180
108
95
等級4
101
0
2020-02-27 188 瀏覽
Goodbyes are not forever, are not end; it simply means I’ll miss you until we meet again好唔捨得呀估唔到香港都要發生呢件事Jamie’s Italian 都要結業呢個地方真係一個好好既Happy Hour既地方野飲每一杯除返開都唔過$30 真係可以係到飲到醉不過最令我唔捨得係佢既炸蘑菇條真好好香口同好美味 食落口除左有陣菇味之外食落有都好似食緊薯條咁Remark:佢開到28/2/2020 有興趣就把握最後機會去啦@jamiesitalianhkLocation: Causeway BayPrice (10 is expensive): 5.5/10Yummy (10 is delicious): 6.5/10
更多
Goodbyes are not forever, are not end; it simply means I’ll miss you until we meet again

好唔捨得呀
估唔到香港都要發生呢件事
Jamie’s Italian 都要結業

呢個地方真係一個好好既Happy Hour既地方
野飲每一杯除返開都唔過$30 真係可以係到飲到醉

不過最令我唔捨得係佢既炸蘑菇條
真好好香口同好美味 食落口除左有陣菇味之外
食落有都好似食緊薯條咁

Remark:
佢開到28/2/2020 有興趣就把握最後機會去啦

@jamiesitalianhk
Location: Causeway Bay
Price (10 is expensive): 5.5/10
Yummy (10 is delicious): 6.5/10
5 瀏覽
0 讚好
0 留言
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
33
0
2020-02-27 99 瀏覽
一直認為這間餐廳的酒和食物都不錯,性價比高,無奈真的要結業了。點了wine和cocktail, 維持一貫水準。食物方面點了Pizza和pasta, pasta al dente , pizza 夠熱,餅底夠薄夠脆,唯一可惜的是要結業了,拜拜Jamie 😢😢
更多
一直認為這間餐廳的酒和食物都不錯,性價比高,無奈真的要結業了。點了wine和cocktail, 維持一貫水準。食物方面點了Pizza和pasta, pasta al dente , pizza 夠熱,餅底夠薄夠脆,唯一可惜的是要結業了,拜拜Jamie 😢😢
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
38
0
2020-02-12 415 瀏覽
Lunch set西冷牛扒 $168西冷牛扒好大份 肉質嫩滑多汁 配上特制醬汁 口感豐富❤️旁邊有新鮮炸好嘅薯條 脆卜卜 仲有新鮮沙律😆成個餐份量好大 仲可以揀前菜例如芝士意大利雲吞😆午市仲包埋嘢飲 性價比都算高
更多
Lunch set
西冷牛扒 $168

西冷牛扒好大份 肉質嫩滑多汁 配上特制醬汁 口感豐富❤️
旁邊有新鮮炸好嘅薯條 脆卜卜 仲有新鮮沙律😆
成個餐份量好大 仲可以揀前菜例如芝士意大利雲吞😆午市仲包埋嘢飲 性價比都算高
23 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐途徑
堂食
等級4
123
0
Jamie's Italian係香港都開左幾年,今次上去餐廳都係坐滿人,不過佢冇時間限制,四人去都分左張六人檯比我地,環境舒適------菜式1. Mushroom Fritti 3.8/52. Crispy Squid 3.5/53. Truffle Tagliatelle 4.3/5👍🏻4. Seafood Pizza 3.5/55. Rib eye steak 3.8/56. BBQ pork ribs 4/5👍🏻7. Caesar Salad with Grilled chicken 4.3/5👍🏻8. Truffle Fries 3.8/5除左truffle fries係叫完好快就到之外,其他菜都出得比較慢,同埋caesar salad上菜時候係冇grilled chicken,服務員上菜時先發現,但應該未出菜就要留意😖脆炸大磨菇有四至五件,外表炸得好香脆,菇食落唔乾仲好juicy,不過菇本身冇點調味,要靠沾蛋黃醬先有味道🤤餐廳每天都會新鮮手造麵條,質感係較煙韌同埋少少彈牙,松露味濃,但若果份量再多少少為佳🙈呢到出名仲有手造pizza,唔係薄批個款,食落有點煙韌唔係脆身,但冇
更多
Jamie's Italian係香港都開左幾年,今次上去餐廳都係坐滿人,不過佢冇時間限制,四人去都分左張六人檯比我地,環境舒適
36 瀏覽
0 讚好
0 留言
52 瀏覽
0 讚好
0 留言
283 瀏覽
0 讚好
0 留言
287 瀏覽
0 讚好
0 留言
328 瀏覽
0 讚好
0 留言

------
菜式
1. Mushroom Fritti 3.8/5
2. Crispy Squid 3.5/5
3. Truffle Tagliatelle 4.3/5👍🏻
4. Seafood Pizza 3.5/5
5. Rib eye steak 3.8/5
6. BBQ pork ribs 4/5👍🏻
7. Caesar Salad with Grilled chicken 4.3/5👍🏻
8. Truffle Fries 3.8/5

除左truffle fries係叫完好快就到之外,其他菜都出得比較慢,同埋caesar salad上菜時候係冇grilled chicken,服務員上菜時先發現,但應該未出菜就要留意😖

脆炸大磨菇有四至五件,外表炸得好香脆,菇食落唔乾仲好juicy,不過菇本身冇點調味,要靠沾蛋黃醬先有味道🤤
73 瀏覽
0 讚好
0 留言


餐廳每天都會新鮮手造麵條,質感係較煙韌同埋少少彈牙,松露味濃,但若果份量再多少少為佳🙈
47 瀏覽
1 讚好
0 留言


呢到出名仲有手造pizza,唔係薄批個款,食落有點煙韌唔係脆身,但冇咩香味,海鮮配料不多,同埋味道都偏淡,有點名過於實
35 瀏覽
0 讚好
0 留言


由於short rib賣哂,所以轉左叫rib eye,我第一啖食菜,咸到吞唔到,成口都係鹽😣反而薯條就冇咩鹽,唔知係咪將鹽放錯位置,牛排味道濃郁,剛剛好medium,調味恰當☺️
27 瀏覽
0 讚好
0 留言


Pork rib煮得好軟腍,好易就分到四份,上面層醬鋪滿係豬肋骨上面,每一啖都好滿足,食到呢到已經好飽好飽
25 瀏覽
0 讚好
0 留言


沙律份量比想像中多,但可惜既係第一次上菜竟然漏左雞冇放,其實一睇就睇得出漏左,所以有點失望🙁但味道真係唔錯,加左不少榛子,幾有口感
33 瀏覽
0 讚好
0 留言


薯條出得好快,即叫即炸,太熱都要隔左一陣先食到,黑松露醬濃,配薯條一流🤪
31 瀏覽
0 讚好
0 留言


(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2019-11-22
用餐途徑
堂食
人均消費
$400 (晚餐)
等級4
166
0
2019-09-13 1888 瀏覽
好多人都話唔多好食,但作為「搵食」嘅試食專員點都應該要親身體驗才知道箇中滋味🤣!確實入到餐廳🍴,燈光昏暗👽又真係無乜客人,得三四枱客,同新開張嘅時候人氣爭好遠🥴,但餐廳職員竟唔被人坐卡位,仲要標示「RESERVED」🥴我相信服務水準未達致水準都是客人流失嘅原因。至於食物,由於唔太餓只選擇兩款食物🤡.🍽Fish in a Bag 🐠。有魚、蜆、青口、各種不同配料連埋飯一齊係一個錫紙裡面焗,出奇地好食,好香而且魚身好滑,焗嘅時間剛剛好😌.🍽Porkie Pepperoni 🍕 。pizza 好脆身,配料🥓同芝士🧀鋪得滿滿,辣辣地唔太油膩,配埋杯白酒🍸感到滿足😌.⚠️臨走時經理提點顧客出面有危險要大家小心,總算是比較窩心😌
更多
好多人都話唔多好食,但作為「搵食」嘅試食專員點都應該要親身體驗才知道箇中滋味🤣!確實入到餐廳🍴,燈光昏暗👽又真係無乜客人,得三四枱客,同新開張嘅時候人氣爭好遠🥴,但餐廳職員竟唔被人坐卡位,仲要標示「RESERVED」🥴我相信服務水準未達致水準都是客人流失嘅原因。至於食物,由於唔太餓只選擇兩款食物🤡
.
🍽Fish in a Bag 🐠
。有魚、蜆、青口、各種不同配料連埋飯一齊係一個錫紙裡面焗,出奇地好食,好香而且魚身好滑,焗嘅時間剛剛好😌
.
🍽Porkie Pepperoni 🍕
。pizza 好脆身,配料🥓同芝士🧀鋪得滿滿,辣辣地唔太油膩,配埋杯白酒🍸感到滿足😌
.
⚠️臨走時經理提點顧客出面有危險要大家小心,總算是比較窩心😌
52 瀏覽
1 讚好
0 留言
36 瀏覽
0 讚好
0 留言
53 瀏覽
0 讚好
0 留言
34 瀏覽
0 讚好
0 留言
46 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
557
0
2019-08-31 1548 瀏覽
上星期同同事去咗呢度食午餐,唔使等位好方便😊😊😊午餐食可以揀配沙律或者湯,我就揀咗蕃茄湯,好似好足料,見到都覺得蕃茄味好香濃,不過我就覺得有啲偏酸~~呢個係薯仔Pizza,每片嘅Pizza上面都有一塊嘅薯仔片,Pizza夾雜著芝士味,都幾好味,餅底鬆軟,但就一定記得要趁熱食☺️☺️☺️☺️仲有個番茄肉碎意大利麵,上面撒滿左芝士碎,而且都幾彈牙開胃☺️☺️但有小小野可以改善,明明店員幫我地confirm左order兩次,但都係漏左單,同事既牛扒午餐等左差唔多35分鐘先到☹️☹️☹️
更多
上星期同同事去咗呢度食午餐,唔使等位好方便😊😊😊


午餐食可以揀配沙律或者湯,我就揀咗蕃茄湯,好似好足料,見到都覺得蕃茄味好香濃,不過我就覺得有啲偏酸~~
50 瀏覽
1 讚好
0 留言



呢個係薯仔Pizza,每片嘅Pizza上面都有一塊嘅薯仔片,Pizza夾雜著芝士味,都幾好味,餅底鬆軟,但就一定記得要趁熱食☺️☺️☺️☺️
27 瀏覽
0 讚好
0 留言


仲有個番茄肉碎意大利麵,上面撒滿左芝士碎,而且都幾彈牙開胃☺️☺️


41 瀏覽
0 讚好
0 留言


但有小小野可以改善,明明店員幫我地confirm左order兩次,但都係漏左單,同事既牛扒午餐等左差唔多35分鐘先到☹️☹️☹️
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
131
0
2019-08-11 1599 瀏覽
• Crab & Avocado Bruschetta🥑•💵Price: $118🍴Food: 3/5💓-蟹肉好足料,啖啖肉,但係啲沙律菜唔知係咪太新鮮嘅關係,食落好大浸草青味🌱😂朋友對依隻味就好抗拒,搞到我最後成個係我自己食晒😂• Tuscan Fried Chicken Wings + Chilli Fries 🍟 •💵Price: $88 + 48 (happy hour價)🍴Food: 4/5❤️-呢兩樣小食就正常得多,雞翼熱辣辣得黎酥脆又多汁,薯條香脆而且辣得好惹味,真係食到停唔到口😍順利一題呢度happy hour真係好抵,5-6點每杯$10,6-7點$20,7-8點$30,想黎chill下食下snacks既就岩哂喇😗
更多
• Crab & Avocado Bruschetta🥑•
💵Price: $118
🍴Food: 3/5💓
-
蟹肉好足料,啖啖肉,但係啲沙律菜唔知係咪太新鮮嘅關係,食落好大浸草青味🌱😂朋友對依隻味就好抗拒,搞到我最後成個係我自己食晒😂
24 瀏覽
0 讚好
0 留言

• Tuscan Fried Chicken Wings + Chilli Fries 🍟 •
💵Price: $88 + 48 (happy hour價)
🍴Food: 4/5❤️
-
呢兩樣小食就正常得多,雞翼熱辣辣得黎酥脆又多汁,薯條香脆而且辣得好惹味,真係食到停唔到口😍
順利一題呢度happy hour真係好抵,5-6點每杯$10,6-7點$20,7-8點$30,想黎chill下食下snacks既就岩哂喇😗
25 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
28
0
2019-08-02 1093 瀏覽
相隔幾年,帶朋友再次來,大失望$298肉眼扒非常普通,成碟最好味竟然係薯條⋯⋯青口比超市買的仲差,不新鮮,食咗三分一頂唔順回想開張個年要預約先有位,依家物似人非。
更多
相隔幾年,帶朋友再次來,大失望
$298肉眼扒非常普通,成碟最好味竟然係薯條⋯⋯青口比超市買的仲差,不新鮮,食咗三分一頂唔順
回想開張個年要預約先有位,依家物似人非。
27 瀏覽
0 讚好
0 留言
25 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2019-07-30
用餐途徑
堂食
人均消費
$250
等級1
1
0
2019-08-01 740 瀏覽
For any special family occasion we reserve at Jamie's in Causeway. They have really never let us down. For me it's the best family friendly restaurant in Hong Kong. People always tend to be extremely critical to famous chefs restaurants.... but...respect to Jamie Oliver...he created a truly family friendly restaurant concept with AWESOME food. We normally order few kids menus and then some mains to share...try the specials....with the house wine... always FANTASTIC. Thank you Jamie Oliver for
更多
For any special family occasion we reserve at Jamie's in Causeway. They have really never let us down. For me it's the best family friendly restaurant in Hong Kong. People always tend to be extremely critical to famous chefs restaurants.... but...respect to Jamie Oliver...he created a truly family friendly restaurant concept with AWESOME food. We normally order few kids menus and then some mains to share...try the specials....with the house wine... always FANTASTIC. Thank you Jamie Oliver for fulfilling yr dream and let us enjoy along the way. RESPECT!
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2019-07-31
用餐途徑
堂食
人均消費
$250
慶祝紀念
紀念日
推介美食
  • Burger Italiano
  • Arancini Margherita
  • Beef Burger
等級2
19
0
2019-07-20 821 瀏覽
見到這個價錢,沒辦法不去拜訪一下。一早聽聞過這兒的happy hour價錢十分相宜,且看看是甚麼質素!不少朋友早叮嚀 ‘Drinks only, no food’,但我與友人都覺得(1)Jamie Oliver喎!衰極有個譜掛!(2)Pizza喎!點整都唔會難掛!最後,我們點了Truffle Fries和Hong Kong Hot Pizza,以及餐牌上頭兩杯cocktails - Mockingbird & Golden xxx (忘了名字)。雞尾酒率先到達飲了兩口,放下,立即揚手點了兩杯draught beer...薯條正常,基本上夠新鮮,不是冷掉了溢油的都可以接受,但當然這個不算好食,只是叫貨的味道。Pizza就真是eye opening肉是腥羶,葉是草腥如果happy hour想飲番杯(非cocktail),這兒絕對是很好的選擇,但真的不需要點小食了
更多
見到這個價錢,沒辦法不去拜訪一下。
472 瀏覽
0 讚好
0 留言

一早聽聞過這兒的happy hour價錢十分相宜,且看看是甚麼質素!
433 瀏覽
0 讚好
0 留言


不少朋友早叮嚀 ‘Drinks only, no food’,但我與友人都覺得
(1)Jamie Oliver喎!衰極有個譜掛!
(2)Pizza喎!點整都唔會難掛!
最後,我們點了Truffle Fries和Hong Kong Hot Pizza,以及餐牌上頭兩杯cocktails - Mockingbird & Golden xxx (忘了名字)。

雞尾酒率先到達
Mockingbird
57 瀏覽
0 讚好
0 留言

飲了兩口,放下,立即揚手點了兩杯draught beer...

薯條正常,基本上夠新鮮,不是冷掉了溢油的都可以接受,但當然這個不算好食,只是叫貨的味道。
35 瀏覽
0 讚好
0 留言


Pizza就真是eye opening
肉是腥羶,葉是草腥
28 瀏覽
0 讚好
0 留言


如果happy hour想飲番杯(非cocktail),這兒絕對是很好的選擇,但真的不需要點小食了

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
1
0
2019-06-29 820 瀏覽
I have a buffet lunch and quite disappointed. The oyster already have black outlines (not fresh), fruit and salad are warm. The main course, omelet, tastes plain. And worst of all, drinks are not included in the $398.- buffet. What? You are not giving me even a coffee?! Not recommended.
更多
I have a buffet lunch and quite disappointed. The oyster already have black outlines (not fresh), fruit and salad are warm. The main course, omelet, tastes plain. And worst of all, drinks are not included in the $398.- buffet. What? You are not giving me even a coffee?!

Not recommended.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
3
0
2019-06-09 909 瀏覽
I just had to write a review to acknowledge the great food and service my wife received by the lunch staff on Saturday. The kids menu had lots of healthy options. She was totally surprised by the Greek yogurt shake— which had sweet cherry tomatoes, cucumbers and grapes all in a kids-friendly mason jar! Perfect for our little one’s hands.But what really made me want to write this review was the excellent service and hospitality she received. The staff were super attentive and warm. Our littlest o
更多
I just had to write a review to acknowledge the great food and service my wife received by the lunch staff on Saturday.

The kids menu had lots of healthy options. She was totally surprised by the Greek yogurt shake— which had sweet cherry tomatoes, cucumbers and grapes all in a kids-friendly mason jar! Perfect for our little one’s hands.

But what really made me want to write this review was the excellent service and hospitality she received. The staff were super attentive and warm. Our littlest one was playing with her plate and it dropped, one staff member quickly came over to pick it up and offer to replace it with a new one (even though she was only playing with it!)

All in all, it is never easy for any mother to take care of two little little ones by herself. However, the staff at Jamie’s managed to make a tough morning so much more enjoyable.

Thanks!
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
30
0
2019-05-21 1400 瀏覽
Sunday night, booked with credit card promotion which could save me $100 for the whole bill, but then found out the HAPPY HOUR deal was even better !!We started the dinner with half pint of beer, and the companion bread with olive oil & vinegarthe bread was soft inside / crispy outside, was exactly what i love~we were lucky to get the last dish of Truffle Beef Carpaccio as they are going to change the menu on the next day~THAT WAS AWESOME!!! the beef was nicely seasoned with truffle oil, lettuce
更多
Sunday night,
booked with credit card promotion which could save me $100 for the whole bill, 
but then found out the HAPPY HOUR deal was even better !!

We started the dinner with half pint of beer, and the companion bread with olive oil & vinegar
the bread was soft inside / crispy outside, was exactly what i love~

16 瀏覽
0 讚好
0 留言


we were lucky to get the last dish of Truffle Beef Carpaccio as they are going to change the menu on the next day~
THAT WAS AWESOME!!! 
the beef was nicely seasoned with truffle oil, lettuce, asparagus, crispy fried onion, etc...
would be perfect to pairing with a glass of red wine..
60 瀏覽
0 讚好
0 留言


was planning to order Califlower salad, but was sold out.
so we ordered their recommended Cesar salad with free-range chicken.
however, we were a bit disappointed by this simple dish.
the seasoning was not exciting yet the chicken was a bit too dry and tasteless..
19 瀏覽
0 讚好
0 留言


Luckily we ordered Pepperoni Pizza which surprised us alot!
there was no much topping on it, but the taste was so good that you don't have to put any additional on top of it.
it is a Highly Recommended dish
18 瀏覽
0 讚好
0 留言


with the Happy Hour Deal, the overall price is reasonable.
and there was only a few table on that night, so we really had a chilling and enjoyable evening.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2019-05-19
用餐途徑
堂食
等級2
7
0
2019-05-06 1329 瀏覽
星期一收工,咁岩呀妹又係cwb就一齊去Jamie’s Happy Hour 叫左兩杯野飲:Ginger Mojito and Gold RushGold Rush(左)成份有whisky, lemon juice同Honey,飲落都係濃同幾甜;Ginger Mojito(右)係alcohol-free,賣相都味道都好清新今日係Oyster Monday所以叫左6pcs($60)。啲蠔都幾細,好在都有鮮味;chilli fries十分香口,呀妹食唔停口Meat plate比較失望,感覺比以前失色了係呢度HH冇咩人,幾有氣氛適合傾計。趕得切7點前野飲仲好抵添
更多
星期一收工,咁岩呀妹又係cwb就一齊去Jamie’s Happy Hour
642 瀏覽
0 讚好
0 留言

叫左兩杯野飲:Ginger Mojito and Gold Rush
34 瀏覽
0 讚好
0 留言

Gold Rush(左)成份有whisky, lemon juice同Honey,飲落都係濃同幾甜;Ginger Mojito(右)係alcohol-free,賣相都味道都好清新

34 瀏覽
0 讚好
0 留言

今日係Oyster Monday所以叫左6pcs($60)。啲蠔都幾細,好在都有鮮味;chilli fries十分香口,呀妹食唔停口
25 瀏覽
0 讚好
0 留言

Meat plate比較失望,感覺比以前失色了

係呢度HH冇咩人,幾有氣氛適合傾計。趕得切7點前野飲仲好抵添
644 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
1
0
2019-04-28 1044 瀏覽
食左brunch , 沙律完全唔新鮮,pizza 唔會好食過pizzahutStaff 態度仲要唔好! 埋單每位$330 貴唔緊要 嬲既係點解可以咁難食 浪費左我一個星期日食野既quota I totally can’t imagine why could this restaurant be named with one of the most famous chef in the world. With such awful experience, there will be no next time for sure!! In particular the poor attitude of the staff is so annoying as well.
更多
食左brunch , 沙律完全唔新鮮,pizza 唔會好食過pizzahut

Staff 態度仲要唔好!

埋單每位$330 貴唔緊要 嬲既係點解可以咁難食 浪費左我一個星期日食野既quota

I totally can’t imagine why could this restaurant be named with one of the most famous chef in the world. With such awful experience, there will be no next time for sure!! In particular the poor attitude of the staff is so annoying as well.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食