2024-06-01 118 瀏覽
⭕️香煎蔓草魚配蕃茄牛油飯🐟賣相非常吸引,打卡一流。不過煎魚冇乜味道,而且偏乾身。如果用多少少鹽醃一醃或者用其他醬汁吊一吊個味就會好啲。蕃茄牛油飯有啲似茶餐廳唔好食嘅炒飯🫣,份量大,但真係冇味道,剩係得個顏色,唔建議試。⭕️低溫雞胸黑松露扁意粉🐓🍝一嚟到,上菜擺盤一流,雞胸幾嫩滑,不過黑松露唔算突出,意粉除了面對有啲汁,下面好乾身,無乜味😔。坦白講,其實有少少似茶餐廳嘅撈意粉咁覺,冇乜味道。🫢整體嚟講,味道麻麻。不過賣相出色,如果單單係打卡就可以試。😂
⭕️香煎蔓草魚配蕃茄牛油飯🐟
香煎盲鰽配蕃茄牛油飯

⭕️低溫雞胸黑松露扁意粉🐓🍝

跟餐嘅湯、包
跟餐嘅湯、包
2024-05-26 90 瀏覽
今日星期日,想chill下又唔想去咁遠又想食好d,選擇左屋企附近一間唔錯的西餐廳。呢間餐廳久唔久都有幫襯,食物係唔錯的,但價錢偏貴少少,我就揀咗個lunch set..豬鞍..$138,要杯latte..埋單加埋一$168個湯唔記得係咩,好似有少少似薯蓉味既湯?! 杰杰地幾好飲架!豬鞍伴薯蓉,有幾粒西蘭花。好夠飽。中午人唔多,唔洗等,餐廳全落地玻璃夠光猛,環境舒服,乾淨,慢慢食,邊食邊碌電話,咁又過咗一個小下午😀

呢間餐廳久唔久都有幫襯,食物係唔錯的,但價錢

豬鞍伴薯蓉,有幾粒西蘭花。好夠飽。

2024-05-26
2024-05-10 115 瀏覽
附近不算很多餐廳,特別喜歡這間西餐廳!今次點了酸種包,份量相對輕省,蛋沙律的味道剛剛好,加上蔬菜沙律,如果想吃一個輕便的午餐,非常合適。這份餐點有附上濃湯,而且定期會轉變,可以試不同口味。餐廳是落地玻璃設計,可以靜靜地望住陽光同附近的植物擺動,稍稍地讓自己在忙碌的生活中放鬆,對自己好點,食個輕鬆的午餐!餐牌仲有其他好吸引的美食,可以試下其他,夜晚仲會變身成酒吧,間唔中見到佢有Ladies Night。仲有一件有趣的事,餐廳內有部大投映機,有時會播歌,甚至試過播足球賽,可以約朋友一齊享受下!
附近不算很多餐廳,特別喜歡這間西餐廳!

間唔中見到佢有Ladies Night。

Crab and Egg Salad on Italian Sourdough Bread
2024-05-03
  • 蟹肉蛋沙律意大利酸種包
#全自費食評週末遠征屯門,和朋友們享受了一個輕鬆又美味的下午茶Girls Date!Honor Knight Restaurant & Bar位於屯門泳池站,由輕鐵站步行去Cafe只需要3分鐘。預先在OpenRice上預訂位置可以獲得積分和其他獎賞。侍應安排了我們坐在窗邊的位置,落地玻璃設計使光線非常好。週末下午四點還有午市套餐供應。套餐價格從$82起,包含餐湯、餐包一個主菜和飲品。另外,再加$20就可以選擇甜品,可選擇藍莓芝士餅和紐約芝士餅。我們三個女仔每人點了一份套餐,大家一起分享食物:SMOKED SALMON CAESAR SALAD 煙三文魚凱撒沙律($82):分量十足,煙三文魚卷搭配玫瑰花的擺盤非常漂亮。新鮮的沙律菜和美味的醬汁完美地搭配在一起。SOU-VIDE CHICKEN BREAST WITH BLACK TRUFFLE LINGUINI 低溫雞胸黑松露扁意粉($108):雞胸以慢煮方式烹調,口感剛剛好,肉質嫩滑且入味。黑松露醬汁濃郁,意粉的味道也很美味。唯一的遺憾是意粉稍微偏軟,個人更喜歡有嚼勁的al dente口感。USA PORK LOIN WITH MASH
#全自費食評

我們三個女仔每人點了一份套餐,大家一起分享食物:
USA PORK LOIN WITH MASHED POTATO 美國豬鞍扒配薯蓉($138):超級推介!豬鞍扒的份量十足,切開後肉質嫩滑,蕃茄醬的味道很平衡。
最令人驚喜的是甜品,我們點了一份藍莓芝士餅和一份紐約芝士餅。朋友提前告知了生日訊息,餐廳在甜品上寫下了生日祝福,字體寫得很漂亮。當甜品端上桌時,餐廳還播放了生日歌,非常有趣。此外,餐廳還為我們免費拍攝了照片,讓我們留下了美好的回憶。
總結起來,很少有機會去屯門,但在這家Cafe有了一次非常愉快的用餐體驗。環境舒適,價格合理,食物質量也很好。我強烈推薦給屯門和元朗的朋友,或者計劃去屯門一日遊的人!
2024-03-24
生日
  • 美國豬鞍扒配薯蓉
2023-11-21 887 瀏覽
Lunch同朋友搵地方garthing 見到依間餐廳好似唔錯而且又有多款set lunch 揀我哋揀咗👇🏻雙重芝士焗肉丸蝴蝶粉肉丸好大粒,肉質好juicy,芝士份量好多,配蕃茄醬絕配夾埋蝴蝶粉一齊食,so yummy蜆肉香蒜橄欖油意大利麵一上碟個賣相已經覺得好好味,香蒜好惹味,配橄欖油煮帶出蜆肉既鮮味意粉煮得啱啱好有口感,yummy紐西蘭肉眼扒(8oz)7成熟岩岩好,唔un,肉好juicy跟餐會有一個餐湯+飲品忌廉蕃茄湯配麵包 咖啡☕️有驚喜凍檸茶,正常另外我地加左炸薯條($15)薯條係有香草既味道,唔會係一般普通解凍既薯條炸雞翼($20)呢個炸雞翼不得了,一定要叫,炸得非常好味道一流,外層非常之脆,肉質好嫩夠juicy呢度絕對可以同朋友傾到計,環境舒適💯💯💯
Lunch同朋友搵地方garthing
見到依間餐廳好似唔錯而且又有多款set lunch 揀

我哋揀咗👇🏻

雙重芝士焗肉丸蝴蝶粉

蜆肉香蒜橄欖油意大利麵
意粉煮得啱啱好有口感,yummy

紐西蘭肉眼扒(8oz)
7成熟岩岩好,唔un,肉好juicy

跟餐會有一個餐湯+飲品

忌廉蕃茄湯配麵包

咖啡☕️有驚喜
凍檸茶,正常
另外我地加左炸薯條($15)

薯條係有香草既味道,唔會係一般普通解凍既薯條
炸雞翼($20)

呢個炸雞翼不得了,一定要叫,炸得非常好
味道一流,外層非常之脆,肉質好嫩夠juicy

呢度絕對可以同朋友傾到計,環境舒適💯💯💯
2023-11-21
2023-10-27 786 瀏覽
因為之前食過呢度既午餐,感覺唔錯,環境也好好,所以今次同朋友黎呢度証試佢既晚餐,同朋友慶祝生日。今次係Open Rice訂位,註明左生日,可能咁當日餐廳就有WhatsApp我確定,同問我需唔需要寫生日碟,最後Order左騎士鬆餅寫上Happy Birthday再帶左個蛋糕去,蛋糕可免切餅費。去到餐廳門口,估唔到已經有萬聖節既佈置,入到餐廳亦佈置得好有氣氛,再加上唔太多人,所以整體環境相當唔錯。但在選擇食物時,覺得食物既選擇比較少,除左椰菜花飯就無其它飯既選擇,感覺差少少。希望可以在餐牌上花點心思,增加多D選擇。最後,性價比方面都覺得午餐較抵食,因為晚上一個Set要$3XX,相對貴左少少。😋威靈頓牛柳 $398酥皮做得唔錯,有口感,再配上味道濃濃的牛,整體味道不錯,可以一試😋雞翼薯條上檯時熱辣辣,雞翼大大的,以為好多粉,但食落唔算太多粉,雞翼亦都Juicy👍😋帶子意大利粉份量大,但略太濃味😋騎士鬆餅自家甜品唔錯,當日食唔晒要帶走,但返到屋企食依然好食,呢個有D驚喜,去呢度食野一定要試下呢個
😋威靈頓牛柳 $398
煎帶子意粉
雞翼薯條
威靈頓牛柳
2023-10-07 522 瀏覽
食物質素比同級餐廳好,最緊要氣氛非常好,員工非常之Nice,能夠帶動全場情緒高漲,啤酒節優惠$380/10杯手工啤,還有啤酒競賽,可以話香港嚟講非常之少有嘅餐廳。
2023-10-07
2023-10-01 434 瀏覽
今天約了朋友共7人到餐廳午膳,要了兩打生蠔,一支白酒,另外自帶一支白酒免收開瓶费,每人一份午餐,生蠔非常鮮味,價錢也很合理,午餐份量足夠,食物質量很好,由餐湯到主菜,都看出㕑師功力深厚,朋友們都不絕口,而且價錢非常合理,服務也很到位,藉得推薦。
2023-09-21 401 瀏覽
發現了一家充滿文青風格的咖啡廳!室外座位被雨淋濕了,只好走進室內享受冷氣涼爽。這間咖啡廳有落地玻璃窗,空間感十足,在窗邊坐著既不曬太陽又能欣賞風景,週末在這裡享用午餐真是太chill了!lunch set上有沙拉、意大利麵、牛排和漢堡等多樣選擇。香煎盲鰽柳配蕃茄牛油飯($128)是一道絕配!煎得香口的魚肉非常嫩滑,而且特別的是飯裡帶著微微的番茄味道和一點點的酸味,牛油味道不會太重,但卻增添了整體的香氣。不如約埋朋友一齊去試吓,立即plan埋次去呢間文青cafe嘅行程啦!💃🏻

香煎盲鰽柳配蕃茄牛油飯
香煎盲鰽柳配蕃茄牛油飯
2023-09-03 276 瀏覽
屯門御海灣高檔住宅區內,食肆選擇少,咁偏僻嘅區域入面最近開左間打卡Cafe,裝修好高級,落地大玻璃及半開放底吧台,空間感及採光度十足,很適合附近打工仔或住客來Chill Chill😎平日午市都有10個Lunch Set揀,有餐湯、餐包及餐飲。價錢上都長期有discount,每隔幾個月會換一換menu,唔怕悶!今次試左低溫雞胸黑松露扁意粉($88)、紐西蘭肉眼扒($128)、蟹肉南瓜意大利飯($88)。餐湯係洋蔥湯配烘多士,味道唔錯,餐湯就偏鹹啲。飲品方面唯一唔推介熱奶茶,奶味偏淡,同茶底唔夾😅低溫雞胸黑松露扁意粉($88)-個人食過幾次,呢款扁意粉性價比高,擺盤幾靚,雞胸肉切成5至6塊,意粉乾身煙韌,炒香粒粒洋蔥、香菇放埋一齊,美中不足係較多油,味道唔錯。價錢:❤️❤️❤️❤️🤍味道:❤️❤️❤️❤️🤍推介:❤️❤️❤️❤️🤍紐西蘭肉眼扒($128)-揀左5成熟,等左20分鐘先上菜比較耐,肉眼扒份量正常,切開多肉汁,肥膏部分較多,過熟以致肉質偏韌😞薯菜只有焗薯仔及烤蕃茄,呢個價錢應該要有菜或者多幾款配搭較為合理。價錢:❤️❤️🤍🤍🤍味道:❤️❤️🤍🤍🤍推介:❤️❤️🤍🤍🤍蟹肉南瓜意大利飯($88)-落單後店面哥哥提示過飯

低溫雞胸黑松露扁意粉($88)-

價錢:❤️❤️🤍🤍🤍
味道:❤️❤️🤍🤍🤍
推介:❤️❤️🤍🤍🤍

蟹肉南瓜意大利飯($88)-
落單後店面哥哥提示過飯粒偏硬身。冇估到硬嘅程度好似未熟咁😞 同想像的意大利飯好有出入,每一啖都要慢慢咬先吞到。蟹肉份量略少,南瓜味濃郁及有南瓜粒。
價錢:❤️❤️❤️🤍🤍
味道:❤️❤️❤️🤍🤍
推介:❤️❤️❤️🤍🤍
蟹肉南瓜意大利飯
紐西蘭肉眼扒
2023-08-21 208 瀏覽
依間餐廳嘅舊址執咗之後就變咗呢間西餐廳,環境都幾舒適,仲有聽唱卡拉OK歌嘅感覺。薯角熱辣辣,好香脆黑松露醬帶子意粉 好香嘅蘑菇醬 帶子一啲腥味都冇 好滑 不過整體有啲偏鹹 。牛排正正常,薯菜好好食😋。慢煮豬安油脂味重,食落似豬頸肉。
依間餐廳嘅舊址執咗之後就變咗呢間西餐廳,
環境都幾舒適,仲有聽唱卡拉OK歌嘅感覺。

薯角熱辣辣,好香脆

牛排正正常,薯菜好好食😋。

慢煮豬安油脂味重,食落似豬頸肉。
2023-06-17 345 瀏覽
呢日比較得閒,深入屯門走走探索下,無意發現呢間環境唔錯可坐底慢慢Chill下嘅西餐,如果天氣唔係咁熱仲可選擇坐室外。 🧡自製煙肉卡邦尼($138)卡邦尼醬汁濃郁,滿滿香味!自家製煙肉亦香口肥美,推薦! 🧡青口配麵包青口份量十足,配埋脆脆麵包點汁食,好味又飽肚! 🧡騎士鬆餅($58)蛋糕質感,滿滿濃香蛋香味,正!表面煎到焦香,內裏軟熟,唔會太甜,配埋水果一齊啱啱好,一食愛上! 🧡黑騎士($52)濃郁嘅朱古力Smoothie,口感綿綿,入口個配搭好似食緊蛋糕咁,唔錯! 🧡粉色公主($52)少女味十足嘅粉色士多啤梨Smoothie,入口清新冰涼,夏日飲啱哂!

🧡自製煙肉卡邦尼($138)
卡邦尼醬汁濃郁,滿滿香味!自家製煙肉亦香口肥美,推薦!

🧡青口配麵包
青口份量十足,配埋脆脆麵包點汁食,好味又飽肚!

🧡騎士鬆餅($58)

🧡黑騎士($52)

🧡粉色公主($52)
屯門御海灣樓下有好多不錯嘅嘢食,平時入屯門練波前都會喺度食吓嘢。今日入到屯門就為咗食呢間餐廳。入到去環境幾好,仲有個好大個projector用嚟播歌,如果夜晚用嚟睇戲一定好chill。食物:🟠是日餐湯 $58我哋揀咗忌廉薯仔湯,質地較濃稠,幾不錯。🟠吞拿魚他他 $158上碟好靚,總共有四層,分別係啫喱、吞拿魚蓉、牛油果同餅乾。味道意想不到咁夾👍🏻🟠黑松露雜菌椰菜花飯 $168以為會膩到食唔到,但四個人食其實完全唔夠喉😂😂🟠 USA Prime Sirloin $278油脂分布真的不錯,五分熟亦控制得不錯👍🏻🟠 威靈頓牛扒 $328 皮內的醬與肉沒有分離,蘑菇醬同牛扒味道融洽🥰🟠 騎士鬆餅 $58 好味到嗌多咗份⋯⋯——————————👭🏻人數:4💵人均:$400🍽份量:飽⏱到達時間:7pm⏳等候時間:0min

食物:
🟠是日餐湯 $58
我哋揀咗忌廉薯仔湯,質地較濃稠,幾不錯。

🟠吞拿魚他他 $158

🟠黑松露雜菌椰菜花飯 $168
以為會膩到食唔到,但四個人食其實完全唔夠喉😂😂

🟠 USA Prime Sirloin $278
油脂分布真的不錯,五分熟亦控制得不錯👍🏻

🟠 威靈頓牛扒 $328
皮內的醬與肉沒有分離,蘑菇醬同牛扒味道融洽🥰

🟠 騎士鬆餅 $58
🍽份量:飽

⏱到達時間:7pm
⏳等候時間:0min

2023-06-08 210 瀏覽
Honor Knight Restaurant位於屯門御海灣設有outdoor位置👍🏼有日光透射到店內,增添溫暖感覺午餐配有餐湯同熱飲是日餐湯係椰菜花湯入口香滑😋有粒粒椰菜花增加口感✨紐西蘭肉眼扒面層微焦,肉質保持軟熟👍🏼脂肪同瘦肉比例適中,不會有油膩感咬落嫩滑多汁,配上燒汁滋味無窮另有我好鍾意嘅帶皮薯仔墊底🤭食得開心滿足✨美國豬鞍扒配薯蓉優質豬鞍🤩啖啖肉肉質鬆軟嫩滑🤤肉汁豐富醬汁帶有香草味🌿入口清新開胃✨藍莓芝士餅(+$25)入口軟綿滑輕盈😍藍莓🫐酸酸甜甜,令蛋糕甜而不膩✨凍菠蘿汁+Fruit punch(另外收費)夏天飲可以降溫解渴😉
設有outdoor位置👍🏼有日光透射到店內,增添溫暖感覺

午餐配有餐湯同熱飲
是日餐湯係椰菜花湯
入口香滑😋有粒粒椰菜花增加口感

✨紐西蘭肉眼扒
面層微焦,肉質保持軟熟👍🏼
脂肪同瘦肉比例適中,不會有油膩感
咬落嫩滑多汁,配上燒汁滋味無窮
另有我好鍾意嘅帶皮薯仔墊底🤭
食得開心滿足

✨美國豬鞍扒配薯蓉
優質豬鞍🤩啖啖肉
肉質鬆軟嫩滑🤤肉汁豐富
醬汁帶有香草味🌿入口清新開胃

✨藍莓芝士餅(+$25)
入口軟綿滑輕盈😍
藍莓🫐酸酸甜甜,令蛋糕甜而不膩

✨凍菠蘿汁+Fruit punch(另外收費)
夏天飲可以降溫解渴😉

2023-06-02 173 瀏覽
屯門高質西餐不是太多,位於御海灣這間Honor Knight有驚喜,屯門區來講首位🥇地方環境非常寬敞,樓底比較高,仲有室外座位,飲杯酒或者咖啡都咁chill🤩🤩 威靈頓牛柳 $328 係佢哋嘅signature菜式,當然要要試!一上枱非常有驚喜😍😍外皮非常酥脆,包住厚厚嘅蘑菇黑松露醬 牛柳五成熟完全冇血水,熱辣辣,擺入口,非常享受😎牛柳質素也非常高!軟稔,而且牛尾濃郁 配菜亦盡顯心思,超長西蘭花仲有薯仔焗蕃茄仔👍👍擺盤非常靚 食慾大增!香煎帶子蘑菇扁意粉🍝份量好多,兩個人share都夠,蘑菇醬香濃,意粉軟硬適中😎香煎帶子,外焦內嫩,非常鮮甜仲有紅白酒、咖啡☕️選擇添下次Weekend 可以試吓午餐🥣

擺盤非常靚 食慾大增!

香煎帶子蘑菇扁意粉🍝
份量好多,兩個人share都夠,蘑菇醬香濃,意粉軟硬適中😎
香煎帶子,外焦內嫩,非常鮮甜

仲有紅白酒、咖啡☕️選擇添
下次Weekend 可以試吓午餐🥣