2012-07-19 2020 瀏覽
今日好黑仔,本想食餐好晏仔,明知價錢唔平仲食到好晏。同朋友倆人坐Bar抬,十二點半之前落order, 等咗半個鐘,個侍應話冇麵,已經好無奈轉烏冬,又再等十五分鐘,我朋友個餐嚟咗,再等多十五分鐘,即足足一個鐘我個餐先嚟,飯上有五隻炸蝦,另一碗極細烏冬,味道好一普通,但價錢係$280 再加一,仲好重味精。另外,見個日本師傅切魚生,好唔衛生,好彩唔係叫刺身,壽司,如果唔係一定食唔落。在門口見間舖七月二十日結業,在九月在銅鑼灣再開,真要小心留意,怕咗佢!
今日好黑仔,本想食餐好晏仔,明知價錢唔平仲食到好晏。同朋友倆人坐Bar抬,十二點半之前落order, 等咗半個鐘,個侍應話冇麵,已經好無奈轉烏冬,又再等十五分鐘,我朋友個餐嚟咗,再等多十五分鐘,即足足一個鐘我個餐先嚟,飯上有五隻炸蝦,另一碗極細烏冬,味道好一普通,但價錢係$280 再加一,仲好重味精。另外,見個日本師傅切魚生,好唔衛生,好彩唔係叫刺身壽司,如果唔係一定食唔落。

2012-01-20 984 瀏覽
金鐘真係好少野食選擇上次食左韓國野, 今次日本野啦好傳統的日本人做reception帶位前check booking 既口音好重日本音~飯腳介紹...三文魚扒好大件好油膩tim 喔不過好味道而且好爽口定食一定有飯~ 而且三文魚扒底仲有爽口意大利粉, 仲用左甜甜的日本豉油tim 伴菜有新鮮蔬菜同埋薯仔蓉沙律餐飲有日式咖啡同檸水選擇當然選前者啦~ 同港式真係好唔同, 呢隻係有d米香, 而且比較淡身但個淡奶好滑好香日本既奶果然非同凡響成個set 都唔差既~ 不過價錢真係好貴唔抵食
金鐘真係好少野食選擇
上次食左韓國野, 今次日本野啦
好傳統的日本人做reception
帶位前check booking 既口音好重日本音~
salmons steak set lunch
飯腳介紹...三文魚扒好大件好油膩tim 喔
不過好味道而且好爽口
伴菜有新鮮蔬菜同埋薯仔蓉沙律

餐飲有日式咖啡同檸水選擇
當然選前者啦~
同港式真係好唔同, 呢隻係有d米香, 而且比較淡身
但個淡奶好滑好香
日本既奶果然非同凡響

成個set 都唔差既~
不過價錢真係好貴唔抵食
2011-12-09 463 瀏覽
朋友定的位子,不过是做吧台。 我点的是招牌的吉烈猪排套餐(180),朋友点的是咖喱猪排套餐(150)。价格比一年前加价了25%等了大概20分钟才上。不过正好我们可以叙旧, 而且顺便看看厨师的手势。 不幸的是我们对着的是面饭和sauce台,有点热。 猪排都是order后现炸,现切/ 所以上桌的时候香气四溢。套餐除了一份很大的猪排(其实光吃这已经很饱的),沙拉, 汤, 酱菜。饭后还有迷你咖啡/茶(不知道他们那里找到这么小的杯子的)。猪排炸得很脆,不过肉质还是不够松(没有wtc那家猪排店好), 而且有点肥,但中环来说应该是最好吃的。 咖喱味道很浓。环境其实还可以(如果可以不用座吧台),门口一直很多人等位 (切记:事先定位,最好提前一天)。服务是最差的环节,至少叫了3,4 次加茶,都没有人理我们。 唯一热情服务是我们叫买单的时候。价格偏贵

朋友定的位子,不过是做吧台。

咖喱味道很浓。

价格偏贵
2011-12-08
2011-03-14 241 瀏覽
是日lunch很難book位 最後book到這間 看過食評都是好評 去到等10分鐘先比到枱 好啦..落order叫了起碼5次都無人理等了30分鐘個set都未到 吹左2次都係話好快就到 等等等等等...又肚餓 茶都飲到無 叫左好幾次加茶 一係唔理你..或者應了句"好" 就走左 好不容易加到茶 個set終於到 唉! 真係咩mood都無 唯有快快手食完埋單走 一叫埋單 即刻有人應 十問終於有一句應 但等左10分鐘都無人來 呢間野係唔係做生意架!!!!!!!!!! 無下次啦!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:

2011-03-11
2011-03-11 230 瀏覽
真係唔知點解,成個金鐘中環都已經fully booked,最後我同我個朋友都只係book到呢度。記得上一次嚟嗰一餐中規中矩,都唔可以話係十分滿意,所以今次嚟嗰陣我都係因為book唔到地方先會嚟..行到入嚟,等咗成10分鐘先有檯..侍應放低咗兩本menu俾我哋,但係就唔見Daily Special嗰一本.. 點解會咁嘅?點解?問侍應佢哋話拎嚟,但我始終冇見到有人拎嚟..到我落晒單之後都冇..又好耐都唔俾杯水我(之後係落單時嗰個女仔驚覺未俾水我哋先喇喇臨拎兩杯過嚟),你話你客人多,都唔可以俾啲咁嘅服務客人㗎嘛始終你收得咁貴..當然等問今日daily special係乜嘢,又去咗成兩個字..回答係有啲豬肉有煎魚。咁即係點呀??都叫啦唉..因為Daily Special係平set..同埋大lot咁做應該會好快就有..已經嘥咗好多時間喇我唔想遲到個餐到了前菜都唔會出事嘅啦,係個茄子多油得離譜~首先試一試個湯哇好鹹啊~兩啖之後我已經放低咗..開始食個不知名嘅魚都覺得唔錯。不過我個人喜歡食煎魚要食埋個皮,點知一揭起,起角嘅???????點解會咁㗎?我真係唔知自己食緊嘅係咩魚,要叫侍應埋嚟問佢哋又好忙

咁即係點呀??

個餐到了
食完之後無言
前菜都唔會出事嘅啦,係個茄子多油得離譜~
首先試一試個湯
啲豚肉去晒邊?!
哇好鹹啊~

兩啖之後我已經放低咗..

開始食個不知名嘅魚
一般的煎魚

點解會咁㗎?我真係唔知自己食緊嘅係咩魚,要叫侍應埋嚟問佢哋又好忙唔得閒招呼我,咁我諗你拎得出嚟俾客食都應該冇事嘅,但係我就唔食皮啦...

喺我心目中,得中華鱘先有角嘅,唔通...?!
因為冇睇過menu,我差啲以為佢呢條係煎中華鱘..咁多角嘅?!
我記得我哋個餐係有豚肉..唔通另上?問一問朋友,佢話個湯係豚肉湯

但係我只係食到白蘿蔔同紅蘿蔔咋喎...????

當然幾經打錨同法證我得到呢一小件豚肉..
全碗湯就係得呢一小舊肉
算喇唉..飲埋佢個熱擰水我哋都埋單走喇因為真係就遲到..

但係幾多錢?!我連menu都冇見過,點知幾錢啊?!!??

一直到我同朋友走出咗餐廳先見到個menu在門口..先真係知道自己食咗啲咩..
要直到我走先睇到我今日食咗啲咩..
2011-03-08
要直到我走先睇到我今日食咗啲咩..
2010-09-21 170 瀏覽
I went to this place with a friend for lunch today. We got in at around 12:50pm and ordered right after that. I ordered a cutlet pork set and my friend ordered a ginger teriyaki beef set. My pork set came about 20 mins later. My friend however has waited for over 30 mins and the set was still not ready. We chased after that many times but with no positive response from any waitress. The restuarant was crowded as usual (office lunch time) and it seems to me that they don't have enough waitress to serve. We waited and finally decided to cancel the order at around 1:55pm. Right after we said that the set came but my friend refused to take it as we needed to leave the restuarant for work. I ordered to get the bill and we both have to wait for another 10 mins. I didn't get my coffee that should come with the set but we couldn't wait any longer. We therefore walked to the cashier to get the bill. We both are very disappointed with the service there. The food quality there is really of average standard while their prices are similar to those up-scale Japanese restuarants in Central. I will not go there again for sure. By the way, do expect your clothes will get oily smelly after going there as ventilation inside is not good.
2010-09-21
2010-08-15 47 瀏覽
味道其實屬中上,但論抵食和整體經驗讓我不能不給一個喊面.店很繁忙.我們訂了位,也明明看到有空桌,可是還要站着等了五分鐘才能入座.(還是我們見到的那張空桌.)兩個人,我要了吉列豬扒定食(說是rousu呢),同行的要了日替的刺身飯(chirashi sushi)+烏冬定食.我的定食不到10分鐘就到.炸漿不錯,但比較硬,跟在吉列專門店吃到的不太一樣 - 比較像是在港式快餐店吃到的味道.不過端上來,熱辣辣的,倒也令人垂涎.那塊豬扒雖然也拉了一點脂肪在邊邊,可是整塊硬梆梆的,缺少了rousu應有的香軟、鬆化.沙律的量也很少,也不特別鮮.大概是我的期望不對,但這樣的定食索價$140確實讓我失望.同行的定食味道如何我都沒有心情問了 - 因為在三催四請,問到我都已經吃完了,所謂的日替才施施然端上.日替不是應該是很快到的嗎?而且是刺身飯,準備時間應該不會比炸物要久吧?居然要等那麼久,真的不可思議.(不過也不是只有我們這桌如此,看到鄰桌要的日替也是等了許久才到.)看來到這裏還是點熟食如漢堡會比較好一點.而且如果是這樣,就不應該將刺身壽司類放到日替餐單上吧.當我們向店員或經理詢問的時候,得到的回覆都極之敷衍
味道其實屬中上,但論抵食和整體經驗讓我不能不給一個喊面.

當我們向店員或經理詢問的時候,得到的回覆都極之敷衍.既然看到我們問了好幾次,或許應該如實告之是那裏出了問題.其中有位店員居然還說今天很忙,人人都要等很久.那為甚麼我的炸物卻那麼快就來了?

基本上整個店的格局就是一個食堂,只是索價是金鐘中環區的價錢,裝潢高級、看起來也整齊些.我是不會再來的了.
多加一點錢到銀座梅林可以吃到更美味的
2010-08-13
2010-05-14 46 瀏覽
早知中環、金鐘一帶揾食艱難,提前兩日好枱供3個人用膳,點知琴日一見到張枱,隨即驚訝!大多數夜晚先去幫襯 Hal's,未見識佢中午既3人座位,連放曬3份定食盆既空間都唔夠!唉,我地都係想坐得正常d啫,都係咁艱難!照例都係去反映問題,睇可唔可以提供另一個枱,兩位會講廣東話既一男、一女日本人職員同我講,三人枱就係咁樣!心諗即係無得選擇,跟住我宏觀一下四周 set 好既3人枱全部都係咁樣,心諗同佢拗都係於是無寶,唯有叫老公馬上走上紫玉蘭睇下有無位,好彩有啫,立即轉場,起碼坐得正常好多!唔係話佢有呢d規矩唔得,中午所有食肆都爭取黃金一小時做多d生意,客人都好明白。但唔係每個客人都知道呢個安排,係咪訂位時同客人講清楚會好d呢?讓客人自己選擇訂唔訂枱呢!呢次既經驗,真係估唔到呢個情況會係一間日本餐廳出現,真係無孤陋寡聞,新日本既服務精神乎?認真要改善、改善!下次再訂日本餐廳,我都會問得一清二楚,免除不必要既麻煩!

3人枱
2010-05-13
2010-02-05 43 瀏覽
金鐘的日本餐廳不算多, 算得上好既日本餐廳便更少. 不過如果只為和朋友飯聚, 食物為其次的話, 這裡一定是好選擇. 為什麼? 一: 就腳(從東昌大廈走過來只是2分鐘), 二: 這裡食物選擇不少, 三: 價錢大眾化.心裡一早便已盤算著要點吉列猪扖或親子飯. 朋友中的2位沒有來過這裡, 我也特意提醒他們魚生並非這裡的招牌菜. 他們都點了這裡很熱門的咖哩吉列猪扖飯, 另一位朋友每次都是"雞扖"頭號fan, 我因為想吃猪扖真味, 點了"淨"吉列猪扖飯.套餐還配有數小碟醃菜, 一碗面豉湯. 一點薯仔沙律和生菜沙律, 以這個價錢來說, 還不算低食? 白飯的份量不多, 正合我心意, 我不點咖哩的另一個原因便是不想不自覺地把飯吃多了. 猪扖的份量很大, 一定比我手掌還要大, 就是伴有一點肥肉, 肉味很濃和肉質很好.最後, 我把猪扖都全部吃掉, 白飯只是象徵式吃了幾口, 但很飽! 很滿足!

2010-02-05
  • 吉列猪扖
2009-11-02 26 瀏覽
今日再次同由外地黎0既同事周圍食,由於同事先上山頂,呢度喺正山頂纜車站附近。當然之前亦都有聽過唔少人講過呢度應該一試,於是擇日不如撞日,就呢日去呢度食。雖然己經7點半到左食飯時間,但由於係假日0既關係,位於商業區0既佢客人並唔多,如果冇睇錯,成晚連埋我地好似得4/5 枱客,其中好似有一枱係7/8 個日本人黎0既。昏暗0既燈光,寧靜0既環境,非常之適合情侶傾密偈,又或者同客食飯。相反一大班人會比較難傾偈,畢竟唔可以講野講得太大聲嘛。如果冇記錯,打開個MENU 好似係日/英MENU 黎0既。當然有D可以估啦,但係有D真係唔知點估,唯有問店員... ... 由於本人偏好食刺身壽司,是日我就叫北海丼 (亦即海膽三文魚刺身飯)。 此北海丼隨SET 附送蒸蛋、漬物以及麵豉湯。老實講我個人認為呢D都只係一般,不過個麵豉湯都還算OK 0既。 終於都食到個主菜 - 刺身飯喇 ! 老實講其實我真係好欣賞佢個超足料海膽同三文魚子 (而且係帶有好鮮甜0既感覺),但係唔知點解食落去硬係冇一種DUM 一聲0既感覺。其實如果係去第二度食我相信個感覺會更加好,不過可能係因為對佢個期望比較高0既關係,食落感覺一般就有

終於都食到個主菜 - 刺身飯喇
! 老實講其實我真係好欣賞佢個超足料海膽同三文魚子 (而且係帶有好鮮甜0既感覺),但係唔知點解食落去硬係冇一種DUM 一聲0既感覺。其實如果係去第二度食我相信個感覺會更加好,不過可能係因為對佢個期望比較高0既關係,食落感覺一般就有少少失望 (不過當然,我都唔係話期望食左曉飛啦)。要重申0既係佢唔係真係唔好食,我承認佢係唔錯0既,不過只係冇話好好食0既感覺啫。

不過與其將焦點放喺個飯度,我覺得呢間餐廳服務員個質素真係有好一般。頭先都講過,成晚好似得4/5枱客,但係佢地個服務員都好似有5/6個,你話係咪踢晒腳就應該唔會囉。但係我地每逢要叫野,加茶等等,要下下都揚晒手好一陣先見倒,而且有D時候需要班服務員0既時候佢地好似喺度擔天望地,叫天不應,叫地不聞,諗倒都有少少火

事前由於第2D人對佢地個評價都幾高,加上都算係高級餐廳,期望高相信都好自然。當然食物質素OK,而且喺呢度用膳有一種舒服0既感覺 ; 不過價錢真係唔平同服務質素真係麻麻,值唔值,見人見智喇。
賣相及味道都算係相當唔錯0既魚生飯
輕量的蒸蛋,還算OK 啦
同樣係唔錯0既綠茶味ICE-CREAM
2009-10-26
賣相及味道都算係相當唔錯0既魚生飯
同樣係唔錯0既綠茶味ICE-CREAM
(非會員)
2009-05-26 10 瀏覽
剛剛今天中午用餐時吃沙律時, 發現蘿蔔絲在動, 原來是一條紅色的蚯蚓. 即時沒食慾了. 大半餘餐也吃不下. 不知是否已品嚐蚯蚓sashmi. 韓藉老板娘很好客, 請飲咖啡和隨行的餐也都免費了. 還願意承擔醫藥費. 但咖啡要一吹再吹下才拿來.
2009-05-26
2009-01-01 7 瀏覽
跟朋友約了好多次,想讓她試試我的飯堂之一。我說一定要試試這裡的 Bacon & Egg 午飯,她問﹕不是日本餐廳嗎?是日本餐廳,聽說這裡的吉列物和咖哩比較多人喜歡,但我實在喜歡這裡的 Bacon & Egg 午餐。這午餐除了 Bacon & Egg,其實還有一件漢堡扒,但對我而言,那只是配角而已。煙肉很香又有口感,不會乾得像樹皮。蛋呢,我吃了那麼多次,每一次都煎得剛好半生熟,perfect! 本來我不很喜歡好好的一碟主菜硬要加幾條一早煮好的意粉,但不知何故,配合這個 Bacon & Egg 來吃又會變成絕配。朋友點的是煎三文魚,我試了一小口,也很香而且有魚油,不錯!另一個朋友點的 Chicken in miso sauce,朋友挺喜歡的,我就覺得雞肉硬了點吧。上次說過了,我每次來都一定要喝這裡的咖啡,不是很香濃那種,正對我口味!唯一缺點,可能因為 open kitchen 的關係,吃完後總會覺得衣服有點油煙味...... >.<

朋友點的是煎三文魚,我試了一小口,也很香而且有魚油,不錯!

Bacon & Egg, Tres Bien!
煎三文魚, good too!
Chicken in miso sauce
來一杯美味咖啡~
Bacon & Egg, Tres Bien!
煎三文魚, good too!
2008-12-12 13 瀏覽
昨日第一次請同事lunch,就揀左呢間日本餐廳環境方面餐廳環境唔錯,每張桌椅都好大,唔會覺得迫迫挾挾。唯一一樣野唔好就係d油煙比較大,食完走出餐廳會嗅到身上有燒烤味食物方面我就揀左雜錦壽司定食,壽司都好新鮮,份量對我來說就啱啱好,裡面包括有:- 甜蝦壽司 x 1- 帶子壽司 x 1- 青瓜壽司 x 6- 三文魚壽司 x 1- 吞拿魚壽司 x 1- 海膽壽司 x 1- 赤背壽司 x 1價錢方面講老實,平均消費都要$250,如果食晚飯就ok,但今次我係食lunch,所以我覺得貴左d。服務方面都算合格事關我早一日已經訂左12:45pm,但去到都要我等左10分鐘先有位比我到叫左菜之後就冇人招待我地,又冇人主動添水,下下要叫先招待。
昨日第一次請同事lunch,就揀左呢間日本餐廳

環境方面

餐廳環境唔錯,每張桌椅都好大,唔會覺得迫迫挾挾。

食物方面

燒豚肉定食
燒牛肉定食
燒金菇牛肉卷定食
2008-11-02 16 瀏覽
最初來這餐廳,是因為方便,就在公司附近,而且如果唔介意坐 bar 檯,這兒多數都有位。來了幾次之後,覺得愈來愈喜歡,因為試過很多樣不同的食品,都相當不錯的。在無數次來吃午飯之後,今次是第一次來這裡食晚飯。晚飯比午餐要多選擇一些,但我因為突然很想吃滑蛋豬扒飯,所以叫了滑蛋豬扒飯。而朋友則叫了 stewed beef。 滑蛋豬扒飯 - 沒有太大驚喜,中規中舉吧,洋蔥很多。也滿意到我了~ Stewed beef - 朋友說相當不錯,特別喜歡那伴碟的意粉。我之前曾在午市吃過,牛腩炆得好焾,汁的味道很香很濃,加上一點 cream milk 在面,單看賣相已很滿足。其實個人來說挺喜歡主菜前先吃個簡單的沙律,sauce 帶點酸甜,很清新。而飯後可選咖啡或檸水 (晚市可選雪糕),我每次都選咖啡的,雖然我本身不好咖啡,但因為這兒的咖啡很香,所以小小的一杯也可為一餐劃上完滿的句號。p.s. 推介午市 25 號食品,叫 bacon & egg,但其實還有漢堡扒的,因此很豐富。煙肉很有口感,絕非又乾又硬的泛泛之輩,而蛋呢,每次都是糖心的,非常美味!(有機會補回相片吧)

餐前沙律
滑蛋豬扒飯
Stewed beef
餐前沙律
滑蛋豬扒飯
Stewed beef
  • Bacon & egg
2008-05-08 25 瀏覽
今天跟前同事和另一位同事都這日式餐廳用膳,奇怪的是今天客人不多,"很輕鬆"地便訂了座位。兩位友人選的都是咖哩,一個是吉列豬扒,另一個是漢堡扒,而我點的是滑蛋吉列豬扒定食。這兒是開放式廚房的設計,如果坐在bar頭那兒可以看到廚師們如何製作食物。看著他們熟練的手藝,不慌不忙的把每道菜製作出來,就好像在欣賞著電影般,十分有趣。先上的是咖哩吉豬,色水較濃的咖哩味道也較一般的濃和帶著明顯的香料氣味。之後便是我要的卡知當-滑蛋吉列豬扒飯定食,撲向我的是一股香得可以的甜醬油味道,讓我差點兒便先開動了。最後來的是咖哩漢堡飯,厚厚的日式漢堡就好像壓扁了的特大獅子頭般,吸引非常。這兒的漢堡是牛肉跟豬肉混合而成,這樣減低了使用全牛肉時過韌的情況,而豬肉肉質的滑、多汁和鬆軟,增強了漢堡扒的口感,味道就好像小籠包內的肉一樣的誘人。這兒的吉列豬扒沒有用上梳打,所以肉質較為結實﹔雖則如此,豬扒並不會有烹調後變成"石頭般"硬。炸粉方面脆口的很,咬下去時立即"粉碎",只會增加口感而不會影響。廚師先將豬扒放進油鍋中炸至黃金,然後便會用刀先將豬扒切成條狀,在手起刀落的一剎,"卡滋"一聲豬扒便應聲切開,由此可見炸後的豬扒有多

廚師先將豬扒放進油鍋中炸至黃金,然後便會用刀先將豬扒切成條狀,在手起刀落的一剎,"卡滋"一聲豬扒便應聲切開,由此可見炸後的豬扒有多脆口。然後師傅將洋蔥放在那專用平底鍋上,加入甜醬酒,最後在上層放上剛炸好的豬扒,蓋上小鍋蓋用慢~中火把洋蔥煮熟,然後在關上火後再加入剛打好的蛋漿,再蓋上蓋子多待數分鐘。就這樣,地道的滑蛋豬扒飯便完成了。

此飯要做得出色,取決於甜醬油的味道、炸豬扒的功夫和火候及廚師在控制火力上的"功力"。醬酒要甜帶天然生哂的香味,豬扒最少有一厘米厚、有咬勁、多汁、不韌,火力上當然就是不能過火,否則豬扒整個外層炸粉過份吸收了醬油,便會變得過淋,最理想的是達至上脆下入味。

吃的時候,先聞到甜醬油香味,再移近一點便換了蛋的香味,咬下去時嘗到下層吸收了甜醬油,而上層在咬下去時仍然保持鬆脆,到最後豬扒肉質結實但不韌之餘還有肉汁。如果能夠完全符合以上各點,就會是一個完美的滑蛋吉列豬扒,而這店大致上也達至各點,可以說是我暫時吃過味道最好的一碗"卡知當"~
開放式廚房
咖哩漢堡、吉列豬扒定食
滑蛋吉列豬扒飯定食
厚而多汁的吉豬、即磨咖啡
咖哩漢堡、吉列豬扒定食
滑蛋吉列豬扒飯定食
厚而多汁的吉豬、即磨咖啡
  • 滑蛋吉列豬扒飯、咖哩漢堡、壽司套餐