2025-08-25
每年夏天都會爭取機會去沙灘曬太陽同游水。星期日見打風唔成又好好太陽就去左香港一個出名既景點 - 黃金海岸。沙灘好大由幾個唔同名既沙灘連住,最方便既一定係黃金泳灘因為跟商場。但原來搵野食唔只係商場,直接沙灘已經望到間高級法國餐廳 - L’atlantis。之前都食過下午茶,游完水行兩步食少少野可以繼續望住個海真係好舒服。今次想試下另一種感覺所以揀左食dinner。同男朋友兩個人去,侍應安排左望到海既sofa位,雖然夜晚黑蚊蚊但都叫望到有海既🤣侍應有介紹生蠔個d,然後就自己望下餐牌,兩個人就直接簡單揀左個二人餐,因為見有齊生蠔海鮮,亦有肉類為主既主菜….仲有龍蝦湯同紅白酒揀。即其實想食既野都齊😆侍應建議由淡味d既扇貝開始食,然後龍蝦仔再到生蠔。海鮮唔掂醬係比較淡味,但龍蝦肉都好爽口,生蠔都好鮮甜。之後食既好似係訂枱同消費滿$600送既鮑魚仔。黑松露汁好多,係食汁為主,送既算係咁。再之後係ham伴哈密瓜,塊ham唔咸唔重口味,油脂分布平均,配合哈密瓜好清爽。都算係開胃菜。湯方面,有幾款揀,但好似都係龍蝦湯最吸引🤣湯黎到見到有拉花覺得餐廳都有心思。湯就滑既味都濃既。飲完湯後,主菜終於都要到啦。
今次想試下另一種感覺所以揀左食dinner。
海鮮頭盤
湯黎到見到有拉花覺得餐廳都有心思。湯就滑既味都濃既。
飲完湯後,主菜終於都要到啦。我地分別叫左一份羊架7成熟,一份和牛肉眼排3成熟。兩個熟既程度都控制得好好,肉質軟淋冇根好易切同咬。肉類烹調得比較淡味,我見每台都有調味料即黑胡椒之類可能想比顧客自己調味。咁岩我食開淡味野所以接受到,鐘意濃味既可能事先同侍應講聲較好。
羊架同肉眼排各有三塊,就算男人食量都應該夠滿足😚 雖然冇澱粉落肚,但食埋主食都已經飽同滿足。畢竟有齊海鮮同肉類。
最後仲有甜品同餐茶,叫奶茶時可以揀港式奶茶或earl grey,earl grey 用左個幾大既茶壺上,可以慢慢飲。
最後想讚下d侍應,食一兩款菜後都會問下顧客覺得o唔ok,唔係上完菜就冇交流,什至見侍應都有同顧問傾計,可能唔少客住附近同成日落黎飲酒🤣。
間餐廳當日都有7/8成滿座,但大家都好乖好安靜咁傾計,如果想嘆下紅白酒同朋友傾下計我覺得都係一個唔錯既選擇。