2019-08-17 3047 瀏覽
雖然旅行回港已有三天,但仍keep住旅行mood,在香港每見到什麼也令我聯想到不同旅遊景點....今日見到i cremeria cafe推出的薰衣草食品,就讓我回想起去年遊日本所見的那片薰衣草原。Cafe 以花園為題,四處有綠葉和花兒,還撐起白色大傘,裝潢優雅,是不少食客拍照呃like的好地方。近入口設有一張長木枱,再走入些就有數張二至四人枱,亦有沙發座,還有露天座位,可讓客人舒舒服服坐下慢慢品嚐。走到櫃枱,就被櫥窗各款精緻高貴的蛋糕和甜品吸引了。再細閱大型的餐牌,除了有蛋糕、雪糕和芭菲外,還有幾款Tea Set和Meal Set供應,鹹甜皆有,選擇不少。*************************下午茶時間,有五款配飲品Tea Set,亦可點蛋糕加錢配飲品。腦海回憶着那塊美麗的薰衣草原,就點一客薰衣草伯爵茶午後輕食 Lavender Earl Grey Tea Set ($158)。以一個高貴的銀托盤盛載,再以幾支薰衣草襯托,優雅中帶點貴氣。此輕食分別有一件薰衣草伯爵茶蛋糕、兩件桃、一塊焦糖杏仁脆片和一杯薰衣草伯爵茶雪糕,配一壺薰衣草伯爵茶。天氣悶熱,馬上一嚐薰衣草伯爵茶雪糕,
走到櫃枱,就被櫥窗各款精緻高貴的蛋糕和甜品吸引了。再細閱大型的餐牌,除了有蛋糕、雪糕芭菲外,還有幾款Tea SetMeal Set供應,鹹甜皆有,選擇不少。
*************************
薰衣草伯爵茶雪糕
薰衣草伯爵茶雪糕
天氣悶熱,馬上一嚐薰衣草伯爵茶雪糕,冰凍幼滑,涼透心!先嚐到伯爵茶的幽香,繼而滲出薰衣草的香味,味道特別,挺匹配,甜度亦剛好,喜歡!
薰衣草伯爵茶蛋糕
淡粉紫色的薰衣草伯爵茶蛋糕,配上一支薰衣草,簡單的美。其層次分明,共有九層,一層伯爵茶蛋糕,一層薰衣草忌廉,兩者相隔,層層相若。伯爵茶蛋糕混入幼細的茶碎屑,分佈平均,帶淡淡的茶香,口感好鬆軟,伴着幽香幼滑的薰衣草忌廉,香甜而不膩,加埋微脆的餅底,多份口感,不錯!
焦糖杏仁脆片較討我歡喜
桃肉多汁,但不算很香甜,反而那塊焦糖杏仁脆片較討我歡喜。既香脆可口,亦甜美,帶杏仁的甘香,好吃!
*****************************
薰衣草伯爵茶
配上一壺散發着陣陣幽香的薰衣草伯爵茶,倒出粒粒薰衣草乾,啖啖香氣,味道甘醇,清清味蕾,伴甜品最適合不過。
不用踏進薰衣草原,只要提起小杯子,聞一聞這幾支美麗的薰衣草,再吃啖蛋糕呷口茶,陣陣香氣,啖啖美味,陶醉!
2019-08-16
薰衣草伯爵茶
6天前 0 瀏覽
依家係香港人氣雪糕店,好多地方都有分店,不過一直就冇過嚟試過~今次同朋友夜晚食完飯,想坐底食甜品傾吓計~我就叫咗一杯雙色雪糕($42),分別係綠茶同埋牛奶~綠茶清香,奶味亦好香濃,質感非常幼滑~底下仲放咗脆脆,食起上嚟口感變得豐富~唯一既缺點係比較易溶,唔可以食得太慢👅好食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💰抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🖼環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🙇🏻‍♀️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️(最高為五粒星)
綠茶牛奶雙色雪糕

👅好食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
💰抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🖼環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🙇🏻‍♀️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
(最高為五粒星)
2020-01-12
$42 (宵夜)
綠茶牛奶雙色雪糕
最近同家姐去朗豪坊行街🛍見到 i CREMERiA Café 推出左聖誕限定甜品🎄我當然要試下佢全新 Fresh Crepe 系列😍所以揀左 Rose Lychee 同 Berry Chocolate😬Rose Lychee 嘅材料有特製餅皮、黑莓、紅莓、荔枝、原味忌廉、吉士醬、雜莓醬、白朱古力脆脆、玫瑰醬、乾玫瑰花🌹加起來唔會好甜☺️食緊嘅時候仲聞到好香玫瑰味😋感覺清新💨而 Berry Chocolate 以朱古力餅皮包裹住草莓🍓原味忌廉、朱古力忌廉、朱古力脆脆、朱古力醬🍫雜莓醬、焦糖草莓、可可粒🤤面頭仲有粒大大嘅焦糖士多啤梨👍🏻整體朱古力味道好濃😆 忌廉好滑😙兩款都係用上黑金色包裝🤩感覺好高級🤭整體視覺和味覺都💯真係好想快啲試埋嗰三款口味
2019-12-28 106 瀏覽
生日嗰陣男朋友帶我黎咗呢間甜品店影相好靚一出黎未食就係咁影,影到雪糕融咗先開始食張張影出黎唔tune都覺得好掂不過食落就冇咩特別,比較普通,奇異果好酸不過有得影相都係開心嘅,男朋友唔鐘意食甜品都陪我食,所以係開心嘅
生日嗰陣男朋友帶我黎咗呢間甜品

影相好靚
一出黎未食就係咁影,影到雪糕融咗先開始食
張張影出黎唔tune都覺得好掂
不過食落就冇咩特別,比較普通,奇異果好酸

2019-12-26 105 瀏覽
聖誕節🎄放假當然係同男神💜過啦趁住呢日放假 我地就去左行街街拍下拖行過旺角朗豪坊商場見到i Cremeria 推出左新既Fresh Crepe Collection🤩於是我地就決定試下佢既🌟焦糖吉士芝士Crème Brulee Cheese🌟可麗餅外皮係以原味杏仁餅皮製成煙韌得黎好有口感入面包住香滑既芝士忌廉配上特製慢煮既紅莓醬上面再鋪上一層用火熗燒至金黃色既焦糖吉士🥰🥰焦糖脆片香脆可口而吉士就充滿住奶香既味道味道就更為濃郁tim每一啖都有多重口感😋😋平時食可麗餅最擔心既係撕開外面包裝紙既時候好驚整爛可麗餅既外皮不過店家係呢個包裝設計上做得非常之好佢既包裝紙上有虛線指引令到我吾需要再去擔心呢個問題😆真係好貼心👍🏻👍🏻
聖誕節🎄放假

真係好貼心👍🏻👍🏻

焦糖吉士芝士Crème Brulee Cheese
焦糖吉士芝士Crème Brulee Cheese
2019-12-14 189 瀏覽
係朗豪坊中心有間日式雪糕店,每次經過見到店面同雪糕都好靚,呢次終於去左試下!店舖有賣芭菲,亦都有賣tea set,仲有一啲熟食。我地兩個人都叫左tea set,一個係有宇治抹茶蛋卷tea set,一個係限定的薰衣草tea set,兩個都送一杯飲品。兩個tea set都好靚!宇治抹茶個蛋卷好鬆軟,好濃抹茶味。個雪糕揀左抹茶mix,十分creamy。薰衣草呢個tea set,蛋糕同雪糕都係薰衣草味,一食入口薰衣草花香撲鼻而來,好幸福!

店舖有賣芭菲,亦都有賣tea set,仲有一啲熟食。

2019-08-18
2019-12-10 156 瀏覽
呢間甜品店座落在呢個兵家必爭之地,人流咁多,每次經過都見到坐無虛席,之前仲有黃金雪榚咁有gimmick,當然吸引好多人啦。成日經過呢度,今日終於有得試,雖然價錢略高,但有時食野係要睇環境睇mood,呢到係絕對值得呢個價錢! 薰衣草伯爵茶午後輕食咁大份當然要2個人share,薰衣草伯爵茶雪榚好濃味,入口一開始係濃濃嘅伯爵茶香,漸漸薰衣草味就開始出,每食一啖都有咁多層次感,好味!薰衣草伯爵茶蛋糕有好多層海綿蛋糕,海綿係堅實的,濕度高,入口綿柔細緻順口,一啖又一啖咁就食晒。最後仲有一舊香桃,建議一開始先食佢,讓佢的清甜不被其他甜品蓋過。 加上一杯cappuccino就是一個perfect afternoon!

薰衣草伯爵茶午後輕食

🎄充滿濃濃氣氛嘅聖誕節梗係要去i CREMERiA食返個甜品🎄同哥哥去咗朗豪坊i CREMERiA Cafe品嚐全新推出既Fresh Crepe Collection🥰我最鍾意就係Berry Chocolate😍香滑煙韌既朱古力餅皮包裹住新鮮士多啤梨🍓朱古力脆脆,忌廉及朱古力忌廉😋配合特製慢煮紅莓醬及朱古力醬😍再加入有機可可碎粒提升朱古力味道,最後加上焦糖士多啤梨🍓淨係睇見都流晒口水😛絕對係朱古力迷必食之選🌟哥哥就最鍾意食Rose Lychee🌹創作出自家少女系Crepe玫瑰荔枝🌷以原味杏仁餅皮包裹住紅莓,黑莓,荔枝,忌廉,吉士,白朱古力脆脆,配合特製慢煮紅莓醬,玫瑰醬。再以已乾玫瑰花瓣及乾玫瑰花點綴🌹玫瑰香味配合雜莓果香芬香撲鼻🌸每一啖都係多重口感😍實在一試難忘🥰我都忍唔住偷偷地食咗個幾啖😝Fresh Crepe Collection一共有四種不同口味💗下次同妹妹再黎食埋Bitter Chocolate Banana 同 Crème Cheese Brûlée先得😘

2019-12-06
  • Rose Lychee
2019-12-07 93 瀏覽
香港有很多日式甜品店,我最喜歡抹茶軟雪糕🍦。I Cremeria 我覺得奶味比較重,抹茶味比較淡。我們點了:榛子紅莓脆脆雪糕: 榛子味突出,加上酸酸的紅莓味😋😋白玉餡蜜宇治抹茶芭菲:抹茶跟餡蜜非常配合,白玉煙靭,下面的抹茶果凍也好吃。整體配合得很好😋😋😋

我們點了:

榛子紅莓脆脆雪糕: 榛子味突出,加上酸酸的紅莓味😋😋

白玉餡蜜芭菲
白玉餡蜜芭菲
2019-12-06 55 瀏覽
普世歡騰聖誕節🎄縱使再冷都抗拒唔到雪糕同蛋糕既誘惑,i CREMERiA 推出全新 Fresh Crepe 系列 (五種口味) 聖誕冬日限定榛子紅莓脆脆雪糕及 10 款士多啤梨聖誕蛋糕系列。🥰夏沫最喜歡就是這件「朱古力海綿卷」,入口細滑軟棉,特香濃的朱古力🍫誘惑,真想食完一件又一件😍「聖誕期間限定榛子紅莓脆脆雪糕」也是值得一試,軟滑微甜的榛子紅莓配上日本風乾紅莓粒脆脆及朱古力曲奇餅碎,口感豐富。「士多啤梨芝士梳乎厘」細細件,食完都唔會內疚😆減肥?咩黎架?🤪感如軟棉棉的梳乎厘,鬆軟的口感加上淡淡輕芝士及蛋香味,令人欲罷不能。熱愛朱古力的你,起能錯過「士多啤梨朱古力 (Berry Chocolate)」,連餅皮都是朱古力味。包裏著新鮮士多啤梨🍓與朱古力脆脆及朱古力忌廉,是完美配搭。再加入有機可可碎粒 (Cacao Nibs) 以提升朱古力味道,絕對是朱古力迷必選!

2019-12-05 39 瀏覽
i CREMERiA的甜品很精美,每次經過都忍不住看兩眼。得知朗豪坊i CREMERiA分店推出了接近十款士多啤梨為主題的聖誕蛋糕,有士多啤梨忌廉泡芙、士多啤梨芝士梳乎厘、士多啤梨海綿卷等,非常吸引呢!店舖位置不多,人來人往,也有戶外用餐空間。⭐️士多啤梨泡芙$68泡芙上面有一層士多啤梨糖霜,內餡是鮮忌廉,配上士多啤梨切片,甜絲絲的。⭐️士多啤梨曲奇脆脆杯$78外型很吸引,原味海綿蛋糕,加上新鮮士多啤梨和果醬,最底層是及曲奇crumble,層次分明!
i CREMERiA的甜品很精美,每次經過都忍不住看兩眼。

店舖位置不多,人來人往,也有戶外用餐空間。

士多啤梨泡芙

⭐️士多啤梨泡芙$68
士多啤梨泡芙

⭐️士多啤梨曲奇脆脆杯$78
士多啤梨曲奇脆脆杯

i CREMERiA朗豪坊分店推出了不少甜品慶祝聖誕。⭐️聖誕期間限定榛子紅莓脆脆雪糕$68日本風乾紅莓粒配搭曲奇粉末,嚐一口,淡淡的榛子味道碰上微酸的香脆紅莓粒,酸甜交雜,雪糕上的曲奇粉末增加口感,可惜溶得快,曲奇粉末散落桌上,吃得有點狼狽。⭐️士多啤梨朱古力$78有很多不同口味的Crepe,我吃的是士多啤梨朱古力,這包裝可以拿著吃,非常方便!士多啤梨配朱古力最合適不過!酸香迷人的士多啤梨和香濃的朱古力味道很搭,最出色的是班朱古力戟皮煙煙韌韌,富有彈性,一個根本不夠!
i CREMERiA朗豪坊分店推出了不少甜品慶祝聖誕。

⭐️聖誕期間限定榛子紅莓脆脆雪糕$68

⭐️士多啤梨朱古力$78

外賣自取
2019-11-30 81 瀏覽
I CREMERiA又出左新主題既甜品喇!!全部都好有聖誕氣氛🎄準備過節🎅🏻今次共有四款全新法式Crepes!試左其中兩款草莓朱古力裏面有原味、朱古力忌廉夾雜朱古力脆脆,配上酸酸甜甜的草莓同雜苺果醬,兩者中和得啱啱好唔會過膩,crepe屬於淋身唔多乾,整體感覺濕潤玫瑰荔枝雜莓由黑苺、紅苺、荔枝配上忌廉、雜苺醬、玫瑰果醬同白朱古力脆脆,再加入玫瑰花睇落去好靚之外食落都好有驚喜,多種配料豐富有口感,味道清新icecream榛子紅莓脆脆榛子味雪糕唔多過甜,好香榛果味,配上紅苺脆脆酸酸甜甜,不過面頭嘅朱古力粉食落會好狼狽,好容易會食到成身都係仲有11款Christmas Cake🌲同Christmas Tea Set!Over 15 新Menu! 朱古力海綿卷非常軟熟而且裏面的朱古力忌廉好誘惑,食落甜而不肥膩
I CREMERiA又出左新主題既甜品喇!!
全部都好有聖誕氣氛🎄準備過節🎅🏻
今次共有四款全新法式Crepes!
試左其中兩款

試食活動
朱古力海綿卷
士多啤梨芝士疏乎里
2019-11-27 107 瀏覽
有一段時間沒見死黨了,掛念著,一直想在這間高貴的甜品cafe 跟老死吃過Dinner,慢慢Hea下,懷念那些年。餐廳很美,有點像置身空中花園,朗豪坊的樓底超高,晚上外圍的燈光投射到玻璃的幕牆,有一種浪漫醉人的感覺,瀰漫著輕鬆又慢活的氣氛。我們各自都都點了日式和牛意大利麵,跟配沙律和凍檸茶,手工意大利麵,有很濃的麥香,掛汁非常好,吃時口感很煙韌,汁醬濃香,但不過份creamy,和牛很有牛味又多汁,加埋洋蔥,枝豆,磨菇,牛蒡的素菜平衡口感,更多了一份清新的滋味。輕盈的沙律也很不錯。那杯凍檸茶,真的非常好渴,沖出來茶底好清徹,卻有濃濃的茶味,完全沒有苦澀味,好茶跟新鮮檸檬,單渇也非常享受,一杯凍檸茶也如此執著,百多元的晚餐,超讚,價錢十分合理。甜品櫃擺放的甜點,太美大吸睛了,又豈能放過? 我被美妙的Dolce Mango吸引著,友人點了士多啤梨海綿蛋卷,我們齊齊分享,蛋糕非常鬆軟,有濃烈的果香,水準媲美酒店出品,能夠在此Hea下,談談天,吃甜品,幸福就是如此簡單。

2019-11-22 95 瀏覽
今日晚上,近近地係朗豪坊搵野食,見呢間dinner set好似唔錯,一於入去試下!環境唔錯,但位置比較少,多人既要等等位呢因為唔想食得太Heavy,所以就選左炒既意粉,大蝦露荀炒意粉整個意粉炒得乾身,唔會太過油膩,平時最怕食d太油既炒意粉,但呢個就岩岩好,意粉上面鋪左d木魚絲,帶有一點日式既風味,好特別!大蝦既份量十足,有成3-4隻,而且輕輕煎過好爽脆,而意粉好煙韌。餐仲有配沙津同埋餐飲,唔食沙律可以選擇餐湯。沙律好新鮮,青瓜好爽脆,飲品可以選擇cappuccino ,奶泡好夠,有朱古力粉點綴好滿足既晚餐
今日晚上,
近近地係朗豪坊搵野食,
見呢間dinner set好似唔錯,
一於入去試下!
環境唔錯,但位置比較少,
多人既要等等位呢

因為唔想食得太Heavy,
所以就選左炒既意粉,
大蝦露荀炒意粉
整個意粉炒得乾身,唔會太過油膩,
平時最怕食d太油既炒意粉,
但呢個就岩岩好,
意粉上面鋪左d木魚絲,
帶有一點日式既風味,好特別!

大蝦既份量十足,
有成3-4隻,而且輕輕煎過好爽脆,
而意粉好煙韌。

餐仲有配沙津同埋餐飲,
唔食沙律可以選擇餐湯。

沙律好新鮮,青瓜好爽脆,
飲品可以選擇cappuccino ,
奶泡好夠,有朱古力粉點綴

好滿足既晚餐