2021-01-25 139 瀏覽
根據我識嘅印尼姐姐her words not mine佢話呢間嘢係全香港最好味同地道嘅因為我屋企人有印尼歸橋老人家疫情有冇得出去唯有畀佢試下家鄉菜我喺等嘅同時叫咗一杯牛油果汁杯牛油果汁唔得搞到我以為啲嘢食唔會好食點知印尼味滿滿仲要唔係就香港人用咗印尼嘅辣度刺激你嘅味蕾唔食得辣唔好食呢間嘢竟然有埋膠手套畀你用手抓飯食黃薑飯有好重黃薑味因為印尼有千島國之稱唔同地方嘅黃薑飯有唔同嘅味道炒麵亦都好地道麵條彈牙沙嗲啱啱好唔會燒得太勁雖然價錢唔平現場十點幾鐘已經好多姐姐喺度打躉
根據我識嘅印尼姐姐
沙嗲啱啱好唔會燒得太勁
雖然價錢唔平
現場十點幾鐘已經好多姐姐喺度打躉
2021-01-23 125 瀏覽
☺️好食本來都係附近搵小店餐廳,唔知係無開定...... 就無得食,然後係一班好熱鬧既遮遮附近見到「東南亞餐廳」嘅牌(基本上東南亞野食都好啱我胃口,一於試下先🎶🎶入面係幾闊落、暗暗地,係舒服過food court,除左大部分姐姐,都有啲香港人架~我好鍾意一碟過,有少少菜少少肉,呢個雜錦椰汁飯,豐富配搭同口感,唔錯呀,飯嘅椰汁味都好均勻🎶🎶🎶肉鬆撈飯,香港人少試,表示幾得意吖,可能下次加🤏💰轉椰汁飯滿足啲🍹整體味道唔錯既,但唔知係咪印尼版既椰條偏冧偏粉 🧐 口感馬馬串燒基本無得輸啦 🍢舊肉都唔細舊、好食😁下次再黎先~
☺️好食

🎶🎶

雜錦椰汁飯
🎶🎶🎶
印尼飯-牛

珍多冰

串燒基本無得輸啦 🍢舊肉都唔細舊、好食
😁下次再黎先~
牛肉串燒
雜錦椰汁飯
印尼飯-牛
珍多冰
牛肉串燒
2021-01-21 114 瀏覽
平日返工會去糖街買魚蛋粉外賣,今日發覺原來呢間東南亞餐廳嘅西餐,原來都好高質~餐廳係地庫,路面入口係小食檔,有好多印尼糕點、蝦餅賣,價錢很相宜,款式很多。門口有塊星期一至五嘅推廣餐牌,見今日嘅海蝦燴伊面好吸引,連餐湯及飲品都只係$43~落左外賣order,等左大約3分鐘,已經包好。可能因為我早到(13:07落單)、餐廳客人吾多。拎到上office打開,熱飲、主食都仲好熱騰騰。配送嘅餐湯份量比較少,但好好飲。聽侍應講餐湯每日都吾同,今日係中湯。飲到青、紅蘿蔔、豬骨嘅味道,湯味清甜,好好飲,有香港茶餐廳嘅質素~~熱檸水有三片檸檬~份量適中~打開食物盒,見主食「芝士海蝦燴伊面」好夠汁~配菜都吾少~通常都係芝士汁配意粉,原來配伊面都好正~伊面份量好足,質感好滑、好有伊面香,同白汁好夾!配菜(三色椒、芽菜)都好新鮮爽脆,同伊面一齊食,口感好好~芝士汁都好吾錯~雖然個名叫「芝士XXX」,但吾係一片片/條條嘅芝士,應該係指個芝士白汁。因爲好夠汁,我坐係自己個位、對住電腦食,食嘅時候將D芝士白汁彈到幾次彈落個螢幕到~海蝦都幾大,有4隻。可能因為餐廳炸/煎過D蝦,蝦味好香、肉質新鮮爽彈~好好食~而且有開

門口有塊星期一至五嘅推廣餐牌,見今日嘅海蝦燴伊面好吸引
,連餐湯及飲品都只係$43~

拎到上office打開,熱飲、主食都仲好熱騰騰。

熱檸水有三片檸檬~份量適中~

打開食物盒,見主食「芝士海蝦燴伊面」好夠汁~配菜都吾少~
芝士海蝦燴伊麵

海蝦都幾大,有4隻。

可能因為餐廳炸/煎過D蝦,蝦味好香、肉質新鮮爽彈~好好食~
而且有開邊,我用膠叉、匙都好易剝到蝦肉出黎~(不過要小心彈汁)

起先打開食物盒時以為份量吾多,其實個食物盒都幾大。我食到一半時已經開始飽。因為好味,最終食晒,好飽肚~

「芝士海蝦燴伊面」係限量供應,而且只係星期四先有~
餐廳仲有其他吾同嘅餐,除左印尼餐,都有吾少港式、西餐。價錢都OK~
有D仲外賣自取有8折~下次有機會,會再試~^_^
2021-01-21
3 分鐘 (外賣自取)
芝士海蝦燴伊麵
2020-07-16 1252 瀏覽
上星期到銅鑼灣IKEA,買完東西後看看附近有什麼餐廳,留意到這一間位於地庫的印尼菜,剛好想食香辣惹味的我連進去一試小食先點了炸豆腐,豆腐飽滿多汁,另外內裏充滿粉絲紅蘿蔔等等東南亞餡料,非常惹味,有驚喜印尼炒米粉,非常值得推薦,先說份量極多,足夠二三人食用,另外鑊氣十足,醬汁香濃,非常有質素的小炒牛肉串燒,同樣值得推薦,牛肉份量不少,而且燒烤味道濃郁,配合惹味的沙嗲醬,味道令人滿意炒通菜,同樣份量驚喜,兩口子結果也吃不完,此外同樣鑊氣十足,通菜爽脆有口感,是一道有質素的炒通菜

2020-07-13 554 瀏覽
和幾個朋友去銅鑼灣吃印尼菜,侍應安排了我們坐卡位,空間大,很適合聚餐聊天~我們四人點了個四人晚餐冬陰功(4人)上菜熱騰騰,由大量材料煮成,味道偏酸~加多加多沙律印尼特色沙律,有豆腐乾、椰菜、青瓜,再配特製醬汁,吃下很開胃~雜錦拼盤沙爹雞肉、牛肉串燒,很入味吉列炸蠔夠香脆庶蝦也很鬆脆可口~海南雞半隻份量很足,雞件也很嫩滑,配上三種海南雞醬汁各有特色~青咖哩大蝦大蝦都有4、5隻,咖喱最適合配飯~海鮮菠蘿雞粒炒飯飯粒黃金,海鮮配料足~馬拉棧炒通菜獲氣十足,炒得惹味~四人套餐還包4杯飲品~另外點了巴東牛肉牛肉很入味,適合重口味朋友~生醬炸鴨外皮香脆,肉質厚實入味~
和幾個朋友去銅鑼灣吃印尼菜,
侍應安排了我們坐卡位,
空間大,很適合聚餐聊天~

我們四人點了個四人晚餐

冬陰功(4人)
上菜熱騰騰,由大量材料煮成,味道偏酸~

加多加多沙律
印尼特色沙律,有豆腐乾、椰菜、青瓜,
再配特製醬汁,吃下很開胃~

雜錦拼盤
沙爹雞肉、牛肉串燒,很入味
吉列炸蠔夠香脆
庶蝦也很鬆脆可口~

海南雞半隻
份量很足,雞件也很嫩滑,
配上三種海南雞醬汁各有特色~

青咖哩大蝦
大蝦都有4、5隻,
咖喱最適合配飯~

海鮮菠蘿雞粒炒飯
飯粒黃金,海鮮配料足~

馬拉棧炒通菜
獲氣十足,炒得惹味~

四人套餐還包4杯飲品~

另外點了巴東牛肉
牛肉很入味,適合重口味朋友~

生醬炸鴨
外皮香脆,肉質厚實入味~

2020-07-07
  • 海南雞
  • 加多加多沙律
  • 雜錦拼盤
2020-07-13 401 瀏覽
成日都行過依間印尼鋪,有時仲會買啲印尼蝦片食,但估唔到下面basement 仲有餐廳添。最簡單方便又唔使諗就緊係叫個4人餐加多加多沙律係以前印尼姐姐成日整好掛念,好香好花生味,甜甜地好好味,沙律有好多料,又有菜,又有豆腐同蛋,好多印尼風味雜錦拼盤,沙嗲雞肉串沙嗲牛肉串夠入味,吉列炸蠔,一啲都唔鯹,好酥脆海南雞- 少有的入味,又滑海鮮菠蘿炒飯-好香菠蘿味,鍾愛食黃薑飯馬拉盞炒通菜青咖喱冬陰公巴東牛肉-加吃巴東牛肉,辣辣哋好惹味,啲牛肉入得黎唔鞋
最簡單方便又唔使諗就緊係叫個4人餐

海南雞- 少有的入味,又滑

海鮮菠蘿炒飯-好香菠蘿味,鍾愛食黃薑飯

青咖喱

冬陰公

巴東牛肉-加吃巴東牛肉,辣辣哋好惹味,啲牛肉入得黎唔鞋
2020-07-04 384 瀏覽
屋企印僱姐姐生日加上自己又未食過印尼食物,就訂了位於銅鑼灣印尼餐廳試一試😋入到門口已經見到好多印尼零食售賣及它門的煮食廚具👍入到店內環境闊落,店員話一到星期六日呢度排隊入座😋餐牌上有套餐,價錢亦很合理👍串燒雞肉及羊肉串燒香噴噴,火喉控制得好好,燒至金黃色,食落多汁,醬汁有兩款,最特別是甜豉油加入了紅椒乾䓤,好惹味,沾吾停👍醬燒魚飯鰂魚外皮燒至香脆,有甜甜地味道,魚肉鮮甜嫩滑,飯可以選擇黃薑飯,椰汁飯及白飯。黃薑飯香噴噴可以加入醬汁一齊食味道更美味👍加多加多沙律🥗呢個沙律都係第一次食,印尼姐姐推介必食,內面有椰菜,豆餅,青瓜,乾豆腐及🦐片再混入沙茶醬,甜甜地微辣,口感一流,材料豐富😋
入到門口已經見到好多印尼零食售賣及它門的煮食廚具👍
入到店內環境闊落,店員話一到星期六日呢度排隊入座😋
餐牌上有套餐,價錢亦很合理👍
串燒雞肉及羊肉
醬燒魚飯
加多加多沙律🥗
  • 加多加多沙律
2019-12-23 1338 瀏覽
我本身是印尼華僑,但好耐冇食印尼菜,在 openrice 搵到呢間印尼餐廳,當天客人不太多,有位服務員叔叔非常有禮貌,也推介了菜式,叫我先叫order, 吾夠食再加,其中牛尾湯真心好味,忘記影相,想食的十五夜粽飯,味道好好,朋友好少食印尼菜,全部我點菜,加多加多,牛尾湯(),沙爹,十五夜粽飯(我至愛),巴東牛肉,黃薑飯,蜜瓜冰及木薯酒釀(服務員叔甩介紹,說是印尼直送),這餐飯$493,我和朋友都覺得非常滿意,下次再去!
),沙爹,十五夜粽飯(我至愛
2019-12-19
  • 木薯酒釀
  • 十五夜粽飯
  • 牛尾湯
2019-12-05 906 瀏覽
從來沒有吃過印尼菜,今天決定一試到糖街的這間位於地底下的東南亞餐廳。我們一行二人點了二人晚餐,套餐非常豐富有兩道前菜和三道主菜,還附送餐飲。冬陰功湯主菜我們放棄了沙律選擇了比較常吃的冬陰公湯。跟以往在泰國飲到的不同,這個冬陰公湯是不辣的而且比較稀,都很醒胃的。 雜錦拼盤除了有他們自製的炸蝦片外,還有兩件炸蠔和春卷生菜包一條。兩個人吃一定夠飽,他們的炸蝦片非常脆,春卷生菜包的餡料塞得滿滿的,非常滿足。海南雞半隻主菜選料海南雞,肉質非常嫩滑,配上三種醬汁非常惹味,有甜、有咸、有酸辣適合喜歡不同口味的人。印尼炒飯第一次吃印尼炒飯實在是大驚喜,看樣子平平無奇,呈深啡色的,但飯跟雞配合得天衣無縫,會一吃上癮。份量很大,我們二人都吃不完,我還打包了回家當成第二天的午餐呢!蝦醬通菜這一道菜也是另一個驚喜之選,雖然外貌平平,但味道很濃郁、很有風味,很有鑊氣!整體服務和食物質素都很高,會推介給其他朋友一同推廣東南亞菜!

東陰功湯

東陰功湯
蝦醬炒通菜
  • 蝦醬通菜
2019-11-12 1679 瀏覽
友人看到一間特的印尼餐廳,想起從前在印尼曾工作一陣子,便相約我到印尼餐廳,嚐各式東南亞食物。店內以黑色為主調,餐桌與餐桌之間留有寬闊的空間。亞答子冰($29),亞答子是一種水果,上次在其它泰國餐廳喝過這杯飲品,惜亞答子不夠軟。這裏亞答子帶點煙靭,口感像年糕,形狀和味道有點像山竹清甜白透。利賓納紅毛丹($29)是一個有趣的配搭。紅毛丹同樣是東南亞水果,香港較少作為飲品。利賓納味道略淡,紅毛丹幾乎與荔枝一樣,同樣清甜,果肉多汁,內有很多粒紅毛丹果肉。黃薑飯($17)最能代表東南亞的味道,飯粒在口中滲出黃薑香,頂層的乾粒讓我想起馬來西亞沙巴吃過的乾粒。馬拉盞炒通菜($65)是這次個人認為最好吃的菜式。除了在調味料上用得䢔當,不會如外面餐廳用過多的油和調味料而令清菜變得過鹹,更重要的是通菜本身非常幼嫩,拌飯吃,能讓人多吃一碗白飯。沙嗲雞肉串(3串)($46)拌豆醬。雞肉本身燒得非常入味,燒過後外脆內軟,並沒有燒乾雞肉的水份,不用拌醬已非常好吃。而加了醬汁則更適合拌飯吃。香蕉葉魚($60),份量不多,魚肉已去骨,齊地被香蕉葉包裹着。打開香蕉葉,魚肉微微帶點植物的清香。吉列炸蠔(5件)($49),

亞答子冰

黃薑飯

馬拉盞炒通菜

沙嗲雞肉串(3串)

香蕉葉魚

吉列炸蠔(5件)

吉列炸蠔(5件)($49),咬開脆面層,內裏鮮嫩的蠔肉爆出熱燙的汁,旁邊拌以大量脆蝦片和蔬菜。

冬蔭公海鮮湯

最後是友人最喜歡的冬蔭公海鮮湯($32),有青口、蝦仁、魷魚、蜆等,用料十足,十分爽辣。
題外話/補充資料: 加一服務費
2019-11-08
亞答子冰
黃薑飯
馬拉盞炒通菜
沙嗲雞肉串(3串)
香蕉葉魚
吉列炸蠔(5件)
2019-11-09 561 瀏覽
星期五晚上到銅鑼灣搵食,經過糖行看到這間印尼菜,香港是比較少印尼餐廳的,所以便試一試餐廳位於地庫一樓,有升降機。餐廳地方很大,裝潢比較簡潔企理你和老公二人點了三個菜一個湯。等了大概十分鐘,店員一次過上齊點的食物,很貼心牛尾湯 - 牛尾湯是超足料的!而且牛尾炆得很腍,每一啖湯也是滿滿牛肉熟辣醬炸鴨配黃薑飯 - 這個菜主角應是印尼自家製辣醬,這個辣度可以媲美四川麻辣!十分適合喜歡吃辣的我!再配上肉質鮮嫩的炸鴨,真是吃不停口馬拉盞炒芥蘭 - 份量很多而且十分有鑊氣印尼醬燒魚 - 魚肉的肉質鮮嫩,吃下有焦香的味道。若配上甜醬吃,醬汁帶有微甜,十分開胃這間印尼餐廳食物質素不錯,菜式特别, 下次必定再來試其他菜式

餐廳位於地庫一樓,有升降機。餐廳地方很大,裝潢比較簡潔企理

熟辣醬炸鴨配黃薑飯

馬拉盞炒芥蘭

馬拉盞炒芥蘭 - 份量很多而且十分有鑊氣
印尼醬燒魚

熟辣醬炸鴨配黃薑飯
馬拉盞炒芥蘭
印尼醬燒魚
2019-11-07 373 瀏覽
同A姐喺IKEA買咗啲家庭用品,臨返屋企前去埋Kampoeng買蝦片先得!平時嚟Kampoeng主要係星期日,所以次次都係同成班印尼朋友一齊迫住買佢好出名嘅蝦片,但原來嚟咗咁多次,今次平日嚟到,先驚現原來下層係餐廳嚟架!所以行到好攰嘅我哋,決定入去食埋晚餐再返屋企啦。今日我哋唔想煩食咩,所以就叫咗個二人餐,湯、小食、菜同飲品都有齊,夠抵食。冬陰功湯一人一碗嘅冬陰功湯,鍾意重口味嘅人就未必啱喇,但我哋就覺得呢個酸辣味好啱我哋,唔會太濃。小食拼盤小食拼盤有炸蠔、炸蝦餅同春卷。點上泰式辣醬嘅蝦餅,味道一流!但最正當然係佢個蝦片啦!蝦片好脆,食完呢餐都係要買番包返屋企。蝦醬通菜通菜炒得夠鑊氣,熱辣辣!而蝦醬當然係個靈魂,好香濃呀!海南雞三款醬汁配上海南雞,雞肉夠嫩滑,唔會話太肥膩,如果可以去埋骨就好喇。印尼炒飯炒飯用上雞粒,仲有預先炒香咗嘅洋蔥粒,口感一流。味道唔錯,但就略嫌炒飯唔夠鑊氣。

冬陰功湯

小食拼盤

蝦醬通菜
通菜炒得夠鑊氣,熱辣辣!而蝦醬當然係個靈魂,好香濃呀!

2019-11-06
2019-11-02 157 瀏覽
路過見門面counter整齊地放滿各式糕點,外形已吸引,每款糕點均寫上中文介紹,忍不住買了3款。超級好吃,有口感,饀料夠香,不太甜,本人勁推介!我住大埔,少去香港島,但我將會為了買此處的糕點,而特登前往。So delicious!
So delicious!
2019-10-30 140 瀏覽
從朋友口中得知銅鑼灣糖街地庫有間隱世印尼菜,今日便前往一試。餐廳門口設有售賣地道印尼小食和飲品的攤檔,店內環境舒適,更設有特色小茶檔。餐牌的選擇頗多,可以跟餐或散叫。雞肉串燒的雞肉爽滑,有焦香,配合沙嗲醬吃惹味又香濃。巴東牛肉飯,牛肉是坑腩的位置,帶一點牛筋,入口鬆化。盤碟的配菜也很豐富,有椰汁雜菜、香辣小魚乾和薯仔,配飯一流。馬拉盞炒通菜,通菜新鮮爽脆,馬拉盞香濃,有鑊氣。香葉烤魚的魚肉嫩滑,魚肉上的配料香辣醒胃。飲品點了椰青和熱薑蜜。椰青水新鮮清甜,想不到熱薑蜜很有驚喜,用上花蜜和新鮮的薑絲,味道有層次。Kampoeng不論是環境和食物質素,都很值得推薦。

餐牌的選擇頗多,可以跟餐或散叫。

雞肉串燒的雞肉爽滑,有焦香,配合沙嗲醬吃惹味又香濃。

馬拉盞炒通菜,通菜新鮮爽脆,馬拉盞香濃,有鑊氣。

香葉烤魚的魚肉嫩滑,魚肉上的配料香辣醒胃。

Kampoeng不論是環境和食物質素,都很值得推薦。
2019-10-23 169 瀏覽
香港多元文化匯聚,屬於難得的一個能品嚐各國美食的小小城市。這日,又想為味道尋求新衝擊,於是找到了銅鑼灣這間印尼餐廳。向街的店面有個小食櫃檯,可供遊人選購。後面有一道樓梯落地庫,一下去就進入了異國一般,充滿濃厚的印尼村特色。坐下點餐,因已過了中午繁忙時間,比較寧靜舒適,店面很大,後來看過這店可以包場辨派對。餐牌厚重,食品多元,中英雙語,且圖文並荗,十分吸引。有特色風味飯,另有炒飯可選擇辣度,歡迎向店員查詢。餐廳印尼沙律、粉麵、叻沙、小食及飯類等都一應俱全,更有甜品刨冰!特色飲品亦相當多種類,琳瑯滿目。利賓納紅毛丹 $29筆者率先點了杯利賓納紅毛丹,外面未試過,利賓納味較重,但帶有紅毛丹的清香味,紅毛丹果肉大大粒,很鮮甜。印尼村特色炒飯 $78印尼村特色炒飯,充滿風土味,家中的印尼姐姐有教筆者,蝦片可以送飯,這日一試,果然不錯!印尼炒飯不會太乾身,飯中好像是有菇類和大大粒切丁的雞肉,十分惹味。炒飯筆者點了不辣,但也許微辣更香。炸雞卷(3件) $45雞卷炸得很香口,又不會感到太熱氣,味道像沙律卷,十分開胃,筆者很喜歡!每件雞卷都份量十足,細吃的OL可能一碟小食已夠飽。

向街的店面有個小食櫃檯,可供遊人選購。

餐牌厚重,食品多元,中英雙語,且圖文並荗,十分吸引。

有特色風味飯,另有炒飯可選擇辣度,歡迎向店員查詢。

特色飲品亦相當多種類,琳瑯滿目。

利賓納紅毛丹 $29

印尼村特色炒飯 $78
印尼村特色炒飯

炸雞卷(3件) $45
炸雞卷(3件)

每件雞卷都份量十足,細吃的OL可能一碟小食已夠飽。
印尼村特色炒飯
炸雞卷(3件)