2017-07-09 1352 瀏覽
很多年前經朋友介紹下認識呢間餐廳,輾轉間亦轉手過一次,但轉手後食物質素亦都冇差度....雖然餐廳地方比較迫,有時還需預約才有位....但亦都冇打消唔去食的念頭呢.....首先會送上餐湯同沙律...送上磨菇湯時可加黑椒調味,味道都有濃郁菇菌味同埋有好多磨菇粒..!巴馬火腿味道唔太咸...冇腥味,配上哈蜜瓜味道剛剛好....主菜黎啦...有大大隻既虎蝦,全蛋闊條麵比一般闊條麵入口較韌。忌廉汁配上黑松露,味道都很香..!另一主菜是有機豬鞍...肉質鬆軟,口感更嫩滑而肉味更非常濃郁,亦都可配上黑椒汁...

磨菇湯

首先會送上餐湯同沙律...

煙三文魚沙律

巴馬火腿伴哈密瓜

虎蝦黑松露忌廉汁闊蛋麵

香烤加拿大有機豬鞍扒

2017-07-08
虎蝦黑松露忌廉汁闊蛋麵
香烤加拿大有機豬鞍扒
2017-05-10 1164 瀏覽
今日好耐冇見元朗朋友, 所以佢話有間西餐廳唔錯我哋就諗住去試 ,去到好好彩仲有三個位就可以唔使等啦。今次我哋叫咗朋友話必叫嘅朱古力 ,有安格斯牛肉漢堡 波蛋三文魚鬆餅, 仲有一個應該係全日早餐, 我哋最後三個女仔係差唔多食咗大半已經係勁飽。份量真係幾大分, 安格斯牛肉 …肉汁都好多 ,而且麵包都有微溫,所以食落去啖啖肉味道不錯,薯條方面都好脆同埋粗身十分好味 。朱古力比心目中淡咗少少 同埋份量偏細杯。 波蛋三文魚鬆餅只屬普通,只可以講系列份量夠。之後個全日早餐 ,都係比較普通 ,所以整體嚟講, 漢堡最突出!! 應該下次嚟的時候也會再叫這個漢堡。唯一係這裏不好是店較迫但是食品質素還可以。

唯一係這裏不好是店較迫但是食品質素還可以。
2017-05-07
2016-12-29 1695 瀏覽
我平時很懶,從沒寫過食評這是我第一篇,因為覺得jc真係做得唔錯豬仔骨和意粉軟硬適中芝士餅不太甜,岩晒我,侍應們貼心地記得客人口味impressive! 會再來吃飯
我平時很懶,從沒寫過食評
這是我第一篇,因為覺得jc真係做得唔錯

豬仔骨和意粉軟硬適中
芝士餅不太甜,岩晒我,
侍應們貼心地記得客人口味
impressive!

會再來吃飯

2016-12-08 1575 瀏覽
位於元朗嘅,大廚曾於新加坡主理西餐一段時間,經驗十分豐富。餐廳非常關注食物質素,除咗選材講究,用心於細節同埋菜式上之外,更加會體貼客人需要度身烹調食物,好似老人家同小朋友去到,佢地會特登將啲飯煮腍啲啲!非常貼心!鍾意食Risotto嘅朋友一定要試下!餐廳選用北海道刺身帶子,本身可以當刺身食,肉質好鮮嫩!餐廳特登煎至六、七成熟,令到外層香脆、內裡保持鮮甜鮮嫩!紫薯意大利飯用新鮮紫薯打成蓉,紫薯味道好清新,入面再混啲菇,再加埋法邊豆增加口感層次。選用匈牙利鵝肝,食落感覺唔油膩,仲散發陣陣甘香,加埋多士同醬汁仲多咗重香脆同濃香!鍾意食鵝肝嘅朋友一定要試下啦。牛面頰比起一般牛肉更腍更鮮嫩,脂肪比例平均而且膠質豐富。牛肉燴足12小時,入口有即溶嘅感覺!用杏仁酒製作,食起上嚟滲有淡淡酒香。另外,選用手指餅作夾層,入口非常鬆化,比起一般tiramisu多咗一重鬆脆感覺。每一啖混和忌廉、咖啡香味同淡淡酒香,令人欲罷不能!作為餐後甜品更顯餘韻動人。
香煎鵝肝多士
酒汁慢火燴澳洲和牛面頰
提拉米素伴野莓
2016-12-01
香煎鵝肝多士
酒汁慢火燴澳洲和牛面頰
提拉米素伴野莓
2016-10-30 1652 瀏覽
元朗又一好去處jc room~ 是晚去左朋友介紹既晚餐食一樣好特別既意大利飯,就係帶子紫薯意大利飯~ 冇講錯,真係紫薯呀😆估唔到真係幾match成個risotto,紫薯相當清新,帶子鮮甜同好大粒😄煎得岩岩好。呢度自家制芝士醬無論點麵包定餅乾都好好味,🍞麵包好鬆軟🍪餅乾脆卜卜,如果有得齋買黎比我做早餐我實會買黎食。有炸雞翼叫梗係要叫番碟啦~ 我同朋友一致認為炸雞翼好好味😄不過食既時候注意好熱,我地擺左陣食都係熱辣辣😅啲香草味令雞翼更加惹味,食完預左熱氣。Really creamy this tomato soup. 呢個蕃茄湯攪拌完啲蕃茄茸味道好出,尤其涼涼地時候飲住暖笠笠。少少胡椒又可以調下味,令個湯唔單調😋炸魷魚圈啲魷魚好新鮮,炸到外脆內軟,諗番起又想食😶飯後黎一壺清香玫瑰茶真係好舒服。
炸魷魚圈啲魷魚好新鮮,炸到外脆內軟,諗番起又想食😶
飯後黎一壺清香玫瑰茶真係好舒服。
2016-10-01 1300 瀏覽
點咗 2 個餐 ( 牛脷 & 牛扒 )。牛脷夠淋夠滑, 好味牛扒熟度適中, 汁又好味, 尤其配菜焗薯蓉, 蘑菇湯夠濃夠熱, 可惜食唔到甜品, 因已售罄。環境ㄧ般, 而且今晚比較嘈, 扣咗少少分。但都會再去試其他食物。
環境ㄧ般, 而且今晚比較嘈, 扣咗少少分。
但都會再去試其他食物。
2016-10-01
2016-08-28 1682 瀏覽
呢餐係幫個姐妹慶祝既~早幾日已經定左枱,都係前一日訂左甜品做生日蛋糕既~咁我地嗌2個set,前菜可湯可沙律~南瓜忌廉湯,湯中有啲一粒粒,可能係南瓜5夠蓉,所以口感有小小感怪,飲落ok既另一個主菜頭盆係沙津咁主菜嗌左一份羊架同帶子紫薯意大利飯~重有一份藍芝士意粉,但無影低添!!羊架係好食既,個汁都好香,肉質5會煮過火,有小小血肉既~意大利飯除左帶子夠彈牙同大粒之外,就無咩可取之處~

咁我地嗌2個set,前菜可湯可沙律~
另一個主菜頭盆係沙津

羊架係好食既,個汁都好香,肉質5會煮過火,有小小血肉既~
意大利飯除左帶子夠彈牙同大粒之外,就無咩可取之處~
2016-05-23 5062 瀏覽
中學時期,雞地很多平價食肆。時至今日,那邊已經變作一條小小美食街,日本菜、泰國菜、西餐應有盡有。通常,我到雞地都是光顧那間狗狗CAFÉ較多,今日,朋友帶我去食JC ROOM… 昏暗的環境,加上微小的燭光,整個氣氛都頗浪漫餐牌上有很多東西都想試一下,+$35可以轉SET 配湯或沙律,另加飲品我選了煎牛肉配牛肝菌汁闊條麵好香,牛肉和牛肝菌汁好配合,雖然牛肝菌汁味濃,但並不會蓋過牛本身的肉汁 。另外,闊條麵口感稍硬此外我選了沙律,是薯仔沙律薯仔質感不錯,暇外面的是薯蓉,好像包著薯仔粒一樣,咬落口有兩種層次,very good,沙律菜就一般,有點苦 (燈光太暗相機難以對焦)朋友叫了漢堡及湯,七成熟的肉,肉味濃又juicy,薯條熱辣辣十分脆身,好味。但吃了半個就飽了,因肉很厚,頗膩。不過餐湯真的值得一讚,磨菇湯好creamy,又好重菇味,不是罐頭湯那種,而是用blender,整個感覺好厚身。

昏暗的環境,加上微小的燭光,整個氣氛都頗浪漫
我選了煎牛肉配牛肝菌汁闊條麵
。另外,闊條麵口感稍硬

此外我選了沙律,是薯仔沙律

題外話/補充資料: 因為JC ROOM 是相連舖位的餐廳,但我們進入的舖位仍是「開心小敍」的招牌,雖然裡面裝潢也是與鄰店一致,但如能統一招牌就更加好了
2016-05-15
2016-05-23 3424 瀏覽
好開心元朗越黎越多地方有all day breakfast/egg Benedict食 今次去佐屋企附近的JC Room食brunch, 個egg Benedict ($78) 非常流心,輕輕一切,蛋汁就澎湃湧出,時間控制真係好好,so yummy 鬆餅沾上蛋汁唔會乾,再連埋咸香的煙三文魚同面頭好香的荷蘭醬一齊食,正 !沙律菜都好新鮮!個人覺得質素比flying pan/ brunch club/bricklane嗰d仲好,哈,以後搵食又多佐個好地方,唔使下下過海 ..P.s. 不過如果想同friend子吹水就真係唔夠flying pan/brunch club,因為店面太細,坐唔耐

egg benedict
egg benedict
2016-05-10 2772 瀏覽
要做到色香味俱全並唔容易依個「北海道帶子紫薯意大利飯」$148就真係做到啦👍🏻單睇個賣相,已經吸引左我黎試不過早兩日去既時候係午飯時間檯上的只得set menu 卻沒有依個飯於是我問侍應有無依個侍應都好好話廚師幫我地整(當係散叫😆)傳聞中的相真係無騙人,賣相真係好靚,而且好香畢竟意大利飯多數都要用洋蔥煮所以食落洋蔥味較濃,而紫薯味就唔太覺但就食到個汁係有澱粉狀的感覺應該係因為用紫薯做汁,所以汁有少少粉粉地而兩粒帶子煎得好香,煎得岩岩好,入面仲係好軟身,好好味至於個湯雖然依個湯賣相普通飲落都係正正常常蕃茄濃湯味🍅點解仲要Post呢?因佢上菜時,個碗無論係碗邊都係好熱既相信係餐廳整熱左個碗先再裝湯依樣好細心既小動作,小妹真係好欣賞所以藉此表揚下😂P.S.凡Order主菜加$10就有蕃茄湯
要做到色香味俱全並唔容易
依個「北海道帶子紫薯意大利飯」$148就真係做到啦👍🏻
單睇個賣相,已經吸引左我黎試
不過早兩日去既時候係午飯時間
檯上的只得set menu 卻沒有依個飯
於是我問侍應有無依個
侍應都好好話廚師幫我地整(當係散叫😆)
傳聞中的相真係無騙人,賣相真係好靚,而且好香
畢竟意大利飯多數都要用洋蔥煮
所以食落洋蔥味較濃,而紫薯味就唔太覺
但就食到個汁係有澱粉狀的感覺
應該係因為用紫薯做汁,所以汁有少少粉粉地
而兩粒帶子煎得好香,煎得岩岩好,入面仲係好軟身,好好味

至於個湯
雖然依個湯賣相普通
飲落都係正正常常蕃茄濃湯味🍅
點解仲要Post呢?
因佢上菜時,個碗無論係碗邊都係好熱既
相信係餐廳整熱左個碗先再裝湯
依樣好細心既小動作,小妹真係好欣賞
所以藉此表揚下😂
P.S.凡Order主菜加$10就有蕃茄湯
2016-03-21
2016-05-08 762 瀏覽
炎熱中午,假期的元朗,四圍都是人,排隊的排隊,經過門口有精緻裝修,即時停下來,看一下餐牌,價錢不算太貴,我們一行二人,坐下來,點了兩個餐粟米濃湯 真心堅好味,味道跟外邊意大利餐廳更好Jc漢堡我們點了8成熟 來到配薯條,剛炸好,好好味漢堡肉汁超多 食完口內那味道一直環繞 正帶子炒意粉意粉彈牙,帶子有小小煎左加了一點鹽 好香口一碟好快食哂,美中不足地方就是份量可以多一點我食過好多間,但呢到我覺得絕對可以再黎

粟米濃湯

真心堅好味,味道跟外邊意大利餐廳更好

Jc漢堡

我們點了8成熟 來到配薯條,剛炸好,好好味
漢堡肉汁超多 食完口內那味道一直環繞 正

帶子炒意粉

意粉彈牙,帶子有小小煎左加了一點鹽 好香口
一碟好快食哂,美中不足地方就是份量可以多一點

我食過好多間,但呢到我覺得絕對可以再黎

2016-02-27 984 瀏覽
肚餓未諗到食乜,周圍行下睇下有咩好食,見到有間西餐廳門口個Brunch menu,大部份餐都收$88,元朗區的午餐算係貴既級別。職員好有禮貌,行出黎歡迎我地,最後友人見到Egg Benedict 出現係個餐牌度,友人雙眼發光,於是入去一試。我鍾意食薯條,所以叫左配有薯條既 Angus Beef Burger。個餐可以加$20加個湯,今日係粟米濃湯,個湯好快就上左,味道唔錯,粟米應該係用搞拌器打過,粟米溶曬落個湯度,但因為掛住食所以冇影相。第一碟食物終於到,唔知係咪因為我地係第一枱,食物既賣相同個味道都好精緻,最欣賞係隻碟都係熱既。在同區我未試過有咁細心既西餐廳。 友人對Egg Benedict 既要求是何其高,雖然唔係佢心目中既超好食,入面既parma ham都偏咸,但係可以用好味黎形容。跟住隔左一陣就黎左我個7成熟既Angus beef burger,第一啖當然係食薯條,薯條係焗既,個表皮好脆,薯條味超重,好味呀!本人好少食burger,但都覺得唔錯,舊牛好厚,但唔會太生或太熟,麵包烘得剛剛好。所以我唔理肥爆都食曬成碟。時間岩岩好,職員就問我地要咩餐飲,我叫左cappuccino,友

時間岩岩好,職員就問我地要咩餐飲,我叫左cappuccino,友人叫了芒果茶。細心既職員提友人泡一陣先好飲,亦有主動加水,唔怕我地 hea 好耐都唔肯走。習慣返工既忙碌在這裡幫我放鬆了很多。亦因為咁,JC Room 贏得我第一篇食評,真心希望佢地可以保持用心既態度。

我絕對會推介此店給朋友,大家亦不妨一試。
2016-02-27
2015-10-17 1287 瀏覽
同朋友食完晚飯,有個朋友話去飲野,終是入左呢間,佢食西餐既,但係都有野飲。 我叫左啤酒,朋友叫左紅酒,另外個朋友就叫左焦糖燉蛋。個焦糖燉蛋朋友話好食既,詳情點好食法就無問佢喇,哈哈!不過值得一讚既係果度d 員工,佢地會好細心咁招呼每一位客人,會問我地d 野好唔好食。佢見我地飲野仲送左d 麵包同脆脆條俾我地食。 佢有個自製香草芝士醬好好食架,將麵包點落去食好好味,好香芝士味。另外我見到隔離枱食steak 個賣相已經好吸引,下次會試下佢地既晚餐。呢度既氣氛同環境都好好,暗暗地好啱飲野傾計。 最後我地坐到差唔多佢地閂門先走,但d 員工都無趕住要我地埋單走人咁。
 我叫左啤酒,朋友叫左紅酒,另外個朋友就叫左焦糖燉蛋。
hoegaarden
red wine
焦糖燉蛋
個焦糖燉蛋朋友話好食既,詳情點好食法就無問佢喇,哈哈!

麵包同脆脆條

呢度既氣氛同環境都好好,暗暗地好啱飲野傾計。
2015-10-09
$70 (宵夜)
hoegaarden
red wine
焦糖燉蛋
麵包同脆脆條
2015-08-28 2010 瀏覽
Happy Friday 繼續記錄生日飯:是的,繼 Atelier Vivanda 午餐後,夜晚在元朗還有一場生日飯,吃到肚滿腸肥! Chef's Stage Cafe (CSC) 成功細舖搬大舖,樓下舊址就由 JC Room 頂上。餐廳照樣夜間租下隔壁開心小敘的舖位,醒目媽媽當然預早訂下主店用餐。這裡據說與 CSC 是同集團,看餐單及麵包款式有點似,但不能確定。不同於 CSC,這樣已經領了酒牌,不過仍然免開瓶費,好天這晚就帶了一支冰酒來共享,甜甜的很合心~ 這裡沒有晚市套餐,不過所有主菜加 $30 都可轉套餐,會有指定餐湯/沙律及咖啡/茶。這晚三女生點了兩份主菜,都轉成套餐,都跟了沙律是三文魚沙律,味道與份量都不錯。 又點了一份 芝士肉醬釀大啡菇 Stuffed Portebello w/ Cheese & Meat Sauce ($58),一客有兩大件,芝香與肉醬交匯,多汁惹味,相當抵吃;但講高質,隔條街的 M Station 1 會更出色。主菜點了 香辣蒜片虎蝦炒扁意粉 Linguine Peperoncino with King Prawns ($138),一客有兩大隻鮮美虎蝦

芝士肉醬釀大啡菇
主菜點了 香辣蒜片虎蝦炒扁意粉 Linguine Peperoncino with King Prawns ($138),一客有兩大隻鮮美虎蝦,加上特多雜菌,以及微辣彈牙的扁意粉,挺好吃的。

另一主菜是 烤焗白味噌銀雪魚柳 Baked Altantic Cod w/ White Miso ($188),價位是有小貴,但魚柳非常嫩滑多汁、鮮甜美味,囝囝不斷來搶吃;底下的露筍及薯蓉也好吃滿意。

烤焗白味噌銀雪魚柳
餐後點了兩杯凍朱古力,與 CSC 一樣的香濃好喝,但不同是這裡每杯要加 $10,然而份量又大很多,都算抵飲。
最後還點上了 自家製芝士餅 (原價 $45,惠顧晚餐加 $20享用),成品帶點綠茶口味,其實還是Tiramisu 較好吃。點上別致的生日牌及蠟燭(要另收費),就是美好盡興的結尾了。

還有很多場生日飯,之後慢慢逐一分享吧!
2015-08-22
生日
芝士肉醬釀大啡菇
烤焗白味噌銀雪魚柳
2015-08-20 1452 瀏覽
朋友多番提到元朗有高質素西餐 就去試一試la 餐廳偏細 擺放到6-7張枱 有興趣既朋友就book要定枱la 環境舒服 都幾有feel點任何主菜+$35 餐湯/沙律 + 餐飲 (特飲+$10)+$25 甜品餐包-普通餐湯-蕃茄濃湯 湯非常香濃  有忌廉+蕃茄蓉一齊煮  及加入蕃茄粒 口感好豐富 北海道帶子紫薯意大利飯$148-有兩粒巨形刺身帶子 表面煎到金黃 非常香口飯份量適中 紫薯令個飯色彩豐富 還有濃郁既紫薯香味加入䄂珍茹 令個飯吾太膩 增加口感 卡邦尼藍芝士忌廉汁意粉$98-忌廉汁味道好出 好滑 沾滿每一條意粉加入香脆煙肉 非常惹味Tiramisu有淡淡酒味 咖啡香 + 一杯凍檸茶 岩岩好

朋友多番提到元朗有高質素西餐 就去試一試la
環境舒服 都幾有feel

點任何主菜
+$35 餐湯/沙律 + 餐飲 (特飲+$10)
+$25 甜品

餐包-普通