2023-09-10 281 瀏覽
呢一間位於上環尾西營盤頭的Coffee Shop真係物超所值,食物同飲品的味道好,但係個價錢就比同質素嘅較低,仲要有個大玻璃窗,對住個City View慢慢嘆,仲可以見到電車經過,成個人開心晒。今日杯咖啡揀咗Iced Americano,因為成日覺得Americano先至可以試到佢Coffee Bean的純味道,好多時加咗milk加咗cream就會蓋過佢嘅原味道,呢度嘅咖啡豆同埋佢嘅沖調方式好啱我,咖啡味夠出但係又唔好太濃,淡淡然的帶一點微酸,喺呢D悶熱嘅天氣下飲就最啱。我個Friend就叫咗玄米茶Latte,呢個配搭好好,其實即係玄米茶加奶,又或者直接叫玄米奶茶,最啱嗰D late afternoon唔飲得咖啡因為驚瞓唔著嗰D人(即係我個Friend)。我地另外仲食咗一個牛角包,真心好食,夠香夠鬆夠軟,同嗰D長龍名店有得Fight。

2023-07-12 307 瀏覽
上環lunch time人多車多,同朋友約左係呢度靜靜地飲下嘢,長街一路行到尾,沿途都經過幾間cafe, 行到街尾轉角位終於搵到,餐廳分開左兩邊,地方都算濶落,落單就要行去另一邊,揀左一款bacon & egg pancakes ,expresso tonic,朋友就揀左latte, pancake價錢雖然偏貴左少少,不過比想像中好,非常鬆軟,唔會太濕或者太乾身,煙肉都炸得好脆好香口,配上蜜糖咸咸甜甜得黎又好夾,一個人當lunch嘅份量岩岩好!朋友另外仲帶多件muffin 返去公司tea 添
Bacon  &  egg  pancakes
Bacon  &  egg  pancakes
2023-07-12 196 瀏覽
其實本來係想上樓上Ellipsis Cafe & Lounge的,可惜無預約,當日亦都無位,要等成個鐘,於是就落返樓下Hidden Figures試吓,點知非常之有驚喜!Cafe裝修簡潔光猛,走黑白簡約風,卡通人物亦都非常可愛,而且係寵物friendly,當日隔離位都帶埋狗狗尼chill。野食亦都非常有水準,同朋友點咗一口班戟同墨西哥辣手撕豬肉刈包,加杯咖啡,過咗一個休閑嘅上午。Belgium Mini Pancakes 一口班戟 - 迷你班戟配鮮果及雪糕,班戟鬆軟,唔太甜,一啖一個根本食唔停!打卡亦都一流!Mexican Spicy Pork Lotus Leaf Bun 墨西哥辣手撕豬肉刈包 - 肉絲軟淋,滿滿醬汁同餡料,少少辣,非常惹味。

Dirty

Belgium Mini Pancakes 一口班戟

Dirty
Belgium Mini Pancakes 一口班戟
2023-04-27 367 瀏覽
平時返工放工都喺九龍區,放假特登過港島行下。身為pancakes狂熱分子,bookmark咗呢間cafe一段時間,今日終於試到!▫️Belgium mini pancakes ($108) 3.5/5一口班戟配搭香芋雪糕同seasonal fruits,班戟咬落鬆軟有蛋香,班戟夾住生果同雪糕食落吾太膩。但係份量較少,呢個價錢嚟講性價比有啲低。▫️Gemincha latte - hot ($55) 4/5Matcha latte就飲得多,玄米茶latte就第一次飲。飲落有好香嘅茶味,唔會好甜,牛奶嘅比例亦剛剛好。▫️Cold brew ($60) 3.5/5個樽幾可愛,啱晒打卡。冰塊入面有薄荷葉,咖啡飲到後期除咗本身嘅酸味,仲會多咗一陣薄荷味,又多一種層次。總結而言餐廳環境同飲品都唔錯,一邊飲嘢傾偈一邊睇下街景放鬆下都幾好嘅。值得一提,大廈洗手間牆身充滿上環特色,插畫好可愛😆Overall rating (5粒⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️

▫️Cold brew ($60) 3.5/5

Overall rating (5粒⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️

2023-04-04 270 瀏覽
係中港碼頭落車過馬頭向上環方向行時會見到呢間開係轉角位有大玻璃窗嘅咖啡店一心只想要grab a drink 所以我只係簡單order左個espresso tonic🥤☕️咖啡表現正常,不過個designed takeaway cup 好靚好中意😻👻

Espresso  Tonic
Espresso  Tonic
2023-03-09 245 瀏覽
After a long photoshoot, I dragged my sorry carcass to a nearby coffee shop for a drip of energy 🔋 and a plate full of joy ❤️ . I had never heard of the place but the good people of OpenRice seemed to enjoy it thus I thought I’d give it a try. The shop front is quite unassuming . It’s a chic black and white design with funky cartoon drawings on the white canvas. The illustrations continue in the interior of the shop as well as on the menu. Very cute!A secret shame of mine is that I often look at

A secret shame of mine is that I often look at photos on a restaurant’s IG or OpenRice before ordering. I need visual delights to guide my decision and the first thing that popped out at me was definitely the croffle.

Peanut Butter & Strawberry Croffle

It’s sexy. Wasn’t too bad on the taste buds either. Coated in powdered sugar, the waffle was a spongy delight.

To wash it down, I chose a French Earl Grey with Milk which was an absolute winner.

French Earl Grey with Milk

It came delivered to me in a small wooden tray with a beaker of milk and a black pot. Felt like I was concocting a new Earl Grey drink.

All in all, it’s a nice and spacious coffee shop. Can definitely sit there for an hour or two to enjoy a drink with a book though be aware that it closes at 5:30 on a weekday.

下午茶
2023-01-18 252 瀏覽
每次幫襯呢一間coffee shop通常都係叫Piccolo同Croissant,因為佢呢兩樣野都做得好出色。呢間coffee shop的Piccolo嘅奶同啡嘅比例做得唔錯,唔會偏側埋一邊,入口後仍有咖啡嘅after taste而又會feel到奶味,好balance。以$25黎講,呢間嘅Croissant性價比都幾高,佢嘅酥皮做得好鬆化,有牛油香味但係又唔會太過油膩,佢焗到個皮有少少燶咁先至夠香夠脆,個Croissant入面唔會淋到成pat,個質地算唔錯。

2023-01-14 167 瀏覽
呢間位於上環嘅coffee shop一向都知佢嘅咖啡好好飲,不過今日無飲到咖啡,反而試咗佢嘅Gemincha Latte(玄米茶Latte),非常掂,個玄米茶好香茶味,濃淡度適中,因為有時茶味太濃會有機會出現苦味,但係如果茶味太淡就有機會飲唔到茶味,所以真係有啲難度,不過呢度調得啱啱好。配埋啲latte泡沫,感覺非常良好。另外叫咗一個Croffle牛角窩夫,其實就係用牛角包去壓扁成為Waffle,熱辣辣好好味,d酥皮夾扁後煙煙韌韌有少少麻糬feel,味道唔錯,配埋杯野飲就無敵。

2022-12-19 191 瀏覽
頭先經過諗住買杯咖啡因為有個朋友話呢間野上網睇相好似唔錯而且又近我屋企附近所以就決定買番杯黎試下好啦,攞到番屋企喇飲第一啖杯Flat White無咖啡味到一個點我諗住要搞下佢啦,再試一杯奶水甘,我飲咖啡甘耐都第一次飲杯甘既flat white連我阿爸都話衰過starbxxks叫我下次去番平時去開個幾間鋪頭買好好多而且一d都唔值呢個價錢食物我無試過飲咖啡就真係唔會再黎上環附近好多好既咖啡店呢間真係比下去
頭先經過諗住買杯咖啡
因為有個朋友話呢間野上網睇相好似唔錯
而且又近我屋企附近
所以就決定買番杯黎試下
好啦,攞到番屋企喇
飲第一啖杯Flat White無咖啡味到一個點
我諗住要搞下佢啦,再試
一杯奶水甘,我飲咖啡甘耐
都第一次飲杯甘既flat white
上環附近好多好既咖啡店
呢間真係比下去

flat white
外賣自取
进去外带了一杯,虽然对话不多,但是能感觉到态度比较冷漠。·咖啡、简餐和甜点都高于平均价位,咖啡就还行,看了Brunch的照片也没觉得吸引人,总之性价比不太高。·所以只能归结为贵在环境了,街角位置,离海边近,店外不嘈杂,店内也安静,氛围比较适合办公,对了,它就是开在写字楼大堂。·这几天的午后温度仿佛回升到了夏天,又干燥又闷热的天气里还挺想喝点冷的提神,于是点了【Creamy Black】,类似星巴克的气致冷萃。·点单前专门确认了下是没有冰块的,结果做出来还是好多冰,并且还是融化得很快的小碎冰,好在整体不会太冰。·这里的意式都用的单品豆,喝起来像一口丝滑的橙香巧克力,不过那一层泡沫太稀薄了,要是再多点口感会更柔顺。
进去外带了一杯,虽然对话不多,但是能感觉到态度比较冷漠。
2022-11-12
外賣自取
下午茶
2022-11-11 191 瀏覽
𝟚𝟜.𝟘𝟡.𝟚𝟘𝟚𝟚📌Hidden Figures (上環)上環干諾道西48號干諾中心地下1&2號舖🔎#hkfoodieat_上環 #hkfoodieat_西營盤 💸人均消費: $50-150🌿評分: 4.3/5🈚️加一服務費餐廳分類🔖 #hkfoodieat_cafe☕️ 機緣巧合下認識到呢間黑白主題寵物友善cafe🍃咖啡店大概位於上環同西營盤之間☀️由上環站行去大概8分鐘🌷雖然地點唔算好就腳但勝在如果去完西環碼頭想休息吓嘅話會有個落腳點🌟咖啡店營業時間係10:30-17:00🕔想去嘅話記住早少少去啦🧡𐂂 Smoked Salmon Avocado Toast($128)店舖採用咗酸種麵包作為基底🍞而今次應該係我第一次試呢種麵包🤣麵包外皮比較煙韌但內裡非常軟糯🥹上面嘅牛油果醬厚厚咁塗抹喺多士嘅表面非常唔吝嗇🥑煙三文魚嘅份量都非常之多🥹非常佛心💗𐂂 Latte ($40)事關我係接近收舖先嚟所以變咗係紙杯🙌🏻紙杯上印住超可愛嘅店鋪特色插畫😻下次嚟嘅話會想嚟試吓佢哋嘅cold brew 因為個樽好靚 😼拉花方面雖然唔對稱但形狀完整🪴個人嚟講是還可以接受啦😗咖啡味都香濃不過牛奶味唔岀🥛係杯不過不
𝟚𝟜.𝟘𝟡.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌Hidden Figures (上環)
上環干諾道西48號干諾中心地下1&2號舖

💸人均消費: $50-150
🌿評分: 4.3/5
🈚️加一服務費

餐廳分類🔖 #hkfoodieat_cafe☕️

smoked  salmon  avocado  toast

Latte

𐂂 Latte ($40)
事關我係接近收舖先嚟所以變咗係紙杯🙌🏻紙杯上印住超可愛嘅店鋪特色插畫😻下次嚟嘅話會想嚟試吓佢哋嘅cold brew 因為個樽好靚 😼拉花方面雖然唔對稱但形狀完整🪴個人嚟講是還可以接受啦😗咖啡味都香濃不過牛奶味唔岀🥛係杯不過不失嘅熱牛奶咖啡☕️
2022-11-04 157 瀏覽
【Hidden Figures】@hiddenfigures_hk上環幾舒適既一間Cafe 😎 我地星期日去都唔算多人 座位幾闊落 坐得都舒適 而且有落地大玻璃窗 可以打開窗揀坐出面都得架😂😂Flat White☕️ 💰$42啡味唔算好濃 飲到奶既香味 兩隻平衡啱啱好幾好飲🤓Salted Yuzu Soda 💰$55呢杯就普普通通啦~~ 就係梳打水加咗yuzu味既base 但無咩特別Overall同朋友吹下水 做野 呢到個環境都唔錯同舒服😌但注意反佢compulsory每人低消一杯飲品🤧

Flat White☕️ 💰$42

啡味唔算好濃 飲到奶既香味 兩隻平衡啱啱好
幾好飲🤓

Salted Yuzu Soda 💰$55

Overall同朋友吹下水 做野 呢到個環境都唔錯同舒服😌

但注意反佢compulsory每人低消一杯飲品🤧

2022-08-17 457 瀏覽
*✲゚*。☕️上環Pet/Work-friendly cafe💛呢間cafe前身係荔枝角嘅Owls Coffee 上年搬咗去上環💁🏻‍♀️Cafe 樓上6樓有海景睇 個view幾靚😍今次我食咗lunch 先嚟 所以只係叫咗咖啡同muffin 🙈兩樣野都ok 😛下次再試吓其他主食同甜品先😆佢冇限時 帶埋電腦喺度做下野都幾舒服😛同埋佢係pet friendly架🐕-✨ Double chocolate muffin ($30)✨ Latte ($40)-📍Hidden Figures 上環干諾道西48號干諾中心地下1&2號舖
*✲゚*。☕️
上環Pet/Work-friendly cafe💛

Cafe 樓上6樓有海景睇 個view幾靚😍

兩樣野都ok 😛
下次再試吓其他主食同甜品先😆

佢冇限時 帶埋電腦喺度做下野都幾舒服😛
同埋佢係pet friendly架🐕
✨ Latte ($40)
📍Hidden Figures
上環干諾道西48號干諾中心地下1&2號舖
聽聞依間cafe嘅牛角窩夫好食,特登嚟試下,順便同朋友慶祝生日,點知好失望,未試過食間野都咁難🤦🏿‍♀️兩款嘅牛角窩夫都無,得翻pancake。但係我哋好想試,問店員可唔可以將朱古力香蕉pancake個pancake變做牛角窩夫,佢話唔得。其實只係將個醬同配料改一改🤷🏿‍♀️唔明有咩咁難,不過餐廳係咁我哋都無say嘅。OK,咁我哋叫另一款班戟,話有朋友生日可唔可以幫手喺隻碟度寫happy birthday,都係無嘅🤦🏿‍♀️話我哋餐廳無依啲服務,咁我都明,nvm,我哋退而求其次,想借個火機點支蠟燭,佢話得火槍,唔會外借…Belgium Mini Pancakes 一口班戟 $108(Ice Cream I Seasonal Fruit I Honey I Mini Pancakes)- Pancake ok嘅,但得好少又好細粒,唔值依個價Hojicha Latte $55- 唔似hojicha味,仲飲到啲煙灰味,好奇怪利申,我知餐廳唔一定要做到我哋嘅要求,最多怨自己黑仔,但係今次真係一個好差嘅用餐體驗。再者,餐廳食物嘅選擇唔多,我哋中午時間去,連招牌嘅嗰兩款牛角窩夫都無,係真係好失望。

- Pancake ok嘅,但得好少又好細粒,唔值依個價

Hojicha Latte $55

- 唔似hojicha味,仲飲到啲煙灰味,好奇怪

2022-07-23 245 瀏覽
/ / 上 環 • 𝙃 𝙄 𝘿 𝘿 𝙀 𝙉 𝙁 𝙄 𝙂 𝙐 𝙍 𝙀 𝙎 / / .被大廈電梯大堂分開左右兩邊枱與枱之間都隔幾遠 所以唔會太嘈吵簡單黑白主調 加上落地玻璃窗 採光度充足都系一個坐低傾下計 quick charge 既好地方雖然全部硬凳坐得耐會唔舒服 🙈.𝘚𝘪𝘳𝘢𝘤𝘩𝘢 𝘏𝘰𝘵𝘥𝘰𝘨 // $108𝘧𝘳𝘢𝘯𝘬𝘧𝘶𝘳𝘵 𝘴𝘢𝘶𝘴𝘢𝘨𝘦 | 𝘴𝘪𝘳𝘢𝘤𝘩𝘢 𝘮𝘢𝘺𝘰 | 𝘤𝘩𝘢𝘳𝘤𝘰𝘢𝘭 𝘩𝘰𝘵𝘥𝘰𝘨竹炭麵包外脆內軟脆皮腸+肉鬆+微辣醬汁好惹味 🤤𝘉𝘢𝘤𝘰𝘯 𝘈𝘯𝘥 𝘌𝘨𝘨 𝘗𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦 // $118賣相真係好靚 😍 太陽蛋煎到有燶邊好 perfect 三層厚厚 Pancake 鬆軟而且蛋香突出加埋蜜糖煙肉食 咸咸甜甜好正 ✨煙肉如果你中意香脆就應該岩 個人偏好再Juicy d伴碟有大半碟沙律菜 好新鮮 配黑醋好開胃食到咁上下可以中和返甜膩感店名令我醒起之前嗰套等上映結果唔記得睇既戲 😹快d搵返黎睇先~原來前身為荔枝角既 owls coffee之前返工都成日去買咖啡 堂食都成日坐滿我記得佢 House blend 通常都系我中意既偏 nutty今次試居然食物比咖啡好
被大廈電梯大堂分開左右兩邊

煙肉如果你中意香脆就應該岩 個人偏好再Juicy d
伴碟有大半碟沙律菜 好新鮮 配黑醋好開胃
食到咁上下可以中和返甜膩感

店名令我醒起之前嗰套等上映結果唔記得睇既戲 😹
快d搵返黎睇先~

原來前身為荔枝角既 owls coffee
之前返工都成日去買咖啡 堂食都成日坐滿
今次試居然食物比咖啡好 反而有點失望 🙈
𝘊𝘰𝘭𝘥 𝘉𝘳𝘦𝘸 // $60
𝘋𝘪𝘳𝘵𝘺 𝘞𝘪𝘵𝘩 𝘖𝘢𝘵 𝘔𝘪𝘭𝘬 // $45
𝘚𝘪𝘯𝘨𝘭𝘦 𝘰𝘳𝘪𝘨𝘪𝘯 𝘣𝘦𝘢𝘯𝘴 𝘧𝘳𝘰𝘮 𝘚𝘵. 𝘈𝘭𝘪 𝘔𝘦𝘭𝘣𝘰𝘶𝘳𝘯𝘦.
睇表面 crema 已經知入口順滑
可惜成杯重奶 咖啡味幾乎飲唔出
‎- - - - - - - - - ‎-- - - - - -
FOLLOW IG @ FISWEET FOR MORE.