Hami Harmony

2018-08-12 138 瀏覽
和太太到太子逛街買花,路經這家餐廳,看見那白色的門面和一束一束的花卉很有情調,再看看餐牌上的食物和價錢,便決定去這間餐廳品嘗。餐廳洋溢著意大利寫意風情,牆上畫架、酒瓶玻璃樽、天花板上一朵一朵的花朵,以至白色牆身,整體讓人很舒服輕鬆的感覺。我們二人叫了一客2人套餐, 包括小食一款、湯、主菜兩款、甜品兩款以及飲品兩款。【龍蝦湯配蟹肉】用茶壺裝住龍蝦湯,另外有兩個杯裝著蟹肉,茶壺下方 用蠟燭保暖,我將湯倒進杯裏,龍蝦湯嘅味道濃郁又不會過份是恰到好處,一絲絲的蟹肉更有口感,加上精緻茶壺和杯變得是視覺和味覺的享受。【安格斯有骨肉眼扒】太太喜歡吃牛扒,所以選了一份「美國14安士安格斯有骨肉眼扒」, 牛扒端來的時候,分量已叫人驚喜,再配上薯粒及沙律菜,外表已取悅太太,太太切了一口吃,已經說很不錯, 然後太太切了一件給我吃,果然,肉質不嚡,入口鬆化, 忍不住再叫太太切多一件給我吃,呢次是骨附近半帶脂肪的肉,原來更加好味,因為那種油脂並唔太漏,卻有一食即融化的口感,配埋沙律菜更能調和得宜,食得更滋味。【牛油汁蜆肉自家製蝦米幼長通粉】這是另外一道主菜,最大特色是自家製蝦米和幼長通粉 ,蝦米的size比想像

【龍蝦湯配蟹肉】

【安格斯有骨肉眼扒】

【牛油汁蜆肉自家製蝦米幼長通粉】
這是另外一道主菜,最大特色是自家製蝦米和幼長通粉 ,蝦米的size比想像中細 ,鹹香的味道有特別風味,而幼長通粉形狀似意大利粉,口感卻比意大利粉煙韌,通粉充斥著煮汁,混和芝士碎和蝦米一起吃是有趣的體驗,整體煮得香口,不錯。

品嚐主菜後就到是日甜品了,原來是熱情果奶凍,酸酸甜甜很幼滑的口感, 沒有一般甜品的甜椰椰的感覺,我和太太食嗰甜品後,為這夜劃上完滿句號,這餐廳的食物美味道好比星級餐廳,值得再來回味!

2018-08-11
  • 龍蝦湯配蟹肉
  • 安格斯有骨肉眼扒
2018-07-26 784 瀏覽
今日行花墟幫屋企佈置一番,買了很多繡球花,心情馬上靚爆鏡。買完花,在太子放工的朋友打比我,想一齊食個晚飯,我當然奉陪啦,食好西我最愛。朋友係地頭蟲,一定由佢決定食咩啦,他的首選餐聽是Hami位於太子的西洋菜北街,好近花墟。到達後門面裝修得好靚,以白色為主,仲有花槽襯托,估唔到這區都會有咁特色的餐聽。內裏的佈置好有田園氣息,枱面的設計好有心思。行咗成個花墟當然好肚餓,馬上睇下餐牌有咩食,晚餐有二人餐,也有主餐牌任你點,今次先試主餐牌先。餐湯叫了二人份量的「龍蝦湯配蟹肉」賣相有驚喜,用上透明玻璃茶壺,而兩個玻璃杯內有小麥草同新鮮蟹肉,龍蝦湯在玻璃茶壺加熱後,倒進杯裏,和小麥草蟹肉混和後,鮮味馬上提升了,入口濃濃的龍蝦味,加上蟹肉的鮮甜,好好味。凱撒沙律另加了風乾火腿和煙三文魚,好似太貪心,但好好味,沙律菜好新鮮,有煙肉乾粒,還有香草加芝士碎,清新之選。燒一口鵝肝多士,鵝肝分量十足,內裏油香四溢,外皮煎得香脆,配上脆脆的多士,配酒一流。白酒忌廉煮青口,呢個也是必食之選,青口剛煮,白酒忌廉汁煮的好好,並配上少量沙律,略嫌份量較少,應該因為是太好吃了。主菜叫了「西班牙黑毛豬」配有炸薯角同沙律,黑
今日行花墟幫屋企佈置一番,買了很多繡球花,心情馬上靚爆鏡。

龍蝦湯配蟹肉

凱撒沙律另加了風乾火腿和煙三文魚

燒一口鵝肝多士

白酒忌廉煮青口

主菜叫了「西班牙黑毛豬」配有炸薯角同沙律,黑毛豬時間煮得剛熟,唔會乾,肉汁仍然保留,加上特製的漿汁,非常好味。

另加了「意式海鮮配龍蝦汁意大利粉」個意粉是餐廳自家制,好爽滑彈牙,而龍蝦汁鮮味濃郁,有翠玉瓜粒、蕃茄、青口、蝦、蜆肉,相當豐富。

「意式海鮮配龍蝦汁意大利粉」

飲品要了「哈密瓜菠蘿梳打」梳打水配上哈蜜瓜和菠蘿蓉,令飲品出現漸變色的效果,味道酸酸甜甜開胃可口。

哈密瓜菠蘿梳打

紅酒🍷也很出色,因為選了les Jamelles-merlot 2014 ,好易入口,無酸澀味,很快已喝下一整杯。

les Jamelles-merlot

白酒點了Obsession-Symphony 2013,California,是餐廳推介的白酒,又香又純,凍飲真令人忘憂,主菜配上靚白酒,是完美的一餐。

甜品方面,因為知道餐廳甜品是很出名的,所以減肥的朋友也要豁出去,叫了三款來試。

首先講「香蕉拖肥批」用一個密封玻璃樽載著,特制的拖肥汁配上果仁碎,夾雜着自家制的忌廉層,中間還有香蕉片 ,真是好夾,好回味。

香蕉拖肥批

另一款「蛋白脆餅拌鮮果熱情果汁」賣相吸引不在話,個餅底用上蛋白焗出一個脆餅,不會太甜,上面加上忌廉淋上熱情果汁,再加上新鮮藍莓、士多啤梨,幾重口感質感配合得天衣無縫。

蛋白脆餅拌鮮果熱情果汁

最後再加單叫了「伯爵紅茶焦糖燉蛋」上枱時微微溫暖,面頭的脆脆焦糖,做得很薄很薄,焦香味美,而伯爵紅茶配合燉蛋,香滑茶味濃度適中,為這完美的一餐畫上句號。

伯爵紅茶焦糖燉蛋

2018-07-21
凱撒沙律另加了風乾火腿和煙三文魚
燒一口鵝肝多士
白酒忌廉煮青口
「意式海鮮配龍蝦汁意大利粉」
les Jamelles-merlot
蛋白脆餅拌鮮果熱情果汁
伯爵紅茶焦糖燉蛋
2018-07-25 563 瀏覽
今晚同honey嚟到太子撐檯腳, 食個二人晚餐。是日餐湯係南瓜湯, 南瓜蓉綿滑, 口感唔錯。白酒煮忌廉青口青口煮得啱啱好, 唔會韌。一份十隻左右, 唔算大隻, 但亦唔係迷你版。作為小食, 份量不多不少。14oz安格斯牛扒(有骨)牛扒好大塊, 中間啖啖肉, 骨位夾雜筋同脂肪。配薯角和沙律。牛油汁自製蝦米意大利粉意大利麵加入蝦米製成, 麵條粗幼平均, 表面較平時食開嘅意粉粗糙, 但我哋又幾鐘意呢個獨特嘅質感。是日甜品係紅莓布丁, 甜味不會太過, 帶一點酸, 好味。香蕉拖肥批一啖入口, 香蕉拖肥同忌廉融為一體, 非常creamy。為咗個靚靚拉花點左杯熱朱古力, 果然無令我地失望。玫瑰荔枝紅桑子梳打梳打放上檸檬片同士多啤梨裝飾, 睇見都透心涼。餐廳內仲有free wifi, 相約好友嚟hea下, 消磨下時間, 都幾寫意。
今晚同honey嚟到太子撐檯腳, 食個二人晚餐。

是日餐湯係南瓜湯, 南瓜蓉綿滑, 口感唔錯。

白酒煮忌廉青口

14oz安格斯牛扒(有骨)

牛油汁自製蝦米意大利粉

是日甜品係紅莓布丁, 甜味不會太過, 帶一點酸, 好味。

香蕉拖肥批
一啖入口, 香蕉拖肥同忌廉融為一體, 非常creamy。

為咗個靚靚拉花點左杯熱朱古力, 果然無令我地失望

玫瑰荔枝紅桑子梳打
梳打放上檸檬片同士多啤梨裝飾, 睇見都透心涼。

2018-07-21 202 瀏覽
叫男朋友揀間餐廳, 相信十個有八個都只會著眼於食物質素, 簡單啲嚟講即係"好食咪得囉!" 不過對於唔少女生而言, 一餐飯要食得開心又滿足, 食物質素只佔一部分, 餐廳氣氛同環境亦係重點!今日就為各位男朋友們介紹呢間鬧市中的小花園 - Hami. 呢度嘅裝修、擺設講究而不浮誇, 白色牆身, 配搭原木色檯凳。檯面上花色磚格, 帶一點民族氣息。店內外仲擺放咗不少花草裝飾。踏入餐廳, 感覺就好似走進入一間溫馨小木屋一樣。 Mocha $42 (跟餐半價)建議男生們!座低先點杯mocha。望見呢個貓咪拉花, 心都要被融化啦。二人晚餐送到!蒜香醬燒一口和牛粒$85 牛柳粒比較濃味, 但熱辣辣又幾惹味。美國14安士安格斯有骨肉眼扒 $278 牛扒較為多筋, 口感未算出色, 但肉味亦算香濃。牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉 $138 自家製意粉, 同平時食嘅好唔同, 好似食緊手打魚麵咁, 鮮味彈牙, 口感獨特。意想不到嘅係, 呢度嘅甜品先係重點!伯爵紅茶法式焦糖燉蛋$45 敲破焦糖脆面, 下層燉蛋輕巧幼滑, 同時細味出我最愛嘅伯爵茶香。 焗無麵粉特濃朱古力蛋糕配紅桑子汁$58心形迷你蛋糕, 非常精緻, 中

今日就為各位男朋友們介紹呢間鬧市中的小花園 - Hami.

Mocha

Mocha $42 (跟餐半價)
二人晚餐

二人晚餐送到!

蒜香醬燒一口和牛粒$85
牛柳粒比較濃味, 但熱辣辣又幾惹味。

美國14安士安格斯有骨肉眼扒 $278
牛扒較為多筋, 口感未算出色, 但肉味亦算香濃。

牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉

牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉 $138

意想不到嘅係, 呢度嘅甜品先係重點!
伯爵紅茶法式焦糖燉蛋

伯爵紅茶法式焦糖燉蛋$45

焗無麵粉特濃朱古力蛋糕配紅桑子汁

焗無麵粉特濃朱古力蛋糕配紅桑子汁$58
心形迷你蛋糕, 非常精緻, 中心以紅色桑子汁 點綴, 更灑上食用金粉, 成件小精品咁, 氹女朋友就要點呢個啦!
小蛋糕口感濕潤細密, 朱古力味甚濃, 伴上酸甜桑子汁, 幸福美味。

粉紅石榴香檸檬梳打

粉紅石榴香檸檬梳打$43 (跟餐半價)
所有梳打以鮮果蓉製成, 天然清新。

以走少女風嘅餐廳嚟講, 呢度嘅食物質素合格有餘, 滿足女朋友嘅少女心, 又不失實際, 值得推介
Mocha
二人晚餐
牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉
伯爵紅茶法式焦糖燉蛋
焗無麵粉特濃朱古力蛋糕配紅桑子汁
粉紅石榴香檸檬梳打
2018-07-20 754 瀏覽
今日約了朋友到太子晚餐 ,估唔到太子近旺角警署有間咁特別很有田園feel嘅意大利餐廳, 就係畀它門面雪白潔淨所吸引, 就和朋友決定一試。其實餐廳入面唔算大, 但裝修自然, 座位擺放闊落, 食飯傾計也較為舒服自然。看完餐牌, 我就叫了個七成熟嘅美國14oz安格斯有骨肉眼扒和凍朱古力, 肉眼扒分量具大, 賣相吸引,令人垂涎三尺,簡直未吃已流曬口水。好在我非常肚餓,否則擔心吃不完。 這安格斯有骨肉眼扒肉脂平均,肉汁多, 加上口感軟熟, 牛肉味濃, 啱曬喜歡吃牛的我, 每一啖都十分惹味好食。 其餘配料還包括薯條,新鮮即炸, 並不是前期加工 ,吃得出是天然薯仔的味道。 而黑醋沙拉菜也是不錯, 黑醋酸酸咪咪的,加上新鮮嘅沙律菜,起來來十分開胃醒神。 朱古力甜甜的 ,朱古力加上忌廉,不消片刻已喝了一半,正!至於朋友就點了個 西班牙黑毛豬扒,肉質結實,口感味美, 同樣也是有薯條和沙律菜,味道惹味。還有龍蝦湯配蟹肉, 不是傳統的盛裝法, 用茶壺加兩個杯,夠曬特別。 味道方面,我就覺得這龍蝦湯十分香滑,好好飲。

2018-07-17
3天前 0 瀏覽
Lunch想個坐得耐又唔多人既餐廳真係難上加難,竟然比我喺太子搵到呢間行花藝路線既小清新西餐廳~食物仲超乎期望!蟹棒鹹蛋黃Risotto (lunch set)蟹棒日式,鹹蛋黃中式,risotto意式,咁都夾架咩?點知又真係出奇地夾,鹹蛋黃加埋cheese令risotto啖啖都充滿香味,成個感覺好creamy,每樣材料雖然本身好搶味,但夾埋一齊個味又好balance😍西班牙黑毛豬配薯蓉 (lunch set)塊黑毛豬雖然手掌咁大,但勝在夠厚,加埋d伴碟既沙律同薯蓉,絕對食得飽黑毛豬味道唔蘇,又唔會好靭,熟度岩岩好唔過火,夠juicy!

蟹棒鹹蛋黃Risotto (lunch set)

西班牙黑毛豬配薯蓉 (lunch set)
5天前 16 瀏覽
心血來潮想吃個All day breakfast ,鑑於晚上在太子有shooting ,順理成章便來到了Hami Harmony。一室木系檯凳與漫天花花裝飾讓人有置身於森林小木屋的感覺,下午茶時段人客不多,原本獨個兒陶醉在這浪漫景緻中,可惜鄰座三個女生不絕於耳的傾談聲打斷了我已飄向森林的思緒,把我拉回現實中。點了一客流心牛角英式早餐,以圓形木板盛載,內容有兩個迷你流心芝士牛角包、黑松露炒蛋,煙三文魚、牛仔腸、焦糖香蕉及什菜沙律。炒蛋嫩滑,黑松露味道不太突出;流心芝士牛角包乾硬,早已失去酥脆之感,流心效果也不明顯,啃兩口便放棄了;肉類不過不失,最好吃還是焦糖香蕉,表面那層焦糖一碰即碎,伴以香軟甜美香蕉同吃雙重口感。餐飲+$3可享一杯Americano,水準不俗。整體環境與服務不錯,可以一試。
流心牛角英式早餐
流心牛角英式早餐
Americano
2018-07-23
Americano
一間餐廳就算食物幾出色,座位有幾舒服,服務有幾體貼,還要加上靈活應對才算是成功的餐廳。這餐廳就能做到一百分,話說我和家人到這餐廳用膳,拿著餐牌看看有什麼東西吃,其中有一道「北海道軟殼蟹配黑松露意大利粉」,想起今天午餐已吃過意大利粉了,所以想轉為意大利飯,即管試一試向服務員查詢一下,服務員說問下大廚,稍等了一會,服務員便說可以將意大利粉轉成飯。心裏不禁開心,當然,可能一般人會覺得不是一回事,但對我來說卻很特別,因為我試過在一間餐廳也有曾經的要求,但餐廳堅持不能換款。所以,這餐廳的做法令我深受感動。當然還得看他的食物美味程度,原隻北海道軟殼蟹在飯面已有很高分數, 吸引眼球冇難度,食物味道方面,飯有啃勁,用高湯把米粒煮成奶油般濃郁質感,軟殼蟹炸的香脆,一咬即溶,明知軟殼蟹就是沒有太多肉,卻喜歡這份口感,不錯。「小食拼盆」,小朋友想食不同小食,亁脆叫了客小食拼盆,共四款,包括薄餅、芝士棒、雞翼和薯條。驚喜是薯條用上蕃薯製作,一樣是香脆卻又帶甜,很有新鮮感,美中不足是每款都只少有4件,惟獨雞翼得3件,加多件更加好,整體拼盆做得出色,配醬也不錯,就是好味。香蕉拖肥批是我欣賞的甜品,其貌不揚,卻混

香蕉拖肥批是我欣賞的甜品,其貌不揚,卻混含了果仁碎粒、拖肥及忌廉,還食到香蕉肉,有豐富層次,很有滿足感。

享受這頓晚餐最開心食到美味食物外,還有那靈活體貼的服務,讓我們得到很好的體會呢。

• 北海道軟殼蟹配黑松露意大利飯
  • 香蕉拖肥批
2018-08-10 24 瀏覽
今晚約左個好朋友食個餐傾下計見下面~黎左個鬧市中温馨感覺十足的小西餐廳。每個卡位與卡位之間都放了鮮花盆栽,令室內更富有和諧的田園氣息主菜揀左黑松露帶子什菌意大利飯同牛油汁蜆肉自家製意大利麵前者一黎到已經聞到香味,食落唔只有黑松露既香味,仲有香草,配上切碎既瓜粒同菌粒,幾好,但帶子只得兩粒,多一兩粒仲好😋後者蜆肉好多,十分滿足,而且據說意粉是自家製作的!誠意十足,值得讚賞!另外加入蝦米,為整個意粉增添不少香氣呢個蔥餅arm arm煎起熱辣辣,好香口,食落外面酥軟又有d煙韌,加埋入面半溶既芝士好似有流心既感覺,鹹香有口感,味道好夾,正甜品揀左香蕉拖肥批同旦白脆餅,前者有香蕉肉配上木槺碎同cream,一齊食幾好食。蛋白餅做得好脆, 配上酸酸甜甜既汁, 入口即溶, 幾特別既配搭!絕對會再嚟!!

主菜揀左黑松露帶子什菌意大利飯同牛油汁蜆肉自家製意大利麵

絕對會再嚟!!
2018-08-06 25 瀏覽
同朋友去食晚飯,一入到去就望到有免費wifi 用,好貼心啊!而且餐廳入面有播歌,好有feel。叫左一個二人餐個蘑菇湯一望就望到好足料,菇味好重,飲落質感好濃郁。出面有啲飲落好假,有時仲會飲到粉粉地,但呢個真材實料,值得一讚!鴨胸凱撒沙律落左好多芝士粉,又有沙律醬,好邪惡啊!!鴨胸煙燻味重,食得出唔係cheap 野。最後碗沙律要同友人搶住食。白酒忌廉煮青口加左香料落去煮,咸香味重,最後忍唔住連洋蔥都食埋!卡邦尼意粉長通粉偏硬,係跟返正宗做法,呢一點好欣賞。食左幾啖之後發現麵下面有一堆煙肉,實在太幸福感啦!!牛油汁蜆肉蝦米意粉入面有好多配料,蝦味濃郁,加少少返茄食,成個層次豐富曬!最後,上埋甜品-蛋白脆餅。配埋芒果汁,食落酸酸甜甜,唔會好濟,啲cream又好滑。而且加埋閃粉,放上IG ,facebook呃like一流!杯凍檸檬茶望落去好普通,但飲落都好有驚喜。 茶味好濃,雖然落定左糖漿,但唔會太甜,岩岩好!總括黎講,呢個二人餐份量都適中,而且質素都幾好,食完之後覺得好滿足,有機會會再黎呢到食!

叫左一個二人餐

鴨胸凱撒沙律
落左好多芝士粉,又有沙律醬,好邪惡啊!!

白酒忌廉煮青口
加左香料落去煮,咸香味重,最後忍唔住連洋蔥都食埋!

卡邦尼意粉

牛油汁蜆肉蝦米意粉
入面有好多配料,蝦味濃郁,加少少返茄食,成個層次豐富曬!

最後,上埋甜品-蛋白脆餅。

2018-08-04 32 瀏覽
Happy Friday約左🐢🍯閨蜜傾計食餐好黎到太子酒店街估唔到有街咁小清新既餐廳,果然無介紹錯依到以花黎做裝飾,感覺好似去左個小花園,好靚令人好放鬆(二人晚餐set $468)是日餐湯 – 粟米忌廉湯,粒粒栗米係湯底,好濃郁小食 – 蒜香醬燒一口和牛粒好嫩滑既牛肉,細細碟份量都幾多,太好味好快食哂加左好多炸蒜係上面,最特別係加左芽菜主菜 – 黑松露帶子什菌意大利飯帶子好大粒微微煎香左,一片片芝士佈滿係飯上面,一上抬已經聞到好香黑松露安格斯肉眼扒14oz 額外加+98扒既份量真係超超超大塊用木板上薯角放左係扒既下面,吸左D牛汁好食是日甜品 - 蛋白脆餅,甜甜地一入口慢慢溶化跟餐飲品 🌹玫瑰荔枝紅桑子梳打 $21.5真係飲到好香玫瑰味🍈哈密瓜菠蘿梳打🍍$19好多哈密瓜肉係底,超級好飲

Happy Friday約左🐢🍯閨蜜傾計食餐好
黎到太子酒店街估唔到有街咁小清新既餐廳,果然無介紹錯
依到以花黎做裝飾,感覺好似去左個小花園,好靚令人好放鬆

(二人晚餐set $468)
是日餐湯 – 粟米忌廉湯,粒粒栗米係湯底,好濃郁

粟米忌廉湯

小食 – 蒜香醬燒一口和牛粒
好嫩滑既牛肉,細細碟份量都幾多,太好味好快食哂
加左好多炸蒜係上面,最特別係加左芽菜

主菜 – 黑松露帶子什菌意大利飯

黑松露帶子什菌意大利飯

安格斯肉眼扒14oz 額外加+98
扒既份量真係超超超大塊
用木板上薯角放左係扒既下面,吸左D牛汁好食

安格斯肉眼扒14oz

是日甜品 - 蛋白脆餅,甜甜地一入口慢慢溶化

蛋白脆餅

跟餐飲品 🌹玫瑰荔枝紅桑子梳打 $21.5
真係飲到好香玫瑰味

🍈哈密瓜菠蘿梳打🍍$19
好多哈密瓜肉係底,超級好飲

粟米忌廉湯
黑松露帶子什菌意大利飯
蛋白脆餅
  • 蛋白脆餅伴鮮果熱情果汁
2018-08-01 34 瀏覽
同一個好耐冇見面嘅朋友見面,揀咗呢間好得意嘅Tea set,位置就係太子地鐵站一出,夠晒方便。其實唔算抵食,不過客人唔多,環境寧靜,非常之適合傾計。個人覺得佢個鹹點係比甜點出色嘅。甜點嘅賣相都幾吸引,有甲蟲馬卡龍同埋貓頭鷹馬卡龍,非常少女心。
個人覺得佢個鹹點係比甜點出色嘅。
2018-08-01 35 瀏覽
平日收工後去呢間 Hami harmony 食飯放鬆下 餐廳係太子地鐵站行過去就係 相當方便 一入到去就俾餐廳精緻既裝修吸引到,有好多文青風既小飾物,令人有放鬆既感覺。 由於去到已經9點相當肚餓,所以一口氣叫左多款食物喇~第一樣泥既就係日本黑松露帶子意大利飯 ,飯身相當creamy, 而且黑松露既香味出哂泥,加上帶子十分juicy~~ 真係十分值得推介第二樣係安格斯有骨肉眼扒,本身鐘意食生小小既牛,所以叫左5成熟。牛扒一泥到即刻俾佢既size 嚇親,係超級足料!! 基本上係絕對唔怕唔夠飽,加埋佢配上薯菜,食完真係好滿足呀! 塊扒有少少偏熟左,但勝在仍然好多肉汗。口感相當不錯第三樣既醬燒七味特級牛脷,都係十分好味啊~ 牛脷本身超厚切,係好用足料,而且加上佢燒過,仲有辣辣地既調味,都令人想一食再食。最後仲食埋蔥餅(呢個都係好味既必身推介),哈密瓜波羅梳打(真新鮮生果租而不膩)。今次真係超級滿足,下次一定要再泥食過!
平日收工後去呢間 Hami harmony 食飯放鬆下

餐廳係太子地鐵站行過去就係 相當方便

由於去到已經9點相當肚餓,所以一口氣叫左多款食物喇~

2018-08-01 48 瀏覽
果一晚同朋友咁啱行完呢個女人街血拼行到咁上下就開始肚餓咁所以我哋就決定去搵嘢食之後行過見到一間好靚嘅Cafe所以就決定入去食見到有個二人餐仲要勁多嘢食都只係四百零蚊所以我哋就叫咗個二人餐首先我哋加左錢去呢個龍蝦湯龍蝦湯好搞笑係用茶壺裝真係打卡一流之後就叫咗蒜香一口和牛粒咬落去果下真係好正 啲油份出晒嚟 而且好香之後仲來了安格斯肉眼扒 勁大份而且煎得恰到好處之後就嚟咗個黑松露帶子雜菌意大利飯又係勁大碟 真係食唔晒而且黑松露都好香 之後就嚟咗蛋白餅做甜品作結 其實一開始都唔知係咩黎 但食落我就知道原來係馬卡龍個塊餅呢個反而好有驚喜 估佢唔到地好食
果一晚同朋友咁啱行完呢個女人街血拼

又係勁大碟 真係食唔晒
而且黑松露都好香

呢個反而好有驚喜 估佢唔到地好食
2018-07-28 37 瀏覽
今日去咗開太子嗰邊,就搵吓有咩好嘢食,上openrice search左search , 搵到係酒吧街附近嘅hami , 間餐廳好似幾骨紙,所以就去咗食啦。坐低睇下個Menu,都幾多嘢食喎。我哋一共叫咗個龍蝦湯,北海道軟殼蟹配自製咖喱意大利闊麵,安格斯有骨肉眼扒,蒜香醬燒一口和牛。嘢飲方面,我哋叫咗一杯熱情果菠蘿梳打同埋mocha,仲叫咗個香蕉拖肥批。個龍蝦湯我覺得好特別,佢唔係用普通嘅碗上,而係用個煲花茶嘅水壺黎裝野,成件事即刻優雅左。個龍蝦湯味道都非常好,好濃,口感仲好厚身。至於個闊麵,個軟殼蟹都幾好食,仲要成隻咁上,真係好足料,味道都OK,個闊條麵就有淡淡的咖喱味,但又唔係好濃,味道普通。如果肉眼扒就好好食,同埋好大塊,我哋叫咗五成熟,肉質啱啱好,仲好juicy ,佢配菜有好多薯條,薯條唔會太老,都幾好味。至於和牛,就普通,我覺得佢有少少硬,但調味唔錯。嘢飲方面,我好鍾意我叫嘅熱情果菠蘿特飲,真係好好飲,好fresh 。男朋友叫嘅mocha 亦都相當唔錯。我餐飯最鍾意嘅就係個甜品,真係極級極級好食,啲cream 好滑,配埋啲拖肥粒粒,甜度適中,仲有同香蕉配合得好好,真係好正啊,好

龍蝦湯

軟殻蟹咖哩闊麵

肉眼扒

至於和牛,就普通,我覺得佢有少少硬,但調味唔錯。
蒜香和牛

熱情果菠蘿特飲
莫卡咖啡

我餐飯最鍾意嘅就係個甜品,真係極級極級好食,啲cream 好滑,配埋啲拖肥粒粒,甜度適中,仲有同香蕉配合得好好,真係好正啊,好推介大家!
香蕉拖肥批

人均消費大概Hk 400。

2018-07-13
龍蝦湯