2019-12-28 83 瀏覽
happy friday呢晚放工約左朋友食個飯傾下計輕鬆下,睇到有人網上介紹話呢間cafe好少女系即刻去試下。上到去的確幾靚,好田園風,同埋望住咁多花花草草食野心情都會開心d🥰呢到仲有個用花砌成既牆壁好靚,無論朋友生日定紀念日拎住個甜品係到影相非常之靚📸️因為我同朋友只有兩個人,食物唔係話叫左好多,湯同蒜蓉包set dinner會包埋👍🏻前菜我地叫左呢個水牛城雞翼,即叫即整熱辣辣,而且醬汁好入味,酸酸辣辣好開胃。呢個白酒大蜆意粉煮得好乾身,大蜆去沙亦去得好乾淨,而且隻蜆真係非常之大隻,份量亦都好多。呢個肉眼配鵝肝塊扒好大塊,肉質好嫩,叫左五成熟真係煎到岩岩好👍🏻

2019-12-27 89 瀏覽
預約左6:30 ,去到嗰陣時未有太多人,場地好大,所以好多台都未坐人睇完餐牌,冇叫二人set,叫咗14吋肉眼扒同埋薯條仲有其他小食,甜品叫窩夫加雪糕肉眼扒叫咗五成熟,外面過分熱裏面太生,冇咩肉汁比較韌,有啲失望。至於黑松露薯條,薯條炸得好脆配黑松露醬幾好食。最後個甜品,窩夫係鬆軟嗰隻,好有蛋香味加埋雪糕更加好食,所以推薦。食完嗰陣差唔多全場坐滿晒。用餐途中員工服務態度都好好,主動幫手清潔,落單時亦都會提你甜品最後上,最緊要廁所都好乾淨。都推薦人去嘅,不過唔係食肉眼扒囉
至於黑松露薯條,薯條炸得好脆配黑松露醬幾好食。
都推薦人去嘅,不過唔係食肉眼扒囉
雙球香蕉窩夫
雙球香蕉窩夫
今日book 左枱1:00,唸住聖誕節lunch 食飯,我地一坐低就點菜,點知叫左餐之後我等到1:30都未有,叫左個女仔check ,佢極無禮貌的眼神態度敷衍我,我望實佢的走向,跟本無唸過幫我Check ,亦都無覆過我情況,到1:38終於搵到另一個女同事,我話我趕住返公司,幾時先到個餐?佢即刻幫我check ,仲快步走去問廚房,之後1:45個男仔過嚟同我講,唔好意思無漏單,不過廚房要整牛扒,而家都未煮個餐,如果而家整都要15分鐘,而家可以幫你整。。。。我即刻問,點解落單個時唔同我講要等耐啲,問下我接唔接受到?或者改叫另一樣野?我係完全接受唔到一個lunch ,要等一個鐘先有得食,你估我去食法國菜嗎?
如果而家整都要15分鐘,而家可以幫你整。。。。
2019-12-24
聖誕節
2019-12-21 99 瀏覽
觀塘工廈有很多選擇,有時都會令人花多眼亂,都唔知食什麼好。今日經過駱駝漆大廈,見到門口的橫額“I's Land Cafe”,就試下這一間店。一進去已經嘩一聲,已經換上聖誕佈置,另外有兩個區,一個樹葉,一個是I's Land Cafe森林。點了午餐,是日餐湯是甘筍湯,湯裏面有粒粒甘筍,非常軟滑可口。餐包是芝麻包,點鮮茄汁做成的醬,特別美味。主菜是香煎鴨胸菠菜忌廉汁意大利粉,鴨胸有多片,足料,意粉非常掛汁。All Day Breakfast 這個份量頗大,沙律有藜麥更覺飽肚,炒蛋有黑松露味,多士微脆,可配果醬食。牛肉腸可口。蘆薈果園 這個用了蠟燭保持茶的溫度,裏面有薑片和蘆薈。熱鮮果茶 這個茶有很多水果,可隨自己喜歡,倒進蜜糖,微甜。
觀塘工廈有很多選擇,有時都會令人花多眼亂,都唔知食什麼好。

一進去已經嘩一聲,已經換上聖誕佈置,
點了午餐,
是日餐湯是甘筍湯,湯裏面有粒粒甘筍,非常軟滑可口。
餐包是芝麻包,點鮮茄汁做成的醬,特別美味。

蘆薈果園
這個用了蠟燭保持茶的溫度,裏面有薑片和蘆薈。

熱鮮果茶
這個茶有很多水果,可隨自己喜歡,倒進蜜糖,微甜。
2019-12-20 89 瀏覽
上openrice諗住睇下觀塘有咩樓上cafe好食 , 又可以靜靜地傾下計, 咁啱見到openrice彈呢間出黎, 印象中網上d人都話唔差, 於是專登走上去試下, 餐廳位置易搵既, 係駱駝漆上面, 我地上到去之後都唔洗等位就入得, 宜家時間係19:30, 竟然得勁少客, 我地已經心知不妙, 算啦, 都坐低左, 求其叫d野食啦, 叫左一個春雞, 一個豬手, 等左好耐終於有得食喇, 哇, 隻雞鞋到呢... 點食? 又咸又鞋, 又少肉, 豬手反而又完全無味, 又係好少肉之余, 啖啖肥膏肥肉, 都唔知自己食緊乜原先諗住叫野飲算, 望下隔離..... 都係放棄, 埋單走人個場已經無客, 叫埋單叫勁耐都無人理幾百蚊食垃圾, 又無服務, 你d正評點得番黎?
等左好耐終於有得食喇,
哇, 隻雞鞋到呢... 點食? 又咸又鞋, 又少肉,
原先諗住叫野飲算, 望下隔離.....
都係放棄, 埋單走人

個場已經無客, 叫埋單叫勁耐都無人理

幾百蚊食垃圾, 又無服務, 你d正評點得番黎?
2019-12-19 200 瀏覽
再次來到觀塘工廈 想食個甜品就想起這家了👀這家店的環境/性價比不錯 而且座位坐得挻舒服去到的時候已經坐滿一半人 他們也在享用下午茶看看餐牌發現餐牌有點不同 決定了食物就等待來臨·自選沙律 HKD$78 沙律的配料可以自選挺不錯 選擇了三文魚和牛油果沙律的份量挺大份 可以兩個人共同分享性價比不錯這個組合的沙律挻健康 間中食得健康一點也很好🙈·綠茶白朱古力心太軟伴雪糕 HKD$48 這個之前食過一次已經覺得不錯 所以今次也來一份心太軟是即叫即做 送來的時候熱辣辣 切開之後看到裡面的醬汁像瀑布一樣流出來🤤 配合雪糕來食的話可以做到冰火二重奏口感 抹茶味道很突出很喜歡💕·蘆薈果園 HKD$58 裡面有蘆薈/柚子/奇異果 味道酸酸甜甜挻香的🙈這個花茶有調節新陳代謝/改善暗蒼/便秘等功效~·玫瑰Cuppchinno HKD$38Cuppcuchinnno有玫瑰味道感覺挻特別 所以來一杯因為一般的是玫瑰鮮奶咖啡 而這個的味道挻香🤤🤤

再次來到觀塘工廈 想食個甜品就想起這家了👀

裡面的醬汁像瀑布一樣流出來🤤 配合雪糕來食的話
可以做到冰火二重奏口感 抹茶味道很突出很喜歡💕

·蘆薈果園 HKD$58

裡面有蘆薈/柚子/奇異果 味道酸酸甜甜挻香的🙈
這個花茶有調節新陳代謝/改善暗蒼/便秘等功效~

·玫瑰Cuppchinno HKD$38

Cuppcuchinnno有玫瑰味道感覺挻特別 所以來一杯
因為一般的是玫瑰鮮奶咖啡 而這個的味道挻香🤤🤤

2019-12-14
2019-12-17 84 瀏覽
餐廳以森林作為主題,坐落都幾舒服、闊落🔸烤大西洋扇貝茄茸意大利飯 $128味道都還可以,不過我覺得個汁就酸咗少少🔹蒜蓉包同南瓜湯(跟餐)🔸招牌小食拼盤 $158有BBQ豬仔骨、水牛城雞翼、意式芝士焗啡菇、雜果沙律、醬燒魷魚串、珍寶吉列炸蝦🍤水牛城雞翼同BBQ豬仔骨隻汁,好似一樣味咁😅,其他都普普通通,反而醬燒魷魚串🦑幾好食.食物質素都還好,不過硬係覺得店員有少少想趕人走咁,見你停左手就走黎問係咪唔要啦,咁我叫左幾款,換言之來來回回都走黎問左幾次,有少少掃興囉😕,食物質素固然重要,但服務都同樣重要,所以應該唔會再黎了
餐廳以森林作為主題,坐落都幾舒服、闊落
🔸烤大西洋扇貝茄茸意大利飯 $128
味道都還可以,不過我覺得個汁就酸咗少少

🔹蒜蓉包同南瓜湯(跟餐)

🔸招牌小食拼盤 $158
2019-12-15 70 瀏覽
好難得黎到觀塘揾野食,今次係陪朋友黎到I's Land Cafe的。一黎到門口已經睇到好多花花草草既裝飾,睇落好relax呢。I's Land Cafe舖面都幾大,而且入面有分隔,睇落可以坐到十幾廿人,如果一班朋友黎開party都係一個唔錯既選擇呢。店員安排左我坐入面既小房,裝飾有好濃厚既秋天感覺,好放鬆。食物選擇都幾多。我地都唔太餓,所以唔算點左好多野。有餐湯同包:但我地都另外點左飲品,朋友揀左個排毒既果汁,而我就係朱古力。餐前小食點左個鵝肝多士,都幾香,好彩有個多士吸油,食落都唔錯。主菜就點左燒羊架同埋一份蜆肉意粉,講真都幾大份,我地差啲食唔哂。

店員安排左我坐入面既小房,裝飾有好濃厚既秋天感覺,好放鬆。
食物選擇都幾多。

我地都唔太餓,所以唔算點左好多野。有餐湯同包:

很久沒有到觀塘的樓上cafe,這天原本約了好友到「I's Land Cafe」開餐,可惜她臨時有事,那我只好一個人享受美好時光。I's Land Cafe於星期日有brunch menu選擇多,價錢親民,價錢由$68-$108不等,配餐湯及飲品。餐湯是羅宋湯,味道酸酸甜甜,非常醒胃,配上餐包,又多了幾分飽肚感。西蘭西冷扒配薯條、烤菜、燒汁賣相不錯,牛扒大大塊,下層放滿口感香脆的薯條,牛扒口感嫩滑,一點都不老,牛肉味濃郁,肉汁豐富,配上燒汁非常惹味。而旁邊就是色彩繽紛的蔬菜,內裏更放了點水果粒粒,感覺非常健康。飲品升級了為Flat White,咖啡上有美美拉花,口感細緻,奶香味重,咖啡味醇厚,喝後令人非常滿足。I's Land Cafe觀塘開源道62號駱駝漆大廈1座6樓A舖

西蘭西冷扒配薯條、烤菜、燒汁

I's Land Cafe
觀塘開源道62號駱駝漆大廈1座6樓A舖
2019-12-08
2019-12-09 134 瀏覽
睇個評分咁高,諗住試下,應該唔會伏!朋友同我一陣叫咗個牛扒餐,已經好穩陣叫咗五成熟,之後再加錢叫咗個明太子雞翼,尼到個樣(牛扒)差之餘,食落冇牛味,好難食,難食到唔記得影相!
睇個評分咁高,諗住試下,應該唔會伏!

2019-12-06
2019-12-08 125 瀏覽
我們大約下午2點半到I’s Land Café, 都座無虛席。Bruch時段有set,也可以散叫。我們散叫如下:招牌小食拼盤$138因為見小食拼盤有好多款小食都好想食,所以叫了這個小食拼盤,可以滿足口福。這個招牌小食拼盤有意式芝士焗大啡菇,BBQ豬仔骨,珍寶吉列炸蝦,水牛城雞翼,醬燒魷魚串和雜果沙律。每種小食都有特色。珍寶吉列炸蝦炸至金黃色,好吸引。食時脆口,不會厚粉來炸。內裡的蝦肉彈牙。醬燒魷魚串也好吃, 我們不禁吃得滋味。香脆美式粗薯條配黑松露汁$38粗薯條香脆, 最正的是配上黑松露汁, 已吸引到黑松露粉絲的我。朱古力心太軟配一乳酪雪糕$48朱古力心太軟賣相一般般, 因為爆開了。不過味道挽回分數。熱騰騰的朱古力心太軟好美味。配上這個乳酪雪糕有90分。I’s land cafe係觀塘來說,都是食飯不錯的選擇。

招牌小食拼盤$138

香脆美式粗薯條配黑松露汁$38

朱古力心太軟配一乳酪雪糕$48

2019-12-08 72 瀏覽
今日放假去左觀塘食個brunch。番左一個星期工,難得有一日假,當然要搵間餐廳舒舒服服嘆個brunch啦!我去左觀塘工廈I’d land cafe食飯。我好鐘意餐廳綠草如茵既環境,充滿greenland味道,入到去好有野餐feel。假日有brunch menu,我叫左香煎海鱸魚套餐。餐湯是蘑菇忌廉湯,菌味好濃厚,入口好creamy。魚柳外層好香脆,中間魚肉滑溜,無咩雪藏味。另外配上紫薯蓉,香甜紫薯味道好甜美。
2019-12-07 83 瀏覽
這間I’s Land café 環境夠大,座位闊落舒適,餐廳以森林作主題,所以周圍都佈滿綠色植物,仲有塊花花牆,聖誕節就到,餐廳的門口已佈置得很有節日氣氛。晚餐除了可以散叫之外,另有二人套餐及多款晚餐供應。我們就點了二款晚餐,晚餐已包餐湯,蒜蓉多士及餐飲。餐湯配上蒜蓉多士,如果多士可以多點蒜蓉及烘耐一點會更好味。主菜點了酥炸大虎蝦配茄蓉扁意粉,鍾意食意粉比較淋身的朋友會覺得這個扁意粉煮得比較硬,但對我來說就剛好,每條意粉都沾滿蕃茄醬,調味不錯,配上露筍,菇菌及白蝦,顏色配撘不錯,仲有一隻有手掌長的大虎蝦。另外點了一份香酥堅果羊架,賣相精美,三大件厚身羊架,羊羶味不重,配上堅果碎多了一份口感,略厭羊架比較熟了一些。另有薯條及煎矮瓜作配菜。最後配上餐飲。這間I’s land café 地方大,還可以設有包場服務。

餐湯配上蒜蓉多士,如果多士可以多點蒜蓉及烘耐一點會更好味。

酥炸大虎蝦配茄蓉扁意粉

香酥堅果羊架

最後配上餐飲。

2019-12-05
酥炸大虎蝦配茄蓉扁意粉
香酥堅果羊架
2019-12-03 142 瀏覽
因為有事要到觀塘區一轉,便相約了友人們一起去觀塘聚餐,大家對晚餐都沒有太大意見,便隨意選了一間餐廳,想不到還有意外的驚喜!晚上七時左右,甫到餐廳,已經坐滿晒人,大概等了10分鐘左右才有四人位置。可以見到餐廳的佈置還挺有心思的,適合拍照打卡。打開餐牌,有前菜、主菜、甜品、飲品還有不少小食選擇。❣️小食拼盤份量挺多的,足夠三至四人分享,豬肋條煮得很嫩,肉味濃郁,輕鬆地便可以骨肉分離。其他小食也很對我們的味道,有魷魚、沙律、炸蝦等等。味道10分好!❣️白松露忌廉帶子手工扭繩粉第一次試呢一種意粉,感覺比普通意粉更為煙韌有口感,很特別的嘗試。白松露香味很濃郁,帶子亦很鮮甜大隻,有三隻大大隻嘅帶子,份量很足!❣️蜜糖香草燒春雞最令人驚喜嘅係呢隻燒春雞!雖然係春雞size比較細,但係皮脆肉嫩,連雞胸肉都係嫩口嘅,一刀切落去都別哂d肉汁!配埋沙律菜、紫薯球(好香紫薯味)同埋蜜糖與燒汁醬,值得一讚!❣️焦糖燉蛋最後來返個甜品結尾,蛋味濃郁,配上面頭脆脆的焦糖,好好味很不錯的一間餐廳,值得推薦,若果與多些朋友來,便可以在多嘗試其他菜式!

打開餐牌,有前菜、主菜、甜品、飲品還有不少小食選擇。

小食拼盤

❣️小食拼盤

白松露忌廉帶子扭繩粉

❣️白松露忌廉帶子手工扭繩粉

蜜糖香草燒春雞

❣️蜜糖香草燒春雞

焦糖燉蛋

❣️焦糖燉蛋
最後來返個甜品結尾,蛋味濃郁,配上面頭脆脆的焦糖,好好味

2019-09-20
小食拼盤
白松露忌廉帶子扭繩粉
焦糖燉蛋
  • 蜜糖香草燒春雞
2019-12-03 82 瀏覽
朋友稱曾到過I’s Land Cafe吃午餐,很滿意,故邀請我一起去吃晚餐。I’s Land Cafe的環境是以花園作主題佈置,氣氛浪漫。我們點了Secret Garden Dinner Set 二人餐398元,不另收服務費。蒜容包外脆內軟,蒜容和牛油份量均洽到好處。磨菇忌廉湯濃味。野茄燕麥雜菜沙律份量多,雜菜鮮甜,醬汁帶酸味,健康開胃。水牛城雞翼醬汁微辣帶酸,雞肉嫩,惹味。白松露忌廉帶子手工扭繩粉,忌廉濃味,帶子鮮甜彈牙,手工扭繩粉爽口。德國咸豬手配招牌三色汁,炸豬手外皮卜卜脆,内層肉汁多,咸咸地。還有焦糖燉蛋和熱飲,燉蛋又甜又滑,奶茶大大杯。總結:環境浪漫,食物美味,價格平宜。

水牛城雞翼醬汁微辣帶酸,雞肉嫩,惹味。

還有焦糖燉蛋和熱飲,燉蛋又甜又滑,奶茶大大杯。

總結:環境浪漫,食物美味,價格平宜。
2019-12-02