和一班半退休老友接了一個Project,隨心在Site 或WFH,都算是新類型的生活模式,趕上潮流。今天中午,我們試了headboy的午餐,130元的肉眼扒套餐,十分吸引,很適合我們這班打工為食好嘢的悠閒工作者。一上枱,就是奪眼球的雜菜湯和蒜蓉包,特别係個包,好好味,外脆內軟,甘香可口。再加單骨炸雞翼十分有誠意的前菜,今人對主菜充滿期待。主菜上枱,手掌大的肉眼扒配洋蔥圈三個再加沙律菜,有些遜色。吃下去,肉質雖軟但有筋,調味較咸,只算平格。甜品的本地雪糕,而飲品可選茶、咖啡和當天特飲。雪糕和咖啡一般,但茶和特飲都有好特别的茗茶茶具,和特色飲品杯。整體來說,物有所值,少少驚喜。

十分有誠意的前菜,今人對主菜充滿期待。

甜品的本地雪糕,而飲品可選茶、咖啡和當天特飲。

整體來說,物有所值,少少驚喜。

今晚係慶祝友人生日,可能平日夜晚,人流係少😣只有兩枱,但冇阻店主熱情款待!決定獻出我嘅第一次,因為呢間小店真係值得推介!我一定再回頭幫襯!下次先試吓佢哋嘅牛
2024-03-18
生日
Pesto  pasta  with  smoked  salmon
Pork  rib
德國鹹豬手
煎盲曹魚
店主係一對Couple,人情味爆燈!同我哋講唔好錯過呢一張打卡位嘅相🤩
2024-01-01 208 瀏覽
這一次一行五人,和友人來一個除夕 lunch .訂位的時候職員有問我是否需要訂 它們的 signature dish 24小時低溫慢煮美國牛肋骨(中)($600),她說很推介我們試試看。雖然是 lunch, 好像不叫 lunch set 沒有那麼化算,但除夕喜慶日子,而且對牛的抵抗力很低。所以試試看!最後我們點了三個 lunch set , 一個 pizza 加牛肋骨,滿心歡喜的離開~
這一次一行五人,和友人來一個除夕 lunch .

餐湯
24小時低溫慢煮US牛肋骨(中)
Parma Ham Pizza
Fish n Chips
燒春雞配蕃薯條
鴨油 溫泉蛋 Pasta
題外話/補充資料: 幸好我們有訂位,當天中午爆滿,我們吃的時候見到幾個想 walk in 客黯然離開 😅
2023-12-31
餐湯
24小時低溫慢煮US牛肋骨(中)
Parma Ham Pizza
Fish n Chips
燒春雞配蕃薯條
鴨油 溫泉蛋 Pasta
  • 24小時低溫慢煮美國牛肋骨
  • 鴨油 Pasta
2023-12-31 138 瀏覽
今天lunch 到九龍城跟朋友歡度除夕,到了 Head Boys’ Club午餐,我們點了慢煮牛肋骨,肉質好腍,夠juicy! 另外還點了燒春雞、炸魚薯條、鴨油扁意粉,Parma Ham Pizza ,飲品點了自製檸檬汁梳打,賣相特別!餐後還有雪糕做甜品,真的大滿足😋
慢煮美國牛肋骨
法式蜜糖燒春雞
Parma ham  🍕
自製檸汁梳打
2023-10-31 196 瀏覽
星期六跟家人去吃晚飯。這間小店環境舒服,店員介唔新菜單的威靈頓牛扒🥩。酥皮香脆牛肉柔嫩,好味又正宗。值得推介👍。炸番薯條和Honey Mustard 雞翼香脆好味✌️🤤新鮮檸檬汁🍋Soda非常refreshing。中午有特價午餐,期待再有驚喜✌️
炸番薯條和Honey Mustard 雞翼香脆好味✌️🤤
新鮮檸檬汁🍋Soda非常refreshing。
中午有特價午餐,期待再有驚喜✌️

2023-10-28
2023-10-25 216 瀏覽
不用上班的日子,故意避開人多擠迫的午飯時段,下午兩點多才到九龍城覓食。到達餐廳門口時,發現裏面只剩下一枱食客,幸好在門口的老闆確認午市在下午五時才收市,所以我們兩人安然地入內坐下來,打開餐牌的時候,發現有別於一般的餐廳,這裏的午餐不只是兩三款,而是選擇繁多,光是肉類已經有豬、牛、雞、魚和海鮮,除了飯和意大利麵外,更有蔬菜和炸蕃薯條,就連飲品和甜品都佔了一整頁A4紙,真的花多眼亂!最後聽取老闆的介紹,我們都選了紐西蘭榖飼肉眼扒,$120的套餐,已經包括餐湯加蒜蓉包,餐前小食,主菜連蔬菜和炸蕃薯條,一份雪糕和飲品,而且免收加一服務費,真的算是超值!值得一提的,是餐廳的佈置有別於一般的餐廳,這裏每幅牆上都掛滿了大大小小大自然/蝴蝶的寫真,可供顧客欣賞和購買。所以這個花費不高午餐,我們在完全沒有壓力底下,一邊欣賞寫真,一邊享受一道接一度的菜式,過了悠閑的一個中午。
番茄湯連蒜蓉包
餐前小食,
餐前小食——春卷
主菜連蔬菜和炸蕃薯條,
紐西蘭榖飼肉眼配蔬菜及蕃薯條
一份雪糕和飲品,
番茄湯連蒜蓉包
餐前小食——春卷
紐西蘭榖飼肉眼配蔬菜及蕃薯條
2023-08-22 272 瀏覽
我第一次嚟食,係朋友介紹呢間小店,有貓貓睇,扒又好食,我就星期二放工一條友去試吓新嘢!我大約晚上7:45左右到,叫咗一個廚師推介牛扒同埋一杯乳酸梳打。梳打一早就到咗,正常嘅。跟住有一個女仔入來叫外賣,我一路等一路等,等到個女仔俾埋錢走埋,一路聽到隔離同對面枱開始催嘢食,我心諗:「大獲!」。我一路忍住我嘅怒火,一路再等,等到對面同隔離枱都有主菜食(佢哋係一路食小食一路飲酒嘅)等咗半個鐘,我頂唔順,我開口催。佢哋態度好嘅但冇嘢食上囉。我再等,到而家,我等咗45分鐘,我真係好想走啦!結果我等到8:30終於有嘢食,我都忟到冇去影碟嘢係點。嘢食叫做正常,係鹹咗少少,配菜唔熱。坦白講,就算嘢食正常,如果常規係要等咁耐先有得食,你哋諗吓啦!(補充:佢哋當晚連埋我四枱客,一張三人,一張四人,一張二人,我一人!)
我再等,到而家,我等咗45分鐘,我真係好想走啦!
結果我等到8:30終於有嘢食,我都忟到冇去影碟嘢係點。
嘢食叫做正常,係鹹咗少少,配菜唔熱。
2023-08-22
2023-08-06 228 瀏覽
舊同事介紹了位於九龍城的Head Boy's Lounge,在這裏我第一次飲到在以色列出產的紅酒,本來是揀Merlot,但老闆介紹了Sinai 西乃(聖經中神頒布十誡的區域)紅酒,芳香撲鼻,好酒!頭盤是水牛城單骨雞翼, 微棘和香脆,差不多吃完才上下一道菜,如果是其他餐廳會一起上晒所有菜,等你快啲食完,可以做多一轉生意,但這裏從容不迫讓你慢慢享受佳餚。沙律新鮮冇得輸,西冷牛甘香,Waffle 加芋頭雪榚,好飽又滿足 😋食物材料優越,誠意濃濃。餐廳的環境很親切、舒適寫意,是聚舊談天的好地方,不知不覺坐了四小時以上。

• 西乃紅酒
2023-07-31 193 瀏覽
星期日傍晚,一行三人在九龍城遊街覓食,碰巧經過一間西餐廳,停下來看餐牌時,被熱情招待的老闆請了進去。餐廳環境柔和舒適,牆上掛滿蝴蝶飛鳥之類的寫真,面對琳琅滿目的餐牌時,因為午餐吃得太飽沒有胃口,正在煩惱不知點甚麽,老闆殷勤為我們介紹這裡的美食,最後我們三人接受了他的建議,餐飲點了招牌鮮檸檬梳打,接著是足料的羅宋湯和蒜蓉包,主菜是溫泉蛋油封鴨扁麵和慢煮牛肋骨,加上紐約芝士蛋糕作為甜品,正如老闆所言,鴨的油泌入了麵條而令整道菜更加香口味美,牛肋骨是煮了超過24小時,所以肉味濃郁而且嫩口,結果?又是捧腹而歸⋯⋯
鮮檸檬梳打
接著是足料的羅宋湯和蒜蓉包,
羅宋湯
羅宋湯
温泉蛋油封鴨扁麵
紐約芝士蛋糕
2023-07-29 143 瀏覽
呢間餐廳無論食物質素,同服務態度,都係非常高質!老闆會好用心向你推介食物同酒類,令你品嚐美食之餘,又會知道背後嘅故事或製作過程。有一種親切好似朋友一樣嘅感覺!老闆鍾意飛機,一入到去就會見到一張啟德年代飛機降落嘅相片!而且佢地對藝術方面有追求,經常都擺唔同攝影師嘅相展,所以去到間餐廳就好似睇埋相展食物方面,可以睇返我下低影嘅相片介紹,另外有個油封鴨意粉都係非常好食,鴨油香到不得了,出面唔容易食到!記得訂枱後要 WhatsApp 佢地訂嘢食!佢地會私心推介啲好嘢比大家!
呢間餐廳無論食物質素,同服務態度,都係非常高質!

有一種親切好似朋友一樣嘅感覺!

老闆鍾意飛機,一入到去就會見到一張啟德年代飛機降落嘅相片!

記得訂枱後要 WhatsApp 佢地訂嘢食!
佢地會私心推介啲好嘢比大家!
慢煮牛肋骨肉
德國豬手
Semifreddo
2023-07-28
慢煮牛肋骨肉
德國豬手
Semifreddo
2023-04-29 307 瀏覽
Ordered a lunch set which was worth a bargain, with less than $100 HKD it included snack, a pasta and a drink. I ordered a seafood bolognaise pasta for my meal, The food was absolutely fantastic! The pasta was cooked perfectly and the seafood was fresh and flavorful. What really stood out to me, however, was the service. The staff were incredibly attentive and made sure that everything was just right. Although Head Boys Lounge is just a bistro surrounded by garages in Kowloon city, I felt very w

What really stood out to me, however, was the service. The staff were incredibly attentive and made sure that everything was just right. Although Head Boys Lounge is just a bistro surrounded by garages in Kowloon city, I felt very well taken care of throughout the entire meal. Definitely a hidden gem in Kowloon City!
2023-04-29
2023-04-07 260 瀏覽
白酒蜆肉扁意粉🍝 $80蜆肉份量大約有6隻 粒粒飽滿 白酒味恰到好處 香料再輕柔啲會更好日式拿破侖扁意粉🍝 $80厚厚嘅茄醬🥫少少芝士🧀 香草吊味茄醬有真茄肉 可惜調教等過酸海鮮份量多 啖啖口感豐富🦑兩個扁意粉都麵質爽 不過不失牛扒配椰菜沙律及蕃薯條🥩🍟 $120牛扒唔會韌 保留到肉汁 正常發揮椰菜沙律新鮮爽口蕃薯條炸得外脆內軟 蕃薯香甜可口👍🏻可惜3個餐份量都偏細
白酒蜆肉扁意粉🍝 $80

椰菜沙律新鮮爽口
蕃薯條炸得外脆內軟 蕃薯香甜可口👍🏻
可惜3個餐份量都偏細
2023-03-05 288 瀏覽
星期日去咗呢間餐廳試一試,我哋叫咗一個烤雞、一個牛扒及一個Carbonara。本來我地無諗住叫湯飲(加15蚊就有喇),但係剛好遇到識嘅朋友坐喺隔離,佢地大讚個湯好飲,於是我哋都叫咗一碗羅宋湯。呢個唔係一般嘅羅宋湯,入面有好多牛肉粒,好有牛味,我從來都無飲過咁好味嘅羅宋湯!主菜個雞好嫩滑,我家中嘅味王都話好味道,肉醃得啱啱好,當中檸檬清香有助解油膩咁話。另外嗰個牛肩胛係慢煮嘅,啲肉好腍,生熟度啱啱好,食得出係靚料。餐飲除咗一般嘅奶茶咖啡之外,仲有橙汁同蘋果汁,好大杯,仲要係無冰嘅!!!👍🏻我就揀咗咖啡,不過就唔係咁啱我飲,因為係炭燒嗰隻。餐廳周圍掛咗好多畫,同老闆講開,原來啲畫係可以買嘅,我先睇到原來每幅畫側邊都標有價錢,我覺得都幾特別。頭頂仲有幅好大嘅黑白相,係幾十年前九龍城嘅飛機肚相,好有舊日情懷。😄

2023-02-26
  • Mini steak (beef)
  • 檸檬胡椒烤半雞
  • 卡邦尼扁意粉
2023-02-26 244 瀏覽
九龍城搵食,友人左搵右搵原來在找好友推薦的這間餐廳。餐廳老闆學水彩畫,因此擺放了十多幅其老師的作品,既展覧也出售,當中更有老闆當模特兒的畫作。餐廳裝修不錯,食物有其特色,經老闆女友熱心介紹,點了午市套餐的牛扒及檸檬胡椒烤雞,牛扒經熟成處理,件頭小一點也合理,肉質鬆軟有肉味,筋腱帶嚼勁,烤雞也恰到好處,檸檬味特出,炸甜薯條十分香甜,一條不剩,用餐同時可以欣賞畫作,是不錯的體驗,可惜餐廳人流不佳,希望餐廳能捱過低谷,越做越好。
2023-02-21
  • 檸檬胡椒烤雞
2023-01-20 311 瀏覽
九龍城呢間餐廳嘅食物有創意。感覺到店主對食物同食材有要求。已經係第二次一家四口光顧。都試過好多款菜式。 大部份都好食,有部份有驚喜。我覺得春雞同埋carbonara都好食,土耳其咖啡,值得一試。