📍 Heimat by Peter Find📍 中環 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹 • 德己立街55號LKF Tower 8樓〔 Follow me! ♥︎ 〕-Heimat有「homeland」、「家鄉」的意思《Heimat》的德國籍主廚兼老闆Peter Find就在這裡以精緻角度重新詮釋家鄉菜餚開業不久,就已經入駐「MICHELIN Guide Selected」餐廳名單咯!-餐廳平常提供tasting menu,以味道帶食客穿梭Chef Peter對家鄉的美好回憶;也有供應午市套餐趁著Restaurant Week,以優惠一點點的價錢,嚐了一頓三道菜午餐~-整體食物質素很高,感覺是正宗的德國風味,卻很合口味🇩🇪餐廳具空間感,環境優雅而舒適整體環境跟食物有輕fine dining感覺,但不會太過拘謹侍應們都十分友善、專業;令人最印象深刻的是,Chef Peter會為每一桌客人上菜(雖然不是每一道菜式)、打打招呼、說說笑他好幽默,而且感覺十分真誠、毫無架子🥰-【DiningCity Elite Signature Lunch ($328pp)】菜單共有三道菜,包括前菜、主菜、甜品個人最喜歡餐前麵包【
📍 Heimat by Peter Find
〔 Follow me! ♥︎ 〕
Heimat有「homeland」、「家鄉」的意思
整體食物質素很高,感覺是正宗的德國風味,卻很合口味🇩🇪
餐廳具空間感,環境優雅而舒適
他好幽默,而且感覺十分真誠、毫無架子🥰
菜單共有三道菜,包括前菜、主菜、甜品
個人最喜歡餐前麵包【Sourdough】、【溫泉蛋】、【Pork belly】和甜點,尤其是【牛油曲奇朱古力蛋糕】和贈送的【香蕉蛋糕】...(其實基本上是所有餐點啦!😂)
只想想都已經要擦口水啦😛😛
=
Bread
Sourdough made with 10 grains
這個酸種麵包好好吃耶!熱呼呼的,好加分
咬下去外脆內韌、味道帶微酸
混合多種穀物製成,加入穀物的口感!
伴上了【Quark】,一種像sour cream的德國奶酪,另外加入了chives,沾醬跟sourdough蠻搭
Starter
Brittany blue lobster, White and purple cauliflower (+$88)
法國藍龍蝦 · 雙色椰菜花
龍蝦肉質爽中帶嫩🦞
配上白色、紫色椰菜花、椰菜花puree,加上Espelette辣椒粒提味
整體感覺十分清新、輕盈
Brittany blue lobster
Brittany blue lobster

63 degree egg, Cream spinach, Black forest ham foam
黑森林火腿 · 忌廉菠菜 · 溫泉蛋
這個好吃!是他們招牌菜的其中之一
忌廉菠菜加上63度慢煮溫泉蛋
溫泉蛋蛋味很香、蛋黃呈微微流心
整體味道很搭!多吃幾口都不會膩~
Main
Smoked pork belly, Munich & Nürnberger sausage, Sauerkraut
德國煙豬腩 · 慕尼黑腸 · 紐倫堡腸 · 酸菜
煙豬腩烤的剛好,味道很香,脂肪不算多
配上脆豬皮、兩款香腸、兩款芥末、pretzel、酸菜
全都很好吃,滿滿的德國風味~只是脆豬皮個人來說有點硬
到訪前,最期待就是吃他們的pretzel platter,但原來這個套餐是沒有的~
所以好開心這道菜配了一件pretzel~
可惜原來不太合口味哈哈,幸好沒給太多
Smoked pork belly

Pollock fish, Leek, Potato
青鱈魚 · 大蒜 · 德國薯
鱈魚肉質彈牙、有咬口
配上表面的韭蔥和底下的順滑薯仔泡沫,再添香味
Pollock fish
Pollock fish
Dessert
German butter cookie chocolate cake
特色牛油曲奇朱古力蛋糕
這道我真的好好好喜歡!!!🤩
「Kalter Hund」是一道經典的德國甜點,層層餅乾堆疊,加入朱古力漿,製成蛋糕狀
Heimat的版本則有點像拿破崙,以蘸了朱古力的牛油曲奇替代酥皮,中間是朱古力奶油夾心
伴碟的朱古力脆片都好好吃
像我一樣的朱古力迷一定超愛!

Red berry compote, Vanilla pudding
清新雜莓 · 雲呢拿布丁
甜甜的香草奶凍配雜莓compote,加入點點酸度

Banana cake (Complimentary)
當我還在想:明明寫了備註是來慶祝,為什麼在甜品上一支蠟燭或一點裝飾都沒有呢?的時候!
侍應就把這盤美美的贈送甜品捧了上來!
蛋糕用「Gugelhupf」模具烤製,打橫切了一半,中間放上香蕉片,再擠上奶油,超好吃!
放上兩顆德國小熊糖果作裝飾,也太可愛了吧!
〔 Follow me! ♥︎ 〕
題外話/補充資料: DiningCity Restaurant Week Elite Signature Lunch menu
2024-08-18 195 瀏覽
🥰 早前 “谷友” 推介高級德國餐廳 Heimat - by Peter Find, 主廚 Peter Find 曾任 東方文華, 同埋 麗斯卡爾頓 總廚. 今日 “小秘書” 相約嚟食 “德國腸”, 老老實實, 碌腸可以有幾驚艷呢?🏘️ 餐廳位於中環 LKF Tower 八樓, 接待區放滿書籍酒樽等擺設, 充滿氣派, 再往前走, 右邊係小型酒吧區, 左邊係開放式廚房, 再再往前走, 用餐區呈長方形, 設多張方枱.🥢 今日被安排坐半梳化方枱, 梳化唔太舒服, 又少少頂腳, 扣分! 午餐三道菜, $378+10%, 包頭盤, 主菜, 甜品, 另加兩杯德國餐酒.🥐 麵包. 非常普通, 過關吧!🦐 頭盤一: Obsiblue Shrimp, +$58. 沙律以檸檬汁帶領, 新鮮清爽, 蝦肉彈牙, 但加錢有點唔值.🧀 頭盤二: Cold Cut Board. 唔係我鍾意食嘅嘢. 一如預期, 我麻麻哋.🍖 主菜一: Smoked Pork Belly. 兩小舊, 肥瘦均勻, 又唔靭, 出色. 腸係好食, 但零驚喜.🍜 主菜二: Hand-shaved German Noodle. 開飯喇 “谷友”

🥐 麵包. 非常普通, 過關吧!
麵包
Obsiblue Shrimp
Cold Cut Board
Smoked Pork Belly
🍜 主菜二: Hand-shaved German Noodle. 開飯喇 “谷友” 推介, 個蛋麵應該係分開炸過, 非常香口, 又融入芝士, 有趣, 值得一試. 但食到尾油膩感浮現.
Hand-shaved German Noodle
🍩 甜品: Black Forest Cake. 即係 “黑森林蛋糕”, 口感甜度表現出色, 掂!

📖 翻查資料: “黑森林蛋糕” 嚟自德國 “黑森林”, 係一種鮮奶蛋糕, 自20世紀30年代起, 風行於德國. 聽講 “黑森林蛋糕” 嘅重要配料 “車厘子酒 (Kirschwasser)” 係 “黑森林” 嘅特產, 因而得名. 另一講法認為 “黑森林蛋糕” 外貌酷似 “黑森林地區” 嘅民族服飾, 因而得名, 眾說紛紜.
Black Forest Cake
🤗 總結: 接待區, 酒吧區, 用餐區 嘅設計甚具氣派, 坐位闊落, 可惜梳化位唔舒服. 服務合格, 但略欠溫度. 點菜主攻德國菜, 質素優秀, 但碌腸發揮有限, 二訪可以考慮其他菜色.
Obsiblue Shrimp
Cold Cut Board
Hand-shaved German Noodle
Black Forest Cake
2024-03-01 922 瀏覽
情人節午餐選擇再次搵熱情款待嘅Chef Peter🤭情人節💘餐廳推出午市套餐$1200/2人,另外提供juice pairing +$280pp,我地加左1位😄食物一如過往一樣好食,最重要睇到有心😍Welcome drink 氣酒 + 第一杯 Riesling 有汽葡萄汁熱辣辣新鮮制作嘅麵包🥯真係好好食😋餐前小食:心型啫喱內包住鵝肝醬造型討喜,非常適合甜甜蜜蜜嘅情人節💘食落亦因為咸甜嘅交熾能夠刺激味蕾😋Jakobsmuschel | Speck | Lauch | VanillePan-seared Hokkaido Scallop | Bacon | Leek | Vanilla Beurre Blanc前菜:帶子大大粒帶子爽口彈牙,個煙肉粒忌廉汁令淡味嘅帶子提升味道👍🏻第二杯 Dunkelfelder 紅色葡萄汁🍹配紅肉🥩perfect matchWagyu-RindleischWestholme Wagyu | Potato Black Truffle Strudel澳洲和牛,肉質鮮嫩多汁,旁邊嘅薯仔以千層酥做法,一層層,中間放入黑松露,能夠食出心思🥰送嘅 Spaetzle 蛋麵
情人節午餐選擇再次搵熱情款待嘅Chef Peter🤭

食物一如過往一樣好食,最重要睇到有心😍

熱辣辣新鮮制作嘅麵包🥯真係好好食😋

餐前小食:心型啫喱內包住鵝肝醬

前菜:帶子
大大粒帶子爽口彈牙,個煙肉粒忌廉汁令淡味嘅帶子提升味道👍🏻

Wagyu-Rindleisch

送嘅 Spaetzle 蛋麵,一如既往一樣咁好食😋 飽住都忍唔住繼續食😂

第三杯 Pinot Noir 葡萄汁配甜品

Rosa-beschichteter Gugelhupf | Dunkle
Schokolade | Himbeere
Pink-coated Gugelhupf | Dark Chocolate | Raspberry
做型咁靚😍睇見都開心🥳

好有睇頭😆

意大利橡皮糖
2024-02-14
情人節
Meaning "homeland” in German and stepping into this cozy setting transports you straight to Chef Peter Find's homeland. Chef applies his refined touch to traditional dishes, serving up so much beyond our stereotypical German fare like pork knuckle and sauerkraut. From Bavarian to Berlin bites, Chef puts seasonal ingredients front and centre. And their gummy bear trolley is a must! 𝘽𝙧𝙚𝙩𝙤𝙣𝙞𝙨𝙘𝙝𝙚𝙧 𝙃𝙪𝙢𝙢𝙚𝙧 - 𝘉𝘳𝘪𝘵𝘵𝘢𝘯𝘺 𝘉𝘭𝘶𝘦 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 (8/10) A dish of creativity and refined technique. Lobster was prepared

A dish of creativity and refined technique. Lobster was prepared to achieve perfect tenderness. It was complemented with a refreshing sweet corn broth and delicate crispy Tuille garnish that added visual appeal and texture contrast, heightening the dish through balanced flavour and artful presentation.

𝙂𝙚𝙧ä𝙪𝙘𝙝𝙚𝙧𝙩𝙚𝙧 𝙇𝙖𝙘𝙝𝙨 𝙏ö𝙧𝙩𝙘𝙝𝙚𝙣 - 𝘝𝘪𝘤𝘵𝘰𝘳𝘪𝘢 𝘚𝘮𝘰𝘬𝘦𝘥 𝘚𝘢𝘭𝘮𝘰𝘯 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘭𝘦𝘵 (7.5/10)
A perfect balance of smoked salmon and earthy beetroot in a buttery shortcrust, delighting both eyes and tastebuds. Flavors were vibrant yet well-matched, beet was not too earthy or grassy. A satisfying appertiser.

𝘽𝙡𝙪𝙢𝙚𝙣𝙠𝙤𝙝𝙡 𝙎𝙪𝙥𝙥𝙚 - 𝘊𝘢𝘶𝘭𝘪𝘧𝘭𝘰𝘸𝘦𝘳 𝘚𝘰𝘶𝘱 (8/10)
An ingenious presentation was revealed as cauliflower and prawns were artfully plated before the server poured the soup over top. The silky-smooth soup had flavours that were subtle and mild yet very aromatic and balanced. Mutiple types of cauliflower swam amid, providing intriguing textures.

𝙒𝙤𝙡𝙛𝙛𝙞𝙨𝙘𝙝 - 𝘚𝘱𝘰𝘵𝘵𝘦𝘥 𝘞𝘰𝘭𝘧𝘧𝘪𝘴𝘩 (6.5/10)
While wolffish lacked luster alone, the hearty goulash jus enlivens its flakes, redeeming any fish tastelessness through refined technique and balance. Thin fries atop also presented an intriguing textural play.

𝙍𝙞𝙣𝙙𝙚𝙧𝙧ü𝙘𝙠𝙚𝙣 - 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘚𝘪𝘳𝘭𝘰𝘪𝘯 (7.5/10)
A cut of perfectly cooked sirloin boasted a rosy, tender center, its savory essence expertly paired in a robust yet balanced garlic-parsley jus. Perfect execution.

𝘽𝙞𝙧𝙣𝙚 𝙃é𝙡è𝙣𝙚 (7/10)
Conference pear crafted the refreshing center of this dessert, complimented by vanilla ice cream's richness and chocolate's bittersweet notes. Well worth the indulgence after the filling meal.

𝙃𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙂𝙚𝙧𝙢𝙖𝙣 𝙉𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚𝙨

𝙂𝙪𝙢𝙢𝙮 𝘽𝙚𝙖𝙧 𝙏𝙧𝙤𝙡𝙡𝙚𝙮
2024-05-03
2024-07-13 458 瀏覽
Service: the waitress is not that active to serve us. We are holding a backpack and a handbag, but she wont help us actively until we called her to give us two baskets. The waitress didnt clean our table after every dishes until i asked her to come to clean. The female washroom is not clean enough as well.Food: taste normal for all the dishes that tastes like a normal price range $500 per head western food restaurant in HK. I hope the chef should go to try different fine dining in hk and learn

Food: taste normal for all the dishes that tastes like a normal price range $500 per head western food restaurant in HK. I hope the chef should go to try different fine dining in hk and learn what fine dining in this $ range look and taste like.

Finally. Wine. We ordered 6 glasses wine pairing, and almost all the glasses or wine taste very similar , not really professional and rich enough in this field.

2024-07-12
$2000 (晚餐)
2024-07-07 390 瀏覽
追求貴婦生活的我,時不時都會在城中尋找值得試的fine dining! 如果有埋Wine pairing就更加好, 合適嘅酒就絕對可以將食物昇華!今次嚟到中環嘅LKF tower試德國菜!下午嘅蘭桂坊真係好靜,可以靜靜地享受一個午餐,適合喜歡悠閒生活嘅我。大廚 Peter Find 有超過 30年在世界各地高級餐廳廚房工作的經驗,不單在歐洲多家米芝蓮星級餐廳工作,更先後在香港文華東方酒店 Pierrot 及香港麗思卡爾頓酒店擔任行政總廚一職,經驗十足!所以今次嘅menu都無令我失望! 我平時唔鍾意食青豆,但係佢哋個「海鱒魚配青豆湯」好清新同清甜! 德式刀削麵Spätzle 都有驚艷到我,麵條入口像蛋絲細滑,超爽口!另外德國鹹豬手就食得多,咁嚟到呢度就要試吓「脆皮烤豬腩肉」,外酥內軟,豬皮香脆爽口,個人很喜歡脆豬皮! 甜品可以試德國有名嘅黑森林蛋糕!朱古力味超濃~我當然有做埋wine pairing! 最鍾意係Sparkling Riesling, 少少酒嘅酸性可以減去食物嘅油膩感。

甜品可以試德國有名嘅黑森林蛋糕!朱古力味超濃~

• Pork  Belly
  • Spätzle
2024-06-05 421 瀏覽
幾年前去過德國吃了正宗德國菜,至今念念不忘其實德國菜絕對不止豬手和啤酒!Heimat讓我重拾德國美食的回憶🥰餐廳由來自德國的名廚Peter Find掌舵💙🦞Bretonischer Hummer 藍龍蝦配粟米冷盤鮮美的龍蝦作前菜配上粟米非常可口🌽🥣Frühlings Erbsensuppe 海鱒魚配青豆湯以海鱒魚配青豆湯💚再加上薄荷葉,好清新🌱🍝Spätzle德國版刀削麵麵條入口細滑,充滿蛋香🥚 🐷Pork Belly 脆皮烤豬腩肉外酥內軟,肉質鮮嫩香氣十足😋酸菜釀到豬腩肉內增加菜式味道和層次🥬Kohlrouladen 德式高麗菜肉捲 以本港優質的黑毛豬豬肉加簡單調味捲心菜包住豬肉細火煎至外表微脆後再蒸再加上鮮味十足的湯汁真的超級好吃😋😋😋🍰Erdbeerkuchen 士多啤梨蛋糕以士多啤梨作蛋糕主角清甜可口🍓
幾年前去過德國吃了正宗德國菜,至今念念不忘
其實德國菜絕對不止豬手和啤酒!
Heimat讓我重拾德國美食的回憶🥰
餐廳由來自德國的名廚Peter Find掌舵💙

🦞Bretonischer Hummer 藍龍蝦配粟米冷盤
鮮美的龍蝦作前菜
配上粟米非常可口🌽

以海鱒魚配青豆湯💚
再加上薄荷葉,好清新🌱

🍝Spätzle
德國版刀削麵
麵條入口細滑,充滿蛋香🥚

🐷Pork Belly 脆皮烤豬腩肉
外酥內軟,肉質鮮嫩香氣十足😋
酸菜釀到豬腩肉內

🍰Erdbeerkuchen 士多啤梨蛋糕
以士多啤梨作蛋糕主角
清甜可口🍓

2024-05-17 311 瀏覽
之前食過Chef Find 四手聯乘德國菜,極掛住德國蛋麵Spätzle,點知喺Chef嘅主場 @heimat.hk 更有驚喜!fine-dining 6 course meal 由頭盤、主菜到juice pairing 我都好滿意🥹佢嘅菜式用料唔係話最特別,但係食材配搭、烹調方式真係值得一讚!慶祝嘅話可以試呢間🥹❤️藍龍蝦配粟米冷盤冷盤已經俘虜咗我的心,罕有嘅藍龍蝦煮到medium rare,爽、嫩、帶膠質,加上清甜嘅粟米蓉,仲有粟米脆脆,有多重口感!欣賞廚師冇放太多調味喺呢個頭盤,完全食到龍蝦同粟米本身嘅鮮甜! 海鱒魚配青豆湯一定係我飲過最好味嘅青豆湯!淡鹽青豆湯再加上清新嘅薄荷,原來超級夾,草青味冇晒!而且湯嘅稀稠度啱啱好,唔會太稀,又唔會太重粉感。海鱒魚經過香港Victoria Island Smokehouse 燻製,淡淡煙燻同青草香味形成奇妙嘅對比!德國蛋麵Spätzle 絕對係家嫂最鍾意嘅pasta!Spätzle麵團嘅水、蛋同鹽嘅份量比其他pasta高,所以單食已經好有蛋香,德式做法係仲會將蛋麵煎香,外脆內軟真係不得了,加上冇得輸嘅忌廉蘑菇汁,成為我今餐嘅最愛! 脆皮烤豬

藍龍蝦配粟米冷盤

德國蛋麵

脆皮烤豬腩肉
呢個豬腩肉又係不得了,德國進口豬經過醃製、煙燻、烤焗,外皮脆而有肉汁,睇片就知幾Juicy,比德國豬手更出色!大廚Zhang酸菜釀入豬腩肉,再喺面加上芥末、紅椒粉及藏茴香子,成個菜式烹調同調味都做得非常之好!

德式高麗菜肉捲
 呢個暖心家庭式嘅德國菜,用咗香港家豬黑毛豬肉加上鮮味十足的湯汁,大廚話豬肉預先加鹽同水快速攪拌,可以增加彈性,口感真係唔錯,我蒸肉餅都要試吓!

士多啤梨蛋糕
士多啤梨有略略煮過,保持口感之餘又可以增加甜味,芝士蛋糕味甜帶雲呢拿香,成個Menu都食到食材嘅原味!

最後我都幾推薦大家試下juice pairing,第一次飲咁有層次嘅果汁,侍應介紹水果嘅選材都好講究,果汁果味濃,而且充滿蜂蜜同花香,雖然價錢少少貴,但係值得試!

6 Course Full Journey($1,280)/

食物:❤️❤️❤❤❤️( 必食蛋麵、豬腩!)
環境:❤️❤️❤❤❣️( 有空間感)
服務:❤️❤️❤️❤❤️(主動有禮貌)
價錢:❤️❤️❤❤️🤍(價錢對得起質素)
餐廳係新派嘅德國菜,同時保留咗好多傳統德國菜嘅精神同菜式,餐廳老闆兼大廚係Peter Find,係正宗德國人,佢係餐飲界非常有名 無人不曉,之前係香港麗思卡爾頓酒店(Ritz-Carlton)擔任酒店行政總廚逾十年,原來係早期1995年 亦都係香港文華東方酒店既法國餐廳-Pierrot擔任過行政總廚,好愛烹飪既Peter近年就開左佢心目中既新派德國菜餐廳。講求新鮮食材、環保同健康,絕大部分菜式都不含忌廉或牛油。Chef Peter Find 帶客人穿越佢既家鄉同珍貴的童年回憶,感受田園氣息 同德國既童話故事。由價值不菲的藍龍蝦作頭盤,到充滿春天氣息的青豆湯以及德國名物豬蹄,緊接享負成名既香煎鯛魚配捲心菜,整頓餐單充滿高低起伏我地晚餐選左Full Journey$1,280 (6 courses) + $780-6Glass。好推薦配酒 佢地選既酒每一杯都好好飲,而且同菜式好夾 好提升到每道菜✨首先出場既係 酸種包,外脆內軟 非常香。另外係德國傳統pretzel,煙煙韌韌~🦞Bretonischer Hummer | MaisBrittany Lobster | Corn藍龍蝦配粟米冷盤

首先出場既係 酸種包,外脆內軟 非常香。
另外係德國傳統pretzel,煙煙韌韌~

🦞Bretonischer Hummer | Mais
藍龍蝦配粟米冷盤

🌱Frühlings Erbsensuppe
海鱒魚配青豆湯

🐖Schweinefuß | Schwarze Trüffel
Pig Trotter | Black Truffle | Foie Gras
烤豬蹄配黑松露及鵝肝

🐟Sea Bream | Kraut
Sea Bream | Cabbage | Hungarian Goulash Jus
香煎鯛魚配捲心菜

🥬Kohlrouladen / Cabbage Roll
德式高麗菜肉捲

🐂 Rinderfilet | Kartoffelstrudel
Prime Beef Sirloin | Potato Strudel
西冷牛配千層馬鈴薯妃樂酥皮卷

🍰Erdbeerkuchen Strawberry Vanilla Cake
士多啤梨蛋糕

✨White Asparagus, Slow Cooked Egg, Black Forest Ham, Parmesan Foam
白蘆筍 溫泉蛋 配黑森林火腿巴馬臣芝士

白蘆筍係當造季節,Chef Peter 仲比我地原條食節單處理過既白蘆筍,清甜爽嫩!最好既美食係用最簡單嘅方式烹調最新鮮嘅食材,係最難忘嘅菜式。

甜品之後 好驚喜最後以德國最出名既Bären-Treff糖果做結尾。糖果有好多口味,包括紅辣椒、薑味、士多啤梨、可樂等,全部都係健身低糖牌本,原本唸住食2糖,食食下忍唔住食左成碟。
-𝐇𝐄𝐈𝐌𝐀𝐓 𝐛𝐲 𝐏𝐞𝐭𝐞𝐫 𝐅𝐢𝐧𝐝 🇩🇪初嚐位於中環既德國菜Fine Dining菜單設計靈感源自柏林和巴伐利亞等地方德籍主廚 Chef Find 之前係 Ritz-Carlton 擔任行政總廚+ 1995年係香港文華東方酒店既法國餐廳-Pierrot擔任過行政總廚 今次佢就抱着回味美好童年回憶既願景以精緻角度呈現最正宗 最地道既家鄉菜餚 講求新鮮食材 環保 健康 大部分菜式不含忌廉或牛油🥳由餐單 - 飲品 - 款待 去到餐廳設計都充滿德國風情正如餐廳名字 HEIMAT - 係德文既「家鄉」為食客帶來最德國既體驗 🏞️✨春日嚐味餐單 Full Journey ($1280 / 6-course)+ Wine Pairing (6-Glass $780)高度推薦配酒食 每款酒都係經過佢地悉心挑選 ⭐️每款都同菜式好夾 將味道昇華到另一個層次✨ 真心好飲🥯𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱+ Sourdough bread 香噴噴又外脆內軟+ Tradition Pretzel 食落比想象中煙韌 個人幾中意佢個蒜蓉蛋黃醬一齊食~🦞𝗕𝗿𝗲𝘁𝗼𝗻𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿 𝗛𝘂𝗺𝗺𝗲𝗿 | 𝗠𝗮𝗶𝘀🥂Weingut C. vo
𝐇𝐄𝐈𝐌𝐀𝐓 𝐛𝐲 𝐏𝐞𝐭𝐞𝐫 𝐅𝐢𝐧𝐝 🇩🇪

初嚐位於中環既德國菜Fine Dining
菜單設計靈感源自柏林和巴伐利亞等地方
擔任過行政總廚 今次佢就抱着回味美好童年回憶既願景
以精緻角度呈現最正宗 最地道既家鄉菜餚
講求新鮮食材 環保 健康 大部分菜式不含忌廉或牛油🥳
由餐單 - 飲品 - 款待 去到餐廳設計都充滿德國風情
正如餐廳名字 HEIMAT - 係德文既「家鄉」
為食客帶來最德國既體驗 🏞️

+ Wine Pairing (6-Glass $780)
高度推薦配酒食 每款酒都係經過佢地悉心挑選 ⭐️
每款都同菜式好夾 將味道昇華到另一個層次✨ 真心好飲

🥯𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱
+ Sourdough bread 香噴噴又外脆內軟
+ Tradition Pretzel 食落比想象中煙韌
個人幾中意佢個蒜蓉蛋黃醬一齊食~

🦞𝗕𝗿𝗲𝘁𝗼𝗻𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿 𝗛𝘂𝗺𝗺𝗲𝗿 | 𝗠𝗮𝗶𝘀
🥂Weingut C. von Nell-Breuning "Ludovico" Brut 2019 ⭐️
低溫慢煮藍龍蝦配粟米冷盤 - 以多種方式烹調粟米
包括粟米濃郁凍湯 + 燒粟米粒 (比較硬身 要小心啲咬)
配上嫩滑藍龍蝦及以濃縮龍蝦汁製成既龍蝦脆脆
龍蝦蝦肉肉質嫩滑 爽口細膩 仲有淡淡海洋鹹香
亦都落左啲辣椒粉 食落鮮甜得黎又帶點微鹹微辣
無論係 口感定係味道層次非常豐富 而且好開胃!

🫛𝗙𝗿𝘂̈𝗵𝗹𝗶𝗻𝗴𝘀 𝗘𝗿𝗯𝘀𝗲𝗻𝘀𝘂𝗽𝗽𝗲
🥂Sauvignon Blanc Ehrenhausen 2019 ⭐️
海鱒魚配青豆湯 - 係充滿春天田園氣息既湯品
健康少油既青豆湯中加入煙燻過既海鱒魚
配上薄荷葉同檸檬皮 帶出清新味道
中意個湯冇加奶製品 而用打泡方式令質感變得好順滑❤️

⭐️White Asparagus aka Queen of Veg
無論係古代定係現代既歐洲 都被喻為貴族頂級食材之一
正值當造季節 (每年四至六月底) 餐廳特別準備限定菜式令大家有機會品嚐貴族食材 當晚食到其中2款做法:
+ 用最簡單既方法去保持原有鮮甜味 食落清甜爽嫩
唔似綠蘆筍有苦澀味 質感非常非常軟腍 🥳
+ 配上黑森林火腿, Parmesan Cheese foam 同溫泉蛋:
口感豐富 配搭清新得黎帶點鹹香 同 nutty

🍖𝗦𝗰𝗵𝘄𝗲𝗶𝗻𝗲𝗳𝘂ß | 𝗦𝗰𝗵𝘄𝗮𝗿𝘇𝗲 𝗧𝗿𝘂̈𝗳𝗳 *
🥂2019 Rudolf Fürst Astheimer Chardonnay
烤豬蹄配黑松露及鵝肝 - 食德國菜又點少得食豬蹄
呢個係整個餐單入面最細碟但係味道上最有爆發力既一道
將豬肉去筋骨放入肉湯慢煮 加入黑松露、鵝肝 香蔥 同舞茸菇等等
上面仲鋪有煎鵝肝 整體味道係細緻濃烈仁又做到唔油膩 肉質又好軟稔 富有肉汁 骨膠原滿滿

🐠𝗦𝗲𝗲𝗯𝗿𝗮𝘀𝘀 | 𝗞𝗿𝗮𝘂𝘁*
🍷 Schloss Reinhartshausen Siegelsberg Spatburgunder Trocken 2018
香煎鯛魚配捲心菜 - 加入源自匈牙利肉汁素食變奏版
主要食個紅椒味 口感細膩 而唔會搶去魚鮮味
另外大膽地配上黑椒味重既紅酒 都好夾
同埋底下以紅椒粉、月桂葉調味既椰菜卷配脂肪多既鯛魚一齊食 增添風味

🥩𝗥𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿𝗳𝗶𝗹𝗲𝘁 | 𝗞𝗮𝗿𝘁𝗼𝗳𝗳𝗲𝗹𝘀𝘁𝗿𝘂𝗱𝗲𝗹
🍷 Blaufränkisch 2018
西冷牛配千層馬鈴薯妃樂酥皮卷 - 以德國南部傳統做法
重新演繹西冷牛扒 配以千層馬鈴薯妃樂酥皮卷
外層烤得香脆 (個人好中意呢個千層薯片) 😍
肉質鮮嫩多汁 配埋紅莓製成既醬汁中和番個油膩感 再會有配搭特色蛋香味重既捲麵Spätzle

🍰𝗘𝗿𝗱𝗯𝗲𝗲𝗿𝗸𝘂𝗰𝗵𝗲𝗻
🥂Schales Gewerztraminer Spatlese 2021❤️
士多啤梨戚風蛋糕 - 以春季當造士多啤梨作為主角

逐一介紹拍賣番黎既古早熊仔同特式口味
每款都各有驚喜 仲要係健康低糖版
個人幾中意個薑味 非常特別❤️
2024-04-30
$2060 (晚餐)
講起德國菜,好多人第一時間就諗起鹹豬手、酸菜😜今日好友帶我黎到位於中環既📍Heimat🌟一嚐由德國名廚 Peter Find精心炮製之德國菜餚🧑🏻‍🍳嶄新演繹多款傳統菜餚,將味道昇華至另一層次‼️為大家帶來別樹一格既餐飲體驗,於春日盡享德國美食😘😘餐廳充滿德國風格,營造出優雅且浪漫感十足既輕鬆氛圍,店內更有私人廂房,適合一班好友或家庭聚會,享受醉人時光🎉Heimat每道食物精緻具特色,Chef Find將傳統美食加以個人靈感,重新演繹傳統德國菜餚,打破外界對德國菜慣常睇法,令人一試難忘💋✨Full Journey 六道菜嘗味餐單✨🔹10 Grains Sourdough十穀物酸種麵包蘊含十款穀物,入口充滿深厚麥香,夾雜微酸,口感鬆軟而帶韌性,外皮則充滿焦香!原來餐廳係經過多次尋找,先搵到呢款又健康又充滿德國口味既Sourdough,的確出色🥖🔹Bretonischer Hummer | MaisBrittany Lobster | Corn藍龍蝦粟米冷盤以鮮嫩為特色之藍龍蝦罕有且不易捕獲,Chef Find特別選用頂級食材作前菜,再精心配搭多款新鮮食材,打造令人胃口大開之冷盤🦞藍龍蝦肉厚
講起德國菜,好多人第一時間就諗起鹹豬手、酸菜😜

今日好友帶我黎到位於中環既📍Heimat🌟
嶄新演繹多款傳統菜餚,將味道昇華至另一層次‼️
為大家帶來別樹一格既餐飲體驗,於春日盡享德國美食😘😘

餐廳充滿德國風格,營造出優雅且浪漫感十足既輕鬆氛圍,
店內更有私人廂房,適合一班好友或家庭聚會,享受醉人時光🎉

✨Full Journey 六道菜嘗味餐單✨

🔹10 Grains Sourdough
十穀物酸種麵包

🔹Bretonischer Hummer | Mais
藍龍蝦粟米冷盤
以鮮嫩為特色之藍龍蝦罕有且不易捕獲,Chef Find特別選用頂級食材作前菜,再精心配搭多款新鮮食材,打造令人胃口大開之冷盤🦞藍龍蝦肉厚味濃,啖啖爽甜富彈性,加入粟米濃湯,伴以經烤焗處理既粟米,濃濃粟米香,提升味道層次🌽

🔹Frühlings Erbsensuppe
海鱒魚配青豆湯
大有來頭既海鱒魚由Victoria Island Smokehouse 燻製而成🐟全因Chef Find支持本土文化、尊重香港手工💗海鱒魚帶淡淡煙燻香與味道濃郁、營養豐富既青豆湯達至奇妙對比,飲落既清新又細膩

🔹Kohlrouladen / Cabbage Roll
德式高麗菜肉捲
德國常見傳統美食,亦屬餐廳名物之一!將來自香港家豬 (Hong Kong Heritage Pork)之優質黑毛豬豬肉簡單調味,再配洋蔥及捲心菜,先將外表煎至微脆後再蒸煮,上枱時再加入鮮甜湯汁,咬落啖啖JUICY爆汁,豬肉油脂豐腴而不膩,令人一試愛上😍😍

🔹Spaetzle with mushroom
Hand-shaved German noodle
蘑菇Spaetzle
中式刀削麵就食得多,第一次試德國刀削麵Spätzle,Chef Find將其煎至脆口,入口蛋香芬芳,特別濃郁香滑,煙煙韌韌又爽口!面頭鋪滿大量蘑菇及芝士,濃香滋味滿分💯

🔹Sauerkraut
脆皮烤豬腩肉
外酥內軟、肉質鮮嫩,甫上枱就聞到香氣十足,賣相超吸引🤟🏻經大廚悉心製作之脆皮烤豬腩肉肥瘦適中,中央位置釀入酸菜,增加層次感同時解膩,面頭再放上芥末、紅椒粉及藏茴香子~必食超香脆既豬皮,邪惡又出色‼️

🔹Erdbeerkuchen
Strawberry Vanilla Cake
士多啤梨蛋糕
甜品時間有春季當造士多啤梨作蛋糕主角🍓加入雲呢拿、香滑忌廉等,平衡甜酸味道,口感輕盈、層次豐富🍰

餐廳更提應Wine Pairing/ Juice Pairing 🥂今日就試咗無酒精果汁既Juice Pairing,清新味蕾一流🍸

Heimat🌟
📍香港中環雲咸街 33 號 LKF Tower 8樓
2024-04-22
冇去過德國旅行,所以對德國菜嘅印象都係停留喺香港嘅餐廳,最令我印象深刻一定係德國啤酒節,配搭上一大堆炸物。今次到訪位於中環嘅德國餐廳「Heimat」就打破咗我對德國菜嘅固有印象,運用德國傳統技藝打造新派德國菜式,務求令到食客有不一樣嘅體驗。Full Journey 6 courses 每一道菜都會各自配搭唔同嘅果汁,從而提升食物嘅味道層次。🌟Bretonischer Hummer | Mais Brittany Lobster | Corn以矜貴藍龍蝦烹調嘅冷盤,醬汁用上多種粟米烹調手法如烤焗、濃湯等等,打造極致嘅鮮味組合。🌟 Frühlings ErbsensuppeSpring Green Pea Soup | Mint | Smoked Ocean Trout青豆係德國常見嘅食材,春暖花開嘅時候最適宜製成湯品飲用。大廚Chef Find選用海鱸魚,以本地smokehouse煙燻。青豆嘅豆香和煙燻味道帶番少少層次出嚟。🌟Kohlrouladen / Cabbage Roll自己動手製作嘅菜式,特別有成功感。用上德國傳統捲心菜,加入優質黑毛豬肉,包裹後煎香在再蒸煮,湯汁鮮甜又多肉汁。

Full Journey 6 courses
每一道菜都會各自配搭唔同嘅果汁,從而提升食物嘅味道層次。

🌟 Frühlings Erbsensuppe

🌟Kohlrouladen / Cabbage Roll

🌟 Pork Belly
選用德國進口豬,經過本地煙燻和醃製,內層以酸菜填滿。豬皮烤到香脆,面頭加入多款香料如芥末,味道肥而不膩。

🌟 Spaetzle with mushroom
中式刀削麵就見得多,德國嘅麵條就幼滑同埋薄身好多。麵條經過煎香,配搭蘑菇和大量芝士,口感香脆又芝味。

🌟 Erdbeerkuchen
面頭嘅士多啤梨堆砌成玫瑰花嘅形狀,加上雲呢拿和忌廉等等,酸甜味平衡得好好。
2024-04-18 177 瀏覽
令你心心眼的德國🇫🇷餐廳🤩🤩認真食一次正宗的法國菜原來係咁不一樣!頭盤未上前 首先品嚐一下麵包 外型有點像丹麥藍罐曲奇中的蝴蝶酥但比平常的法國麵包質感軟得多 有2款口味 外面塗上一些cream cheese 簡單又美味😋前菜是一個令人驚喜的Bretonischer Hummer | MaisBrittany Lobster | Corn藍龍蝦粟米冷盤沙拉🥗由三款玉米+ 蔬果碎粒+ 藍龍蝦肉製作而成 其中有用作零食炸得香脆的粟米粒🌽、鮮甜的玉米及香烤過的玉米 再加上玉米汁 口感已非常豐富 配菜是紫洋蔥及沙律菜等加上黑椒 色彩斑斕 令人開胃🤤食慾大增其後的熱湯 Frühlings ErbsensuppeSpring Green Pea Soup | Mint | Smoked Ocean Trout 海鱒魚配青豆湯令我份外期待 🐟它是一個充滿動感的綠豆湯 店員呈上的時候 碟中央本來只有一小束捲好的煙三文魚和綠豆隨即店員馬上準備就緒 在我身旁詢問喔我是否準備拍照🤩熱騰騰的綠豆湯就立即倒下來wow 每一啖都充滿豆香 綿綿細軟感覺健康又清新 🙌🏻生菜包大家就食得多 至於Kohlrouladen
令你心心眼的德國🇫🇷餐廳🤩🤩
認真食一次正宗的法國菜原來係咁不一樣!

頭盤未上前 首先品嚐一下麵包

前菜是一個令人驚喜的
Bretonischer Hummer | Mais
藍龍蝦粟米冷盤沙拉🥗
由三款玉米+ 蔬果碎粒+ 藍龍蝦肉製作而成
其中有用作零食炸得香脆的粟米粒🌽、
鮮甜的玉米及香烤過的玉米 再加上玉米汁

蘑菇Spaetzle 麵條長短不一
輕微煎過後呈現黃金顏色
入口彈牙 芝士碎及和蘑菇🍄‍🟫融合在一起
有點咸香份外惹味

主菜的Sauerkraut Smoked Pork Belly

脆皮烤豬腩肉 燒得香噴噴 主廚切開的時候
油香四溢 夾雜德國豬手用的酸菜
沾上蜜糖芥末醬 別有一番風味

甜品令我興奮不已😆
新鮮Erdbeerkuchen Strawberry Vanilla Cake
士多啤梨蛋糕賣相吸引
細細一件 入口輕盈有空氣感 蛋香濃郁
碟上加上少量士多啤梨醬汁
配上獨特甜品酒 為味蕾注入滿滿幸福感🍷

2024-04-14
位於中環LKF tower 的Heimat提供正宗的德國美食體驗。在資深主廚Peter Find和Sam的指導下,Heimat不僅重塑傳統德國料理,還讓每一位顧客都能感受到德國文化的魅力。Heimat春季六道菜品嚐菜單價格為港幣$1,280,您可以選擇搭配葡萄酒(四杯港幣$580)或果汁(六杯港幣$780)先上十穀酸種麵包 10 Grains Sourdough餐廳提供的十穀酸種麵包十分出色,外酥內軟。這款富含營養的十穀酸種麵包對消化系統大有裨益。藍龍蝦粟米冷盤(Brittany Lobster | Corn)藍龍蝦搭配各式粟米的多重口感作為開胃冷盤。藍龍蝦因其稀有而被視為頂級食材,其肉質堅實帶微鹹,濃郁的粟米湯大大提升了整體口感。海鱒魚配青豆湯(Spring Green Pea Soup | Mint | Smoked Ocean Trout)春天的代表就是清新的青豆湯。Chef Find改良了傳統食譜,保留了食材的完整味道,不使用額外的黃油、奶油或馬鈴薯,使其成為一個美味且健康的選擇。支持香港工匠及食材,這道湯中的海鱒魚在香港仔維多利亞島煙燻屋本地煙燻,帶有微妙的煙熏風味,展現了廚
先上十穀酸種麵包 10 Grains Sourdough
bread
藍龍蝦粟米冷盤
春天的代表就是清新的青豆湯。Chef Find改良了傳統食譜,保留了食材的完整味道,不使用額外的黃油、奶油或馬鈴薯,使其成為一個美味且健康的選擇。支持香港工匠及食材,這道湯中的海鱒魚在香港仔維多利亞島煙燻屋本地煙燻,帶有微妙的煙熏風味,展現了廚師出生於德國的背景和對香港文化及美食的融合。
海鱒魚配青豆湯
德式高麗菜肉捲(Cabbage Roll)
德式高麗菜肉捲是德國的經典comfort food。廚師巧妙地將洋蔥和胡椒稍作調味,將來自香港黑毛家豬豬肉包入高麗菜葉中,再慢煮,這道菜肉質嫩滑,配上溫暖的高湯,香氣撲鼻,真是一大享受。這種使用本地優質食材的做法,讓人感受到 Heimat 對於食材選擇的用心。
德式高麗菜肉捲

蘑菇Spaetzle(Hand-shaved German Noodle)
此外,手切德國麵條(Spätzle)的製作過程同樣讓人印象深刻。廚師 Find 利用他超過30年的傳統木板和刀具,精心製作出口感Q彈、富含蛋香的麵條,搭配山上的芝士,風味絕佳。
蘑菇Spätzle
Spätzle
脆皮烤豬腩肉(Smoked Pork Belly)
菜單上還有精緻改良的德國脆皮烤豬腩肉。將酸菜巧妙地填充豬腩肉中以增加濕潤度和風味,烤至皮脆肉嫩,內部保持多汁。
脆皮烤豬腩肉
士多啤梨蛋糕(Strawberry Vanilla Cake)
為了迎接草莓季節,甜品送上了令人驚艷的士多啤梨蛋糕。新鮮的士多啤梨搭配和奶油,增添了層次感。
士多啤梨蛋糕
春季六道菜品嚐菜單中,每一樣都令我回味無窮。無論是尋找一次休閒的晚餐體驗還是特殊的家庭聚會,Heimat 都承諾帶給您真正的德國美食體驗。我已經迫不及待想要再次造訪,深入探索他們的創意菜單!
蘑菇Spätzle
Spätzle
2024-04-15 119 瀏覽
德國唔只有豬手及啤酒‼️位於中環的餐廳 Heimat絕對會打破大家對德國菜概念,重新定義德國美食😋 由來自德國的名廚 Peter Find將傳統菜餚以摩登的配搭重新演繹,還帶來春日嘗味餐單,引領大家走進德國春天的童話故事Geräucherter Schweinbauch / Sauerkraut/皮烤豬腩肉德國進口豬肉經過本地醃製和煙燻,將酸菜釀到豬腩肉內,肉質鮮嫩香氣十足Spätzle/自家製德國刀削麵麵條入口像蛋絲細滑,蛋香芬芳,口感煙韌Kohlrouladen/德式高麗菜肉捲用上以優質本地黑毛豬豬肉,以捲心菜包住,煎至外表微脆後再蒸煮,湯汁鮮味,豬肉豐腴不膩 Bretonischer Hummer Mais/ 藍龍蝦配粟米冷盤以價格不菲的藍龍蝦作前菜,配上以不同方式烹調的粟米,蝦肉肉質嫩滑,爽口細膩鮮甜Frühlings Erbsensuppe/海鱒魚配青豆湯煙燻海鱒魚配青豆湯再加上薄荷葉,淡淡煙燻與青草香味所形成奇對比,清新味道Erdbeerkuchen/士多啤梨蛋糕色彩鮮艷的蛋糕,好有春天感覺,果味香濃,蛋糕鬆軟,食到大家心心眼😍餐廳對每一道都好講究,用上含有十穀穀物的酸種麵包

德國唔只有豬手及啤酒‼️

/皮烤豬腩肉

Spätzle/自家製德國刀削麵
麵條入口像蛋絲細滑,蛋香芬芳,口感煙韌

Kohlrouladen/德式高麗菜肉捲

Frühlings Erbsensuppe/海鱒魚配青豆湯

Erdbeerkuchen/士多啤梨蛋糕

餐廳對每一道都好講究,用上含有十穀穀物的酸種麵包,外層脆而不硬,中間鬆化軟綿,極富質感。

最後還有可愛特別訂製小熊軟糖餐車,讓大家感受德國傳統之餘,亦尋回童真。

• Geräucherter Schweinbauch / Sauerkraut /皮烤豬腩肉
  • Bretonischer Hummer Mais/ 藍龍蝦配粟米冷盤
  • Kohlrouladen/德式高麗菜肉捲
  • Spätzle/自家製德國刀削麵
  • Frühlings Erbsensuppe/海鱒魚配青豆湯