2019-07-09 1002 瀏覽
九龍灣「德福廣場」一期一樓,原本屬於日本菜餐廳「抹茶館」的舖位,在「抹茶館」正宗關門結業之後,舖位丟空了一段時間之後,終於換成了另一間同樣是走日本菜路線的食店,名稱叫做「L.D.K by Ufufu Cafe」。最初我剛剛加入「開飯喇」展開撰寫食評生涯的時候,已經對「Ufufu Cafe」這間日本菜食店略有所聞,知道「Ufufu」以甜品芭菲杯跟梳乎厘班㦸聞名,只可惜當時我還是忘記了「Ufufu Cafe」,最後連芭菲杯也錯過了。後來「Ufufu Cafe」最後還是結業關門,不幸中之大幸的是後來「Ufufu Cafe」選擇了以另一個全新面目重開,變成我在德福廣場一期一樓遇到的「L.D.K by Ufufu Cafe」,還有丼飯拉麵烏冬食品提供。名稱變長的「L.D.K by Ufufu Cafe」,除了仍有很多不同款式的日系甜品,就連以前「Ufufu Cafe」招牌甜品之一的「梳乎厘班㦸」,也終於在「L.D.K by Ufufu Cafe」餐牌裡面重生。雖然「L.D.K by Ufufu Cafe」的其中一款招牌甜品「梳乎厘班㦸」已經「復活重生」,但是凡事都總需要付出代價,「L.D.K b

雖然「L.D.K by Ufufu Cafe」的其中一款招牌甜品「梳乎厘班㦸」已經「復活重生」,但是凡事都總需要付出代價,「L.D.K by Ufufu Cafe 」付出的代價就是「L.D.K by Ufufu Cafe」價錢十分昂貴。

當時「L.D.K by Ufufu Cafe」餐牌裡面唯一看到的「梳乎厘班㦸」甜品,就只是「靜岡蜜瓜招牌班㦸」。而且「L.D.K by Ufufu Cafe 」「靜岡蜜瓜招牌班㦸」價錢一點也不便宜,要賣港幣一百六十八元正。

所以我在以前,經常途經「德福廣場」一期的商場期間,每次看見「L.D.K Ufufu Cafe」裡面售賣不同口味「招牌班㦸」的時候,就會被「招牌班㦸」昂貴的售價所嚇跑。

但是今次我適逢剛剛在牛頭角食完下午茶,徒步回到九龍灣「德福廣場」,就被一期商場裡面的「L.D.K by Ufufu Cafe」的「招牌班㦸」所吸引住,勾起我想試勻不同日本甜品食店製作的「梳乎厘班㦸」。

結果我最後還是按捺不住自己,忍不住直接進入「L.D K by Ufufu Cafe」,立刻點了餐廳裡面唯一口味的「梳乎厘班㦸」甜品「靜岡蜜瓜招牌蜜瓜」。

至於「L.D.K by Ufufu Cafe」餐牌裡面其他的食品,包括一般的正餐食品,跟「Ufufu Cafe」剛剛開始時,已經熱門大賣的雪糕芭菲甜品,亦都充斥於「L.D.K by Ufufu Cafe」的餐牌裡面。

「L.D.K by Ufufu Cafe」正餐餐牌裡面的食品選擇眾多,包括日本傳統的食品,包括拉麵、烏冬、丼飯還有鍋物定食套餐,結果「L.D.K by Ufufu Cafe」熟食餐牌內容一度令我陷入選擇困難。

後來我回想起之前,我在牛頭角裡面剛剛食了一個,不是很像牛肉漢堡扒的漢堡扒蛋包飯,所以我立刻把「L.D.K by Ufufu Cafe」的熟食餐牌裡面,縮窄了我的選擇範圍,集中選擇「牛肉」類食品。

我本來有考慮過「L.D.K by Ufufu Cafe」裡面的「牛肉壽喜燒」,可惜我之前已經鎖定了梳乎厘班㦸甜品「靜岡蜜瓜招牌班㦸」,跟著又選擇了甜味飲品「草莓奇異果梳打」,所以剩下預算已經不多。

結果我發現到「L.D.K by Ufufu Cafe」餐牌裡面,原來還有一道牛肉份量頗多的丼飯食品,名稱叫做「汁燒牛肉丼」。即使「汁燒牛肉丼」價錢也需要港幣七十八元,但是牛肉份量已經彌補了昂貴價錢的不足之選。

結果我在「L.D.K by Ufufu Cafe」裡面,選擇了一款汁燒牛肉丼飯,加一杯甜味草莓加奇異果梳打飲品,最後加上「叫起」的靜岡蜜瓜招牌班㦸,最後總價錢連同加一,已經變成了港幣三百二十三元。

不過當時的我,已經沒有把整張賬單,合共港幣三百二十三元的價錢放在心上,一來我對「L.D.K by Ufufu Cafe」的「靜岡蜜瓜招牌班㦸」甜品,一直都有強烈的好奇。

二來,我也對「L.D.K by Ufufu Cafe」的草莓甜味梳打飲品,跟汁燒牛肉丼裡面的醬汁味道有強烈好奇心,所以我在點完餐過後,一直都在等候侍應端着食品出來。

結果「L.D.K by Ufufu Cafe」侍應首先從廚房端出來,送到我餐檯檯面面前的食品,或者飲品都出乎我的意料,因為「L.D.K by Ufufu Cafe」最後竟然產生了「雙冠軍」,汁燒牛肉丼跟草莓奇異果梳打同時送到我的面前。
汁燒牛肉丼

「L.D.K by Ufufu Cafe 」的「草莓奇異果梳打」飲品,雖然算是有奇異果果肉在裡面,但是飲品最後的主要味道,還是被草莓裡面的甜味所支配著,奇異果的酸味就成了「草莓奇異果梳打」味道裡面的調劑。

由於「L.D.K by Ufufu Cafe」廚房製作的「草莓奇異果梳打」飲品,所使用的玻璃杯屬於偏向肥身,空間頗為寛闊的餐杯,所以飲品裡面的草莓甜味除了很濃之外,飲品的色澤也變得十分鮮艷。

至於「L.D.K by Ufufu Cafe」裡面的丼飯食品「汁燒牛肉丼」,「汁燒牛肉丼」裡面的牛肉被切得頗為薄身,丼飯裡面的汁味道也都很甜,甜味醬汁令到牛肉的最後味道,也變得很甜。
野莓奇異果梳打

反而作為「L.D.K by Ufufu Cafe」裡面飲品的配料,奇異果的酸味濃度明顯有點過火,強烈的奇異果酸味使「草莓奇異果梳打」整體味道,變得甜中帶着一股刺激的酸味。

至於「汁燒牛肉丼」,「汁燒牛肉丼」雖然沒有明顯加入蓋上的醬汁,但是牛肉裡面已經擁有了濃郁的甜味醬油。甜味醬油在「汁燒牛肉丼」整體味道裡面,成為了不可或缺,很重要的角色。

說完「L.D.K by Ufufu Cafe」裡面的丼飯食品,以及梳打飲品之後,我終於都可以食到「L.D.K by Ufufu Cafe」裡面的限定甜品「靜岡蜜瓜招牌班㦸」。

雖然「L.D.K by Ufufu Cafe」「靜岡蜜瓜招牌班㦸」,實際上僅僅只有兩塊梳乎厘班㦸,加上一小瓶糖漿而已,但是在梳乎厘班㦸的旁邊,還有甜味的靜岡蜜瓜伴碟。
靜岡蜜瓜招牌班㦸

另一方面,只有僅僅兩塊份量的「L.D.K by Ufufu Cafe」甜品「靜岡蜜瓜招牌班㦸」,梳乎厘班㦸的實際體積其實非常之大,比正常的梳乎厘班㦸稍為大了一點點。

而且淋上份量杯水車薪的糖漿之後,「靜岡蜜瓜招牌班㦸」的實際味道變甜的速度,比我預計之中來得更強大。原來「L.D.K by Ufufu Cafe」的梳乎厘班㦸,班㦸味道不加糖漿也有屬於自己的甜味。

加上還有甜味奶油忌廉,還有一球甜味蜜瓜雪糕輔助,所以「L.D.K by Ufufu Cafe」的梳乎厘班㦸甜品,「靜岡蜜瓜招牌班㦸」就算不加糖漿,原來也能吃到班㦸的甜味。

至於「靜岡蜜瓜招牌班㦸」的另一個重要部位,靜岡蜜瓜的味道也都已經成熟,每試食一口靜岡蜜瓜,都能食到靜岡蜜瓜的成熟甜味感覺。

唯一需要挑剔「L.D.K by Ufufu Cafe」「靜岡蜜瓜招牌班㦸」,就是裡面的梳乎厘班㦸,梳乎厘班㦸造得太過軟熟,我用餐具嘗試直接切開,梳乎厘班㦸也幾乎被切散和崩潰。

所以我享用「靜岡蜜瓜招牌班㦸」去到後段,已經索性直接用餐具,扯開其中一部分的「梳乎厘班㦸」,然後加上甜味的奶油忌廉,就可以開始享用感覺梳乎厘班㦸裡面的濃厚甜味。

不過,我始終還是比較喜歡,有濕潤醬汁的「梳乎厘班㦸」多一點,只靠糖漿和奶油忌廉的「L.D.K Ufufu Cafe」「靜岡蜜瓜招牌班㦸」,明顯稍遜一籌。

我終於食了第一份「L.D.K Ufufu Cafe」的「靜岡蜜瓜招牌班㦸」,然而「靜岡蜜瓜招牌班㦸」價錢實在太昂貴,只有兩塊梳乎厘班㦸加雪糕加蜜瓜,性價比始終還是不及其他食店的「梳乎厘班㦸」。
2019-06-25
汁燒牛肉丼
野莓奇異果梳打
靜岡蜜瓜招牌班㦸
2019-10-01 370 瀏覽
今日好朋友👭約我食tea,比旅行手信我,原本係約去九龍塘食,點知係網上睇到商場有公眾活動進行,所以即刻轉地點,咁就去左九龍灣,行行下,我就揀左呢間餐廳食普通牛肉碎整成一舊既漢堡扒,都唔似和牛,不過咁嘅價錢,其實都心中有數冇乜肉汁,亦好油膩,白色容器裝住甜嘅醬汁,我吾太鍾意個醬汁,同漢堡扒完全唔夾呢個餐係我朋友食,我只了左幾啖食已經吾記得個味道,朋友講左幾句:唔好食唔新鮮,唔會再食,你講到有咁差得咁差就得嫁啦我打食評不嬲都係打真實評價,所以吾加以評論啦😂未食過咁樣嘅蕨餅,好硬,好似擺咗好耐栗子蓉口感比較creamy,下面有忌廉,朱古力,香蕉,超級甜但算係今餐比較好味既野食都幾失望,但價錢吾算平,我諗我吾會再黎
鹿兒島和牛漢堡扒

碎吞拿魚腩海膽飯

呢個餐係我朋友食,我只了左幾啖食
我打食評不嬲都係打真實評價,所以吾加以評論啦😂
抹茶蕨餅

未食過咁樣嘅蕨餅,好硬,好似擺咗好耐

比利時朱粟蓉芭菲

但算係今餐比較好味既野食

都幾失望,但價錢吾算平,我諗我吾會再黎
2019-09-29
2019-09-28 259 瀏覽
The hamburger meat with curry was yummy. The rice underneath the egg is actually curry fried rice. The egg was runny and smooth. The hamburger was meaty and juicy. I like the curry sauce very much as it tasted sweet but spicy at the same time. The hamburger on the sizzling plate was good as well. Again, the hamburger was meaty and juicy, the texture was tender. The sauce was sweet and matched so well. We were happy to add $28 for a salad and parfait. The banana chocolate parfait was a great dess

We were happy to add $28 for a salad and parfait. The banana chocolate parfait was a great dessert to finish the meal.

2019-09-26
2019-09-27 216 瀏覽
德福廣場有好多食肆,星期日下午茶時間,行過見到呢間幾多人吃,望吓佢門口本menu, 見佢又有正餐,甜品又多,見有好多抹茶食品,我又係抹茶控,所以入去幫襯下,呢間真係有好多綠茶甜品、芭菲,啱哂喜愛食綠茶嘅人🤣🤣🤣。👍🏼和風宇治抹茶 $78-軟雪糕+ 抹茶雪糕+紅荳,無得輸.😗福岡八女抹茶紅豆拿鐡$48。呢個麻麻地,可以skip 左去..抹茶芒果忌廉芝士蛋糕$48。呢個唔錯,芝士同埋抹茶比例啱啱好。

👍🏼和風宇治抹茶 $78
-軟雪糕+ 抹茶雪糕+紅荳,無得輸

😗福岡八女抹茶紅豆拿鐡$48
。呢個麻麻地,可以skip 左去

.抹茶芒果忌廉芝士蛋糕$48
。呢個唔錯,芝士同埋抹茶比例啱啱好

2019-09-22
2019-09-15 258 瀏覽
...利申:中伏系列 我細路仔唔識欣賞 ..HKD$88 - 豆腐沙律炸雞漢堡..個BURGER大舊還大舊,本來睇見都滿心歡喜....諗住埋到黎咁香,應該好好食啦~.點知入面塊炸雞超咸...佢炸就炸得好脆...不過件雞炸到超乾,連埋個包食,變左又咸又乾...連埋個豆腐醬汁...我真係唔識欣賞.......唯一我覺得好食就係伴菜既沙律同果幾舊炸薯...果幾舊炸薯就炸得好食啦....下次都係黎食甜品算🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️.
利申:
中伏系列
我細路仔唔識欣賞
HKD$88 - 豆腐沙律炸雞漢堡
個BURGER大舊還大舊,
本來睇見都滿心歡喜....
諗住埋到黎咁香,應該好好食啦~
點知入面塊炸雞超咸...佢炸就炸得好脆...
不過件雞炸到超乾,連埋個包食,變左又咸又乾...
連埋個豆腐醬汁...我真係唔識欣賞......
唯一我覺得好食就係伴菜既沙律同果幾舊炸薯...
果幾舊炸薯就炸得好食啦...
下次都係黎食甜品算🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
2019-08-31 321 瀏覽
甜品係女生嘅第2個胃,今日行街黎到九龍灣就試試這間店的芭菲😍店內不是以甜品做主打,因為都有其他主食😋之前試過佢地嘅和牛漢堡都好好食😆今次就試埋佢地嘅甜品🤤我地點了2個芭菲,第一個係芒果菠蘿芭菲,第2個係雪糕糯米糍朱古力芭菲😋兩個芭菲賣相好吸睛😍先講芒果菠蘿芭菲,芒果同菠蘿都好甜配上cream 好滑,中間有脆米配上雪糕,口感一流,低層係芒果果凍😌雪糕糯米糍朱古力芭菲,係朱古力糯米糍配上軟心朱古力,加上牛奶雪糕不會太甜。朱古力控必點❤️

2019-08-27 357 瀏覽
Happy Friday相約兩位舊同事,見到L.D.K.環境、價錢都不錯,很適合小資女們聚餐喔!最重要當然要講食物啦,我們仨人食量都幾大,所以叫咗三個主菜+一個雞翼做小食!我就叫咗個壽喜燒,味道、份量都不錯!唔太特別,但水準之上,可以再食!另外,再叫咗個咖哩炸豬排,我真心唔推薦,肉質太瘦,毫無脂肪,非炸物選材!完全覺得辜負呢塊瘦豬而咖哩汁方面,其實咖哩好難唔好食,所以no comment。另外,仲叫咗明太子烏冬,味道不錯,烏冬都好食,但未能稱為驚艷。反之,我地就好鍾意個雞翼,香脆好味,脆之餘肉質鮮嫩,食落仲有雞肉本身的肉汁,值得一試喔!最後,我地都加錢要咗個芭菲,有三個味道俾你選擇,我地當然要一人一個味啦!ermmmmmmm...(細細聲)唔加真係無所謂㗎!人生都會好圓滿㗎!朱古力味最好食,其餘嘅水果都唔錯,但啲醬就好一般啦。我寧願俾多少少錢,正經食個甜品,我見隔離個枱嘅甜品好正咁,下次再試!

壽喜燒

咖哩豬排飯

明太子烏冬

雞翼

(細細聲)唔加真係無所謂㗎!人生都會好圓滿㗎!
朱古力味最好食,其餘嘅水果都唔錯,但啲醬就好一般啦。

壽喜燒
雞翼
  • 牛肉壽喜燒烏冬
2019-08-24 204 瀏覽
又到左日本水果盛產嘅季節🍑🍇🍈,上星期試左空運到港嘅大糖嶺🍑🍑, 意猶未盡🤤🤤見 ufufu cafe 推出山梨縣期間限定白桃甜品, 立即試左其中一款法司吐司🍞粉色少女系嘅白桃,賣相真係靚到冇野好講呀😜 絕對滿足一棵少女心❤️吐司外脆內軟,甜品採用日本麵粉, 忌廉同雲尼拿, 味道當然讚好啦!由於日本白桃係7-9月當造, 作為一個日本美食鐵粉, 當然要支持支持!白桃甜品🍧期間限定,大家要試就要快啦😋
白桃甜品🍧期間限定,大家要試就要快啦😋
山梨縣白桃法式吐司
山梨縣白桃法式吐司
2019-08-13 207 瀏覽
精選西日下午茶(平日14:30-17:30供應)牛油果·自家製煙三文魚熱香餅🥞 💲48千層蛋糕🍰 💲48九州風炸雞翼🐓 💲48✅ 熱香餅咬落去鬆軟有口感 同配料幾夾🤤 唔係一般扁平款🙅🏻‍♀️✅ 千層蛋糕面層有薄薄既焦糖🔖 忌廉份量慷慨😂👅Taste:3.25/5💰CP值:3.25/5🙋🏻‍♀️Service:3/5👁‍🗨Stylishness:3.25/5
精選西日下午茶(平日14:30-17:30供應)

牛油果·自家製煙三文魚熱香餅🥞 💲48

🙋🏻‍♀️Service:3/5
👁‍🗨Stylishness:3.25/5
2019-08-09
2019-08-05 552 瀏覽
對呢間餐廳第一個印象就係我第一次見到嘅時候睇錯咗佢個名叫卜口大 原來系L.D.K😂😂😂😂俾朋友笑左勁耐今次終於有得試啦 🍴叫咗一個和牛壽喜燒烏冬🍜因為BB喺度所以就叫佢哋整熟咗先攞嚟唔要個爐 老公叫咗個牛肉don🥩🍚同埋九州風炸雞翼 🍗最後叫多兩個甜品芒果芭菲🥭🍦同法式吐司配雪糕🍯🥞性價比超級高呀!質素同服務都令我好滿意❤️❤️😋😋😋見我哋有BB馬上就安排bb櫈同小朋友餐具👶🏻🐷見到隔離枱小朋友叫兒童餐仲有玩具可以自己揀等囡囡大個啲都要比佢食兒童餐 牛肉飯好好味呀汁嘅飯量啱啱好 牛肉仲要食極都有😂😂甜品仲要係好好味嘅日式西洋甜品🍮絕對有下一次ah!

今次終於有得試啦 🍴叫咗一個和牛壽喜燒烏冬🍜

同埋九州風炸雞翼 🍗
最後叫多兩個甜品芒果芭菲🥭🍦
同法式吐司配雪糕🍯🥞
性價比超級高呀!質素同服務都令我好滿意❤️❤️😋😋😋
見我哋有BB馬上就安排bb櫈同小朋友餐具👶🏻🐷
見到隔離枱小朋友叫兒童餐仲有玩具可以自己揀
甜品仲要係好好味嘅日式西洋甜品🍮絕對有下一次ah!
2019-08-04 325 瀏覽
今日小弟同同事兩個人去左L.D.K.食晏。佢地出左夏日限定既和式漢堡,價錢都唔太貴。 小弟同同事弟別點左彩り三色丼同埋經典A4和牛漢堡。彩り三色丼分別有帆立貝三文魚子飯,碎吞拿魚腩飯同埋澆汁牛肉飯。帆立貝三文魚子飯既帆立貝同三文魚子比較少,如果多返d會開心d。帆立貝同三文魚子都新鮮。碎吞拿魚腩飯既吞拿魚蓉份量適中,可以做到啖啖飯都有吞拿魚肉。吞拿魚蓉都好鮮味。澆汁牛肉飯既味道唔錯,可惜牛肉稍微過熟,有點老柴。經典A4和牛漢堡,隨碟附上雜菜沙律同薯角。個漢堡既A4和牛好香肉味勁juice,塊漢堡排都好大塊好厚身。漢堡仲有菜同番茄。真係好經典既漢堡包。

彩り三色丼

經典A4和牛漢堡
2019-08-03
彩り三色丼
經典A4和牛漢堡
2019-08-02 266 瀏覽
朋友食過呢間好食~所以敍舊時候選擇這間餐廳~果然不錯樣樣都好好味,用餐時間只有90分鐘~但食物質素真的不錯6點去到冇咩人,但每張台面已經有曬水,感覺有點不衛生,唯有體諒佢地忙,只見所有裝好水既杯係佢地職員放餐具地方,感覺真是有點差。沙律同酥皮栗米湯都係跟餐加錢叫的,沙律十分開胃好味~酥皮栗米湯真是不馬虎,面是十分脆,湯也好喝叫左牛肉壽喜燒烏冬,十分正呀好好味,牛肉又吸曬湯汁鐵板和牛漢堡牛加鵝肝,也十分滿意,鵝肝上配上酸酸蘋果十分配;就算鐵板上,牛也不會老。最後甜品作完美的一餐,叫左抹茶紅豆西多,因為兩人食得太飽了,所都冇法食曬🤣但多士是外脆內軟,十分推
朋友食過呢間好食~所以敍舊時候選擇這間餐廳~果然不錯
樣樣都好好味,用餐時間只有90分鐘~但食物質素真的不錯

沙律同酥皮栗米湯都係跟餐加錢叫的,沙律十分開胃好味~

酥皮栗米湯真是不馬虎,面是十分脆,湯也好喝

叫左牛肉壽喜燒烏冬,十分正呀
好好味,牛肉又吸曬湯汁

2019-07-21 357 瀏覽
#九龍灣#甜品「L.D.K by Ufufu Cafe」雖然出名吃芭菲但都要吃下正餐既食野前 基本要排下隊 晚餐時間比較多人 而且侍應都唔會太理睬只好自己睇下有咩食1) 汁燒牛肉丼 $78原以為係肥牛個款,上菜先知 係薄切牛 賣相勁靚勁吸引雖然牛肉無明顯醬汁,但係牛肉裡面已經係濃郁既甜味醬油甜味醬油係肉丼成為不可或缺既角色。2)鹿兒島和牛漢堡扒佐咖哩飯$148個和牛漢堡扒 一切開 陣陣牛肉味散發出黎 雖然肉質硬咗少少 但配上咖哩 滑蛋 反而中和返但是 飯太少啦 個漢堡扒未食完 飯已經食晒
3)抹茶蕨餅 $48和風口味 純粹想食下 咬下煙煙蟲韌韌 唔難食既 係無咩特別4)UFUFU法式吐司 $68哩間餐廳 只要係食甜品既 一場後到唔食甜品好浪費哩個吐司 外脆內軟 加上雪糕伴碟可以帶好多食法- 雪糕 + 吐司- 淨食吐司- 吐司沾奶油- 吐司沾糖醬- 各式各樣既組合可以試只要你個胃有位置既話PS 雖然量唔多 但以上既菜 2人食就好飽啦!記得唔好做大嘥鬼埋單:$376.2-#味道6/ 10#賣相8/ 10#環境6/ 10 L.D.K. by Ufufu Café地址:九龍灣偉業街33號德福廣

#九龍灣
#甜品

「L.D.K by Ufufu Cafe」雖然出名吃芭菲
但都要吃下正餐既
食野前 基本要排下隊
晚餐時間比較多人 而且侍應都唔會太理睬
只好自己睇下有咩食

1) 汁燒牛肉丼 $78

原以為係肥牛個款,上菜先知 係薄切牛 賣相勁靚勁吸引
雖然牛肉無明顯醬汁,但係牛肉裡面已經係濃郁既甜味醬油
甜味醬油係肉丼成為不可或缺既角色。

2)鹿兒島和牛漢堡扒佐咖哩飯$148

- 吐司沾奶油
- 吐司沾糖醬
- 各式各樣既組合可以試
只要你個胃有位置既話

PS 雖然量唔多 但以上既菜 2人食就好飽啦!
記得唔好做大嘥鬼

埋單:$376.2
#味道6/ 10
#賣相8/ 10
#環境6/ 10

L.D.K. by Ufufu Café
地址:九龍灣偉業街33號德福廣場1期1樓F23號

#dinner #yummy #foodie #iphone #delicious #hkfood #hkfoodie #foodpics #foodporn #foodphoto #foodagram #hkfood #相機食先
#2019
2019-07-09 429 瀏覽
今晚同黃兔早左到德福,於是決定試下這間餐廳,因為平時經過都見到有好多人排隊等位,剛好我地18:30到不用等位便可入座,還有卡位坐呢當然卡位比較闊落坐得舒適!餐廳設有90分鐘用餐時限,建議人齊先好入座。另有加一收費!我地點了:經典和牛漢堡$98 - 賣相不錯漢堡厚身,—切開聞到香噴噴面包鬆軟,有大片蕃茄,酸瓜同生菜。有豐富口感,味道不錯另有沙律伴碟,中和油膩感。可惜薯條係凍嘅,失望三色丼$128 - 其實係三個迷你飯,有迷你汁燒牛肉丼 - 熱辣辣香噴噴,燒汁同牛肉好夾,好惹味牛肉份量多,飯煙靱軟熟,迷你碎吞拿鱼腩丼 - 吞拿魚蓉香滑唔腥,碗邊有葱花,攪拌魚蓉增加香味,拌飯-流魚子帶子丼 - 魚子無卜卜脆,好明顯不太新鮮帶子一開二,拌了好食的沙律汁,味道清新好食!三個丼都有不同味道,-次過滿足哂貪新鮮的我另外我地每人加左$28,包一個沙律或湯,一個迷你芭菲。沙律新鮮,但略嫌沙律汁酸了點!忌廉粟米湯味道-般,有點似即沖湯。迷你芒果芭菲賣相吸引上層有香甜芒果肉同芒果雪糕,中層有脆米粒,下層係芒果果凍,層次豐富,甜度同份量剛好迷你朱古力芭菲賣相同樣吸引上層有香蕉同朱古力雪糕,中層有脆米粒,下層又
當然卡位比較闊落坐得舒適!

餐廳設有90分鐘用餐時限,建議人齊先好入座。另有加一收費!

我地點了:
經典和牛漢堡$98 - 賣相不錯
漢堡厚身,—切開聞到香噴噴
面包鬆軟,有大片蕃茄,酸瓜同生菜。有豐富口感,味道不錯
另有沙律伴碟,中和油膩感。可惜薯條係凍嘅,失望

三色丼$128 - 其實係三個迷你飯,有
迷你汁燒牛肉丼 - 熱辣辣香噴噴,燒汁同牛肉好夾,好惹味
牛肉份量多,飯煙靱軟熟,

魚子帶子丼 - 魚子無卜卜脆,好明顯不太新鮮
帶子一開二,拌了好食的沙律汁,味道清新好食!
三個丼都有不同味道,-次過滿足哂貪新鮮的我

另外我地每人加左$28,包一個沙律或湯,一個迷你芭菲。
沙律新鮮,但略嫌沙律汁酸了點!
忌廉粟米湯味道-般,有點似即沖湯。

迷你芒果芭菲賣相吸引

迷你朱古力芭菲賣相同樣吸引
上層有香蕉同朱古力雪糕,中層有脆米粒,下層又係有香蕉
口感豐富,份量剛好。可以滿足食甜品心癮,又不用食到個肚腩凸哂出來
2019-07-05
2019-07-05 277 瀏覽
📍 L.D.K. by Ufufu Café Tiramisu @ $48難得weekend唔洗跳舞就約下frd去食下tea先,去左呢間來自九州的日式cafe黎食下甜品。3點黎到,完全唔洗等位。因為lunch食左少少野,同埋覺得甜品menu吸引d,所以嗌左tiramisu。小妹完全係tiramisu控黎。-佢既timamisu有4層,chocolate powder, Mascarpone chesse, cake, 同埋咖啡cream。靚就幾靚既。味道同appearance就有出入啦,係好日式嘅芝士蛋糕,咖啡味同rum酒味欠奉,都可以算軟滑既,算係我食過較為普通既tiramisu。都係ciao chow既tiramisu先會令我念念不忘。-法式吐司外脆內軟,同一般既甜品店常見既方形扁身既包唔同,呢個外表更似麵包店賣既原個厚身果種,都幾大份。吐司整得外脆內嫩,而裡面唔係淨普通白面包,而沾有香香的蛋醬,配上糖漿除左添左幾分甜,更易入口。有一球綠茶雪糕,都幾濃味,另外仲有紅豆球,份量都唔少。抹茶醬帶有應有既苦澀,但加埋糖漿就會偏甜。-地址:九龍灣偉業街33號德福廣場1期1樓F23號-推介指

地址:九龍灣偉業街33號德福廣場1期1樓F23號
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(5個👍🏻為滿分)