2021-03-23 459 瀏覽
位於銅鑼灣和灣仔交界的小小Cafe,如果唔係呢區返工,都未必知道呢一條後街新開左呢間小店。我就因為朋友介紹,呢一日又出開銅鑼灣,就跟住地圖同地址搵,過左鵝頸橋再行過兩條街左右就到啦~駱克道滿佈大小傢俬舖,三湘大廈的大門口雖然處於大街,但Hide & Seed就係大廈嘅後街,一係穿過大廈的lift lobby一係就行謝斐道直接入鋪~門面簡約的裝修,真的是Hide in backstreet 不太起眼隨時行過左都唔知。進店時11點左右,平日的這個時段人流不多,商廈的客人大概還在樓上埋頭於工作之中。難得放假偷得半日閒,我就悠閒地來一個brunch,品一品啡,試一試朋友推薦的牛角包~~飲品方面選擇都幾多,連我最愛的Dirty都有~~不過見佢仲有自家獨創的appleccino (蘋果汁溝咖啡,真係虧佢地諗得出?!)同pineappleccino~(因為我唔鍾意菠蘿嘅,所以不在選擇之列)一心黎試朋友介紹的牛角包,但呢日無食早餐有D餓.... 係counter前的小櫃見到D Scones都好吸引.....問返店員有咩推介,原來除左牛角包,就係推介d Scones~~~~尤其係 Earl Grey味道

飲品方面選擇都幾多,連我最愛的Dirty都有~~

問返店員有咩推介,原來除左牛角包,就係推介d Scones~~~~尤其係 Earl Grey味道的~~~
經過一整年減少出外,Cafe都真係去少左好多,Scones更加係數唔到幾多年無食過,難得嘅機會梗係叫埋黎試多兩樣~

食物需要處理一下,所以咖啡先上。
Appleccino
喂,一睇就知杯 Appleccino係不得不打卡架啦!
層次分明仲唔係港女至愛?
咁當然,打完卡,味道先係最實際。
凍飲的咖啡溝青森蘋果汁,聞一聞,咖啡的香味絕對無比蘋果汁蓋過。
從來無諗過咖啡同果汁呢個組合,意外地蘋果甜甜酸酸的味道同咖啡係咁夾。
咖啡的酸味隱藏在蘋果香之中,甜甜的味道又取代了落糖水的必要。
一路慢慢品嚐,飲到最底仍然有一種很fresh很chill的感覺。

Croissant & Scone

咖啡上左無耐,熱辣辣嘅pastries 都登場了~!
牛角包果真名不虛傳,外皮異常香脆,內裡層次分明口感煙"籾",又香又唔會覺得油膩。
因為坐係Bar檯,之後其中一位店主有介紹返,原來牛角包係小店由麵糰狀態直接烘焗。
本來隨便烘焗也已經很香脆,但佢地仲自己 trials & errors試出左自己獨特的方法令牛角包更香脆~!
(至於係咩方法,大家有機會就去幫襯下再試下睇下佢地會唔會講啦~哈哈)

Scone (Earl Grey)

食完小小咸多多脆的牛角包,就黎試少少甜的Scone^^
以往食Scone最怕係太厚太滯,一切開個scone,就知唔需要擔心呢一樣野啦~
內層鬆軟,唔會一舊粉咁,絕對唔驚會頂胃。
Scone本身的口感係其一,我最鍾意呢個Scone嘅地方,當然係濃郁嘅earl grey味

有圖有真相,睇到d 大大塊嘅 Earl Grey 茶葉碎,完全不用懷疑茶香的來源。
跟左小小的cream ,令整體的口感更滑更易入口,cream的味道不太強,也不會蓋過scone本身的味道~真心值得一試~

在商業大廈林立的鬧市之中,這裡雖然空間不大,但與繁囂的街道相鄰卻變成一個隱世的corner。
假若坐在向街的bar檯,大概還可偷閒進行一下人間觀察,或空想一下尋找一下屬於自己的sparks。
若是在附近返工的人,大可來外賣一杯一餅,順道跟店主交流一下對 咖啡和 pastries的熱愛。

今次無緣試的lunch combo~~唯有留待下一次的機會~~~☆
題外話/補充資料: 小店新開暫時好似只開一至五日間時段,但聽聞黎緊會試開星期六等區外人週末都可以黎試~~
2021-03-23
$95 (早餐)
Appleccino
Croissant & Scone
Scone (Earl Grey)
  • scone
  • croissant
2021-03-11 223 瀏覽
天色矇矓,心情鬱悶的上班途中。看到了招牌貼上紅紙的咖啡店剛開門可能因為將會轉換新工作的關係不如就試一下它的咖啡吧!店內裝修簡潔反而俾人舒適嘅感覺餐牌亦都簡單清晣 一目了然點了一杯flat white 咖啡師會問你想要fruity 定nutty 亮眼的在餐牌上看到有一款叫applecino原來係espresso 加上蘋果汁感覺個配合會好清新,下次一定要試試!牛奶同espresso 比例剛好喝下去絲滑順暢,口感都好豐富香醇!還有些時間就坐在bar枱同咖啡師吹水期間見到別人點的croissant 也忍不住叫了一個外賣咖啡師講原來啲牛角包係每天新鮮焗製而不是翻熱的依啲係佢地對出品質量的堅持回到公司個牛角包仲係好酥脆架!希望下次試下它們的lunch combo 同埋bagel 走出去看看世界 試一下新事物或者會有些新體會就好像不知不覺地在你心裡埋下了種子在將來會默默成長。
天色矇矓,心情鬱悶的上班途中。
看到了招牌貼上紅紙的咖啡店剛開門
可能因為將會轉換新工作的關係
不如就試一下它的咖啡吧!

店內裝修簡潔反而俾人舒適嘅感覺
餐牌亦都簡單清晣 一目了然
點了一杯flat white
咖啡師會問你想要fruity 定nutty

亮眼的在餐牌上看到有一款叫applecino
原來係espresso 加上蘋果汁
感覺個配合會好清新,下次一定要試試!

牛奶同espresso 比例剛好
喝下去絲滑順暢,口感都好豐富香醇!

還有些時間就坐在bar枱同咖啡師吹水
期間見到別人點的croissant
也忍不住叫了一個外賣
咖啡師講原來啲牛角包係每天新鮮焗製而不是翻熱的
依啲係佢地對出品質量的堅持

回到公司個牛角包仲係好酥脆架!
希望下次試下它們的lunch combo 同埋bagel

走出去看看世界 試一下新事物或者會有些新體會
就好像不知不覺地在你心裡埋下了種子
在將來會默默成長。

2021-03-11
$50 (早餐)
  • 牛角包
  • Flat White