Hami Harmony

鬧市中的小清新 焦點食評
2018-06-09 270 瀏覽
太子鬧市的一間清新小白屋,給人種溫暖的感覺。今晚同朋友放工去happy Friday一下。Menu都好多選擇,估唔到咁文青既小白屋都有酒飲!白酒忌廉煮青口 $98白酒忌廉煮青口,青口都幾多幾大粒,淡淡既白酒香,幾簡單清新,,忌廉可以多d。安格斯有骨肉眼扒7成熟 $278份量幾大,但唔算好厚。叫左7成熟有d熟,幾重牛味,唔會太多肥膏,最有水準係配菜焗薯,吸晒味。 香辣意式茄醬蟹肉長通粉配松葉蟹捧 $108幾推介!茄醬小小辣好惹味。蟹捧有兩條,長通粉入面有好多茄醬又吸味幾好食。聽聞呢到d甜品幾好食,點左兩個食。伯爵紅茶焦糖燉蛋 $45燉蛋入面係伯爵紅茶味,感覺實左小小,但比起普通燉蛋多左陣紅茶味。個人比較喜歡普通味的焦糖燉蛋。蛋白脆餅伴鮮果熱情果汁 $65推介!都係見到好多人點所以試下。見到設計幾靚好少女,蛋白脆餅好脆!仲有d痴牙tim!用上熱情果汁就可以中和返蛋白脆餅既甜,呢個好快食晒鮮奶伯爵紅茶 $38連伯爵紅茶都拉花,冇得輸。Obsession- symphony 2013 $78
太子鬧市的一間清新小白屋,給人種溫暖的感覺。

今晚同朋友放工去happy Friday一下。

Menu都好多選擇,估唔到咁文青既小白屋都有酒飲!

白酒忌廉煮青口 $98

安格斯有骨肉眼扒7成熟 $278
安格斯有骨肉眼扒

香辣意式茄醬蟹肉長通粉配松葉蟹捧 $108
香辣意式茄醬蟹肉長通粉配松葉蟹捧

聽聞呢到d甜品幾好食,點左兩個食。

伯爵紅茶焦糖燉蛋 $45
伯爵紅茶焦糖燉蛋

蛋白脆餅伴鮮果熱情果汁 $65
蛋白脆餅伴鮮果熱情果汁

鮮奶伯爵紅茶 $38
鮮奶伯爵紅茶

連伯爵紅茶都拉花,冇得輸。

Obsession- symphony 2013 $78
Obsession
2018-06-08
  • 蛋白脆餅伴鮮果熱情果汁
2018-05-11 1322 瀏覽
不知道大家經過太子酒吧街之時,有沒有留意這間完全格局份外不同的CAFE小店 ? 今天終於有機會試試這間CAFE,與友人享用晚餐餐廳感覺與附近旁邊的酒吧形成強烈的對比,所以亦比較突出店內環境舒適,甚至感覺帶有點韓風,雖然小店的間,不過亦設有少量卡座顯然餐廳環境經過精心佈置,感覺就算不是晚餐時段,若下午茶時間於這裡吃一杯咖啡,過一個悠然的下午,都是不錯今晚我們點選了一個二人晚餐,價值 $468,而這個最先上枱的就是它的餐湯,這是我們另加 $38 轉的龍蝦湯配蟹肉 ! 這個龍蝦湯絕對有驚喜,首先賣相而言,感覺像在喝花茶一樣,龍蝦湯都用茶壺呈現,用小蠟燭再輕輕加熱及保溫,所以就算時間放長了一點,湯都不會變冷 !富有咸香味的蟹肉就一早已放於小杯內,只要將龍蝦湯加入小杯中就可以了 ! 味道很不錯 ~小食 : 白酒忌廉煮青口,這個味道是出色的,雖然份量不多,不過作為小食它,絕對滿足 ; 每隻青口都沾滿了醬汁,酒味不會太濃,忌廉亦不會太 "傑",而青口亦沒有沙,吃時肉感不錯,大家可以一試主菜1 : 黑松露帶子什菌意大利飯,飯的份量以2人而言是蠻多的,帶子輕輕的放於飯上,香濃的黑松露滿佈意大利飯之中,而

餐廳感覺與附近旁邊的酒吧形成強烈的對比,所以亦比較突出

主菜1 : 黑松露帶子什菌意大利飯,飯的份量以2人而言是蠻多的,帶子輕輕的放於飯上,香濃的黑松露滿佈意大利飯之中,而飯的質感較黏,所以整體很有口感 ; 不過建議大家應盡快吃掉,因為意大利飯變冷後,味道會沒那麼好

主菜2 : 美國14OZ安格斯有骨肉眼扒,這塊肉眼扒真是有驚喜的大塊 ! 可能加上連帶骨的它,令整體感覺更大件,雖然有部份屬脂肪位置,不過肉的部份都很多,味道若認為不夠,亦可沾上附帶的蘑菇汁,提升味道

我點選了五成熟的它,切開時有少量血水流出,肉質及口感都不錯,不會過韌,整體感覺不錯,亦感到滿足

最後,餐飲選了不用加錢的美式咖啡(凍),客人可自行加入凍奶及糖漿,感覺沒那麼濟 ; 而甜品就選擇了比較少有的蛋白脆餅,質感非常乾脆,帶有一點芒果醬汁於上面,作為最後的甜品,輕輕的蛋白脆餅,是一個很不錯的選擇
2018-04-20 749 瀏覽
旺角呢間餐廳一早聽朋友講過了,雖然佢係推薦下午茶,我今日就係試下個晚餐先內在環境都幾靚~小小文青風二人晚餐包湯、前菜、主菜兩款、甜品同飲品是日餐湯係甘筍忌廉湯,甘荀冇打到爛晒,仲有粒粒,口感有啲似飲緊薯仔湯咁,幾好味👍朋友叫左個鮮果士多啤梨檸檬梳打,都幾好飲,但如果可以再甜啲啲就更好喇我就叫左杯熱朱古力,因為佢話係用法國朱古力整成,果然真係朱古力味好濃,除咗甜仲有朱古力獨有既苦澀味~值得一提嘅係佢個拉花!超級有心思😆前菜就叫左蒜香醬燒一口和牛粒(+$20),牛好淋,仲補留到肉汁🥩另外我地散嗌左個馬穌里拉芝士條 $65,一共有六條,有淡淡既芝士味,可以點千島醬,為芝士條加一點甜仲可以瘋狂拉絲哈哈!美國14oz安格斯有骨肉眼扒 (+98) 大塊到嚇親🙊外面煎到小小脆,牛味濃,仲有小小肉汁正!下面有手切連皮薯仔,我最中意🤩牛油汁蜆肉自家製蝦米意粉(+20),意粉質感同平時食到既好唔同,好似係因為自家制既原因?十分推薦要食呢個!香蕉拖肥批(+$18),口感好滑,拖肥既甜比香蕉中和左,食到尾都唔會太漏😋😋

內在環境都幾靚~小小文青風

二人晚餐包湯、前菜、主菜兩款、甜品同飲品

值得一提嘅係佢個拉花!超級有心思😆

仲可以瘋狂拉絲哈哈!

下面有手切連皮薯仔,我最中意🤩

十分推薦要食呢個!
  • 香蕉拖肥批
2018-04-15 2148 瀏覽
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-一直在網上得知佢地既下午茶High Tea Set十分精緻可愛,不過時間問題一直未有機會試,今次拜訪就先黎食一頓晚餐。餐廳環境不大,裝潢以簡潔的木系為主,牆上掛了不少可愛小裝飾,讓人有溫暖的感覺!進門最前方就係廚房位置,頂頭的大白板寫上廚師推薦菜式和每日所推出的意粉,餐牌部分,也有二人晚餐供應。Earl Grey Latte $38喜歡這杯伯爵茶Latte,飲落頗滑仲帶有淡淡清幽茶香。其實這杯Latte面頭拉了一個很可愛的拉花,可惜顏色問題導至不太清晰,要細閱先望得清楚。蒜香醬燒汁牛肩肉粒 $85燒汁牛肩肉灑上金黃香蒜,牛肩肉炒得頗香,富肉汁又嫩,讓人食唔停口,但就略為多油。馬蘇里拉芝士條 $65熱辣辣的芝士條可以拉出長長的芝士,很過癮!不過本身芝士條沒什麼味道,要蘸上醬汁提味。白酒忌廉煮青口 $98份量頗多的青口,青口雖不至於每隻都很肥美,但配合味道調較得不錯的白酒忌廉,還滿惹味的。香煎鴨胸配鹹蛋自家製意大利粉 $128這意粉重點係自家製既鹹蛋意大利粉,其實叫闊條麵會比較貼切。意粉食落帶點咬口,咀嚼中會嘗

Earl Grey Latte

馬蘇里拉芝士條 $65

白酒忌廉煮青口 $98
香煎鴨胸配鹹蛋自家製意大利粉

香煎鴨胸配鹹蛋自家製意大利粉 $128
這意粉重點係自家製既鹹蛋意大利粉,其實叫闊條麵會比較貼切。意粉食落帶點咬口,咀嚼中會嘗到有點鹹蛋黃的味道,不是醬汁味,係意粉原本已混入左鹹蛋所製,好特別又唔覺膩。煙鴨胸有稍為煎過,味道正常。
西班牙黑毛豬扒

西班牙黑毛豬扒 $158
用圓木盤上枱的黑毛豬,另配有沙律和焗薯粒。黑毛豬份量不少,望落頗厚身。質素不錯的黑毛豬扒,只需簡單煎香,肉質咬落已經爽口又多汁,配埋焗香左既薯粒,很滿足!
香蕉拖肥批

香蕉拖肥批 $52
用真空瓶上枱的香蕉拖肥批,看到裡面由忌廉、焦糖和蕉蓉(蕉肉)梅花間竹的堆疊而成,面頭仲灑上金寶脆脆,食落口感非常豐富;軟滑忌廉打得輕盈細滑,蕉味突出,搭配味道香甜既焦糖醬,味道唔覺好甜膩,仲令人食唔停口,呢款甜品真係好好食!
Bailey’s 酒乳脂布丁

Bailey’s 酒乳脂布丁 $58
男人點的Bailey,布丁質感細滑,混入左酒在內,食落幾似食緊Tiramisu既味道,味道不錯!
Earl Grey Latte
香煎鴨胸配鹹蛋自家製意大利粉
西班牙黑毛豬扒
香蕉拖肥批
  • Bailey’s 酒乳脂布丁
2018-04-10 425 瀏覽
久違了的春日,天朗氣清,氣溫和暖,最愛到太子的花墟逛逛,市集嘅花清雅明亮,到處都是黃、白、綠的悦目色彩,多麼的漂亮啊帶著愉快的心情,凖備離開,一間清新的小白屋令我眼前一亮,反正也是黃昏時分,何妨來個early dinner餐廳的設計簡約,極具小鎮風情,寫意嘅感覺令人非常放鬆。細閱Menu ,選擇亦多:餐前、主菜以致甜品都有多種配搭,充分反映出店主嘅心思點了dinner for two , 加配一客鵝肝多士,靜靜地等侯用餐,彷彿已被這舒適的小店迷住了先來白酒忌廉煮青口,青口伴以幼滑嘅忌廉,白酒嘅香及洋蔥嘅甜,多重味道,簡單又清新燒一口鵝肝多士,煎封了的鵝肝火喉恰到好處,厚厚的鵝肝肉,表面香脆,一啖咬落,鵝肝內層入口即溶,然後咯的一聲吃到脆多士部份,多士吸收了鵝肝的油潤,完全不覺得漏,好味到極點14oz美國安格斯有骨肉眼牛扒,份量之大盡顯誠意,五成熟剛剛好,值得一讚的是配菜沙律及焗薯亦做得很有水準,我們秒殺全清,非常環保牛油汁蜆肉自家製蝦米意大利粉,推介這個自創煮意,將蝦米磨碎燴入意大利粉,獨特嘅蝦味包裹着每一條意粉,再配以牛油汁蜆肉煮,中西合璧誠意之作蛋白脆餅配熱情果汁,美美的花型脆餅用

燒一囗鵝肝多士

安格斯肉眼牛扒
牛油蜆肉自家製蝦米意粉

蛋白脆餅
蛋白脆餅配熱情果汁,美美的花型脆餅用上粉紅色,浪漫死了💕甜品師特意用上熱情果汁,酸酸的無非是要中和蛋白脆餅的甜

為了這頓晚餐更加完美,我們特別選配了白酒,全程美酒佳餚,我們彷彿都沉醉了
更甚的就是戀上了這間迷人的小白屋
2018-04-09
燒一囗鵝肝多士
安格斯肉眼牛扒
牛油蜆肉自家製蝦米意粉
蛋白脆餅
2018-06-10 22 瀏覽
大概中午十二時許到餐廳,剛好還有一張二人檯。坐下來點了兩款午餐,牛排$98、素茄意大利粉(好像六十多元),當係旺區茶記吃午餐也要50-60元,數十塊吃頓西餐,還可以鋸扒,喝一杯即磨咖啡,算是物超所值了。當然,如果七時熟牛排能保存更多肉汁更好啦,薯蓉就收晒貨,素菜意大粉也開胃清新,愈食愈肚餓。
大概中午十二時許到餐廳,剛好還有一張二人檯。

午餐牛排
素茄辣意大利麵
素茄辣意大利麵
2018-05-23 95 瀏覽
諗住支持本土小店,點知又扔嘢!食材係普通嘢、預咗!但個chef完全無sense,感覺完全業餘程度!我地叫咗mussels, portobello (我要講大啡菇佢至知我講乜,意大利餐廳?)同medium rare ribeye.先黎個mussels,開始食弟一隻嘅時候,佢上弟2個菜!。居然係個ribeye!!! 無嘢呀!!煎扒個師父好得閒呀!唔通個菇係甜品?定係我地其實西菜中食?我哋表達左意見要佢拎返塊扒入去, 佢都見到無位放拎走左。食完青口同個菇,個扒又出現番, 當然唔係熱嘅!咁都夠膽比我地,我無話可説!我地連甜品都唔敢試,咖啡驚瀨嘢只叫咗1杯!至於味道, 青口唔香無酒味無忌廉味,portobello水滴滴無芝士味; 個扒,唔史我講la掛!以上全部係chef recommendation 喎!全晚最好味嘅,係伴碟嘅沙律其中嘅rocket leaves;夠香!
諗住支持本土小店,點知又扔嘢!

食材係普通嘢、預咗!
但個chef完全無sense,感覺完全業餘程度!
我哋表達左意見要佢拎返塊扒入去, 佢都見到無位放拎走左。

我地連甜品都唔敢試,咖啡驚瀨嘢只叫咗1杯!
以上全部係chef recommendation 喎!

白酒忌廉青口
海膽車打芝士大啡菇
2018-05-22
2018-05-21 94 瀏覽
逢星期五放工都會同男朋友食飯,今次揀咗一間係太子食西餐嘅小店。唔好睇佢係小店面積細細咁,其實好多人都識呢間餐廳,就算訂枱都係得返9點有位咋!9點嚟到等咗一陣就入得,餐廳只有約20個位,但係坐滿人,我哋睇完menu決定都係散叫2個小食、2個主菜、1個甜品同飲品。首先係飲品,玫瑰荔枝紅桑子梳打,賣相幾靚,漸變色,攪勻後試試有啲太甜,隱約都有啲玫瑰味,幾特別!都幾好飲!等啲冰溶咗會更好!然後係小食,醬燒七味特級牛脷同海膽車打芝士焗大啡菇。醬燒七味特級牛脷有2串,面頭灑上七味粉,個人覺得偏辣,但係牛脷口感好,唔會鞋口,不過燒嘅時候如果加啲鹽就更加好。海膽車打芝士焗大啡菇,望落好吸引,不過味道嚟講就無咩特別,海膽味有啲凸出!主食方面,北海道軟殼蟹配黑松露意大利粉,軟殼蟹炸得鬆化,而且夠大隻又熱辣辣,好食!另外意粉黑松露味道好香,不過有啲鹹,但係整體味道好好食,兩者好夾。再嚟安格斯有骨肉眼扒,3成熟,好大份,食落肉質好淋,有肉味,我自己就好鍾意,不過男朋友就覺得麻麻地。塊扒好香,加上旁邊嘅蒜蓉汁更加香,仲有沙律菜同薯仔,一齊食呢個夠晒飽!抵食!最後係香蕉拖肥批,見到好多人食,夠晒凍,入面有crea

最後係香蕉拖肥批,見到好多人食,夠晒凍,入面有cream同拖肥,一齊食落好好食但係好邪惡!不過久唔久食一次都唔算太過份!
2018-05-11
2018-05-20 48 瀏覽
意粉處理一般,調味偏重,菇多但沒有黑松露味,汁太多亦偏稠,軟殼蟹脆且有肉算可以。環境一般,整潔度不錯(雖然開水水樽樽蓋邊有極多呈綠色沉澱物...)服務可以,中規中矩。整體而言,沒有來第二次的衝動。

服務可以,中規中矩。

整體而言,沒有來第二次的衝動。
2018-05-17 83 瀏覽
平時約朋友通常星期六食lunch or tea ,又平又唔洗趕頭趕命,可以慢慢食,之後仲有時間做其他野,今次約左朋友食個hea lunch 勁抵,lunch 通常平過dinner 一倍煙鴨胸燒薯粒seasar 沙律$72,好多鴨胸,沙律醋好開胃,酸酸地西班牙黑毛豬配烤新薯粒 $138豬扒都幾厚,多汁好juicy ,薯粒好好味,香口又好味路餐有一杯牛奶咖啡同熱檸水清清地消一消滯可愛免仔咖啡好滑好香濃lunch 真係好靚又好食,十分超值
平時約朋友通常星期六食lunch or tea ,
又平又唔洗趕頭趕命,可以慢慢食,
之後仲有時間做其他野,
今次約左朋友食個hea lunch

勁抵,lunch 通常平過dinner 一倍

煙鴨胸燒薯粒seasar 沙律$72
,好多鴨胸,沙律醋好開胃,酸酸地

西班牙黑毛豬配烤新薯粒 $138
豬扒都幾厚,多汁好juicy ,
薯粒好好味,香口又好味

路餐有一杯牛奶咖啡同熱檸水
清清地消一消滯

可愛免仔咖啡好滑好香濃
lunch 真係好靚又好食,十分超值
慶祝house warming 新居入伙,先到付近佷個靚飯,再上屋企睇戲,最近而又靚靚CAFE 係Hami Harmony ,最鐘意佢既白色玻璃窗好warm 白酒忌廉青口細細隻,但量就多,每人食幾隻,肉質好軟,好夠味,好香白酒味,忌廉都好creamy ~海膽車打芝士焗大啡菇用車打芝士味比軟濃,好正海膽又香口,大啡菇焗得好好唔會太濕,但保持到水份,而且肉厚安格斯有骨牛扒$278超重磅,厚肉得黎肉質好滑五成熟仲見紅,根位唔多,呢個價錢好吸引玫瑰荔枝紅桑子梳打熱情果菠蘿梳打好有夏日feel ,唔會太甜,清爽~~
最近而又靚靚CAFE 係Hami Harmony ,
最鐘意佢既白色玻璃窗
好warm

白酒青口

白酒忌廉青口細細隻,但量就多,每人食幾隻,
肉質好軟,好夠味,好香白酒味,忌廉都好creamy ~

海膽車打芝士焗大啡菇
用車打芝士味比軟濃,好正
海膽又香口,大啡菇焗得好好
唔會太濕,但保持到水份,而且肉厚
安格斯有骨牛扒$278
超重磅,厚肉得黎肉質好滑
五成熟仲見紅,根位唔多,
呢個價錢好吸引

玫瑰荔枝紅桑子梳打
熱情果菠蘿梳打
好有夏日feel ,唔會太甜,清爽~~
難得見到有間西餐可以食咖哩闊麵咁新穎就叫左個黎試下,點知個配合竟然係出奇地咁苦,蟹就好明顯係食材問題,一般既軟殼蟹雖然略帶苦味但都唔至於咁澀,咖哩粉都係選擇左一款較苦既粉,口味就唔太岩我。餐廳裝修都幾好,位置就幾格攝,相信都係睇左食評先會特登去食
2018-05-02
2018-04-26 149 瀏覽
今晚因朋友生日,所以試了這間cafe,一入門口覺得環境優雅舒服,整晚跟朋友食飯傾計都好適合,因環境不會太嘈。而食物方面,我們一行3人,叫了一個2人餐再加1個小食拼盤和再每人一杯飲品,超級飽和滿足😊最後,值得讚就係啲侍應服務好好,因我們今晚叫咗他們幫手影相几次,他幫客人影完後會問是否ok,才離開做其他嘢👍🏻
黑松露帶子什菌意大利飯+煙三文魚沙律
小食拼盤
玫瑰荔枝紅桑子梳打+鮮果士多啤梨檸檬薄荷梳打
2018-04-25 125 瀏覽
▶️近年太子新開餐廳🍴約朋友飯最方便最好不過地方 不過要係搵一間清新舒服環境😝..見到意式Cafe 餐廳就是你了😋▶️一入門口走進在花園城市人口之中..放滿花和裝飾物..感覺像回到家一樣舒適温暖的陽光☀️▶️二人套餐餐牌 裝飾很美 目不暇給啊👍🏻▶️意式巴馬火腿配意大利黑醋汁🤣生鮮火腿加上沙侓菜 視覺上非常美味👍🏻▶️香蒜醬燒一口和牛粒-上面蒜粒加洋蔥配合一口牛粒非常正👍🏻▶️玫瑰拿鐵 香滑咖啡☕️ 面上放乾花 增加美感😉▶️Obsession Symphony🍷,2013 這杯白酒 帶有點甘甜 送小吃一流👍🏻▶️海膽車打芝士焗大啡菇🤣-大啡菇佈滿車打芝士 非常濃郁不過👍🏻▶️白酒忌廉煮青口 青口加白酒忌廉 好重奶油 香味可口👍🏻▶️日本帶子黑松露雜菌意大利飯 🍛這個一定必點!有新海鮮什菌 重點不會煮到住好乾身 每食一啖好滿足👍🏻

▶️二人套餐餐牌 裝飾很美 目不暇給啊👍🏻
▶️玫瑰拿鐵 香滑咖啡☕️ 面上放乾花 增加美感😉