等左今日好耐,終於到了星期六。今日要做應做的事,做完後已經夜深,就約了男朋友去太子食飯,支持一下小店。這間小店就如它名字一樣,入到去讓人感覺十分「和諧」,因為大家都是志同道合的同路人— Hami Harmony。我和男朋友入座時都已經8點多將近9點,餐廳仍然非常多人,受人歡迎。我們看看餐牌,都是例牌,一份小食、一飯一粉、兩杯飲品。⌒ 1. 白酒忌廉煮青口先點一份小食,青口是我們最喜愛的前菜。Hami 的青口煮得很有忌廉香味,特別的是還加上芝士片,已開口的青口內夾附香汁,青口一定要連汁一齊食,先可以完全享受其鮮味。⌒ 2. 牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉這份意大利粉的味道是非常特別。首先,意粉的口感是極為煙韌,很有咀嚼感,而且還可以吃得出有陣陣的海鮮味,不知道餐廳的自家製配方是什麼,做得如此好食。配料則用上豐富蜆肉,再灑上蝦米鋪面,整個味道就更加充滿海鮮香味。⌒ 3. 日本帶子黑松露什菌意大利飯Risotto 的飯粒煮得獨立,而且硬身,不會水汪汪。黑松露什菌意大利飯則較為清爽,以黑松露什菌伴上日本帶子,食材和味道側重清爽為主。⌒ 4. 摩卡咖啡看到餐牌說摩卡咖啡選用法國朱古力豆,我就馬上想
⌒ 1. 白酒忌廉煮青口
⌒ 2. 牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉
⌒ 3. 日本帶子黑松露什菌意大利飯
⌒ 4. 摩卡咖啡
看到餐牌說摩卡咖啡選用法國朱古力豆,我就馬上想好。果然,這杯Mocha 的味道非常香濃,而其朱古力的味道非常強,但不是甜的普通層次,是朱古力的真高質香味,就是甜中略帶甘苦味,非常好飲。
摩卡咖啡
⌒ 5. 宇治抹茶拿鐵
Hami 的咖啡調得非常用心,看到這個拉花就知道。宇治抹茶拿鐵的茶味相當甘香,單是這個顏綠色,已經令人感到清新。
宇治抹茶拿鐵
今日我聽到身旁食客的話題都是一樣,雖然大家互不相識,但在Hami 食飯卻能讓我感到非常和諧。
2020-07-11
摩卡咖啡
宇治抹茶拿鐵
2020-07-10 1389 瀏覽
咁啱係網上見到呢間餐廳就比佢既裝修吸引住😚雖然舖頭唔算大但所有設置都擺咗好多心思 例如係張枱係用馬賽克風格😌而且比起其他西式餐廳佢既野食選擇算係多 好啱比朋友黎傾下計食下野🤪咁我地就嗌左2個主食加1個小食 主食分別係日本帶子黑松露什菌意大利飯 同 牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉•日本帶子黑松露什菌意大利飯🍛•-個意大利飯真係充滿住黑松露 又香又啖啖都係松露😚而個飯煮得啱啱好 又唔會過冧 個帶子係煎得彈牙得黎個生熟程度係剛好 仲有少少脆添🤤.•牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉🍝•-另外個意大利粉首先最特別既係個粉唔係普通食個種 口感似係自家製既粉✨每一啖都黏住啲醬汁 又好香牛油味 蝦米雖然係個粉到但唔會因醬汁而令到佢唔脆口🌝•鵝肝多士🥪•-仲有個鵝肝多士 我認為呢個係最好食嘅👍🏾鵝肝既分量同多士係啱啱好 唔會太少 鵝肝既油香加上多士既脆相映成趣🤤推!!!飲品就叫左杯芒果椰子梳打 同 鮮果士多啤梨檸檬薄荷梳打👹2杯既味道一啲都冇伏 個人推介芒果椰子 而另一杯好fresh同咪開胃🌈

•日本帶子黑松露什菌意大利飯🍛•
個意大利飯真係充滿住黑松露 又香又啖啖都係松露😚

•牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉🍝•
•鵝肝多士🥪•
仲有個鵝肝多士 我認為呢個係最好食嘅👍🏾

前幾日喺太子食完晚飯兜個圈,先知運動場道、花園街嗰邊原來有咁多餐廳!星期六去旺角行完街,就決定行去太子嗰邊開餐,少人啲,選擇又多啲😉。行下行下就見到有間餐廳好靚咁喎,時間尚早仲有位,就一於試下。餐廳面積都幾細,所以一到晚上七點幾就坐滿人。環境富有藝術風格🎨,掛咗唔少畫,而且用咗人工植物作裝飾,讓人身處花花世界。同時,連餐枱都用上青花瓷磚,好靚。我同朋友各自點咗道主菜同飲品,再加一份小食Share。唔好睇佢個碟細細,其實份量都幾多下,因為裝食物個位置較深👍。白酒忌廉煮青口Mussels in Cream Sauce($98),呢份小食除咗青口外,仲配有沙律菜。白酒忌廉汁真係勁惹味,而且用咗Rosemary所以特別香,我朋友直頭用匙羹刮嚟食🤤。牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉Clams Butter Sauce with Homemade Dried Shrimp Spaghetti($138),呢碟意粉個造型同想像中唔同,無論隻色定意粉粗幼都好特別😚,面頭仲鋪咗大量櫻花蝦定蝦皮?賣相即刻加分。意粉比較粗身同圓身,食落口感有啲似油麵🙈,爽爽地,幾得意。我哋估呢個意粉可能係餐廳手打,因為無喺其他
牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉
意粉比較粗身同圓身,食落口感有啲似油麵🙈,爽爽地,幾得意。我哋估呢個意粉可能係餐廳手打,因為無喺其他地方食過,而且我仲聽到廚房好似傳來啲打麵團嘅聲?至於個汁,質感較為杰身,食落都幾鮮味,唔錯;不過食到尾段有些少膩。
牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉
日本帶子黑松露雜菌意大利飯Scallops and Mushroom Risotto with Black Truffle($145),呢個飯先聲奪人嘅係面頭啲芝士碎,望見已經流哂口水,再者上面仲有兩隻大大粒帶子😍。帶子頗鮮味,夠厚身,應該係刺身級別。
日本帶子黑松露雜菌意大利飯
意大利飯濕潤度拿捏得好好,味道又夠濃郁。我最欣賞係個飯落咗好多黑松露、菇菇同瓜,感覺好似有啲菜,健康啲🥦。意大利飯食落比意粉更飽肚,啱哂男仔。
日本帶子黑松露雜菌意大利飯
我同朋友一人叫咗一杯梳打,黑加侖子薄荷熱情果梳打Soda with Black Currant, Mint & Passion Fruit($43)以及粉紅石榴香檸檬梳打Soda with Pink Guava & Bergamot($43)。兩杯都大大杯,不太甜,解渴,唔錯啊。最重要係唔會有好人工嘅水果糖漿味🍎🍊🍋!
黑加侖子薄荷熱情果梳打
本身仲諗住試埋呢度嘅甜品,但估唔到已經咁飽了,唯有下次先食啦😆!
總括嚟講,依間位於太子嘅藝術風格意式小餐館幾唔錯,食物出品有水準,環境又幾好。價錢就唔算平,建議透過訂枱App Book會有折,抵啲可以食多道菜🍽,有機會都會想再嚟試下!最後,餐廳係撐香港人嘅小店啊💛。
2020-06-20
2020-06-08 1975 瀏覽
太子其實都有不少離大街較遠,但又高質Cafe - Hami Harmony便是其中一間了。店內以不少精緻的擺設,配上壁畫、花朵作點綴,營造了一個童話世界。下單前,當然要睇睇當日的特別推介啦。玫瑰拿鐵 / 榛子拿鐵 - $38 拿鐵味道細緻幼滑,泡沫輕盈,且甜度適中,非常易入口,為這一餐打開了序幕。白酒忌廉煮青口 - $98白酒配忌廉煮青口果然係無得輸既配搭,滿滿的忌廉汁掛滿在青口上,加入白酒更顯其香味。青口肉質不韌、且無渣,做到一啖一口,沾上醬汁後,絕對會令人食到唔停唔到口!BBQ汁雞翼 - $58BBQ雞翼中醬汁掛滿在雞翼上,咬起來香口又惹味。日本帶子黑松露什菌意大利飯 - $145帶子看起來較細小,但其肉質彈牙、嫩口鮮甜,抵讚。而米飯軟硬程度適中,外軟內韌,配合起黑松露、什菌的味道,吃起來很Creamy,味道更有層次。童話中,跟你享用這溫馨的晚餐多好。😘

下單前,當然要睇睇當日的特別推介啦。

玫瑰拿鐵 / 榛子拿鐵 - $38
玫瑰拿鐵  /  榛子拿鐵

白酒忌廉煮青口 - $98

BBQ汁雞翼 - $58
BBQ汁雞翼

BBQ雞翼中醬汁掛滿在雞翼上,咬起來香口又惹味。

日本帶子黑松露什菌意大利飯 - $145
日本帶子黑松露什菌意大利飯

帶子看起來較細小,但其肉質彈牙、嫩口鮮甜,抵讚。
日本帶子黑松露什菌意大利飯

童話中,跟你享用這溫馨的晚餐多好。😘
玫瑰拿鐵  /  榛子拿鐵
2020-05-27 1973 瀏覽
又一間旺角一帶好味舒服既黃店!今日晚上喺太子附近買嘢,於是搵個地方落腳食飯。我哋理大比較多酒吧,但係行過一條街就發現有間好靚嘅餐廳,叫做Hami Harmony, 仲要係黃店嚟㗎,梗係即刻入去食~餐廳環境好多花,仲有啲畫,啲枱面仲有啲瓷磚咁樣,我覺得個環境好靚~真係都幾多選擇,二人餐都好吸引,今次我哋就叫咗個黑松露意大利飯仲有櫻花蝦意大利粉,仲叫咗個忌廉煮青口做前菜,仲有兩杯嘢飲。首先嚟嘅係黑松露醬忌廉意大利飯,勁!好!味!應該係我喺香港試過數一數二咁好味嘅黑松露意大利飯,呢隻味真係未到好立體,所有調味都啱啱好,非常惹味,米粒嘅質地都好啱心水,非常推薦!隻帶子都好大隻,好味!櫻花蝦意大利麵其實佢係餐枱上面叫蝦米意大利麵,因為覺得呢個配搭好特別,於是就叫咗黎試吓。第一下有啲驚訝,因為唔係好似意大利麵,食落都真係唔似,口感比較硬,不過只要你唔當佢係意粉咁樣食嘅話,其實就冇咩問題。呢碟嘅調味都好出色,鹹鹹地有少少胡椒既辣辣地,雖然我鍾意另一碟多啲,但係呢碟都幾惹味~嘢飲都幾驚喜,因為我呢杯朱古力唔係就咁用粉沖出嚟,佢係有寫明係法國嘅朱古力豆,飲落相信係即磨,真係感覺到陣朱古力豆嘅香味,呢款朱
又一間旺角一帶好味舒服既黃店!

嘢飲都幾驚喜,因為我呢杯朱古力唔係就咁用粉沖出嚟,佢係有寫明係法國嘅朱古力豆,飲落相信係即磨,真係感覺到陣朱古力豆嘅香味,呢款朱古力豆係帶啲酸味嘅,唔似平時飲開嘅朱古力咁樣主要係甜味,味道都幾特別,鍾意食黑朱古力既會鐘意~

杯咖啡都幾好味,我平時唔飲咖啡嘅,但係呢杯hazelnut latte飲落好似咖啡糖嘅味,好易入口~

個白酒忌廉煮青口都好好味,啲青口好滑好軟身,絕對唔係鞋sapsap果種,個調味都非常出色,有少少嘅酒味吊起個味,食極唔停,好好味!

呢餐加埋食左$500左右,又飽又滿足嘅一餐!
  • 白酒忌廉煮青口
5天前 0 瀏覽
意粉同意大利飯都係mk貨式, 意大利粉太林意式海鮮係幾粒平價蜆同青口, 好唔好意思收人百幾蚊香蕉拖肥批就係一pat cream同幾粒香蕉, 唔難食但唔會覺得好食唔明點解咁多好評
意粉同意大利飯都係mk貨式, 意大利粉太林

意式海鮮係幾粒平價蜆同青口, 好唔好意思收人百幾蚊

唔明點解咁多好評
5天前 9 瀏覽
試過walk-in 係冇可能😆於是最好都係訂定位。白酒忌廉煮青口作為前菜,份量都唔細。入味但唔會膩。意式海鮮配龍蝦汁意大利粉試過有啲餐廳嘅意粉,一配龍蝦汁就變到好膩,又或者口感好稠。呢個一啲都唔會。海鮮足料唔會得兩三隻,而意粉份量適中,要趁熱食呀。醬燒七味特級牛舌好厚肉,好似一口牛咁。配七味粉係唔錯。但燒得較為乾身咗。炸甜薯條非常好味😁唔好以為只係炸下薯條,有幾難。呢個夠熱,外脆內軟!份量啱啱好。黑加侖子薄荷熱情果梳打因為有好多薄荷葉,所以味較重。怕重味嘅,或者向店員提出放少啲。
試過walk-in 係冇可能😆於是最好都係訂定位。

白酒忌廉煮青口
作為前菜,份量都唔細。入味但唔會膩。

意式海鮮配龍蝦汁意大利粉

醬燒七味特級牛舌
好厚肉,好似一口牛咁。配七味粉係唔錯。但燒得較為乾身咗。

炸甜薯條

2020-10-13 0 瀏覽
做完瑜珈,和朋友隨便入了一間cafe🍝香煎刺身帶子青醬意粉🥩美國安格斯肉眼扒(7安士)配薯蓉留意意粉份量不多,可能食完會不夠飽,不過肉眼扒反而份量正常👍意粉裏面的配菜,味道幾突出,因為落了蒜蓉,所以裡面等瓜、雜菇都很惹味🤣帶子半煎熟,不會痴牙另外,因為我是先食義粉,後食肉眼扒,所以覺得肉眼扒味道較淡,6成熟,不太見血👍也不會太難咬旁邊的薯蓉,我猜廚師應該習慣落多奶,所以薯蓉比較軟身,我還是喜歡硬身少少😂不過都好味。食完後,門口人龍排到好長。
做完瑜珈,和朋友隨便入了一間cafe
🍝香煎刺身帶子青醬意粉
🥩美國安格斯肉眼扒(7安士)配薯蓉

食完後,門口人龍排到好長。
2020-10-11
今次就講下我星期六去食既呢間hami harmony喇😝💙💜!因為約埋朋友 所以我係大約1點幾先到餐廳入座前後等咗差唔多半個鐘因為都有啲人排隊🙈入到去 雖然地方唔大但同朋友短聚食下tea都適合餐廳基本上以木色為主 感覺都幾舒服眼見附近唔係girl's talk就係cp咁🤣🙈-🥐流心牛角英式早餐$98:啲個係套餐黎~包咗一杯飲品同一碗餐湯~餐湯係忌廉磨菇湯,但我同朋友都太餓所以一黎到未記起要影就飲哂sorry🙈🙈🤣🤣~不過我記得個湯係暖溫咁上,中間食到一粒粒磨菇碎,都ok。入正題,呢份all day以呢個價錢黎講都算係幾唔錯😝!佢有: 芝士流心牛角包,黑松露炒蛋,煙三文魚,牛仔腸,焦糖香蕉同沙律~整體份量算多,食完好飽,同埋都幾好食!最鐘意個牛角包同焦糖香蕉🥐🍌,牛角包好脆口,中間個車打芝士融哂入去又漏咗出黎😛,好正🧀!而個香蕉係因為佢同焦糖個味好match🍌!香焦味係淡淡甜甜咁,塊焦糖個甜味就好出,加埋一齊原來幾好味😛!其他野味道係正正常常,牛仔腸煎得幾香,炒蛋都夠滑,所以又加咗分~98蚊呢份all day食得過😛❤!
因為約埋朋友 所以我係大約1點幾先到餐廳
入座前後等咗差唔多半個鐘
因為都有啲人排隊🙈
入到去 雖然地方唔大
但同朋友短聚食下tea都適合
餐廳基本上以木色為主 感覺都幾舒服
眼見附近唔係girl's talk就係cp咁🤣🙈

🥐流心牛角英式早餐$98:
啲個係套餐黎~包咗一杯飲品同一碗餐湯~
2020-10-12 11 瀏覽
叫左兩個lunch 1. 香煎刺身帶子青醬意粉$78個意粉配左洋蔥去炒好香好好食,係肚餓情況下,唔洗10分鐘清晒碟意粉🤣🤣2.美國安格斯肉眼扒配薯蓉$108肉眼扒要求為6成熟,煎得唔老,個薯蓉煮到好creamy 沙律菜配既汁又清新食完出黎排晒隊,同朋友即刻慶幸自己早黎食
叫左兩個lunch
1. 香煎刺身帶子青醬意粉$78
2.美國安格斯肉眼扒配薯蓉$108

食完出黎排晒隊,同朋友即刻慶幸自己早黎食
2020-10-11
🍝意式海鮮龍蝦汁意粉:好香龍蝦汁,意粉份量適中,有大蝦🍤,青口,蕃茄仔,芝士碎,口感豐富,味道比較濃郁🍽白酒忌廉煮青口:滿滿的,個汁唔算好creamy,不過奶油味幾重,青口細細隻,作為小食是不錯之選👍👅醬燒七味牛脷:牛脷有2串,大粒又厚身,但口喉唔係好足夠,無左燒出黎既脆邊,而入面又較為乾身,只食到七味粉既味道🍠炸甜薯條:大推介😋熱辣辣,一上台已經聞到香甜既蕃薯味,外脆內軟,入面既蕃薯蓉真係好軟糯,好食到停唔到口 😂🍍熱情果菠蘿梳打

🍍熱情果菠蘿梳打
2020-10-08 16 瀏覽
這次為朋友慶祝生日, 但由於疫情關係, 沒有晚市, 所以選擇在午市慶祝!這間餐廳地方比較細少, 而且人不多, 很舒服! 牆上掛了不少畫, 好田園feel!這裡沒有下午茶, 只有午餐時段 12:00-5:00, 我點了香煎刺身帶子青醬意粉 $78!一送上檯時, 帶子有點凍凍的, 不知道是否只是輕輕把帶子外面煎過, 內裡保留住刺身的口感, 但帶子比較細, 感覺還未到水準...意粉有點兒硬, 而且比較乾身, 沒什麼青醬味...而朋友點了正價餐牌裡的意式海鮮配龍蝦汁意大利粉 $125!個人認為這款比較好味! 龍蝦汁好香, 味道好出, 海鮮算多, 有大蝦, 青口等, 可能醬汁問題, 這款沒那麼 乾身, 所以意粉比較軟身!

香煎刺身帶子青醬意粉
意粉有點兒硬, 而且比較乾身, 沒什麼青醬味...

而朋友點了正價餐牌裡的意式海鮮配龍蝦汁意大利粉 $125!
意式海鮮配龍蝦汁意大利粉

2020-07-20
2020-09-28 43 瀏覽
行完太子花墟嚟到呢間黃色文青小店食午餐價錢十分之相宜$100左右就已經有餐湯,主菜,餐飲是日餐湯係蘑菇忌廉湯🍄飲落去超有菇菌味香煎刺身帶子青醬意粉$78🍝意粉煮得岩岩好帶子煎得外脆內軟調味唔錯美國安格斯肉眼扒$108🐮牛扒點左三成熟性價比十分之高$100左右就有塊咁高質素嘅牛扒自己出街買咁嘅價錢都未必得而且亦都有沙律菜,薯蓉等配菜如果下次嚟會點返呢個最重要呢度係黃店當然要大大力咁樣支持😬😬
行完太子花墟

牛扒點左三成熟
性價比十分之高
$100左右就有塊咁高質素嘅牛扒
自己出街買咁嘅價錢都未必得
而且亦都有沙律菜,薯蓉等配菜
如果下次嚟會點返呢個

最重要呢度係黃店
當然要大大力咁樣支持😬😬
2020-09-27 37 瀏覽
假日想嘆下 Set Lunch 墨汁墨魚意大利麵味道普通 & All Day Breakfast!! 先黎外表吾太吸引嘅意大利麵,味道吾太腥淡口,麵質地適中,但需要加多心思,混入太多盆菜車厘茄,墨魚亦太少冇主題;all day breakfast 睇落好豐富吸引,鍾意食牛角就包有啲驚喜,但松露炒蛋失色水汪汪,香蕉加上焦糖好夾;餐後吾少得咖啡,至愛Flat White冇失望;餐具衛生需多加清潔,環境舒適,對住門外見到太多人排隊,食飽想閒聊就有點壓力。
2020-09-26
2020-09-19 89 瀏覽
呢間係openrice有成500幾個好評既cafe,就黎試下有咩咁巴閉!————————🔸牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉 $138個意粉望落似魚麵,食落似油麵,但其實幾好食😂蝦米既香味好夠,食落辣辣地,有d泰式feel。評分:🌕🌕🌕🌕🌘-🔸煙三文魚飛魚子意大利飯 $128個risotto軟硬適中,但味道普通,係平時食到既味😂評分:🌕🌕🌕🌖🌑-🔸BBQ汁雞翼 $58食落脆脆地,汁都好多,但食到第三隻就覺得d bbq汁好鹹。評分:🌕🌕🌕🌖🌑-🔸熱情果菠蘿梳打 $38飲落都幾fresh,唔係太甜又好解渴😋😋
————————
🔸牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉 $138
評分:🌕🌕🌕🌕🌘

🔸煙三文魚飛魚子意大利飯 $128
個risotto軟硬適中,但味道普通,係平時食到既味😂
評分:🌕🌕🌕🌖🌑
煙三文魚飛魚子意大利飯

🔸BBQ汁雞翼 $58
食落脆脆地,汁都好多,但食到第三隻就覺得d bbq汁好鹹。
評分:🌕🌕🌕🌖🌑

🔸熱情果菠蘿梳打 $38
飲落都幾fresh,唔係太甜又好解渴😋😋
熱情果菠蘿梳打
煙三文魚飛魚子意大利飯