2025-02-19 3418 瀏覽
Hashtag B早幾日朋友請我食左個原味千層撻就即時愛上今日經過Hashtag B…就試下新味…買左個愛爾蘭忌廉撻, 竹炭腸仔包, 奶茶酥同scone。愛爾蘭忌廉撻…撻皮就算凍左但都仲好鬆化…甜度啱啱好完全唔會死甜…又唔會太漏…加左忌廉口感滑左…食落有蛋香。如果想還原出爐效果可以試下用airfryer reheat下…我相信一定更正…竹炭腸仔包…因為好鍾意食腸仔…所以就算佢黑媽媽都唔會嫌棄佢。面包加左芝士…焗到焦香左微脆有鹹香好味!腸仔唔係普通貨色…味道唔錯…又唔會死鹹。麵包質感軟熟又夠份量泰式奶茶酥…見個樣幾靚仔…味道都唔錯…面頭有沙糖…感覺有d似沙翁+酥皮感覺…泰式奶油餡都幾好味scone…質感都幾濕潤…唔錯所以成日經過排長龍都有原因#相機先食 #cameraeatfirst #foodporn #foodlover #yum #eating #instagood #foodgram #foods #foodstagram #foodies #foodphotography #fooddiary #food #foodblogger #hkfoodie #香港好去處 #香港美食
Hashtag B

早幾日朋友請我食左個原味千層撻就即時愛上

scone…質感都幾濕潤…唔錯

所以成日經過排長龍都有原因

#相機先食 #cameraeatfirst #foodporn #foodlover #yum #eating #instagood #foodgram #foods #foodstagram #foodies #foodphotography #fooddiary #food #foodblogger #hkfoodie #香港好去處 #香港美食 #hashtagb #hashtagbhk #香港探店 #香港烘焙 #香港必食 #打卡美食 #來香港必食蛋撻 #香港蛋挞

• 愛爾蘭忌廉韃
  • 竹炭腸仔包
  • 拿破崙焦糖千層撻
5天前 0 瀏覽
呢日去尖沙咀經過Hashtag B,即刻排隊試咗幾款包! 拿破崙焦糖千層撻($18)酥脆可口,焦糖甜而不膩。伯爵忌廉芝士bagel($22)茶味清新,芝士順滑,好食!開心果酥皮窩夫($34)外脆內軟,開心果味道濃郁,好滿足!腸仔竹炭包($20)外黑內軟,腸仔多汁。環境乾淨企理,推介一試!📍尖沙咀加拿芬道49號夏蕙樓地下C號舖
呢日去尖沙咀經過Hashtag B,即刻排隊試咗幾款包!

📍尖沙咀加拿芬道49號夏蕙樓地下C號舖

2025-07-29 0 瀏覽
Can’t resist the temptations again😅🤣🐷overall: 8/10🍑White Peach TartMy second time getting this! I really enjoy the delicate balance between sweetness and freshness. The tart shell, while adequately baked to a golden brown, the crispness is fairly good. The filling, a blend of honey and white peach, offers a pleasant sweetness, but it tends to be overly rich without enough acidity to balance it out. The pieces of peach are enjoyable, adding a burst of flavor, yet they could benefit from being a l
🐷overall: 8/10

🍑White Peach Tart
My second time getting this! I really enjoy the delicate balance between sweetness and freshness. The tart shell, while adequately baked to a golden brown, the crispness is fairly good. The filling, a blend of honey and white peach, offers a pleasant sweetness, but it tends to be overly rich without enough acidity to balance it out. The pieces of peach are enjoyable, adding a burst of flavor, yet they could benefit from being a larger portion.

🌭sausage charcoal bun
Its striking black exterior drew immediate attention. The bun itself is soft and slightly chewy, providing a satisfying texture that complements the plump sausage nestled within. The charcoal infusion doesn’t seem to add any flavor. Instead, it serves more as a visual gimmick than a culinary revelation. The sausage, while flavorful and appropriately seasoned, could benefit from a more pronounced smokiness to elevate it beyond the ordinary.

🍫 sea salt chocolate scone
Its exterior has a pleasingly crisp crust, which gives way to a tender, crumbly interior. The rich chocolate pieces are generously sprinkled throughout with the subtle crunch of sea salt on top. This salty-sweet interplay adds depth, enhancing the flavor profile without overwhelming it. However, the scone could benefit from a slightly more pronounced chocolate flavor, as it tends to be somewhat muted amid the other elements. While it may not be the most innovative scone on the market, the sea salt chocolate scone is a solid choice for those seeking a comforting treat. It pairs well with a cup of coffee or tea.

🥯 mix cheese bagel
Its golden, slightly crispy exterior gives way to a soft, chewy interior—a hallmark of a well-executed bagel. The blend of cheeses on top, while appealing, could use a bit more complexity. The cheese adds a pleasant richness, but the flavors tend to blend together rather than stand out individually. A touch more seasoning or a hint of herbs could elevate the overall taste, providing a more dynamic profile. Despite these minor shortcomings, the bagel remains satisfying. And the chewy texture levels up the whole experience.

#hashtagb
#tstbakery
香港早晨😁我繼續食 Hashtag B 的麵包🥖 🍞 黎到尖沙咀分店😍今日黎到繼續大排長龍🤣不過我都照排隊😘咦🥰Hashtag B 係旺角都有分店😍舖頭細細😉不過勝在包羅萬有😉夏天炎炎😘夏日限定產品😍 白桃蜂蜜撻🍑 $28撻皮酥脆唔少得🤪加入新鮮白桃果肉😊青檸忌廉芝士做內餡😏仲有甜甜蜜蜜幸福蜂蜜🍯口感豐富😎推😁哈哈😂 我係旺角分店😛食過返尋味🤪店員必推新品開心果酥皮窩夫 $34想要開心快樂時刻🤤進入開心果的世界🤠鬆脆嘅酥皮再次出場😃仲有開心果醬脆脆同開心果碎🤭食完開心值滿滿👏伯爵茶忌廉芝士貝果 $22伯爵茶嘅香同忌廉芝士😈究竟夾唔夾🤠答案係岀奇地好夾😲貝果煙靭之餘😬燕麥粒有咬口🤫海鹽朱古力鬆餅 $21比利時朱古力🍫同海鹽配搭甜中帶鹹味道好夾🤩📍 Hashtag B (尖沙咀)🔍 尖沙咀加拿芬道49號夏蕙樓地下C號舖

咦🥰Hashtag B 係旺角都有分店😍舖頭細細😉

燕麥粒有咬口🤫

海鹽朱古力鬆餅 $21
比利時朱古力🍫同海鹽配搭
甜中帶鹹味道好夾🤩

📍 Hashtag B (尖沙咀)
🔍 尖沙咀加拿芬道49號夏蕙樓地下C號舖

2025-07-24 19 瀏覽
如果你在尖沙咀附近,一定要來Hashtag B,這間人氣麵包店經常排長龍,吸引了無數麵包愛好者。當你走近時,香氣撲鼻而來,讓人忍不住想一探究竟。👑拿破崙焦糖千層撻 🔥⭐️⭐️絕對是店內的明星產品!外層的酥皮輕盈而酥脆,搭配濃郁的焦糖,口感層次分明。每一口都能感受到焦糖的微微苦味與甜味的完美平衡,讓人欲罷不能。開心果酥皮窩夫🧇窩夫的外皮酥脆,內裡則是香濃的開心果醬,令人驚艷的綠色,讓人食欲大開。每一口都充滿了開心果的香氣,甜而不膩,絕對是早餐或下午茶的完美選擇。牛角酥🥐這個牛角酥是經典中的經典,外層金黃酥脆,內裡柔軟。每咬一口,都能感受到奶油的香氣,伴隨著淡淡的鹹味,讓人回味無窮。開心果酥這款小巧的開心果酥,外皮薄脆,內餡豐富。開心果的香氣在口中散開,帶來一種幸福的味道,絕對值得一試。原來仲有新產品白桃撻,因為我到店嘅時候已經售罄,希望下次有機會可以品嚐到。😋快來Hashtag B,享受這些美味的麵包,讓你的味蕾展開一場難忘的旅程!

👑拿破崙焦糖千層撻 🔥⭐️⭐️

開心果酥皮窩夫🧇

牛角酥🥐

開心果酥

2025-07-20 0 瀏覽
終於有機會試吓呢間人氣餅店,果然人氣超勁,去到的時候排長龍,很開心沒等了很久就到我。拿破崙焦糖千層撻一咬落去「咔嚓」一聲,焦糖超香,中間吉士蛋漿香滑唔膩,底層酥皮超鬆化。明太子熱狗明太子醬咸香微辣,包上面好多烤香脆芝士,內裏鬆軟,熱狗腸係脆皮的,超爽脆,配料仲有醃青瓜! 開心果酥呢個係雪凍食的,酥皮超空氣感,底部超香脆。入面滿滿開心果慕絲,香滑濃郁,酥皮面頭仲撒上開心果碎。牛角酥 紋理好靚,咬落去牛油香大爆發,外層香脆到,內裡濕潤有層次。

拿破崙焦糖千層撻

明太子熱狗

開心果酥

牛角酥
紋理好靚,咬落去牛油香大爆發,外層香脆到,內裡濕潤有層次。

外賣自取
📍 𝐇𝐚𝐬𝐡𝐭𝐚𝐠 𝐁 (尖沙咀)地址: 尖沙咀加拿芬道𝟒𝟗號夏蕙樓地下𝐂號舖💰 總數 $𝟗𝟎 𝐇𝐊𝐃 (~𝟐人份)|人均 $𝟒𝟓 𝐇𝐊𝐃==============================香港市面上推出的千層蛋撻真的越來越多!這次回到香港當然要試試已經𝐡𝐢𝐭很久+新店越開越多的𝐡𝐚𝐬𝐭𝐚𝐠𝐁———✤ 白桃蜂蜜撻 | $𝟐𝟖千層外皮酥脆,搭配新鮮的白桃和香甜的蜂蜜,口感清新。白桃的自然果香+蜂蜜的甜味完美融合,滑蛋也超滑溜,唯一𝐜𝐨𝐦𝐦𝐞𝐧𝐭價格稍貴。✤ 朱古力酥 | $𝟐𝟓這外脆內軟,咬下去會有濃郁的巧克力餡流出,甜度適中,帶有一點苦味🍫✤ 明太子熱狗 | $𝟐𝟗用明太子醬作為調味~包身比較硬身。✤ 沙嗲牛肉包 | $𝟏𝟖超有港式風味!
📍 𝐇𝐚𝐬𝐡𝐭𝐚𝐠 𝐁 (尖沙咀)
地址: 尖沙咀加拿芬道𝟒𝟗號夏蕙樓地下𝐂號舖

———
✤ 白桃蜂蜜撻 | $𝟐𝟖

✤ 朱古力酥 | $𝟐𝟓

✤ 明太子熱狗 | $𝟐𝟗
用明太子醬作為調味~包身比較硬身。

✤ 沙嗲牛肉包 | $𝟏𝟖
超有港式風味!
  • 白桃蜂蜜撻
2025-07-16 126 瀏覽
放假喺尖沙嘴行完街,想買d下午茶先返屋企,見到呢間咁多麵包同撻就即刻去排隊買啦伯爵忌廉芝士Bagel 呢個bagel上面有啲燕麥粒,幾特別又健康。伯爵茶香淡淡地幾香,忌廉芝士好滑而且唔會太膩,唔錯唔錯咖啡Bagel 呢個Bagel 上面有杏仁粒,咖啡味好濃但絕對唔澀,適合鍾意飲咖啡嘅人。 抹茶紅豆Bagel 個bagel食落都幾煙靭,抹茶味好濃郁,加埋紅豆餡甜甜地幾好味白桃蜂蜜撻 撻皮好酥脆,白桃蜂蜜餡甜甜地,令到個撻完全唔膩,估佢唔到,超正

伯爵忌廉芝士Bagel

咖啡Bagel

抹茶紅豆Bagel

白桃蜂蜜撻

外賣自取
呢間網紅烘焙店,平時經過都唔少人排隊,知道佢一直都好出名焦糖蛋撻,今日就連埋其他麵包買返屋企食下~估唔到都有驚喜🥐 價錢都合理🥧拿破崙焦糖千層撻 $18果然係鎮店之寶,酥皮好鬆脆,焦糖蛋甜而不膩🍵抹茶紅豆墨西哥包 $19外層抹茶脆皮,口感有啲似菠蘿包,紅豆餡料香甜,配合抹茶香,呢個組合唔錯🥯伯爵忌廉芝士貝果 $22煙韌有嚼勁,又唔會太硬,伯爵茶香撞忌廉芝士,cream cheese都足料,食落好順口,配埋咖啡早餐一流

🥧拿破崙焦糖千層撻 $18
果然係鎮店之寶,酥皮好鬆脆,焦糖蛋甜而不膩

🍵抹茶紅豆墨西哥包 $19

🥯伯爵忌廉芝士貝果 $22
2025-07-12 129 瀏覽
今日去咗尖沙咀Hashtag B試吓佢啲包同甜品,整體幾好食,去嗰陣時六點幾都唔使排好耐!😝1️⃣ 抹茶紅豆貝果 🥯貝果外皮微脆,入面煙韌,抹茶味幾香,唔會太苦,紅豆唔算好甜👍🏻 2️⃣ 玄米茶鬆餅🍃口感鬆軟,有淡淡玄米茶香,配埋蜜糖同生果食,唔會膩。如果茶味再出啲會更好。 3️⃣ 白桃撻🍑撻皮幾酥,唔會假甜但有少少酸,白桃唔知係咪限定呢~4️⃣ 明太子腸仔包呢個有驚喜!明太子醬微辣鹹香,腸仔脆皮整體好夾,值得試😍總括來講,呢間嘢啲包同甜品都做得幾用心,經過可以試吓,尤其係明太子腸仔包同抹茶貝果。

1️⃣ 抹茶紅豆貝果 🥯

2️⃣ 玄米茶鬆餅🍃

3️⃣ 白桃撻🍑
撻皮幾酥,唔會假甜但有少少酸,白桃唔知係咪限定呢~

4️⃣ 明太子腸仔包
呢個有驚喜!明太子醬微辣鹹香,腸仔脆皮整體好夾,值得試😍

2025-07-11 97 瀏覽
面包店位于,尖沙咀加拿芬道49号夏蕙楼地下C号铺,看店门外大排长龙,已知道这面包店是好野,买回家慢慢叹先。我买了拿破仑焦糖千层挞,牛角酥,伯爵波萝包,海盐朱古力酥饼。牛角酥吃下去,不油不腻,干爽脆口,最喜欢在早餐时吃。拿破仑焦糖千层挞,皮薄松脆可口,不像一般面包店的油腻蛋挞,好味。伯爵波萝包,外皮是波萝包灵魂,果然没有令我失望,味道恰到好处,松软爽口,很美味。海盐朱古力酥饼,口感爽脆,爱酥饼一定喜欢。听店员说,新产品是焦糖布甸,白桃挞,下次要试试先。
面包店位于,尖沙咀加拿芬道49号夏蕙楼地下C号铺,

看店门外大排长龙,已知道这面包店是好野,

买回家慢慢叹先。

牛角酥吃下去,不油不腻,干爽脆口,最喜欢在早餐时吃。

白桃蜂蜜撻 酸酸甜甜幾好食,個外皮又夠脆😋而且冇諗過入面會有幾粒真果肉,夠晒fresh!果然係佢哋近期嘅招牌撻👍🏻伯爵菠蘿包呢度嘅包會加入唔同口味去配搭。個人覺得一般嘅菠蘿包口味統一冇乜變化,而呢個包除咗多咗淡淡嘅伯爵茶味,口感亦好鬆軟😋本人抹茶腦,另外揀左兩樣抹茶野:抹茶紅豆貝果貝果🥯食落口感鬆軟,而且紅豆餡同抹茶足料又好夾,食落肚覺得好滿足😆值得1️⃣試再試抹茶紅莓鬆餅鬆餅既口感好濕潤,唔乾,而且唔太甜;抹茶味適中,亦同紅莓好配合!
白桃蜂蜜撻

伯爵菠蘿包

本人抹茶腦,另外揀左兩樣抹茶野:

抹茶紅豆貝果

抹茶紅莓鬆餅

2025-07-04 159 瀏覽
同朋友行街經過麵包店,陣陣牛油香攻過嚟🧈,真係忍唔住衝入去!全部包都係新鮮出爐,熱辣辣🔥,即刻掃咗幾款~🍯白桃蜂蜜撻撻底鬆脆,🍑仲有白桃果肉係底~清甜爆汁果肉撻🍵玄米茶鬆餅鬆餅質感超綿密💭,空氣感十足又唔會乾身!茶味濃郁💚開心果酥皮窩夫外脆內軟,開心果醬勁香濃,裡面仲有脆脆果仁碎😋🥐朱古力扁牛角包🍫朱古力超脆皮,牛角牛包酥皮夠層次 咸甜咸甜👅~‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘Hashtag B📍地址 :尖沙咀加拿芬道49號夏蕙樓地下C號舖🏰環境: 9/10🙇🏻‍♂服務: 9/10 💰價位: 低價⏰用餐時段: 小食‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘#為食控 #hkfoodie #hkfoodalog #hkfood #foodieh #食好西 #人氣美食 #香港 #bestkfoodinhk #香港美食指南 #hkfood #香港美食 #hkfood #hktravel #尖沙咀美食 #平價美食 #Hashtag B

🍯白桃蜂蜜撻
撻底鬆脆,🍑仲有白桃果肉係底~清甜爆汁果肉撻

🍵玄米茶鬆餅
鬆餅質感超綿密💭,空氣感十足又唔會乾身!茶味濃郁

💚開心果酥皮窩夫
外脆內軟,開心果醬勁香濃,裡面仲有脆脆果仁碎😋

🥐朱古力扁牛角包
🍫朱古力超脆皮,牛角牛包酥皮夠層次 咸甜咸甜👅~

‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘
💰價位: 低價
⏰用餐時段: 小食
‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘-‘
2025-07-03 118 瀏覽
📍      Hashtag B 🌍      尖沙咀加拿芬道49號夏蕙樓地下C號舖📝整體評分:8 /10食完拉麵唔夠飽,買咗好出名嘅千層撻去海傍食,仲試埋佢啲包。✿ 拿破崙焦糖千層撻•  酥脆千層皮層次分明,搭配濃郁焦糖,甜而不膩,入口即化。奶油香氣與焦糖的微苦完美平衡,最重要係蛋漿厚!!✿ 朱古力扁牛角•  有別於傳統,要趁凍食!壓到扁扁牛角包意外酥脆,外層濃厚朱古力,係濃厚可可香嘅金莎朱古力味!✿ 抹茶紅莓鬆餅•  鬆餅外酥內軟,抹茶味濃郁而不苦澀,聚焦哂係我最愛嘅抹茶味上,無留意到紅莓。✿ 藍莓芝士bagel•  Bagel唔算特別煙韌,但夾縫粗粒嘅芝士,會愈嚼愈香~
📍      Hashtag B

🌍      尖沙咀加拿芬道49號夏蕙樓地下C號舖

📝整體評分:8 /10

食完拉麵唔夠飽,買咗好出名嘅千層撻去海傍食,仲試埋佢啲包。

✿ 拿破崙焦糖千層撻

✿ 朱古力扁牛角

✿ 抹茶紅莓鬆餅

✿ 藍莓芝士bagel
2025-06-30 163 瀏覽
起尖沙嘴返工的me,一早知厚福街係美食雲集的一條街,而街口呢間hashtag B係網紅店亦都人盡皆知😎平時我都好鼓勵同事過黎買幾件撻黎互相益下大家😌今次見佢地出左新產品白桃蜂蜜撻,忍唔住要試下🤤🤤出色ge千層酥皮冇得彈,內餡都好特別酸酸甜甜又有果肉好有咬口😍朱古力扁牛角酥,好味到講不出聲講不出聲,就算係第二日食都酥脆到不得了,亦都係朱古力控必食🍫而藍莓芝士包同抹茶紅豆包都好煙靭,香味十足,孩子都十分之喜愛🩷