餐廳: Harbour Grand Café
優惠: 食飯都有得賺里數 ? 仲要每消費HKD1就有1里 ?
星期一: HKD1 = 1里數,星期二至日: HKD2 = 1里數! (結賬時記得出示QR code/ 條碼,並告知職員「我要賺里數!」) 優惠受有關條款約束。
條款及細則:
  • 惠顧滿認可消費額(最低300港元,最高10,000港元)可賺取「亞洲萬里通」里數
  • 額外「亞洲萬里通」里數將於餐膳後4至8星期入會員賬戶。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2018-08-12 10976 瀏覽
未有錢飛去韓國惟有係香港食住韓國野頂住個種想飛既衝動雖然小既話呢餐係韓流襲港(其實係主打日韓系)=P同時都有唔少多國菜前菜冷盤除左煙三文魚、巴馬火腿多左韓式粉絲同小魚仔呀@@刺身方面有吞拿魚、八爪魚、阿根廷七寸長大蝦、三文魚帶子、海膽、希露魚同赤貝原先仲有長蟹腳同麵包蟹不過有時食野比較懶,今次無食 =P因為今期仲有每人有一盅韓式人參雞湯<3盅野真係好新鮮、好熱 (哈)好彩有人送過黎翻一翻湯底真係有枝參係底,無呃人架仲真係有雞同米飯係下面十足搬左個韓國廚房黎另外,都提一提飲品都竟然有個韓式紅棗茶意外地,連飲品都可以玩埋一份今次話得玩日韓風當然都自己砌返碟黎食食一開始試左炸日本生蠔先入口竟然會種蠔既鮮味湧出黎原先諗住炸蠔通常都應該用次一等既蠔意外地炸蠔都唔馬虎之後試左個日式墨魚咀感覺有D 似以前係火炭大排檔食過個種係有少少咬口,又幾過癮既感覺日式飯釀燒汁魷魚筒食入口會首先食到燒汁既甜度另外夾埋木魚入口口感同味道又多左少少層次韓式牛仔骨我呢D 衰人都係鍾意食個蘿蔔因為蘿蔔會吸晒牛他骨煮個汁加埋個肉汁同本身既蘿蔔既甜味之後去食下個雞軟骨棒 @@呢個幾正,一個人食左幾條將雞軟骨打碎做棒棒
未有錢飛去韓國
惟有係香港食住韓國野
頂住個種想飛既衝動

雖然小既話呢餐係韓流襲港
(其實係主打日韓系)=P
同時都有唔少多國菜

前菜冷盤除左煙三文魚、巴馬火腿
多左韓式粉絲同小魚仔呀@@

刺身方面有吞拿魚、八爪魚、阿根廷七寸長大蝦、三文魚
帶子、海膽、希露魚同赤貝
原先仲有長蟹腳同麵包蟹
不過有時食野比較懶,今次無食 =P

因為今期仲有每人有一盅韓式人參雞湯<3
盅野真係好新鮮、好熱 (哈)
好彩有人送過黎
翻一翻湯底真係有枝參係底,無呃人架
仲真係有雞同米飯係下面
十足搬左個韓國廚房黎

另外,都提一提
飲品都竟然有個韓式紅棗茶
意外地,連飲品都可以玩埋一份

今次話得玩日韓風
當然都自己砌返碟黎食食

一開始試左炸日本生蠔先
入口竟然會種蠔既鮮味湧出黎
原先諗住炸蠔通常都應該用次一等既蠔
意外地炸蠔都唔馬虎

之後試左個日式墨魚咀
感覺有D 似以前係火炭大排檔食過個種
係有少少咬口,又幾過癮既感覺

日式飯釀燒汁魷魚筒
食入口會首先食到燒汁既甜度
另外夾埋木魚入口口感同味道又多左少少層次

韓式牛仔骨我呢D 衰人都係鍾意食個蘿蔔
因為蘿蔔會吸晒牛他骨煮個汁
加埋個肉汁同本身既蘿蔔既甜味

之後去食下個雞軟骨棒 @@
呢個幾正,一個人食左幾條
將雞軟骨打碎做棒棒,但又保留左口感
另外個薯仔都好好食,有少少香草味

甜品竟然預左我地玩窩夫 x movenpick
呢個都算幾細心
但個晚唔係好想食雪糕
羅左個蛋撻同心太軟
再沖埋紅茶送 = ]
2018-07-30
這夜,首次到油街的Harbour Grand Café 咖啡廳酒店享用自助晚餐。餐廳門口,蛋糕櫃內,放著各款誘人的蛋糕。其中,小妹被青綠色的「香印提子慕絲蛋糕」所吸引﹗ 酒店的樓底挺高的,天花板上,掛著白黃相間的燈泡,好不美麗的﹗ 時值六點半,近維港一側的玻璃窗,可遠望尖東一帶的黃昏景致。邊吃著自助餐,邊欣賞落日的餘暉。天空,由金黃色,至,漆黑一片,燈火點點,各具美態。 繞場一周,這一期的「日韓自助晚餐」,主打日韓美食,如韓式BBQ汁豬腩肉、韓式炸豬手和炸雞、日式雜錦天婦羅、韓式沙冰等。必食之選,除了3款新鮮生蠔和數款甚有水準的刺身如三文魚、帶子、希靈魚外,當然少不了波士頓龍蝦、麵包蟹、加拿大蟹腳、凍蝦、扇貝、青口、黃金螺等矜貴海鮮凍盤。此外,12款口味的Mövenpick雪糕和即製甜品專區 ,也不容錯過!據說,星期五、六晚,更有海膽無限量供應。 首輪,先有三款即叫即開的生蠔各一隻,再加半隻波士頓龍蝦、半邊麵包蟹和一隻凍蝦,構成一幅美輪美奐的圖片。愛爾蘭蠔(中)、美國太平洋石蠔(大)和法國芬廸加蠔(小),三者均飽滿肥美,吃罷,口中盡是海水的鹹鮮味。 半隻波士頓龍蝦肉質鮮爽彈牙,且夾雜

半隻波士頓龍蝦肉質鮮爽彈牙,且夾雜了不少硬實豐腴的金黃蝦膏;半邊麵包蟹內,一半是香軟細滑的啡色軟膏,一半是金黃硬實的紅色蟹膏;凍蝦鮮嫩味美。
第二輪,主致熱葷也。這一碟,有富咬口嚼勁的雞軟骨串、香脆的雜錦天婦羅、惹味軟腍的椒鹽豬扒、脆卜卜的炸魷魚、中規中矩的燒賣、口感層次豐富的片皮鴨,而蛋拋餅稍感一般而矣。
第三輪,要來了一碟油潤豐腴的三文魚刺身、鮮嫩細滑的帶子刺身、邪惡又滋味無窮的鵝肝多士,以及適量消膩解滯的清爽沙律菜
稍作休息,友人取回了一盅熱辣辣、且滋補無比的韓式人參雞湯給小妹品嚐。搯出湯渣一看,燉盅內盡是雞肉、人參和米粒,香氣四溢。呷一口,韓式人參雞湯滲透出頗為濃烈的苦澀味,繼而,苦後回甘。
壓軸的甜品環節,友人取回了一碟酥脆且甜蜜的迷你蛋撻雜果Crepe共享。
當然,少不了一嚐Mövenpick雪糕的滋味。士多啤梨海鹽焦糖味雪糕甜筒,為晚餐劃下了完美的句號﹗
友人的自選三色Mövenpick雪糕球,加上朱古力碎與M&M作點綴,也甚為誘人也﹗
細心的友人,早已為壽星公準備了生日蛋糕。一看,竟是小妹心儀的「香印提子慕絲蛋糕」!看來,小妹這夜有食神了﹗
不客氣地,取了一粒翡翠綠香印提子一嚐,皮薄香脆, 果肉爽甜多汁,食味濃郁。
2018-07-17
優惠券
2019-01-01 653 瀏覽
食物無期望的豐富,一般菜式,一兩款精品都無,熱葷菜只是暖的,最難忍受是壽司內的米和外包紫菜已風乾兼硬硬地,應該放了很久,蛋糕和甜品都已風乾,令人失望了!我嘗過最差的一間
2018-12-30 719 瀏覽
這裡的海鮮一向出色、且種類多,所以也成為自助餐達人的必然之選。有鮮食先,豪快為上!生蠔也有三種選擇 ~ Fine de Oyster(France)、Irish Rock Oyster(Irish) 和 Pacific Rock Oyster(America),各款都表現不俗,要說偏愛便是第一款吧;味濃而海水味重。再來便是凍海鮮,什麼法國翡翠螺、大蝦、智利藍青口、波士頓龍蝦、加拿大蟹腳和法國麵包蟹..... 通通拿來;最愛那波士頓龍蝦,膏豐肉甜,一隻當然唔會夠喉啦。另一心水加拿大蟹腳啖啖肉,鮮甜肉嫩,也是必吃之一。刺身類有阿根廷七吋長赤蝦、吞拿魚、八爪魚、帶子、三文魚和希靈魚,最矜貴及出色的,當然是那七吋赤蝦,肉質爽彈甜美,忍不住吃了多隻才停得了口;旁邊另有雜錦壽司和素菜壽司。食到咁上下,係時候轉戰沙律區啦,今次新加入了鮮帶子配尤魚青沙律、露荀紅菜頭芝士沙律、慢煮三文魚伴芒果沙沙、龍蝦米多....等,當中的紅菜頭沙律味道清甜又有營養,真唔怕食多碟啊。其它的還有薯仔沙律、辣肉腸意大利青瓜沙律、煙三文魚、日式白麵豉豬肉沙律、牛油果菠蘿火腿沙律、印度雞沙律、凍肉拼盤、燒鴨墨魚麵沙律、

食到咁上下,係時候轉戰沙律區啦,今次新加入了鮮帶子配尤魚青沙律、露荀紅菜頭芝士沙律、慢煮三文魚伴芒果沙沙、龍蝦米多....等,當中的紅菜頭沙律味道清甜又有營養,真唔怕食多碟啊。其它的還有薯仔沙律、辣肉腸意大利青瓜沙律、煙三文魚、日式白麵豉豬肉沙律、牛油果菠蘿火腿沙律、印度雞沙律、凍肉拼盤、燒鴨墨魚麵沙律、香草青瓜啫喱、特色凱撒沙律
(凱撒汁、香草油醋、千島醬)、薄切番茄羊芝士沙律和芝士拼盤、沙律Fans應該滿意吧?

源源供應的蘋果汁、橙汁和Iced Tea。

因應節慶,熱葷區新增了幾款特備美食,黑椒炒蟹、鵝盰炒飯、芝士焗半殼帶子及芝士焗龍蝦;鵝肝油滲透入炒飯中,令飯粒更滋味,雖然好吃;為了留力、只好忍手吃一碗便罷口了!

不同種類的菜系排列有序,印度咖哩、黃薑飯、印度焗魚柳、印度脆餅、泰式椰汁免治豬肉、泰式炒雜菜、辣椒炒蝦等。

麵檔有幾款湯底(馬來喇沙湯、豬骨湯和雞清湯) 配多種食材。

再望落去仲有素菜餃、雞肉燒賣、叉燒包、蘭都豆牛肉薏米湯、龍蝦湯、什錦天婦羅、茄汁煎蝦、蝦肉扒西蘭花、XO醬炒牛肉雜椒、炒蟹鉗、上湯浸時蔬、燒味拼盤、片皮鴨(麼麼)、香煎鴨肝配蘋果醬、燴羊肉、扒鴨胸配草莓汁、燒西冷牛肉、忌亷焗薯..... 印象最深的有龍蝦湯,香濃的湯底用上大量的食材熬製,沒有不滋味的道理!片皮鴨肉嫩皮脆,伴麼麼、大葱、甜醬同吃,只能説句「越邪惡、越快樂」啦😆 香煎鴨肝配蘋果醬的香氣紛紛吸引了路過的每位客人,油潤甘香的鴨肝配香脆多士,實在無得輸!

聖誕當然少不了烤火雞啦,作為應節食品,水準也算不錯,皮脆肉厚,而且分量非常大件。

不要忘記每人還有一碗豐料佛跳牆,喝罷渾身燙貼!

各式各樣的甜品琳琅滿目,聖誕特備甜品有芒果樹頭蛋糕、開心果奶凍、白酒啫喱、焦糖布丁和聖誕樹栗子蛋糕;各有特色,最喜歡芒果樹頭蛋糕,入口香滑;芒果味香濃,甜度適中,加上可愛的聖誕老人,節日氣氛更濃!開心果奶凍香軟味濃,聖誕樹栗子蛋糕造型夠應景,原來是倒轉了的雪糕杯;中間放滿栗子蓉,好味呀!

繼續數下去還有窩夫、蛋撻、紅豆沙龍眼紅棗糖水、豆腐花、啫喱、朱古力噴泉、四季鮮果拼盤、聖誕曲奇、芒果奶凍、朱古力焦糖燉蛋、生果酥條、冧酒意大利芝士蛋糕、木糠布甸、黑森林蛋糕、伯爵茶朱古力蛋糕、綠茶慕絲芭芙、雲呢拿栗子蛋糕、法式栗子撻、法式軟朱古力撻、樹頭蛋糕、美點雙輝、桂花糕、法式杏仁餅、紅豆糕,還有12款Movenpick 雪糕,品種多到令人眼花撩亂。

今個聖誕,在一篇歡笑聲中渡過,繼續期待元誕的倒數!
2018-12-24
聖誕節
  • 海鮮
  • 生蠔
  • Movenpick雪糕
平日以$500左右,而有生蠔、龍蝦提供的地方不多,對,今次是跟朋友走訪了位於北角的海逸君綽酒店。 其實說是北角,倒不如炮台山更好,因為從地鐵站過去,都不用五分鐘,實在超方便。 自從7,8年前光顧過後,一直都覺得 Harbour Grand Cafe 的性價比高,早前就跟朋友再次到訪。由於快到聖誕節,餐廳的佈置都洋溢著聖誕氣氛。 生蠔有法國 Fine de Claire Oyster、美國太平洋石蠔 Pacific Rock Oyster 及 愛爾蘭蠔 Irish Rock Oyster,三者體形及蠔味各有千秋,始終覺得法國蠔味最重,而且是任食,當然收貨啦!海鮮除了生蠔,原有的海鮮陣容同樣多款式。 法國麵包蟹雖然外殼好硬,但肉甜膏多,想食真是要花點功夫。 波士頓龍蝦隻隻有膏又彈牙,唯一挑剔是略嫌味道稍淡。 加埋鮮甜加拿大蟹腳、幼嫩智利藍青口及大大隻法國翡翠螺,這個海鮮組合,真心覺得已經強過不少同級酒店。刺身 多年來都主打7吋阿根廷赤蝦,蘸點些少日式醬油提鮮,味道更佳。至於八爪魚、帶子、吞拿魚及三文魚,似乎都給比下去,喜歡的朋友,大可一試。壽司至於壽司,當然是預先捏好,有三文魚、北

由於快到聖誕節,餐廳的佈置都洋溢著聖誕氣氛。

生蠔

海鮮

除了生蠔,原有的海鮮陣容同樣多款式。

法國麵包蟹雖然外殼好硬,但肉甜膏多,想食真是要花點功夫。

波士頓龍蝦

隻隻有膏又彈牙,唯一挑剔是略嫌味道稍淡。

刺身

壽司

至於壽司,當然是預先捏好,有三文魚、北寄貝、熟蝦及素菜壽司

Carving Station

烤火雞

既然是聖誕節,當然少不了火雞,就算肉質較鞋,都一定要應節試試。

燒牛扒

又是要留待中間位置,肉質較生,肉味濃而有嚼口,自己最鍾意。

炒龍蝦鉗

預先已敲破蝦殼,食用時較方便,而且啖啖肉,好正。

XO醬炒牛肉雜椒

辣辣地幾惹味,牛肉又夠稔。

蟹肉扒西蘭花

清清地食返些少菜就最好。

熱葷仲有扒鴨胸配草莓汁、燴羊肉、泰式椰汁免治豬肉、泰式辣椒炒蝦、中式點心及泰式炒雜菜,其實都好有水準,可以一試。

龍蝦湯

配料不多,但龍蝦味好突出,質感濃稠,幾好。

蘭都豆牛肉薏米湯

所以材料都煲至軟稔,味道都跑到湯裡,甜度源自食材。

灼料吧

可以選魚皮餃、海蜇、豆卜及丸類,麵底有油麵、河粉、幼麵、上海麵及銀針粉,不過今日胃納都給了海鮮及甜品,唯有放棄一次。

燒味

畢竟酒店本身有中菜廳,所有切雞及叉燒都是自家出品。

冷盤

種類繁多,薯仔沙律、煙三文魚、沙樂美腸、巴馬火腿、意大利雜肉拼盤、薄切番茄羊芝士沙律、日式白麵豉豬肉沙律、燒鴨墨魚麵沙律、香草青瓜啫喱

甜品

總共有十二款 Movenpick 雪糕,Crème Brulee、薄荷朱古力、熱情果香芒雪葩、瑞士朱古力、焦糖、楓糖合桃、乳酪雪糕、意大利奶凍、芒果忌廉、Tiramisu、士多啤梨及青檸檸檬雪葩口味,比起不少酒店要豐富,大家可不要錯過。

既然近聖誕節,當然有不少以聖誕作主題的蛋糕。

樹頭蛋糕賣相神似,好可愛,令人有點不想破壞。

法式栗子撻甜美可口、法式軟朱古力口感豐腴。

加上充滿了聖誕氣氛的聖誕曲奇,真的不錯。

而其他甜品有冧酒意大利芝士蛋糕、朱古力焦糖燉蛋、生果酥條、黑森林蛋糕、雲呢拿栗子蛋糕、伯爵茶朱古力蛋糕、芒果奶凍、馬卡龍、桂花糕、紅豆糕及啫喱

另外,仲有蛋撻、即製窩夫、龍眼紅棗水、豆腐花及紅豆沙,不妨試試。

飲品

至於飲品有有自助咖啡機、自助紅茶包、蘋果汁、橙汁及Ice Tea,客人選擇幾多,又不用另外付款。

P.S : 以下是將於聖誕節期間加推的特色美食。

首選佛跳牆是位上,有鮑魚、海參及花膠,醇厚芳香。

加上焗龍蝦、特色甜品,這個聖誕真豐富。

試食活動
聖誕節最開心食大餐,食得大餐當然要吃自助餐係最開心,每年聖誕的自助餐都多如天上繁星,今年一如以往為大家推介幾個城中優質選擇。 去過這間harbour grand cafe自助餐幾次,但吃聖誕自助餐的機會就係首次。 呢間餐廳絕對可以用平靚正形容,而且最喜歡佢地方夠大,而且種類多,和之前hotel vic吃過的,都有幾大距離。 不過,貴為北角酒店大阿哥,冇理由要太多比較,餐廳依然繼續做好自己。 特別係今晚食呢一個聖誕自助餐,依然係做得非常好的情況下再加添一些新的元素。 先講一些Business as usual的食品。 海鮮種類依舊非常多,絕對是這裏的一個好處,剩係蠔同波士頓龍蝦源源不絕。 蠔有肥美有creamy ,來自不同地方的愛爾蘭Irish rock,法國fine de oyster ,還有美國pacific rock,一定有你喜歡的種類。 龍蝦隻隻多膏,而且源源不絕添加。 其他還有加拿大蟹腳,翡翠螺,麵包蟹,青口,甜蝦等等,老實說海鮮陣容已經嚇親了不少胃口不大而又喜歡海鮮的人。 刺身同樣豐富,不過我始終最愛的是這裏的阿根廷七吋紅蝦,每次也要食起碼五隻先罷休。 前菜方面

先講一些Business as usual的食品。

龍蝦隻隻多膏,而且源源不絕添加。

前菜方面, 三文魚木瓜牛油梨沙律、新加坡燒牛肉菠蘿沙律,辣肉腸意大利青瓜沙律,加上一系列不同類型的凍肉盤,如果以前菜來說,誠意可嘉。

熱吃一定要食鴨肝,每次攞兩份,我又係要行多兩轉。

吃過自助餐多次也沒有試過這裏的點心,吃過燒賣和餃類以後感覺也不錯。

幾種不同的熱葷如西蘭花,北京片皮鴨,蝦,牛肉,和一些常見的菜式,最重要係樣樣味道都不錯,唔會好似有啲自助餐咁得個樣完全冇食。

麵檔的叻沙湯,依然是這樣迷人,一定要食碗,好似朋友P說:幾飽都一定不能錯過這裏的粉麵檔。

其實每位自助餐的客人都能有一客佛跳牆送給你,不過我自己就偏愛這個法式龍蝦湯。

牛肉當然有,不過最應節一定食火雞。

甜品區又係令人眼花繚亂,日本芝士蛋糕、法式栗子撻、 綠茶意大利芝士蛋糕和12 款不同口味的 Mövenpick 雪糕,加上其他港式甜品如豆腐花等等,多到你食唔哂。

講返少少聖誕特色食物,我當晚食左鮮帶子配尤魚青沙律露荀,紅菜頭芝士沙律和慢煮三文魚伴芒果沙沙,三個各有特色,令前菜更為豐富,當中我最喜歡紅菜頭那前菜,甜得人心花怒放。

最好嘅係就算聖誕嗰幾日價錢都唔係特別貴,第一輪和第二輪成人價錢也是$798和$768,我聽過有尖沙咀的酒店聖誕自助餐差唔多索價要千三一位,仲要係後輪。如果以呢個價錢,有咁高質素嘅嘢食,絕對係超值。

有興趣就快少少上網上商店訂位,仲會有優惠,如果未打算,這絕對係一個好選擇。

快啲訂,唔係一定好快爆㗎啦。

Harbour Grand Café
北角油街23號港島海逸君綽酒店3樓
2018-12-11
2018-12-21 175 瀏覽
之前兩次,先後來到這間酒店的「君綽軒」和 Le188餐廳酒廊吃中菜和西餐,這一次,終於來到這間酒店內的 Harbour Grand Cafe吃自助餐。這 Cafe地方偌大,樓底既高,環境亦見闊落,裝潢得體華麗,因為聖誕將至。餐廳內佈置了不少聖誕裝飾,更添節日氣氛。 三款來自不同國家----美國、法國和愛爾蘭的生蠔,任君選擇。雖然每位客人每次只可每款各取一隻,但只要多取幾次,吃牠一打兩打,足以回本。 凍海鮮與刺身陣容強大,種類繁多,同樣吸引。凍海鮮中,蟹膏澎湃的「麵包蟹」與啖啖肉的「龍蝦」,更是我的心水之選。而在各款刺身裡面,足7吋長的「阿根廷赤蝦刺身」鮮甜軟糯,既矜貴,又好味,在自助餐中可以見到,絕對令人喜出望外。 熟食方面,「鵝肝多士」、「燒牛肉」和應節的「烤原隻火雞」當然要試,「龍蝦湯」也是好味之選。不過「龍蝦湯」即使多麼好味,也不及光顧這自助餐,每位客人都會奉送一客的「佛跳牆」那麼好味和吸引。加入了鮑魚、海參、花膠、冬菇、雞腳等材料,經多小時熬燉之後的「佛跳牆」,味道清甜可口,足以令人回味。 這自助餐的甜品陣容也相當豐富,而且因為臨近聖誕,一些富有聖誕節日氣氛的

凍海鮮刺身陣容強大,種類繁多,同樣吸引。凍海鮮中,蟹膏澎湃的「麵包蟹」與啖啖肉的「龍蝦」,更是我的心水之選。而在各款刺身裡面,足7吋長的「阿根廷赤蝦刺身」鮮甜軟糯,既矜貴,又好味,在自助餐中可以見到,絕對令人喜出望外。

這自助餐的甜品陣容也相當豐富,而且因為臨近聖誕,一些富有聖誕節日氣氛的甜品,好像「樹頭蛋糕」等已經推出,既精緻,又美麗,而且味道也好。

名牌 Movenpick雪糕,這兒足足有十二款不同口味可揀,雪糕控肯定樂透。

為了慶祝聖誕佳節,餐廳在12月24、25、26和31日的自助晚餐中,會特別推出多款特備美食,好像「鮮帶子配魷魚青沙律」、「露荀紅菜頭芝士沙律」、「慢煮三文魚伴芒果沙沙」、「芝士焗半殼帶子」、「龍蝦米多」、「黑椒炒蟹」、「鵝肝炒飯」、「芒果樹頭蛋糕」、「開心果奶凍」、「白酒啫喱」、「聖誕樹栗子蛋糕」等,從沙律、熟食到甜品都有,十分吸引,到時候來吃自助餐,一定能更大快朵頤呢!要訂座的話,就要快手了。
  • 阿根廷赤蝦刺身
  • 佛跳牆
  • 凍海鮮
  • 甜品
  • 雪糕
2018.12.13 😊【聖誕之選 - 維港景致歎環球美食】食在北角聖誕離不開到尖沙咀一帶欣賞維港兩岸燈飾景致有沒有想到如果有個方法可以一邊欣賞燈飾及維港景致 一邊享受環球各式美食🌃感覺多麼舒適愜意一踏進酒店大堂 就被眼前的施華洛世奇水晶吊燈及十五呎高的閃爍水晶聖誕樹吸引著🎄牆上的佈置及食物的裝飾都洋溢著濃濃的聖誕節日氣氛有如一場聖誕嘉年華🔸主題菜式這場聖誕派對以環球美食及海鮮為主題供應來自各國的精英: 包括海蝦、智利藍青口、黃金螺、美國波士頓龍蝦、加拿大蟹腳、法國麵包蟹及三款來自法國 、愛爾蘭及美國的生蠔🦀🦐🐚黃金螺螺肉亦鮮美大塊而生蠔更加新鮮即開: 法國 Fine de Oyster爽口、愛爾蘭 Irish Rock Oyster 爽口 味濃、美國 Pacific Rock Oyster 肉質creamy每位客人更獲贈足料佛跳牆一客 鮑魚、海參、花膠、魚翅用料豐富🔸冷盤冷盤部份款式種類不少 擺盤加上聖誕裝飾 花上不少心思少不了常見的芝士拼盤、煙三文魚及意大利各式火腿雜肉🥓還有日式代表的各式刺身、壽司及冷麵亦有數款健康沙律 色彩繽紛吸引: 薄切番茄羊芝士沙律、辣肉腸意大利青瓜沙律、日
2018.12.13 😊

黃金螺螺肉亦鮮美大塊

佛跳牆

🔸冷盤
冷盤部份款式種類不少 擺盤加上聖誕裝飾 花上不少心思

少不了常見的芝士拼盤、煙三文魚及意大利各式火腿雜肉🥓
還有日式代表的各式刺身、壽司及冷麵
亦有數款健康沙律 色彩繽紛吸引: 薄切番茄羊芝士沙律、辣肉腸意大利青瓜沙律、日式白麵豉豬肉沙律、薯仔沙律及自選沙律

🔸熱食
是次自助餐亦搜羅了來自不同地區的美食 總有一款合口味😚
熱葷

中式: XO醬炒牛肉雜椒、茄汁煎蝦、中式燒味、炒蟹鉗、片皮鴨、蝦肉扒西蘭花、片皮鴨、中式粉麵、中式點心、上湯浸時蔬等
中式點心

而中式點心共有三款: 素菜餃、雞肉燒賣、叉燒包
當中最愛素菜餃 皮薄晶瑩通透 清新爽口 而中式代表片皮鴨烤得皮香脆口
熱葷

西式: 印度咖哩雜菇/牛/魚柳/飯、烤火雞、燒西冷牛肉、燴羊肉、忌廉焗薯、鴨肝、叻沙、天婦羅🍤
鴨肝

鴨肝煎到外面香脆 內裡幼滑 油香豐富 入口溶化

🔸甜品

酒店精心佈置各款中西式精美甜品配合聖誕主題
成為食客最愛的打卡牆 不論男男女女都要拍照一番
尤以樹頭蛋糕及上面可愛的聖誕老人最討我歡喜
甜品

西式甜品款式超過廿款 由蛋糕至名牌子雪糕: 日本芝士蛋糕、法式栗子撻、綠茶意大利芝士蛋糕、朱古力噴泉、蛋撻、窩夫、啫喱、聖誕曲奇、芒果奶凍、鮮果、朱古力焦糖燉蛋、生果酥條、木糠布甸、冧油意大利芝士蛋糕、黑森林蛋糕、樹頭蛋糕、法式軟朱古力蛋撻及多達12款Mövenpick雪糕等
甜品

不忘中式傳統甜品: 紅豆沙、豆腐花、龍眼紅棗糖水等
完全滿足到眼球及舌尖的享受

佛跳牆
鴨肝
  • 冷盤
2018-12-16 280 瀏覽
尋晚十幾人去左油街Harbour Grand Cafe食buffet. 人客都比較多好彩有提早買定重有折俾我。以為要排好耐先有生蠔同海胆攞到,佢地都有準備好哂,跟住一陣就食左3round.Xmas就到應節食吓火雞,平時覺得火雞哥太鞋多数唔食,今次搏一搏又在水準之上。高级厨師值得一讚。服務值得一讚,著西装嗰D員冇因为忙而黑面,反而成日笑笑口,好耐冇見呢D場境喺自助餐廳了最後食甜品,係爭個粟子蛋糕,有個成條柴嘅蛋糕,不過冬天都係想食粟子