2016-06-03 1884 瀏覽
今日,阿妹又買俾我食Tiramisu, 目的就係想我肥到隻豬咁。其實我覺得呢舊蛋糕冧酒味唔強﹑芝士味又唔強﹑咖啡粉唔算多:除左cream 夠smooth之外;其他都唔會令我有深刻印象! tiramisu 最緊要係冧酒味同咖啡味;但咖啡粉的咖啡無咩,冧酒味不足成為呢舊蛋糕的敗筆
其他
2016-05-06 1410 瀏覽
身為一個芝士蛋糕狂迷 對於一切芝士蛋糕都好難抗拒見到呢款櫻桃芝士餅 一心以為係我鍾情既紐約芝士蛋糕果種紮實既質地 又見蛋糕面層帶有烤過既痕跡 就更加堅信佢係 結果返到屋企滿心歡喜咁將蛋糕由紙袋拎出 先發現佢識動L 原來佢係Mousse質地果種芝士蛋糕櫻桃芝士餅 ($30)雖然唔係預期中我想食果種結實濃厚既芝士蛋糕 但係佢既味道的確都唔錯 蛋糕大部分都係芝士Mousse 食落軟滑好似芝士布丁一樣 中間夾住一層鬆軟既海綿蛋糕由側面睇櫻桃果醬好似好少 但係食落先發現中間其實好多 酸酸甜甜既櫻桃果醬同芝士蛋糕好夾好清新 大大減低左芝士蛋糕既膩而餅底係我最鍾意既消化餅牛油餅底 好脆好香牛油味不過就好鬆散 如果壓得實啲就更好喇Italian Tomato既蛋糕我一直都覺得幾好食 不過下次真係要戴返副眼鏡望清楚啲先
身為一個芝士蛋糕狂迷 對於一切芝士蛋糕都好難抗拒

櫻桃芝士餅 ($30)
由側面睇櫻桃果醬好似好少 但係食落先發現中間其實好多

2016-04-06 1158 瀏覽
早前,在銅鑼灣的一個飯聚,很久無見的 MJQueen 送上購自 Italian Tomato 的春日櫻花系列包裝禮盒給大家,實在要多謝她十分客氣又有心! 記得當時有好幾款,我見有兩盒櫻花夾心卷,其他則是不同款讓他們選擇!於是,我便選擇了櫻花夾心卷!櫻花夾心卷粉紅色的禮盒設計,綴以立體紙櫻花開口,浪漫迷人又吸引! 內裡有 10包獨立包裝的櫻花夾心卷,整齊衛生又方便! 每件櫻花夾心卷均有粉紅色的扭紋,卷身薄脆而鬆化,約 3~4 層,粉紅色的櫻花夾心甜度剛好,作為早餐或下午茶也不錯啊!

櫻花夾心卷
粉紅色的禮盒設計,綴以立體紙櫻花開口,浪漫迷人又吸引!

內裡有 10包獨立包裝的櫻花夾心卷,整齊衛生又方便!

2016-03-09
2016-02-11 1109 瀏覽
二個弟弟都是在這幾天生日,便順道一起慶祝。慶祝生日,當然要吃生日蛋糕。不想再吃平日常吃的蛋糕,姨娚女建議買Italian Tomato 的皇牌蛋糕--原粒士多啤梨蛋糕,試試也好。這款蛋糕用了新鮮原粒士多啤梨,配以特製鮮忌廉及鬆海綿蛋糕。賣相比較簡單,但很清雅,而且顆顆士多啤梨都很大粒,很吸引。除了表面有很多大大顆的士多啤梨外,蛋糕內也有士多啤梨。海綿蛋糕不太甜,充滿蛋糕的香味;特製的鮮忌廉很軟滑,很creamly。平日很怕吃忌廉,又甜又漏,吃罷只感到滿口膩膩的,甚麼也不想再吃。但這個蛋糕的忌廉,軟軟滑滑,很清香,真的是甜而不膩,再加上士多啤梨,帶了少許的酸,更多的鮮,連平日不愛吃蛋糕的我,也吃了兩大塊,簡直是一個奇聞!
皇牌士多啤梨蛋糕
除了表面有很多大大顆的士多啤梨外,蛋糕內也有士多啤梨。

題外話/補充資料: 如果只想嘗試一下,可買件裝的,$36一件
2016-02-09
生日
皇牌士多啤梨蛋糕
芝士蛋糕: 外觀是水果+cream為主, 大大粒紅卜卜的士多啤梨很吸引...但士多啤梨是酸的/沒有味道的/奇怪味道的...它們絕對是美國士多啤梨...芝士味道不多, 但足夠...蛋糕軟綿綿的, 而且它仍然保存焗蛋糕應有的水份存在...所以口感非常好!!!蛋糕都可以有juicy的感覺...不會太甜, 一口氣吃1/3磅都不會膩...讚!!!*************************但該店店員有點不稱職及沒有禮貌...她竟然可以把我和另一位陌生人提早預訂的蛋糕轉換了,而且沒有一聲道歉!!!只是臨時即場寫一塊朱古力牌, 隨便插在蛋糕上...就完成!為什麼她對她的"失誤?!"...可以沒有一點歉意?...
芝士蛋糕: 外觀是水果+cream為主,
大大粒紅卜卜的士多啤梨很吸引...
但士多啤梨是酸的/沒有味道的/奇怪味道的...
它們絕對是美國士多啤梨...

芝士味道不多, 但足夠...
蛋糕軟綿綿的, 而且它仍然保存焗蛋糕應有的水份存在...
所以口感非常好!!!
蛋糕都可以有juicy的感覺...
不會太甜, 一口氣吃1/3磅都不會膩...讚!!!
*************************

但該店店員有點不稱職及沒有禮貌...

她竟然可以把我和另一位陌生人提早預訂的蛋糕轉換了,
而且沒有一聲道歉!!!
只是臨時即場寫一塊朱古力牌, 隨便插在蛋糕上...就完成!

為什麼她對她的"失誤?!"...可以沒有一點歉意?...
5 分鐘 (外賣自取)
2015-06-10 1053 瀏覽
收工又買餅,而家嘅樂趣係四圍去試餅,銅鑼灣日式百貨好多選擇!地庫每間店一個櫃檯,我去到見個大雪櫃,有整個蛋糕同件裝蛋糕,鍾意呢間餅店嘅忌廉好滑,蛋糕價錢唔貴!好相宜!仲有幾款做緊特價!我揀好餅店員快手入盒,紙盒剛好兩件,店員會向我展示之後先封口!八達通比錢方便!因為尺寸剛好,要撕爛紙盒先至攞到出來宇治金時蛋糕($32)有10%折扣,綠茶忌廉好滑,中間紅豆好多,軟硬適中,蛋糕鬆軟,綠茶味唔會苦,同紅豆好夾,唔會好甜藍莓芝士蛋糕($30)有10%折扣,芝士餡好厚,軟滑,唔會好勁,唔會搶咗藍莓味,藍莓微酸,放頂嘅藍莓爽口,中間朱古力蛋糕鬆軟,唔會好甜!好味!而家啲西餅越來越貴,四五十蚊一件閒閒地,今次三十蚊唔使一件餅就食到咁嘅質素,唔錯!
八達通比錢方便!因為尺寸剛好,要撕爛紙盒先至攞到出來
宇治金時蛋糕
膠紙保濕
藍莓芝士蛋糕

2015-06-09
外賣自取
$30 (宵夜)
宇治金時蛋糕
藍莓芝士蛋糕
2014-12-21 876 瀏覽
有朋自遠方來,買2件蛋糕過下!朱古力和焦糖海鹽蛋糕日本人造餅只能說一流,不論蛋糕的外形,裝飾,味道和震撼感,都比一般坊間港式餅店比下去,超正。朱古力最怕太甜,男仔應該食得苦,呢件朱古力蛋糕,d cream 好full, 蛋糕又夠濕,正。焦糖海鹽蛋糕就無乜鹽味,但係d cream 好正,慢慢溶喺口,層次分明,唔會糊到一口都係cream, 師傅功力十足!蛋糕有噴甜酒,所以好易入口!

有朋自遠方來,買2件蛋糕過下!

朱古力和焦糖海鹽蛋糕

蛋糕有噴甜酒,所以好易入口!
2013-09-04 338 瀏覽
轉眼間又快到中秋,即是又係食月餅既時候。今年早已收到各大品牌送給我的月餅劵,但真正嚐到的首盒特色月餅,正是Italian Tomato的四色奶皇月餅禮盒。甜魔媽媽Yan、文廸和我三人,齊齊試了四款不同口味的出品,作個小比拼。第一款是相對普遍的「皇牌經典」,即是蛋黃奶皇月餅。月餅皮算幾薄,奶皇香甜,本身已經好吃。其實有個更佳的食法,就是放入焗爐焗大概十分鐘,外皮會軟滑得多,而且蛋黃的香氣更加突出,想起也令人口水流滿地。接著嚐到的,是藍莓芝士月餅,據聞係採用了忌廉芝士,我是首次接觸這種口味。呢款既口感同樣鬆化,但藍莓及芝士味比預期之中溫和,個人認為是可以去得更盡一些。還試了香蕉朱古力月餅,用料是法國香蕉茸和頂級Valrhona朱古力,感覺名貴。咬一口,餅皮相對厚了點,卻就是勁「有蕉氣」的出品。因為香蕉味實在重,甚至比朱古力味來得更加厲害,如果朱味可以濃番些少,裡頭加多點朱古力粒粒,兩者會平衡得更好。最後,亦是我的第二最愛,正是抹茶紅豆月餅。這款質感較為濕,但咬落抹茶味十分香醇,餡料的粒粒紅豆增強了口感,而紅豆跟抹茶從來是天作之合,永不會失手的。東亞及AEON信用卡均有折扣優惠,依家已經有得

東亞及AEON信用卡均有折扣優惠,依家已經有得訂啦!快手啦喂!
用餐優惠
試食活動
2013-09-02 548 瀏覽
最近才得悉這間寶號推出抹茶月餅已數年了!身為抹茶控真有點那個.星期六c6特登去sogo走一趟,買了2 Pack 回來,原味+抹茶紅豆,一pack兩個@$45, 2 pack $90size 只有4.5 x 5 x 2.5cm (H), @55gexpiry date 30/9/131. 原味 奶皇味很濃,沒有叮熱也不錯.只可惜實在太油, 表皮油光泛泛,連不怕油的c6也投降.2. 抹茶紅豆 表皮和內餡都混入了抹茶粉,整個都是綠色,叮熱後抹茶味比冷吃濃,只是質感太散,紅豆只有3一4顆,抹茶配上奶皇總覺得怪怪,個人較喜歡配白豆沙溝抹茶粉 0r 紅豆茸而且這個跟原味一樣,偏油,吃完亦有點渴喉,雖然如此,但抹茶味始終比奇華的抹茶奶皇濃.成份 原味:麵粉,糖,牛油,鮮忌廉 ,蛋,咸蛋黃,吉士粉,奶粉,椰奶,鹼水,煉奶,糖膠,植物油,粟粉(@55g, sat.fat 6.8g, trans fat 0.3g, sodium 89.8mg, sugars 7.9g )抹茶紅豆:麵粉,糖,牛油,鮮忌廉,蛋,甘纳紅豆,吉士粉,奶粉,椰奶,鹼水,煉奶,糖膠,植物油,粟粉,抹茶粉 (沒有營養標籤)**吉士粉有
最近才得悉這間寶號推出抹茶月餅已數年了!
身為抹茶控真有點那個.
星期六c6特登去sogo走一趟,買了2 Pack 回來,
原味+抹茶紅豆,
一pack兩個@$45, 2 pack $90
expiry date 30/9/13

1. 原味
奶皇味很濃,沒有叮熱也不錯.
只可惜實在太油, 表皮油光泛泛,
連不怕油的c6也投降.

2. 抹茶紅豆
表皮和內餡都混入了抹茶粉,
整個都是綠色,
叮熱後抹茶味比冷吃濃,
只是質感太散,
紅豆只有3一4顆,
抹茶配上奶皇總覺得怪怪,
個人較喜歡配白豆沙溝抹茶粉 0r 紅豆茸
而且這個跟原味一樣,偏油,
吃完亦有點渴喉,

雖然如此,但抹茶味始終比奇華的抹茶奶皇濃.

成份
原味:
麵粉,糖,牛油,鮮忌廉

抹茶紅豆:
(沒有營養標籤)

**吉士粉有
糖,改良性馬鈐薯澱粉,奶類製品,椰子油,增稠E401 ,色素E160a
2013-08-31
5 分鐘 (外賣自取)
$80 (早餐)
2013-05-17 420 瀏覽
今日開始又係崇光半年一度的週年慶,每逢呢個時候,sogo 總是人山人海,而各專櫃食品又會推出一些優惠食物供人們購買,而今次意大利番茄就出佐價值$27的牛奶紅桑子朱古力蛋糕。佢今外形都好靚,入口有酸酸甜甜的紅桑子,亦有少少朱味,咬落有些脆脆的口感,幾好味,不過就好似無乜牛奶味囉!
2013-05-17
外賣自取
過左聖誕咁耐先post個聖誕蛋糕出黎好似有點怪, 但唔緊要la, 好味ge野當然要開心share ga la單睇個蛋糕賣相已經流曬口水, 整得好靚, 充滿濃烈ge聖誕氣氛, happy happyd士多啤梨同藍莓都好新鮮, 雖然唔係話好香甜, 但都有甜味, 已經好過好多其他ge餅店入面層海綿蛋糕保持一貫水準, 鬆軟濕潤唔'孩'口, 甜度適中有少少蛋香味朱古力餅底鬆化有牛油味, 但食極都唔覺漏ga, 真係好鍾意個餅底呀
過左聖誕咁耐先post個聖誕蛋糕出黎好似有點怪,
但唔緊要la, 好味ge野當然要開心share ga la

2012-12-26 389 瀏覽
好耐都冇食呢個品牌ge Cake;-)難得有人提意去買,我2話不說就order左香蕉tart。呢個品牌賣點係忌廉夠creamy,餅底夠鬆化。可惜今次令我有點失望…忌廉同內裡的香蕉饀仍然好吃,但餅底好硬…硬到用牙咬都有啲難度…更何況用叉。真的不知道是我口味變了,還是它真的變了
好耐都冇食呢個品牌ge Cake;-)
難得有人提意去買,我2話不說就order左香蕉tart。
呢個品牌賣點係忌廉夠creamy,餅底夠鬆化。
可惜今次令我有點失望…
忌廉同內裡的香蕉饀仍然好吃,但餅底好硬…

硬到用牙咬都有啲難度…更何況用叉。
真的不知道是我口味變了,還是它真的變了
2012-12-21
2012-12-17 327 瀏覽
Lunch 想食意粉 黎左呢度多人要自己搵位等位Lunch set 有四個選擇 兩飯兩意粉我叫了香蒜煙肉意粉 跟餐湯餐飲湯 唔知咩名堂 橙黃色 似楠瓜湯之類 清清 甜甜的 幾好最滿意都係呢個湯意粉 意粉軟硬度幾好 但不太夠味 清過頭 煙肉沒有煎香 有點失望餐飲 無特別都是熱0T吧整體沒特別 感覺晚餐好食點如加塊餐包會好點 但午餐 算吧 都是隨便的醫得飽個肚便可以了
Lunch 想食意粉 黎左呢度

整體沒特別 感覺晚餐好食點
如加塊餐包會好點
但午餐 算吧 都是隨便的醫得飽個肚便可以了
2012-07-31 393 瀏覽
生日,同事買黎綠茶紅荳蛋糕。上面有栗子的!賣相就夠晒靚啦!切開,連蛋糕都係綠茶味,cream同蛋糕都層層疊咗好多層。可以增加口感。而當中仲有紅荳溶添!cream不甜,很滑!但食多啲0既時候,因為有紅荳溶,令令蛋糕偏甜了一點!但蛋糕的軟綿綿感卻做得很好。
生日,同事買黎綠茶紅荳蛋糕。
上面有栗子的!

賣相就夠晒靚啦!
切開,連蛋糕都係綠茶味,cream同蛋糕都層層疊咗好多層。
可以增加口感。

而當中仲有紅荳溶添!

cream不甜,很滑!

但食多啲0既時候,因為有紅荳溶,令令蛋糕偏甜了一點!
但蛋糕的軟綿綿感卻做得很好。
2012-04-23
10 分鐘 (外賣自取)
$200 (其他)
生日
2012-07-23 367 瀏覽
今日行過sogo突然好想食蛋糕。落咗supermarket 的 Italian Tomato買。我選咗strawberry cake, chestnut cake 和mango cheesecake比屋企人。父親大人喜歡食chessecake, 而母親大人喜歡食chestnut.自己就喜歡食Strawberry cake. Strawberry cake 都幾好食,蛋糕裏面有大大粒的strawberry, 落足料。
Strawberry Cake
2012-07-22