2024-02-04 581 瀏覽
Hole Foods Hong Kong🌟Condensed milk cream donut🌟Chocolate cream donut🌟Tiramisu donut 最近做嘢都好忙,想食啲甜嘢令自己開心d,喺Lunch Hour嘅時候去咗一間中環嘅冬甩店買咗d donut 做下午茶。一共買咗三款冬甩,分別係milk cream, chocolate cream 同埋二月嘅Monthly Special。三款冬甩都充滿住餡料,個人覺得比較啱同朋友share食,咁樣可以order多幾款試到個味道,又唔會話太膩。今個月嘅Monthly special係Tiramisu,咖啡味都幾濃,加上本身脹卜卜嘅冬甩,食落口感都幾唔錯。
Hole Foods Hong Kong
🌟Condensed milk cream donut
🌟Chocolate cream donut
🌟Tiramisu donut

2024-02-03 288 瀏覽
🍩呢度的冬甩,就係要來講一講。攞落嚟,一個手都暖笠笠嘅!啲冬甩熱辣辣,外皮脆卜卜,咬落去先至發現,佢哋真係夾心又飽滿。Chocolate Cream嗰個,滑嘅咩!巧克力味道唔會太突出,講到尾都係屬於溫柔型。但講起Raspberry Jam,就係一個開胃,真係啲餡酸酸哋,抵死有層次感。再講Lemon Cream嘅食客,真係正!個餡酸得黎又唔單調,層次多過櫓樓。至於Rum & Raisin味,迷人嘅酒香飄香,不過略嫌酒味唔夠喉,仍然好過冇。🥳冬甩好似一幅白紙,呢啲餡料就係上面嘅彩色塗鴉。食佢,唔單止係填肚,仲要填滿心靈嘅。喂,我知冬甩哋係滿街都係,但係呢度呢間,凡事有待有因,啱曬搵啲新鮮嘅食客!下次你行過中環,唔使諗,先係唔需要猶豫客!直頭就係搶手貨,想試就早啲啦!👌

2024-02-02 271 瀏覽
香港少有好吃既冬甩店,今次俾我發拙到一間專門賣冬甩既小店,估唔到仲有咖啡提供。我揀左2個都係monthly special既冬甩同咖啡。Tiramisu Donut冬甩好軟熟唔油膩,上面由espresso soaked lady fingers, mascarpone cheese, cocoa powder組成,tiramisu愛好者一定會鍾意。Tiramisu Latte呢杯好岩打卡,lady finger可以蘸面頭個層mascarpone cheese食,又可以浸下咖啡食,而latte入口非常順滑,好好飲。
我揀左2個都係monthly special既冬甩同咖啡。
Tiramisu Donut
Tiramisu Donut
Tiramisu Latte
Tiramisu Latte
2024-02-01
2023-12-21 323 瀏覽
呢家餐廳嘅冬甩,係我食過幾間館嘅頂級選擇!而家就同大家報告下我啲直接感受👇。首先,擠牙膏咁嘅奶油多到流晒出嚟嘅奶醬多冬甩🥛,食落真係唔錯!奶香勁濃,但係同時又保持住輕爽,㗎喳得嚟又滑得離譜,簡直係我諗中一流!幾滿意😙再黎講講嗰隻芒果西米味啦!🥭 諗起個爽口西米,加上新鮮芒果片,真係有種搭飛機去曬泰國嘅fu。啖啖芒果,啖啖清新,冬甩本身已經好吸引,家陣又加埋咁啱嘅配搭,大得嚟!最後嗰款蜜糖乳酪味冬甩,跟其他兩款比起上嚟簡單多喇,但食落感覺卻不一般。上面嘅蜜糖脆片,夾埋嗰股淡淡嘅乳香,搞到首尾味道層次分明,一啖接一啖,嗱嗱係真正嘅開心水準!👍綜合嚟睇,依幾款冬甩都算係勁正嘅選擇,呢間餐廳絕對值得搵時間再嚟多次!💯

之前睇YouTube見有人介紹呢間手工冬甩,前排咁啱最近有同事突然想食邪惡嘢,我哋就拉大隊去買🍩.Condensed milk cream 🥛($42)食落去cream好多會爆曬出嚟,個包體算鬆軟好香,不過略嫌個cream 同黐喺包上面嘅糖加埋一齊有點偏甜🍬,食落去甜味太重,食唔到煉奶嘅味,有啲失望🥲.Black sesame mochi 🖤 ($45)包體基本上一樣,個cream嘅黑芝麻味唔突出,反而Mochi嘅黑芝麻味比較明顯,食落大致上嘅感覺同上面嗰個差唔多🍩.整體上性價比唔高,雖然我食冬甩本身預計會甜🍬,但係呢間嘅甜偏向死甜,而且用差唔多嘅價錢響其他舖頭可以食到好味啲嘅冬甩🤍.評分:⭐️⭐️⭐️/5人均:$42-$48.📍 Hole Foods Hong Kong (中環)中環士丹利街34-38號金禾大廈2樓203號舖
Condensed milk cream 🥛($42)
Black sesame mochi 🖤 ($45)
評分:⭐️⭐️⭐️/5
人均:$42-$48
📍 Hole Foods Hong Kong (中環)
中環士丹利街34-38號金禾大廈2樓203號舖
2023-10-15 385 瀏覽
我就真係覺得唔係咁好食,唔係好明白點解咁多人都強烈推介佢未去到難食,只係我覺得呢個價錢要再食啲好味啲,高質素嘅冬甩,出面都仲有好多其他選擇,其實我覺得dough bri已經畀佢做得好。。。除咗原味之外,其他味道都要48蚊一個,價錢嚟講絕對係唔抵食,叫咗幾款試下朱古力忌廉朱古力味完全唔夠,忌廉係多嘅,不過唔濃郁,味道好啲嘅係cinnamon toast,不過偏甜另外做試咗brownies但係冇影到相brownies嘅朱古力味濃少少,但係個質地好林patpat,一食就會黐曬牙,而且好甜
我就真係覺得唔係咁好食,唔係好明白點解咁多人都強烈推介

2023-07-31 483 瀏覽
人氣爆餡Donut🍩呢間Donut專門店每個月都有限定口味,適逢7月既2款限定睇落都好吸引,咁就梗係買曬2款,同朋友開心share💗🥭Mango Sago($45)混合左芒果蓉既忌廉同埋芒果粒既香甜味道,再加上佢地自家製既西米,味道十足十似足楊枝甘露。同埋忌廉非常輕盈,配合天然芒果味,令到成個donut食落清新而不膩🫶🏻Earl Grey Blueberry Mochi($45)我同朋友食第1啖已經覺得勁有驚喜,因為呢個實在太好食了🥹!!伯爵茶味係超濃郁,好似將幾杯茶濃縮左係1個donut入面咁,軟軟既mochi煙韌得嚟藍莓味都好出,估唔到呢2樣味道加埋係咁夾,超好食呀!!👍🏻👍🏻👍🏻雖然略嫌個價錢進取左啲,但真係值得一試既☺

🥭Mango Sago($45)

雖然略嫌個價錢進取左啲,但真係值得一試既☺
2023-07-20
2023-07-08 442 瀏覽
🐱呢間冬甩專門店位於中環既小街樓上舖,間唔時會喺商場擺pop up😉小店好有人氣,每日現貨好快清哂😌買唔到現貨可以到佢官網預訂😎雖然價錢偏貴,但好高質,值得買來試吓😏Earl Grey w/ Blueberry Monchi :$45🌕🌕🌕🌗/5 冬甩脹卜卜🍩賣相好吸引😍表面有少量砂糖,出面個皮食落外脆內軟,口感一流😛中間係伯爵茶cream加藍莓麻糬,個cream食落小清新,茶味再濃啲就更好,麻糬食落就冇乜味,不過口感好qq🤣整體來講都唔錯👍Chocolate Cream:$42🌕🌕🌕🌕/5朱古力cream甜度剛好🍫好岩我口味😋而且好滑呀,夾埋出面個皮一齊食真係有好幸福的感覺🥰
🐱

🌕🌕🌕🌗/5

Chocolate Cream:$42
🌕🌕🌕🌕/5
2023-06-10 479 瀏覽
每次經過見到呢間ᴘᴏᴘ ᴜᴘ sʜᴏᴘ都見到好多人排隊,終於忍唔住試吓!冬甩帶點煙靭,好ғʟᴜғғʏ,我選擇嘅兩個口味都唔會太甜,入面既ᴄʀᴇᴀᴍ好幼滑🥰ʀᴏsᴇ ʟʏᴄʜᴇᴇ好香荔枝味,鍾意荔枝嘅話絕對推介一試,ʟᴇᴍᴏɴ ᴄʀᴇᴀᴍ酸酸地,好ʀᴇғʀᴇsʜɪɴɢ,食完都唔會覺得膩▪️ʀᴏsᴇ ʟʏᴄʜᴇᴇ $𝟺𝟻▪️ʟᴇᴍᴏɴ ᴄʀᴇᴀᴍ $𝟺𝟸♡好味指數 🌕🌕🌕🌕🌗✔︎性價比🌕🌕🌕🌗🌑✔︎推介指數🌕🌕🌕🌕🌗✔︎回頭指數 🌕🌕🌕🌕🌑
▪️ʀᴏsᴇ ʟʏᴄʜᴇᴇ $𝟺𝟻
▪️ʟᴇᴍᴏɴ ᴄʀᴇᴀᴍ $𝟺𝟸

♡好味指數 🌕🌕🌕🌕🌗
✔︎性價比🌕🌕🌕🌗🌑
✔︎推介指數🌕🌕🌕🌕🌗
✔︎回頭指數 🌕🌕🌕🌕🌑
2022-12-15 1080 瀏覽
出開中環食晏 訂左兩粒 @holefoods_hkg 冬甩試下( ͡° ͜ʖ ͡°)佢可以即日早上係網站pre-order好方便 唔怕去到無想食既口味我試左好多人推薦既condensed milk cream同期間限定既maple bacon我第日早餐先食 隔夜放過入雪櫃放番室溫後冬甩體依然好有fluffy ɞ̴̶̷ ̫ ɞ̴̶̷Condensed milk cream好滑好輕盈仲出奇地唔會太甜 佢隻甜係香甜另外maple bacon估唔到真係有好多煙肉( ゚∀ ゚)我覺得煙肉可以更香口同楓糖味更突出不過都好食既相比doughbeings我諗我會encore呢間同nuts donut shop因為首先無咁難搶又地點方便好食程度都不相伯仲喎.ᐟ .ᐟ係餡料上相對無咁複雜同新奇✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
佢可以即日早上係網站pre-order

好食程度都不相伯仲喎.ᐟ .ᐟ
係餡料上相對無咁複雜同新奇

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2022-10-17 940 瀏覽
中環呢間冬甩店,之前喺金鐘開過 POP UP store,但係夾唔啱時間錯過左。上一次去中環店,大概4點鐘左右到,冬甩已經賣晒。店員話冬甩通常3點左右就售罄... 跟住就俾左卡片我,叫我可以 whatsapp 訂左先,唔怕再白行,超nice👍🏻👍🏻今次一早 whatsapp 預留左先去買,成功買到。揀左Chocolate Cream,Raspberry Jam,Lemon Cream 同 Rum & Raisin。嗰包好食,口感比較紮實,有啲煙韌,慢慢食仲會食到牛油香,nice😋😋Raspberry Jam 最清新,質地輕身,酸酸地。Lemon Cream 味道再酸啲,cream 既質地夠滑,而且好充實,個人覺得最好食。Chocolate Cream 就中規中矩,朱古力味唔係好濃,帶甜,比較膩。Rum & Raisin 都係比較濃味既,偏甜,但酒味再濃啲會更好。
今次一早 whatsapp 預留左先去買,成功買到。
Raspberry Jam 最清新,質地輕身,酸酸地。

2022-10-12
下午茶
2022-09-15 942 瀏覽
Hole foods喺金鐘開咗Pop Store,就即刻去幫襯今次試咗幾好味,綠茶味最出色,超好食,入邊嘅cream係非常之幼滑,綠茶味非常充足,而且係高級嘅綠茶味,好清,有茶香,仲會有少少回甘嘅味道,我覺得佢嘅用料應該係有挑選過㗎其實其他味道都好好食,但係以綠茶最出色因為佢個麵包質感非常之鬆軟,麵包出邊仲有博博嘅砂糖一浸,有少少砂糖咬口,又唔會好大粒,配埋入邊個cream食簡直係一流今次太貪心,買得太多,雪左一晚,第二朝食,可能唔夠解凍,比較硬身啲,所以都係即日食最好

其實其他味道都好好食,但係以綠茶最出色

2022-09-04 970 瀏覽
中環陰森隱蔽手作冬甩 加姐之前金鐘見到呢間 想試芒果西米冬甩 咁岩冇貨 最後嚟咗中環店 位置都幾隱蔽 而且幾陰森恐怖 初頭以為行錯🤣簡單記錄下.⭐️芒果西米冬甩👍🏻呢個冬甩做得幾出色 完全唔油👌🏻外層大量砂糖 表面有西米 但一啖食晒👌🏻咬落入邊都有芒果同埋西米👎🏻入邊芒果唔夠多 👍🏻西米好軟熟大粒👍🏻冬甩做得好軟熟 🤔望圖 今次影得唔太爆漿 ‼️如果直接咬正中間 實際會多少少 但都係唔夠爆.整體好食過bakeHouse嗰個好多bakehouse爆漿好多 但佢太甜如果可以再爆漿d 多西米多芒果 會更高分獨特口味可以一試.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_中環.#HoleFoodsHongKong (中環) @holefoods_hkg 地址:中環士丹利街34-38號金禾大廈2樓203號舖.⭐️評分:味道:4/5環境:-/5服務:-/5抵食:3/5.鐘意睇野食既朋友仔 記住幫手like分享 同撳埋右上鐘仔超感謝 你既支持🙏🏻一齊見證 我脂肪既成長.‼️想睇更多資訊‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord‼️fb:funfunfoodrecord.#飲
⭐️芒果西米冬甩
超感謝 你既支持🙏🏻一齊見證 我脂肪既成長
‼️想睇更多資訊
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #中環美食 #冬甩 #散水餅
之前喺其他舖頭食過一次即炸filled donuts/bombolini之後,我就愛上咗呢樣食物😍 有次睇到介紹冬甩/沙翁嘅片介紹呢間嘅冬甩,我就即刻follow + bookmark咗!因為佢哋出嘅冬甩口味都好特別🤤 例如有奶醬多味、芒果西米味,同埋之前曾經出現過嘅香蕉吉士味😆 不過因為佢哋喺中環嘅舖頭有啲唔太就腳,加上成日好早就賣晒,所以一路都未有機會試~ 最近佢哋竟然喺金鐘嘅太古廣場開咗pop-up store, 我捕捉咗幾日佢哋嘅ig story發覺佢哋通常下晝2點幾會補一次貨,但通常都5點前就會話賣晒😥 所以我專登搵日一放飯就行過去買,嗰陣仲有齊晒8隻味! 不過我就淨係買咗其中4隻味試吓先~💬 我喺lunchtime買完,到夜晚當飯後甜品咁食,相隔咗大概8-9個鐘,表面啲砂糖其實都有啲溶咗,無咁靚仔🥹 不過依然有驚喜!🤩 因為個冬甩嘅麵包部分竟然都keep到鬆軟😍•🥢 Mango Sago $45 除咗有粒粒西米同芒果味嘅cream,入面仲有芒果肉🥭 西米嘅口感有啲啲實淨,芒果cream就酸酸甜甜,同個冬甩有少少唔係好夾🫢 但整體都好食,因為個冬甩鬆軟嘅口感好加分!•🥢 Ho

🥢 Mango Sago $45

🥢 Honey & milk $42
呢款係保守之選,就咁睇好似有啲普通,但食落其實同個冬甩好夾😍 淡淡嘅奶味加埋蜜糖嘅甜味,同埋上面嘅蜜糖脆餅,有味得嚟又唔會搶咗冬甩嘅蛋香,好唔錯😋

🥢 Original Glaze $35
呢個冬甩好軟綿綿,咬落好鬆軟,唔會似食緊空氣,面頭嘅glaze唔會好甜,整體食落都唔會好油膩~

🥢 Oreo brownie $35
我買嘅時候係講咗要oreo味,但我返到去先發現佢應該畀錯咗original我🥺 因為Oreo味嗰款應該係表面都見到Oreo嘅碎片~
呢件brownie嘅質地非常濕潤,朱古力味好濃,但唔算好甜,所以呢個size啱啱好,再大件啲應該就會膩🫢

📸 Condensed milk cream $42

📸 Apple Pie $45 (表面係用咗肉桂粉+砂糖)

外賣自取
______________________________️🥨🥯 🅼🅸🆂🆂 🅻🅸🅾🅽🅽🍩🍪🦁評分:7.2/10近年炙手可熱嘅食物當然係爆餡冬甩🍩鬆軟粉團內包住滿滿餡料,仲有唔同款式嘅口味,超心動❤️最近係金鐘太古廣場有քօք ʊք ,擺到31/8嘅冬甩,因排隊人數眾多,最近每人限買4個排隊太多人,今期特別口味ɱąɬƈɧą ɱơƈɧı & Cσϝϝҽҽ σɾҽσ 都售罄,試左3種口味🥜☕️🍵Oɾιɠιɳαʅ ɠƖąʑɛ 🥉 $35個人覺得好甜🙈🙈同埋面頭個層雲呢拿有啲癡牙,個人不太喜歡,但粉團好鬆軟,好有空氣感🍪Cԋσƈσʅαƚҽ Cɾҽαɱ🥇$42好推介呢款🤤🤤朱古力無得輸,佢仲要帶少少朱古力奶嘅味道,忌廉好滑身,好好味,雖然都甜,但唔會死甜🫶🏻🫶🏻粉團超鬆軟👍🏻好有彈性Cσɳԃҽɳʂҽԃ Mιʅƙ🥈$42都幾得意嘅口味🥛偏甜但好有奶香,有種食緊奶醬多嘅感覺🍩鐘意甜嘅朋友,可以一試👍🏻🍯回頭率:70% 😸 都唔錯但口味就可能偏甜,可以送杯熱茶☕️🫖黑咖啡就啱啱好🫰🏻🥧📍中環士丹利街34-38號金禾大廈2樓203號舖📍金鐘太古廣場1樓 (muji前面)_____________________

️🥨🥯 🅼🅸🆂🆂 🅻🅸🅾🅽🅽🍩🍪🦁評分:7.2/10

Oɾιɠιɳαʅ ɠƖąʑɛ 🥉 $35

Cԋσƈσʅαƚҽ Cɾҽαɱ🥇$42

Cσɳԃҽɳʂҽԃ Mιʅƙ🥈$42

📍中環士丹利街34-38號金禾大廈2樓203號舖
📍金鐘太古廣場1樓 (muji前面)

20 分鐘 (堂食)