經過中環逛街中,天氣也回暖不少,突出想食番個雪糕降下溫,我來到位於中環士丹利街的Hollybrown Coffee 食番個炒雪糕先,店員會在雪糕板上即製炒雪糕,餐牌中供應有25款口味可以選擇,每款都是$68,我個人喜歡這款Miss Sunshine (夏威夷甜心),主要有士多啤梨Gelato 雪糕作base,再加鮮香蕉肉、餅乾碎及士多啤梨粒,香甜士多啤梨雪糕散發清香的香蕉味,香蕉夠熟又軟腍,餅乾碎更加嚼間的口感,雪糕細滑又不會太甜,雪糕用上50%果肉製造,脂肪含量又較低,真是超美味

2020-01-07
10 分鐘 (外賣自取)
  • MissSunshine
作為一個雪糕控,最近就留意到位於中環的 Holly Brown 有在賣Gelato餐廳的前半部是甜點店,後半部則是西餐廳來 不知是不是地理位置的問題? 當日晚市只有我們這枱客和一枱walk-in就沒有了但就中環來說$138起的西餐 Set Dinner 其實不算太費吧?!Set Dinner 包括 - 是日餐湯或田園沙律 + 主食 + 甜品 + 飲品我們點了四個Set,天冷的關係~大家都是選是日餐湯 - 粟米湯雖然不是Creamy那種的粟米湯,但喝起來很香甜新西蘭牛肩扒配薯條 ($188) - 牛肩扒的脂肪比例並不多,但肉質幼嫩~而且牛肉味很濃郁肉汁也頗豐富,所以不用特地沾醬來吃也可以。於是那醬都是讓我拿來配薯條吃香草燒春雞 ($158) - 1直對燒春雞有偏見,因為吃過很多都燒得乾乾的 ... 這店倒是燒得還算不錯~最少是吃到脆香的皮和滑嫩的雞肉但這個就要沾醬來吃才較惹味囉 紅酒燴紐西蘭羊膝配薯蓉 ($188) - 羊肉很稔身,輕輕一切就輕易將骨退下囉~而且羊羶味亦沒有很重 配上香滑的薯蓉來吃還滿飽的耶龍脷魚柳配牛油忌廉汁 ($138) - 這個是配意粉。魚柳頗大一塊!飲品方面可選咖
餐廳的前半部是甜點店,後半部則是西餐廳來
雖然不是Creamy那種的粟米湯,但喝起來很香甜
粟米湯
新西蘭牛肩扒配薯條 ($188)
牛肩扒的脂肪比例並不多,但肉質幼嫩~而且牛肉味很濃郁
新西蘭牛肩扒配薯條
這店倒是燒得還算不錯~最少是吃到脆香的皮和滑嫩的雞肉
但這個就要沾醬來吃才較惹味囉
香草燒春雞
紅酒燴紐西蘭羊膝配薯蓉 ($188)
羊肉很稔身,輕輕一切就輕易將骨退下囉~而且羊羶味亦沒有很重
配上香滑的薯蓉來吃還滿飽的耶
紅酒燴紐西蘭羊膝配薯蓉
龍脷魚柳配牛油忌廉汁

飲品方面可選咖啡、茶或汽水~ 檸檬草薑茶 - 建議茶包泡得差不多就拿出來
鮮奶抹茶 (+$4) - 但那抹茶味太淡了 ....
Holly Brown Tango (Affogato) - 雖說包咖啡,但其實這款不在可選之列
是店員特別給點的!! 半溶雪糕加上濃縮咖啡!不論是口感還是味道上的層次也很豐富
檸檬草薑茶
鮮奶抹茶
Holly Brown Tango (Affogato)
其實甜品本來也是提供蛋糕的,由於都不太岩食~店員也讓我們轉成一球雪糕
我們有四個人就選了四款口味。沒想到連莓味也是偏甜了一點,反倒是朱古力口味香濃得來是最不甜的
牛奶口味很香滑、椰子味濃,但也是甜了些就是囉 ...
2019-12-05
新西蘭牛肩扒配薯條
紅酒燴紐西蘭羊膝配薯蓉
Holly Brown Tango (Affogato)
以前真係好鍾意食 @hollybrowncoffee 嘅炒gelato,高峰時期可以一個食3、4次!!特別鍾意藍色雲呢拿雪糕,打卡一流🥰依加分店越來越少,諗諗吓其實都好幾年冇食喇!今次咁岩喺中環附近食嘢,決定來食個雪糕,hea個下晝😇中環分店有兩層,記得以前返學嘅時候,好鍾意嚟呢度做功課同補習,環境夠大夠靜嘛~但今次嚟到發現上層已經刪咗,不過下層都夠大,坐得幾舒服。提提大家如果怕凍嘅話就唔好坐門口位啦,大門長期開住,會越坐越凍。整體來講,有少少失望,雪糕嘅味道同口感同以前食嘅唔一樣,雖然未至於難食,但就係冇咁好食囉!☹️見好多人都會嚟呢度飲咖啡同食lunch,下次再嚟試吓先~.once upon a time @hollybrowncoffee was one of the only fry ice cream places in hong kong 😆 with the blue vanilla ice cream 🍨 but over the past couple years their branches have been closing one after another 😔
once upon a time @hollybrowncoffee was one of the only fry ice cream places in hong kong 😆 with the blue vanilla ice cream 🍨 but over the past couple years their branches have been closing one after another 😔 came across the central branch today so decided to relive some memories and give their gelato a try again 😋 the seating at the shop is super comfortable and spacious 👍 but the gelato was quite disappointing 😔 the texture was quite different from before! but i saw a lot of people eating lunch and grabbing coffee! gunna try that next time
𝐎𝐇 𝐅𝐔𝐃𝐆𝐄! $68 😋
呢一個完全啱晒鐘意食朱古力嘅您😇朱古力雪糕、朱古力醬、朱古力碎再加brownie炒埋一齊!但今次食有少少失望,雪糕食落口感有一種放咗好耐結晒冰嘅感覺,一路食都會咬到啲冰咁☹️而brownie份量都冇以前咁多,以前識落好乾身,好易碎開。
不過其實味道都唔錯嘅,朱古力味好濃郁,只係口感差啲啲咁🤧
Oh  Fudge!
Oh  Fudge!
2020-01-14 117 瀏覽
中環嘅黄店好多都係小店,但因為同事search咗先知原來呢一間都係黃店嚟嘅!!我哋本身見佢平時成日都有位,好似唔使book都可walk in,諗住都應該係普普通通。佢本身係賣雪糕嘅,但其實佢正餐食物質素係完全令我喜出望外喎!! 佢lunch或者夜晚呢都係有set嘅,可以揀配沙律或者係湯。 主菜除咗好普通d意粉之外,佢有啲特別嘅。例如呢一個就係燒豬仔骨,係全部都係脾嘅位嚟嘅。 另外仲有牛扒,呢個牛排都幾大份,而且佢肉質係非常soft,就算係用普通刀都好容易可以切到,非常好跟餐仲有配甜品, 可以揀任何一款蛋糕或者係雪糕一球,佢呢個餐仲包咗嘢飲嘅,所以我覺得其實都唔使二百蚊包埋加一,係中環都好抵食,可以再encore嘅

食完漢堡包薯條同龍蝦意粉 黎到holly brown緊係食埋雪糕先走喇 所以就叫左呢個比利時窩夫 The Garden 因為係即叫即製 等左十分鐘度 整緊個時係聞到鋪裡面超級香窩夫味 窩夫黎到熱熱地食落鬆脆 咬落有幾濃郁朱古力味 表面撒上左一點點糖粉 但唔會偏甜咬落幾有口感 除左朱古力味之外入口亦有啲牛油同蛋香味 士多啤梨同豆腐雪糕 兩種雪糕既口味都好出但完全唔化學味 因為佢地店既係意式雪榚唔單只比平時普通雪糕低一半脂肪 而且呢度既雪糕係標明係進口優質原料 無防腐劑 人工調味料 每日新鮮製 真係食得開心又放心 另外仲有堆忌廉唧花 凍既雪糕忌廉同熱既窩夫 互相配合 正呀 上面仲放左幾塊士多啤梨薄片做點綴 可以食完濃濃的窩夫 之後食返啲生果清新一下 除此之外仲有兩朵花做裝飾 襯曬呢碟窩夫既名 The Garden 用心製作 好睇又好食

• The  Garden
2019-12-20 202 瀏覽
Set Dinner 包括(湯/沙律+主菜+是日甜品+飲品)共4樣。粟米湯 ♥♥♥(是日餐湯或田園沙律)不是用麵粉開的那種濃湯,而是清爽有很多粟米蓉的甜湯,好飲之餘不會很佔胃的空間。香草燒春雞 ♥♥♥♥ 點的時候也有些怕會很乾,但試了下發現出乎意料,就算是最厚肉的部份也很滑,還是外皮燒得很香脆,誰知道門面推銷GELATO的餐廳大廚會那麼厲害。倒是要把薯條都食完的話就有點太飽了,幸好甜品是放在另一個胃。雪糕 ♥♥♥♥/是日甜品(巧克力蛋糕)原本想試這家餐廳就是因為它們的雪糕很吸引,沒想到食晚餐套餐已經可以試到。我挑的是牛奶味,偏甜但很濃郁,不過對比之下巧克力是像一塊真的一樣最濃。抹茶牛奶(凍+$4) ♥♥雖然外面天氣非常冷,但正好店內溫暖,就是喝個凍飲也沒問題。絕對沒有旁邊點香濃的咖啡好,嘗起來還有點怪怪的,好像有點粉粉的,而且味道很淡。
粟米湯
粟米湯 ♥♥♥(是日餐湯或田園沙律)
不是用麵粉開的那種濃湯,
而是清爽有很多粟米蓉的甜湯,
好飲之餘不會很佔胃的空間。
香草燒春雞 ♥♥♥♥
點的時候也有些怕會很乾,但試了下發現出乎意料,
就算是最厚肉的部份也很滑,還是外皮燒得很香脆,
誰知道門面推銷GELATO的餐廳大廚會那麼厲害。
倒是要把薯條都食完的話就有點太飽了,
幸好甜品是放在另一個胃。
雪糕 ♥♥♥♥/是日甜品(巧克力蛋糕)
原本想試這家餐廳就是因為它們的雪糕很吸引,
沒想到食晚餐套餐已經可以試到。
我挑的是牛奶味,偏甜但很濃郁,
不過對比之下巧克力是像一塊真的一樣最濃。
抹茶牛奶(凍)
抹茶牛奶(凍+$4) ♥♥
雖然外面天氣非常冷,但正好店內溫暖,
就是喝個凍飲也沒問題。
絕對沒有旁邊點香濃的咖啡好,嘗起來還有點怪怪的,
好像有點粉粉的,而且味道很淡。
2019-12-05
$178.2 (晚餐)
  • 牛奶雪糕
2019-12-15 203 瀏覽
好耐冇去中環食飯 咁啱中午有嘢做 去返間炒雪糕專門店度食個 午餐 先' 佢揀開咗大部分座位 提供午餐 全部都係abcde套餐我揀咗個白汁鱈魚柳炒意粉賣相嚴重普通 味道同佢個樣一樣咁好通 如果唔係放喺隻碟上面 如果買外賣嘅話 你可能會以為 大字頭快餐店 一啲特別都冇杯咖啡叫做飲得下 又係普通過唔普通到最後上嚟見朱古力蛋糕終於有啲嘢有啲印象 舊朱古力蛋糕相當大件出面買起碼要三四十蚊雖然知道你係黃色店 都好想支持下你 但係你收成一百四十蚊 你嘅味道只係去到快餐店級數

白汁魚柳意粉

2019-12-15
朱古力芝士蛋糕
  • Latte
2019-12-01 370 瀏覽
中上環lunchtime難得搵到間食物ok又坐得舒服仲可以book位既 真係要推介下😂舖頭都幾大間 枱與枱之間唔會好迫唔會聽到晒隔離枱講咩🤣lunchset有意粉有扒有燒雞有魚 款式都算多 一定揀到野食百零蚊係中環有齊前菜 主菜 野飲 甜品算好抵食🙈野食方面 餐湯係好濃既磨菇湯😍濃得黎又有d磨菇粒粒 正😍主菜就叫左龍脷柳配意粉(太餓無影相😂)龍脷柳好juicy 個汁有少少酸好開胃set甜品係任揀一件蛋糕 唔係好hea果種lunchset甜品件cake散買要50蚊架 lol我叫左Tiramisu 朋友就叫左chocolate chestnut可能我本身唔嗜甜 所以覺得Tiramisu甜左少少相反朋友件朱古力對我黎講恰到好處 又唔會太膩下次要嗌返chocolate先得😂
中上環lunchtime難得搵到間食物ok又坐得舒服
仲可以book位既 真係要推介下😂
舖頭都幾大間 枱與枱之間唔會好迫
唔會聽到晒隔離枱講咩🤣
百零蚊係中環有齊前菜 主菜 野飲 甜品算好抵食🙈
野食方面 餐湯係好濃既磨菇湯😍
濃得黎又有d磨菇粒粒 正😍
主菜就叫左龍脷柳配意粉(太餓無影相😂)
龍脷柳好juicy 個汁有少少酸好開胃
件cake散買要50蚊架 lol
可能我本身唔嗜甜 所以覺得Tiramisu甜左少少
相反朋友件朱古力對我黎講恰到好處 又唔會太膩
下次要嗌返chocolate先得😂

2019-11-07 459 瀏覽
中午去了Holly Brown去午餐,其實第一次去試它們的午餐,因為之前一直以為它們只賣雪糕。我和同事各點了一個午餐,我點了牛扒薯條,同事點了豬手薯條。前菜點了磨菇湯,但磨菇湯味道很假,很濃烈的味精味,喝了幾口就沒喝。反而肉類是不錯,牛扒點了五成熟也是剛好,同事點的豬手我試了幾口,皮也很脆肉很滑。午餐整體還可以,反正下次一定不點湯。吃完午餐後,也買了一杯炒雪糕,很好吃,不過雪糕好像有點不夠凍,很快溶,份量對我而言太大了,最後也吃不完,不過也推薦它們的雪糕。
2019-11-06
2019-10-20 415 瀏覽
以前一提到holly brown即刻腦海飄起炒雪糕!!我同朋友今晚就係想食炒雪糕做甜品見佢有晚餐食當然一次過係個度解決啦!我地3個一共叫左3樣主菜!分別係牛肝菌意粉!好味啊一黎到就好香d意粉又5會太淋好有口感每條都有汁包住正!我地再叫兩個pizza!帕馬火腿~好味又係可惜係我自己麻麻火箭菜所以我食少d馬嘉麗塔pizza好濃芝士味!我地都覺得好味!當然食完主菜要有甜品啦勁好味啊🤤🤤仲要每個名都改得好少女另外服務質素好好我地d水飲完or得一半都有個叔叔秒倒水
以前一提到holly brown
即刻腦海飄起炒雪糕!!
我同朋友今晚就係想食炒雪糕做甜品
見佢有晚餐食
當然一次過係個度解決啦!
我地3個一共叫左3樣主菜!
分別係牛肝菌意粉!

好味啊
一黎到就好香
d意粉又5會太淋
好有口感
每條都有汁包住
正!
我地再叫兩個pizza!

帕馬火腿~
好味又係
可惜係我自己麻麻火箭菜
所以我食少d

馬嘉麗塔pizza
好濃芝士味!
我地都覺得好味!
當然食完主菜要有甜品

勁好味啊🤤🤤
仲要每個名都改得好少女
另外
服務質素好好
我地d水飲完or得一半
都有個叔叔秒倒水

2019-10-14 321 瀏覽
Holly Brown 既炒雪糕好食大家都唔會反對佢地依家仲有埋熟食😍而今次要推介既係.西班牙慢煮乳豬 $168真心做到外脆內軟 咬落去時真係卜卜脆 而且肉質非常嫩滑juicy 好香口🤤🤤🤤
Holly Brown 既炒雪糕好食大家都唔會反對
佢地依家仲有埋熟食😍
而今次要推介既係
西班牙慢煮乳豬 $168
西班牙慢煮乳豬
試食活動
西班牙慢煮乳豬
2019-10-05 329 瀏覽
中環呢間分店裝修唔錯,而且環境位置夠大夠舒服,人流都幾多,一到飯點,都係會滿座的,所以今天同朋友特意早小小過來,就唔使排隊等位了,點左個lunch set ,lunch set係最抵食的,有餐湯、沙拉、主食同埋甜品,而且價格唔貴,性比價好高,主食揀咗義大利千層麵,千層餅厚薄適中,而且軟硬都適中,加上裡面肉醬分量岩岩好,所以口感層次都幾豐富,而且味道唔錯,值得一試,甜品都係巧克力味的,我幾中意,呢個午餐好滿意。
2019-09-30 304 瀏覽
返咗中環份工咁耐 👨🏻‍💻,要搵食的確應有盡有 🥙🍛🥘🍣🍡🍦🥗。但係數到坐得舒服,位同位之間有距離,唔係天價就係坐 IFC 天台,士丹利街嘅 Holly Brown 🤩 係唔錯嘅選擇,我叫咗份西班牙慢煮黑毛豬 🐷,味道調理得很好 🐷,唔會太鹹太脂肪🐷,塊皮仲脆卜卜🐷,餐廳設計好似 Cafe 好 Chill🐷。其實除左豬之外,個蛋糕🍰味道令人喜出望外。Delightful and comfortable place for lunch in Central 🏙, if you run out of lunch ideas or need a peaceful lunch break, here it is. 🌸

西班牙慢煮黑毛豬
西班牙慢煮黑毛豬
裝修前都幾好食,lunch set 又餐湯,又牛排/意粉,意大利飯,服務都幾好裝修後服務差左好多,點三個餐,來頭二個份量細左好多,牛扒縮左水,侍應又冇俾我地揀薯條/意粉/飯,牛扒亦偏硬另外肉丸意粉味道都好一般,肉丸像IKxA 買回來的,意粉份量好少仲有份牛油果雞肉三文治,等左1小時,追左3,4次先到,原本講左取消,但又到左,唔明點解一件三文治要整咁耐咖啡都冇用hollybrown 咖啡杯,用左好一般茶餐廳杯

咖啡都冇用hollybrown 咖啡杯,用左好一般茶餐廳杯
• 西班牙慢煮乳豬🤡•💵Price: $168🍴Food: 5/5❣️-好喜歡呢款慢煮乳豬,做到皮脆肉嫩,切開都見到勁juicy!脆皮下有一層薄薄既脂肪,但完全唔覺得油膩!啲肉嫩得好鬆化好滑溜,輕輕一切就已經骨肉分離,而且其實唔洗點汁都超好食,仲食到最原始既味道添😋 之前食過呢個質素既都差唔多要$3xx一份架!順帶一提,呢個lunch set仲有一個湯或沙律,餐飲同蛋糕(我睇返佢單點係$50))😲所以比起上黎個lunch set真心好食又抵食👍🏻• 新西蘭牛肩扒配薯條🥩•💵Price: $168🍴Food: 4/5❤️-另一款lunch我叫咗牛肩扒medium rare,黎到一睇以為好生,但食落又岩岩好喎!肉質好鬆軟而且肉味香濃,呢個價錢係中環食到呢個質素既steak lunch set我覺得值得喎!🤟🏻
• 西班牙慢煮乳豬🤡•
💵Price: $168