2021-03-14 3127 瀏覽
小弟本身咩都食,除咗太辣之外,基本絕大多數嘅嘢都入到口,亦無話有啲咩偏好。托賴,無咩食物敏感呀、糖尿呀、腸胃……等等毛病,所以,餐餐都可以開懷暢「食」。今日有事過到嚟堅離地城,順便一會「Infiniti C」,純粹試吓無麩質、純素、生酮嘅食物而已。從門面,到室內,裝修方面已好有歐洲風,尤其喺門口嘅長櫈及小街燈,期間都見到有啲非幫襯嘅客坐晌度打打卡。走進室內,其實餐廳唔喺好大,以白色為主調,襯以淺灰,顯出一派典雅感。全場都喺矮身梳化椅,舒適好坐。如果一個人嚟,最好就喺窗口位啦,雖然對出喺街景咋,但因為唔會人多車多,而且,每枱都以乾花作點綴,感覺好唔錯。成日講麩質、生酮,究竟喺乜,唔好人講你又講,食完都唔知喺乜,餐牌中就有一頁詳情介紹咗,自己睇睇當長吓知識。雖然,預早就只打算食件蛋糕,飲杯咖啡,但都介紹吓整體嘅餐牌。先講講飲品方面,除咗固有嘅基本飲品外,仲有唔少限定嘅特色之作,不過,小弟屬傳統,襯甜品,都喺鍾情鮮奶咖啡。食物嘅選項又點呢?同樣有好多選擇,先介紹主餐牌,有早餐碗、湯品、沙律、小食、特色多士、奄列、牛油果特色菜……等等,當然,就仲有甜品啦。除餐牌中嘅甜品,水吧旁嘅凍櫃仲放有好多
除餐牌中嘅甜品水吧旁嘅凍櫃仲放有好多蛋糕,不過,唔好以櫃內嘅蛋糕款式為準,反而,喺櫃上面啲食物名牌先至真,代表有無邊一款蛋糕。
此外,仲有一個午市餐牌,共6款選擇,但唔喺套餐嚟,飲品需另外加錢配。整體而言,基於純素、生酮,所用嘅食材都會比一般嘅高,所以,食物嘅定價相對偏高。另一方面,無咩下午茶套餐之類,亦無咩配搭飲品優惠
,樣樣都要散點,所以,計起價嚟就咁一杯咖啡、一件餅都要成嚿水多啲!
除咗環境甚似歐陸小館之外,連餐紙都好別緻,比起簡單一張白餐紙,呢張跟餐牌嘅藍底配花花圖案喺咪一脈相承呢!
Caffe Latte $38

佢哋嘅蛋糕定價都偏貴,反而,咖啡嘅定價相對相宜好多。襯甜品,小弟都喺鍾情帶奶成份重啲嘅鮮奶咖啡,基於喺生酮、純素飲食,所以,咖啡都會用一啲杏仁奶、燕麥奶、無糖份嘅豆奶嚟取代牛奶。燕麥奶之前都試過好幾次,用嚟做拉花效果一樣唔差,睇我呢杯,個拉花拉得線紋細緻,左右都算對稱,面面亦無起泡泡;入口口感好均勻,完全唔使攪,唔使落糖,已飲得出嗰份醇香細膩。
Caffe Latte
Blue Earl Grey Cake $72

全店嘅蛋糕都喺無麩質,絕對唔怕會有敏感問題,而呢一款帶憂鬱藍調嘅伯爵茶蛋糕算喺鎮店之作,灰藍色嘅「忌廉」之上,再灑咗少少食用花作點綴,賣相甚具少女風。
Blue Earl Grey Cake
面層嘅「忌廉」及中層嘅「慕絲」都喺以椰子奶製作,而海綿蛋糕則用上糙米粉去做,有別平常嘅麵粉,老實講,質感又真喺分別唔大。混入蝶豆花元素做成灰藍嘅忌廉,雖然味道唔會有咩特別,但口感輕柔軟滑;而下面嘅伯爵茶蛋糕好鬆軟綿綿,中層嘅伯爵茶慕絲亦好幼滑細緻,兩者嘅茶味都好濃郁而突出
Blue Earl Grey Cake
近年主打素食、健康嘅食店已經開到成行成市,而主打無麩質、生酮飲食都似乎仲喺起步階段,始終唔同人有唔同需要,相信假以時日,都會有更多呢一類餐廳。
2021-06-10 123 瀏覽
久違了的二人約會,相約閨蜜Aeris到西環一聚,難得聚會,想搵一間靚的cafe,揀了素食文青cafe Infiniti C,門面以粉藍色為主調,感覺優雅,長椅、街燈,甚有歐陸風情,打卡之選,主打純素生酮無麩質飲食,好奇一試呢。大約2:00去到,以為會好多人,幸好不算太多,等了一會有位了。小小的店子,白色的磚牆、壁畫、梳化椅、柔和清雅之感,坐得舒適,玻璃窗的位子,可邊欣賞風景邊享用美食,感覺愜意。用餐時間90分鐘。介紹純素生酮飲食係咩來,太好了,因為真係唔太了解係咩來,只知健康飲食,而加可以更了解...同似乎幾岩我。餐牌,因為未食lucnh,順便係到食。餐紙巾都好靚。BLUE EARL GREY LATTE,$52,漂亮的心型拉花,以矢車菊花瓣作點綴,賣相優雅,LATTE口感順滑,有淡淡的伯爵茶香氣,唔太甜呢。LAVENDER CHAMOMILE LATTE,$44,Aeris的,賣相精緻呢。TRUFFLE MUSHROOMS RISOTTO,$148,松露蘑菇意大利飯,松露香氣十足,味道濃郁,意大利飯煙韌有咬口,每啖都口感creamy,配上溫泉蛋更豐富呢。CRAB PASTA,$168
用餐時間90分鐘。
餐牌,因為未食lucnh,順便係到食。
餐紙巾都好靚。
BLUE EARL GREY LATTE
LAVENDER CHAMOMILE LATTE
TRUFFLE MUSHROOMS RISOTTO
CRAB PASTA
CRAB PASTA,$168,蟹肉意大利麵,蟹肉份量十足,味道鮮甜,意大利麵口感軟硬適中,夠入味,鮮味可口,不俗。
來得呢到必食蛋糕,已有心水選擇,蛋糕款式都幾多,據聞唔係每款蛋糕都係純素,穩陣起見都係要返心水果件。
Signature Earl Grey Cream Cake,$72,蝶豆花伯爵茶蛋糕,招牌貨之一,賣相充滿夢幻的紫色忌廉,以蝶豆花入饌,口感綿滑,伯爵茶蛋糕及伯爵茶忌廉,有清甜的茶味,喜歡清新不甜膩的感覺,不俗。
KETO Red Forest
KETO Red Forest,$88,Aeris的,原來做緊推廣-KORRES x INFINITI C推出希臘獨有植物冰河黑松抗氧化系列,凡黑松森林希臘乳酪蛋糕一件,即可獲贈KORRES護膚品,抵!蛋糕賣相高貴,試了少許,口感細膩輕盈唔太甜,不俗。

食物有水準,環境舒適,價格合理,服務友善,見有幾間分店,下次去再去呢。
星期日晏晝得登過嚟Infiniti C朝聖食個tea,好幸運地即刻有位唔洗等😍 呢度既裝修由門面到室內都好歐洲風,用藍、白、灰色做主調,門口仲有張長櫈同小街燈,有feel💕 入到去,店內既地方唔喺好大,店員安排左窗口位俾我地坐,矮身梳化凳,望住街景好鬼Chill,但唔好既係好多人不斷望住你😂.呢度主打純素、生酮蛋糕! 蛋糕係要出去收銀個凍櫃自己簡的,以櫃上面既蛋糕tag為準!今次就叫咗兩件cake同兩款飲品!.📌伯爵茶蛋糕Blue Earl Grey Cake $72另外有得簡”無麵質伯爵茶蛋糕”,但店員話如果唔係減肥,食普通呢個就okay🤣 對!姐係唔減肥的😤😅 淺藍色既蛋糕既賣相已經一百分,慕絲係用蝶豆花天然色素製成,食落勁絲滑輕盈,係我食過最滑嘅慕絲!上面灑咗少少食用花做點綴,海綿蛋糕好水潤鬆軟,唔會太乾,又唔會好散,食落好輕身!味道帶淡淡Earl grey,整體伯爵茶味個人認為可以再加強少少!.📌Vegan Cake Black Sesame 純素芝麻蛋糕$68呢一款係純素蛋糕,無蛋同奶,食落口感會比較結實,成件食晒有啲飽🤣 但味道同普通蛋糕無分別。蛋糕層次分明,黑芝麻味勁香濃
今次就叫咗兩件cake同兩款飲品!

📌伯爵茶蛋糕Blue Earl Grey Cake $72

呢一款係純素蛋糕,無蛋同奶,食落口感會比較結實,成件食晒有啲飽🤣 但味道同普通蛋糕無分別。蛋糕層次分明,黑芝麻味勁香濃,忌廉香滑,個人認為芝麻比signature 伯爵茶蛋糕更好食👍🏾
📌Blue Earl Grey Latte $52

有啲花瓣🌸
濃郁既伯爵茶味蓋過咖啡味,但如果食左啖伯爵茶蛋糕先,latte既味又會被蓋過!
📌Nutty salted caramel latte $52

杯邊有啲焦糖醬同nuts碎,加強左口感,但可能nuts放左一段時間,有啲up味!咖啡面無起泡,飲到夠滑夠香,味道平衡! 整體黎講,無搶走咖啡嘅香味👍🏾 比Blue Earl Grey Latte好飲!
Overall, 食物價錢屬於中價,但因為佢地用料質素既問題,所以完全明白!出乎意料地好食,其一係,多數打卡嘅地方,好多都係唔好食!其二係,健康既嘢多數都唔好食🤣 所以今次食到又靚又好食又健康既小店,好有驚喜👍🏾 會回頭!

2021-04-11
2021-07-18 0 瀏覽
依一日自己一個走左黎堅尼地城依間café, 叫左佢地個招牌蝶豆花伯爵茶戚風蛋糕 同伯爵茶latte💙蛋糕口感好鬆軟 夾著伯爵茶忌廉 可能係因為無麩質蛋糕既關係 一個人食哂食個蛋糕都吾覺得好飽滯感😆 茶味好清新 一D都吾甜!😍另外點左杯伯爵茶latte 其實都係為左想match 返個蛋糕😂 latte 上面有D Corn Flower 令到成杯野飲好吸引! 除左外型match到個蛋糕外 味道都同蛋糕好夾! 其實價錢都吾平嫁, 但打卡同味道, 仲有個環境比我係到發左2個鍾左右都值既!🤣

2021-07-17 0 瀏覽
第一次來堅尼地城店比個職員一早喝狗,破壞一天開始心情講野完全無禮貌,仲衰過譚仔阿姐。 算啦,另一間幫襯過3次,d cake 真係好食,老闆請錯員工 ,食物無罪。坐低,叫我喜歡既earl Grey cake. 一杯coffee. Omg, 完成無earl Grey 味。 仲要好濕下。好明顯係隔夜cake. 有車真係想開車去October 只可惜要等小朋友學野,唔敢離開咁遠呢間真係唔好來喇 。 去October吧,開車4分鐘啫。 真係天同地既感覺。 如果下次再去October 呢個cake都係無earl Grey 味。 真係以後唔幫襯。 堅尼地城店,真係以後都唔洗來!除非你喜歡比人罵,同埋食無味既cake 吧!
第一次來堅尼地城店
比個職員一早喝狗,破壞一天開始心情
講野完全無禮貌,仲衰過譚仔阿姐。

坐低,叫我喜歡既earl Grey cake.
仲要好濕下。好明顯係隔夜cake.

呢間真係唔好來喇 。 去October吧,開車4分鐘啫。

堅尼地城店,真係以後都唔洗來!
除非你喜歡比人罵,同埋食無味既cake 吧!

2021-07-06 0 瀏覽
2021年7月4日 晴今日朝早同朋友係附近食個早餐, 10:30 去到餐廳冇人, 諗左一陣11:00 佢地就轉lunch menu。佢個lunch set 係包一杯black coffee or tea, 咁我同朋友都揀左茶。落單時店員同我地講因為即叫即整所以會有d 耐, 大約20 min, 咁都正常, ok 啊...點知...荼都幾香, 細細杯, 唔錯。Grilled Kagoshima Pork Chop $168, 呢個等左大約11分鐘就有, 都唔係好耐姐。但個豬超鞋又冇豬味, 同個藍莓醬又好唔夾, 得汁又冇味, 連果肉又甜甜地好奇怪。最好食係個薯蓉, 好重奶味, 但除左釢味咩味都冇Grilled Thai Style Chicken $158, 呢個耐少少, 等左 20 min, 都好正常。但一黎都冇咩擺盤可言, 青木瓜沙律又係一d 味都冇, 個雞以雞脾肉黎講佢又係煎到好鞋, 唯一好ge 係佢個皮都脆脆地, 但係佢燶左, 有陣炭燒燶味Pan-Seared Salmon $168, 呢個勁la, 等左我40 min, 但成間店得我地一枱都等咁耐我都唔知點解la..講佢個味道呢,
2021年7月4日 晴

荼都幾香, 細細杯, 唔錯。

Pan-Seared Salmon $168, 呢個勁la, 等左我40 min, 但成間店得我地一枱都等咁耐我都唔知點解la..講佢個味道呢, 個醬荷蘭醬但加左唔知, 個味奇奇怪怪咁。個魚都大件, 但冇咩味again , 不過好在佢都唔腥, 但個皮就唔脆ge。個三條蘆筍粗到呢... 煮到好淋同佢有根ge.. 似平價蘆筍黎。同佢d 裝飾用左玫瑰花瓣一d 都唔靚...好low

總括黎講我覺得呢個質素完全唔配呢個價錢, 佢唔係難食到放唔到入口但真係唔好食....
2021-07-04
2021-06-09 379 瀏覽
-🦄INFINITI C @infiniti__c-VEGAN BOWL Hkd128Rating🌕🌕🌕🌕🌑-二訪堅尼地城分店嘅 @infiniti__c 佢哋仲未轉新餐牌 所以同我上次食嘅都一樣不過都唔緊要 因為我仲有好多嘢都未試架一早Bookmarked咗食呢個Vegan Bowl 純素啱哂我然後我又好想叫多個Bibimbap沙律又或者菇菇前菜不過店員聽到我要叫兩份嘅時候 可能都有啲嚇親😂因為兩碟加埋可能好大份會食唔晒 其實我食到的🤫不過最後 我都係聽店員講 叫住一份先🤣試吓先我次次去餐廳食嘢都叫咁多…終於有一次嚇親人😆VeganBowl好豐富呀 澱粉質方面有軟淋淋嘅南瓜南瓜唔係十分之甜 不過勝在口感好軟綿綿🎃旁邊有富豐富維他命A/C嘅彩椒 話說我都好耐無食嚕仲有平時食沙律成日都會見嘅Kale Kale真係好好食不過我就略嫌佢有啲過鹹同埋油 可能咁啱落多咗鹽椰菜花都好好食 呢個口感啱啱好 唔會好硬咬唔開不過椰菜花都係 相對於其他蔬菜係比較油膩而我最鍾意嘅就一定係炒菇菇啦 Juicy又好食😋食完呢個Bowl之後大約70%飽啦😆夠架啦始終佢都係有澱粉質 可能再叫件蛋糕會完滿啲整體來講
🦄INFINITI C @infiniti__c

整體來講 食材配搭唔錯 營養豐富又好食 讚👍🏻
期待堅尼地城分店都會快啲轉新餐牌 嚟食新嘢
2021-06-07
2021-05-29 345 瀏覽
I have a family member who is diabetic, and I have been cutting sugar too, this place has fabulous yummy keto/low carb food that my whole family can eat! Their cakes are the best, my mother can finally enjoy a good cake for celebrations! Highly highly recommend!
Keto  cake
Kombucha  Drink
  • earl grey cream cake
  • blue  earl  grey  cake
2021-05-21 279 瀏覽
I was alittle skeptical when a friend suggested this place for lunch but the lunch turned out to be good! The sea bass was cooked perfectly but it was black forest cake took me by surprise! One of the best Black Forest cakes I have had so far and I would definitely come back for it. The young man who served our table was pleasant and cheerful. Coffee is good but I would have preferred drinking mine from a proper coffee cup than what looks like a Chinese tea cup. The overall tidiness of the rest room (which was also used as a storage) could be improved.
2021-05-21 214 瀏覽
Staff and even owner’s attitude ridiculously appealing! Arrogant and unhelpful - It’s a shame that the owner of the shop doesn’t understand that when they charge such a high premium on a piece of cake, it’s not just the taste that matters, but also the customer experience that counts. Wish there are more of other nice keto shops that would open so one doesn’t have to put up with bad service for good cakes.
2021-05-19 181 瀏覽
今日佛誕懷住愉快嘅心情去買件cake食,點知我地啱啱開門,就俾企喺水吧成身紋身嘅女同事呼呼喝喝,而且大聲到成間舖都聽到,話我地:量體溫先好入黎呀 量體溫呀 叫你量體溫呀 量體溫呀⋯我都好清楚要量體溫,問題係部體溫機去左邊呢, 俾人係咁鬧終於搵到啦,原來set左喺門後面,即係一推開個門行入去你就冇可能見到啦,大佬呀,你唔好咁痴線啦,好心咁尊貴嘅你地將部機放喺當眼位置,裝喺門後面點解唔裝喺個廁所或者天花板度呢,貴店咁聰明嘅裝法仲要換黎客人嘅受氣,而且態度極為惡劣,之後陸續有其他客入黎 ,繼續對住啲客人鬧,大家都一樣都係完全搵唔到部體溫機,如果你認為每個客人推開完個門之後,入到黎後眼係應該望到部體溫機嘅話,sor囉,但你地舖應該有責任話俾客人知部機嘅位置,或者企喺門口逐個量體溫,而唔係選擇去怒罵客人。由於覺得太屈辱所以先寫openrice ,原來客人黎到要受到你嘅責罵同受氣,希望你可以自我反省。講返件cake先,係好味嘅,只不過今日俾人搞到冇晒心情覺得太委屈。希望貴店注重品質之外還須注重服務。
今日佛誕懷住愉快嘅心情去買件cake食,

外賣自取
2021-05-08 290 瀏覽
“Blue Earl Grey Cake”($72)“Earl Grey Latte”($44)Infiniti c喺堅尼地城都開咗一段日子~最近去開嗰頭整嘢,見時間仲早餐廳又冇咩人即刻入去食😝嚟到當然要叫返件最出名嘅blue earl grey cake💙啲cream加咗蝶豆花,淺藍色真係好靚😍蛋糕食落超鬆軟濕潤,成個感覺幾輕盈🥰而且伯爵茶嘅味道都算香濃☺飲品叫咗杯earl grey latte😝面頭仲有拉花同落咗食用花瓣做裝飾😍Latte嘅伯爵茶味比蛋糕更濃郁😋食完蛋糕飲埋latte成口都充滿住伯爵茶香好正😆母親節帶媽咪嚟呢間cafe食吓蛋糕都係唔錯嘅選擇😝
“Blue Earl Grey Cake”($72)
“Earl Grey Latte”($44)

Infiniti c喺堅尼地城都開咗一段日子~
最近去開嗰頭整嘢,見時間仲早餐廳又冇咩人即刻入去食😝
啲cream加咗蝶豆花,淺藍色真係好靚😍
蛋糕食落超鬆軟濕潤,成個感覺幾輕盈🥰
而且伯爵茶嘅味道都算香濃☺
飲品叫咗杯earl grey latte😝
面頭仲有拉花同落咗食用花瓣做裝飾😍
Latte嘅伯爵茶味比蛋糕更濃郁😋
食完蛋糕飲埋latte成口都充滿住伯爵茶香好正😆
母親節帶媽咪嚟呢間cafe食吓蛋糕都係唔錯嘅選擇😝
2021-04-18 476 瀏覽
☕️望住石牆樹嘆咖啡☕️推介指數 ❤️❤️❤️❤️❤️約咗朋友响堅尼地城但未夠鐘,咁不如睇吓過百年歷史嘅石檣樹,而且亦係香港古樹之列!幾棵古樹融入堅尼地城的舊樓之中,冇一點違和感,可以話係當區嘅象徵嘅感覺,真係好靚。响對面有一間藍白文青裝修嘅cafe,入口側面仲有個打卡位。見仲有少少時間就決定入去坐吓,不過只有飲一杯咖啡時間。💕Cappuccino ✨响選擇困難症發作又無咩時間之下就點咗杯Cappuccino,因為見到一杯靚嘅拉花,心情都會好啲❣️✨泡沫挺身細緻,飲落咖啡同奶互相配合得岩岩好而且順滑!店員服務反應快捷又friendly,店內氣氛良好,距離地鐵站約5分鐘路程都好方便!總結:-食物 ❤️❤️❤️❤️❤️環境 ❤️❤️❤️❤️❤️服務 ❤️❤️❤️❤️❤️.··餐廳:Infiniti C (西環)地址:西環堅尼地城科士街40號浚峯地下6號舖
☕️望住石牆樹嘆咖啡☕️
推介指數 ❤️❤️❤️❤️❤️

💕Cappuccino
✨泡沫挺身細緻,飲落咖啡同奶互相配合得岩岩好而且順滑!

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️❤️
環境 ❤️❤️❤️❤️❤️
服務 ❤️❤️❤️❤️❤️
餐廳:Infiniti C (西環)
地址:西環堅尼地城科士街40號浚峯地下6號舖
2021-04-01 571 瀏覽
朋友生日 去左呢間多人推薦嘅cafe買cake🥰 哇好靚啊‼️店舖門面係以藍色、白色嘅歐陸風裝修 電橙柱、花鹿牆壁 門面仲有塊大玻璃 又係打卡嘅時候🥳 店入面就以白色簡單格調 突顯收銀處嘅燈飾 坐位數張Infiniti C主打無麩、純素、代糖、生酮食物 十分適合怕肥又愛食嘢嘅女士們 價錢都屬於偏中價今次買左佢地招牌 ◽️Blue Earl Grey Cake呢款係無麩蛋糕,一般蛋糕係用麵粉砂糖而佢地係使用代糖,蛋糕外貌精緻 藍色的憂鬱+數片花瓣作裝飾 藍色色素提取於蝶豆花 濃濃earl grey味海綿蛋糕+中間層earl grey mousse雙重攻擊我味覺喜歡茶底嘅我大讚叫好🤣 藍色cream好軟滑但成件食晒有少少飽◽️黑森林希臘乳酪藍莓蛋糕(好似係呢個名)一樣係無麩蛋糕,普遍黑森林都係會用好甜好飽好「制」字眼形容再配車厘子,今次呢個完全唔甜 連討厭黑森林嘅我都會想食,佢地用藍莓代替車厘子係個創新嘗試 兩者配搭幾夾🫐 整體食落好輕盈 比earl grey無咁甜 估唔到乳酪整蛋糕真係好好味😋個人認為大驚喜係黑森林希臘乳酪藍莓蛋糕 所以黑森林獲贏🤣店員好好人 細心為我介紹蛋糕回頭指數:💛💛💛
朋友生日 去左呢間多人推薦嘅cafe買cake🥰

今次買左佢地招牌
◽️Blue Earl Grey Cake
但成件食晒有少少飽

◽️黑森林希臘乳酪藍莓蛋糕(好似係呢個名)

個人認為大驚喜係黑森林希臘乳酪藍莓蛋糕 所以黑森林獲贏🤣

店員好好人 細心為我介紹蛋糕
回頭指數:💛💛💛+半個心
2021-03-31 424 瀏覽
Tried their new cake Forgot the nameSomething about forestChunk of black cream which will stay in your teethDidn’t pay attention while eatingBut then that night I got stomachache and l saw my toilet filled with black stuffsAs if the cream couldn’t digest properly and it simply came straight out from me Suggest not to have that forest cake if you have a difficult stomach Also the service is terribleThere’s actually a nice lady with glassesBut another is like rude and not helpfulOverall not a happ
Tried their new cake
Forgot the name
Something about forest
Also the service is terrible
Overall not a happy experience