2022-06-16 299 瀏覽
最近日日都係下雨天,近黃昏時到大角咀吃過遲來的午餐,也可當晚飯吃,因6点前可叫😂,有餐湯,主菜,有凍熱飲品,價錢太約六十多元至八十多元都算合理👍我叫了什菜湯,虎蝦忌廉蝴蝶粉,凍0茶,79元免加一,都0K,大家可以去試吓👍😘

2022-06-15
2022-06-13 133 瀏覽
今日係大角嘴玩,朋友介紹食尼間cafe,cafe係我心目中應該有少少書卷味,但去到原來唔係我想像咁樣,同普通餐廳無咩分別佢個餐牌有幾種餸,幾種味道,幾種意粉任你揀,自己掃QRcode落單,吾洗叫侍應落order,吾驚點錯餐,叫完餐好快就有餐湯同多士,我覺得多士好脆,不過我朋友就覺得太硬主食都好快到,味道唔錯,份量都幾大份,一個人食吾曬,如果多朋友一齊食,可以叫少個餐叫多份小食share一齊食,可以試下吾同餸
2022-06-04 116 瀏覽
最近喜歡呢間餐廳,特別喜歡佢嘅西式車仔飯,佢嘅餸,醬汁,配料,都可以自行配搭選擇,食素嘅日子,我最喜歡叫呢個四色蔬菜蕃茄汁焗飯,真係好好食,蔬菜款式又多,而且個汁都好好味,凍檸茶唔錯,坐得又舒服,而最重要係個店長好好人,每一次都熱情招待,今次因為我自己落唔到單,佢仲特意過嚟幫我人手落單,真係好好服務呀,抵讚!😊👍🏻
.好鬼平🥹$60個餐 有餐湯 蒜溶包 餐茶 塊蒜溶包熱辣辣又脆🧄好香蒜味羅宋湯好足料🧅幾好味主角出場🧀芝士鮮茄焗豬扒飯🐖勁多芝士同蕃茄 塊豬扒覆蓋晒成個飯每一啖都食到全部配料連飯👍飯底好有誠意 係蛋炒飯 飯粒煙靭😋🫰唔係話勁爆好食 不過$60黎講👏佢真係好食又平又坐得舒服🫶仲有64生啤 $55/杯 500ml #支持小食 #大角嘴美食 #lunch
好鬼平🥹$60個餐

2022-04-25
下午茶
芝士鮮茄焗豬扒飯
2021-12-29 533 瀏覽
都無咩幾可會到大角咀,估唔到原來都好多野食今次就揀左呢間餐廳,都幾大間,夜晚係酒吧既餐廳。佢既午餐價錢都合理,多選擇,見佢仲要有happy hours 時段,仲要有燒豬手,薯條,小食甘😆韓式炸雞配泡菜蛋包飯+熱咖啡 $65炸雞脆,韓式醬汁加泡菜好味,係唯獨個蛋就無蛋汁,一片甘,普普通通厚切無骨香茅豬扒飯配紅咖喱汁+凍奶茶 $68+$2豬扒好「鞋」好乾身,又燒得燶,認真麻麻。個汁都可以,有微辣餐飲都尚算正常大柸size
都無咩幾可會到大角咀,估唔到原來都好多野食

韓式炸雞配泡菜蛋包飯+熱咖啡 $65

韓式炸雞配泡菜蛋包飯

厚切無骨香茅豬扒飯配紅咖喱汁+凍奶茶 $68+$2
豬扒好「鞋」好乾身,又燒得燶,認真麻麻。
個汁都可以,有微辣
厚切無骨豬扒飯+紅咖喱汁(微辣)

餐飲都尚算正常大柸size
餐飲熱咖啡  、凍奶茶
2021-11-20
韓式炸雞配泡菜蛋包飯
2021-12-15 303 瀏覽
上次黎食飯覺得尼間餐廳啲嘢好得,今次特登book檯諗住同屋企人食生日飯,順便提早預訂左份麵包布甸之前見到電視播緊餐廳嘅嘢食相,其中麵包布甸好吸引,原本想即場嗌1⃣️份,1⃣️問職員先知,原黎係要預訂。職員解釋返因為整尼個布甸比較耗時間,要先將新鮮麵包浸落牛奶度,等麵包充分吸收曬啲牛奶,然後再拎去慢火焗半個鐘,而且仲附有焦糖醬俾我地。1⃣️上檯嘅時候真係好香,搭配埋師傅即時煮嘅焦糖醬一齊食,簡直係成個布甸嘅精華主食同埋小食都好出色豬手炸到個皮好脆啵啵,田螺薯蓉啲香草油好香,而且入邊仲有薯仔粒,好有咬口,因為人多,我地加大左個薯蓉size,食得好滿足。另外都嗌多左份蝦多士,見到面頭有芝麻同芝士,我估應該係焗嘅,食落唔滯,有驚喜ga,芝士炸雞🍗都同樣出色,估唔到芝士粉可以同炸雞咁夾嘢飲方面因為天氣凍了,我地嗌左2壺蘋果薑花茶慢慢飲,慢慢食,飲曬還可以再加水

主食同埋小食都好出色
,因為人多,我地加大左個薯蓉size
,芝士炸雞🍗都同樣出色,估唔到芝士粉可以同炸雞咁夾

麵包布甸🍞
芝士炸雞🍗
田螺薯蓉,,三文魚闊條麵
蝦多士
2021-11-29 252 瀏覽
📍 IDEA Cafe&Bar 大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地鋪呢間位於大角咀嘅餐廳環境闊落,而且都算乾淨企理😙價錢都親民🤪如果經過嘅可以去坐下另外餐廳亦都有做到會😬比大家多一個選擇班尼迪蛋🍳配煙三文魚🐟 $68(下午茶~兩點開始)煙三文魚有兩大片!😍識落好滿足面頭亦都有好多黃色嘅醬(我都唔知嗰啲係咩😂有少少似蛋黃醬)不過配搭埋一齊,鹹鹹地,幫Benedict 增加咗啲味道~但係隻蛋就整得太唔流心啦😫差唔多係糖心蛋咁😢另外Benedict中間夾住塊好厚嘅蕃茄,第一次食咁特別嘅配搭😂🙈不過都幾清新🥗側邊嘅沙律菜都幾新鮮👍🏻唯獨牛油果略嫌生少少🤏🏻🧀意式芝士焗肉醬千層麵🍝 $75面頭有勁多肉醬&邪惡拉絲芝士😆超級惹味🙈勁驚喜嘅係每層千層麵中間都夾住芝士😍成件事勁cheesy🧀🧀🧀而且千層麵都唔會好粉,煮得啱啱好👍🏻份量唔算大,但係食完都好夠飽~☕️午餐同下午茶都包一杯熱飲,如果想轉特飲嘅可以加錢而家like 或者follow 社交平台仲有cheese cake送!🍰雖然細細舊但係都好軟滑,同埋個present都唔會好馬虎😚💞整體來講呢間餐廳高質,大家想食西餐又唔想太高budget嘅
📍 IDEA Cafe&Bar
大角咀大全街47-49號大同新邨大滿樓地鋪
另外餐廳亦都有做到會😬比大家多一個選擇

班尼迪蛋🍳配煙三文魚🐟 $68
(下午茶~兩點開始)
煙三文魚有兩大片!😍識落好滿足
但係隻蛋就整得太唔流心啦😫差唔多係糖心蛋咁😢
🥗側邊嘅沙律菜都幾新鮮👍🏻唯獨牛油果略嫌生少少🤏🏻

🧀意式芝士焗肉醬千層麵🍝 $75
面頭有勁多肉醬&邪惡拉絲芝士😆超級惹味🙈
而且千層麵都唔會好粉,煮得啱啱好👍🏻
份量唔算大,但係食完都好夠飽~

☕️午餐同下午茶都包一杯熱飲,如果想轉特飲嘅可以加錢

整體來講呢間餐廳高質,大家想食西餐又唔想太高budget嘅就嚟試吓啦~🤪

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • 煙三文魚班尼迪
2021-11-24 195 瀏覽
叫左佢地既午餐set大約$60-70,連湯及飲品佢哋嘅午餐份量都唔細!而且質素都幾高質首先嚟咗個忌廉湯同蒜蓉包(可以揀沙律或者野菜湯)我嘅忌廉湯係蘑菇湯,好足料啊!蒜蓉包都好脆之後就上主菜,我叫咗韓式泡菜卡邦尼意粉!($62)好多泡菜、煙肉、菇味道亦很濃味 少少辣!不過越食越咸仲包杯熱飲都可以encore~
叫左佢地既午餐set
大約$60-70,連湯及飲品
佢哋嘅午餐份量都唔細!
而且質素都幾高質

首先嚟咗個忌廉湯同蒜蓉包
(可以揀沙律或者野菜湯)
我嘅忌廉湯係蘑菇湯,好足料啊!

蒜蓉包都好脆
之後就上主菜,我叫咗韓式泡菜卡邦尼意粉!($62)
好多泡菜、煙肉、菇
味道亦很濃味 少少辣!不過越食越咸

仲包杯熱飲
都可以encore~

2021-10-26 201 瀏覽
今日同friends經過大角咀順便搵嘢食,經過一間西餐門口就俾佢出邊嘅Menu吸引咗,我哋都想食扒,於是店員推介左雞扒拼辣肉腸同埋安格斯肉眼扒,價錢唔算貴,嘢食都幾大份,不過雞扒就要等耐小小,因為店員話係即烤即焗。嘢飲方面揀左鳳仙沙冰,口感好幼細,好濃郁,原黎係加左成條香蕉落去打。特飲跟套餐只需半價炸,唔使淨係飲檸檬茶檸檬水,最重要嘅係冇+1,又唔限時。不過鋪頭位置較內街,大家要搵食嘅話就要用下腳骨力。
安格斯肉眼扒5成
雞扒拼辣肉腸
安格斯肉眼扒5成
雞扒拼辣肉腸
  • 安格斯肉眼牛扒
  • 奧地利雞扒拼辣肉腸配黑椒汁
2021-10-19 186 瀏覽
是日選食周打忌廉湯煙三魚燉飯,頭盤忌廉湯+多士,配熱飲蔓越莓蜜。食物好正午餐提供很多款式的套餐供選擇,價錢適中,食物水準為高質素,食物份量勁足,適合食量大的人士,是在大角嘴區值得推薦的西餐廳。
2021-10-19
呢間idea cafe已經唔記得係第幾次黎食,份量足又大份,招呼好都唔駛加一。見佢有新菜式,又紀錄一下。厚切無骨豬扒伴紅咖喱一如以往,超大份。諗住無骨豬扒一定會韌,點知咬落口,外脆內軟,配埋咖喱汁又香口,忍唔住食晒😂漢堡扒蛋包飯阿女至愛,平時食開炸雞。今日轉食漢堡扒。漢堡扒又厚身又juicy, 加埋大大份蛋包飯,連阿女都清埋碟芝士千島汁焗雞扒飯成個飯佈滿濃濃芝士,初初見千島汁怕又d飽肚,點知配埋芝士反而酸酸地嘅汁中和咗飽滯感。雞扒又係又脆又juicy, 真係無浪費個肚嘅quota

見佢有新菜式,又紀錄一下。

厚切無骨豬扒伴紅咖喱

一如以往,超大份。

厚切豬扒伴紅咖喱

漢堡扒蛋包飯

阿女至愛,平時食開炸雞。今日轉食漢堡扒。

漢堡蛋包飯

芝士千島汁焗雞扒飯

雞扒又係又脆又juicy, 真係無浪費個肚嘅quota

芝士千島汁雞扒焗飯
  • 韓式炸雞蛋包飯
  • 墨西哥卷
  • 漢堡扒蛋包飯
2021-09-11 231 瀏覽
大角咀開左好多年青路線的餐廳同漢堡包店,可能真係好好賺啦 ,但香港仲有年青人嗎點都好啦 有人住的地方就需要衣食住行,除左澳海城大家會唔會行落來睇下呢邊的小店呢今日中午來到 idea cafe, 見到門口都放左啲懷舊風格裝飾,心諗野食都係一般啦點知有驚喜墨西哥卷足料,菜肉醬好平衡,唔會被其中一樣搶晒味呢個真係好重要架,平時一係菜太多,一係汁太多食到成手都係,但今次佢地好成功甘做左一件好靚的墨西哥捲講多無謂,不如你親身來試下
點知有驚喜

墨西哥卷足料,菜肉醬好平衡,唔會被其中一樣搶晒味

講多無謂,不如你親身來試下

2021-04-26 788 瀏覽
女朋友叫晒肚餓,小弟當然要出馬搵嘢食。喺下午茶完結之前,決定試一試呢間開咗冇耐嘅Cafe。只不過有啲大失所望。我哋叫咗個二人下午茶(小食拼盤),預期係話小食拼盤,不如係話香腸拼盤。基本上就係俾咗三種唔同嘅德國腸,以及佔咗一半嘅薯條。德國腸好好食,卜腸發揮得唔錯,但尤其好食是係法蘭克福腸,嗰種甜味係相當難忘。只不過薯條就比較普通,感覺食齊柏林啲薯條會好食啲。個下午茶唯一嘅亮點係杯三重朱古力(+19蚊),無論外觀、材料同味道都非常好。至於杯凍奶茶就係普通凍奶茶,毫無特別。整體來講,成個二人下午茶餐有種唔抵嘅感覺,如果平返$10-20左右應該會感覺好啲
小食拼盤

熱三重朱古力

凍奶茶

至於杯凍奶茶就係普通凍奶茶,毫無特別。

2021-04-25
下午茶
熱三重朱古力
2021-04-11 502 瀏覽
近排發現大角咀又新開左間食西餐嘅餐廳,我本身都幾中意西餐,見佢價錢又唔係太貴就諗住試下。依度係用手機掃qr code落單,都幾方便。Lunch set除左飲品仲會包埋餐湯同麵包,今次試左叫左兩個餐分別係煙三文魚忌廉汁蝴蝶粉同埋香烤雞扒墨西哥卷。蝴蝶粉非常creamy,口感煮得岩岩好,唔會過淋。一開始雖然睇落覺得分量唔係好多咁,但食落先發現極飽。至於墨西哥卷擺盤賣相吸引,旁邊仲會有啲沙律菜。而且裡面內餡非常足料,有雞扒、番茄、芝士、菜,一啖食落口感豐富,好中意佢雞扒嘅調味,食得出有啲沙嗲味道,同埋肉質都好嫩滑。依個烤雞卷我食完一次已經愛上,下次黎肯定會encore。另外餐廳環境都幾寬敞,坐得舒服,而且岩岩開張覺得間鋪啲店員服務態度都唔錯。想食西餐嘅可以黎試下!

2021-03-31
阿女最愛嘅貓貓cafe 嘅新店- Idea Cafe & Bar終於休業一段時間再係大角嘴重開雖然以往嘅一眾貓貓已養尊處優,不再看舖,但新店食物性價比仲高.試咗午餐無加一, 六十幾蚊個餐有湯有主菜有飲品,性價比唔錯地方坐得舒服,環境又清靜,絕對值得成為我地另一飯堂
終於休業一段時間再係大角嘴重開

試咗午餐無加一, 六十幾蚊個餐有湯有主菜有飲品,性價比唔錯

地方坐得舒服,環境又清靜,絕對值得成為我地另一飯堂
Iced  Peach  Tea  (跟餐+$2)
Iced  Caramel  Chocolate  (跟餐)
2021-03-23
Iced  Peach  Tea  (跟餐+$2)
  • 韓式炸雞🍗
  • Carbonara