2024-08-13 747 瀏覽
🇭🇰Honjokko·Honjokko $680pp呢間我之前見過好多人黎食 佢啲刺身同壽司好似好靚咁😈但係我哋今次嚟 唔知係咪啲刺身唔岩時候 我覺得佢唔錯嘅 但係冇話好驚艷🫢🫢·Spinach l Wings l Edamame佢個菠菜用咗少少芥末籽 出嚟都幾有層次🥬之後佢個雞翼係起晒骨嘅 所以好方便🐥另外個edamame超大兜 好適合一路傾偈一路食🫛·Honjokko Sushi Sashimi l Hamachi l Salmon Tataki l Hamachi Kama之後佢啲刺身其實都新鮮嘅 但係佢全部都係用嗰幾款刺身 所以食落會感覺有啲單調🫢🤔·Honjokko Tempura Selection l Matcha Lava反而佢嘅天婦羅幾好食 全部都新鮮炸起 熱辣辣🍤最後個抹茶心太軟都超濃抹茶味 幾好味🍵·#rbyeat#rby日本菜#rby鰂魚涌·📍鰂魚涌英皇道979號太古坊濠豐大廈2樓The Sixteenth
🇭🇰Honjokko
Honjokko $680pp
呢間我之前見過好多人黎食 佢啲刺身壽司好似好靚咁😈但係我哋今次嚟 唔知係咪啲刺身唔岩時候 我覺得佢唔錯嘅 但係冇話好驚艷🫢🫢
Spinach l Wings l Edamame

情人節
Wings
Honjokko Tempura Selection
Matcha  Lava
呢間意日fusion餐廳,我又再一次回訪啦😄 因為其集團慶祝十週年而推出夏日套餐優惠,另外朋友曾經話想食,但佢上次唔記得咗,所以今次又約過佢啦~去到餐廳門口,職員話餐廳要直入行到尾,然後係尾尾被另一個職員彈出來,好有驚喜。佢仲問我影得佢怎樣 (圖10),哈哈,你哋覺得呢?😂餐廳主食區嘅裝修勁靚,是佈置滿日式雨傘和櫻花🌸,一邊是梳化和圓枱,一邊是吧枱,仲有戶外區,天氣涼啲坐出面應該幾正。夏日優惠午餐是 HK$198/人,有4道菜,大部分食物可以開心分享㗎~˚✧₊⁎ Starter ⁎⁺˳✧༚ 🐟 Hamachi 油甘魚 (+HK$48). 油甘魚刺身醃製於梅子柚子醬𥚃,令口感肥美的油甘魚更美味,鮮甜帶少少梅子酸,好醒胃!🥟 Gyoza 煎餃子. 煎得香脆可口,一咬就係口內爆出肉汁. 餡料有豬肉和雞肉. 點蒜茸辣椒醬油,味道很好🫛 Edamame 枝豆. 簡單蒸熟加上海鹽和香茜,簡單又好味😋˚✧₊⁎ Maki ⁎⁺˳✧༚ 🍣 Spicy Tuna Maki 辣吞拿魚卷壽司. 厚厚一層的吞拿魚混合埋紫蘇葉飛魚籽,食落口感特別滿足,味道好好,雖然有啲微辣. 入面包住炸天

˚✧₊⁎ Starter ⁎⁺˳✧༚

🐟 Hamachi 油甘魚 (+HK$48)

🥟 Gyoza 煎餃子
. 煎得香脆可口,一咬就係口內爆出肉汁
. 餡料有豬肉和雞肉
. 點蒜茸辣椒醬油,味道很好

🫛 Edamame 枝豆
. 簡單蒸熟加上海鹽和香茜,簡單又好味😋

˚✧₊⁎ Maki ⁎⁺˳✧༚

🍣 Spicy Tuna Maki 辣吞拿魚卷壽司
. 入面包住炸天婦羅脆粒粒和韭菜碎之外,個壽司飯口感是特別煙韌,正👍🏼

Spicy  tuna  maki

˚✧₊⁎ Main ⁎⁺˳✧༚

Chilean Sea Bass 智利海鱸魚 (+HK$138)
. 鱸魚煮得軟嫩,口感滑一滑
. 用味噌醃過,令鱸魚嘅鮮甜味道更出色

Chileon  sea  bass

🍤 Assorted Tempura 什錦天婦羅
. 炸得薄脆,鎖住時令蔬菜的原汁原味😋
. 當日有椰菜、冬菇、矮瓜、南瓜和番薯

Assorted  tempura

˚✧₊⁎ Dessert ⁎⁺˳✧༚

🍨🍮 Black Sesame Creme Brulee 黑芝麻焦糖布丁
. 4個層次,4個不同口感和味道
. 頂層係黑白芝麻薄餅,薄片,非常脆口
. 第二層係一球海鹽焦糖雪糕,鹹鹹甜甜的
. 雪糕下面有甜甜的紅豆
. 終於食到底層,就係黑芝麻焦糖布丁,有我喜歡敲打的薄脆焦糖片,奶滑的布丁有香濃的黑芝麻味道
. 原本呢個甜品要每個+HK$38,但睇返張單又沒有這個項目喎,可能餐廳請客呢。多謝晒呀🙏🏼

Black  Sesame  Creme  Brulee

📌提提你:此店有收10%服務費㗎。
2024-07-06
$320.1 (午餐)
Spicy  tuna  maki
Chileon  sea  bass
Assorted  tempura
2024-07-04 1564 瀏覽
一家位於太古坊的日本菜餐廳,逢星期六會有日式和意式的早午餐供應,每位$498,有齊7個前菜,主菜合共8款,每位可選一款,最後有日式或意式的甜品。早午餐還有free-flow不同飲品或前菜的選擇,可按喜好加配。 先上枱的是枝豆(Edamame),以海鹽、柚子和紫菜調味,清新爽脆。水牛芝士蕃茄沙律(Burrata Caprese)以新鮮的水牛芝士搭配車厘茄,再撒上羅勒,配以薄片麵包疊起成塔狀,賣相吸引。吞拿魚他他(Tuna Tartare)配有橙皮和意大利青瓜醬,味道清爽,魚肉新鮮。日式炸豆腐(Agedashi)外脆內嫩,配上蔥花和薑蓉,比較清淡,喜歡!煎餃(Gyoza)使用豬肉、蒜和韮菜作餡料,外皮煎得金黃香脆。吞拿魚小牛肉(Vitello Tonnato)是一道傳統的意大利菜,小牛肉嫩滑,配以吞拿魚沙律和西西里酸豆,是一道十分喜歡的前菜。太卷壽司拼盤(Hon Maki Selection)有牛油果三文魚和蔥花油甘魚等食材,每一口都能嚐到新鮮魚肉的細膩口感,是另一道十分喜歡的前菜。 主菜選擇了牛肉與蘑菇闊麵(Pappardelle Beef and Mushroom Ragu),這道菜用

主菜選擇了牛肉與蘑菇闊麵(Pappardelle Beef and Mushroom Ragu),這道菜用燉煮的牛肉和野生蘑菇配搭闊麵,蘑菇鮮美,麵條吸收了濃郁的醬汁,味道比賣相更好。

照燒三文魚(Salmon Teriyaki)表皮煎得香脆,內裡保持嫩滑,搭配蔥花、炸蔬菜、烤青檸和七味粉,層次豐富,味道絕佳。

甜品方面選擇了意大利甜品拼盤,Tiramisu口感幼滑。奶凍質地細膩配上呍呢拿意大利雪糕,還有新鮮的水果,清爽解膩,作結一頓豐富美味的早午餐。

服務方面專業、殷勤、有禮。
其他
2024-06-27 1157 瀏覽
炎炎夏日,周末有咩做?有什麼好得過躲在冷氣地方品嚐美食,鰂魚涌太古坊商廈內有個隱蔽好去處,由四間餐廳組成的 The Sixteen,推出周六四手早午餐 The Sixteen Brunch,每位$498起可品嚐意日混合的前菜、主菜及甜品,更設有無限添加項目,包括香檳或飲品,是與友傾談理想去處!意日混合項目,前菜七款;先來一大盤[枝豆 Edamame],一邊傾偈一邊吃,最好不過![Agedashi 日式炸豆腐]有點不同,質感比平時吃的硬,更有口感。[Burrata Cheese 水牛芝士]極美味,是我在這午最喜愛的菜式,混合車厘茄子同吃,口感更加水溶,配薄餅。我也很喜歡 [Tuna Tartare 吞拿魚他他],配意大利青瓜醬,鮮嫩味美。向來喜歡的 [Vitello Tonnato 牛仔肉配鮪魚醬]沒有令我失望,牛肉如期望中嫩滑,意料之外,醬汁帶酸,吃得開胃。[Hon Maki Selection 壽司卷]水準正常。[Gyoza 豬肉餃子]有韓式風味,皮脆餡料豐富。8款主菜中,我們選擇了 Pappardelle Beef and Mushroom Ragu 及 Robata Pork B
意日混合的前菜
枝豆 Edamame
Agedashi 日式炸豆腐
Agedashi 日式炸豆腐
Vitello Tonnato 牛仔肉配鮪魚醬
Vitello Tonnato 牛仔肉配鮪魚醬
Hon Maki Selection 壽司]水準正常。
Hon Maki Selection 壽司卷
Gyoza 豬肉餃子]有韓式風味,皮脆餡料豐富。
Gyoza 豬肉餃子
8款主菜中,我們選擇了 Pappardelle Beef and Mushroom Ragu 及 Robata Pork Belly。

Pappardelle Beef and Mushroom Ragu 肉醬闊麵條]醬汁濃郁,牛肉味香,麵條。
Pappardelle Beef and Mushroom Ragu 肉醬闊麵條
Robata Pork Belly 日式豬腩肉]真的超肥美,肥瘦比例各佔一半,入口即化;配備的酸蘿蔔原來不可缺,即時解膩感。
Robata Pork Belly 日式豬腩肉
餐廳還送上[Black Truffle Cheese Penne 黑松露芝士短意粉],更是堂前把意粉放在芝士內炒,芝香四溢,更加上黑松露的香氣,盡在不言中!
最後以 [Japanese Platter 日式芝士拼盤]作完美結局,多款新鮮水果、抹茶雪糕及黑芝麻布甸。
Japanese Platter 日式芝士拼盤
環境輕鬆,寧靜舒適,燈火暗淡,服務友善。
2024-06-22
Japanese Platter 日式芝士拼盤
終於給我找到周六約會的吃飯好去處了😌周六高性價比的特殊Menu🤩關鍵是融合了餐廳兩大特色日式和意大利菜品🇮🇹🇯🇵竟然只要498/位~感覺一次體驗兩種高質量的菜式真的是很滿足😁餐廳也是用日本油紙傘裝飾了頂部☺️很奇妙的是也點綴了很多意大利歌劇式的裝飾品👏無論是裝飾還是菜品,整個餐廳將這個兩個主題演繹的淋漓盡致~·<Starters>🌟Edamame枝豆非常日式的水煮毛豆😆味道清新,加上少量的海鹽讓人停不下口。·🌟Burrata Caprese 薄脆片夾Burrata cheese有點像一個創小千層🥗利用脆薄片搭配新鮮的菠菜、小番茄和芝士組成了一個小型的開胃沙拉。·🌟Tuna Tartare 吞拿魚粒、薄脆片吞拿魚塔塔搭配了非常清爽的綠醬汁🍣新鮮的油脂香瞬間充滿鼻腔。·🌟Agedashi 豆腐和湯汁泡在日式高湯裏面的炸豆腐很適合作為前菜🍘香香的油炸香味和日式湯汁完全激發出味蕾對接下來餐品的期待!·🌟Vitello Tonnato 烤牛肉配吞拿魚沙律醬一個非常意大利風格的combo🐮無論是烤牛肉還是吞拿魚都是我非常喜歡的蛋白質來源🍖點綴上少量酸酸的小橄欖非常別具一格!·🌟Hon

<Starters>
🌟Edamame枝豆
非常日式的水煮毛豆😆味道清新,加上少量的海鹽讓人停不下口。

🌟Tuna Tartare 吞拿魚粒、薄脆片

🌟Agedashi 豆腐和湯汁

🌟Vitello Tonnato 烤牛肉配吞拿魚沙律醬

🌟Hon Maki Selection 兩款壽司卷🍣牛油果吞拿魚和牛油果三文魚
不得不説,搭配三文魚的還得是牛油果🥑兩大優質脂肪交相輝映,香而不膩~

🌟Gyoza 豚肉炸餃子
創藝版的日式煎餃,把麻辣醬汁幫你融合好了在盤底🥟輕輕沾一下就是一份濃郁香口的居酒屋風味🌶️

<Main>
🌟Pappardelle Beef and Mushroom Ragu
意式主菜🍝牛肉蘑菇寬意麵🥰我説了非常多次我愛吃軟爛入圍的燉肉,這個意面就完完全全在我的喜好上,也很滿足我對意式主菜的任何想象😇牛肉被燉爛后拆開,和濃郁的蘑菇醬和芝士混合🧀鋪排在富有彈性的手工意面上,個人覺得來了必點!

🌟Salmon Teriyaki 醬油汁燒三文魚柳
日式主菜🍣完美的照燒風味。在開放式厨房當中,能看到主厨從烤箱中拿出魚皮酥脆的三文魚😆再淋上鮮甜可口的照燒汁,此時只想搭配一碗米飯🍚享受這來自大海的饋贈。

<Dessert>
🌟Japanese Platter 芝麻creme brulee
日式甜品:抹茶冰淇淋和芝麻來體現日式風味非常有代表性🍵加上一些時令的水果都可以很fresh

🌟Italian Platter:Tiramisu;Peach Panna Cotta;vanilla gelato
意式甜品:提拉米蘇當然首當其衝🍰加上一個搭配豐富水果的香草冰淇淋,只能説是非常滿足了!

人均:$500+
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑
📍Honjokko
鰂魚涌英皇道979號太古坊濠豐大厦2樓The Sixteenth
🚇鰂魚涌站 A 出口, 步行約8分鐘
  • Edamame
  • Hon Maki Selection
  • Black sesame crème brülée
2024-07-05 466 瀏覽
Honjokko係Pirata group旗下一間餐廳,以相宜價錢食到高質素的意日fusion菜餚,性價比高之餘,同時可以享受精緻裝修環境下用餐。頭盤已經有6樣小食,每樣既口味都相當特別,味蕾大開,而且份量不少,食完頭盤都有少少飽。到主菜方面,Pork belly完全入口即化,醬汁用上honey glazed同柚子,味道豐富。而另一款叫左黑松露意粉,意粉放入芝士輪入面讓每粒意粉沾上芝士,最後即刨新鮮芝士、黑松露,香氣隨即撲鼻!到最後叫上意式甜品結尾,份量一啲不可睇少,其tiramisu出色,層次分明。$𝟒𝟗𝟖/𝑷𝒆𝒓𝒔𝒐𝒏𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥𝗦- ᴛᴜɴᴀ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ- ʙᴜʀʀᴀᴛᴀ ᴄᴀᴘʀᴇꜱᴇ- ᴀɢᴇᴅᴀꜱʜɪ- ʙʏᴏᴢᴀ- ᴠɪᴛᴇʟʟᴏ ᴛᴏɴɴᴀᴛᴏ- ʜᴏɴ ᴍᴀᴋɪ ꜱᴇʟᴇᴄᴛɪᴏɴ𝗠𝗔𝗜𝗡𝗦- ʀᴏʙᴀᴛᴀ ᴘᴏʀᴋ ʙᴇʟʟʏ- ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ᴡʜᴇᴇʟ ᴀʟ ᴛᴀʀᴛᴜꜰᴏ𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧- ɪᴛᴀʟɪᴀɴ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ

$𝟒𝟗𝟖/𝑷𝒆𝒓𝒔𝒐𝒏

- ʀᴏʙᴀᴛᴀ ᴘᴏʀᴋ ʙᴇʟʟʏ
- ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ᴡʜᴇᴇʟ ᴀʟ ᴛᴀʀᴛᴜꜰᴏ

𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧
- ɪᴛᴀʟɪᴀɴ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ
週六係時候放鬆心情🤭, 嚟呢間充滿日系風格嘅餐廳鬆一鬆嘆一嘆,佢哋有個週六限定Brunch Set,同時可享用到意大利風情菜式及日本料理,每位$498🥗Starters有成7款咁多可以share🤩• Edamame 先嚟個枝豆熱下身先😙,枝豆灑上薄鹽,豆香清新,餸酒一流• Burrata Caprese 香脆薄片夾住水牛芝士及車厘茄,底層仲有幼嫩BB菠菜,清新可口 😋•Vitello Tonnato薄切烤牛肉口感嫩腍,牛味濃郁😋,配搭吞拿魚沙律醬及小酸豆,特別得嚟又幾夾👍•Tuna Tartare吞拿魚他他鮮甜肥美,配意大利青瓜醬更加清爽,同薄脆片一齊食,好夾😙• Agedashi 豆腐外皮香脆,裏面厚實並帶濃香豆腐味,襯上小豆苗及蘿蔔蓉,索埋個清香湯汁一齊食,簡單中食出真味😋•Hon Maki Selection 有油甘魚小卷及三文魚牛油果卷兩款,三文魚配牛油果絕對係我哋嘅心頭好,而油甘魚小卷亦相當肥美😙• Gyoza 豚肉餃子,炸得外皮脆卜卜,餡料juicy,創意醬汁係麻辣沙律醬,好惹味😛🥩 Mains 每人一款• Wagyu Tagliata (+$66)和牛炭烤味濃,但亦掩

🥗Starters有成7款咁多可以share🤩
• Edamame
先嚟個枝豆熱下身先😙,枝豆灑上薄鹽,豆香清新,餸酒一流

•Vitello Tonnato

•Tuna Tartare

•Hon Maki Selection

• Gyoza

🥩 Mains 每人一款
• Wagyu Tagliata (+$66)
和牛炭烤味濃,但亦掩蓋不了和牛嘅香濃味道🤩,生熟度剛好,juicy,口感一流,配菜有帶着濃郁松露香嘅滑溜薯蓉以及爽嫩蘭花苔😃
Wagyu Tagliata

• Seabass Saikyo Yaki (+$148)
西京燒嘅做法,有淡淡嘅甘甜味道,同時又有海鱸魚嘅鮮香,肉質嫩滑油脂豐厚,配以醃漬子薑及小豆苗😍
Seabass Saikyo Yaki

• Cheese Wheel Al Tartufo
廚師會喺客人面前即值表演🧑‍🍳,將煮好嘅短管麵放在巨大嘅芝士輪上面,將餘溫融化芝士同時撈混,並毫不留手地將大量嘅松露薄片灑上意粉面🤩,形成一道邪惡又美味嘅意粉;短管麵非常Q彈有口感,索汁一流,醬汁喺帶着濃厚嘅松露香以及芝士味😋
Cheese Wheel Al Tartufo

🍨Dessert
呢個咁大份量嘅甜品當然係開心share喇,我哋揀咗👇
• Italian Platter
Tiramisu 質地超級鬆軟幼滑,有酒香,朱古力味亦濃香😋;Peach Panna Cotta 質地幼滑,味道甜甜;鮮果雪糕杯內有雲呢拿雪糕之餘仲有好多不同款式嘅生果😃

🍸Highball chivas$130
飲落唔會太搶喉,淡淡清爽酒香加細膩嘅氣泡,令人有輕鬆嘅感覺😇
🍹Co-Matchy $70
非常吸睛,味道帶抹茶香 ,酸甜平衡,清爽配搭🥰
Co-Matchy,Highball chivas

🥃San Pellegrino氣泡水 $55

環境氣氛令人好放鬆坐得舒服,食物質素高,而且服務態度亦非常之好。

2024-06-21 423 瀏覽
𝑃𝑖𝑟𝑎𝑡𝑎 𝐺𝑟𝑜𝑢𝑝旗下既𝐹𝑢𝑠𝑖𝑜𝑛日本料理🇯🇵一入餐廳就比佢端莊高貴既日本風驚豔到🌟天花板佈滿傳統日本工藝紙傘⛱️同𝐸𝑙𝑠𝑎 𝐽𝑒𝑎𝑛𝑑𝑒𝑑𝑖𝑒𝑢 𝑆𝑡𝑢𝑑𝑖𝑜 手繪的屏風超級高貴⚜️至於食物方面🍣今次試左佢地既𝑇𝑎𝑠𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑚𝑒𝑛𝑢 (𝑂𝑝𝑒𝑛𝑟𝑖𝑐𝑒訂送生蠔)🍽️每道菜都好精緻🔱好似藝術品咁🎨雞超級鬆軟超特別🐓不過小編覺得餐廳有小小𝑜𝑣𝑒𝑟𝑝𝑟𝑖𝑐𝑒🥲雖然叫左2個𝑡𝑎𝑠𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑚𝑒𝑛𝑢 但好多野都變左𝑠ℎ𝑎𝑟𝑒👥份量小到好似單人餐咁🥹食完完全唔飽🧐🌟𝑇ℎ𝑖𝑠 𝑟𝑒𝑠𝑡𝑎𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡 𝑖𝑚𝑝𝑟𝑒𝑠𝑠𝑒𝑠 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑖𝑡𝑠 𝑒𝑙𝑒𝑔𝑎𝑛𝑡 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠𝑒 𝑎𝑚𝑏𝑖𝑎𝑛𝑐𝑒 - 𝑓𝑟𝑜𝑚 𝑡ℎ𝑒 𝑡𝑟𝑎𝑑𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙 𝑝𝑎𝑝𝑒𝑟 𝑢𝑚𝑏𝑟𝑒𝑙𝑙𝑎𝑠 𝑜𝑛 𝑡ℎ𝑒 𝑐𝑒𝑖𝑙𝑖𝑛𝑔 ⛱️ 𝑡𝑜 𝑡ℎ𝑒 ℎ𝑎𝑛𝑑-𝑝𝑎𝑖𝑛𝑡𝑒𝑑 𝑠𝑐𝑟𝑒𝑒𝑛𝑠 𝑏𝑦 𝐸𝑙𝑠𝑎 𝐽𝑒𝑎𝑛𝑑𝑒𝑑𝑖𝑒𝑢 𝑆𝑡𝑢𝑑𝑖𝑜 ⚜️.🍽️𝑇ℎ𝑒 𝑇𝑎𝑠𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑀𝑒𝑛𝑢 𝑑𝑖𝑠ℎ𝑒𝑠 𝑤𝑒𝑟𝑒 𝑏𝑒𝑎𝑢𝑡𝑖𝑓𝑢𝑙𝑙𝑦 𝑝𝑟𝑒𝑠𝑒𝑛𝑡𝑒𝑑, 𝑎𝑙𝑚𝑜𝑠𝑡 𝑙𝑖𝑘𝑒 𝑒𝑑𝑖𝑏𝑙𝑒 𝑎𝑟𝑡 🎨. 𝑇ℎ𝑒 𝑐ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑤𝑎𝑠

🍽️𝑇ℎ𝑒 𝑇𝑎𝑠𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑀𝑒𝑛𝑢 𝑑𝑖𝑠ℎ𝑒𝑠 𝑤𝑒𝑟𝑒 𝑏𝑒𝑎𝑢𝑡𝑖𝑓𝑢𝑙𝑙𝑦 𝑝𝑟𝑒𝑠𝑒𝑛𝑡𝑒𝑑, 𝑎𝑙𝑚𝑜𝑠𝑡 𝑙𝑖𝑘𝑒 𝑒𝑑𝑖𝑏𝑙𝑒 𝑎𝑟𝑡 🎨. 𝑇ℎ𝑒 𝑐ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑤𝑎𝑠 𝑎 𝑠𝑡𝑎𝑛𝑑𝑜𝑢𝑡, 𝑖𝑛𝑐𝑟𝑒𝑑𝑖𝑏𝑙𝑦 𝑠𝑜𝑓𝑡 𝑎𝑛𝑑 𝑢𝑛𝑖𝑞𝑢𝑒 🐓. 𝐻𝑜𝑤𝑒𝑣𝑒𝑟, 𝑡ℎ𝑒 𝑇𝑎𝑠𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑀𝑒𝑛𝑢 𝑝𝑜𝑟𝑡𝑖𝑜𝑛𝑠 𝑓𝑒𝑙𝑡 𝑎 𝑏𝑖𝑡 𝑠𝑚𝑎𝑙𝑙, 𝑎𝑛𝑑 𝑡ℎ𝑒 𝑜𝑣𝑒𝑟𝑎𝑙𝑙 𝑒𝑥𝑝𝑒𝑟𝑖𝑒𝑛𝑐𝑒 𝑠𝑒𝑒𝑚𝑒𝑑 𝑠𝑙𝑖𝑔ℎ𝑡𝑙𝑦 𝑜𝑣𝑒𝑟𝑝𝑟𝑖𝑐𝑒𝑑 🥲. 𝑊ℎ𝑖𝑙𝑒 𝑡ℎ𝑒 𝑟𝑒𝑓𝑖𝑛𝑒𝑑 𝐽𝑎𝑝𝑎𝑛𝑒𝑠𝑒 𝑓𝑙𝑎𝑖𝑟 𝑖𝑠 𝑢𝑛𝑑𝑒𝑛𝑖𝑎𝑏𝑙𝑒, 𝑡ℎ𝑒 𝑣𝑎𝑙𝑢𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑝𝑜𝑠𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛 𝑚𝑎𝑦 𝑏𝑒 𝑠𝑜𝑚𝑒𝑡ℎ𝑖𝑛𝑔 𝑡𝑜 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑖𝑑𝑒𝑟.🧐
2024-06-18 394 瀏覽
📍 Honjokko (鰂魚涌)鰂魚涌英皇道979號太古坊濠豐大廈2樓The Sixteenth朋友生日,我book 左我至愛用嚟同朋友慶祝嘅Pirata Group旗下嘅餐廳,佢哋餐廳會喺甜品度寫上生日嘅字句同埋會送張即影即有嘅相俾我哋🫶🫶 而且餐廳入面環境好靚,好chill,性價比極高,絕對係信心嘅保證👉週末限定tasting menu💰$498/per person😋😋😋😋.8/5🔹Starter ✨ Edamame枝豆簡單嘅調味只係用咗鹽和胡椒,啱晒一路傾偈一路食✨ Agedashi豆腐,外表香脆,索滿了湯汁,好滋味✨ salmon tartare 煙三文魚加少少好香嘅橄欖粒絕配✨ Burrata Caprese佢分咗幾層,用薄脆片夾著軟心芝士,最抵底層有菠菜苗,口感豐富✨Hon Maki Selection兩款壽司卷分別有牛油果吞拿魚和牛油果三文魚🍣牛油果配魚生呢個配搭真係完美✨Vitello Tonnato呢個係我其中一個好鍾意去集團嘅前菜,醬,烤牛肉配吞拿魚沙律醬😍😍😍✨ Gyoza香脆豚肉炸餃子🥟餃子炸到脆卜卜勁香口,但係個肉都係好多汁,加埋佢個麻辣油混醬好好食🔹mai
📍 Honjokko (鰂魚涌)

👉週末限定tasting menu
💰$498/per person
😋😋😋😋.8/5

🔹Starter
✨ Edamame
枝豆簡單嘅調味只係用咗鹽和胡椒,啱晒一路傾偈一路食

✨ Agedashi
豆腐,外表香脆,索滿了湯汁,好滋味

✨ salmon tartare
煙三文魚加少少好香嘅橄欖粒絕配

✨ Burrata Caprese

✨Hon Maki Selection

✨Vitello Tonnato

✨ Gyoza

🔹main
其實食完個Starter都飽到癲咗,但係個man又真係好好食喎。

✨ WAGYU TAGLIATA (+ 66)
肉感重肉味好香濃,而且側邊嘅黑松露薯蓉都好正食到停唔到口

✨ SEABASS SAIKYO YAKI (+148)
呢個西京燒銀鱈魚🐟真係超級鮮嫩同埋好食入口即溶,完全唔會聲真係飽到癲都要放埋入口

🔹dessert

✨ JAPANESES PLATTER
店員準備咗呢個甜品寫上咗朋友個名同埋祝賀字句,仲準備埋張即影即有相機幫我哋影相留念,呢個有新鮮嘅水果配搭抹茶味雪糕同埋芝麻味嘅cream brulee,真係為餐飯

回頭:yesyesyes! Pirata Group從來無令我失望🫶🫶食物高質,環境又舒服,而且員工仲好nice,一定一定會再嚟🫶
2024-06-13 764 瀏覽
同細佬試一試週末限定tasting menu,每位$498,是意日fusion 菜式。店內個環境好chill,開放式廚房,可以見到廚師認真製作食物。【Edamame】枝豆加些少鹽和胡椒,一邊喝酒一邊吃著,好滋味。【Burrata Caprese】一層層薄脆片夾著軟心芝士,香口小食,底層有菠菜苗,幾嫩滑。【Vitello Tonnato】鹹香的烤牛肉配吞拿魚沙律醬,味道特別!【Tuna Tartare】肥美的吞拿魚粒製成他他醬,放在薄脆片上吃,好開胃。【Agedashi】選了質地較硬的豆腐,外表香脆,索滿了薑汁和湯汁。【Hon Maki Selection】兩款壽司卷各有千秋,都是混合了西式元素,有牛油果吞拿魚和牛油果三文魚,原滑肥美的滋味。【Gyoza】香脆豚肉炸餃子,加了麻辣油混醬,有創意又好食。【Robata Pork Belly】兩串豬腩肉,沾滿燒汁又有蘋果蓉,好飽滿的主菜。【Salmon Teriyaki】是醬油汁燒三文魚柳,生熟情度剛剛好,啖啖肉。【Italian Platter】三款甜品同樣出色,Tiramisu 有濃郁的咖啡酒香味;Peach Panna Cotta就酸酸
Still Water

Robata Pork Belly

Salmon Teriyaki

【Italian Platter】三款甜品同樣出色,Tiramisu 有濃郁的咖啡酒香味;Peach Panna Cotta就酸酸地,清清味蕾;雪糕杯有好多新鮮水果。
Tiramisu
Peach Panna Cotta
Vanilla Gelato

【Kunrani】是一杯易入口又果味濃郁的cocktail。
Kunrani

【Co-Matchy】綠茶加熱情果梳打,多種味道,清新解渴,大力推薦!
Co-Matchy
Vanilla Gelato
Kunrani
Co-Matchy
2024-06-08 336 瀏覽
得知這間餐廳推出了週六限定的意日brunch,每位只需$498便能任食七款頭盤,另有主菜和甜品,我當然要來試試。菜式都融合了意大利和日本元素,全部都很好吃。頭盤分別有枝豆、吞拿魚他他、日式豆腐、薄牛肉片、豬肉餃子、壽司和蕃茄芝士沙律,都很不錯,我自己最喜歡牛肉片,很香很入味,枝豆也令人很開胃,餃子亦煎得惹味,有辣汁提升味道,這些都可以任添,但我們想留肚吃主菜所以沒有再加。主菜每人一份,我們試了松露意粉,他們會整個盤拿出來再在你面前切松露片,味道非常出色。另外亦點了牛肉磨菇闊條麵,亦是同樣惹味,牛肉本身亦燉得很嫩。招牌豬腩肉亦很美味,就連配菜蘿蔔都很出色。最後甜品有意式或日或選擇,我們要了後者,有水果、雪糕和芝麻焦糖燉蛋,為這餐畫上完美的句號。

招牌豬腩肉亦很美味,就連配菜蘿蔔都很出色。

❀ Honjokko #鰂魚涌 ❀❗Pirata旗下餐廳合作 推出$520 十道菜brunch ❗——————————————————相信大家對Pirata Group旗下嘅餐廳都唔陌生,如pici、pirata、la favoritahk 、honjokko都係人氣爆燈嘅西餐廳👍🏻最近位於鰂魚涌嘅la favoritahk及honjokko居然合作推出超級豐富嘅brunch‼️可以一次過試晒日式及意大利菜,仲可以喺佢哋靚靚酒吧tempo tempo享用添😆$520 brunch 足足有8款前菜、主菜、甜品 仲可以加購free flow生蠔、刺身、酒類,一定飽到捧住個肚走🤣.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Brunch $520 ♥ Starters有八款嘅前菜,非常豐富嘅滿足🥰先有日式嘅枝豆、餃子、炸豆腐、三文魚牛油果太卷。另外有意大利嘅吞拿魚他他、Burrata Caprese、Vitello Tonnato 薄切牛肉配吞拿魚醬、Bastardo Cheese Croquette炸芝士球🧀最喜歡Burrata Caprese,用脆皮製成一層層嘅Caprese ,夾雜着芝士、蕃茄粒,口感豐富。薄切牛肉
❀ Honjokko #鰂魚涌 ❀
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Brunch $520
♥ Starters
有八款嘅前菜,非常豐富嘅滿足🥰
先有日式嘅枝豆、餃子、炸豆腐、三文魚牛油果太卷。
另外有意大利嘅吞拿魚他他、Burrata Caprese
最喜歡Burrata Caprese,用脆皮製成一層層嘅
Caprese ,夾雜着芝士、蕃茄粒,口感豐富。
薄切牛肉雖然唔係生而係醃製牛肉,但配上香濃嘅吞拿魚醬又幾好味😋

♥ ADD-ON FREE-FLOW $188
可以每人加錢要任食刺身及生蠔。
上菜速度好快,基本上order等一等就有。
生蠔雖然比較細隻,但味道非常新鮮😚

♥ Mains
✦ ROBATA PORK BELLY
✦ WAGYU TAGLIATA (+$66)
主菜同樣有日式及意大利菜選擇,我哋每樣挑選咗一款。
日式有用蜜糖烤製嘅豬腩肉串🐷超級大條,脂肪比例較多,非常Juicy。仲要加咗沙律醬,勁邪惡🤣
另外意大利牛扒🥩就正常發揮,唔韌不過又唔會特別腍。

♥ Dessert
✦ Tiramisu
✦ Black Sesame Crème Brûlée
超級大推Black Sesame Creme Brulee,層次極之豐富。黑芝麻味道嘅焦糖燉蛋夠晒特別,而且黑芝麻味都幾突出,仲海鹽焦糖雪糕好夾,🍦仲配埋芝麻餅、紅豆蓉,好味🥰
至於提拉米蘇就係經典製作方法,蛋味及咖啡味濃郁。

——————————————————
✨整體味道: 3.9/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.8/5
💞整體來講
超喜歡聯成概念,讓客人可以一次過試晒兩款不同風格嘅菜式,仲要份量十足,喺度食brunch真係超滿足🥳
2024-04-12 391 瀏覽
朋友係太古坊番新工,俾佢發現左依間隱世fusion日本餐😊裝修極具氛圍感同氣派,店員服務好好,用心介紹每道菜式👍🏻佢哋逢星期一&二會有Sushi & Steak night,一次過可以食晒西日料理😋Sushi and Steak Dinner Set 🍽前菜Edamame枝豆配上海鹽同柚子,味道清新🥰Akadashi Miso Soup麵豉味濃郁配上海帶同豆腐,日本既感覺😝Spinach 菠菜口感爽口,配上芝麻醬,好食😋Agedashi Tofu豆腐外脆內軟,連秘製醬汁同大根蓉一齊食,口感豐富😍Sushi 刺身壽司拼盤,款式眾多刺身:真鯛,三文魚,帶子同油甘魚壽司:炙燒三文魚,黑松露油甘魚,赤身吞拿魚,吞拿魚牛油果蓉反卷最有驚喜嘅係吞拿魚牛油果蓉反卷,吞拿魚蓉加上海膽,微辣口感,仲帶有陣陣嘅紫蘇葉香味😍Steak 🥩 Beef tenderloin 牛味濃郁,油脂冇咁重,重肉感,外脆內軟😋Wagyu A4 stripeloin 油脂分布平均,入口即溶😘兩款都配薯條同沙律,仲有唔同醬汁,口感豐富😍DessertBlack sesame Crème Brûlée 好有驚喜嘅甜品,面頭芝麻脆

Sushi and Steak Dinner Set 🍽

前菜
Edamame
枝豆配上海鹽同柚子,味道清新🥰

Akadashi Miso Soup
麵豉味濃郁配上海帶同豆腐,日本既感覺😝

Spinach
菠菜口感爽口,配上芝麻醬,好食😋

Agedashi Tofu
豆腐外脆內軟,連秘製醬汁同大根蓉一齊食,口感豐富😍

Sushi
刺身壽司拼盤,款式眾多
刺身:真鯛,三文魚,帶子同油甘魚

Steak 🥩
Beef tenderloin
牛味濃郁,油脂冇咁重,重肉感,外脆內軟😋
Wagyu A4 stripeloin
油脂分布平均,入口即溶😘
兩款都配薯條同沙律,仲有唔同醬汁,口感豐富😍

Dessert
Black sesame Crème Brûlée
好有驚喜嘅甜品,面頭芝麻脆片,焦糖海鹽雪糕,crème brûlée 用黑芝麻整成入邊仲有紅豆粒,口感好有層次🥰

2024-04-03 1694 瀏覽
/最近發現咗呢間係鰂魚涌嘅寶藏餐廳🤩即刻約咗朋友收工去chill下環境格局勁chill勁高級,食物質素都非常之高質-佢哋而家逢星期一二夜晚都會有一個$498既set入面有前菜,壽司,牛扒同甜品! 兩個人去食係完全夠飽!-🥢前菜有味噌湯,麻醬菠菜,枝豆同炸豆腐。麻醬菠菜嘅擺盤好特別,將菠菜同麻醬好好混合埋一齊之後每一條菠菜都佈滿麻醬非常香濃。炸豆腐都吸滿日式高湯好入味🥢壽司一大個拼盤擺得勁靚,超啱打卡🥰首先有四款刺身:真調,三文魚,帶子同油甘魚。壽司就係炙燒三文魚,黑松露醬油甘魚,赤身吞拿魚,然後就係吞拿魚蓉反卷,呢個反卷有少少辣辣地,入邊包住牛油果,青瓜同紫蘇葉,辣得來又有少少清新嘅感覺。 呢個真係食唔停口😋😋 刺身都非常之新鮮重魚味🥢牛扒牛扒可以每人揀一款,我哋兩個都係揀咗M1和牛,肉味超級香濃,牛扒仲要非常之厚,充滿肉汁勁Juicy🤩🤩 嗌左middle 啱啱好,個橫切面勁靚,配埋個燒汁一齊食都好夾!另外仲有一人一碗椰菜沙律同一份薯條,薯條炸到好脆,又唔會好油膩👍🏻🥢甜品咁啱我哋喺復活節嘅時候去,其中一款甜品就係復活節蛋🤣🥚,另一款係caramel雪糕配芝麻脆片同埋紅豆粒,個人覺得
最近發現咗呢間係鰂魚涌嘅寶藏餐廳🤩
即刻約咗朋友收工去chill下
環境格局勁chill勁高級,食物質素都非常之高質
佢哋而家逢星期一二夜晚都會有一個$498既set
入面有前菜,壽司,牛扒同甜品! 兩個人去食係完全夠飽!
🥢前菜

🥢壽司
一大個拼盤擺得勁靚,超啱打卡🥰

🥢牛扒

🥢甜品
咁啱我哋喺復活節嘅時候去,其中一款甜品就係復活節蛋🤣🥚,另一款係caramel雪糕配芝麻脆片同埋紅豆粒,個人覺得比較偏甜,但係口感非常之豐富。復活蛋其實係朱古力慕絲,面頭仲有啲生果,食落唔會太甜太膩,略略有少少朱古力嘅苦,作一個好好嘅收尾
整體上成個環境好啱朋友或者情侶去拍拖!
慶祝節日都係一個好好嘅選擇!

• Sushi
  • Wagyu
2024-04-03 404 瀏覽
之前同朋友食過位於鰂魚涌Sixteen旗下嘅Honjokko 食物除咗好精緻 味道仲好出色!搞到爸爸都好想試🤣 知道原來依家Honjokko逢星期日都有Sunday Kids Brunch😍 仲要有埋兒童遊戲室俾小朋友放電🥳 真係好食又好玩!遊戲室勁多設施 除咗有玩具同電影🎬 仲有埋彩繪同扭波😳 想講 扭波uncle真係好pro! 有求必應 連Noah最中意嘅Spider-Man都整到 Noah勁開心😆Kid’s Menu 超豐富🤤 有Maki、main course同dessert🥰 我地揀左cucumber maki俾Noah 好味得黎夠哂健康😋 main course 我地揀咗fried chicken wing💕 個teriyaki sauce味道好清新 配埋芝麻真係好香口 食到Noah停唔到口😆 最後仲有vanilla ice cream 同生果俾Noah 食完Noah大滿足😌🎏 Honjokko Sunday Brunch Menu有6道前菜包括Edamame Hamachi Spinach Agedashi Gyoza 同埋爸爸最鍾意嘅Wagyu Tataki 呢碟炙燒和

🎏 Honjokko Sunday Brunch Menu
有6道前菜包括Edamame Hamachi Spinach Agedashi Gyoza 同埋爸爸最鍾意嘅Wagyu Tataki 呢碟炙燒和牛片 除咗賣相吸引 和牛肉質軟嫩 牛味香濃 食完爸爸大讚Oishi🥰

無限任食sushi & sashimi🤤 包括壽司捲🍣 手握壽司🍣 刺身🍱 同生蠔🦪 除咗真係好新鮮同多款式 任食真係超正 可以按照自己嘅食量而order 唔會怕浪費🥰 本身我同爸爸都唔太鍾意生蠔🦪 但呢度啲生蠔🦪新鮮到我地都叫多咗轉😍

Main course 我地pork belly同salmon teriyaki😋 五花腩非常軟嫩多汁 配上teriyaki 醬汁 肉汁更加juicy💕 三文魚油香魚滑 肉質細膩 結實有咬口 食完真係超滿足 爸爸話so far試甘多間omakase 呢間係佢favourite😆

最後當然有埋dessert😍 Black Sesame crème brûlée 芝麻餅配海鹽雪糕 底層係紅豆黑芝麻布甸 🤤 十分特別 味道微甜 連平時唔中意紅豆🫘嘅爸爸 都話成個配合好出色🤩