2020-03-28 1477 瀏覽
自從在網絡的視頻網站應用程式裡面,看過有關「小刺蝟」的短片之後,我發現自己愛上了「小刺蝟」這種很可愛的寵物,吸引我注意的程度絕對不遜色於「金毛尋回犬」。可惜我小到大,都長期居住在「房協」的公屋跟居屋單位裡面,被迫長期遵守「不能夠飼養寵物」這個非常嚴格的規定,最後就只能夠站着遠遠觀看着大大小小的寵物,無法參與其中。所以我後來知道在「九龍灣」的商場「得寶商場」地下,有一間以「小刺蝟」作為賣點的主題餐廳,餐廳的名稱叫做「Kumi Cafe」,我已經不管看不看「小刺蝟」的問題,第一時間在下午前往「得寶商場」。不過,我發現原來九龍灣「得寶商場」的刺蝟主題餐廳「Kumi Cafe」裡面,「小刺蝟」也不是長期拋頭露面,給途人和食客慢慢觀賞,反而需要另外報名參加裡面的學習班,才能真正接觸到「小刺蝟」。所以我到最後只是光顧了「Kumi Cafe」,付款購買「Kumi Cafe」裡面,咖喱牛肉跟白飯分開各自另上的「馬來咖喱一口牛配白飯」晚餐,而沒有想過報名參加「Kumi Cafe」裡面的學習體驗班。「Kumi Cafe」在店舖門口的告示板裡面,張貼一些有關參加「小刺蝟」學習體驗班的少許「溫馨提示」,例如全

「Kumi Cafe」在店舖門口的告示板裡面,張貼一些有關參加「小刺蝟」學習體驗班的少許「溫馨提示」,例如全程不能夠太過嘈吵,要溫柔地抱起「小刺蝟」,不能夠碰「小刺蝟」敏感部位等等。

或許我需要要等到下一次,再次來到九龍灣「德寶商場」的時候,才能真正交費用報名參與「Kumi Cafe」裡面的「小刺蝟」體驗學習班。

說回「Kumi Cafe」裡面的食品跟飲品,我除了付款購買「馬來一口牛肉配咖喱飯」作為套餐主食品之外,還選擇了「Kumi Cafe」手調飲品「蜜桃冰茶」。由於「蜜桃冰茶」只需港幣二十八元,所以套餐裡面不需要再加錢了。

至於「Kumi Cafe」裡面,還有雪糕甜品提供,只要另外加港幣十元,就可以另外跟餐購買一個雪糕球了。我最後跟餐加港幣十元,購買了一個「曲奇雪糕」。

至於「Kumi Cafe」裡面的廚房製作食品飲品,還有出餐的速度,我個人覺得「Kumi Cafe」的廚房效率很靈活,很快就順利製作完成晚餐食品飲品,只剩下雪糕「叫起」另外送上而已。

「Kumi Cafe」裡面的廚房店員,最先製作完成和送到我檯面面前,始終還是手調「蜜桃冰茶」飲品。「Kumi Cafe」的飲品是台式手調飲品,還使用了街外飲品店製作飲品,以塑膠外賣膠杯裝起飲品的做法。

所以「Kumi Cafe」廚房製作出來的「蜜桃冰茶」飲品,是徹頭徹尾台式風格,完全沒有使用一般茶餐廳的塑膠或者玻璃餐杯,而改用了台式外賣飲品店使用的外賣塑膠膠杯製作而成。

「Kumi Cafe」廚房製作出來的「蜜桃冰茶」實際製成品,飲品表面有一層泡沫,看似是食店廚房手調製作,利用甜味蜜桃加上甜味糖漿,再跟紅茶互相相撞調劑,從而製作甜味「蜜桃冰茶」。

不過,我嘗試先試飲「Kumi Cafe」「蜜桃冰茶」飲品表面上的泡沫,發現原來「蜜桃冰茶」表面那層泡沫,其實還是沒有什麼味道可言,我懷疑「蜜桃冰茶」真正甜味沉積在飲品底層。

於是我拿着飲筒再攪拌「蜜桃冰茶」一下,攪拌之後的「蜜桃冰茶」味道,還是底層的紅茶相對有比較多,比較濃厚的蜜桃甜味。而且「Kumi Cafe」「蜜桃冰茶」的甜味,暫時不是我喝過最甜的台式手調蜜桃紅茶飲品。

不過,售價港幣二十八元一杯的「蜜桃冰茶」,在「Kumi Cafe」的套餐餐牌裡面,屬於不需要再另外加錢選購的「免費飲品」,而且「蜜桃冰茶」飲品實際份量很大,紅茶仍然佔飲品很大位置。

所以我覺得光顧「Kumi Cafe」裡面的套餐,不需要太過挑剔手調「蜜桃冰茶」飲品裡面的甜味,相對其他店的同類型飲品而言,「Kumi Cafe」「蜜桃冰茶」甜味是否最濃厚了。

「Kumi Cafe」侍應從廚房窗口位置,拿「蜜桃冰茶」飲品出來,送到我的檯面之後,很快再在「Kumi Cafe」廚房窗口面前,拿着主菜食品「馬來咖喱一口牛配白飯」出來,端着送到我的檯上。

「Kumi Cafe」的主菜食品「馬來咖喱一口牛配白飯」,分為一碟白飯連提子乾、切粒士多啤梨作為裝飾品,跟一小盤的連柄餐碗「馬來咖喱一口牛」分開各自上檯。

「Kumi Cafe」的「馬來咖喱一口牛配白飯」造型,無論是「馬來咖喱一口牛」,抑或是白飯都是十分漂亮,不過白飯只是一般白飯,沒有其他的味道,口感正常,「馬來咖喱一口牛」味道比白飯更能令我留下深刻印象。

「Kumi Cafe」的「馬來咖喱一口牛」實際製成品造型小巧玲瓏,盛載咖喱牛肉的有柄餐具很方便使用。至於「馬來咖喱一口牛」裡面的咖喱味道可能為了遷就一般家庭口味,所以咖喱汁味道偏向比較甜。

「馬來咖喱一口牛」咖喱汁即使加入辣椒,但是咖喱汁裡面的咖喱香料味道跟辣味,相對就不算很濃郁了。「馬來咖喱一口牛」裡面的咖喱汁質感偏向比較稀身,配白飯的效果反而只是一般而已。
蜜桃冰茶

反而直接享用「馬來咖喱一口牛」裡面的甜味咖喱汁跟一口牛牛肉,比「馬來咖喱一口牛」配白飯,更能完全感受「Kumi Cafe」咖喱汁裡面的甜味。

至於「Kumi Cafe」廚房裡面的店員,為「馬來咖喱一口牛配白飯」白飯部分而配備,和刻意製造的裝飾效果,我覺得只是流於裝飾效果,對白飯整體的味道實際幫助,其實不算很大。

至於「馬來咖喱一口牛」裡面的牛肉,我覺得「馬來咖喱一口牛」牛肉應該屬於切粒牛肋肉,又或者是切粒的牛腩肉,牛肉體積細小讓年紀小的食客咀嚼牛肉的過程,也能更加方便。

至於「馬來咖喱一口牛」切粒牛肉裡面的口感,或許是為了遷就食客實際需要,所以切粒牛肉的口感也算是煮到很腍,很容易就能夠咀嚼吞嚥下去。
馬來咖喱一口牛配白飯

由於「Kumi Cafe」「馬來咖喱一口牛」裡面有不少「一口牛」牛肉,但是咖喱汁的實際份量也沒有因為「一口牛」牛肉而變得太少,又或者質感變得太稠配不到白飯享用。

食完「Kumi Cafe」「馬來咖喱一口牛配白飯」,再飲完手調「蜜桃冰茶」飲品之後,我終於可以安排「Kumi Cafe」侍應,送上最後的甜品「曲奇雪糕」。

「Kumi Cafe」裡面的甜品雪糕,只是安排以一般細小即用即棄紙碗,盛載一球「曲奇」口味雪糕球,沒有加入任何甜味裝飾配料或者糖漿,就直接送交給我享用。

「Kumi Cafe」的「曲奇」雪糕,雪糕味道只是平日在坊間甜品店售賣的「曲奇」雪糕而已,「曲奇」雪糕裡面的曲奇口感仍然有鬆脆感覺。
曲奇雪糕

至於「曲奇雪糕」裡面的味道,感覺像甜味牛奶雪糕,加上甜味朱古力調劑,而出現牛奶朱古力濃厚甜味感覺,跟坊間品牌雪糕裡面的「曲奇」口味雪糕十分相似。

基本上我對「Kumi Cafe」裡面的食品味道感覺尚算滿意,價錢又不算非常昂貴,我發現在「Kumi Cafe」唯一未做,有點感到遺憾的事情,只是未親身報名參加學習體驗班,接觸「小刺蝟」而已。
2020-02-21
蜜桃冰茶
馬來咖喱一口牛配白飯
曲奇雪糕
3天前 3 瀏覽
👍🏼疫情期間的下午茶,去了得寶底層吃意粉。$68下午茶,包一碟卡邦尼意粉+蜜桃凍飲🥤,我並不覺得便宜,這是尖沙咀樓上cafe 午餐價田。但份量夠多,而且吃得出是誠意之作👍🏼味道很好,意粉🍝煮得剛剛好,而且是爽口的。有時間經過九龍灣都唔一定去淘大、德福搵食,近近地都可以去隔離既得寶。
👍🏼疫情期間的下午茶,去了得寶底層吃意粉。

卡邦尼意粉
卡邦尼意粉
2020-06-26 121 瀏覽
以刺蝟作招徠,就啱時間的話可以參加刺蝟學習坊~ 價錢唔係好貴,食物質素都OK~ 😉值得一試一口牛野菌芝士焗飯 $68⭐️⭐️⭐️+0.5⭐️新鮮熱辣! 一撩起拉起有長長芝士絲😋 好吸引🧀 配埋一口牛&野菌幾好味! 但Cafe始終份量唔算好多~ 男生食的話會唔夠飽喔值得一提:星期一至五幫襯的話,免費跟餐配$28飲品😍 疫情期間有超抵嘅優惠,套餐加$1可以追加一份沙律或加$10一份瑞士雞翼!抵!

一口牛野菌芝士焗飯 $68
⭐️⭐️⭐️+0.5⭐️

2020-05-17 385 瀏覽
應該係全港唯一一間刺蝟黃店cafe,但就唔見餐廳有貼文宣,check返原來係之前有罷過工。餐廳係open area黎,座位唔多裝修好靚,地方都好乾淨。之前有刺蝟工作坊,不過依排因為疫情關係就暫停左,但現場都有好多刺蝟產品比你買返屋企,仲好似做緊半價添🦔🦔海鮮番茄醬燴扁燴意粉(大蝦、魷魚、蜆肉)$68意粉正常size,大蝦、魷魚、蜆肉各有2隻,咁既價錢都算叫足料。味道唔錯幾好食,但食到最尾覺得有d油。依家有抗疫優惠,可以+$1加配沙律。個沙律個汁好開胃,份量都算多,$1黎講算好抵食🤤蟹肉忌廉芝士焗飯 $58同頭先個意粉好唔同,意粉好足料但個飯就無咩料,唔知係咪咁岩唔好彩,明明睇人地個飯好似都好多料咁,但我地個飯就得少少菇唔係好見到有蟹肉,好似食緊忌廉白飯咁,好唔抵呀🙈🙈 芝士味都濃,但食得多會覺得有d濟,下次黎唔會再叫焗飯啦Dinner Set包一杯$28既飲品,我補左錢叫左cappuccino。有好可愛既刺蝟公仔,但就咁睇以為佢沖錯左,因為個面全部都係奶泡,完全見唔到有咖啡。但一聞落去聞到好香既咖啡味,飲落咖啡味都濃,可惜美中不足係無得揀脫脂奶。另一杯係熱鮮奶,但對比起咖啡覺得鮮奶無咩

海鮮番茄醬燴扁燴意粉(大蝦、魷魚、蜆肉)$68
海鮮番茄醬燴扁燴意粉(大蝦、魷魚、蜆肉)

蟹肉忌廉芝士焗飯 $58
蟹肉忌廉芝士焗飯

另一杯係熱鮮奶,但對比起咖啡覺得鮮奶無咩特別,味道都好淡,所以建議如果去食都係叫咖啡好D

餐廳全部野都係自助架,要自己去counter點餐,自己去攞餐同餐具,食完都要自己收拾返。所以記得食完唔好走左去呀,要幫手攞返食完既野去回收車道🤣🤣
Cappuccino
2020-05-14
海鮮番茄醬燴扁燴意粉(大蝦、魷魚、蜆肉)
Cappuccino
2020-04-13 436 瀏覽
附近居民表示食黎食去都係茶記早餐,估唔到得寶商場地下間cafe都開始做早餐Menu早餐有5款,選擇唔算多,但啱我鐘意西式啲既早餐,四十幾蚊有個set有杯咖啡,滿足♥️咖啡係即磨咖啡👍🏻有質素早餐我選擇左2號,即叫即整上枱熱辣辣,炒蛋好味,牛角包都正不過細左啲,第一次食意大利瓜,口感比青瓜軟,多水份,仲有爆汁茄仔開頭驚唔夠食,但食完又ok喎,感覺啱啱好,又健康總結一下,呢間Cafe可以話係呢一區早餐嘅清泉,提供快餐以外嘅一個選擇,而且質素好,有誠意,行去德福食類似嘅西式嘢要80幾蚊,所以呢度性價比高,會再嚟😋

咖啡係即磨咖啡👍🏻有質素

開頭驚唔夠食,但食完又ok喎,感覺啱啱好,又健康

2020-04-12
$41 (早餐)
  • Kuri  精選早餐
2020-04-05 359 瀏覽
原先想去吃車仔麵,鑒於疫情嚴重,車仔麵店舖只能做外賣不做堂食,在亂行亂碰之下,入了得寶商場看見一間餐廳,因實在太肚餓了,不想再去行於是便入了去。兒子叫了一客番茄蜆肉意粉,再加了$1元堂吃沙律菜,他點了一杯芒果冰茶,我叫了一下馬來咖喱一口牛肉飯及一杯熱情果冰茶。番茄蜆肉意粉蜆肉也算多,意粉軟硬適中,沙律菜很新鮮,馬來咖喱一口牛肉飯味道很醒胃,牛肉軟硬適中,熱情果冰茶味道不太甜但仍有果味,估不到得寶商場有這樣一間好味的餐廳
2020-03-28
2020-03-01 455 瀏覽
同朋友行街行夜左,好多餐廳都已經關門,得返呢間仲可以點餐就坐低試吓。我揀嗰個係忌廉大蝦會意粉,意粉好有口感,大大碟,大蝦稍為有少少雪藏味,但係加埋忌廉汁芝士粉,整體味道還不錯。朋友話佢揀果個蕃茄醬蜆肉意粉都好味,蜆好乾淨完全冇沙。本身都諗住咁夜,求其搵d野食飽就算,點知好好彩地揀中一間平靚正餐廳,叫咗兩個晚餐包甜品餐飲都唔使每人$70。呢間餐廳係以刺蝟做主題,但係今次太夜見唔到,下次一定會早啲再嚟食過!

2020-02-17
2020-02-15 274 瀏覽
習慣每一杯咖啡的達人,路過得寶商場,逛見一家特式Cafe 店,被它的椰子咖啡吸引了。刺蝟的圖像幾特別😍加上輕微椰子味的latte,不過份甜,仍喝到點點咖啡!有豐富的味道。$35也是值得一試👍🏻
$35也是值得一試👍🏻
2020-01-16 372 瀏覽
前排同朋友分別去左旅行番到黎緊係要見個面交換下手信搵間餐廳近佢屋企嘅見到呢間Cafe幾可愛又有刺蝟可以比佢個女睇下我地要左芝士焗海鮮忌廉飯, 煙三文魚忌廉長通粉熱朱古力同熱栗子咖啡我個焗飯夠都夠熱, 海鮮都多,味道唔錯但朋友話佢果個只係暖雖然暖但小朋友都食得幾開心飲品拉花好幼細, 面頭有刺蝟公仔好可愛啊可惜朋友話佢個杯得個甜..冇栗子味我杯熱朱古力就還可以失察嘅係冇留意刺蝟學習坊係1點先開始下次可以為刺蝟學習坊再黎~
前排同朋友分別去左旅行
番到黎緊係要見個面交換下手信
搵間餐廳近佢屋企嘅
見到呢間Cafe幾可愛
又有刺蝟可以比佢個女睇下
我地要左芝士焗海鮮忌廉飯, 煙三文魚忌廉長通粉
熱朱古力同熱栗子咖啡
我個焗飯夠都夠熱, 海鮮都多,味道唔錯
但朋友話佢果個只係暖
雖然暖但小朋友都食得幾開心
飲品拉花好幼細, 面頭有刺蝟公仔
好可愛啊
可惜朋友話佢個杯得個甜..冇栗子味
我杯熱朱古力就還可以
失察嘅係冇留意刺蝟學習坊係1點先開始
下次可以為刺蝟學習坊再黎~
2020-01-01
2019-12-27 311 瀏覽
依間cafe有刺蝟導賞團 $50/ppl 👩🏻‍🏫 主要係介紹刺蝟既生活習慣 起居飲食🥣主要帶出既信息就養刺蝟要三思 唔好隨便棄養因為cafe所有既刺蝟都係人地棄養😢😔導賞期間仲可以餵刺蝟食蟲仔😛不過就唔可以掂同摸佢地 如果係想摸佢地就會失望啦🙈除咗有得更認識刺蝟之外 依間Cafe啲野都好好食😋因為有啲cafe可能會係得個樣 啲野唔好食 但依間完全唔係 炒意粉落左蒜蓉同牛油 炒得好香🤤🍝香辣大蝦🍤番茄醬意粉$58🍝蒜香蟹肉炒意粉 $68熱mocha☕️ 仲有刺蝟圖案架好得意呀😍
依間cafe有刺蝟導賞團 $50/ppl 👩🏻‍🏫

🍝香辣大蝦🍤番茄醬意粉$58
🍝蒜香蟹肉炒意粉 $68
熱mocha☕️ 仲有刺蝟圖案架好得意呀😍
2019-12-27 236 瀏覽
Kuri Cafe is the first, and only (for now) hedgehog cafe in town. It’s not just that they have a theme of hedgehog, there are actually real hedgehogs behind this blind for you to interact with! I would definitely like to make a reservation sometime to go in and see them!Food was really affordable, and came in great delicious portion! This Baked Bolongese with Cheese was so much better than what I expected for HKD$48! For one, it’s freshly baked, so that the cheese was slightly burnt to make it e

Baked Bolongese with Cheese

Food was really affordable, and came in great delicious portion! This Baked Bolongese with Cheese was so much better than what I expected for HKD$48! For one, it’s freshly baked, so that the cheese was slightly burnt to make it even more delicious for the bolognese. Also, angel hair was used, which was perfectly cooked in this baked dish, not too sloppy, nor over-cooked brittle/hard. Awesome! A very enjoyable dish indeed!
Chestnut Latte
Coffee was great too! This Chestnut Latte was so delicious with legit coffee taste. And the hedgehog on top of the latte art definitely scored it so many more points!
2019-12-26
Baked Bolongese with Cheese
Chestnut Latte
2019-12-08 338 瀏覽
好高興受老闆邀請去到試聖誕餐,平時佢地都係簡簡單單一個意粉咁,但今次係成set套餐,有湯,前菜,主菜,甜品!而且質素比我想像中好,逐一講下先:頭盆煙三文魚大蝦沙津一上枱😳眼前一亮,好精緻既擺盤,有三文魚有蝦,份量少左啲,但我不嬲麻麻食沙律黑松露野菌蘑菇湯超好味既湯,唔會太濃,但又好香菇味👍🏻👍🏻👍🏻主菜有3款,我哋咁啱三個人,所以叫晒三款A: 香煎虎蝦伴蟹肉意粉$158B: 北海道帶子意大利飯$168C: 香煎盲鰽伴薯蓉 配檸檬牛油汁$178呢度不嬲意粉都正,果然無失望,開邊蝦煎得香,加上蟹肉炒意粉好濃郁,滿足意大利飯朋友覺得偏硬,但我覺得啱啱好,份量多啲就好。帶子好大隻,yummmmmy呢種魚比較少食,但一食發現比想像中好,肉質有實在感,值得一提係薯蓉同啲豆,好香牛油味,配菜都整得咁有心機,好好食甜品朱古力布朗尼 伴雲呢嗱雪糕又係好靚啊❤️不過好甜,我唔係太like🤣最後仲有咖啡或花茶總結來講聖誕節百幾蚊一個餐,有呢個質素可以話係超級抵,值得推薦!不過佢哋只做24號一晚,我諗想試嘅人就快啲book位啦!

頭盆煙三文魚大蝦沙津

黑松露野菌蘑菇湯

超好味既湯,唔會太濃,但又好香菇味👍🏻👍🏻👍🏻

主菜有3款,我哋咁啱三個人,所以叫晒三款
A: 香煎虎蝦伴蟹肉意粉$158
B: 北海道帶子意大利飯$168
C: 香煎盲鰽伴薯蓉 配檸檬牛油汁$178

甜品朱古力布朗尼 伴雲呢嗱雪糕

又係好靚啊❤️不過好甜,我唔係太like🤣

最後仲有咖啡或花茶

不過佢哋只做24號一晚,我諗想試嘅人就快啲book位啦!
2019-12-06
2019-12-06 257 瀏覽
開放式的設計和商場無逢接軌,所以能給人一種光爽和寬廣的感覺。咖啡店裡面有售賣刺蝟的商品,大多數的商都給人一種可愛和簡約的感覺。而且,提早預約還可以體驗一下照顧刺蝟,學習到有關養育刺蝟的知識,最後還可以抱著刺蝟拍照留念。今次只是為了消磨等待食飯的時候,所以只點了兩杯不同口味的咖啡。焦糖咖啡兩杯咖啡都有不同刺蝟圖案,兩個都非常可愛!焦糖咖啡的焦糖味道較淡,但還是很出味。每一口都感受到焦糖天然甜味。榛子咖啡榛子的果實獨有香氣不夠濃,有一點被比下去。再加上,有點太過甜了。但是圖案就真的非常可愛和看到的時候心情便很好。

焦糖咖啡
兩杯咖啡都有不同刺蝟圖案,兩個都非常可愛!

榛子咖啡

但是圖案就真的非常可愛和看到的時候心情便很好。
2019-11-27 323 瀏覽
以一間Cafe來說,食品的質素是Ok的,平均幾十元一款食品連一杯基本飲品為之一個套餐,飲品可補錢升級,又可以加價配沙拉或散叫幾款小食,豐儉由人。呢間Cafe有提供數款桌遊可供借玩,可以一班朋友聚餐,邊食邊玩,不錯啊!而Cafe的裡邊,就是《刺蝟學習坊》,可以預約參加,今次肥沈一族就是參加了,內容有趣,刺蝟可愛,這次的體驗非常有意義!無可否認,今次就是被刺蝟搶去了風頭!不過,經過這《刺蝟學習坊》的體驗之後,的確能夠給予大家對刺蝟有一定的認識了!肥沈我誠心推薦比想飼養刺蝟的大家,能夠預先了解一下有關飼養刺蝟的一點點事宜,謝謝大家!

2019-11-26
$62 (其他)
2019-11-24 220 瀏覽
見呢間都開咗好耐,一直未有機會試。今日見早收工就試一試佢啦!呢度啲價錢都唔算太貴,大概50幾蚊就有一個餐,我叫咗個芝士肉醬意粉配葡萄柚冰茶。佢嗰度寫即叫即製,要耐心等候,大概等左15分鐘就有得食,呢度係自己去取餐嘅。賣相都幾好,唔似茶餐廳嗰啲。望落啲芝士都仲好吸引添食落唔會太膩,不過份量就好似唔係太足夠,可以多啲囉。杯冰茶都幾清新。總括來講,下次都會繼續嚟,不過如果太肚餓嘅話可能就要叫兩個餐普通正常唔係太肚餓嘅話應該都OK
見呢間都開咗好耐,一直未有機會試。
今日見早收工就試一試佢啦!

賣相都幾好,唔似茶餐廳嗰啲。
望落啲芝士都仲好吸引添

普通正常唔係太肚餓嘅話應該都OK