定。下單後,十多分鐘便有,頗快。澳洲大啡菇意大利飯伴黑松露 :端上時,已經香味四溢。非常creamy,又多香草。啡菇內依然水份多。至於意大利飯,亦煮得軟硬合適,非常棒。唯獨份量太少,十多啖一定吃完。岩晒細食的朋友們。坐椅旁,牆身裝潢非常美,歐陸風情般的,好寫意。

澳洲大啡菇意大利飯伴黑松露

坐椅旁,牆身裝潢非常美,歐陸風情般的,好寫意。
2017-10-04
澳洲大啡菇意大利飯伴黑松露
2017-05-10 736 瀏覽
已經光顧了幾年的小餐廳,年輕老闆娘實在很有心去經營這小店,食物餐單不時有新驚喜!每道菜都是即點即煮,不會馬虎。每次必吃的有蒜片蝦,白酒煮蜆,焼烤鷄扒,卡邦拿意粉,白汁煮青口...實在太多,不能盡錄!之前亦曾包場為姊姊慶祝生日,大家都非常滿意食物,飲品及服務,值得推介!餐廳亦不時有不同手工啤酒,紅及白酒供客人揀選!有時候也會跟老闆娘交流煮食心得,非常高興,晚上一坐就不知時間過去,往往都會消磨三,四小時!
2016-05-15 1934 瀏覽
個人喜愛到大坑用膳,寧静不太擠迫,今日選了這後花園,選擇坐室外。。吸煙區(没所喟)。厠所門口(異味)影响食慾。買些吸味劑吧!好彩有植物,音樂調節一下。職員很忙,語氣態度吾多友善。落單等,埋單等。等一會没問题,客氣些。吾係要求好有禮貌。。請多兩個侍應,招呼客人。今日選了香蒜雞肉意粉,味道不错,雞肉唔夠香滑,意粉硬度適中,加了小許番茄。飲品可選33元以下茶或咖啡。其它補差價。凍檸蜜很有蜜糖味。。甜咗小小。

2015-10-12 1506 瀏覽
服務:員工好好人同好有耐性等同介紹第一眼睇以為係紅豆soup,但原來係紫薯幾好飲,但本人覺得好淡還不錯的蟹肉意大利飯環境有歐洲休閒風味有戶外可以吸煙適合飲咖啡同睇下書
服務:員工好好人同好有耐性等同介紹

第一眼睇以為係紅豆soup,但原來係紫薯
幾好飲,但本人覺得好淡

還不錯的蟹肉意大利飯

環境有歐洲休閒風味
有戶外可以吸煙
適合飲咖啡同睇下書
2015-10-10
2015-07-18 1343 瀏覽
約左一位老友聚舊,諗住 happy hour, 冇理由唔叫番少少小吃伴酒,叫左一個蟹餅同西班牙火退併盤。蟹餅相當好食,好足料,啖啖蟹肉,又唔會成口粉。正!火腿併盤有三款火腿加沙律,火腿不過不失,反而個沙律菜我食哂,菜好新鮮而且調味相當醒胃。

蟹餅相當好食,好足料,啖啖蟹肉,又唔會成口粉。正!

2015-06-27 763 瀏覽
好少見到有小店甘用心同用甘新鮮嘅食材,水準亦保持到,真係值得再👍,個蟹餅夠哂鮮味香濃,最愛個和牛面肉,口感鬆化,入口即溶,我朋仲叫咗個海鮮意大利飯,仲話D海鮮好新鮮,但D飯就硬咗少少,不過味道好好,個侍應都好nice,話下次可以同佢地講煮番林D,價錢亦合理唔算貴,只係地方細咗D,要訂定位,不過一定會再食
鮮蟹餅半熟吞拿魚沙律配魚子醬
2015-06-26
鮮蟹餅半熟吞拿魚沙律配魚子醬
  • 海鮮意大利飯
  • 鲜蟹餅
2015-06-15 690 瀏覽
假日來到大坑覓食,下午一點左右多間食肆人頭湧湧,好不容易找到一家剛有人離座不用在大熱天時下等位紅磚外牆的Cafe店外有少量戶外位供有需要人士選坐室內大約有15個座 店內有兩位侍應生,入內後等咗一大輪無人理…舉手示意良久……………店子還有兩張戶外檯等咗一輪要出聲才有人遞個午餐黑板來是日lunch menu, 字體很四正蕃茄湯內有很多洋蔥碎,味道不錯,但好細碗侍應推介蟹餅,話係新鮮蟹肉製成,兩個人share來食剛好蟹餅內的蟹肉絲,份量不多,味道普通,要另加75蚊,物不所值意粉軟硬度適中,份量合理這份steak sandwich… 內裡除了那一小塊不厚的牛扒,加咗洋蔥絲和一片芝士,味道真係好一般,要另加50蚊,覺得好不值餐飲包33蚊或獎下的飲品,其餘補差價,普通咖啡便不用另外加錢凍朱古力另加5蚊,落單時講咗少冰同濃d朱古力 …這杯是第二輪拎來的,第一輪嚟咗杯完全唔朱古力嘅凍飲,顏色超淡,飲一啖完全唔知自己飲緊朱古力,隨即同侍應講這杯凍朱古力完全無朱古力味,我要濃d朱古力… 第二杯拎番嚟先似番朱古力咋服務唔係好,食物普通,飲品唔得,價錢偏貴,應該無下次

紅磚外牆的Cafe

店外有少量戶外位供有需要人士選坐

室內大約有15個座

店內有兩位侍應生,入內後等咗一大輪無人理…
舉手示意良久……………

店子還有兩張戶外檯

等咗一輪要出聲才有人遞個午餐黑板來
是日menu

是日lunch menu, 字體很四正

蕃茄湯

蕃茄湯內有很多洋蔥碎,味道不錯,但好細碗

蟹餅

侍應推介蟹餅,話係新鮮蟹肉製成,兩個人share來食剛好

蟹餅

蟹餅內的蟹肉絲,份量不多,味道普通,要另加75蚊,物不所值

大蝦意粉

意粉軟硬度適中,份量合理

牛扒三文治

熱咖啡

凍朱古力

服務唔係好,食物普通,飲品唔得,價錢偏貴,應該無下次
2015-06-14
2015-04-08 791 瀏覽
第二次嚟依間店食,第一食感覺不錯,所以有下次!今次去人客不多,因為此店坐位好少,之前如果唔訂位未必有位坐!今次我點了"白酒煮蜆"$118,蜆數量都唔少,大小亦適中,味道亦鮮甜,而佢嘅白酒汁可以擋湯咁飲!"Carborona"$108,鐘意佢食落去嘅感覺唔太滯再加少少芝士粉好快就K.O曬!最後仲叫左一個"Mix Mushroom"$78,磨菇再加蒜蓉牛油炒,亦係一個十分討好嘅小食!有心機價錢合理嘅小店,一定要繼續支持!
Carborona $108
Mix mushroom $78
Clams $118
  • 白酒煮蜆
2014-05-20 1659 瀏覽
前菜有個SALAD...唔好食, 完全冇seasoned或者dressing...即使冇dressing都唔應該有臭青味~ (利申: 本人好鍾意食rocket salad)cherry tomato得1粒...=_= 少得可憐...賣相都唔討好...隨便隻手拎一撮就放碟上... 一點味道也沒有...唔合格!!!egg benedict 水準一般...唔難食~ 但係同旺角樓上cafe差唔多...不過la brezza貴好多...同埋佢唔熱既??? 我唔明點解egg benedict係凍???切落去唔夠利落, 即代表所有野都係淋bat bat, 冇口感...又凍又淋...想點?egg benedict最重要就係hollandaise sauce...但係佢冇咩味, 只有少少咸味...又係唔合格...之後仲有個crab meat pasta...明明我地比隔離台早order 15分鐘...隔離台都係order crab meat pasta...但竟然係隔離台食先...我唔明!!!!???一間正常既餐廳乜唔係同一碟野食, 先order應該先享用...就係咁簡單既道理...我見到隔離台遲我地1

我見到隔離台遲我地15分鐘, 反而可以食先, 我即時問果位waitress...=_=

但果位waitress仲覺得我好似爭先後咁...繼而安撫我...其實呢個係原則問題...

一係你就唔好俾個客人見到...咁簡單既野佢地都做得唔夠週到...

我問: "咦? 請問有冇漏左單? 我地都有order crab meat pasta喎~"

連隔離台個客都識得話: "係呀~你地比我地order早好多, 不如你地食先啦...?"

唉...一d都唔細心既小店...仲要d野食唔好味....都幾失望...

個crab meat pasta一食落口就知道係canned food...冇鮮味...

仲有d殼kick住左牙縫...其實幾百蚊埋單係咪真係得咁既水準?? 係咪又係賴舖租呢?

2014-05-17
2014-03-01 2118 瀏覽
其實已經是第三次光顧La Brezza Cafe,去年我與男神的生日午飯都是在這裡渡過。為甚麼要再光臨?大概是因為這裹的環境。筆者喜愛吃西餐,適逢男神生日,又找不到特別想試的新餐廳,便再次走到這間位處於寧靜的大坑的cafe。雖然地方比較細小,但我卻很喜歡這裡的裝潢,牆上掛有不同的圖畫,用上木製桌椅,就像身置於一個紅磚屋,感覺很浪漫。個人認為Lunch Set價錢尚算公道(當然不適合上班族食「快飯」),大約HK$70至HK$130,可是menu變化不多。不過我倆只是一年光顧兩次,所以沒甚麼影響,反而我倆希望找回初次品嚐的那幾道菜。結果,當然是如願以償。頭盤可選沙律或南瓜湯,筆者兩款也有嚐到。沙律的蔬菜很新鮮,而且份量十足,可是今次似乎加了太多醋(?!),令味道太酸了。而南爪湯質地比較稠,味道香甜,一入口便有淡淡的南瓜香滲出,而且加了忌廉使其更滑。主菜點了Grilled Chicken Steak及Clam Linguine。Grilled Chicken Steak外皮香脆,內裡的雞肉很嫩滑,同時配有翠肉瓜、豆角和車厘茄,減低油膩感覺,另附有薯角。而Clam Linguine是男神指定要

主菜點了Grilled Chicken Steak及Clam Linguine。Grilled Chicken Steak外皮香脆,內裡的雞肉很嫩滑,同時配有翠肉瓜、豆角和車厘茄,減低油膩感覺,另附有薯角。而Clam Linguine是男神指定要encore之作,皆因其湯底充滿鮮味;意粉煮得軟硬適中,又吸引了湯底精華;蜆隻多得舖滿整碟意粉,蜆肉又大大粒,口感彈牙。可惜今次這批蜆肉內有太多沙,影響了整碟菜的水準。
Clam Linguine
La Brezza並沒有提供甜品,但就一定有咖啡(這是Cafe)。我倆點了兩杯mocha,筆者認為咖啡味道不夠突出,賣相普通,但可以「收貨」(不是咖啡迷)。

值得一提是這裡的服務令筆者要豎起姆指(可能有一段時間沒遇上好的侍應吧)。上兩次光顧都有一名女店員在工作,而今次則四個店員都是男的,而男的反而更體貼。由於午飯時間比較多顧客,所以剛好只剩下一張二人桌予我們,空間比較小,而且我倆是希望share吃的,所以桌面又多了兩隻碟。點餐後,店員先遞上沙律和湯,然後待我們吃畢後便立刻收掉碟子,再呈上其中一道主菜,再等我們吃畢後,呈上另一道主菜,好讓食物都是新鮮熱辣送到筆者面前,亦考慮到細小的桌面面積。

總括而言,食物和服務都是有水準的。筆者希望以後每一個生日,或是男神生日,都可以在這裡寧靜地吃一頓午飯。用味道,記載我們的回憶。
生日
It's in my neighbourhood and my impression was that it's quite decent. So thsi afternoon I decided to take my boyfriend's parents to this place for a cosy lunch. But then I was disappointed - for the first time.It makes sense that Christmas makes restaurants think it's a good chance to shrink the menu to "Christmas Special Menu" - but it doesn't make sense when the menu has nothing Christmassy. This afternoon what's in store is a menu with:1. "Turkey salad" - Don't fantasise over it. It's just o

1. "Turkey salad" - Don't fantasise over it. It's just ordinary mixed greens with several slices of fatty turkey on top.
2. Soup of the day - Corn and ham cream (and I didn't know it's so until it was dished)
3. Tuna Pasta / Sole Fillet Pasta / Clam Linguine / Rib Eye etc. - It's acceptable. Well-cooked pasta, the seasoning and toppings are in reasonable volume. But my Clam Linguine got quite some sand in them.
4. Coffe / Tea - Top up $5 if you want Mocha, Cappuccino, Latte - which makes sense. The coffee is okay, it's a fresh brew so nothing went wrong.
5. We also ordered a bottle of red and a glass of white - Expect less than half of a glass because that's their 'standard size'.

But what left a huge flaw to this lunch, which was supposed to be cosy and celebratory, is the attitude of this bistro. Because I live in the neighbourhood it is almost natural for me to tell the staff I am a vegetarian and would accept some twist to what I eat. Even even smaller places like New York Club and ramen places, similar places (in terms of price) like Panevino and Classified, would have sorted it out for me. And this restaurant, or a particular staff member/manager, just wanted to make me understand it's not possible to cater my needs because it's Christmas! (Like mine is supposed to be ruined just because all you see is short-term profits).

So for Turkey Salad - I couldn't exchange Turkey for more greens, though I was promised I could at least get a few more tomatoes. Soup of the day - they forced it to the table because it's ready-to-serve and they got nothing else for me, not to mention a minestrone. I already rejected it because I would in no way have ham in my soup, he still put it to the table, as if he would be in trouble if he didn't serve me according to the menu.

Pasta - seafood was acceptable so I could only have a Clam Linguine. Wine - as aforementioned they said it's a standard size, though I strongly think they should have added 'half' on the menu. No complimentary bread sorry - it's okay. Okay

What really pissed me off is the staff memember/manager reckoned that's necessary in order to run their business. He spent a lot of time explaining his difficulty rather than trying to make ends meet. What I received is - it's business and that's how they do business; so they can only offer what's within the frame, though the rest of the neighbourhood tries their best to be as friendly and considerate as possible. They would rather lose you forever rather than trying to adapt to your needs (not preferences). I live in this neighbourhood and I hang out a lot in cafes within Tai Hang!

I am disappointed because my important lunch with my boyfriends' parents was ruined by this cold attitude - not to mention it's a Christmas lunch! I am more disappointed because this cafe (which I previously thought outplayed Cafe on the Corner) is forever unlisted from my neighbourhood life.

If you want to experience authentic Tai Hang friendliness and food - even chains like Classified or independent places like No.5 do better. You don't want 'business difficulty' to ruin your precious time with loved ones.

Note to the owner - it's now a Green Monday time when restaurants ought to be vegetarian-friendly. If you continue to run your business this way, you are not going to survive.

In the end I was told that the guy actually gave us 10% discount. I don't call it a favour, because you didn't deserve the service charge at all.
題外話/補充資料: In case you want to know, there is no Wifi. They do have complimentary water with lemon slices. They have a backyard that welcomes dogs, but if you don't want to sit next to the restrooms, don't come at all. Limited choice for wine by glass (no Riesling).
2013-12-25
聖誕節
  • Mushroom Bruschetta (the only dish that once put a smile on my face)
2013-10-28 1383 瀏覽
日日 "鉋" Openrice 咁多次 , 都係第一次寫食評 , 睇番原來個 acc 開左幾世... 好 ! 今日的起心肝開始寫先 , 就由 La Brezza 寫起 ~ 環境 --仿花園裝修悠閒舒適 外圍點點燈光營造浪漫氣氛 座位數目少 , 老闆侍應親切有禮 ~食物 --前菜沙律數片新鮮白蘑菇作點綴 , 清新可口 , 沙律汁估計是以家橄欖油 , 檸檬汁 , 香草調製而成 , 很開胃 ;鮮打蘑菇湯 , 濃郁菇菌香味絕非罐頭貨色所能媲美的 , 匙羹一 "不" , 隱藏其中的忌廉一湧而出 , 平凡中見不功夫 , 有驚喜 ~主菜煎左口魚 , 肉質鮮嫩多汁 , 若稍添一點海鹽便為完美 ~意大利飯 , 帶子肉厚而不失嫩滑 , 飯質軟硬適中有咬口 , 蕃茄忌廉汁更是味道一流 !!餐飲咖啡絕不吝嗇 , 滿滿一大杯之餘當然亦不失水準 , 飯後仍可坐在 cafe 慢慢品嘗 , 跟朋友促膝談心 ~從此愛上大坑 ~

環境 --
仿花園裝修悠閒舒適

外圍點點燈光營造浪漫氣氛
座位數目少 , 老闆侍應親切有禮 ~

食物 --
Salad
Mushroom soup
見不功夫 , 有驚喜 ~
Fish
Risotto
Coffee

從此愛上大坑 ~
2013-10-26
Salad
Mushroom soup
Fish
Risotto
Coffee
2013-09-01 1100 瀏覽
系今年情人節,我地去左大坑試一間叫La Brezza Cafe店內環境好舒適,好有歐陸風味XD店外亦設有兩張檯,見到都幾多食客黎食前菜有開胃沙律生菜同M菜十分爽口,再加上酸酸的醋亦令我地好開胃~~~除了沙律,也可選主菜我選了個大蝦意粉大蝦食落口感好彈牙,意粉都系一樣配埋D汁醬,好食~~~~之後仲有一個生果班戟都OK,D生果多少少就好La XD   仲有一杯熱朱古力,D牛奶好滑, 朱古力味道恰當.值得推介去試試! 
前菜有開胃沙律
生菜同M菜十分爽口,再加上酸酸的醋亦令我地好開胃~~~
除了沙律,也可選主菜我選了個大蝦意粉
大蝦食落口感好彈牙,意粉都系一樣配埋D汁醬,好食~~~~
之後仲有一個生果班戟
都OK,D生果多少少就好La XD

仲有一杯熱朱古力,
D牛奶好滑, 朱古力味道恰當.值得推介去試試! 
2013-02-07 844 瀏覽
行完銅鑼灣....來來去去都係連鎖牌子餐廳, 再唔係就要等位..周圍都係人.....見唔太肚餓就行左過大坑...徘徊左幾條街後, 最後都揀左呢間 La Brezza, 我好鐘意d小cafe, 有店主自己嘅風格, 自己油嘅綠色餐桌, 夠"和諧"呀~! 叫左個lunch set, salad + calm pasta + mocha, 整體上成個presentation 都好好..Salad:沙律菜好新鮮~ 連蕃茄仔都好鮮甜, 仲有我最愛嘅三色椒~ 忍唔住砌左個攣毛公仔出黎..Calm Pasta:呢個真係不得不讚~!! 意粉軟硬度適中, 我就係鐘意食有少少"un"嘅意粉...佢個白酒底都整得好好.....差d當湯飲埋添呀!! 我估係雞湯加酒煮.....仲有d蜆~~ 有隻大到湯匙咁大....仲要食極都有~數過有成11隻!! 仲要隻隻真係肥美無沙~ 係出面其他店食過, 好多時蜆意粉嘅蜆細隻得黎又少, 少得黎又有沙, 有沙得黎意粉有殼碎.....但佢呢個真係一粒碎都無~!! 超like~!最後嘅Mocha~ 外貌靚~ 好rich嘅chocolate~ 正~~ ^^Service: 我坐室外門

Salad:
Calm Pasta:

Service: 我坐室外門對住嘅室內位, 因為出有煙飛入黎, 我無出聲但個server好細心咁幫我掩埋左少少道門 ! 好有禮貌, 上菜嘅速度適中~!

呢個質素 $113 埋單~ 抵~~ 食得滿足最緊要 ^^ 尋日食完今日就掛住喇~

我好少會比滿分, 但最近真係好少見到無綸環境, 食物, 都係用心去挑選, 去煮........細心嘅服務態度... 不得不比個like~!!
2013-02-06
同好友睇完戲,就去左大坑tea一tea。見呢間舖門面四正,環境幾靚、又有feel,就入去叫左兩set下午茶share嚟食。是日homemade-cake原來係柚子芝士慕士蛋糕,上枱時,個賣相超靚,足見廚師的心思。不過,一吃,吓﹗冇味,完全好似食咁鬆弛馳的泡沬。件餅完全無柚子味或芝士味,餅底太濕全無口感可言,小妹懷疑係件餅擺放太耐所致﹗一客三件的芝士蘑菇焗多士叫叫即做,新鮮熱辣惹味脆口清新抵食,比佢十個讚﹗多士焗得香脆可口,上層鋪滿焗到香噴噴的香濃芝士和鮮嫩蘑菇,再灑上香草碎,配合鮮甜爽口的沙律菜,簡直係絕配,又可減油膩感。餐飲分別叫左桃茶(Twinings茶包)同茉莉花茶(陸羽茶包)。好友「用心」研究茶包牌子後,望著我偷笑了一下。唉,係這類cafe,餐茶我哋都唔預店家會用靚嘢,但所謂「寧比人知,莫比人見嘛﹗」
2012-12-04