2024-08-19 154 瀏覽
呢間cafe係源自於京都,竟然開到嚟香港!裡面裝修都好精緻,係簡約設計嘅風格。試咗佢嘅latte同dirty,雖然size唔大杯,但勝在佢嘅咖啡豆真係好香😍🤩 dirty嘅層次好分明!latte個拉花都好靚!值得一試👍
Kurasu☕️係一間來自京都精品咖啡匠人品牌咖啡店☕️ 亦都係香港嘅首間分店 🏠店舖以木紋設計為主🪵🍑pudding with ice cream🍮🍦雪糕裡面有好多雲呢拿籽🪵食落去好濃郁雲呢拿香甜🥰仲带有牛奶味好好味🍼而下面布丁好挺身🍮,食落去蛋味好重🥚仲好滑嘟嘟。最底有焦糖醬,焦糖焦香味好香✨️整體喺偏甜,但好食👍🏻🍑Puff最上面有一層燒過焦糖燉蛋吉士🍮而下面就喺一個有吉士醬泡芙,泡芙皮好脆帶有杏仁味🥰吉士醬同上面焦糖燉蛋一樣味🥚蛋味好重,好結身,好食👍🏻🍑Matcha Latte🍵 飲落去有一股雲呢拿味,抹茶係甜甜的,但又吾係好假抹茶味我很喜歡,抹茶同牛奶比例非常好好👍🏻 但份量就比較少,得半杯多少少🥲🍑Mocha 🍫☕️我平時唔喜歡咖啡🫢但都接受到。佢係好重朱古力味🍫而咖啡味唔會好苦,同抹茶拿鐵一樣帶雲呢拿味🥰飲落去係偏甜,所以我幾鍾意
Kurasu☕️

🍑pudding with ice cream🍮🍦

🍑Puff

🍑Matcha Latte🍵

🍑Mocha 🍫☕️

【京都過江龍の巴斯克芝士蛋糕🇯🇵】尖沙咀行街路過呢間café決定入去坐吓😙café地理位置幾方便 喺美麗華附近既地舖〰️✨不過價錢就會相對進取 畢竟開在寸金寸土既尖沙咀🙏🏻1️⃣【Basque Cheesecake🧀】$50如果問我 呢三個蛋糕入面推邊隻多啲 我會揀最抵食既原味🏆啖啖芝士濃郁香味🧀〰️入口好似一大舊cream cheese喺口入邊爆開💥甜度適中 唔鍾意食甜嘢既都會喜歡💕2️⃣【Hojicha Basque Cheesecake🫖】$55茶控既大家睇呢度!焙茶味有驚喜!茶香味好濃 讚冇俾芝士味蓋過左👅入口好順口 唔苦唔過甜 茶香昇華左成件蛋糕🥰唔錯!3️⃣【Matcha Basque Cheesecake🍵】$55抹茶味正正常常🍵對比另外兩隻味道 抹茶味唔算太濃 但亦都會食到淡淡抹茶香👅唔苦 但又唔會過甜 但cheese既味道太濃 如果會有多啲抹茶香就更加好啦✨🌟蛋糕size好適中 一人食完美✨不過略嫌食到後面有啲乾 可以整得再流心少少 咁就更加邪惡啦😈✨😋:8.5/10性價比:7.5/10回頭指數:8/10📍KURASU尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場2期地下G65號舖#甜品 #
【京都過江龍の巴斯克芝士蛋糕🇯🇵】

性價比:7.5/10
回頭指數:8/10

📍KURASU
尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場2期地下G65號舖

#甜品 #甜品控 #巴克斯蛋糕 #芝士蛋糕 #巴斯克芝士蛋糕 #邪惡之選 #抹茶 #抹茶愛好者 #芝士 #焙茶 #香港必食 #人氣餐廳 #遊客推薦 #尖沙咀美食 #油尖旺 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #foodie #hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #hongkong
2024-07-01 260 瀏覽
開業至今已一段時間從Kyoto來港嘅Kurasu、柔和的柚木色日式簡約裝修,充滿療癒感!Hojicha Latte ~ 賣相合格、入口香濃奶香、培茶味道不是太苦澀、反而濃淡適中,令人飲落好舒服😌焙茶芝士蛋糕,芝士同焙茶非常夾、口感充滿芝士的香滑,味蕾感受焙茶的香濃,這個蛋糕非試不可👍🏻

2024-05-29 342 瀏覽
☕️𝑪𝒂𝒇𝒆: 𝑲𝒖𝒓𝒂𝒔𝒖📍𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛: 𝑀𝑖𝑟𝑎 𝑃𝑙𝑎𝑐𝑒 2, 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔日本京都精品咖啡𝐾𝑢𝑟𝑎𝑠𝑢終於係香港開分店🥳店內咖啡豆係由京都總店烘焙後直運香港🤓所以可以品嚐京都既味道😋咖啡果味好出🙂超值得一試🥹蛋糕方面🍰可以試埋香港店限定巴斯克芝士蛋糕🤪芝士味超濃郁👍值得一試✨𝐾𝑢𝑟𝑎𝑠𝑢, 𝑎 𝑝𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢𝑚 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑠ℎ𝑜𝑝 𝑓𝑟𝑜𝑚 𝐾𝑦𝑜𝑡𝑜, 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛, ℎ𝑎𝑠 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑙𝑙𝑦 𝑜𝑝𝑒𝑛𝑒𝑑 𝑎 𝑏𝑟𝑎𝑛𝑐ℎ 𝑖𝑛 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔! 🥳 𝑇ℎ𝑒 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑏𝑒𝑎𝑛𝑠 𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝑎𝑡 𝑡ℎ𝑒𝑖𝑟 𝐾𝑦𝑜𝑡𝑜 ℎ𝑒𝑎𝑑𝑞𝑢𝑎𝑟𝑡𝑒𝑟𝑠 𝑎𝑛𝑑 𝑡ℎ𝑒𝑛 𝑑𝑖𝑟𝑒𝑐𝑡𝑙𝑦 𝑠ℎ𝑖𝑝𝑝𝑒𝑑 𝑡𝑜 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔 🤓, 𝑠𝑜 𝑦𝑜𝑢 𝑐𝑎𝑛 𝑠𝑎𝑣𝑜𝑟 𝑡ℎ𝑒 𝑎𝑢𝑡ℎ𝑒𝑛𝑡𝑖𝑐 𝐾𝑦𝑜𝑡𝑜 𝑓𝑙𝑎𝑣𝑜𝑟 😋. 𝑇ℎ𝑒 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 ℎ𝑎𝑠 𝑎 𝑤𝑜𝑛𝑑𝑒𝑟𝑓𝑢𝑙 𝑓𝑟𝑢𝑖𝑡𝑦 𝑎𝑟𝑜𝑚𝑎 🙂, 𝑤ℎ𝑖𝑐ℎ 𝑖𝑠 𝑎𝑏𝑠𝑜𝑙𝑢𝑡𝑒𝑙𝑦 𝑤𝑜𝑟𝑡ℎ 𝑡𝑟𝑦𝑖𝑛𝑔 🥹.𝐴𝑠 𝑓𝑜𝑟 𝑐𝑎𝑘𝑒𝑠, 𝑦𝑜𝑢 𝑠ℎ𝑜𝑢𝑙𝑑 𝑑𝑒𝑓𝑖𝑛𝑖𝑡𝑒𝑙𝑦
☕️𝑪𝒂𝒇𝒆: 𝑲𝒖𝒓𝒂𝒔𝒖

𝐾𝑢𝑟𝑎𝑠𝑢, 𝑎 𝑝𝑟𝑒𝑚𝑖𝑢𝑚 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑠ℎ𝑜𝑝 𝑓𝑟𝑜𝑚 𝐾𝑦𝑜𝑡𝑜, 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛, ℎ𝑎𝑠 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑙𝑙𝑦 𝑜𝑝𝑒𝑛𝑒𝑑 𝑎 𝑏𝑟𝑎𝑛𝑐ℎ 𝑖𝑛 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔! 🥳 𝑇ℎ𝑒 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑏𝑒𝑎𝑛𝑠 𝑎𝑟𝑒 𝑟𝑜𝑎𝑠𝑡𝑒𝑑 𝑎𝑡 𝑡ℎ𝑒𝑖𝑟 𝐾𝑦𝑜𝑡𝑜 ℎ𝑒𝑎𝑑𝑞𝑢𝑎𝑟𝑡𝑒𝑟𝑠 𝑎𝑛𝑑 𝑡ℎ𝑒𝑛 𝑑𝑖𝑟𝑒𝑐𝑡𝑙𝑦 𝑠ℎ𝑖𝑝𝑝𝑒𝑑 𝑡𝑜 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔 🤓, 𝑠𝑜 𝑦𝑜𝑢 𝑐𝑎𝑛 𝑠𝑎𝑣𝑜𝑟 𝑡ℎ𝑒 𝑎𝑢𝑡ℎ𝑒𝑛𝑡𝑖𝑐 𝐾𝑦𝑜𝑡𝑜 𝑓𝑙𝑎𝑣𝑜𝑟 😋. 𝑇ℎ𝑒 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 ℎ𝑎𝑠 𝑎 𝑤𝑜𝑛𝑑𝑒𝑟𝑓𝑢𝑙 𝑓𝑟𝑢𝑖𝑡𝑦 𝑎𝑟𝑜𝑚𝑎 🙂, 𝑤ℎ𝑖𝑐ℎ 𝑖𝑠 𝑎𝑏𝑠𝑜𝑙𝑢𝑡𝑒𝑙𝑦 𝑤𝑜𝑟𝑡ℎ 𝑡𝑟𝑦𝑖𝑛𝑔 🥹.𝐴𝑠 𝑓𝑜𝑟 𝑐𝑎𝑘𝑒𝑠, 𝑦𝑜𝑢 𝑠ℎ𝑜𝑢𝑙𝑑 𝑑𝑒𝑓𝑖𝑛𝑖𝑡𝑒𝑙𝑦 𝑡𝑟𝑦 𝑡ℎ𝑒 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔-𝑒𝑥𝑐𝑙𝑢𝑠𝑖𝑣𝑒 𝐵𝑎𝑠𝑞𝑢𝑒 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒𝑐𝑎𝑘𝑒 🍰. 𝑇ℎ𝑒 𝑐ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 𝑓𝑙𝑎𝑣𝑜𝑟 𝑖𝑠 𝑖𝑛𝑐𝑟𝑒𝑑𝑖𝑏𝑙𝑦 𝑟𝑖𝑐ℎ 𝑎𝑛𝑑 𝑖𝑛𝑑𝑢𝑙𝑔𝑒𝑛𝑡 👍, 𝑎𝑛𝑑 𝑖𝑡'𝑠 𝑑𝑒𝑓𝑖𝑛𝑖𝑡𝑒𝑙𝑦 𝑤𝑜𝑟𝑡ℎ 𝑎 𝑡𝑟𝑦 ✨.
2024-05-21 278 瀏覽
KURASU是來自京都的咖啡品牌,是很多咖啡迷口耳相傳,遊京都必訪的咖啡店之一。熱愛咖啡的創辦人大槻洋三先生 (Mr. Yozo Otsuki)也曾經在2019年率團隊來港,在PMQ Coffee Agenda跟大家見面。因此,當去年夏季印著KURASU的圍板在尖沙咀出現,就讓人非常期待。香港是KURASU開設的第八家分店,店的設定走木系簡約風格,跟印象中的京都總店很相似。兩者都藏身在繁忙車站附近的地鋪,外面車水馬龍,推開門卻是截然不同的靜謐閒適氛圍。KURASU推出許多香港限定的品項與活動,如季節特飲,因為香港濕熱的夏天會讓大家更想喝清爽一點的飲料。在今個5月,便帶來了來自法國的Sucré曲奇。共七款口味有三款是今次活動限定。試了加入榛子和朱古力的經典口味之一 choco-noisettes,以及加入自家製醃漬檸檬的 citron vert & coco,是Sucré之前在周年限定推出過的口味。前者朱古力控大愛,仲有脆口榛子增加口感;而citron vert & coco以為是香橙朱古力的味道,結果卻更似以前在麵包店買到的椰絲包加入檸檬味,有不同的配料和口感拼在一起,各顯特色。不過兩

前者朱古力控大愛,仲有脆口榛子增加口感;而citron vert & coco以為是香橙朱古力的味道,結果卻更似以前在麵包店買到的椰絲包加入檸檬味,有不同的配料和口感拼在一起,各顯特色。不過兩塊一齊食都幾滯,唔好咁貪心,每次吃一塊就好。或者加配個特飲。

KURASU以咖啡殼和柚子梳打製作的季節限定特飲,享受一個愉快又飽足的下午茶。
2024-05-10
2024-05-17 245 瀏覽
Learnt from news that this is a coffee shop from Japan. Curious to try if this is really a Japanese quality. Upon entering the store, the cashier and coffee maker are not in uniform or not in stylish dress. Want to order a cappuccino but they don’t have. Then order a latte instead. Latte is warm. Believe that they use cold milk. The taste is fine but portion is small. Weight of cup is very light and gives a cheap feeling. The seating is not comfortable. Will not come again.
偶然知道來自法國的人氣曲奇店Sucré來香港在尖沙咀美麗華Karasu Cafe開Pop up, 而且只有4 天時間,所以在11號當日10時開賣時便立即排隊購買。這次買了4款曲奇,每一款都很好吃。▶️ 皇牌榛子朱古力CHOCO-NOISETTES▶️ 椰子青檸 CITRON VERT & COCONUT▶️ 黑芝麻朱古力SÉSAME & CHCOOLAT (Gluten-Free )▶️ 期間限定ESPRESSO & VANILLE這次的POP UP 只開4天,希望下次再有機會來香港❤️📍 Sucré x KURASU 期間限定店尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場2期地下G65號鋪

這次買了4款曲奇,每一款都很好吃。

▶️ 皇牌榛子朱古力CHOCO-NOISETTES

▶️ 椰子青檸 CITRON VERT & COCONUT

▶️ 期間限定ESPRESSO & VANILLE

這次的POP UP 只開4天,希望下次再有機會來香港❤️

📍 Sucré x KURASU 期間限定店
尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場2期地下G65號鋪
2024-05-11 158 瀏覽
同事睇到法國曲奇名店Sucré聯乘黎左香港,午飯時間齊齊沖咗去潮聖,應好多人都是慕名而去的吧~ 我掙扎選那口味好, 5十幾蚊塊係要諗諗,最後選了非經典口味🍎蘋果脆餅POMME,係甜甜既,但我想講既係濃濃牛油味在口腔裡久存😮⋯⋯
2024-05-06 235 瀏覽
公司附近開咗一間京都咖啡店一直都想試,今早心情有點blue,因為是星期一嗎?想飲杯咖啡緩和下心情哈,終於有藉口試下!店舖細細但有堂食區,裝潢是日式簡潔木系風。除了有咖啡,茶類及甜品賣,也有各類咖啡粉賣。我叫了它最出名的Matcha latte espresso (hot)$55 ~ 外賣細細杯,感覺是星x克的tall size 份量的一半多少少。飲第一啖感覺好甜,雖然有咖啡味,但無抹茶味,令人有點失望而且咖啡熱度不夠,温度只是暖暖的,所以好快凍,又是一個失望點總括來說只是一杯好甜的普通咖啡,沒有驚喜。這種質素55蚊真的太貴了
?想飲杯咖啡緩和下心情哈,終於有藉口試下!

我叫了它最出名的
2024-05-06
外賣自取
$55 (早餐)
呢日同喺尖沙咀工作嘅朋友飲咖啡,隨手揀咗之前Bookmark嘅呢間❤️本身以為喺美麗華商場嗰邊,原來係正正喺Mira Hotel下面~裝備木系風格而且幾光猛,座位唔多,呢度啲櫈同檯有啲矮,唔係咁好坐🙊用QR落單,我叫咗杯 #Latte $45 同 #BasqueCheeseCake $50我要讚個 Basque Cheese Cake好好食!近期食過最好食嘅cake🙊 個質感好細嫩幼滑好creamy!食到叮一聲!至於Latte就好細杯,朋友杯 #Americano $40 仲大過我嗰杯😅另外朋友食咗 #PuddingwithIcecream $55總結:咖啡細杯🥲但一定要食Basque Cheese Cake,好食!

總結:
2024-03-08
  • Basque  Cheese  Cake
*.+゜🍮【艾比蓮】世一焦糖布甸!被咖啡耽誤的甜品店! 🍰。+.*Iby剛吃完晚飯,路過這家新開的咖啡店,Iby的甜品之眼馬上瞄到店內竟然有賣焦糖布甸!而且還有加入大量呍呢拿籽的雪糕在面層!馬上進去試試!⸜♡⸝ 😋 焦糖布甸配呍呢拿雪糕 x2 🌕🌕🌕🌕🌕 50hkd@😋 焦糖布甸配栗子蓉 🌕🌕🌕🌕🌕 50hkd😋 流心巴斯克芝士蛋糕 🌕🌕🌕🌕🌕 50hkd/2件(外賣價)✩‧₊ 💬🍮🥚焦糖布甸的蛋味超濃郁,又不會過甜,外彈內軟綿,且一丁點氣泡也沒有!焦糖醬也不會過苦。第一杯面層的雪糕碎冰較多,影響口感,不過呍呢拿味新鮮又濃郁,而且甜度洽到好處。😍因為實在太美味,再加單兩杯,順道試試個人本身不喜歡的栗子蓉,一次試齊兩款口味!🌰😳想不到栗子蓉超級新鮮美味,是Iby吃過唯一能放進口的栗子蓉!而第二杯的雪糕更是沒碎冰的!軟滑而味美,無可挑剔!🧀🍰店家更設巴斯克蛋糕外賣買一送一優惠(原價50hkd/件),有原味、焙茶、抹茶三款口味,看樣子是流心的,Iby還未試過呢!怕苦的Iby,兩款都選了原味。🥛🎂想不到巴斯克蛋糕非常幼滑,芝士味及奶香味都極重,外層又帶焦香及些微硬度,連本身喜歡硬蛋糕的Iby也

⸜♡⸝
😋 焦糖布甸配呍呢拿雪糕 x2 🌕🌕🌕🌕🌕 50hkd@
😋 焦糖布甸配栗子蓉 🌕🌕🌕🌕🌕 50hkd

✩‧₊ 💬

🥛🎂想不到巴斯克蛋糕非常幼滑,芝士味及奶香味都極重,外層又帶焦香及些微硬度,連本身喜歡硬蛋糕的Iby也覺得超級完美!

🇯🇵原來店內的甜品都是採用日本食材製作,價錢相當划算呢!

下次再試試他們的另外兩款巴斯克蛋糕及熱朱古力吧!(因為Iby不喝咖啡)🩷

𓈊ˊ˗
KURASU @kurasu_hk
❣️尖沙咀彌敦道118-130號美麗華廣場2期地下G65號舖
🈺每日08:00-20:00
  • 焦糖布甸
  • 巴斯克蛋糕
2024-03-02 279 瀏覽
在尖沙咀逛街逛到累😎這次試了Kurasu的Iced Matcha Latte和Iced Latte真的很好喝!它家的Iced Matcha Latte抹茶味超濃郁🫰🏻👍🏻但又不會太甜膩,喝起來超舒爽,特別適合熱辣辣的夏天喝🌞。每一口都感覺到抹茶的滑順加上牛奶的柔滑✨👍🏻Iced Latte味道夠濃郁,苦甜相間,喝起來超解渴。喜歡咖啡☕️的人一定會喜歡這款🫶🏻另外,環境也很好,裡面的氛圍很舒服,讓人感覺很放鬆。不管是跟朋友聚會還是自己一個人來喝咖啡,也是挺推薦的~

2024-02-28 235 瀏覽
一行入去無乜人,女員工態度有啲負氣黑口黑面,我order時,佢電話响就傾電話唔理我…..跟住隔咗一陣先叫同事幫手,叫咗杯SOe Latte 咖啡杯好細,同只得奶味,$53有啲貴,問佢SOe係邊種個同事好似唔知咁….仲無講比我知係邊款就收咗我錢…
2024-02-26 262 瀏覽
之前去京都去過呢間KURASU覺得幾好飲 當時貴錢好似$2x港幣一杯 然後對佢留低咗個好印象咁啱今日經過尖沙咀見到過江龍KURASU 咁就抱住有信心嘅心態叫咗杯cold brew,點知一飲 淡到水咁……唔知關唔關隻豆浸泡時間同本身研磨度問題..杯嘢嘅濃度同埋風味真係極度過低...一整個失望 仲要$68一杯老實講,$68我唔會expect係一杯水咁嘅啡🥲 飲晒係因為口渴 同俾咗錢🥲 建議員工調啡嘅時候認真啲,如果唔係就浪費晒人哋喺京都辛苦建立嘅品牌名雖然望佢個甜品櫃見到啲甜品好似幾吸引,另名店內裝修係唔錯嘅 都係木系小清新feel 坐吓hea吓應該都好feel嘅,但啡我應該冇信心再試了…希望會有進步啦

希望會有進步啦

Cold  Brew