2024-04-08 152 瀏覽
今個週末和老公來到西貢市場街的Kachimushi享受一頓日式午間餐,猶如置身日本般的美好氛圍中。進門就被店內的日式裝修迷倒,讓我彷彿置身於東京的小街市場。午餐菜單上的黑松露蟹肉布裡芝士多士,讓我彷彿品嚐到了日本的鮮味,每一口都散發著豐富的蟹肉香氣,搭配布裡芝士的濃鬱滋味,絕對是味蕾的享受。接著,我們品嚐了店裡的招牌美食Dutch Baby Pancake Mixed Berries,蓬鬆的鬆餅搭配著新鮮的混合莓果,帶來了一種甜蜜的滋味,讓我忍不住一口接一口地品嚐。最令我驚艷的是和牛多士,每一口都充滿了濃鬱的和牛香氣,配上鬆軟的多士,讓我感受到了食物的幸福。最後,我們享用了店內推薦的朱古力奶,濃鬱的朱古力風味融合在奶中,帶來了一股溫暖的幸福感,讓我們的午餐更加完美。Kachimushi 給予我們一個難忘的日式饗宴,讓我們彷彿置身於日本的街頭小店,感受到了濃濃的日本風情。這裡不僅是一個用餐的地方,更是一個讓人放鬆愉快的空間。強烈推薦給所有喜歡日本料理的朋友們!🍱🍵🍮

2024-03-09
2024-05-05 0 瀏覽
🎑和式cafe🪭 帶俾你置身日本嘅感覺⛩📍地點:西貢🍽️菜式:cafe💰人均消費:下午茶 HK$80~150🔖服務費:✅🧻餐巾/ 濕紙巾:✅ / ❎🪑座位類型:方枱 / 吧枱📝落單方式:侍應生落單【抹茶紅豆班戟】💰HK$82薄身班戟,有香脆口感,配上抹茶粉同紅豆蓉。放係熱辣辣嘅pan度上菜,仲有一球雲呢拿雪糕球。【Iced Dirty】💰HK$48豆味濃,咖啡無落冰,唔會愈飲愈淡味。.#foodcourt #foodxcourtx #foodxcourtxSK#西貢搵食地圖 #西貢美食 #西貢 #Cafe.Kachimushi @kachimushihk🏷️ 西貢市場街35號地舖
🎑和式cafe🪭 帶俾你置身日本嘅感覺⛩

🪑座位類型:方枱 / 吧枱
📝落單方式:侍應生落單

💰HK$82

💰HK$48
豆味濃,咖啡無落冰,唔會愈飲愈淡味。
#西貢搵食地圖 #西貢美食 #西貢 #Cafe
Kachimushi @kachimushihk
🏷️ 西貢市場街35號地舖

2024-04-20 21 瀏覽
每次行過都比呢間門面吸引好靚好日系上次黎西貢食左warmbread覺得好好食諗住再試埋呢間小店選擇其實都多只係覺得唔係岩我既type❶烤比爾芝士配吐司好少見小店會做原個比爾芝士通常西餐先會見到🤣🤣呢個幾特別芝士加左蜜糖配埋吐司一流🥰略嫌吐司太少得幾塊送咁大個舊芝士同有啲硬 最後要就咁食芝士無野送有少少漏❷無花果Dutch baby pancake呢個熱辣辣既pancake上面加球雪糕冰火口感又係無敵!好難會唔好食😎整體呢兩個dish都好滿意 係杯matcha latte淡到有啲水扣左分
每次行過都比呢間門面吸引

係杯matcha latte淡到有啲水扣左分
fig  dutch  baby  pancake
烤比爾芝士配吐司
2024-04-14 18 瀏覽
未見過咁Hea嘅餐廳,主食太hea得三個,全部都係蕎麥麵,仲係一舊肉都冇,又賣得好貴,畢出來就搞掂,欠誠意,如果想食飽就唔好揀呢一間。我冇食到甜品,因為選擇都唔算太多。水都無杯,仲要我10%服務費。。。
2024-02-28 246 瀏覽
好有日式風情嘅特色小店我真係好鍾意西貢嘅小店咖啡室又有嘢食又可以嘆番杯咖啡感覺非常之舒適今日嚟到呢間色嘅小店食咗幾款,我都覺得幾出色嘅食物有薯仔沙律啦、日式蕎麥麵🍜、仲有一個令我最深刻嘅黑松露醬配多士👍🏻👍🏻原來黑松露醬配多士係咁夾嘅唔會搶得太犀利,亦都唔會太濃烈嘅黑松露佢配一片多士外脆內軟好好味😋不過得我一個人唔能夠食得太多款但係我貪心都叫咗一款甜品😂😂綠茶pancake配雪糕!好脆嘅pancake口感好味
好有日式風情嘅特色小店

我真係好鍾意西貢嘅小店咖啡室

又有嘢食又可以嘆番杯咖啡感覺非常之舒適

今日嚟到呢間色嘅小店食咗幾款,我都覺得幾出色嘅食物

不過得我一個人唔能夠食得太多款
但係我貪心都叫咗一款甜品😂😂

綠茶pancake配雪糕!好脆嘅pancake口感好味
2024-02-02
  • 黑松露蟹肉沾醬配吐司
西貢有好多間Cafe,原本唔知點㨂openrice吓,呢間Kachimushi(中譯:蜻蜓)多人推介Dirty,就一於去試吓啦~*👅食物短評【Yummy好味】⭐️⭐️⭐️⭐️黑松露蟹肉沾醬配吐司🦀酸種麪包嘅質感比較有嚼口,平時我少食硬包但呢幾舊烘熰後香脆,中間亦保留軟熟至於自家製醬汁,黑松露味突出,啖啖都有蟹內夾係包度大啖咬落去,醬味充斥住成個口腔醬汁份量十足,食到最後冇包點,就咁食都正😄*【Normal一般】⭐️⭐️-Dirty☕️本人對Dirty嘅要求有啲高,所以呢間就比下去了呢杯做到兩層次,品嘗到熱啡同冰奶融和嘅滋味表現都算唔錯,用嘅咖啡豆唔算係濃厚type-Iced Mocha🍫嚴格嚟講係有啲失望,一嚟朱古力味唔夠似係用粉開嘅質感,因為杯底睇到有啲未攪勻
西貢有好多間Cafe,原本唔知點㨂
openrice吓,呢間Kachimushi(中譯:蜻蜓)
多人推介Dirty,就一於去試吓啦~
👅食物短評
【Yummy好味】⭐️⭐️⭐️⭐️
黑松露蟹肉沾醬配吐司🦀
酸種麪包嘅質感比較有嚼口,平時我少食硬包
但呢幾舊烘熰後香脆,中間亦保留軟熟
至於自家製醬汁,黑松露味突出,啖啖都有蟹內
夾係包度大啖咬落去,醬味充斥住成個口腔
醬汁份量十足,食到最後冇包點,就咁食都正😄
【Normal一般】⭐️⭐️
-Dirty☕️
本人對Dirty嘅要求有啲高,所以呢間就比下去了
呢杯做到兩層次,品嘗到熱啡同冰奶融和嘅滋味
表現都算唔錯,用嘅咖啡豆唔算係濃厚type

-Iced Mocha🍫
嚴格嚟講係有啲失望,一嚟朱古力味唔夠
似係用粉開嘅質感,因為杯底睇到有啲未攪勻
今個週六下午特登造訪左位於錦田嘅和風主題Cafe—— kachimushihk🎏店內以日式茶室佈置並設有日式庭院及塌塌米座位🎎十分之寫意🍃🎋和牛吐司 ($124)Juicy嘅和牛煮得啱啱好,牛肉汁配上酸種麵包有口感之餘,每一啖都無浪費和牛肉汁嘅精華🥩On top加上火箭菜中和左油膩感🉐🎋波特磨菇吐司 ($98)用上兩款芝士烹調,分別係Brie Cheese同後加嘅Parmesan Cheese,加上忌廉及黑松露調配,每一口大啡菇都好juicy,平衡返sourdough 本身比較乾嘅口感🍄🎋黃豆粉年糕Pancake ($78)層次豐富嘅甜品,熱辣辣嘅pancake上面加上冰凍嘅雪糕,冰火交融嘅感覺🔥🧊加上黃豆粉嘅點綴,唔甜之餘令整體味道更加豐富,推薦~🎋Cold Latte ($42)/ Flat White ($38)/ Espeesso Tonic ($64)特別一提Espresso Tonic用上京都果汁飲料牌子Kimino,貫徹cafe和風主題之外,誠意相對較其他cafe更加十足🧊

和牛吐司

🎋和牛吐司 ($124)

波特磨菇吐司

🎋波特磨菇吐司 ($98)

黃豆粉年糕Pancake

🎋黃豆粉年糕Pancake ($78)

Espresso

黃豆粉年糕Pancake
Espresso
Flat  White
Cold  Latte
今次嚟到呢間cafe,成個午後變得好悠閒,店裡擺設舒服,首先點嘅Matcha latte真係得意,綿滑中帶點底蘊,飲落去就好似初戀咁甜蜜☺️。食物部分,黑松露蟹肉沾醬配吐司真係慳唔得讚,蟹肉鮮美得嚟沾醬香氣撲鼻,正到跳起。至於周打蜆湯,真係補心潤肺,creamy嘅感覺恰到好處,飲一啖蜆味頓時四溢喺口腔。Dutch Baby Pancake同樣吸引,外酥內軟,加埋豆腐雪芭,簡直係味蕾嘅狂歡🥳。Open Toast滿載蘑菇同火箭菜,每一啖都鮮味十足,質感滿分!總括嚟講,這家cafe嘅食物質素絕對撻得過板,使你食住都會微笑。個個餐單上嘅選擇都值得一試,係一個再平凡不過嘅日子,帶嚟幾份特別嘅滿足感👍。
2024-01-16 171 瀏覽
嚟到西貢一定要去下cafe ,係舒服既環境傾下計飲下野,渡過愉快嘅週末🥰 抹茶係用一個小碗裝,好有日本嘅感覺😌 茶味香濃,好提神。黑松露蟹肉布里芝士多士滿滿一碗黑松露蟹肉🥹,搽完全部多士仲有剩,芝士味道濃郁,黑松露同埋蟹肉反而冇咁重味,唔錯嘅前菜👍鴨肉蕎麥麵鴨肉個湯真係唔講得笑,有港式燒鴨嘅味道🤣 好香濃既湯底,天氣凍嘅時候食返碗熱辣辣嘅湯麵,正👍重點✨ Dutch Pancake我哋嚟既主要原因就係為咗佢,果然不失所望好食🫶 第一次食 Dutch Pancake,餅邊煎得好脆,餅本身冇咩味道,配上佢嘅toppings無花果合桃同埋楓糖漿(定係蜂蜜?),甜度剛剛好,好好食😋 我地再加左球雪糕,令成件事更上一層樓,完美嘅配搭✨✨最後其實好飽,但係見到佢個巴斯克芝士蛋糕實在太吸引,芝士味同奶味好濃郁,微微流心,必試!

抹茶係用一個小碗裝,好有日本嘅感覺😌 茶味香濃,好提神。

黑松露蟹肉布里芝士多士

鴨肉蕎麥麵

重點✨ Dutch Pancake

• Fig Dutch Baby Pancake
2023-12-31 169 瀏覽
假日的西貢超多人,一行6人有小朋友,不想等位,又要搵地方坐低食甜品飲咖啡真唔容易。由街頭到街尾再去返街頭,揀到呢度只有室外後巷位置夠位可以坐,都照樣入座。雖然坐後巷,但影相打卡都幾靚。叫了凍Coffee latte 同熱mocha latte。有驚喜的是Dutch Baby Pancake - Mixed Berries ,估唔到咁好食!要趁快食,熱pancake配雪糕會溶得好快。pancake有好香的蛋香味,同雲呢拿雪糕配埋真係完美結合!

2023-12-26
2023-12-27 102 瀏覽
以前嚟西貢通常都係玩水同出島,好少喺西貢市區入面認真行吓,原來西貢已經有好多小Cafe,仲要好文青feel。行過發現原來元朗好出名嗰間Kachimushi竟然喺度開咗間分店,我個friend話佢d pancake好好食,所以諗都冇諗就走咗入去,好彩早少少,坐咗喺度唔夠五分鐘就已經坐滿人,之後都已經要排隊了。碗狸貓蕎麥麵我喺日本食嘅味道一模一樣,湯底+海帶+蕎麥麵,完完全全咁帶咗個日本嚟香港😆我朋友好鍾意食蟹,所以叫左個黑松露蟹肉沾醬配吐司,黑松露同蟹肉原來可以咁夾,個麵包又好似啱啱出爐咁,外脆內軟加埋個醬簡直係Perfect match!我哋order左黃豆粉年糕Dutch baby同抹茶紅豆Dutch baby,一上到枱就勁香蛋味,條邊好crunchy,中間又好鬆軟,兩個都係好日式嘅甜品呀🥹嚟得Cafe梗係唔少得杯咖啡,我哋叫咗ice cappuccino 同埋Dirty,整得靚嘅Dirty係可以一開始見到個layer分明,之後再慢慢滲落去下一層,佢呢度真係做到😍
  • Dirty
  • 黑松露蟹肉沾醬配吐司
2023-12-18 93 瀏覽
🤗西貢必去cafe👍👍👍👍👍👍👍一間內外都裝修得好靚好精緻嘅cafe位置於西貢市場街好容易就會搵到門口都有少量座位提供可以坐下chill下😚今日order咗既食物同飲品的質素都好好👍service亦好好一間用心經營嘅cafe🤗👍非常推介Hojicha tea $52店員好細心地預先沖左一杯hojicha tea茶味濃好香好香店員還提供埋熱水比我繼續沖茶成set茶具都好精緻Matcha latte $38個拉花好靚抹茶味亦相當濃 super yummyBaked Brie cheese with toast $68呢個非常之超值$68係出面超市都買唔到咁大舊Brie cheesemelted芝士拼法包🥖 正😋燒飯團茶漬飯$58除左西野,仲有日式的dish個燒飯團配菇+熱茶好香好好食食完芝士再食呢個減低左芝士的膩蟹肉薯仔沙律$62用陳醋作為醬汁好新鮮狸貓蕎麥麵$78腐皮同魚板都好食個湯非常清甜Fig Dutch baby pancake $68絕對會再幫襯的cafe原來元朗都有分店
🤗西貢必去cafe👍👍👍👍👍👍👍

呢個非常之超值
$68係出面超市都買唔到咁大舊Brie cheese
melted芝士拼法包🥖 正😋
燒飯團茶漬飯$58
除左西野,仲有日式的dish
個燒飯團配菇+熱茶好香好好食

Fig Dutch baby pancake $68

絕對會再幫襯的cafe
原來元朗都有分店
2023-12-15
  • Baked Brie cheese with toast
  • 燒飯團茶漬飯
2023-12-17 77 瀏覽
最近因為工作關係去到西貢 經同事介紹之下到訪呢間日系咖啡店 平日下午5點幾keep住全場爆滿 要排隊等位!我地點咗兩款唔同味道嘅Dutch Baby Pancake兩款班戟都係即叫即整 熱辣辣上枱 散發住蛋香味 班戟邊邊脆口 中間鬆軟煙韌▪️無花果$68配料有無花果、核桃等令口感更豐富加上豆腐味濃郁的雪糕球(+$22)熱力令雪糕溶化 令Pancake口感更濕潤唔會乾👍🏼▪️抹茶及紅豆🫘$68表面灑上抹茶粉 加上綿密口感的紅豆 甜而不膩▪️ 燒飯團茶漬飯$58鮭魚、漬物、紫菜、燒飯團、玄米茶將燒飯團同其他配料混合🍙味道及口感豐富始終份量比較少 相對之下無咁抵食

我地點咗兩款唔同味道嘅Dutch Baby Pancake

▪️無花果$68
配料有無花果、核桃等令口感更豐富
加上豆腐味濃郁的雪糕球(+$22)
熱力令雪糕溶化 令Pancake口感更濕潤唔會乾👍🏼

▪️抹茶及紅豆🫘$68
表面灑上抹茶粉 加上綿密口感的紅豆 甜而不膩

▪️ 燒飯團茶漬飯$58
鮭魚、漬物、紫菜、燒飯團、玄米茶
將燒飯團同其他配料混合🍙味道及口感豐富
始終份量比較少 相對之下無咁抵食
2023-11-22 86 瀏覽
Weekend 同朋友黎到位於元朗錦田嘅日式cafe好彩朋友打去book 咗,估唔到呢間cafe 去到錦田咁遠都咁full。訂位仲要俾每人百五蚊嘅按金,而最低消費都係每人百五。佢嘅位置都幾易搵,就係錦田郵局對面。去到門口,簡潔嘅白色外牆令人感覺好舒服。門口仲有一d 座位。經過咗吧枱同table 枱,行入去就會見到塔塔米同枯山水😍雖然唔可以出去飲食,但都可以出去影相。天氣好,坐出去真係好舒服,望住個枯山水都覺得好relax。🦆香蔥鴨南蠻蕎麥麵 $88(鴨肉,香菇,京蔥,鰹魚汁,蕎麥麵)鴨肉好香,份量足,配上京蔥,香菇同鰹魚汁,令味道更加突出。蕎麥麵大大碗,配埋鰹魚汁一齊食,好味道。🍘燒飯團配味噌湯 $48(燒飯團,漬物,味噌湯)飯團燒得好靚,用一片葉襯托,擺盆💯味噌湯亦放左京蔥,飲起黎特別香。🧀烤比爾芝士配吐司 $68 🤩(比爾芝士,蒜香橄欖油)熱辣辣嘅烤芝士,用左迷你鑄鐵pan上。芝士仲係bulubulu 咁,用吐司直情點落芝士度,好好食。🥖麵包籃 $52(精選麵包三款)由於芝士未食哂,就叫多個麵包籃食埋d 芝士。有三條迷你嘅麵包,賣相相當可愛。🥞Dutch baby Pancake

🦆香蔥鴨南蠻蕎麥麵 $88
(鴨肉,香菇,京蔥,鰹魚汁,蕎麥麵)

🍘燒飯團配味噌湯 $48
(燒飯團,漬物,味噌湯)

🧀烤比爾芝士配吐司 $68 🤩
(比爾芝士,蒜香橄欖油)

🥖麵包籃 $52
(精選麵包三款)

🥞Dutch baby Pancake $78🤩
(抹茶,红豆)
同樣用迷你鑄鐵pan上,呢款pan cake 比較少食,外層烤得好香脆,內層軟軟地,配埋抹茶紅豆同雲呢拿雪糕,超級好食。

🥃Ice drip coffee $72
Honduras + $10
(Taste: Honey, Whiskey, Choco, Vanilla)
平時最鐘意飲特別口味嘅咖啡,Ice drip coffee 當日有得揀Honduras 豆,熱辣辣飲杯香甜可口嘅冰滴咖啡,真係透心涼。

🫖金萱烏龍茶 $58
茶味清新,冰涼透心。

總結,餐廳環境超舒服。價格唔會mark 到好高,物有所值。所有食物都感受到製作用心。打卡亦一百分。非常推薦。👍🏻
2023-10-23
  • 烤比爾芝士配吐司
CAFE好靚,淺色木系日系風格入面位置唔多,好寧靜,靜過圖書館黎果陣係盛夏,同外面又熱又嘈既街好強烈對比好似去左另一個空間咁Chocolate milk $44雖然係加冰凍飲但好細杯,比一般CAFE凍飲仲再細杯,加上半杯冰,兩啖飲完幸好幾濃朱古力味道Sparkling Juice 桃子 $48本身想要梅子但冇差唔多$50 我以為係調出黎果種sparkling juice 點知係donki成日買到果種玻璃樽裝…..不過後來發現其實仲好,如果自己溝出黎又係半杯冰兩啖就冇晒就....睇過下佢熱食同甜品都唔係特別貴,睇落都幾吸引不過淨飲就不了
CAFE好靚,淺色木系日系風格
入面位置唔多,好寧靜,靜過圖書館
黎果陣係盛夏,同外面又熱又嘈既街好強烈對比
好似去左另一個空間咁

Chocolate milk $44
幸好幾濃朱古力味道

Sparkling Juice 桃子 $48
本身想要梅子但冇
點知係donki成日買到果種玻璃樽裝…..

睇過下佢熱食同甜品都唔係特別貴,睇落都幾吸引
不過淨飲就不了