5天前 155 瀏覽
Homeland係一間人氣黃店,高人氣唔係單純因為顏色,而係味道都真係好食。之前只有大埔店已經想食,不過太遠又唔會去開嗰頭所以一直都冇機會試,知道大角咀開左分店終於可以食喇。Homeland平日夜晚都坐滿人,所以最好預早訂位,同埋留意返佢地有入座時限70分鐘,不過當晚冇人等枱,所以我地都可以繼續坐。雖然哩度冇貼文宣,但就掛左好多社運嘅寫實畫作同每枱嘅水樽都印左香港加油。哩度嘅野食選擇都幾多,沙律前菜麵飯主菜pizza甜品樣樣齊,飲品除左多款花茶特飲咖啡之外,最特別係哩度有好多唔同牌子嘅手工啤,Drink List仲將酒味分成低中高三個類別,方便食客揀一款啱自己口味嘅手工啤。黑鳶($68) - 哩款手工啤係屬於輕酒味類別,麥味唔會太重,帶少少熱情果酸味,幾特別,都幾適合女仔飲。蒜香辣椒炒活蜆($88) - 蜆肉冇沙唔會太細隻仲有啲睇頭,食落幾鮮嫩但少少辣味,個汁吸收左蜆肉嘅鹹鮮味,辣辣地咁都幾好飲。西班牙海鮮炒飯($148) - 海鮮炒飯雖然唔係好大碟,但上面都放左幾多海鮮,有帶子青口蝦同八爪魚,海鮮炒飯唔會太硬都幾惹味。朱古力脆片蛋糕($38) - 蛋糕有大半掌隻手掌咁大,比想像中大份

黑鳶

蒜香辣椒炒活蜆

西班牙海鮮炒飯

朱古力脆片蛋糕($38) - 蛋糕有大半掌隻手掌咁大,比想像中大份,朱古力好濃但又唔會太乾太gel口,中間有少少脆脆,口感幾豐富。
朱古力脆片蛋糕
總結,野食唔錯,定價正路,雖然入座時限只有70分鐘,不過如果冇人等位都可以繼續坐,非常值得一試。
黑鳶
蒜香辣椒炒活蜆
2020-11-25 330 瀏覽
My wife told me that there is a popular cafe at Tai Kok Tsui, where there is a long queue forming outside every day during dinner time. Homeland was located at Tai Kok Tsui Road, several minutes walk from Olympic MTR. Their menu was comprehensive, offering a wide range of food such as salad and soup, appetizers, main course, desserts and drinks etc. They carried a wide range of local handcrafted beer as well. Citrus x paradisi - It was considered medium range of beer, with light alcohol content.

Citrus x paradisi - It was considered medium range of beer, with light alcohol content. It was easy to drink and has a fruity taste, with slight grapefruit taste.

Deep fried French fries with truffles mayo - French fries was of thick texture and was fried till soft and crispy. truffles mayo was flavourful, going well with the fries.

Tom yum soup shrimp fettuccine - This was one of the better pasta i have tasted recently, with strong tom yum taste, spicy and sour in taste. Pasta was chewy and smooth, and prawn was fresh and chewy too.

Apple and berries crumble tart - Tart was baked till crispy on the outside, and yet the fillings inside was still hot. Apple and berries complimented nicely, and was sweet.
2020-11-23 257 瀏覽
黎到homeland有好熟悉同親近嘅感覺,見到有五顏六色嘅memo紙,食客普遍都好年輕,可能係價錢嘅CP值真係唔差所以吸引到同一個年齡層嘅客。🔷香草牛油蒜香焗田螺 💰88Oven-Baked Escargo Stuffed in Herbs Butter田螺比香氣十足嘅薯仔包圍,牛油味濃,螺肉夠滑而不硬。🔷賓尼迪蛋 💰98(煙三文魚、牛油果、煙肉、腸、沙律、英式鬆餅)Eggs Benedict(Smoked Salmon, Avocado, Bacon, Sausage, Mixed Salad, Muffin)咁嘅價錢嘅eggs Benedict 竟然仲有咁多款食物,真係超級正。eggs Benedict 有明顯流心,配埋煙三文魚食係最愛,仲有煙肉同腸仔等真係超大滿足。🔷香煎西班牙伊比利亞豬肩肉 💰148Pan Fried Iberico Pork Collar豬肩肉都有得揀熟度,今次就要左九成熟,口感嫩之餘豬味又濃。配菜會不定期更換,今次有薯蓉、青瓜等,配左薯蓉真係食到好飽。🔷法式焦糖燉蛋 💰48Creme Brulee食到尾當然唔少得甜品,呢款燉蛋個焦糖係重點,燒得焦香又帶甜,蛋

🔷香草牛油蒜香焗田螺 💰88
田螺比香氣十足嘅薯仔包圍,牛油味濃,螺肉夠滑而不硬。

🔷賓尼迪蛋 💰98
(煙三文魚、牛油果、煙肉、腸、沙律、英式鬆餅)
Eggs Benedict
🔷香煎西班牙伊比利亞豬肩肉 💰148
Pan Fried Iberico Pork Collar

🔷法式焦糖燉蛋 💰48
Creme Brulee
食到尾當然唔少得甜品,呢款燉蛋個焦糖係重點,燒得焦香又帶甜,蛋又滑溜溜的。

🔷單眼佬話梅蜂蜜酒 💰68
Dried Plum Mead
有多款手工啤酒,包裝同味道種類全部都好吸引。呢款用咗話梅同埋蜂蜜釀成,一酸一甜好特別,酒精濃度都唔太高,有4%。

🔷榛子奶蓋美綠 💰48
美綠唔算係太普遍,而呢到竟然仲能夠配奶蓋及榛子,夠哂特別。
2020-11-15 2013 瀏覽
這間在大埔走紅的黃色餐廳,最近在大角咀開了新分店,不用去到新界才可光顧,正好讓我在全城感謝日的中午,特地前往捧它的場。熱店即是熱店,這天到訪的食客頗多,幸好我早了點來,很快已可有位坐下。看看店中環境,佈置清新,比店中懸掛在天花上的花鳥植物燈飾裝飾更為亮眼的,是店內多幅既帶點抽象,又十分寫實,教人熱血沸騰的圖畫,而桌上裝載著飲用水的高身玻璃瓶子上刻寫著的「香港 / 加油」字樣,也能讓不少香港人有所共鳴。吃的是午餐,太太吃的是「香城安格斯牛漢堡」($88),而我吃的則是「匈牙利鹹牛脷燉飯」($78)。她的漢堡個子大大,份量不少,包中夾著的餡料也非常豐富,配角的薯條也多。不過漢堡扒本身的味道就不是太強,要靠醬汁和其他餡料輔助,要是漢堡扒可以醃得更加夠味道的話,這包會更加好吃。我的燉飯其實即是意大利飯,飯粒口感及格,軟中又帶點硬,鹹牛脷有多片,也厚度適中和夠味道。不過這飯的牛脷本已是鹹,早巳滲透在每顆燉飯米粒中的汁竟也比一般的鹹,鹹上加鹹,那味道反而有點過猶不及。也許是新開業吧,這天替我們落單的女侍應是個新人,竟然把我的單漏掉了給廚房,讓我倆白等了半小時才知道,感覺實在不是太好,不過人生就是這
也許是新開業吧,這天替我們落單的女侍應是個新人,竟然把我的單漏掉了給廚房,讓我倆白等了半小時才知道,感覺實在不是太好,不過人生就是這樣,總不會事事如意,就正如不少熱愛香港這家園的香港人,在過去一年多裡,飽受摧殘,難免感到有點氣餒心灰,但世事變幻莫測,只要堅持不放棄,總會有走出陰霾的一天。
📍Homeland (牡丹大廈) 🔍大角咀大角咀道55-65號牡丹大廈北座地下9-12號舖-----假日正值午餐時分,係大角嘴嘅巷仔裡巧遇呢間餐廳。七彩繽紛嘅奪目裝修、源源不絕嘅人流、興高采烈嘅熱鬧氣氛,正好為我黑黑沉沉嘅心情塗上一點顏色。✨香煎西班牙伊比利亞豬肩肉配薯菜 $128✨煎得外脆內嫩嘅9分熟豬肩,肉質粉嫩,豬味濃郁,咬落濕潤度佳,雖說味道不錯,但風頭依然被配角薯條蓋過。粗過原子筆嘅薯條,咬落無多餘空氣感,條條都入口先脆後化,綿綿密密、實實在在,令人一食難忘。🍖✨Deadman Bee’s Knees $68✨最近生活上遇上許多不快,三日連假,連食個午餐都想飲返杯酒消消愁。而呢支手工啤酒精濃度只有5%,唔會過高或者過低,滿足到B仔嘅酒癮之餘,又唔會令人醉。佢地用咗香港本地蜂農嘅蜜糖,飲落口感順滑,且味道帶自然清香,女仔絕對中意。🍻✨朱古力脆片蛋糕 $38✨看似樸實無華嘅外表,入口卻是絲般順滑。第一層為朱古力慕斯,可可味道極致濃郁,甜蜜中帶有回甘嘅苦澀味,表面仲撒上果仁作點綴,教人難以抵抗。第二層較為扎實,質感味道均似布朗尼蛋糕。第三層,亦是最底的一層,口感則香脆惹人。呢個一共
📍Homeland (牡丹大廈)
🔍大角咀大角咀道55-65號牡丹大廈北座地下9-12號舖
-----

✨香煎西班牙伊比利亞豬肩肉配薯菜 $128✨

✨Deadman Bee’s Knees $68✨

✨朱古力脆片蛋糕 $38✨
看似樸實無華嘅外表,入口卻是絲般順滑。第一層為朱古力慕斯,可可味道極致濃郁,甜蜜中帶有回甘嘅苦澀味,表面仲撒上果仁作點綴,教人難以抵抗。第二層較為扎實,質感味道均似布朗尼蛋糕。第三層,亦是最底的一層,口感則香脆惹人。呢個一共有三個層次嘅朱古力蛋糕,每層均有自己嘅特色,係小店食到呢一個水準嘅朱古力蛋糕,實在係非常有驚喜。🍫

👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
#swallowhongkong
☺️快D跟住B仔一齊吞食香港啦!🤤
#swallowtaikoktsui
4天前 0 瀏覽
秘製伊比利亞火腿卡邦尼意粉 $118卡邦尼意粉賣相好精緻,多汁,意粉味道唔濃,少少淡,不過撈埋火腿一齊食就啱啱好,火腿既鹹味可以中和意粉既味道自選醬料酥炸雞翼 $68我今次揀咗鹹蛋黃味,雞翼好大隻,好酥脆,而鹹蛋黃味都好入味招牌明太子海鮮薄餅 $118個薄餅好脆,好有餅乾嘅味道,有好多餡料,有大蝦、帶子、辣椒,非常豐富。食落去嘅感覺有多重口感,頗有特色,推薦哩個薄餅俾大家🥰有少少唔係幾滿意就係我碟雞翼未食完,仲有兩隻佢就執走咗,搞到我仲有兩隻雞翼仲未食😕 不過整體黎講食物都唔錯,選擇多,最鍾意佢哋嘅手工啤,非常多款式☺️
秘製伊比利亞火腿卡邦尼意粉 $118

自選醬料酥炸雞翼 $68
我今次揀咗鹹蛋黃味,雞翼好大隻,好酥脆,而鹹蛋黃味都好入味

招牌明太子海鮮薄餅 $118

5天前 0 瀏覽
大埔(總店) Homeland就食過啦,今日同朋友試下大角咀既Homeland。我地7個人叫左6樣野食,包括:1. 牛油果三文魚闊條麵,正常,好食2. 小食拼盤,正常,野食熱既,脆既3. 脆豬手,大份,好食,有3種"醬"(酸菜,燒汁,藜麥)4. 卡邦尼意粉,多醬汁,我覺得幾好食5. 慢煮牛面頗,比大埔店差少少(唔夠淋),份量又少d,有少少失望,但都好食既6. 腸拼盤,正常我地7個人叫左4杯野飲,埋單每人$135,都抵食既!
我地7個人叫左6樣野食,包括:
1. 牛油果三文魚闊條麵,正常,好食
2. 小食拼盤,正常,野食熱既,脆既
3. 脆豬手,大份,好食,有3種"醬"(酸菜,燒汁,藜麥)
4. 卡邦尼意粉,多醬汁,我覺得幾好食
6. 腸拼盤,正常
我地7個人叫左4杯野飲,埋單每人$135,都抵食既!
2020-11-28
2020-11-27 2 瀏覽
其實9月幫襯,依家先得閒寫番個食評。本身前一日諗住去大埔食,點知竟然轉個頭知道屋企附近開左!真係岩岩好!叫左個豬手同burger,3個人食份量都ok,豬手多肉,d汁都好好撈,burger都大份,中意粗身既薯條,多肉有口感,仲叫左杯好靚既飲品,好似叫咩蝶豆花唔知咩牛奶,味道都好好飲既。要讚既係個環境,裝修都幾色彩繽紛,個水樽設計一流,影相點影都靚,staff service都ok,整體感覺都ok👍🏽
2020-09-22
大埔手工意粉小店進駐大角咀!這家位於大角咀的小店Homeland裝修設計色彩繽紛,令人感覺非常正面,愉快。 店舖以家的感覺為主,杯杯碟碟均有不同設計,各有特色。 餐牌選擇多多,例如手工啤酒烤雞,香脆鹹豬手等等,當中最吸引我們的是手工意粉類別,手工意粉自家製,日日新鮮即製,不過夜,使用意大利全麥粉及00麵粉製作,每日限量出售。冬陰功海蝦闊條麵$118 冬陰功味道很有泰國風味,酸酸辣辣非常開胃,海蝦爽口彈牙,加上闊條麵手工即製,口感特別有彈性,表面也有不同的食用花及配料襯托,無論味道還是賣相都一流。鍾情澱粉質的我倆,另一款主食就選擇了意大利飯匈牙利牛面頰燉意大利飯$98牛面頰大大件,口感軟腍,也有點像慢煮牛舌,非常入味。意大利飯配以不同香料炮製,跟牛面頰口味互相輝映,相映成趣,香味濃郁。海鹽焦糖芝士餅$38轉頭吃一個焦糖芝士餅甜品作結,海鹽味道帶有清新咸香,與焦糖味道比較匹配,加上芝士餅口味清香,也不會太膩。美祿恐龍沙冰$36凍檸檬茶$16飲品方面選擇美祿恐龍沙冰,滿滿的美祿粉末盡在表面,充滿口感,整體味道較甜,小朋友最喜歡!

冬陰功海蝦闊條麵$118

鍾情澱粉質的我倆,另一款主食就選擇了意大利飯
匈牙利牛面頰燉意大利飯$98

海鹽焦糖芝士餅$38

美祿恐龍沙冰$36
凍檸檬茶$16
10月食完令人失望O既LUNCH 之後, 話過會俾多次機會食一次晚餐, 所以我哋原班人馬再出動去HOMELAND 食晚餐。為免好似上次咁去到冇我哋想叫O既野食, 我哋今次去之前打咗電話問有冇燒雞, 豬手同手工意粉。店員話原來惹味啤酒釀全雞要一日前預訂, 即日冇得留, 因為要留返D QUOTA 俾WALKIN 客, 要到時睇下仲有冇。提提你: 如果你哋想食惹味啤酒釀全雞, 記得提早預訂啦! 準時7 點到就可以入座, 晚上色彩繽紛O既門面, 令HOMELAND 變得特別顯眼! 呢個角落係我特別鍾意O既。去到點咗菜, 好彩有惹味啤酒釀全雞, 開心除咗食物, 手工啤都係重點呀! 好多款啤酒, 我哋揀咗好耐先揀到啱心水點知落單時店員話有D 冇貨! OMG!!! 老公叫咗幾款先叫到有STOCK! 我哋就係叫咗以下幾款, 特別想提麥子葡萄柚個味有D 奇怪, 如果你哋真係好鍾意葡萄柚可以一試, 不然, 都係試其他吧! 冬蔭公海蝦濶條麵 - 阿妹係冬蔭公麵O既FANS, 上次已經想試, 所以呢個ITEM 係必點!先講講, 呢個係手工濶條麵, 質感係偏實, 唔係硬, 係實! 我鍾意! 個冬蔭公汁偏辣, 但

提提你: 如果你哋想食惹味啤酒釀全雞, 記得提早預訂啦!

呢個角落係我特別鍾意O既。

去到點咗菜, 好彩有惹味啤酒釀全雞, 開心

除咗食物, 手工啤都係重點呀!
好多款啤酒, 我哋揀咗好耐先揀到啱心水
點知落單時店員話有D 冇貨! OMG!!!

老公叫咗幾款先叫到有STOCK!

先講講, 呢個係手工濶條麵, 質感係偏實, 唔係硬, 係實! 我鍾意! 個冬蔭公汁偏辣, 但係好味! 加埋青檸汁混和返, 好味!

冬蔭公海蝦濶條麵

惹味啤酒釀全雞 - 呢個係大角咀分店限定, 我哋一坐低就即刻ORDER 呢個先, 好彩有咋! 如果今次嚟食唔到的話, 我哋可能又要去食多次啦!

全雞木盤上, 雞底放咗隻碟, 上面有蔬菜同剩住雞汁。要我哋自行拆開, 係呢HEA 多於得意O既! 因為本身枱面唔大, 好唔就手, 而且隻雞好熱, MIT 落黎O既肉冇另一隻碟放, 咁唯有放上木盤, 但又唔係好夠位!

幾經辛苦, 過咗3、4個字先拆晒D 肉。
好啦! 搞咗咁耐, 要食啦! 不過雞肉唔係想像中咁嫩滑, 亦唔係好食得出點樣係啤酒釀, 因為冇酒味。有少許失望啦!

惹味啤酒釀全雞

爆炸楓糖三文魚柳配薰衣草忌廉汁 — 根據食店社交平台上O既描述: 魚柳表面塗上一層楓糖烤焗至焦香 再 加上爆炸糖,增加刺激的口感
不過我哋食果時係覺得皮好脆, 但又感覺唔到爆炸糖。魚柳同薯蓉都滑, 入味! 整體嚟講係可以一試又可以不試。

爆炸楓糖三文魚柳配薰衣草忌廉汁

秘製伊比利亞火腿卡邦尼意粉 - 好好食! 我本身唔鍾意食卡邦尼, 因為唔鍾意好膩, 但係呢個意粉一D 唔膩,  配上我最鍾意O既火腿同手工意粉好好食!

秘製伊比利亞火腿卡邦尼意粉

香烤乳豬配西班牙黑酒燒汁 - 另一個大角咀分店限定, 好好食呀! 皮脆肉淋, 好好食! 必點!
香烤乳豬配西班牙黑酒燒汁

整體嚟講, 今次係食得開心O既! 我哋都感到好奇怪點解LUNCH 同DINNER O既質素可以差咁遠!
DINNER 絕對值得去食呀!
2020-11-01
冬蔭公海蝦濶條麵
惹味啤酒釀全雞
爆炸楓糖三文魚柳配薰衣草忌廉汁
秘製伊比利亞火腿卡邦尼意粉
香烤乳豬配西班牙黑酒燒汁
話梅蜂蜜啤酒話梅蜂蜜味 飲唔太到梅味 不過甜甜蜂蜜味 容易入口 女仔一定中意 重點係make in hongkong 西班牙伊比利亞豬頸肉Home Land 豬肩肉 打破豬肉質偏硬印象 口感好軟熟 同埋帶出肉汁 薯蓉保留顆粒感 加埋小量蔬菜 好正薯蓉焗田螺田螺係偏軟 同以往食到煙韌口感唔同 薯蓉就磨到好柔滑 無曬顆粒 充滿橄欖油香 賓尼迪蛋不嬲都鍾意食Eggs Benedict 一切落去蛋黃即刻爆出嚟,再配埋煙肉腸仔牛油果一齊食,口感真係爆曬棚正焦糖燉蛋薄薄一層焦糖 加上 綿滑燉蛋 雞蛋味唔算太濃 甜度適中 正常發揮
話梅蜂蜜啤酒

西班牙伊比利亞豬頸肉

薯蓉焗田螺

賓尼迪蛋

焦糖燉蛋
2020-11-21 89 瀏覽
聽過呢間好多次🤪佢lunch set包嘢飲同主菜,都幾抵食幾平😆但lunch就無得單點,所以想食多啲唔同款嘢食,就記住夜晚黎喇😆-🐖香煎西班牙伊比利亞豬肩肉配薯菜🥔-豬肩肉大大份,煎得好香口🤤🤤完全唔老,而且幾juicy🐷佢伴碟仲有酸菜、蔬果同厚切薯條🍟薯條外脆內軟,唔會太油膩🤪覺得最有心思嘅位係點薯條嘅番茄醬係帶有紅酒味🍷🍅但又唔會太濃郁琴咗番茄嘅酸甜味,所以幾有驚喜🤩-評分:8/10價錢:$128-🥚韓式泡菜卡邦尼溫泉蛋意粉🍝-呢個配搭第一次食🤪雖然有少少kimchi,但完全唔辣🌶️怕辣嘅都可以試試😚意粉幾厚身,食落都幾有咬口🍝撈勻溫泉蛋汁覺得好creamy,但如果芝士味可以重返啲就更好🤣同埋泡菜同煙肉份量比較少🙈但呢個價錢算幾抵食😋-評分:7.5/10價錢:$78-📍 Homeland 大角咀 📍
🐖香煎西班牙伊比利亞豬肩肉配薯菜🥔
評分:8/10
價錢:$128
🥚韓式泡菜卡邦尼溫泉蛋意粉🍝
評分:7.5/10
價錢:$78
📍 Homeland 大角咀 📍
呢排好hit嘅一間餐廳,終於試到啦🥰🔖冬蔭公海蝦闊條麵🌟​💰118手工製嘅闊條麵口感煙韌,掛汁效果都好好😍每一啖都帶有濃郁嘅酸辣冬蔭公味☺️加上青檸汁又係另一種風味,帶有清新嘅感覺🌱海蝦大大隻又夠爽口,吸滿哂冬蔭公嘅味道🌶正😋💫推薦指數: 8.5/10🔖 白松露雜菌芝士薄餅 🌟​💰98呢款pizza嘅材料有白松露、蘑菇、洋蔥、法式豆、蕃茄、橄欖、燈籠椒同莫札端拉芝士🧀聽落都夠豐富🥳白松露、野菌同芝士嘅味道都好突出🤩餅底薄脆,食完都唔會覺得滯🐽💫推薦指數: 9/10🔖​蝶豆花士多啤梨牛奶🌟💰36嘢飲嘅顏色好夢幻,女仔應該都會鐘意☺️飲落去有淡淡嘅士多啤梨味🍓💫推薦指數: 8.5/10🔖​榛子奶蓋美祿🌟💰48奶蓋口感好豐富,榛子嘅味道比美祿嘅道更突出🌰飲之前記得攪勻,口感會更香滑🥰沾滿奶蓋嘅Oreo好好食😋不過記得一開始就要食咗先,因為飲飲下就會好易沉底🙈仲會浸到淋哂🤣💫推薦指數: 8/10🔖​蘋果雜莓奶油酥皮撻🌟💰48呢款甜品會等得比較耐,因為需要烘翻熱,上枱嘅時候熱辣辣,好有驚喜🤤撻嘅餡包括咗蘋果同雜莓,味道酸酸甜甜☺️好開胃~💫推薦指數: 8/10🔖​脆炸粗直薯條配松露蛋黃醬💰58薯條真係
呢排好hit嘅一間餐廳,終於試到啦🥰

🔖冬蔭公海蝦闊條麵🌟​

💰48
💫推薦指數: 8/10

🔖​脆炸粗直薯條配松露蛋黃醬
💰58
薯條真係夠哂粗身🤣不過就唔係香脆嘅果款薯條🙈薯條配咗松露蛋黃醬同茄醬,松露蛋黃醬味道都幾香🤓而茄醬都有啲特別,好似食到有少少酒味🤣🙈
💫推薦指數: 7.5/10

-​
🌟餐廳推介食品
2020-11-20 449 瀏覽
/𝐻𝑜𝑚𝑒𝑙𝑎𝑛𝑑 𝑘𝑖𝑡𝑐ℎ𝑒𝑛 🇭🇰💛/#sa大角咀篇 #sa良心小店篇➖➖➖< ʜᴏᴍᴇ ᴋᴏɴɢ •ʜᴏᴍᴇʟᴀɴᴅ >➖➖➖其實都知道呢間小店好耐第一間分店喺大埔對我來講真係有啲遠最近終於喺大角咀開左分店方便好多成間店都有好多代表性嘅物品飾物配件💛店舖比我想像中大 可能午飯時間會比較多人會迫啲~lunch last order去到2:30 pm 上次冇留意到佢有手工啤酒下次有機會要再試➖➖➖1️⃣香城安格斯牛堡 $88 包體夠厚 幾鬆軟 亦有塗牛油🧈牛油香幾重面後亦有啲芝士碎 中間塊安格斯牛漢堡扒可揀熟度 medium well 較為乾身、有少少筋肉味唔算好濃郁~但幾鍾意中間塊半溶芝士!另外亦有洋蔥沙律菜 無咁濟薯條外脆內軟 欣賞嘅係薯條冇加鹽茄汁有少少酒味~➖➖➖2️⃣香煎澳洲羊T骨配薯菜 $128 🌟估唔到晏晝都有得食羊架 都可以揀medium well 🤗薯菜有烘烤過 有少少椒鹽嘅感覺羊肉較韌實 而且唔會overcooked 都唔會好羶! 特別鍾意佢邊位嘅脂肪🤣另外亦有薯條伴碟 俾羊架壓住有少少腍左➖➖➖3️⃣榛子奶蓋美祿 $48芝士奶蓋就飲得多第一次試榛子奶蓋層
/𝐻𝑜𝑚𝑒𝑙𝑎𝑛𝑑 𝑘𝑖𝑡𝑐ℎ𝑒𝑛 🇭🇰💛/
#sa大角咀篇 #sa良心小店篇
< ʜᴏᴍᴇ ᴋᴏɴɢ •ʜᴏᴍᴇʟᴀɴᴅ >
其實都知道呢間小店好耐
第一間分店喺大埔對我來講真係有啲遠
最近終於喺大角咀開左分店方便好多
成間店都有好多代表性嘅物品飾物配件💛
店舖比我想像中大
可能午飯時間會比較多人會迫啲~
lunch last order去到2:30 pm
上次冇留意到佢有手工啤酒下次有機會要再試

1️⃣香城安格斯牛堡 $88
包體夠厚 幾鬆軟 亦有塗牛油🧈牛油香幾重
面後亦有啲芝士碎
中間塊安格斯牛漢堡扒可揀熟度 medium well
較為乾身、有少少筋
肉味唔算好濃郁~但幾鍾意中間塊半溶芝士!
另外亦有洋蔥沙律菜 無咁濟
薯條外脆內軟 欣賞嘅係薯條冇加鹽
茄汁有少少酒味~
Angus  beef  burger

2️⃣香煎澳洲羊T骨配薯菜 $128 🌟
估唔到晏晝都有得食羊架
都可以揀medium well 🤗
薯菜有烘烤過 有少少椒鹽嘅感覺
羊肉較韌實 而且唔會overcooked 都唔會好羶!
特別鍾意佢邊位嘅脂肪🤣
另外亦有薯條伴碟 俾羊架壓住有少少腍左
香煎澳洲羊T骨伴薯菜

3️⃣榛子奶蓋美祿 $48
芝士奶蓋就飲得多第一次試榛子奶蓋
層奶蓋榛果味唔算好突出 反而似美祿奶蓋
不過幾鍾意佢夠厚稠順滑 無粉粒
底部嘅base 就似鮮奶~
榛子奶蓋美祿

4️⃣浮華物紅玫瑰 $48 🌟