2017-10-31 834 瀏覽
前一晚係openrice book咗位,然後第二日中午再打電話confirm☺️我哋係夜晚六點半入座,入到去安排我哋坐窗邊既高枱,環境好有feel又乾淨👍🏻前菜上咗個軟綿綿嘅蒜蓉包,男朋友叫咗個牛扒,非常厚身而且好入味。而我叫左個蘑菇扁意粉,蘑菇嘅味都好出,超級嘢味🥂到最後有一位好Nice嘅姐姐幫我送上蛋糕,仲幫我地下影相,一齊唱埋生日歌🎉成件事好warm💕特別多謝佢呀 kekekeee..好滿意😆好開心😆下次一定會再泥😆😆
成件事好warm💕特別多謝佢呀 kekekeee..
好滿意😆好開心😆下次一定會再泥😆😆
2017-10-30
  • 餐前麵包
  • 什菌闊條麵配芝士忌廉汁
  • 紐西蘭肉眼扒
近年來工廈餐廳開得越來越多,所以今晩和舊朋友聚舊也相約在觀塘工廈晚飯。Kowloon East Kitchen 座位舒服,價錢合理很適合和朋友上來談天和享受美食。我們安座後店員便立刻送上鬆軟的蕃茄香草麵包,沾上黑醋橄欖油醬汁,酸酸的很開胃。Ginger Lemonade ($32) 竟然是用鮮榨檸檬汁和薑混成,所以味道清新,薑味也很濃烈,跟外面用濃縮果汁的飲品截然不同。前菜木瓜雞肉沙律 ($78) 用的是新鮮爽口的沙律菜,配上鮮甜多汁的木瓜,還有合桃令口感更好。小食點了意大利風乾火腿拼盤 ($126),salami 和意大利火腿肉味重,而且肥瘦均勻並沒有渣。布里芝士口感軟滑,芝味濃郁還帶點煙韌。雖然吃得滋味,但兩者味道也偏鹹,如果配香甜哈蜜瓜應該更合適。辣蕃茄海鮮闊麵 ($98),材料豐富,蝦肉爽口又大只,蜆和魷魚夠新鮮。重點其實是在餐廳自家製的闊麵上,麵條煮得恰到好處,不會過腍,而且煙韌帶咬口。在店員極力推介下,我們試了餐廳主打的豆腐芝士餅 ($65) 甜品。其吸引賣相已經能令人手指大動,豆腐味十分香濃,芝士味不算太重,所以吃了也沒有膩感。整體味道不會過甜,而且質感幼滑,配上芝麻醬和

在店員極力推介下,我們試了餐廳主打的豆腐芝士餅 ($65) 甜品。其吸引賣相已經能令人手指大動,豆腐味十分香濃,芝士味不算太重,所以吃了也沒有膩感。整體味道不會過甜,而且質感幼滑,配上芝麻醬和秘製糖酥腰果非常特别,是必吃之選!

2017-10-23
2017-10-21 315 瀏覽
黎過依間好幾次了真心覺得依間d 野食唔錯親手整左愛心曲奇🍪俾朋友順度約依隻白老鼠食埋晚飯聚聚舊-朋友鍾意食西餐而佢最近依個星期又調左黎觀塘番工我就帶佢黎依間試下啦-叫左佢最最最喜歡既香燒豬肋骨烤焗得剛剛好 🔥一刀切🔪落去已經feel 到好鬆軟🤤(曾經食過好難食的豬仔骨🤢,就係烤得過火,肉質好硬醬汁亦很乾那次就係我自己係屋企整的😝)BBQ 醬汁剛剛好,配埋鬆軟既肉質味道好正呢仲有仲有配菜係最鍾意既炸薯角剛剛炸起熱辣辣,又脆口好彩面皮厚唔怕青春痘可以肆無忌憚食食食食🤤-叫左款大啡菇黑醋忌廉闊麵手製意粉質感唔錯都幾爽口幾有口感唔會「淋之之」因為我比較怕太淋既麵條🍄大啡菇好香 冇得輸-食埋依款豆腐芝士餅配芝麻醬🍰食埋甜品就perfect la 豆腐味重,淡淡芝士香最重要係唔會得個甜字仲有烤焗腰果估唔到加芝麻醬又幾match 值得一試😝

黎過依間好幾次了
叫左佢最最最喜歡既香燒豬肋骨
烤焗得剛剛好 🔥
一刀切🔪落去
已經feel 到好鬆軟🤤
(曾經食過好難食的豬仔骨🤢,
就係烤得過火,肉質好硬醬汁亦很乾
那次就係我自己係屋企整的😝)
香燒豬肋骨

BBQ 醬汁剛剛好,配埋鬆軟既肉質
味道好正呢
仲有仲有
配菜係最鍾意既炸薯角
剛剛炸起熱辣辣,又脆口
好彩面皮厚唔怕青春痘
🍄大啡菇好香 冇得輸
大啡菇黑醋忌廉闊麵

食埋依款豆腐芝士餅配芝麻醬🍰
食埋甜品就perfect la
豆腐味重,淡淡芝士香
最重要係唔會得個甜字

香燒豬肋骨
大啡菇黑醋忌廉闊麵
豆腐芝士餅配芝麻醬
2017-10-19 290 瀏覽
有朋友吸菸,所以佢每次約食飯都鍾意揀啲outdoor或者好快就出到露台嘅地方食飯。今次佢揀咗觀塘工業區一間半露天西餐廳。原來依家工業區啲餐廳裝修都幾好,同埋我有梳化坐,加上天氣開始轉涼,有生風吹入黎,感覺幾好,好啱同朋友傾計。不過佢好早收(收10:30pm),Happy Friday就唔係好啱,傾唔夠呀😂餐廳飲咖啡同小食係ok嘅~唔貴又唔多人,可以再去~薯條炸得透,好多黑松露,不過個沙律醬麻麻牛油果蟹肉多士好豐富,都有唔少蟹肉,但食唔到牛油果真係想食主菜可以叫牛扒,唔貴。medium真係medium,塊扒本身質素ok,都幾有牛味,又有dd肥,唔錯。千祈唔好叫餐廳推介嘅焗pizza吉列雞將雞胸肉拍扁攞去吉列然後焗pizza面,雞肉好鞋,感覺仲好熱氣
今次佢揀咗觀塘工業區一間半露天西餐廳。

餐廳飲咖啡同小食係ok嘅~唔貴又唔多人,可以再去~

薯條炸得透,好多黑松露,不過個沙律醬麻麻
黑松露薯條

牛油果蟹肉多士好豐富,都有唔少蟹肉,但食唔到牛油果
牛油果蟹肉多士

黑松露薯條
牛油果蟹肉多士
牛扒
2017-10-15 335 瀏覽
終於完成一個大project,一身都鬆曬。要好好獎勵下自己同慰勞下自己個胃。Kowloon East Kitchen正合我心意。小食拼盤左邊係炸魷魚鬚,好似已經擺左段時間,變得軟淋淋。中間係薯角,新鮮炸,十分香脆。右邊係芝士波波,外脆內軟,拉到絲。隨小食仲有三個醬任君選擇,有蕃茄,蛋黄,同牛油果。最突出嘅係蛋黃醬,其他普通。芥末蟹肉長通粉個醬調得好好味,但食唔出芥末嘅辣味。長通粉好彈牙。好快食曬成碟,都不見蟹肉踪影。座位尚算舒適,但餐廳內播放嘅音樂過於吵耳,同餐廳格調有點違和感。客人說話音量都不期然提高。結果有啲似去酒樓飲早茶咁紛紛擾攘。

小食拼盤

芥末蟹肉長通粉
2017-10-07 228 瀏覽
快到我的生日,兩位朋友約埋同我慶祝生日,我們在Openrice揀了這間評價不錯的餐廳。餐廳位於觀塘工廈內,地點不難找,在APM過去很快便到。上到去看到大大的招牌,感覺完全不在工廈內。入到去餐廳都很多位置而且座位都很寬敞。我們被安排坐在一邊一梳一邊是櫈的檯。我被梳化後的麥兜吸引著,所以過咗去坐梳化同麥兜一齊坐。坐低後我們研究過我們三個女生吃得不多,所以點了一個二人餐加上小食兩個。我們點了:凱撒沙律 鮮嫩香草燒雞 – 燒雞的皮很脆也很好吃意大利煙腩香草蕃茄闊條麵黑松露香蒜薯條 – 這個很好吃,讓人停不到手炸墨魚條 – 這個很美味,不過吃到底吃到辣椒,我吃不到辣便放棄了豆腐芝士餅配芝麻醬,秘制糖酥腰果 – 朋友訂了個甜品給我,寫上祝福語。我們選了這個店出名的甜品,果然很好味,另外秘制糖酥腰果都讓人停不到口朱古力Ginger Lemonade由入到餐廳起,職員都很細心也很熱心,美食加上良好的服務實在讓人很想再來。

鮮嫩香草燒雞 – 燒雞的皮很脆也很好吃
鮮嫩香草燒雞

意大利煙腩香草蕃茄闊條麵

黑松露香蒜薯條 – 這個很好吃,讓人停不到手
黑松露香蒜薯條

豆腐芝士餅配芝麻醬,秘制糖酥腰果
Chocolate
餐包-甜紅椒餐包
餐湯-墨西哥粟米湯
  • 豆腐芝士餅配芝麻醬,秘制糖粟腰果、
2017-10-02 153 瀏覽
訂了位,不用等就入得。可能時間早,入面也就只得一兩台人。地方大,不會有擠迫感。平日的關係吧,沒有被趕,坐到last order才走🙈叫左杯smoothie, 好好味~感覺落足料打~雞翼+薯條,好香口,唔會太咸。細份左少少。不過兩個人剛好~芝士菇闊條麵~ 好芝士😋😋😋正!叫了焦糖香蕉蛋糕配香草雪糕~ 蛋糕暖暖的配雪糕好味~ 但那些焦糖脆實在是太太太硬了,切唔開,食唔到🙈🙈🙈總括而言,可以再encore的餐廳~ 不過,那天不知道是清潔劑味,還是裝修味,一入去的時候感覺不太好。到後面味道沒有太濃才好些⋯ 🙈
訂了位,不用等就入得。可能時間早,入面也就只得一兩台人。

叫左杯smoothie, 好好味~感覺落足料打~

雞翼+薯條,好香口,唔會太咸。細份左少少。不過兩個人剛好~

芝士菇闊條麵~ 好芝士😋😋😋
正!

總括而言,可以再encore的餐廳~

2017-10-02 97 瀏覽
沒有預計到的服務,非常貼心,在訂座時表示當日是與同事慶祝生日,餐廳特別於甜品上寫上Happy Birthday 令同事非常開心及驚喜。員工服務都非常好,有機會會再去。
沒有預計到的服務,
非常貼心,
員工服務都非常好,有機會會再去。
2017-09-16 252 瀏覽
濃蕃茄醬芝士焗雞胸(  $158)濃郁香醇!!一層厚厚嘅蕃茄醬上塗滿咗一層碎芝士🧀,焗烤過嘅芝士賣相十分誘人😋香氣撲鼻😙雞排 肉質好嫩滑👅又juice 💦好好味🖒原全食唔出係雞胸肉,因為太滑了☻#雞 肉大大件😍又有D新鮮嘅#沙律 生菜🌱值得向大家推介🔝炸意大利飯球,蕃茄忌廉汁( $78)粒粒炸意大利飯好味道😍食落好似炸薯波咁,炸飯球裏面係飯泥+飯粒,咬落個口感都幾豐富🖒炸到外面金黄,但內面又唔會油膩😋配上佢地個蕃茄🍅忌廉汁☻絕配!不過得3粒,唔係好夠喉喎😝比例上較貴哦~🤑 .甜品拼盤 $130(麵包布甸,雲尼拿雪糕卷,意大利奶凍)麵包布甸 雖然裏面係軟綿綿同濕濕潤潤的,外面焗到脆脆地😏但個人口味係唔中意食嘅💬反而中意食佢地個淡淡地嘅奶凍 🍮奶凍有牛乳味,但唔係話好出😐不過奶凍上有草根妹妹最愛嘅#Nuts🖒加分不少☻最後呢個雪糕卷有2件,可以同朋友一人一件👭蛋卷好鬆化,下次可以轉朱古力 🍦p.s. kowlooneastkitchen 雖然較貴,但成間餐廳嘅氛圍都好舒服同有情調,好適合情侶去拍下拖仔嫁
濃蕃茄醬芝士焗雞胸

濃蕃茄醬芝士焗雞胸(  $158)

😙雞排 肉質好嫩滑👅又juice 💦
炸意大利飯球,蕃茄忌廉汁

炸意大利飯球,蕃茄忌廉汁( $78)

,但內面又唔會油膩😋配上佢地個蕃茄🍅忌廉汁☻絕配!
不過得3粒,唔係好夠喉喎😝比例上較貴哦~🤑 .
甜品拼盤

甜品拼盤 $130
(麵包布甸,雲尼拿雪糕卷,意大利奶凍)

濃蕃茄醬芝士焗雞胸
炸意大利飯球,蕃茄忌廉汁
2017-09-13 233 瀏覽
觀塘返工lunch hr間間餐廳真係多人到一個點...工廈樓上餐廳似乎係一個唔錯既選擇。今日同男朋友仔去試下Kowloon east Kitchen。我地order 2個lunch set:黑松露菇貝殼粉$88 & 西冷配炸薯條$158 有配面包同salad or 湯。價錢上當然比普通快餐店貴,但間唔中一次返工嘆下都唔錯。貝殼粉好好味,松露味好出口感又creamy,如果可以再大份少少就好啦。西冷order 7成熟,夠大份,食肉獸應該好滿意,口感juicy配既炸薯就失色少少,太硬。環境乾淨又夠大,坐落舒服Staff 好有禮貌,會不停主動加水。值得一讚

配既炸薯就失色少少,太硬。

環境乾淨又夠大,坐落舒服

Staff 好有禮貌,會不停主動加水。值得一讚

2017-09-13
2017-08-28 348 瀏覽
Happy Valentine's day同老公來食晚餐⋯⋯⋯!睇左好耐終於現在尼間餐廳環境都有D細,人多好吵、但係食物都唔錯既飲用水覺得用檸檬去味比較好本人覺得食物質地保持一直既水平!地方都容易搵,好多人去食肉眼扒五成熟有D生,七成會好食D味道好OK尼個辣番茄寬條麵味道都好9832$蘇打檸檬薄荷水32$送既餐包
2017-08-28
  • 餐前麵包
  • 紅菜頭沙律配羊奶芝士
  • 什菌闊條麵配芝士忌廉汁
2017-08-25 316 瀏覽
今日幫男朋友慶祝生日一早已經book定位,tick咗慶祝生日OpenRice book位仲有八八折仲有一早打嚟問甜品上面使唔使寫個名比驚喜比男朋友 好有心啊!環境優美,幾有格調好好味!麵條煮得啱啱好  有口感得來又不會太硬,蘑菇味濃,推介!皮煎得好香口,叫咗七成熟,但嚟咗睇落去似五成熟,不過唔緊要,牛味濃 ,一塊扒加一碟意粉都夠兩個人八成飽,份量都足夠兩杯都好清新  28蚊一杯  個人覺得荔枝茶好飲  菠蘿梳打就冇咁甜係店家精心準備嘅生日的驚喜!免費寫咗生日快樂同送咗蠟燭俾我哋,好有心啊,  蛋糕嘅朱古力慕絲好濃郁,個人應為唔係太甜,香橙同朱古力幾夾!以後會再食,性價比高
今日幫男朋友慶祝生日
一早已經book定位,tick咗慶祝生日
OpenRice book位仲有八八折
仲有一早打嚟問甜品上面使唔使寫個名
比驚喜比男朋友 好有心啊!
環境優美,幾有格調
大啡菇黑醋忌廉闊條麵
紐西蘭肉眼扒
Lychee  tea  and  pineapple soda

香橙朱古力慕絲蛋糕

以後會再食,性價比高
2017-08-24
大啡菇黑醋忌廉闊條麵
紐西蘭肉眼扒
香橙朱古力慕絲蛋糕
2017-08-22 156 瀏覽
觀塘工廈愈嚟愈多餐廳,今次揀左一間地方寬闊,而且坐得舒服的餐廳,咁就可以浪漫下啦前菜先試一試流心炸彈。聽個名都已經覺得好厲害,但原來食落更勁!先說外表,非常脆,而且一切落去有蛋汁流出來,配合埋蒜蓉包,入味又吸引。主食當然要試下芥末蟹肉長通粉。佢地嘅芥末醬非常濃味,而且長通粉非常柔軟,唔會太難咀嚼。芥末味的醬汁也不會太辣或咸,整體都非常入味。蟹肉融合了在醬汁內,所以都好夾。主角就是這份燒豬腩肉。豬肉的皮非常脆,肉豬手的皮一樣脆,而豬肉都唔會好油,而且豬肉的肥瘦參半,所以非常入味香口。

家住觀塘,上班也在觀塘,這區有甚麼美食,都逃不過我的法眼!這天晚上走到駿業街工廈裡的「Kowloon East Kitchen」吃晚飯,想不到食物頗有驚喜,尤其甜品「豆腐芝士蛋糕」,造型就像街市裡的豆腐磚,好可愛,滑溜又香甜,印象難忘! 周六晚上七時多來到,想不到工廠區內的樓上餐廳竟會這麼多人,已差不多八成滿了! 侍應先端來麵包,是番茄香草味,配以黑醋橄欖油,味道不俗,但可惜溫度不夠,如果可以先烘熱,相信會更美味。 炸墨魚條 ($68) 墨魚條漿薄、肉厚,熱呼呼,不錯,更驚喜的是,伴碟竟然是我最喜愛的牛油果醬!據店員介紹,牛油果醬是每天即製的,所以晚上才會供應,味道甜甜的,帶有蒜頭味,與其用來伴墨魚條,我更愛用匙羮大口大口的吃,好幸福!吃墨魚條時,別忘了夾著那些酸酸辣辣的青椒來吃,份外醒神! 牛油果大蝦沙律 ($88) 蝦不算大隻,說不上「大蝦」,但總算煎得香,牛油果和蔬菜都新鮮,加了一點柚子醋汁,酸酸甜甜,是不錯的前菜。 Ginger Lemonade ($32) 這是餐廳推介飲品,用新鮮薑汁加入lemonade,味道濃烈,既辣且酸。 濃番茄醬芝士焗雞胸 ($158) 這個可說

炸墨魚條 ($68)

牛油果大蝦沙律 ($88)

Ginger Lemonade ($32)

濃番茄醬芝士焗雞胸 ($158)

這個可說是薄餅之變奏版 -- 「雞扒pizza」,吉列雞胸之上,鋪滿了溶化了的茄醬和芝士,雞胸軟嫰又juicy,美味又醒胃。

豆腐芝士蛋糕 ($65)

本來以為是普通的三角形蛋糕,沒想到它竟然看似街市的豆腐磚,太可愛了吧!蛋糕充滿了香濃的豆腐味,質感嫰滑,沒有一般芝士蛋糕的死實。別忘了吃面頭的糖霜合桃,酥脆香甜,$65太超值!
2017-08-19
2017-08-12 2066 瀏覽
幾年前食過呢到既LUNCH, 今日諗住再去試食, 即日打去訂枱LUNCH 1:15 5位, 侍應話暫時FULL咗, 有位到時再打比我, 門面同以前差唔多樣, 但內裡裝修就好似同以前唔同咗, 唔知係咪轉咗手呢? 去到都要等咗陣先有枱, 等位期間見到個BURGER好似好吸引, 諗住到時叫食, 其實只係1:30左右竟然話賣晒, 有冇搞錯!!!! 可能午巿限推10-20份, 賣晒就算掛意大利雜菜湯 - 清湯一樣既雜菜湯, 唔覺有咩意大利STYLE磨菇沙律.紅莓汁 - 磨菇生既, 真係好似洗完即切放上碟一樣, 啲菜大塊到呢...唔該比啲心機切幾下呀, 再加上一啲紅莓汁都感覺唔到有 餐包 - 香草麵包配欖油, 不過不失, 麵包都好軟熟黑醋蕃茄醬辣肉腸火箭菜闊條麵 - 賣相都可以, 蕃茄醬酸酸甜甜, 但黑醋味就唔太出, 辣肉腸似蠟肉腸一樣硬, 係咪用咗風乾辣肉腸呢? 蕃茄忌廉意大利腸肉大通粉 - 賣相似肉醬意粉, 味道亦都好似麵鼓青衣魚柳 日式芥苿蛋黃醬 - 賣相係可以既, 食落就中伏啦, 日式芥茉醬都可以, 但蛋黃去咗邊呢? 感覺唔到有呢種味, 配菜以為係茄子, 咬落原來係菇嚟, 死死實實既菇呀!
 餐包 - 香草麵包配欖油, 不過不失, 麵包都好軟熟

麵鼓青衣魚柳 日式芥苿蛋黃醬 - 賣相係可以既, 食落就中伏啦, 日式芥茉醬都可以, 但蛋黃去咗邊呢? 感覺唔到有呢種味, 配菜以為係茄子, 咬落原來係菇嚟, 死死實實既菇呀!!!!! 到重點條魚啦, 一切開放舊落口, 嘩....啲魚肉係超級鞋口, 感覺似熟透既帶子一樣口感, 真係超級差, 仲要$118添, 雖然話免加一都唔值
凍檸茶 - 正常既一杯凍檸茶

凍朱古力 - 賣相可以, 味道似70%以上既朱古力, 因為唔算甜不錯既
朱古力泡沫咖啡 - 賣相不錯, 咖啡味唔算太濃, 有少少朱古力醬圍杯邊

*** 我覺得食物質素同價錢係不相乎, 內在環境都比較嘈雜, 個場好困聲
2017-08-11