2024-01-11 179 瀏覽
上星期去左Home焙小日子整聖誕蛋糕🎂 揀左麋鹿可可🦌呢款蛋糕由内餡到表層裝飾 都用咗各種可可製作而成可以一次過體驗所有口感嘅可可!整呢個蛋糕需時2.5hr 吾識整吾緊要呢度會有tablet 教你整👍🏻所有步驟簡單易明職員都好友善 🤍最尾上cream嘅時候仲幫我修飾個蛋糕🙈呢度環境乾淨舒適最後整完拎住蛋糕打卡✨返到屋企切嚟食味道竟然吾差🤣有浸金莎朱古力嘅味超好食!!!而且地點鄰近地鐵放工或者食飯前去整都好方便🤍
上星期去左Home焙小日子
整聖誕蛋糕🎂
揀左麋鹿可可🦌
呢款蛋糕由内餡到表層裝飾
都用咗各種可可製作而成
可以一次過體驗所有口感嘅可可!

整呢個蛋糕需時2.5hr

超好食!!!
而且地點鄰近地鐵
放工或者食飯前去整都好方便🤍

2023-10-09 184 瀏覽
黎緊萬聖節🎃Home·焙小日子出左最新既萬聖節新品 全部都好得意啊🤍我帶左媽咪去整 因為佢成日想整蛋糕但係零經驗😂 Home·焙小日子好好 每一個步驟 材料 其實都係有晒教學 零經驗既人都一定可以整到屬於你既蛋糕😍仲有員工在場可以協助你我簡左萬聖嘉年華 大概製作左2Hrs🕖同媽咪一齊整得好開心 又係一個難忘既回憶🤣仲要整出黎係好食架 我覺得甜度岩岩好 成個蛋糕係清左 好有滿足感😎 有教學之餘 材料齊備又唔洗洗番D用具 真係好方便😳好多分店架 下次要再去玩過先得😍真心推薦非常適合一家大細去

2023-07-09 219 瀏覽
為食妹生日蛋糕當然要自己做其實一直好想自己去整個蛋糕🎂男朋友仔係我生日前搵到呢到可以自己整蛋糕🎂整完拎返屋企倒數我既生日先☺️芒果控既我比佢新推出既蛋糕即刻吸引咗揀好左啲咩完就會拎個iPad俾我哋睇住黎整,iPad嘅內容都好仔細,每一步驟都會有影片教學同埋文字教學,遇到唔明嘅地方,店員都會好用心解答。完全唔會嫌我煩,好有耐性👍🏻👍🏻👍🏻地方夠曬大,材料用具都放得好清楚,好容易搵到👍🏻
為食妹生日蛋糕當然要自己做

其實一直好想自己去整個蛋糕🎂
男朋友仔係我生日前搵到呢到可以自己整蛋糕🎂
整完拎返屋企倒數我既生日先☺️

芒果控既我比佢新推出既蛋糕即刻吸引咗

地方夠曬大,材料用具都放得好清楚,好容易搵到👍🏻

2023-07-03 530 瀏覽
最近放假帶左朋友出去整自助甜品😍去左荔枝角 @home_baking_day_hong_kong 整期間限定芒果系列🙌🏻當日假期晏就過去 每一枱都坐滿晒大人小朋友 如果想玩 記得提早打電話預約時間啦🔥呢到除咗個整芒果系列之外 仲有好多唔同款既曲奇、馬卡龍等可以整 根據反自己既能力/時間簡反都可以😍呢個絕對係一個適合情侶拍拖/同閨密出街/一家人都可以玩既活動🙌🏻一開始 店員會詳細地向我們講解材料、工具的擺放位置,以及機器既使用方法 如果中途製作過程遇到困難 店員都會樂意協助🫡店舖會為每枱客人準備了一部平板電腦📲上面能看到蛋糕既食譜 食譜既指示十分清晰 跟住step做就一定唔會錯😂材料區已經有齊所需要既材料 只係需要自己逐樣材料量份量 唔識煮野食既人都唔洗怕🥰我今次整左個沁檸鮮芒塔六個 大約需1.5小時 唔算太複雜 材料有新鮮芒果、檸檬晶凍、芒果百香慕斯、原味塔殼 味道香甜清新 好適合夏天整既一款甜品😍‼️完成後只需要擺番啲用具喺洗碗區就可以🙌🏻鐘意玩又懶得洗既就岩晒啦😂

完成後只需要擺番啲用具喺洗碗區就可以🙌🏻
鐘意玩又懶得洗既就岩晒啦😂

2023-06-29
情人節周圍都係人🫠禁我地就揀左個地方有得坐,唔使喺外面亂fing又有嘢做既地方😎就係整🍰啦(小編都係第一次玩,所以都好期待啊😎)環境算大,工具都齊全同分類好,都幾整齊嫁,所以攞取時都好方便👍🏻仲要有職員係即時清洗用具🫶🏻感覺都幾自助嫁 每款蛋糕嘅價錢製作時間都唔一樣既(溫馨提示:蛋糕嘅價錢只係一人製作,其他參與既朋友要按人頭加$60)。揀好想整嘅款式後,職員會提供每人一條圍裙同一部tablet(非每人😆) 。之後職員會簡單講解製作流程(職員講得有啲快,好似趕時間禁🤔),例如:食材同用具喺邊度攞?用完嘅工具要放喺邊度洗?同埋建議睇咗教學片段先等等。不過萬一有問題都可以隨時問職員嘅😆 我哋可以係tablet 不斷重睇製作過程,慢慢跟慢慢做,其實都好簡單既。小編覺得對於新手嚟講一啲難度都冇😆不過tablet 好窒,如果可以順暢啲就好啦。整出嚟嘅蛋糕仲可以拎走添👍🏻不過真係好甜啊(下次少糖可能會好啲🤣)。 雖然價錢就有啲貴,但係一個好適合朋友,情侶,家庭既活動啊。除左可以消磨時間,增進感情外,如果送俾人都係一份心意🫶🏻
好開心第一次自己整哂成個蛋糕好有滿足感😁呢度環境好舒服 放嘅材料都好整齊有提供圍巾俾大家 雖然佢講到明自己睇片 每個step follow住整就ok但對於我呢個廚藝經驗唔夠嘅人黎講有d位都要摸索下唔係一睇就識員工見到我皺晒眉頭 有時停左手係度都會主動問我洗唔洗幫手大頭蝦嘅竟然連預熱焗爐呢個step都冇做真係冇藥可救但店員超好 幫我搵另一個焗爐仲有餘溫再幫我較好度數跟手教我脫模 用機器 刮靚啲cream ….令我最後順利完成呃到人嘅甜品•𝐹𝐼𝐿𝐿𝐸𝐷 𝑀𝐴𝐷𝐸𝐿𝐸𝐼𝑁𝐸 $280 𝐻𝑜𝑛𝑒𝑦 𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑒 / 𝐶ℎ𝑜𝑐𝑜𝑙𝑎𝑡𝑒 (9 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑖𝑛𝑔𝑠 2 ℎ𝑟𝑠)•𝐶𝐻𝑂𝐶𝑂𝐿𝐴𝑇𝐸 𝐶𝐻𝐼𝐹𝐹𝑂𝑁 𝐷𝑅𝐼𝑃 𝐶𝐴𝐾𝐸 $400 (6 𝑖𝑛𝑐ℎ 2 ℎ𝑟𝑠)最最最好嘅就係….搞完一大輪唔使自己清潔用品 先係👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
好開心第一次自己整哂成個蛋糕

大頭蝦嘅竟然連預熱焗爐呢個step都冇做
真係冇藥可救

但店員超好 幫我搵另一個焗爐仲有餘溫
再幫我較好度數

跟手教我脫模 用機器 刮靚啲cream ….

令我最後順利完成呃到人嘅甜品

(6 𝑖𝑛𝑐ℎ 2 ℎ𝑟𝑠)

外賣自取
2022-06-16 819 瀏覽
老婆生日要買蛋糕,但想今年特別啲,咁就要自己整蛋糕。 老婆選擇了蜂蜜香蕉熊戚風蛋糕。 畀完錢後職員會畀一部ipad我哋,之後就自己睇片睇字,拿材料及開始自己製作蛋糕。 如果有唔明都可以問職員,職員都好樂意回答。 最後蛋糕唔知邊個步驟有問題,令蛋糕好實同好濕。
又黎到Home焙小日子整蛋糕🎂已經去咗香港三間分店😆荔枝角分店環境沒有另外兩間寬敞,如人流較多時候會感覺擠迫。可能當天是假期關係比較多人,在人手不足下有些用具補給不切。熔岩巧克力蛋糕HK$280製作過程只需要依照電子食譜上的步驟指示便可輕鬆完成。當遇上不明白的地方可以向店員查詢。店內的設備、材料都十分齊全。製作完成後只需要將用具交給店員處理,不用自己洗碗,十分方便。
又黎到Home焙小日子整蛋糕🎂
已經去咗香港三間分店😆
荔枝角分店環境沒有另外兩間寬敞,如人流較多時候會感覺擠迫。
可能當天是假期關係比較多人,在人手不足下有些用具補給不切。

熔岩巧克力蛋糕HK$280

Home‧焙小日子👩🏻‍🍳 台灣自助DIY烘培空間 親手製作屬於自己/送人嘅蛋糕🎂-✨製作過程✨去到烘培工作室首先選擇想整嘅蛋糕 有幾十款蛋糕可以DIY 今次選擇做雲石蛋糕一來難度中等 二來款式特別😋然後會有工作人員介紹食材區、工具區嘅位置同唔同工具嘅使用方式介紹後會有iPad可以跟住食譜/video去做 食譜解釋都幾詳細 有曬需要嘅食材種類、份量、工具等🍽只要跟住食譜一步步其實好難fail 加上有咩問題都可以搵工作人員幫手整體來講環境大得嚟亦好乾淨 設備齊全 絕對係朋友/情侶感情升溫嘅好地方💓.雲石蛋糕(💰380)蛋糕嘅base係咖啡味戚風蛋糕加上合桃粒 咖啡味幾香濃☕️如果唔想太苦澀可以根據個人口味調整糖嘅份量🤤而雲石係用融左嘅棉花糖淋上表層 雲石嘅顏色都可以自己選擇 雖然揀左粉紅色 但最後顏色未如想像中咁靚 建議都係選返原款黑色雲石😣(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10.
Home‧焙小日子👩🏻‍🍳
台灣自助DIY烘培空間 親手製作屬於自己/送人嘅蛋糕🎂
✨製作過程✨
雲石蛋糕(💰380)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10

雲石蛋糕
疫情之下悶悶地不知道做咩好?一於黎整蛋糕啦!!!  這間Home‧焙小日子的環境非常乾淨,進去前要先消毒,之後全程大家都會戴著口罩,唔需要擔心大家的飛沫會跌左去自己的蛋糕度。一應設備、工具也很齊全,非常適合家里沒有設備又不喜歡洗碗洗工具的懶人(例如在下^.^)  有非常多的蛋糕款式選擇,選擇後店員給了一部IPAD和一個計時器給我。IPAD里面有教導整蛋糕的片段,里面把蛋糕所需的材料、工具和部驟都寫得清清楚楚,按著提示拿齊材料和工具後,十分輕鬆又有趣的一步步弄到一個蛋糕出來啦!途中有些地方真係搞唔明,或者做唔到的話,店員都很樂於幫手,甚至唔洗出口,對方見到你似乎有D疑問,就已經主動上來解惑了!這點服務非常好!  很開心地好快就玩左個半鐘左右,我和朋友各自選擇的老奶奶檸檬蛋糕和提拉米蘇就整好了,非常的漂亮、美味!忍唔住要俾個贊自己!  最後要再重申一次!唔洗自己洗工具!唔洗自己洗工具!唔洗自己洗工具!(重要的事說三次!哈哈哈!)
疫情之下悶悶地不知道做咩好?一於黎整蛋糕啦!!!

!忍唔住要俾個贊自己!

老奶奶檸檬蛋糕
提拉米蘇
2021-01-02
外賣自取
$350 (早餐)
老奶奶檸檬蛋糕
提拉米蘇
Isn’t this super cute? 😍🐰 I baked this bunny rose chiffon cake at a DIY cake shop, where they provided all the ingredients, utensils and instruction. The best part was NO WASHING UP after the baking!!! 😆😆😆The cake was moist and wasn’t too sweet, with a mild rose flavour 🌹.The experience last 2 hours and it was so fun to bake with my friends😊I
Isn’t this super cute? 😍🐰
Rose  Chiffon  Cake

I

Rose  Chiffon  Cake
2020-07-18 1627 瀏覽
有朋友生日決定同佢去整蛋糕慶祝一下,去左Home•焙小日子。一入去,有職員同我地探熱同提供消毒酒精。之後,就俾部iPad 我地講下系邊度拎材料等等。IPad有齊需要咩材料同整蛋糕既步驟,非常詳盡。第一次整都吾會有太大問題,同埋,如果有吾明白既地方都可以問職員,職員都好熱心幫你,因為我地都問左2次。重點系,d野吾洗自己洗。我地就整左爆漿珍珠奶蓋蛋糕。個蛋糕好鬆軟,奶蓋好香茶味。唯一系珍珠比較硬。但整體個蛋糕都系好好味。

重點系,d野吾洗自己洗。

生日
由台灣引入的HOME焙小日子,一直想試試看是否物超所值,結果巧合自己和朋友生日,便提議到此店整生日蛋糕慶祝。我們選擇了整三款蛋糕: 分別是珍珠伯爵奶茶戚風、月球蛋糕、玫瑰兔戚風。此店會先要你睇IPAD教學一次再開始跟據PDF準備所需材料,而材料亦相當容易搵到。接觸焗攎方面亦有相關同事幫手,過程快捷暢順。第一款﹕珍珠伯爵奶茶戚風- 味道不會太甜,香濃的伯爵茶味,珍珠解凍後''煙煙銀銀'',會一再放入口品嚐的蛋糕。第二款﹕月球蛋糕- 絕對是少女心爆發的打卡之選,上面的月球擺設選擇了以雲取代,軟棉棉的更會發光。外方面入面三層加了不同的顏色,令蛋糕感覺上似彩虹般。而口感偏硬身,同樣不會太甜。第三款﹕玫瑰兔戚風:最可愛又好味的一款,本以為味道應該是三款中最差,結果出乎意料地好味,甜度是三款中最甜但又剛剛好,口感亦是相較另外兩款更軟熟,配合棉花糖及朱古力,口感一流。值得稱讚的一點是這裡設備全部好新又好靚,相當齊全,懶人之選又唔洗洗野。最重要係整邊款蛋糕都係咁好味又靚,可以打卡之餘又可以食得,兩全其美,推介給想整生日蛋糕的朋友及情侶們,閒時想打發時間亦可以整哦。
珍珠伯爵奶茶戚風
珍珠伯爵奶茶戚風
月球蛋糕
玫瑰兔戚風
2020-03-01 1218 瀏覽
第一次嚟度呢啲自助烘焙店,仲要係處男下廚,非常之緊張,雖則有小女友相伴,慶幸今次揀選左呢間home焙小日子,而呢度啲職員非常之專業之餘亦都非常好人,我地遇到唔少嘅問題,她們都能一一細心為我哋解答同解決,所以我哋呢個珍珠伯爵奶茶戚風蛋糕先可以順利誕生。

2019-08-26 1704 瀏覽
週末落大雨 唯有去商場行吓 仲有就話想整曲奇所以就嚟咗呢間自助baking店我地就揀咗伯爵紅茶曲奇 收費係如果夾份整一份嘅話都要另外加上$80陪整費地方算係幾乾淨亦都有茶類飲品供應但去嘅時候比較多人 影出嚟嘅奶酥餅乾非常之香脆幾好食🤣
地方算係幾乾淨亦都有茶類飲品供應
但去嘅時候比較多人 影出嚟嘅奶酥餅乾非常之香脆幾好食🤣