2019-05-29 2706 瀏覽
原來由男朋友屋企出發去南豐紗廠,係好近嘅事~坐係天井位幫襯咗呢間望落都幾健康嘅餐廳,假期都有Set可以跟蕃茄濃湯,成個湯都係用蕃茄Blend 出黎,微酸都唔錯。男朋友叫咗個牛油果卷加沙律,沙律方面都唔差嘅,只係個牛油果捲塊皮太厚,食落好硬又無味。而我叫咗個黑松露意粉,佢又儲單,又無限等到大家差唔多食完先黎,有黑松露香,但入口就比較淡味。基本上都算係正常,食完個碟底都唔會話太油。另外叫咗杯咖啡,咖啡偏酸,凍咗仲酸,唔係我口味。男朋友習慣要加奶飲啡,但呢到只有齋啡供應,要自己加奶,咁佢又唔識加,搞到成杯啡可以丟得。不過唯一有驚喜係個撈烏冬,估佢唔到都幾多菜,仲係熱食架添~
原來由男朋友屋企出發去南豐紗廠,係好近嘅事~

另外叫咗杯咖啡,咖啡偏酸,凍咗仲酸,唔係我口味。

2019-05-13
2019-05-29 1275 瀏覽
這間餐廳位於荃灣南豐紗廠, 以健康素食為主, 如今的素食已不再規限以中式為主, 西式的素食也可以很美味🍓 ($78)🤤 ~ 看上去很creamy但其實食落卻很清新, 意粉亦配上蘆筍及椰菜花 ($88)🤤 ~ 雖然名叫pizza, 但同一般的pizza好唔同, 底部是整個以薄脆製成, 上面舖滿蘑菇, 粟米, 車厘茄及紫菜 ($48)🤤 ~ 烏冬配上七種不同顏色種類的蔬菜, 感覺很健康清新Menu+$18可轉套餐, 配湯 / 沙律 + 飲品飲品亦是以健康為主 : 薑茶, 八寶茶, 伯爵茶或咖啡可供選擇🍵

[白味噌扁意粉] ($78)🤤 ~ 看上去很creamy但其實食落卻很清新, 意粉亦配上蘆筍及椰菜花

[墨西哥Pizza薄脆] ($88)🤤 ~ 雖然名叫pizza, 但同一般的pizza好唔同, 底部是整個以薄脆製成, 上面舖滿蘑菇, 粟米, 車厘茄及紫菜

[七彩烏冬] ($48)🤤 ~ 烏冬配上七種不同顏色種類的蔬菜, 感覺很健康清新

Menu+$18可轉套餐, 配湯 / 沙律 + 飲品

2019-05-27
2019-04-06 1834 瀏覽
今天第一次來到荃灣開張只有幾個月的南豐紗廠,這裡有頗多食肆,我們選了這間純素餐廳。幾款食物的味道與賣相也很好,黑松露蘑菇意粉很有黑松露味,南瓜濃湯很滑,牛油果車厘茄多士的多士很香口,還有烏冬上面的蔬菜配搭也挺不錯。且價錢相對便宜,$68一個午餐,有湯有主菜有飲品,以這個價錢可以吃到幾款有質素的食物,實是喜歡純素飲食朋友的福氣😊但略賺假期所提供的菜單太少,如果可以提供幾款小食那便會好一點。環境方面,桌椅在餐廳外面,挺開揚的,但如果可以坐在餐廳裡面應該會舒服一點。

2019-03-11 1264 瀏覽
自從南豐紗廠活化後,都未有機會來看看。今天終於有空想朝朝聖,原來紗廠裡都有不少餐廳,當中這間Joie Plant-based Bistro 蠻吸引我的。這間餐廳以素食為題,作為繁忙的香港人,偶然吃吃素也是不錯的選擇。剛好是中午時分,餐廳人流相比其他的餐廳多。我就選了一個午餐,黑松露野菌扁意粉,附上蕃茄濃湯和選了一杯ginger lemongrass tea。等了沒久,先來是濃湯,蕃茄味道濃郁,喜歡蕃茄的朋友定必很讚,湯不是很燙,暖暖的,入口剛好。然後是主菜,對於很喜歡黑松露又好喜歡野菌的我,這個主菜不能不愛,沒有很油膩的感覺,很素很清新。然後我最欣賞是檸檬草薑茶,特別對女士們是很好的,雖然只是茶包沖出來的茶,但我實在有興趣買一些回去喔,忘了問問店員那個茶包是來自那裡的,過後曾在超市中搜尋過,也找不到呢。總體而言,蠻欣賞這裡的食物,有機會會再來吃的!
蕃茄濃湯
然後是主菜,對於很喜歡黑松露又好喜歡野菌的我,
黑松露野菌扁意粉
黑松露野菌偏意粉
蕃茄濃湯
黑松露野菌扁意粉
黑松露野菌偏意粉
2019-02-12 1158 瀏覽
本來我朋友想點黑松露意粉,但因沽清,所以只好兩人吃了兩客白味蹭番茄乾扁意粉。意粉份量不多,但好彩味道都是很不錯的。但要注意,當日我們是大概下午三點幾四點來,所以只是食tea,好明顯這份量若果是平日食lunch,真的會不夠飽。另外我們還點了兩杯青檸香茅薑茶,不過不失。每人盛惠120.是日是星期日,超級繁忙,所以就算我們坐低,都是自己拿濕紙巾抹台,沒人招呼…這家餐廳是自助式點單,自己去櫃台點單的,然後會拿夾紙仔回枱坐低,就會有人奉餐上枱。如果是閒日來,可能服務會好少少。同埋因為該日人太多,比較吵雜,不想十分理想。
意粉份量不多,但好彩味道都是很不錯的。
另外我們還點了兩杯青檸香茅薑茶,不過不失。
每人盛惠120.
白味蹭番茄乾扁意粉
青檸香茅薑茶
2019-02-10
白味蹭番茄乾扁意粉
平日來新開既南豐紗廠逛下,剛巧朋友在附近做野可以約埋一齊食午餐。呢間餐廳結合傢俬店,外面空地有唔同傢俬做餐桌餐椅,幾靚!不過有啲位置就唔太符合人體工學,枱既高度同坐椅高度一樣,飲咖啡就可以,食飯就唔得了,所以同朋友選擇左普通既餐桌餐椅,都坐得舒服既。呢間餐廳係食素既,加埋成日餐廳既格局都感覺好高級。我同朋友都叫左Set3既意粉。先來個soup of the day,係南瓜湯,覺得都恰到好處,唔會太濃味太結。至於意粉都係幾好食,呢個白味噌既味都幾香,而且可以令本身冇乜味既椰菜花味道豐富左!不過份量都真係唔多,先飲湯再食意粉,都只能話剛好,真係好符合健康既七八成飽😅😅男仔就一定唔夠食啦!個茶話係南非國寶茶,可能我冇咩研究,覺得都係一般既茶😂😂😂

呢間餐廳係食素既,加埋成日餐廳既格局都感覺好高級。

個茶話係南非國寶茶,可能我冇咩研究,覺得都係一般既茶😂😂😂

2019-01-07 834 瀏覽
近期見到好多南豐紗廠的廣告,趁放假都㴝行下。由於於未食lunch, 打算搵間可食正餐的餐廳,但選擇唔算太多,好多餐廳都以輕食為主。所以揀咗呢間餐廳,叫做有意粉食。間餐係自己搵位,去cashier 落單,再有人送餐。叫咗黑松露意粉($98), 另外加咗$48套餐(有湯同塊包)湯先來,室溫,唔算太熱。主菜份量少得可憐,食完仍然有餓的感覺。但意粉質地幾好,軟硬適中,味道係唔錯,黑椒味好勁由於只係得張單,我食飯途中,只要有野出,都比侍應問我張單係咩number, 最少問咗五次,就算唔問,都行過㴝望下我張單(我放在係枱面)。我都明白,可能仲係試業中,但夾個數字碼,已經會順暢好多。最奇怪的一件事,就係我叫咗檸檬茶,佢放低咗杯檸檬同水色的野飲,我專登再確認,呢杯真係檸檬茶?侍應話係,我勁疑惑,但既然侍應確認,我也無話可說。我飲咗一啖之後,同一位侍應過來,問我係咪要檸檬茶,我話係,然後再放低杯真·檸檬茶,收番我飲咗一啖的檸水。我有同佢講,我飲咗一啖,但唔知佢點處理杯野。另外,佢地無茶匙或者棒「篤」檸檬,最終俾咗支湯匙我

間餐係自己搵位,去cashier 落單,再有人送餐。

湯先來,室溫,唔算太熱。
主菜份量少得可憐,食完仍然有餓的感覺。
但意粉質地幾好,軟硬適中,味道係唔錯,黑椒味好勁

我都明白,可能仲係試業中,但夾個數字碼,已經會順暢好多。

我有同佢講,我飲咗一啖,但唔知佢點處理杯野。
另外,佢地無茶匙或者棒「篤」檸檬,最終俾咗支湯匙我

2019-01-03 567 瀏覽
價錢偏貴,份量非常少,烤焗茄子得兩小塊,而且意粉分配不平均,隔離枱遲我10分鐘才點餐,點咗同我一樣set嘅意粉,再過5分鐘後,我同隔離枱嘅意粉就一齊送上,但好明顯分配不平均,上茶時間亦太耐,食完個意粉仲要用15分鐘先等到杯熱茶送嚟。可一不可再!

可一不可再!
2019-01-03
2018-12-30 588 瀏覽
Boxing day和朋友聚會,選了去文青新蒲點的南豐紗廠。因為之前太多party所以已經食得太豐富,選了這裏的一間素食西餐廳。中午12點幾,人流還不算太多,容易找位置。不過位置被其他食肆包圍,私隱度不高,但勝在陽光照射着給人很舒服的感覺。菜單選擇不太多,是統一的set lunch,有三樣main dish選擇。配以紅菜頭湯和日本國寶茶,可惜的是兩樣都竟然選用了紙碗和紙杯,以環保角度來看,加上也轉是偏貴的價錢,覺得有點奇怪,希望店家能想想轉用能重用的餐具。紅菜頭湯夠熱,也很足料夠味,較少餐廳選用國寶茶,知道它是無咖啡因及有多種健康功效的茶,很特別。不過朋友覺得有點苦,想必不是全部人也喝得慣,如果有多種選擇提供會更好。主菜方面我們選了一個香菇意粉及拿破崙長通粉(忘了全名...) share,香菇意粉不錯,另外很欣賞長通粉裏有一點像真度很高的素香腸,不過嫌長通粉似乎還是偏硬,仍有點改進的空間。
2018-12-26