之前跟大家提過中環歌賦街的bean to bar手作朱古力店飲74%液態朱古力🍫,今次跟大家介紹‪觀塘工廈‬另一家新開的bean to bar手作朱古力店。除有多款口味的手作朱古力粒,飲品有手工朱古力奶&可可茶,還有牛角包🥐、飛碟🥪、多士🍞等咸食供應,雖然單位內座位不算多,但是個可以Hea的小cafe格局☕️店主一人獨力製作,所以請預備每樣食品製作須時,「70%手工朱古力奶」🍫入口算滑,70%對我來說是朱古力飲品最好的濃度,不太甜、也不過於酸苦,朱古力味香濃,會嚐到帶酸的aftertaste,可惜店家太忙碌,未有機會請教是用那一種可可豆製作,但以這價錢飲到手調朱古力算是難找😃想不到朱古力店也能吃到「雲蛋多☁️」,即叫即焗製,賣相精美😍雲層量多,一切開多士🔪,流心蛋黃🍳湧泉而出,多士夾著一層芝士🧀,本來是個不錯的組合,但可惜蛋白雲層調味過鹹,如果這個可以改善就更好了😃再試了「香蕉朱古力蛋糕」,落單前剛剛店主在烘焙中,新鮮製起,雖然是mini版的小蛋糕,但香蕉味很有驚喜,而且質感鬆軟🧁💓如果有大size會更滿足!總括而言,小店是值得支持一下的😊

70%手工朱古力奶 (Regular)

芝心雲蛋多

香蕉朱古力蛋糕

70%手工朱古力奶 (Regular)
香蕉朱古力蛋糕
2020-02-22 151 瀏覽
匯聚讓朱古力愛好者瞬間迷醉的各式手工朱古力、朱古力奶、可可茶及糕點 身處工廈的小店JOL Cacao因著質素及價位相宜而漸獲人氣 店主憑藉對朱古力的熱愛而學習相關知識及製作技巧,烘焙、研磨等步驟都一手包辦 不過觀塘本店僅營業至2月底,其後會轉變為工場,另預計3月於太古誠品開店 等不及,那就坐言起行,趁著就近又可堂食時一訪,嚐嚐友人推薦的香醇朱古力吧 雖為小本經營,但除了單以可可濃度作分野,JOL Cacao更推出多款加入茶元素的產品 就如眼前的鐵觀音朱古力 $36,朱古力奶基底以自家磨製的朱古力漿加牛奶製成 未至於絲滑,卻是稠度適中,又不過膩得過份,甜中帶酸而不至澀 在濃郁深邃的可可香氣包圍下,還是可以一下子嚐出鐵觀音的獨特茶味,甚是討喜

未至於絲滑,卻是稠度適中,又不過膩得過份,甜中帶酸而不至澀
2020-02-21 131 瀏覽
上網見介紹話觀塘工業大廈有間賣一粒粒手工朱古力及朱古力奶的小店😍朱古力奶有不同可可濃度可選,70%到雙重朱古力奶;粒裝朱古力有5款口味,原味、伯爵茶、綠茶、咖啡、玫瑰,並標榜天然無加入現成味粉,而自己磨製食材粉e.g. 咖啡豆粉,同時每粒朱古力均可食得出可可豆嘅原味。店主係國際朱古力學院修讀嘗味證書,然後自己研究做朱古力😌本身上網睇見勁多人試朱古力香蕉蛋糕😍但點知......觀塘店嘅朱古力飲品會營業至2月尾,3月會轉為朱古力工場,朱古力要預訂冇得即場買😞但太古誠品分店3月開張,可以繼續是朱古力和飲品👻👓 70% 朱古力奶 S $30 凍+$2自家製朱古力奶嘅鍊制過程係店生預先將朱古力漿磨好後放到恆溫櫃凝固成朱古力磚,當客人落單就將朱古力磚切碎,再加入法國牛奶煮成朱古力奶。好香濃朱古力味但唔夠奶味,質感比較稀身唔夠稠,入口有朱古力嘅甘甜味,但完全唔似70%朱古力唔夠醇厚回甘味,同平時70% dark chocolate差好遠,甚至飲落朱古力味同伯爵朱古力味差不多唔太大分別,建議可能直接飲100%或雙重朱古力。整體來講算係杯好飲嘅朱古力,不過如果以依個價錢黎講佢未達到一杯高質可可奶嘅要求,

70% 朱古力奶 S
👓 70% 朱古力奶 S $30 凍+$2
整體來講算係杯好飲嘅朱古力,不過如果以依個價錢黎講佢未達到一杯高質可可奶嘅要求,似廿幾蚊唔值依個價。
另外,凍飲會加咗碎冰,飲朱古力時咬到碎冰好不便,完全唔明亦唔值得要加兩蚊。
評分:6.5/10
伯爵茶朱古力奶 S
👓 伯爵茶朱古力奶 S $30 凍+$2
平時蛋糕或其他甜品會成日見到伯爵茶同朱古力組合,但朱古力奶上呢個組合唔係好夾。一入口係好香伯爵茶味,少許橘皮的芳香幾清幽,但唔知兩者係咪會產生化學作用所以有酸味甚至越飲越重,或許伯爵茶迷會喜歡,不過朱古力奶純甘味較為好飲。
評分:6/10
2020-01-09 495 瀏覽
朋友識得店主,較早時曾到過小店開party,主要係食下飲下嘢,果陣已經真心覺得不錯👍🏻。朱古力飲品款式都算多,特別在店主親自烘焙可可豆,整成唔同味道嘅朱古力再沖調而成,香港少有。最特別係伯爵茶朱古力,岀面比較少見,朋友的咖啡同綠茶朱奶據講都話好ok, 濃郁程度簡直就好似食咗一排朱古力落肚😂可能我見識少,我真係未見過店內的可可茶同埋可可仁朱古力。原味、伯爵茶、咖啡、綠茶仲有玫瑰全部都不錯,一食落時未必太岀,但aftertaste慢慢滲岀嚟,而且帶有點點朱古力特有的酸味,好有誠意嘅🍫😋,包裝都唔差,幫襯小店好過畀錢買大牌子~~~店內賣朱古力和party set為主,可以walk-in買,但如果做回禮、散水果d就真係要預番d時間,仲有遲啲可能會搞workshop。我見店主一腳踢真係粒粒皆辛苦,加油喔💪🏻💪🏻

• 朱古力
2019-12-17 823 瀏覽
今日中午與同事四人分別買了伯爵茶朱古力、70%朱古力、雙重朱古力、海鹽朱古力、鮮奶咖啡。同事的鮮奶咖啡的奶味很奇怪,而店的招牌(?)朱古力更是酸的,喝了一口就喝不下去,從沒喝過這麼難以入口的朱古力,簡直有種中伏的感覺。最後是把$28倒進廁所。店主一個人製作,所以要等候五杯的時間也比較耐,然質素並沒有其他食評說的那麼好,嚴重的失望。一向都不寫食評,但這次真的忍不住要寫下。也許是我這次不走運,遇上變質(?)的朱古力,但讓朱古力喝出酸味也確實讓我大開眼界了。
2019-12-17
27 分鐘 (外賣自取)
$23.6 (下午茶)
2019-12-15 736 瀏覽
一入鋪頭,就有一股朱古力香~我在menu前面望了一陣,老闆就話請我試一下原味朱古力粒,原來menu嘅朱古力飲品都係用手工朱古力粒製作。朱古力唔會太甜,雖然口感唔算好幼滑,但係朱古力味好濃。飲品同小食嘅價錢都唔係好貴,手工朱古力都係6蚊一粒,香蕉朱古力蛋糕仔就4蚊一粒,價錢走親民路線,小店果然係好heart. 我叫左double chocolate(regular),本身想叫大杯,不過老闆提醒大杯都真係幾大杯(真係好大杯,超佛心),有可能會飲唔哂 ,所以我改左Regular size. Double chocolate 都係唔會太甜,好濃郁嘅朱古力香味,而且上面有可可泡,雖然飲左一杯,但都唔會好滯。另外,叫左煙三文魚碎蛋牛角包,牛角包行係細細隻路線,雖然外表一般,但係26蚊(跟飲品仲減5蚊),有一大塊煙三文魚,蛋沙律,仲有酥軟牛角包,CP值都係好高。 人流暫時唔算好多,所以我留左兩個鐘溫書☺️,仲有free wifi好正~
一入鋪頭,就有一股朱古力香~

Double chocolate (R)
2019-12-15
  • double chocolate
  • 煙三文魚碎蛋牛角包
係老人家我同波波一齊係香港飲過覺得最幸福既熱朱古力☺️波波係超超超超級鐘意❤️講真係非筆墨可形容既境界!真係要自己黎試下!.呢間野一打開門已經聞到成間舖係充滿住焗可可豆既香味☺️係幸福既香氣,入面有一粒粒既朱古力同飲得既朱古力買,仲有啲牛角包輕食🥐Menus 上面最吸引既一就係雙重朱古力同100%朱古力,問左店主有咩分別:100% 朱古力就係完全冇糖、雙重朱古力就係兩份既70%朱古力🤤我地試左個Double 朱古力,一入口係起香濃既朱古力完全唔會覺得甜,吞左之後仲有回甘🥰第一句就同波波講,我覺得自己好似番左澳洲咁,真係好幸福呀!係香港暫時冇嘢可以超越佢,真係十萬個推介大家黎呢間小店滙一滙呢個熱朱古力❤️
2019-11-24 402 瀏覽
誤打誤撞入左一間小點睇中環境夠安靜,可以靜靜地睇下書還有手工朱古力奶,少許輕食。個店主一腳踢,食物製作需時,但坐得喺度都唔趕時間。欣賞店主用心製作用手工朱古力沖奶,好濃郁好足料感覺食左好多朱古力落肚好在用70%朱古力,不會很甜。支持小店
誤打誤撞入左一間小點
睇中環境夠安靜,可以靜靜地睇下書

還有手工朱古力奶,少許輕食。
個店主一腳踢,食物製作需時,
但坐得喺度都唔趕時間。
欣賞店主用心製作

用手工朱古力沖奶,好濃郁好足料
感覺食左好多朱古力落肚
好在用70%朱古力,不會很甜。
支持小店
2019-11-17
  • Earl  grey  chocolate
2019-11-21 387 瀏覽
最近開始改變消費習慣,支持小店。早幾日同男朋友去觀塘工廈睇婚紗,咁啱搵到呢間高質手工朱古力店🍫。.唔好以為手工嘢一定貴。呢度嘅手工朱古力價錢相宜,每粒$6-$7,但質素好高,wedding party用嚟回禮應該幾受歡迎👰🏻🤵🏻。我最推介係伯爵茶味,佛手柑嘅味道同可可豆自然嘅酸味簡直係perfect match🥰!.我仲試咗佢哋嘅伯爵茶朱古力奶。味道香濃但唔會甜膩,加入牛奶口感更香滑😋。.可可茶以可可殻沖泡而成,味道清淡,帶微微可可香氣☺️。.呢次到訪小店另一個驚喜係佢哋嘅朱古力香蕉蛋糕。佢有香濃但好天然嘅香蕉味,口感亦比起一般麵包店賣嘅蛋糕仔更濕潤鬆軟🤤。.最後附上餐牌:
可可茶以可可殻沖泡而成,味道清淡,帶微微可可香氣☺️。
最後附上餐牌:
2019-11-16 305 瀏覽
工廈尋寶🏢.最近發現左觀塘嘅工廈入面有間手造朱古力店🍫,有朱古力飲品🥤,亦有一粒粒嘅朱古力.我就要左佢嘅12粒裝嘅嘅手造朱古力禮盒🎁,一盒有面有6種口味,分別係原味(榛子)🌰原味(紅莓)🍓伯爵茶(榛子)🌰咖啡(榛子) ☕️綠茶(榛子) 🍵玫瑰(榛子) 🌹.每款口味有兩粒,一粒係可可粉coating,另一粒就係可可仁coating,可可粉coating口感就幼滑啲😌,有一陣微微嘅苦澀味,而可可仁coating就有多一層口感😃,各有各特色
工廈尋寶🏢
原味(榛子)🌰
原味(紅莓)🍓
伯爵茶(榛子)🌰
咖啡(榛子) ☕️
綠茶(榛子) 🍵
玫瑰(榛子) 🌹
2019-11-14 276 瀏覽
聖誕節快要到了 是送禮物時間要做準備🤭🤭發現這家做手工朱古力的小店 做禮物也不錯小店有社交媒體 我看到也決定去看看才行~位於觀塘工廈的門市 店鋪與一般咖啡廳差不多但就有伴禮/自用朱古力售賣 另外也有其他飲品另外也有輕食 集合咖啡廳與朱古力的小店🤭🤭·手工朱古力 HKD$6up有多款味道選擇:原味/紅莓/咖啡/伯爵茶/綠茶/玫瑰採用了越南70%可可豆做成 朱古力是沒有另外加糖所以就食到朱古力的甘苦味 我喜歡不太甜挻適合🙈·可可茶 HKD$16這個茶飲不常見 小店竟然有售🤤所以點杯來試試很香的可可味道 飲到可可的原味道 而且不太甜挻好感用朱古力送禮挻不錯 有包裝精美的禮物盒❤在我的散水餅/送禮List又多了一間店鋪了🤭🤭🤭🤭

聖誕節快要到了 是送禮物時間要做準備🤭🤭
發現這家做手工朱古力的小店 做禮物也不錯
小店有社交媒體 我看到也決定去看看才行~

位於觀塘工廈的門市 店鋪與一般咖啡廳差不多
但就有伴禮/自用朱古力售賣 另外也有其他飲品