intiMATE.Coffee

intiMATE.Coffee (已結業)

intiMATE.Coffee (已結業)
2K
Amber Directory
🤎 無期待都會受傷害嘅木系小店cafe
Amber Directory
2024-03-12
關注
本身對呢間cafe有啲期待就算嘢食唔好食嘢飲或者咖啡都應該可以點知兩樣嘢都一般般啱啱好合格位置唔多間嘢都幾細所以同其他人都坐得幾近吓唔算舒服All day breakfast 🪵酸辣冬蔭功海鮮意粉 🪵凍朱古力咖啡 🪵 凍美式咖啡 🪵全日早餐份量唔算多亦冇乜特別係個炒蛋似有2-3隻同埋牛油果幾新鮮個冬蔭功意粉有啲乾同淡海鮮只係得兩隻青口同一隻蝦而且意粉係略嫌有少少硬過頭至於咖啡係正常一般味道都幾細杯我嘅期望係會有返啲小店cafe嘅正常發揮整體感覺係普通之餘仲有啲唔合格對我嚟講就可一不可再啦😮‍💨查看更多
+ 2
ilovelok
高質lunch set🤩
ilovelok
2024-02-08
關注
呢間cafe開左好耐,一直未有機會試。睇食評話轉左手,貴左不過見lunch 好抵食$108有main, 有多款意粉 sourdough 選擇包湯又包野飲餐飲係rose latter matcha latte都唔需要另加錢食物份量睇落唔係好大碟但係2個女仔都食到好飽。會再黎!老闆都好好🤣查看更多
dic_foodie
北角隱世cafe
dic_foodie
2024-01-18
關注
🦞性價比🦑:🟢🟢🟢🟢⚫🥞美食體驗🧇:北角隱世cafe。甜品好好食不過唔係成日有。呢間鋪我食過幾次,佢前身係叫「理」,之後頂左手就變左呢間,老闆係個肥仔黎,所以我同朋友都係咁叫佢肥仔咖啡店。江湖傳聞間店頂左手,又轉左老闆,呢方面我就唔知了。📸打咭體驗📸:有戶外位,影相一流。但係佢枱椅的擺設係一般,唔係好方便移動。而且戶外位通常都係比煙民坐左,我自己就麻麻。室內位係超級逼,起唔到身影相,放得太多枱啊椅子喇。我個人就覺得一般。🍳食物搭配🍳:正常。價錢偏高價。值得一提的是的餐具比較用心,甜品也非常好吃。不過由於是和其他公司合作的,所以甜品如果賣光了就要等合作。沒貨就沒貨。查看更多
+ 16
蛋糕
Bonnob27
轉手?後 太可惜了
Bonnob27
2023-09-23
關注
轉手?前曾經食過幾次,不論是飲品還是食物都非常滿意 難得在北角有這麼好食又舒服嘅空間,都大推俾身邊嘅人去試可惜今日再試,完全係兩回事😅唔知係老闆轉左人定咩? 以前最鍾意嘅抹茶/咖啡全部大失所望!50蚊沖出嚟嘅同即溶嘅無咩分別,甚至仲難飲😫 意粉外表同份量唔錯,但調味明顯出事,未試過食到咁鹹=_=如果你有之前嘅實力,7成都好~沿用同名並唔係問題但係依家咁嘅實力,仲要咁嘅價錢……咪玩啦……真希望再飲到以前老細嘅手勢😭查看更多
23年5月嗰陣轉咗手
2024-01-05
回覆
Cbaot0401
普普通通🙈有D難搵
Cbaot0401
2023-09-15
關注
👨🏻‍🍳intiMATE.Coffee (北角)📍北角錦屏街31A號東發大廈B座地舖 「普普通通🙈有D難搵」 Openrice顯示B1出口近D,吾知系咪吾識行,都搵左一陣🙈食完行返出黎好似B4出口近D😳一出,行去箭嘴位入去,就系了🙈🙈 凈系叫左2杯飲品☕️吾記得朋友個杯系咩🙈🤣🍵Matcha latte無乜特別🙈🙈偏澀🙈查看更多
candy110
不過不失的寧靜小Cafe
candy110
2023-09-06
關注
偶爾到北角做野,搵左呢到一間比較寧靜嘅cafe仔試下。午飯時間黎到唔係好多人,位置較為隱蔽,係小巷入面,有路人教先搵到🤣🤎全日早餐🍳$128蛋嘅份量值得一讚,感覺有成3隻蛋咁多,完全食唔晒,香腸為幼腸,味道麻麻,如換成大條香草腸就更好,酸種麵包塗上番茜醬,香口惹味🤎煙三文魚配炒蛋酸種麵包多士🥪$98整份份量麵係偏大,酸種麵包唔算太硬,雞蛋幼滑,不過不失🤎黑松露雜菌意粉🍄$108感覺較乾身,雜菌亦唔太多,普普通通🤎Caramel Latte☕️🤎Matcha Latte🍵跟餐有多款coffee可以揀,兩款味道都合格,只係細杯左啲裝修偏悠閑日系,環境清靜舒服,但係食物質素普通,只有門口比較適合打卡,有點小失望查看更多
+ 5
Brid
店舖已轉手
Brid
2023-09-04
關注
之前曾經幫襯過, 手沖咖啡同佢地主打咖啡的確唔錯。 早幾日放假經過買杯冰凍咖啡, 嘩😳60$杯? 因店內格局同之前有唔同, 沒有精品咖啡豆,沒有精緻蛋糕, 所有擺設明顯同之前唔同咗, 店舖亦唔見太多啡友去飲,個略帶點大隻(月巴)年輕老闆亦冇出現,完全唔似一間有精品咖啡店, 已經覺得奇奇怪怪, 感覺店舖似一間高檔咗嘅冰室。經查問下原來已經轉手, 唔怪之得杯冰咖啡會set到咁貴啦,咖啡味已經唔再好飲☹️再幫襯…不了🙅🏻‍♀️查看更多
Cici L
日系cafe 週末好去處
Cici L
2023-08-06
關注
鬧中取靜的日系咖啡館,悠遊酷熱週末半日,非常適合約會, 辦公, 放空,放狗(因為處於後巷,咖啡館前有空地可以讓毛小孩放電)位處於北角後巷食肆一條街 鄰近北角地鐵出口1分鐘,非常方便1- coffee 選擇了dirty, 味道偏 nutty 是我喜歡的~ 菜單選擇極為豐富,我看隔離的全日餐量大且美味,下次要試下.. 2- 服務, warm & lovely 😍3- 裝修 ,很日系風,簡單而明亮, 天氣好的日子可以坐戶外位看人來人往 極為療癒~ 查看更多
+ 1
micng.hk
早安北角.IntiMATE.Coffee
micng.hk
2023-04-15
關注
北角鐵路站後街的 IntiMATE.Coffee 裝潢風格融合了日式元素,帶着小巷的風情。Open toast 讓你可以在酸種麵包上選擇一至兩款配料,不論是牛油果配三文魚或黑松露炒蛋,都能讓人一早就能享受美食帶來的愉悅。IntiMATE.Coffee has a Japanese alley vibe with its must-try open toast, in which you can choose one or two toppings on sourdough bread, from avocado with smoked salmon to black truffle scrambled eggs.查看更多
小魚兒(彗星)
抵吃Toast
小魚兒(彗星)
2023-01-31
關注
這天下午,特來北角這間小店試一試😊。Cafe近港鐵站,行兩三分鐘就到。來到見門外的露天座位已有客人,還好裡面仍有座位。來之前已想好要試甜點。看看收銀旁邊的白板,寫著三款甜點,我選了Banana Cake,再叫一杯Latte。Banana Cake $40一看覺得很細件,慢慢分幾口來吃😁。暖暖的,軟硬適中,甜度剛好,跟Latte配搭很不錯。Latte $40Nutty 味,奶跟啡都balance。奶泡打得未夠好,但口感也順滑。吃得太快,再叫了一份Scrambled Eggs & Avocado Toast $58食材新鮮,蛋和牛油果份量適中。我是分層吃,牛油果被蛋弄得微暖,不會凍冰冰👍🏻。最後吃Sourdough toast,烘得有點脆脆的,口感幾好,味道可以。沙律菜很少,只是點綴一下,沙律汁些微spicy幾特別。$58抵吃。店裡只有六張二人枱,bar 枱有四個座位。有wifi可用。我吃著吃著,裡外都坐滿人了,有些客人就外賣。男女店員都很nice,有禮。雖然覺得裡面有點侷,但木系讓人感覺舒服。查看更多
+ 1
Banana Cake
Latte
TimeY
舒服嘅日式咖啡小店
TimeY
2022-12-24
關注
星期五下午放假,又可以去捐窿捐罅搵啲咖啡小店試試。今次去到北角呢間小店,都係一間比較偏日式嘅咖啡小店,同樣係選擇左我最愛嘅吧枱窗口位,望住外面嘅街景,品嚐一杯好啡。今次試咗一杯1+1。其實成個概念簡單直接,就係一份Espresso加milk coffe。上咖啡時候,店員好有心機解釋你知,今次係用咩豆,風味大概係點樣。但係因為時間夾得有啲耐我已經唔記得咗係邊個產地同店員介紹嘅風味,我記得嘅係一個比較淺度烘焙或者中度烘焙嘅咖啡,果感比較明顯,好飲。其實我好建議咖啡小店做多少少呢一種嘅配搭來做銷售,因為可以比多啲人感受到Espresso嘅味道,亦都可以同時一次過試晒兩款咖啡。查看更多
852FoodVoyage
北角小巷的寧靜小咖啡店
852FoodVoyage
2022-12-05
關注
平日下午突然想去北角,找到這間新開的咖啡店,小巷之中一排咖啡店,這間整體比較簡約,戶外用餐區反而更有格調,秋天來的話也不錯。🔹 Scramble egg and avocado toast $58這裡很貼心的是多士可以選擇一份還是兩份,我選擇最愛的蛋+牛油果多士,牛油果份量很多而且很綿密和有水份,炒蛋很滑溜而且有些微咸香,味道是不錯的,惟獨酸種麵包有點兒太難切開,改善了這部份的話會更好。🔹Earl grey & lemon cake $70下午茶時段來的話都可以一嚐他們的蛋糕,這款伯爵茶檸檬蛋糕檸檬味好重,酸味很強烈但你會很喜歡,加上有滑滑的忌廉在外面,味道得到平衡,海綿蛋糕很鬆軟,值得一試。🔹Summer break $60這是其中一款cafe的代表飲品,採用果味比較突出的咖啡豆沖泡,再加冰搖,型造出厚厚又有果酸甜泡泡,味道有點像espresso tonic,但口感會滑溜一點,這杯咖啡的酸味比較突出,後勁有苦澀感,但這剛剛好可以用來配蛋糕,夏天喝的話會有清爽的感覺。查看更多
+ 3
Earl grey & lemon cake
Summer break
illyy
轉角新開木系cafe☕️
illyy
2022-11-22
關注
北角新開既cafe,店面細細冇咩打卡位,單純適合黎同朋友食下傾下計😌☑️Japan Scallop Spaghetti with Homemade Pesto $88用青醬整既意粉,面頭再加上一啲芝士🧀,略嫌青醬味唔夠香濃😶扇貝煎香左,有做簡單既調味🐚☑️Two Toppings Toast $98兩款分別揀咗/Avocado & Smoked Salmon/同埋/Black Truffle & Scrambled Eggs/啲料係滿滿甘鋪係Sourdough bread上面,牛油果同煙三文魚正常發揮🥑炒蛋好滑,加埋黑松露超級香😋包底焗到好香脆👍🏻☑️是日甜品 $75?每日既甜品都唔同,今日係芒果同earl grey味🥰蛋糕好鬆軟,食到淡淡既茶香,入面仲有好多芒果肉🥭芒果係甜既👍🏻我超怕好甜既蛋糕,而哩個就唔會太甜😋我會比甜品作為今日既MVP😍查看更多
Auscar
啡·嚐 @ IntiMate Coffee : 北角極推薦cafe
Auscar
2022-11-20
關注
新開咖啡店,店外坐位有一種日系裝飾嘅感覺,絕對適合打卡🤩食物一試下有驚喜!咖啡好飲就基本啦,估唔到野食都好出色!因為我本身好少係出面食意粉,因為太易自己整到,今次咁岩佢哋賣晒包,肚餓之下就試左佢嘅番茄意粉,一個字:「好好食」!估唔到簡單嘅食物可以咁夾!辣辣酸酸好開胃!嘆完個意粉之後,梗係要試佢個啡啦,基本上都係好有親切嘅好味道(明就明),手沖都係好推薦嘅,比以前有好多唔同嘅豆選擇😏 咖啡師都好細心講解有咩味道,同埋會好樂意同顧客傾偈😌P.s. 係寵物友善餐廳,可以帶狗狗🐶過嚟試吓架食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️互動:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#aus_cafe查看更多
意粉
手沖咖啡
whenwehappy_weeat
🦄認真地為食。有誠意地長氣🦄
whenwehappy_weeat
2022-11-10
關注
介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 Cafe 在北角 🇯🇵。intiMATE.Coffee。東發大廈B座地舖。All Day BreakfastTaiwanese Black Pepper Sausage。24m Jamón Ibérico Ham。Smoked Salmon。Parmesan Cheese。Scrambled Eggs。Avocado。Salad Leaves。Sourdough。HKD118ToastAvocado & Smoked Salmon / Pepperoni Cheese & Dried Tomato / Scrambled Eggs & Avocado / Black Truffle Scrambled Eggs / Avocado & Parma Ham。ONE Topping Sourdough @ HKD58。TWO Topping Sourdough @ HKD98Matcha Latte。HKD50 Enjoy HKD10 Discount Off on Drink with Food OrderEarl Grey Cream Lemon Cake。HKD70🤫 隆重介紹今個星期Lunch Time食飯發現嘅新大陸..講緊嘅就係呢一間位於北角錦屏街新開冇耐嘅intiMATE Coffee..唔知各位識食之人平時有冇去開錦屏街嗰邊搵食架呢?其實好耐之前我已經覺得錦屏街係北角嘅一條隱藏美食街嚟㗎啦..呢一條後街冇車可以經過..就算坐Outdoor Seat都唔使食塵..然後一級級向上行會見到好多間唔同嘅餐廳小店..成個感覺一啲都唔似喺繁榮忙碌嘅北角遊走..今次係約咗兩個Teammates Lunch Time過嚟呢一邊嘆吓世界🤫 咁intiMATE Coffee舖頭仔細細..有Indoor同Outdoor Seats..夾夾埋埋有八九張枱左右啦..又係嗰啲好舒服嘅白色加木系裝修..雖然座位密麻麻..但係都唔會話太過迫夾.. 而家秋涼坐Outdoor仲爽🤫 而呢度嘅Menu係偏簡單嘅..有幾種唔同嘅Toast餡料配搭同埋一個Big Breakfast..另外白板上邊仲有兩三個Pasta..三種甜品任君選擇🤫 咁我就出名為食嘅..梗係揀乜都有得食嘅All Day Breakfast啦..呢度嘅Breakfast對我嚟講都幾特別..我鍾意佢哋係用台灣香腸..然後仲要係我自己都未食過嘅黑椒味台灣香腸..香口得嚟唔會太油膩..第二欣賞嘅就係佢哋嘅沙律菜唔係用一般嘅生菜..而係選用相對價錢較貴嘅水耕菜..成件事都清新咗..然後煙三文魚同埋Scrambled Egg都好大份量..而且味道仲好唔錯添..炒蛋非常之滑溜..上邊輕輕咁樣加咗啲Truffle..唔會搶晒炒蛋嘅風頭..然後仲有半個牛油果..切靚靚咁..開心死我..至於塊Ham同Sourdough都好味..Above Average..我就覺得大滿足嘞🤫 然後兩個同事仔不約而同都揀咗Avocado & Smoked Salmon加Black Truffle Scrambled Eggs Toast..老實講佢哋Toast嘅配搭嚟嚟去去都係嗰幾樣..不過勝在份量多而且擺盤靚..睇幅相就知佢個炒蛋有幾滑啦..然後牛油果同埋三文魚不嬲都係絕配..三文魚同埋牛油果鋪到成塊包到遮住晒..簡直係啖啖肉🤫 嘢飲方面..我哋三條友仔都係Matcha Latte嘅Fan屎..唔使講..一人一杯..熱嘅同凍嘅Matcha Latte都一樣咁香滑..咁因為坐喺收銀機旁邊..睇住老闆娘手打抹茶..然後再將抹茶加落去啲牛奶度..淨係睇佢呢個表演都值回票價啦..(但係佢其實唔係特登表演㗎..我哋偷睇㗎咋..你哋唔好嚟到之後叫阿老闆娘出嚟表演啊🤭)🤫 然後呢..其實我哋隊哂啲Toast..Big Breakfast同埋Latte之後都已經飲飽食醉架啦..不過..收銀前邊嗰個白板寫住嘅Earl Grey Cream Lemon Cake呢幾隻字實在太吸引啦..我哋咁飽到決定要嗌返一個Share食..蛋糕質地鬆軟..有淡淡的Earl Grey味道飄出嚟..然後啲Cream有勁濃郁嘅檸檬味..而且非常幼滑..酸甜酸甜咁樣..老闆聽到我哋討論啲Cream嘅酸甜味就同我哋講..原來佢啲Cream有加蜜糖先至咁香滑好味..Woo..又學到嘢啦🤫 好嘢.. 又多一間返公司開工食飯嘅好地方。。翻兜指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀️️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)。。查看更多
+ 8