餐廳: Harbour Grand Café
優惠: 食飯都有得賺里數? 仲唔即刻訂枱?
條款及細則:
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
2019-09-25 9497 瀏覽
「海逸」同系6間酒店,待客服務稱心,價錢適中,食物很能迎合港人口味 : 多日菜、重甜品、平衡中西……。此夏自助餐劈價潮之中,作風準狠,如同集團的賣樓風格。縱橫六「海」,個人認為嘉湖和北角的較差勁,談不上有海景,檔次亦稍低。論自助餐,下午茶時段應由「都會」掄元。放題食物餐桌長度近有「一條街」,食品種類豐盛,目不暇給。放題食物餐桌長度亞軍是此店。勝在空間感更佳。在中午時段進食,海光映照,天花燈飾型格,紫如河、金似球,令人十分愜意。惜店方會垂下布簾,遮蔽了海景和游泳池景。論海景,是「九龍海逸」稱雄,如在海濱,無車馬喧。「都會」把海景劃入酒吧,故有不及。現同系午餐均約300元。此店主題是日本菜。但午餐是食物遷就價錢,並無主題可言,這方面應加強,增加新意。客人都在凍海鮮檯前擁擠,其他位置相形見絀。他們多似是熟客,知道其他食物性價比不高。我對魚生評價最高,三文魚腩鮮肥彈甘,冷小碟爽脆涼甜。其次是燒味拼盤,沒有鵝、乳豬、燒腩,連鴨都沒有,卻有懷舊的廣東燒味師傅製的滷味,有豬脷、紅腸、墨魚片等,反而更有特色。大家多吃了乳豬全體、义雞飯和台灣滷肉,燒味拼盤久違了,正!野菜天富羅炸得正宗,脆米亦是熱騰騰。
此夏自助餐劈價潮之中,作風準狠,如同集團的賣樓風格。

我對魚生評價最高,三文魚腩鮮肥彈甘,冷小碟爽脆涼甜。

野菜天富羅炸得正宗,脆米亦是熱騰騰。

其他中式和東南亞熱葷都乏善可陳,如粟米斑塊太咸,比其他專門食肆失色。

這方面「8度」最灑家(晚餐),品種多而出色。因無景、無豪裝和交通不便(有穿巴),以色香味誘客。

最差勁的是生滚粥檔。南亞人主持,手法不是生滚。我選了牛肉、蝦、魚、帶子,他用煲煮熟了食材,才加入粥底。

食材鮮味未融化在粥內,粥底欠質素更是主因。與粥店的相差太遠。

我加入長腳蟹、青口和螺,略添海水味。
「油炸鬼」如鐵,難以下嚥。

甜品類估的比重很少,只有一張檯子。對比「都會」,大大不如。
「海逸」同系有名的芒果拿破崙,在此店變成小丁塊,只有「8度」的1/5體積,芒果粒稀少,十分寒酸。
法式焦糖燉蛋全不香滑,不合格。

格仔餅是即做即食,卻不香脆,問題應在麵粉質素。想起「8度」的圓形格餅,猶有餘香。
芝士蛋糕亦不掂,比很多餅店的差勁。

但movenpick雪糕有12款之多,這是一強項,竟贏了「8度」和「都會」。

待應密集,招待體貼。劣評雖多,仍是「海逸」首選午餐。
2019-09-24
2019-08-12 12577 瀏覽
剛到東灜旅遊不久的我,嚐了多頓美味的日本菜,回港之後,仍然念念不忘,不禁讓我回憶起之前在北角港島海逸君綽酒店 Harbour Grand Cafe吃的一頓自助晚餐。之所以會想起這次的自助餐,全因為它的主題正是日本菜,主題名稱為「味歷東瀛」。這名字確是改得好,既點題,又有意思。「味歷東瀛」,顧名思義,自然就是讓味蕾遊歷東瀛各款美食的意思,而味歷二字,又與魅力同音,正好讓人聯想到東瀛種種的好,漂亮迷人的風景、令人動心的美女、精緻美味的食物、還有那真正的民主,都著實讓我這個香港人感到著迷。三款生蠔,分別來自法國、美國與澳洲,論蠔味,以個子細小,來自澳洲的 Coffin Bay最為濃郁鮮甜;論個頭,美國的 Pacific Rock就最為大隻,不過蠔味稍淡:法國代表 Fine de Claire海水味最重,也有吸引的地方。大大隻的開邊「波士頓龍蝦」是生蠔以外最受歡迎的凍海鮮,吃的是鮮甜彈牙的龍蝦肉,「法國麵包蟹」吃的則主要是膏,膏多肉厚的麵包蟹,也是不少饕客之選。至於其他海鮮,就還有加拿大蟹腳、藍青口、翡翠螺、凍蝦等,陣容相當豐富。刺身方面,陣容同樣強勁,我最愛的「7吋大阿根廷赤蝦」肉質粘糯,鮮

大大隻的開邊「波士頓龍蝦」是生蠔以外最受歡迎的凍海鮮,吃的是鮮甜彈牙的龍蝦肉,「法國麵包蟹」吃的則主要是膏,膏多肉厚的麵包蟹,也是不少饕客之選。至於其他海鮮,就還有加拿大蟹腳藍青口翡翠螺凍蝦等,陣容相當豐富。

刺身方面,陣容同樣強勁,我最愛的「7吋大阿根廷赤蝦」肉質粘糯,鮮甜極了。自助餐中不常吃到的「海膽刺身」,用的是靚貨,甜而不苦,同樣得人歡心。至於其他刺身,好像三文魚、吞拿魚、八爪魚、鯖魚、魷魚等,也新鮮味美,值得一試。
刺身以外,當然還有壽司。比其他壽司來得名貴的「和牛壽司」是必吃之選。
清酒煮鮑魚」是這兒每位客人奉送一客的海鮮美食,酒味香濃,鮑魚肉質煙韌有彈力,令人回味。
熱盤方面,迷你版的「日式鰻魚飯」挺吸引的,鰻魚與飯雖不太多,但小食多滋味,淺嚐一碗,留多點位置回嚐其他美食,也不錯。
而其他日式熱盤,就有材料豐富的「日式麵豉海鮮鍋」、脆卜卜,香噴噴的「日式咖喱炸豬扒」和特色的「日式三文魚配青蔥及紫薑」等,至於日本經典食品之一的「茶碗蒸」,當然亦少不得。

花膠扣鴨掌」,我就最喜歡了,軟腍的花膠,耐吮的鴨掌,加上爽甜的西蘭花,健康又好味。
燒羊髀」與「燒西冷牛肉」,是食肉獸的最愛呢!

令人又愛又恨,香滑膏腴的「香煎鴨肝」,吃一件,滿足一下自己的饞嘴,已經足夠。
燒味拼盤」中的各款燒味,我只揀了豬仔腳來吃,軟滑味美的豬仔腳,真心好味。
每位客人奉送一客的「西洋菜陳腎花膠燉豬腱」燉得甚有火候,湯味清甜無比,又是一道令人回味的菜式。
來到甜品環節,總數多達12款的 Movenpick雪糕,把人看得眼花繚亂,要是有選擇困難症的話,何妨每款都試一口。而我,就只選了最開胃消滯而又美味的「柚子雪糕」、「乳酪雪糕」和「熱情果芒果雪芭」來吃。

要是想搞搞新意思的話,這兒的「日式梳乎厘班戟」可以自行加添雪糕吃,可以錦上添花呢!

• 清酒煮鮑魚
  • 7吋大阿根廷赤蝦
  • 海膽刺身
  • 和牛壽司
  • 花膠扣鴨掌
  • 豬仔腳
  • 西洋菜陳腎花膠燉豬腱
  • 雪糕
生蠔鮮甜,甜品比想像中高質食物款式不算多,但整體不錯職員收碟都收得快 禮貌都幾好但係龍蝦Refill好慢 食到最後大半個鐘再去拎龍蝦睇落唔係好新鮮,但好彩問一問職員有冇啲新鮮啲嘅佢地會即刻喺雪櫃拎隻出嚟味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻價錢:👍🏻👍🏻👍🏻 #food #yum #instafood #yummy #munchies #amazing #instagood #eet #dinner #lunch #breakfast #fresh #tasty #food #delish #delicious #eating #foodpic #eat #hungry
生蠔鮮甜,甜品比想像中高質
食物款式不算多,但整體不錯
職員收碟都收得快 禮貌都幾好

味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
價錢:👍🏻👍🏻👍🏻

2019-07-29 5920 瀏覽
早前大囝考完DSE,而細囝選校亦塵埃落定,心下放鬆了不少,一家人想慶祝一下,自助餐成了不二之選。當年Openrice曾送出午間Buffet劵,的確令一家人光顧了好幾次,而晚餐亦屬CP值高,反正是日又要在港島出沒,因利乘便,最好不過。 今次餐廳主題是「味歷東瀛」,相信好啱香港人口味。清酒煮鮑魚 每位成年客人可獲贈一客清酒煮鮑魚,淡淡的清酒香氣,柔韌富彈性的肉質,都是令人回味無窮。生蠔 Fine De Claire(法國)海水味重,帶子位爽口,蠔味不俗。 Pacific Rock(美國)體形較大,蠔味稍淡。 Coffin Bay (澳洲)雖然size最細隻,但論蠔味卻是最濃郁的一款,隱約有點甜味,正。海鮮 波士頓龍蝦 為保持衛生,擺放數量不會太多,多數見差不多清盤,便會自行補上,肉質彈牙甜美,不錯。法國麵包蟹 勁多膏,但蟹鉗個殼都幾硬,想食要花點功夫。 加拿大蟹腳 肉質幾甜,難怪好多人食。加上法國翡翠螺、藍青口同熟蝦,海鮮陣容好強。刺身 令人意想不到,竟然有海膽提供,仲有個人最鍾意既七吋阿根廷赤蝦,大大隻又甜美,必食刺身。

今次餐廳主題是「味歷東瀛」,相信好啱香港人口味。

清酒煮鮑魚

生蠔

Pacific Rock(美國)體形較大,蠔味稍淡。

海鮮

波士頓龍蝦

法國麵包蟹

勁多膏,但蟹鉗個殼都幾硬,想食要花點功夫。

加拿大蟹腳

肉質幾甜,難怪好多人食。

加上法國翡翠螺、藍青口同熟蝦,海鮮陣容好強。

刺身

另外,有魷魚、鯖魚、三文魚、希靈魚、八爪魚及吞拿魚,雖然質素不錯,但都給海膽及赤蝦比下去了。

雜錦壽司不說了,重點在於和牛壽司,滿有油香的,好吸引。

大家可別忘了有鰻魚飯,仲要趁熱食,因為放得太耐,鰻魚肉會變乾,影響口感。

Carving Station

燒羊髀

少許的羶味,問題不大,有嚼口,而且少Buffet提供,值得試試。

燒西冷牛肉

中間位置較生,反而好啱自己。

香煎鴨肝

由頭供應到尾,鴨肝煎得好香,外層微脆,不過好邪惡,食少少算。

鐵板燒

款式幾多,有冬菇、青椒、雞腎、日式鹽燒牛脷同埋日式豬肉餃子。

熱葷

Harbour Grand 的熱葷,屬於好啱自己口味。

炒龍蝦鉗

啖啖肉,refill又快,不愁要等。

花膠扣鴨掌

有時部份酒店要位上,但今晚卻可以任食,真開心,花膠軟稔起膠質,對女性好滋補,所以太太倒消滅了不少。

潮州煎蠔餅

有點新意,熱辣辣的,外脆內軟,蠔仔份量不少,可能怕不夠熟,但略微炸得過火。

其他仲有蒸魚、鮮菇扒時蔬、海參、牛仔骨、日式咖哩炸豬扒 、日式麵豉海鮮鍋與及日式三文魚配青蔥及炸子薑

每位客人,會獲贈一盅西洋菜陳腎花膠燉豬展,好耐無飲陳腎湯,夠火喉又醇香,可惜只得一盅。

如果愛日式的,亦有赤麵豉湯

麵檔

牛丸、貢丸、墨魚丸、娃娃菜、金菇、生菜、油麥菜配上

生麵、 米線、河粉、油麵、銀針粉。

而湯底可以選擇馬來喇沙湯、豬骨湯或清雞湯。

粥檔

今次自助餐真係加入好多新元素,生滾粥檔係其中之一。
配料有牛肉、帶子、雞肉、蝦仁及魚肉,真的好豐富,一於整返碗“樣樣有”,廣東開花式粥底幾綿滑。

點心

有牛肉燒賣、豬肉燒賣及菜苗餃,最可惜無我最鍾意既蝦餃。

滷水冷盤

賣相幾好,組合式食具,有紅腸、牛展、海蜇、叉燒、墨魚、油雞、豬脷及豬手仔,全都是燒味檔的滷水食物,每樣少少,不會太佔胃納,幾好。

沙律

一向種類都多,所以大囝就最開心,因為佢就算係發育時期,都可以用沙律作正餐。

今次有蟹肉青瓜甘筍沙律、和風沙律、日本麵豉青瓜仔、香芒沙沙伴燒牛肉沙律、酸忌廉醬伴燒新薯煙肉沙律、蜜糖茴香燒南瓜沙律、香煎黑白芝麻吞拿魚及日式雜錦醃菜

Cold Cut

有Parma Ham、煙三文魚及意大利雜肉拼盤。

芝士

提供了Emmenthal、Edam、Brie及Blue Cheese四款口味。

甜品

Movenpick雪糕

法式焦糖燉蛋、雲呢拿夢幻、冧酒提子、楓糖合桃、柚子雪糕、綠茶雪糕、乳酪、芒果忌廉、焦糖、瑞士朱古力、意大利奶凍、士多啤梨,總共12款,個人覺得柚子雪糕清清地、意大利奶凍夠滑溜,仲有芒果忌廉夠香甜,都值得一試。

甜品吧有大量甜品,最推介是榴槤焦糖燉蛋,
既有榴槤的香味,又不失蛋香,質地又軟滑。

另外,有紅莓蛋糕、芒果拿破崙蛋糕、朱古力慕絲蛋糕、班蘭綠茶蛋糕、黑芝麻芝士蛋糕、日式士多啤梨蛋糕、意大利芝士蛋糕、Oreo木糠布丁、銅鑼燒、馬卡龍、泡芙、法式軟朱古力撻、紅豆豆奶奶凍及白酒啫喱

太太就欣賞日式班戟梳乎厘,因為可以自行加添雪糕。

中式甜品蛋撻窩夫、糖水有心太軟、龍眼紅棗糖水、椰汁紫米露、豆腐花、糯米糍、綠豆糕及桂花糕

而小朋友就最鐘意朱古力噴泉,又可食又可以玩。

飲品

提供自助咖啡機、橙汁、西柚汁及紅茶。

畢竟市道有點低迷,要提升生意就一定要有改進,而今次又真係好啱我食喎。

P.S : 星期日至星期四 成人 $588 小童 $358
星期五、六,公眾假期及前夕 成人$618 小童$388

2019-07-28 4168 瀏覽
這裡七月至九月的主題是「味歷東瀛」海鮮自助晚餐,聽說今次有無限量供應的日式燒大赤海蝦,另日式炸豬扒、鰻魚飯、什錦天婦羅、日式蒸水蛋、蜆肉清湯、和牛壽司、7 吋長阿根廷大蝦、新鮮刺身及壽司、冷稻庭烏冬及蕎麥麵、更有3款即開生蠔、加拿大雪花蟹腳、波士頓龍蝦、智利藍青口、海蝦、法國翡翠螺、法國麵包蟹......Mövenpick 也有12 款,再加特色甜品,而星期五、六晚更有海膽無限量供應、免費享用〝陳腎花膠炖西洋菜湯〞,成人更可獲贈〝清酒煮鮑魚〞,咁吸引,你還忍得住口嗎?我就忍不住~差不多每樣日式食品也吃了一遍,較喜歡的有赤海蝦;爽彈香口、剛炸好的豬扒挺酥脆、鰻魚肥美肉厚、天婦羅香脆可口、蒸水蛋滑嫩、蜆肉湯清鮮、阿根廷大蝦肥厚鮮甜。陳腎花膠炖西洋菜湯,清肺潤燥,且喝罷也沒有口乾的情況出現,不錯。清酒煮鮑魚,煙韌爽口帶酒香,必吃之一。自助餐並不常見的花膠扣鴨掌及海參,當然也要一試;鴨掌燜煮時間足,入口腍滑;頗為「厚度」的花膠彈滑帶黏性,當然是翻啅項目之一啦。這裡的凍海鮮很出色,且種類不少,爆膏的波士頓龍蝦、加拿大雪花蟹腳鮮甜,多吃一點是常理。刺身質素也不俗,那7 吋長阿根廷大蝦真

這裡七月至九月的主題是「味歷東瀛」海鮮自助晚餐,聽說今次有無限量供應的日式燒大赤海蝦,另日式炸豬扒、鰻魚飯、什錦天婦羅、日式蒸水蛋、蜆肉清湯、和牛壽司、7 吋長阿根廷大蝦、新鮮刺身壽司、冷稻庭烏冬及蕎麥麵、更有3款即開生蠔、加拿大雪花蟹腳、波士頓龍蝦、智利藍青口、海蝦、法國翡翠螺、法國麵包蟹......

清酒煮鮑魚,煙韌爽口帶酒香,必吃之一。

刺身質素也不俗,那7 吋長阿根廷大蝦真是無敵,鮮甜爽彈,吃過定必愛上!

甜品也加入多款日式原素,包括銅鑼燒、日式士多啤梨蛋糕、斑蘭綠茶蛋糕、日式芝士餅。另有意大利芝士蛋糕、奧地利木糠布丁、朱古力慕絲蛋糕、綠豆糕、桂花糕、嗜喱、榴槤焦糖燉蛋、紅豆豆奶及生果(龍眼、哈蜜瓜、火龍果、黄瓤西瓜)。

取了三碟慢慢享用,吃畢真是飽到一個點,也是摸著肚子滿「載」而歸的時候了。

晚餐供應時間,由18:30 至 22:00,
價錢:
星期日至星期四
HK$588/成人 ; HK$358/小童
星期五、六、公眾假期及公眾假期前夕
HK$618/成人 ; HK$388/小童

自助晚餐折扣優惠:
憑劵預訂 Harbour Grand Café 咖啡廳自助晚餐,可享以下折扣優惠。
1-5 位: 75 折

電話: 21212689
2019-07-12
優惠券
2019-06-28 4018 瀏覽
昨晚自助晚餐有六點半開始,我七點鐘到場,已經有不少人在排隊取食物,最受歡迎的是生蠔,凍海鮮及刺身, 以上幾款質素還可以,龍蝦雖然沒有什麼味道,但有很多糕,長腳蟹也很肥美,生蠔雖然不是十分大隻但有三種不同國家選擇, 最欣賞的是刺身,帶子厚大, 刺身有七吋長,而且蝦頭十分多糕,還有麵包蟹, 翡翠螺及青口!
2019-06-27
優惠券
  • 生蠔
  • 冷盤
  • Movenpick雪糕
  • 龍蝦
  • 海鮮
2019-06-27 2599 瀏覽
琴晚屋企人食飯,一早就話不如去食自助餐。咁就試Harbour Grand Café, 一行10 人。先講環境,地方大,啲枱同枱有啲迫。同某邊窗先有海景view。overall 環境算過得去。入住題,食物。。。。個人應為不算多嘢食,好多生嘢多過熟。salad 不用多講,唔會出錯。菜,salad 醬,粟米粒,etc.跟住凍龍蝦仔,幾好食。有好多膏。e個低到壽司刺身就出事,啲嘢唔新鮮,啲壽司整咗好來。刺身色澤暗。帶子帶黃色,三文魚有雪味,每件切到好細。生蠔每人每次只拎3 隻。但係佢哋啲豪細到冇肉食。又清洗唔淨有殼碎。長腳蟹出得好少,一完要等好來先再有。都係有雪未。到熟食,片皮鴨每次每人只可拎一片,可憐到。。仲要細件。仲衰過自己係酒樓食。煎豪餅,粉厚,炸過火。熱氣到爆。牛同羊。羊肉熟都幾好食。但牛太生,直頭係3 成,中間仲有血水。點食。。。。其它熟食唔多講,都係個啲炒飯,炒菜,即叫煮麵。唔知點解啲廚師成日唔係位,要等。甜品:雪糕,芝士蛋糕,豆腐花。個類嘢都好難會出錯。結尾個人應為e間嘢試過食過去過一次就夠。
入住題,食物。。。。

跟住凍龍蝦仔,幾好食。有好多膏。e個低

長腳蟹出得好少,一完要等好來先再有。都係有雪未。

煎豪餅,粉厚,炸過火。熱氣到爆。

甜品:雪糕,芝士蛋糕,豆腐花。個類嘢都好難會出錯。

結尾個人應為e間嘢試過食過去過一次就夠。
2019-06-26
2019-06-11 2525 瀏覽
食物 : 自助餐,有生蠔 (三款)賣相 : 7/10,甜品樣好精緻味道 : 7/10 ,生蠔比較生鮮,其實都是一般自 助餐水平環境: 8/10 ,因為係lunch time ,所以環境比 較寧靜價錢 : hkd 300/人性價比 : 7/ 10
食物 : 自助餐,有生蠔 (三款)
賣相 : 7/10,甜品樣好精緻
味道 : 7/10 ,生蠔比較生鮮,其實都是一般自
助餐水平
較寧靜
價錢 : hkd 300/人
性價比 : 7/ 10

2019-06-04 2043 瀏覽
想食鵝肝好耐 check到君綽自助餐有 即book!有齊我最愛既生蠔同鵝肝 very delicious6:30 就到左 一開始生蠔要排一陣每次兩隻 排完又再排 但基本上去到尾段 係生蠔等人拎既情況鵝肝勁香 食左三舊螺就基本質素 生蠔有點細 冇咩肉 不過都有海水味既 洗得乾淨冇沙龍蝦肉質厚實 螺都好鮮味蝦就普通正常竟然仲有蟹腳海鮮種類好多 值得一讚回本既野 緊係拎多d其他熟食選擇唔算多 但我想食既鵝肝 生蠔都有 已心足了Recommended! 個海景比東區走廊 遮左一大半
想食鵝肝好耐
check到君綽自助餐有 即book!
有齊我最愛既生蠔同鵝肝 very delicious

海鮮種類好多 值得一讚
回本既野 緊係拎多d

其他熟食選擇唔算多
但我想食既鵝肝 生蠔都有 已心足了
Recommended!

個海景比東區走廊 遮左一大半
  • 生蠔
  • 鵝肝多士
  • Movenpick雪糕
2019-04-21 3450 瀏覽
呢兩日就係復活節,有無諗到想去邊同家人慶祝,食餐好既?其實,個人一直覺得北角油街的 Harbour Grand Cafe,真係好划算,近日又推出海鮮作主題既自助餐。生蠔基本提供了Fine de Claire(France)、Pacific Rock Oyster(America)及 Irish(Ireland)三款,令人有點意想不到的是,美國蠔一向有大而無當的感覺,但今次肉質有點爽彈,蠔味亦不俗。Seafood半開波士頓龍蝦,並非迷你版,反而可以一口一件,部分蝦膏更是色澤嫣紅,口感豐腴。而法國麵包蟹的蟹蓋,同樣蟹膏勁多,仲有加拿大蟹腳、智利藍青口、法國翡翠螺及凍蝦,單是海鮮加生蠔都已經半飽了。刺身 有我最鍾意嘅7吋阿根廷赤蝦刺身以及肥大肉厚嘅帶子。仲有八爪魚、希靈魚、三文魚、吞拿魚及魷魚,種類又多又靚,最開心今日有得食海膽。壽司 有三文魚、象拔蚌、北寄貝、魷魚、熟蝦與及鰻魚, 每件都係迷你版,正好一口一件,無需要浪費胃納。Carving Station 扒肉眼牛排 是最愛既 medium rare,薄薄的一片,啱啱好。另外仲有燒羊髀同香煎鴨
呢兩日就係復活節,有無諗到想去邊同家人慶祝,食餐好既?

生蠔

基本提供了Fine de Claire(France)、Pacific Rock Oyster(America)及 Irish(Ireland三款,令人有點意想不到的是,美國蠔一向有大而無當的感覺,但今次肉質有點爽彈,蠔味亦不俗。

Seafood

刺身

有我最鍾意嘅7吋阿根廷赤蝦刺身以及肥大肉厚嘅帶子

仲有八爪魚、希靈魚、三文魚、吞拿魚及魷魚,種類又多又

靚,最開心今日有得食海膽。

壽司

Carving Station

扒肉眼牛排

是最愛既 medium rare,薄薄的一片,啱啱好。

另外仲有燒羊髀同香煎鴨肝,但後者太邪惡,試了一小塊就算。

熱葷

避風塘炒蟹

好香口,又夠辣,最啱用黎送啤酒。

花膠扣鴨掌

之前一次仲係位上,今次係任食,果然有進步,值得一讚。

香菇釀蝦膠

柔韌彈牙。

椒鹽白飯魚
好香口,卜卜脆,送啤酒一流。

豉汁蒸盤龍鱔

屬於不定期更換,睇下大家好唔好彩,今次蒸得恰到好處,鱔皮充滿膠質,好正。

燒味

有熱辣北京烤鴨,可以食多幾件。

另外,自家中菜廳出品叉燒同切雞

點心

乾蒸牛肉、豬肉燒賣及素菜餃

麵檔

湯底是馬來喇沙湯、豬骨湯及清雞湯,配料有豆卜、貢丸及牛肉丸,搭配銀針粉、生麵、河粉、油麵或米線

喇沙湯做得出色,辛香滑溜,能多點椰香會更好。

一向是湯怪,有得飲就最開心。

燉湯是佛跳牆(位上)

用上鮑魚、花膠、上肉及火腿,熬得好夠火喉,每口湯都是精華。

海龍皇湯

質感濃稠,每口都是蝦的香味,好正。

紅花海鮮湯

感覺有點似雜菜湯。

芝士及沙律吧

Edam、Blue Cheese、Brie 及 Emmenthal共四款口味。

至於想清清地,沙律吧就好啱大家,因為有吞拿魚菠蘿杯、龍蝦青瓜杯配芒果莎莎、扒茄子露筍卷、 煙三文魚、凱薩海鮮沙律、泰式帶子粉絲沙律、新加坡魷魚沙律、鮮蝦牛油果沙律、扒西瓜芝士沙律、蟹肉青瓜甘筍沙律、意大利雜肉拼盤及沙樂美腸,款式好多。

甜品

選用品牌Movenpick雪糕,有Panna Cotta、Swiss Chocolate、Creme Brulee、Yoghurt、熱情果芒果雪葩、冧酒提子、楓糖核桃 芒果忌廉、士多啤梨、焦糖、薄荷朱古力及檸檬青檸雪葩,一共12款味道,非常少見,雪糕迷走一轉,已經大滿足。

即製夾餅及日式芝士撻

夾餅最好加一球雪糕,冷熱夾雜好正;而芝士撻啱啱出爐時最香口,小小一件,可以試下。

至於甜品吧檯,有馬卡龍、 班蘭綠茶蛋糕、白蘭地盒朱古力蛋糕、焦糖慕斯蛋糕、綠茶慕絲蛋糕、法式軟朱古力撻、 菠蘿意式奶凍、法式栗子撻、朱古力噴泉、 奧利奧木糠布丁、Tiramisu、榴槤焦糖燉蛋、芒果拿破崙、糯米糍、笑口棗、 紫米糕、綠豆糕、蛋撻、 豆腐花、雪耳糖水及椰汁紫米露

飲品

自助飲品機有Americano、Cappuccino、Latte、Espresso、Hot Milk及紅茶,客人可任飲,想起早十年前,好多餐廳只係提供一杯飲,真係進步好多。

另外,更有蘋果汁西柚汁及Iced Tea,想飲凍野都無問題。

其實每次去都覺得有些少改進,未知下次又有乜攪作。

P.S : 星期日至星期四

成人HK$588 小童HK$358