2017-05-25 607 瀏覽
上星期一來到荃灣搵食,先發現地鐵站附近開咗間Hungry Korean。店鋪位置雖有點隱蔽,但都唔難搵。之前已試過幾間唔同分店,但尼間係第一間我遇到有做二人餐嘅分店。一入坐,老闆就推薦二人餐,大概記得價錢係138?睇埋張點餐紙,好似又幾多嘢食,所以即刻決定咗。兩碗魚片湯,我以為真係有啲韓國魚片。結果來到只係湯🤦🏻‍♀️失望到連相都唔記得咗影。前菜薯仔沙律&泡菜。見到老闆娘係雪槽拎出來,所以都唔會期望有幾“新鮮”。擺咗一陣先,去一去啲“雪”先食,其實沙律味道都唔差。泡菜都正常,反正唔會係自家制。小食泡菜餃,實際係有三粒🤣食咗先記得影相。熱辣辣炸出來,好味又熱氣豆腐湯,夠曬辣。唔知係自己食得重味?但我覺得辣味掩蓋咗其他味。不過男友就覺得豆腐湯好過佢個碟泡菜豆腐。尼點我都十分認同🙈唔知咩原因,等咗好耐(追單先來),最後先上嘅泡菜豬肉豆腐。人哋後來嘅其他枱,都就來食曬走人🤦🏻‍♀️。最後上,味道都比較失望。泡菜豬肉本應係送飯嘅佳餚,韓國泡菜應該係有辣有酸,但尼道餸甜味蓋過一切。結果我哋食咗幾啖就放棄咗。😔百幾蚊可以食到有湯、前菜、主菜再加飲品嘅二人餐,其實係幾抵。不過咁多間Hungry, 始終尖沙

炸泡菜餃子

海鮮豆腐鍋

泡菜豬肉豆腐

百幾蚊可以食到有湯、前菜、主菜再加飲品嘅二人餐,其實係幾抵。不過咁多間Hungry, 始終尖沙咀個間最好食。另外尼一間俾我嘅感覺更似家庭式經營。唔知係咪好似7-11咁franchise型式🤔
2017-05-15
2017-05-04 289 瀏覽
舊年晌沙田連城廣場嘅Hungry Korean食過一餐晏,當時因為趕住去聽啲旅遊講座,只喺匆匆試過個吞拿魚韓國壽司及牛肉石鍋飯,味道中規中矩,老婆就話佢覺得晌尖沙咀店好食啲。今晚要過嚟荃灣開組長會,一支公嚟到路德圍嘅Hungry Korean食晚飯,睇吓唔同分店喺唔喺又唔同啲。餐廳環境唔大,逼逼哋大概坐到30、40人,裝修簡約,走年輕人路線,唔喺店名都未必知佢喺賣韓國嘢。跟好多流行嘅韓式餐廳咁,以五顏六色嘅「電油桶」做櫈,打開就可以放袋、放背囊。而餐枱仲有少少機關,就喺好似茶記咁加個抽櫃晌下面,放好晒所有餐具及餐牌。晌門口入嚟之前,已見到佢哋有啲好抵食嘅2人餐($138)、4人餐($288),份量十足,所以,見好多客都費事諗,點套餐搞掂。晌餐枱上,更貼有一個「特選2人餐」($158),比原價平多35%,無詳細研究,應該喺啲網上優惠,但睇張相就十分之豐富嘞!然而,小弟一支公就梗喺睇住個散嗌餐牌,而依間同沙田嗰間有啲唔同,我記得嗰間似快餐店形式,晌櫃枱排隊買嘢食再等店員送上嚟,但依度就似一般餐廳由店員上嚟落單,再將食物送上,卻全無加一服務費。而且,選擇不少,以韓式菜式嚟講,定價都唔算貴。最
最後瞄向到餐牌中有一欄「廚師精選」($70-$80),有啲韓式鐵板類
,都好似好耐無試,所以,揀咗其中一款:韓式鐵板牛小排,並送特選飲品及跟白飯一碗。餐牌標示話就話要等10-15分鐘,但都好快上到菜。
不過,店員話內容已改,無再送特選飲品,而喺改為前菜小食一客,咁就盡快改改餐牌,避免不必要誤會。就算散點,一客前菜都只喺$6,絕對食得過,而且,亦可以以+$15要齊3款前菜。
泡菜、薯仔、魚餅

唔喺講笑,佢哋啲泡菜都真喺幾辣吓,超刺激,咬落仲帶點爽脆口感;而薯仔喺未搓到爛透嘅薯蓉,所以,食起嚟仲有啲薯粒,最鍾意喺佢加入青瓜絲,好爽口
;魚餅睇嚟似腐皮,味道鹹鹹甜甜,口感就煙煙韌韌。
泡菜、薯仔、魚餅
韓式鐵板牛小排 $80

送到嚟仲感受到塊鐵板滾熱熨,而牛小排就喺平常我哋講開嘅牛仔骨,份量唔少,都有成6、7件之多,好有肉香,當然唔及西冷、肉眼般軟腍,但質素算唔錯;個特製醬汁亦好滋味,白飯軟熟有米香,加埋啲醬汁確喺幾好食。而鐵板之上仲有幾件韓式年糕,極有咬口!
韓式鐵板牛小排
韓式鐵板牛小排
蜜桃冰茶 +$12

雖然無嘢飲送,但亦可以用優惠價配一杯蜜桃冰茶,飲落冰涼清爽,幽幽茉莉茶香,又似帶點蜜桃香味,且蜜桃果肉也不少,更夠晒大杯。
蜜桃冰茶
熱辣辣嘅鐵板牛小排,邊食邊飲住冰涼清爽嘅蜜桃冰茶,真喺好爽架。路德圍依邊超多食肆,競爭唔細,不過,見店內有唔少後生仔幫襯,韓式快餐店仍好得佢哋受落。只要食物保持水準,荃灣區人口又夠密集,猶如新船咁重新啟航,應可以大有作為
用餐優惠
試食活動
2017-05-02 179 瀏覽
今日和朋友往荃灣Hungary Korean 食dinner, 我點了鐵板甜雞肉飯, 韓式炸雞、韓式紫菜卷、粟米薯餅和凍奶茶, 餐廳有前菜食, 前菜薯蓉打得香滑, 好惹味;泡菜辣味適中好爽口, 好開胃的前菜;鐵板甜雞肉飯, 雞肉鮮嫩, 雞肉夠熱而且煎得甘香, 而且醬汁甜度適中, 好開胃, 送飯一流;韓式炸雞配上柚子, 芥茉和蜜糖三款醬, 炸雞炸得金黃香脆, 十分惹味, 個人推介柚子和蜜糖, 柚子酸酸的配上炸雞食落口感豐富;蜜汁則清甜配上炸雞食落開胃, 個人覺得芥茱辣了一點, 如辣度減少一點口感更佳;韓式紫菜卷紫菜爽脆, 配菜份量十足, 好足料;粟米薯餅夠脆夠熱, 粟米味香濃, 配上茄汁食十分醒胃;最後凍奶茶奶味好滑, 茶味香濃。餐廳食物美味可口, 很有水準, 個人推介鐵板甜雞肉飯和韓式炸雞, 兩款十分好食和惹味, 好味的韓國菜,值得一試
鐵板甜雞肉飯
2017-04-20
2017-04-17 147 瀏覽
這日和型仔攝影師私影,私影完緊係要醫返飽個肚,就用外賣APPS搵咗呢間試下,見佢價錢OK,又想食下韓國野總共ORDER了:雞肉石鍋飯$53魷魚韓式壽司 $41韓國牛肉(跟飯) $61雞肉石鍋飯$53外賣版本見唔到個石鍋,賣相係爭啲,好似流流地,不過不可以貌取食物,試過再決定聞落已覺幾香,食落果然好味道飯幾香軟,雞肉唔夠大粒,不過都幾有口感,同食得出鮮嫩韓國牛肉(跟飯) $61牛肉質素唔錯,都有牛味又軟腍可口。不過都有一舊係牛筋勁韌而咬不到魷魚韓式壽司 $41,超好味呀,魷魚可口,配合壽司飯層,內裡的少少辣,幾刺激附送的辣醬雖然好食但幾辣,型仔攝影師都苦口婆心勸我唔好再點呢呢餐幾好食,而且送貨都幾快,值得再食

見佢價錢OK,又想食下韓國野

總共ORDER了:

雞肉石鍋飯$53

魷魚韓式壽司 $41

韓國牛肉(跟飯) $61
雞肉石鍋飯$53

聞落已覺幾香,食落果然好味道

飯幾香軟,雞肉唔夠大粒,不過都幾有口感,同食得出鮮嫩
韓國牛肉(跟飯) $61

呢餐幾好食,而且送貨都幾快,值得再食
2017-04-14
2K
2017-04-12 184 瀏覽
多得我家哈韓 二女 通報才知道 荃灣路德圍 有韓國料理 食店 , 我們當然要前往品嚐 ~看過放在店舖前的餐牌 , 發覺價錢是非常之街坊價 ~全日免收加一 , 餐廳的面積不算很大 , 能擺放的座位不多 , 但坐下來也不感覺迫狹窄 , 中午時分是無時無刻爆滿 , 買外賣的客人也有不少 ~Menu ~超值套餐加 $ 15 可自選前菜加特選飲品 ~ 前菜三款 , 有泡菜 (左) : 其味鹹中帶辣 , 而且不論是鹹度或辣度也頗均勻 ; 薯蓉 (中) : 似是近乎西式的薯蓉 , 溫度是室溫中帶點涼 , 其味討好 ; 韓式魚餅 (右) : 味道是鹹鹹甜甜的 , 質感有點似腐皮 , 可口又醒胃 ; 我們邊吃前菜 , 邊等待點好的其他菜式 ~特飲 , 也有多款選擇 ....韓國壽司 Gim Bap ( 牛肉 ) $ 36 : 賣相美觀 , 即點即包 , 勁新鮮 , 一客共有十一件 , 飯是室温温度 , 沒有醋味 , 內裏包着 菜、 紅蘿蔔條、牛肉、 酸蘿蔔條 等等 , 一口一件剛剛好 , 包得扎實不易散 , 有水準 ~泡菜煎餅 Kimchi Jeon $ 70 : 泡菜餅煎得有夠香口 , 厚薄適中
多得我家哈韓 二女 通報
看過放在店舖前的餐牌 , 發覺價錢是非常之街坊價 ~
Menu ~
超值套餐加 $ 15 可自選前菜加特選飲品 ~

特飲 , 也有多款選擇 ....
泡菜煎餅 Kimchi Jeon $ 70 : 泡菜餅煎得有夠香口 , 厚薄適中 , 既富蛋香又具泡菜味 , 其味道鹹鹹辣辣 , 很夠風味 ~
辣豬肉 Spicy Pork ( 跟白飯一碗 ) $ 52 : 豬肉是切成肉片, 香口爽嫩 , 配菜有洋蔥條、椰菜片等等 , 以韓式醬汁為主要調味 , 醬汁香辣惹味又帶甜 , 佐飯一流 ~

總括來說是 , 平、靚、正 , 而且店員的服務態度也很友善 ~

本篇完 ~
  • 韓國壽司 Gim Bap ( 牛肉 )
  • 泡菜煎餅 Kimchi Jeon
  • 辣豬肉 Spicy Pork
2017-04-11 81 瀏覽
想casual一點食韓國菜式,找這樣的小店就對了,價錢都幾抵,仲即叫即整熱辣辣添。前菜有泡菜同魚片,泡菜比較辣,魚片薄甜,係幾好的小食。牛肉韓國壽司:唔似日本壽司,紫菜軟身係正常嘅,壽司餡料好多,飯反而做左配角,細細件,食得好方便,牛肉同菜、蛋、紅蘿蔔絲混埋味道非常好。辣雞肉炒年糕:對我黎講辣左少少,只試了一件,年糕好煙靭,最怕年糕好硬呢個就唔會。海鮮煎餅:超多的蝦,中間夾雜魷魚、蜆肉等,煎餅比平時見到的厚身,外皮微脆,好熱辣辣,點上酸甜汁更惹味。

前菜有泡菜同魚片,泡菜比較辣,魚片薄甜,係幾好的小食。
牛肉韓國壽司:唔似日本壽司,紫菜軟身係正常嘅,壽司餡料好多
辣雞肉炒年糕:對我黎講辣左少少,只試了一件,年糕好煙靭
,最怕年糕好硬呢個就唔會。
  • 牛肉韓國壽司
2017-04-11 770 瀏覽
喜歡hungry korean一段時間了,以前常常去尖沙咀,現在分店多了方便了,在荃灣也食得到!仲要好近地鐵站,好方便呢!魷魚韓國壽司$36這是我的至愛,常常都想念hungry korean的飯卷,料多飯少,一口一件剛剛好,到別的地方吃不回這味道,這是正宗韓國風味呢,我最喜歡魷魚配料,比較特別嘛。韓式粉絲$36韓國小食的大熱,炒粉絲同樣材料豐富,有蔬菜、牛肉同蛋絲,炒粉絲的醬料甜甜地,牛肉經醃過都是甜味,口感軟嫩,吃完有點意猶未盡呢。海鮮湯$75好濃的湯,呈橙紅色,內裡有豆腐、青口、蟹仔、蝦、魷魚、蔬菜等,湯辣度蠻高,但辣中滲出鮮味,豆腐好滑,海鮮中有蟹最驚喜,辣湯配飯可以食到好多飯呢。
魷魚韓國壽司$36
韓式粉絲$36
海鮮湯$75
香港人生活節奏向來急速, 有時食餐飯都要快, 但對於快餐黎講可能黎黎去去都係街頭小食、飯盒、杯麵等等...但完全冇諗過今晚食左餐韓國快餐, 味道比預期中好食。店內裝修簡樸, 樓面唔算大, 但勝左呢度價錢唔貴, 平均都係五十蚊左右一個飯/湯麵, 款式都幾多, 今晚我地就order左幾款試試!【牛肉石鍋飯】HK$46石鍋飯熱辣辣, 香噴噴上檯, 材料豐富, 除左有牛肉之外, 更有蘿蔔絲、蔬菜、東菇片同埋生雞蛋。如果中意食石頭飯既飯焦, 就可以等耐少少先將飯攪拌, 可先行加入豆瓣醬調整岩自己既辣度, 豆瓣醬唔算好辣, 反而仲帶少少甜味。整個飯攪拌後入口口感非常豐富, 每啖都食到豐富食材, 間中仲食到脆卜卜既飯焦, 最緊要係價錢唔貴, 仲唔洗加一, 快餐黎講的確係唔錯既選擇![+HK$15 自選前菜 + 特選飲品]我仲加左HK$15 揀左呢款韓國泡菜小食同埋呢杯凍抹茶牛奶甜度同抹茶味比較少, 奶味較重 【韓式湯拉麵 (蔬菜魚餅)】HK$46 - 韓式豆瓣醬湯底有淡淡豆香味, 同味噌湯有D似~ 配料有魚糕同蔬菜, 係一個清淡選擇, 最岩唔食辣既人...拉麵麵質似日式拉麵…一碗份量岩岩好…食到七成
【牛肉石鍋飯】HK$46
牛肉石鍋飯
[+HK$15 自選前菜 + 特選飲品]

我仲加左HK$15 揀左呢款韓國泡菜小食
同埋呢杯凍抹茶牛奶

甜度同抹茶味比較少, 奶味較重

【韓式湯拉麵 (蔬菜魚餅)】HK$46 - 韓式豆瓣醬
韓式湯拉麵
湯底有淡淡豆香味, 同味噌湯有D似~ 配料有魚糕同蔬菜, 係一個清淡選擇, 最岩唔食辣既人...拉麵麵質似日式拉麵…一碗份量岩岩好…食到七成飽…仲有少少位試埋其他小食

【韓國壽司 (吞拿魚/芝士) 】
HK$36/碟
我地叫左兩款味道壽司試試, 兩款都各有特色

芝士款既芝士味道較重, 半溶芝士入口, 食到少少cream口感

至於吞拿魚味道較芝士味為淡, 兩者口感同樣豐富
對於呢間價錢大眾化既韓國快餐, 味道比預期中好食, 今晚我地呢餐dinner 兩個人平均唔洗一百蚊就食到飽飽, 趕時間既朋友, 第日又有新選擇喇!!
牛肉石鍋飯
  • 韓國壽司
2017-04-01 501 瀏覽
荃灣人多商場多, 食肆選擇更多但今日特別想食韓式料理, 搜尋之下原來選擇也不多,最近的是「肚餓韓國人」, 那就不作他選了因為太餓選擇有得多餐廳內的櫈還可以放袋, 太方便了我們二人各選一個餐韓式牛肉份量十足, 鐵板保持熱度牛肉薄片, 非常惹味, 稍為甜了一點椰菜亦很爽甜, 完全足夠伴食整碗白飯韓國壽司壽司內有多款食材, 賣相吸引魷魚很爽, 而菠菜酸瓜味比較突出, 無需豉油wasabi亦很夠味石鍋伴飯一般來說都會選牛肉, 但因為我已選了韓式牛肉, 而飯卷又選了魷魚, 所以石鍋飯配上雞肉顏色豐富的石鍋飯, 中間的蛋一定要盡快攪開及將整個飯撈起攪勻否則會起焦材料非常豐富, 內有冬菇,蔬菜,茄子及洋蔥等另有一支辣醬讓客人自行加上而雞肉肉質亦嫩滑可加上泡菜更加美食,辣度加重速食韓國料理來說, 肚餓韓國人的確過是不錯的選擇
荃灣人多商場多, 食肆選擇更多
但今日特別想食韓式料理, 搜尋之下原來選擇也不多,
最近的是「肚餓韓國人」, 那就不作他選了因為太餓
選擇有得多
餐廳內的櫈還可以放袋, 太方便了
我們二人各選一個餐

韓式牛肉
份量十足, 鐵板保持熱度
牛肉薄片, 非常惹味, 稍為甜了一點
椰菜亦很爽甜, 完全足夠伴食整碗白飯
韓國壽司
壽司內有多款食材, 賣相吸引

石鍋伴飯
材料非常豐富, 內有冬菇,蔬菜,茄子及洋蔥等
另有一支辣醬讓客人自行加上

而雞肉肉質亦嫩滑

可加上泡菜更加美食,辣度加重
速食韓國料理來說, 肚餓韓國人的確過是不錯的選擇
2017-03-25
2017-03-30 224 瀏覽
自己本身都幾鐘意食韓國野.. 不過其實間間價位上落去好大.. 而且有部分仲會玩埋fusion菜式.. 分分鐘一碟都會貴到百幾蚊細細碟.. 真係輕食文化.. 當然我都係比較鐘意食正宗韓國野.. 去左Hungry Korean價錢份量都好合理..  都已經食左幾次咯.. 叫餐加幾蚊就可以轉特飲.. 我地當然把握試新野機會飲下韓式飲品係點啦.. 熱青檸檬柚子蜜: 味道感覺沒什麼特別.. 同平時飲柚子蜜的感覺差不多.. 同埋一見到杯野就諗起咸檸7.. 熱紅棗茶: 紅棗味好香而且幾甜.. 都見到個底有碎碎的紅棗肉.. 足料而又健康.. 好岩女仕飲呢..小吃: 韓國小食有腐皮, Kimchi, 薯蓉(左至右).. 當然吸引係薯蓉啦.. 入面仲有少少薯仔絲.. 甜甜地.. kimchi 就跟外面買的沒分別.. 而腐皮就醃左味道酸酸甜甜的.. 不過我自己本身唔鐘意食所以覺得怪怪的.. 魷魚韓國壽司: 我最鐘意就係食自選韓國壽司.. 因為樣樣都有啲感覺好多料.. 咬落口有少少辣汁再加埋蘿白嘅爽口.. 簡直一絕.. 仲可以自選材料.. 基本上樣樣都想揀..水冷麵: 看似簡單沒什麼材料搭配卻反而更突出冷麵嘅

熱青檸檬柚子蜜
熱紅棗茶
小吃
韓國魷魚壽司
水冷麵: 看似簡單沒什麼材料搭配卻反而更突出冷麵嘅味道.. 一食第一啖就好難停到口.. 醬汁帶少少酸味令人好開胃會不停食.. 但千萬不要等太耐才食.. 冰融左就會淡好多影響質素..
水冷麵
辣海鮮湯粉絲底: 好足料嘅海鮮湯.. 海鮮都融入左湯味道.. 豆腐夠滑連湯飲的確一流.. 唔想食太多澱粉質嘅女仕.. 仲可以轉粉絲底.. 美中不足就係條金菇未煮.. 即使浸左落湯底都係唔多熟.. 最後我地都唔敢食呢..
辣海鮮湯粉絲底
芝士辣年糕: 好juicy嘅芝士年糕.. 一望已經吸引.. 不過本身啲年糕煮得勁"稔"好in un.. 味道就少啲所以一定要連汁食.. 咁就perfect.. 罪惡感好滿.. 跑幾廿個圈都搞唔掂..
芝士辣年糕
韓式炸雞: 全碟都係由雞中翼同雞鎚而成的.. 哈哈.. 呢啲部位點講都會好味喇.. 仲有唔同醬汁可以點..
黃芥末, 紫菜汁同辣汁.. 我自己最鐘意點紫菜汁.. 清淡得黎又有紫菜味無咁熱氣嘛..
韓式炸雞
2個女仔食晚飯竟然叫叫下就成枱野食.. 當然每人都係百幾蚊度.. 性價比高.. 雖然呢度座位不`多不過職員服務態度都好好.. 的確值得一試..
2017-03-22
熱紅棗茶
韓國魷魚壽司
芝士辣年糕
2017-03-29 78 瀏覽
韓風吹襲香港, 近排香港開左唔少韓國餐廳,不過好多都偏貴, 冇百幾二百蚊都落唔到樓,依間hungry korean就係平價既韓國快餐之選喇~大約夜晚8點幾行入去, 唔洗等位,入面既座位比較迫, 但每張凳既下面係可以打開, 放你既手袋/背包落去,幾欣賞韓式餐廳依種設計,唔洗下下要拎住個袋食飯, 又或者要將d野放地下,嗌完野食大約5分鐘食物就送上, 果然係快餐 石鍋牛肉飯 ($46)賣相幾唔錯, 將蛋漿撈勻,再配埋唔同既配菜, 例如蘿蔔絲,芽菜,茄子,小白菜等等,口感非常豐富,而醃過既牛肉亦非常夠味, 加埋佢附上既韓式辣醬更顯美味 鐵板韓式牛肉 ($53) 及 柚子炸雞 ($47)鐵板牛肉非常唔錯, 牛肉好入味,好鍾意韓式牛肉醬汁有陣甜甜地既味,更加吊出牛肉既肉味, 撈飯實在一流 不過就略嫌椰菜既份量太多, 椰菜同牛肉既份量大概係7:3,如果可以加返多d肉少d菜, 咁就啱晒我依種食肉獸喇 至於柚子炸雞, 個雞炸得脆得黎, 入面既肉仲係咁鮮嫩, 配埋個柚子汁, 非常清新, 好似解左炸雞果種漏既感覺咁,經常食開韓式辣醬炸雞既朋友, 建議可以一試依隻柚子炸雞,幾特別幾fresh既選擇 加配$10
韓風吹襲香港, 近排香港開左唔少韓國餐廳,

不過好多都偏貴, 冇百幾二百蚊都落唔到樓,

依間hungry korean就係平價既韓國快餐之選喇~

大約夜晚8點幾行入去, 唔洗等位,

幾欣賞韓式餐廳依種設計,

唔洗下下要拎住個袋食飯, 又或者要將d野放地下,

嗌完野食大約5分鐘食物就送上, 果然係快餐
石鍋牛肉飯
石鍋牛肉飯 ($46)

賣相幾唔錯, 將蛋漿撈勻,

再配埋唔同既配菜, 例如蘿蔔絲,芽菜,茄子,小白菜等等,

口感非常豐富,

而醃過既牛肉亦非常夠味, 加埋佢附上既韓式辣醬更顯美味
鐵板韓式牛肉 及 柚子炸雞
鐵板韓式牛肉 ($53) 及 柚子炸雞 ($47)

鐵板牛肉非常唔錯, 牛肉好入味,

好鍾意韓式牛肉醬汁有陣甜甜地既味,

更加吊出牛肉既肉味, 撈飯實在一流

不過就略嫌椰菜既份量太多, 椰菜同牛肉既份量大概係7:3,

如果可以加返多d肉少d菜, 咁就啱晒我依種食肉獸喇

至於柚子炸雞, 個雞炸得脆得黎, 入面既肉仲係咁鮮嫩,
配埋個柚子汁, 非常清新, 好似解左炸雞果種漏既感覺咁,

經常食開韓式辣醬炸雞既朋友, 建議可以一試依隻柚子炸雞,

幾特別幾fresh既選擇
凍綠茶牛奶
加配$10叫左杯凍綠茶牛奶,

牛奶味幾香濃, 不過當然唔expect依種快餐店會用上靚既綠茶粉,

不過不失吧~ 不過嫌佢溝左水淡左少少, 如果用返多d奶就更好喇
2016-12-17
石鍋牛肉飯
鐵板韓式牛肉 及 柚子炸雞
凍綠茶牛奶
  • 鐵板韓式牛肉
  • 柚子炸雞
2017-03-28 84 瀏覽
下班後趕著去睇戲,就去了Hungry Korean食,就是欣賞這裡上菜快!梅實茶 $15,每次來都必飲,酸酸地有淡淡梅味,不會太人工味,推介。牛肉壽司 $36: 有牛肉、蛋、蘿蔔絲等等,用料豐富,卷得幾好不會鬆開,而飯也夠鬆軟。炒粉絲 $36熱騰騰上檯,粉絲入味彈牙,配料十足,有冬菇、菜、豬肉片等等,食得好滋味。泡菜湯 $47泡菜湯屬於小辣,入口幾惹味,配飯食一流,有大量泡菜、滑豆腐、冬菇,豬肉片也有少量。有點寒冷的天氣吃了有保暖作用。離開後才發現有套餐,更加抵食。
炒粉絲 $36
泡菜湯 $47
離開後才發現有套餐,更加抵食。
2017-03-25 38 瀏覽
香港韓國餐廳越來越多,但係價錢動L就幾百~所以我好鍾意啲韓食快餐,一個人又得,價錢亦唔會貴!我最鍾意食呢度嘅前菜洋蔥薯蓉~石鍋飯、鐵板燒、豆腐湯、Gimbap全部都好想食~gimbap 叫咗魷魚,雖然menu話辣,不過真係超級微辣~冷麵的麵好煙韌,不過味道偏淡,啱食完辣嘢之後食,大家記得要快食,唔係等到啲冰溶晒就會無味!海鮮湯轉粉絲,呢個係嘅辣~但唔係魔鬼級,對於食開米線十少辣嘅我就辣得剛剛好,但如果食開米線麻辣中辣嘅朋友就卓卓有餘,而無辣不歡嘅朋友可能會嫌太濕濕碎。未食過呢間炸雞,佢有三種醬點:甜辣醬、柚子醬、芥末醬,個人覺得柚子醬口味比較特別同清新~芝士年糕~加咗個紅棗蜜~
香港韓國餐廳越來越多,但係價錢動L就幾百~
所以我好鍾意啲韓食快餐,一個人又得,價錢亦唔會貴!

我最鍾意食呢度嘅前菜
洋蔥薯蓉~
前菜
石鍋飯、鐵板燒、豆腐湯、Gimbap
全部都好想食~
芝士年糕~
加咗個紅棗蜜~
2017-03-22
用餐優惠
試食活動
2017-03-24 55 瀏覽
Happy friday 離開自己熟悉的區域,從九龍東道新界西閒逛一下。滿載而歸當然很高興,便宜的衣物滿多的。過後當然要醫肚;走在路德圍看到了>>>Hungry Korean<<<,於是來一頓韓式晚飯。 相比起冰在將軍澳見到的分店,這間感覺較為地道;當晚人頭湧湧,自然坐得較為親密。由於空間不太多,隨身物品都放在椅下的空位,用盡每一吋空間哦。相比起其他韓式餐廳,這裡部份圓柱形椅子,有一段短短的椅背,給背脊一點承托,還是較為舒適。 餐牌與餐具均收納在抽屜中,取出時還得要小心翼翼,免得撞到旁邊食客。 是晚所點為S7 韓式鐵板牛小排 (HKD80)。牛小排片數極多,切得透薄,煎得香口,其醬汁甜味更是一流。旁邊的幾片韓式年糕,煙韌非常,加添不同口感,當然不夠飽肚,然而晚餐奉送白飯,份量十足,無需擔心。挑剔的話,就是欠些蔬菜,得要額外點啊。 晚餐除跟白飯,亦送餐飲,部份特色飲品需另外附費。 冰所選的是菠蘿橙汁梳打,這要另加HKD12。雖已要求少冰,但飲品內冰塊還是比預期略多。橙汁甜度不算太高,加添菠蘿果肉味道更為清新;若配以辛辣食物,會是個一流配搭。

晚餐除跟白飯,亦送餐飲,部份特色飲品需另外附費。

若想便捷地享用韓式膳食,這會是個不錯的選擇。
2017-03-21 181 瀏覽
今日係荃灣接女朋友行到餓餓地見到路德圍有間韓國食店 膽粗粗就入去試試。鋪面不算大,有點似韓國路邊小店。餐廳沒有年輕oppa 但有親切的店員叔叔Ban Chan 前菜加$15點了一set 3小碟的前菜分別有魚餅、泡菜、薯溶魚餅甜甜的且較有咬口泡菜雪得夠凍 有一定的酸度辣度 非常開胃刺激薯溶中混了洋蔥等配料 質地幼滑帶有清新感覺 3碟中最愛海鮮湯非常足料 味道香濃頗辣 不好辣的人可能食得辛苦少少 湯內的泡菜沾滿湯汁 跟前菜的泡菜有不一樣的風味叫得海鮮湯 配料多且新鮮 不是一般的hea貨蝦、蟹、魷魚、青口、豆腐唔少得每樣配料都有3至4件 海鮮爽口鮮甜不梅滑豆腐用上新鮮板豆腐 有滿滿的豆味牛肉韓國壽司壽司餡料足 不過整體偏凍同期望熱熱的牛肉有點偏差 不過味道還可以不算有太大驚喜水冷麵因為女朋友吃不到辣 所以解辣的水冷麵是必點之選份量驚人的冷麵用上蕎麥麵 非常煙un有口感不過如果店鋪可以於上菜前剪幾刀 會食得舒服一點 湯汁鋪滿碎冰 食到尾聲都夠凍略嫌酸度不足 若果加上梨汁會更顯地道離開時才見到有二人套餐 價錢非常相宜以餐廳食物質素同份量而言 性價比算高
今日係荃灣接女朋友

行到餓餓地見到路德圍有間韓國食店 膽粗粗就入去試試。
鋪面不算大,有點似韓國路邊小店。
餐廳沒有年輕oppa 但有親切的店員叔叔
Ban Chan 前菜

加$15點了一set 3小碟的前菜
分別有魚餅、泡菜、薯溶
魚餅甜甜的且較有咬口
泡菜雪得夠凍 有一定的酸度辣度 非常開胃刺激
薯溶中混了洋蔥等配料 質地幼滑
帶有清新感覺 3碟中最愛

非常足料 味道香濃頗辣 不好辣的人可能食得辛苦少少
湯內的泡菜沾滿湯汁 跟前菜的泡菜有不一樣的風味
叫得海鮮湯 配料多且新鮮 不是一般的hea貨

蝦、蟹、魷魚、青口、豆腐唔少得
每樣配料都有3至4件 海鮮爽口鮮甜不梅
滑豆腐用上新鮮板豆腐 有滿滿的豆味