2017-04-21 365 瀏覽
雖然今日雷暴警告橫風橫雨,照殺入屯門逛街街,早前見報章報導呢間韓國過江龍雪糕,對於喜愛吃提拉米蘇的我來說已經非常想試,來到鋪前雖然鋪頭細細但雪糕味道款式甚多,我與友人分別點了草莓提拉米蘇,bailey提拉米蘇雪糕,我覺得bailey與提拉米蘇味道是非常夾,酒味香濃而雪糕軟滑,吃到杯底有兩件lady finger非常爽脆,值得一試。
2017-03-14 297 瀏覽
第一次經過就試食 叫左杯朱古力味Tiramisu, 朱古力雪糕係苦既朱古力味 吾係死甜 似70%果種苦味 而且雪糕幾滑 中間有牛油曲奇餅碎 最底好重咖啡味 整體還好 又未算最差/最好

2017-02-11 308 瀏覽
從未試過食完咁有衝動想打食評,一拎起膠杯,再食啖雪糕,試埋個士多啤梨,似陳相識既味道出哂黎,x你個街,麥x勞黎既...由期待變驚訝再變失望,賣得貴不在話下,味道都唔特出,平時食開既雪糕加啲cream再加好酸既士多啤梨,價值$43,個人覺得好唔值。如果大家想試士多啤梨味,不坊買支cream,再去麥x勞買杯雪糕,一口cream一口雪糕仲好食,唔係賣廣告,但真係一樣味。我覺得中左伏,其他味唔知點,咁岩試左士多啤梨味同平時食開一樣味,所以有感而發。
從未試過食完咁有衝動想打食評

• 除左士多啤梨味
  • 普通雪糕
2017-01-28 207 瀏覽
一個口味的雪糕 配搭的略有不同 但只有三個口味...去的那天更只剩兩款😱 但不用排隊 就總是爽皮😂-1️⃣✨#原味Tiramisu軟雪糕 ($43)✨🍦⭐️Mascarpone cheese在底,唧上雪糕、脆碎、可可粉,淋醬有espresso、芝士醬,配起上來就是活生生的Tiramisu變奏版☕️⭐️食味倒是另一回事🤔滑溜不冰的雪糕細緻似忌廉,奶香濃密帶輕甜。😎表面的可可粉甘苦,但卻嚐不出咖啡澀香,芝士鹹香,跟沒下沒大兩樣。😮⭐️中央有餅碎,增添一份層次感,卻沒有驚人之處~⭐️Mascarpone cheese淡香份量少 但也算頗合襯🧀Rating💁🏻(6.6*/10*)-2️⃣✨#香蕉Tiramisu軟雪糕 ($46)✨🍌⭐️淋醬換上香蕉醬,甜膩感更甚了。輕柔香蕉味,少了一份裹腹感,略帶清新感。👌🏻Rating💁🏻(6.3*/10*)-⭐️老實說整體表現不俗,只是主打Tiramisu稍欠說服力,也有不少空間添上更出眾的特色。🤔
一個口味的雪糕 配搭的略有不同 但只有三個口味...
去的那天更只剩兩款😱 但不用排隊 就總是爽皮😂
1️⃣✨#原味Tiramisu軟雪糕 ($43)✨🍦
⭐️中央有餅碎,增添一份層次感,卻沒有驚人之處~
Rating💁🏻(6.6*/10*)
2️⃣✨#香蕉Tiramisu軟雪糕 ($46)✨🍌
Rating💁🏻(6.3*/10*)
2017-01-03 276 瀏覽
每次經過此店,都必定看見長長的人龍。難得今日與友人一起,便決定買一杯來試試。我們所選的是原味。看見員工一邊大聲聊天大笑,一邊求其地在雲呢拿雪糕上曬點朱古力粉,態度確實令人失望,而食品的衛生情況亦令人擔心。再一次證實了實物永遠是與圖片不符。☹️吃了一兩口,便發現雪糕中心竟是空空的,有偷工減料之嫌。😡至於雪糕的味道...個人認為沒什麼特別。就是雲呢拿雪糕加了點朱古力粉和甜醬。從味道和份量方面來說,絕對不值這個價錢。👎🏻
我們所選的是原味。

再一次證實了實物永遠是與圖片不符。☹️

吃了一兩口,便發現雪糕中心竟是空空的,有偷工減料之嫌。😡
2016-12-29 212 瀏覽
綠茶開心果$46😍👍🏻聖誕要梗要快樂🙆🏼來自韓國的kiss the tiramisu 於聖誕期間推出有新口味😂綠茶開心果味 綠茶雪糕香滑 綠茶mix開心果口味💓都係第一次食 個味道都ok 唔知個聖試系列會列幾時 想食就要快啦😂😂.
綠茶開心果$46😍👍🏻聖誕要梗要快樂🙆🏼

2016-11-08 248 瀏覽
之前見不少食友都一窩風在社交平台post了Kiss the Tiramisu的雪糕, 看似幾吸引, 反正近近地在屯門, 在家去也不過半小時左右, 星期日就推着BB一齊去行街順手試下.位於屯門市廣塲, 初時以為是一間有座位的雪糕店, 怎料原來只是一個小鋪位的外賣雪糕店. 一塲來到, 還是一試吧...店內售賣的只有3款雪糕- 原味, 香蕉和士多啤梨味Tiramisu軟雪糕. 本來想試士多啤梨味, 很可惜售罄了, 於是只試了原味和士多啤梨味.下單後店員會在客人面前即塲炮製雪糕杯, 除了雪糕外, 還有多款配料, 果醬等, 不過都是由店員負責添加, 客人只有看的份兒. 當然如果有某些食品不吃的話, 也可事先叫店員不加.不消2分鐘, 2杯即叫即造雪糕就完成了. 以高腳金邊杯盛載, 多了幾分貴氣. 原味的賣相豐富一點, 底層是Tiramisu主要材料mascarpone cheese, 然後一層一層鋪上餅乾碎, 咖啡酒, 再唧上軟雪糕, 然後面層再鋪上無糖可可粉, 外形像極Tiramisu蛋糕. 軟雪糕頗挺身, 入口香滑, 奶味濃郁, 加上微苦的朱古力粉, 味道十分相配. 為免粉末掉到身上, 還是先

不消2分鐘, 2杯即叫即造雪糕就完成了. 以高腳金邊杯盛載, 多了幾分貴氣. 原味的賣相豐富一點, 底層是Tiramisu主要材料mascarpone cheese, 然後一層一層鋪上餅乾碎, 咖啡酒, 再唧上軟雪糕, 然後面層再鋪上無糖可可粉, 外形像極Tiramisu蛋糕. 軟雪糕頗挺身, 入口香滑, 奶味濃郁, 加上微苦的朱古力粉, 味道十分相配. 為免粉末掉到身上, 還是先吃了上層的軟雪糕才進攻下層的芝士, 中間夾雜餅乾碎, 增加口感, 芝士香滑creamy, 還滲出香酵咖啡酒味, 比Tiramisu蛋糕多了一份冰凍和細滑, 實在不錯.

至於香蕉味Tiramisu軟雪糕則相對太甜, 而且並無Tiramisu成份, 只有軟雪糕加上香蕉果醬, 口感和味道也較單調, 還幸當中夾着一些香蕉片和杏仁碎, 令味道有所提升和比較有層次感. 但相比之下還是原味出色得多.
難得BB很喜歡, 在品嚐其間也有不少人幫襯, 定價$43-46一杯不等, 老實說頗昂貴, 沒任何service的外賣店來說這價錢的勝價比不高, 而且口味太limited, 味道雖好但欠缺驚喜和獨特感, 一試心態無妨.
2016-10-09
2016-10-27 839 瀏覽
當晚,跟一對夫婦朋友到元朗晚飯後,他們帶我到他們新居附近新開的韓式雪糕店 Kiss The Tiramisu!雪糕有 3 款口味,包括:原味 Tiramisu 軟雪糕 $43、香蕉 Tiramisu 軟雪糕 $46 及士多啤梨 Tiramisu 軟雪糕 $46! 可是,雪糕店營業至晚上 10:00,我們 9:30 去到,士多啤梨 Tiramisu 軟雪糕已售罄! 反正我想試香蕉 Tiramisu 雪糕, 就讓他們兩公婆一嚐 Tiramisu 雪糕吧!以金邊膠杯盛載,方便進食又高貴大方!雪糕即叫即製,店員們每一工序都一絲一不苟弄製!務求食客可品嚐到口感最佳的優質iramisu 雪糕!原味 Tiramisu 軟雪糕 $43看見店員即席製造雪糕,賣相滿有層次感的, 以透明金邊的膠杯盛載,好像一杯酒杯外型的 Tiramisu 蛋糕甜品! 入口軟滑不甜膩的雪糕,香滑柔軟!奶味濃厚! 灑上咖啡粉,與雪糕的口味形成強烈對比!食上半部份的確幾似食緊 Tiramisu 的味道,卻是口感截然不同!香蕉 Tiramisu 軟雪糕 $46我起初以為是 Tiramisu 雪糕加香蕉糖漿,原來我想多了!看見製作過

反正我想試香蕉 Tiramisu 雪糕,
 就讓他們兩公婆一嚐 Tiramisu 雪糕吧!

以金邊膠杯盛載,方便進食又高貴大方!
雪糕即叫即製,店員們每一工序都一絲一不苟弄製!
務求食客可品嚐到口感最佳的優質iramisu 雪糕!
原味 Tiramisu 軟雪糕 $43

看見店員即席製造雪糕,賣相滿有層次感的,
 入口軟滑不甜膩的雪糕,香滑柔軟!奶味濃厚!
原味 Tiramisu 軟雪糕
香蕉 Tiramisu 軟雪糕 $46

看見製作過程,店員先唧半杯雪糕,灑上脆脆,然後再唧多半杯雪糕,整體沒有什麼特別,令我大為失望!
試一次就算!
香蕉 Tiramisu 軟雪糕
以四十多元一杯,大家都認為定價頗為進取!我覺得三十多元的價位較為合理!加上開在屯門區,不值這個價位呢!
2016-09-22
$46 (宵夜)
原味 Tiramisu 軟雪糕
2016-10-24 145 瀏覽
香蕉Tiramisu軟雪糕香蕉味大概與雪糕不太合襯,加上本來以為當中有香蕉,誰知只是醬料,開初感到超失望。但還好雪糕質感亦很滑,最能夠彌補的,還是香蕉片吧。一開始以為只是普通nuts,但竟然是我大愛的香蕉片,加了丁點分數。總括來說味道還是太甜,再加上香蕉醬料,實在不能一滴不剩。杯子很起來可以拿回家作裝飾,但最後還是丟了。
香蕉Tiramisu軟雪糕

外賣自取
$46 (宵夜)
2016-10-16 92 瀏覽
今日同兩個朋友入左屯門探朋友,探完朋友之後,口痕想食雪糕,所以我地一行三人去左食雪糕。經過門口已經被吸引住,而我地亦眼見到用左個好靚既杯裝雪糕,所以決定入去。而我地就叫左三種口味,一人一杯,又可以試下。香蕉tiramisu軟雪糕:雪糕面淋左香蕉汁係上面,雪糕好軟滑,同香蕉汁一齊食,味道好似韓國既香蕉奶同埋味道好濃郁。而底層有d香蕉乾同cream,香蕉乾細細粒好脆口,由於平時好少食香蕉類既甜品,味道比我想像中好食同有驚喜!士多啤梨tiramisu軟雪糕:雪糕面淋左士多啤梨汁,而中間就有士多啤梨果肉同埋cream,雪糕好軟滑。原味tiramisu 軟雪糕:雪糕上面灑滿香濃既咖啡粉,而中間除左有餅碎同咖啡汁之外,仲有少少酒係入面,真係好似食緊tiramisu咁。

香蕉tiramisu軟雪糕:
士多啤梨tiramisu軟雪糕:
雪糕面淋左士多啤梨汁,而中間就有士多啤梨
果肉同埋cream,雪糕好軟滑。
2016-10-08 98 瀏覽
知韓國既Kiss the tiramisu 黎左香港開分店,第一時間搵埋老公去試下,我本身唔係好好甜品,因為食得多會覺得好甜好漏,但唯獨Tiramisu我就多多都食得落,因為加入咖啡既甜品,咖啡會平衡左太甜既味道,而且又充滿咖啡香味。 咁今次仲要入將Tiramisu味加入牛奶軟雪糕,凍冰冰咁,一入到就即刻order返杯,杯雪糕用高身香檳杯裝住,好Elegan,而且仲好大杯,一對情侶share就岩岩好,講返杯雪糕,係睇住店員即做,底層有cream cheese同餅碎,之後係上面吱滿牛奶軟雪糕,再淋上espresso同加上朱古力粉。完成! 牛奶軟雪糕好幼滑,加埋朱古力同espresso,好甘香同香濃,味道真係好似食緊Tiramisu蛋糕一樣,食左一半再將底下既cream cheese同餅碎撈勻,好creamy又有餅碎既口感,唔會覺得漏,好味到我要將最後一滴倒入口!好正!一定會再食,另外仲有士多啤梨味同香蕉味,下次可以再試!推介比鐘意食Tiramisu既朋友!

2016-10-05 120 瀏覽
(這是DISPLAY,但實物都是一模一樣啊)知道韓國店子kiss the Tiramisu將會在屯門開幕,心情一直都很期待。自己一直都很喜歡食tiramisu,但有些店子總是加了過量的冧酒和咖啡粉,以致食落去總是甘苦的濃味,所以帶點期待希望這店子合自己口味。店子開在商場裏面,所以人流都算多,但都幸運地找到位置等待店員呈上tiramisu給我們。我和朋友分別點了香蕉味及原味,其實仲有士多啤梨味的,但點香蕉味似乎更貼近韓國的特色吧。店員先從雪櫃裏取出冷凍的高身金色杯,之後往雪糕機注入白滑的軟雪糕,然後就跟住我們的口味加入相關的配料。親切的店員還向我們介紹當中所加的材料,很細心呢。首先是香蕉味的tiramisu,店員說盛埋雪糕後,就會灑上香蕉粒乾,之後淋上淺黃的香蕉醬,我還加了$3要求鋪上可可粉,哈哈,感覺口感更加豐富呀! 懷著興奮的心情,將匙羹盛了滿滿一勺放入口中,香蕉的清香首先於口腔散發,不太濃也不人工味,就像韓國所飲到的香蕉奶,很接近天然的香蕉味道。隨後食到香蕉粒,配合奶滑香甜的軟雪糕,份外增加了一份口感。可可粉是畫龍的點綴,令到香蕉味不會過於單調,隱約添加了些微的朱古力香而又不會搶了
(這是DISPLAY,但實物都是一模一樣啊)

親切的店員還向我們介紹當中所加的材料,很細心呢

可可粉是畫龍的點綴
,令到香蕉味不會過於單調,隱約添加了些微的朱古力香而又不會搶了香蕉的風頭。
香蕉味的確不錯,清新的口味適合於飯後調劑下飽和的胃部。

期待的第2杯放到面前了!店員說先將香濃的芝士醬加於最底,再加入自家制作的餅碎。之後在雪糕外層淋多1層芝士,再灑上細緻的朱古力粉就完成了。還提議我們把底層搞均嚟食,咁先食到芝士醬的美味。食落口馬上散發出濃郁的芝士味,而且正正是我想要的味道!!沒太多的冧酒,咖啡也是配搭得剛好,所以不會過苦。有雪糕的中和下,感覺比平常的tiramisu更好食。
至於盛載tiramisu的高腳金身杯,其實可以洗乾淨拿走的,店員表示這些杯都是環保物料,可以循環再用,交給供應商清洗後再用。

甜品的價錢可接受,又可以拎走高腳金身杯,真的不錯呀
2016-09-27
2016-10-04 65 瀏覽
位於屯門既kiss the tiramisu 是來自韓國既人氣甜品 。 新開張既時間吸引唔少棒場客經過幾個月後終於黎到朝聖 夜晚人潮唔多。唔洗點排隊就已經買到雪糕分3種。有原味tiramisu, 士多啤梨同香蕉。 今日就先試原味。。。。一杯$43都有大大杯。。作為飯後甜品可以2人share 食店員亦有溫馨場示每個客人可先食面個層。最後可拌底層食。 面層雪糕加上tiramisu 粉甜得黎帶小小苦。底層有重啲既牛奶味個人認為底層甜啲好食啲。有機會可以試埋其餘兩款味道。。。如果唔洗排長龍的話
經過幾個月後終於黎到朝聖
夜晚人潮唔多。唔洗點排隊就已經買到

一杯$43都有大大杯。。作為飯後甜品可以2人share 食

店員亦有溫馨場示每個客人可先食面個層。最後可拌底層食。
個人認為底層甜啲好食啲。

有機會可以試埋其餘兩款味道。。。如果唔洗排長龍的話

2016-09-30
外賣自取
韓式甜品店在香港愈開愈多,不過大多以韓式刨冰及原個水果冰為主多。今次就有間以Tiramisu做主角的韓國過江龍來港,更一連連在屯門及沙田開分店呢,據說一開幕也是人流滿滿的。這天去睇億萬貓星人前先去潮聖這人氣雪糕,店鋪小小的,只做外賣,後方的冰櫃放了一個個預先雪凍了的金色高腳杯,這樣雪糕便可以保持冰涼,沒這麼快溶。店子暫時提供原味(Tiramisu)、士多啤梨和香蕉味,價錢$43-$46。下午茶時間已有不少人等叫號碼領取雪糕,店員都密密整密密做到無停手,動作十分純熟,所以都不用等好耐。原味Tiramisu軟雪糕 $43即叫即整,用上金邊高腳杯展現的雪糕,賣相多了份高貴感。以mascarpone cheese軟雪糕和餅乾碎做基底,再加上咖啡酒、可可粉、再一層軟雪糕、咖啡酒,最後灑上可可粉,還有現刨的朱古力碎,十分豐富。店員建議食左面頭個層軟雪糕後,再撈勻底既食,mascarpone cheese軟雪糕質感幾滑同挺身,唔易溶,撈勻後真係食到陣陣頗濃的咖啡酒香,味道不錯,不過未算驚艷,就係一杯正正常常又帶點高貴感的 tiramisu 吧!士多啤梨Tiramisu軟雪糕 $46另外仲試了士多啤梨
原味Tiramisu軟雪糕
原味Tiramisu軟雪糕 $43

士多啤梨Tiramisu軟雪糕
士多啤梨Tiramisu軟雪糕 $46
另外仲試了士多啤梨味,比原味貴$3,可以見到內裡有真士多啤梨肉和果醬,不過味道就好似食緊麥當勞既新地,相對原味更加普通,所以都係建議大家食返原味啊。
2016-09-25 82 瀏覽
之前啱啱開既時候,排隊超誇張。今日見唔洗排終於試左。。。結果好失望,咖啡粉係好多好香,但就淨係得咖啡粉味,雪糕好淡冇乜奶味。佢教先食上層,下層要撈均食既,因為我見佢應該有吱啲cream落去但我撈均後只係覺得好甜,但又食唔出雪糕個種味道。總之就上半層好淡下半層好甜。。。以佢賣40幾蚊黎講,真係好中伏。。。
之前啱啱開既時候,排隊超誇張。今日見唔洗排終於試左。。。

總之就上半層好淡下半層好甜。。。
以佢賣40幾蚊黎講,真係好中伏。。。